Οι εκδηλώσεις είχαν σύνθημα «Το Προσφυγικό στην επικαιρότητα... οι αιτίες στην αφάνεια».
Στο Ηράκλειο, στην εκδήλωση της ΟΒ ΣΕΥΠ της Τομεακής Οργάνωσης ΕΛΜΕΠΑ μίλησε ο Γιώργος Σαμπροβαλάκης, κοινωνικός λειτουργός, στέλεχος του ΚΚΕ και εργαζόμενος στις δομές στέγασης προσφύγων. Παρουσίασε την κατάσταση που επικρατεί στις δομές, τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν και δυσκολεύουν τη λειτουργία τους, αλλά και τη σημαντική προσπάθεια των εργαζομένων σε αυτές. Ανέλυσε τα σοβαρά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν και παρουσίασε μεταξύ άλλων και τις διεκδικήσεις του ΚΚΕ για το Προσφυγικό και την αντιμετώπιση της κατάστασης που διαμορφώνεται για να μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι να ζήσουν σε ανθρώπινες συνθήκες.
Στο Ρέθυμνο η ΟΒ Παιδαγωγικού της Τομεακής Οργάνωσης ΑΕΙ Ρεθύμνου οργάνωσε αντίστοιχη εκδήλωση, με ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων. Μίλησε η Μαριάννα Καμπουρούδη, μέλος της ΤΕ Ρεθύμνου του ΚΚΕ, που αναφέρθηκε μεταξύ άλλων αναλυτικά στις αιτίες του προσφυγικού προβλήματος. Στη ρίζα του, στον ίδιο τον καπιταλισμό, στους πολέμους, που είναι αποτέλεσμα της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, στο ρόλο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και επίσης ανέδειξε τις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στηρίζουν την εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς και τις συμμαχίες αυτές, ενώ και οι πρόσφατες εξελίξεις επιβεβαίωσαν πως το παραμύθι ότι το ΝΑΤΟ μας προστατεύει και εξασφαλίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας κατέρρευσε.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Α. Χατζηδάκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα, που αναφέρθηκε στο ζήτημα της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων, στο θεσμικό πλαίσιο και την κατάσταση στη χώρα. Τέλος, η Σάρρα Μαυρίδου, μεταπτυχιακή φοιτήτρια σε ζητήματα διαχείρισης κρίσεων σε μετακινούμενους πληθυσμούς και στέλεχος της ΚΝΕ, αναφέρθηκε στη θέση του ΚΚΕ για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, παρουσιάζοντας τη σχετική ανακοίνωση του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του Κόμματος.
«Οι προσφυγικές ροές διευρύνονται και μαζί ο αριθμός των παιδιών (υπό συνοδεία αλλά και ασυνόδευτων) που έρχονται στη χώρα μας. Την ίδια ώρα, όχι μόνο διατηρείται το αίσχος (που ζήσαμε πέρυσι επί ΣΥΡΙΖΑ) να υπάρχουν προσφυγάκια εκτός σχολείου, αλλά φέτος είναι κατά πέντε χιλιάδες (5.000) περίπου λιγότερα τα παιδιά που καλύπτονται από κάποια δομή.
Αναλυτικότερα, η κυβέρνηση της ΝΔ αναγνωρίζει:
-- Πως οι Δομές Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφυγοπαίδων (ΔΥΕΠ) στη Δευτεροβάθμια σε κάποιες περιοχές - όπως στην Αττική - δεν έχουν λειτουργήσει ακόμη.
-- Πως ένα ελάχιστο τμήμα προσφυγόπουλων είναι ενταγμένο σε Τάξεις Υποδοχής (ΤΥ).
-- Πως τόσο οι ΔΥΕΠ όσο και οι ΤΥ είναι υποστελεχωμένες.
-- Πως χιλιάδες παιδιά και νήπια βρίσκονται εντελώς εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας.
-- Πως είναι "υπό διαμόρφωση" ο αριθμός των σχολείων στα οποία υπάρχουν διερμηνείς και μεταφραστές.
-- Πως η αναγκαία ψυχολογική στήριξη ουσιαστικά εξοβελίζεται.
Το Φλεβάρη ξαναμπαίνει στην ημερήσια διάταξη το πρόβλημα της μεταφοράς των προσφυγόπουλων από τις δομές στα σχολεία, λόγω λήξης της συνδρομής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ).
Ενα μεγάλο κομμάτι παιδιών, με πρόσχημα τον ΑΜΚΑ, παραμένουν ανεμβολίαστα και, συνεπώς, εκτός σχολείου.
Αν σε αυτά προσθέσει κανείς την υποχρέωση μαθητών σε μετακινήσεις από τα σχολεία τους σε άλλες περιοχές ή σε κέντρα κράτησης, μπορεί να έχει εικόνα για ποια δικαιώματα γίνεται λόγος.
Η εφαρμογή και στα προσφυγόπουλα του νέου, περισσότερο κατασταλτικού νομοθετικού πλαισίου της ΝΔ δεν δίνει κανένα δικαίωμα στον ΣΥΡΙΖΑ να επαίρεται. Ο ευρωατλαντικός προσανατολισμός, η παροχή διευκολύνσεων στους ιμπεριαλιστές για την πραγματοποίηση πολεμικών επεμβάσεων, που εξαθλιώνουν τους λαούς και "τρέφουν" την προσφυγιά, η επαίσχυντη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας - Ελλάδας, ο διπλός εγκλωβισμός των ανθρώπων αυτών, η επιλογή τής μη επανένωσης οικογενειών και το δράμα των ασυνόδευτων παιδιών, η εμβαλωματική πολιτική στην εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, με ψίχουλα και ελαστικές εργασιακές σχέσεις, αποτελούν κοινό στρατηγικό τους πλαίσιο.
Να διεκδικήσουμε ΤΩΡΑ:
Η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, παράλληλα, καλεί τους εκπαιδευτικούς να "ανοίξουν" αυτά τα ζητήματα στους μαθητές, να συζητήσουν μαζί τους για τα δικαιώματα που από κοινού πρέπει να διεκδικήσουν, να αναδείξουν τη σημασία της αλληλεγγύης και να απομονώσουν τις ρατσιστικές - φασιστικές φωνές. Συντονίζουμε τη δράση με τα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες, τα Συνδικάτα που βρίσκονται κοντά στους πρόσφυγες. Αγωνιζόμαστε να ξημερώσουν μέρες χωρίς εξαθλίωση, πολέμους, προσφυγιά, γιατί: "Κανένας δεν αφήνει την πατρίδα, εκτός αν η πατρίδα είναι μια ιδρωμένη φωνή στο αυτί σου, που λέει φύγε" (Ουαρσάν Σάιρ)...».
Το περιεχόμενο των συζητήσεων, που είχαν τίτλο «It's bigger than hip hop... Fight the power!», κέντρισε την προσοχή όσων τις παρακολούθησαν, ενώ αναπτύχθηκαν γόνιμος προβληματισμός και ανταλλαγή απόψεων για αυτό το είδος μουσικής. Τα θέματα που απασχόλησαν ήταν κυρίως ο ρόλος της τέχνης και της δημιουργίας στην εποχή μας, η σχέση του καλλιτέχνη με την κοινωνία, μέσα από παραδείγματα hip hop μουσικής.
Στα πάνελ των συζητήσεων συμμετείχαν οι καλλιτέχνες: «Ζωγράφος», Αντώνης Μεϊμάρης («Κοινοί Θνητοί»), «Σφάλμα» (στην Αθήνα) και «Χακ» («Urban Pulse»), «Dj Rico» και «Drugitiz» (στο Μενίδι).
Ολοι, ο καθένας με τον προσωπικό του τρόπο, μετέφεραν τη δική τους εμπειρία απ' το πώς οι ίδιοι γράφουν μουσική και στίχο, από πού αντλούν τις μουσικές επιρροές τους, ποια ερεθίσματα στην κοινωνική πραγματικότητα και ποια βιώματα έχουν, πώς τους επηρεάζουν, ποιες συγγένειες υπάρχουν ανάμεσα στη hip hop και την ηλεκτρονική ή την παραδοσιακή μουσική κ.ά. Επίσης, απάντησαν σε ερωτήσεις του κοινού, όπως, πώς αναπτύχθηκε ιστορικά το hip hop και σε ποιες χώρες, τι στάση κρατάει η πλειοψηφία της hip hop σκηνής απέναντι στο φασισμό κ.ά.
Συναυλία κλασικής μουσικής διοργανώνει το Σάββατο 28 Δεκέμβρη η ΟΒ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Αθήνας της ΚΝΕ, στις 7.30 μ.μ., στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ (Τροίας 36). Η συναυλία εντάσσεται στο άνοιγμα της ΟΒ στο πλαίσιο της Οικονομικής Εξόρμησης. Θα ακουστούν τα έργα:
Ντουέτο για βιολί σε έργα Leclair, Bartok, Shostakovich, Spohr. Μέρος πτυχιακής άσκησης.
Beethoven Sonata op. 31 no 17, The Tempest.
Moszkowski op. 72 no 6.
Παίζουν: Νίκος Πανάς, Αντώνης Πρέκας (βιολί), Ρέα Μωραΐτη (πιάνο).
Εκθεση βιβλίου των εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής» έχει διοργανώσει η ΚΝΕ στην Καλαμάτα, στον Πολυχώρο Δημιουργίας «Μικρόβιο» - Γιώργος Βουβαλέας (Αριστοδήμου 15 και Παπατσώνη).
Η έκθεση θα λειτουργεί έως τις 10 Γενάρη. Μέρες και ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Δευτέρα έως Παρασκευή 5 μ.μ. με 9 μ.μ. και Σάββατο 9 π.μ. με 1 μ.μ.
Στην εκδήλωση μίλησε ο Θοδωρής Κωτσαντής, μέλος του Γραφείου του ΚΣ και Γραμματέας του ΣΠ Θεσσαλίας της ΚΝΕ, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε:
«Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ ποτέ δεν συμβιβάστηκαν, ποτέ δεν σταμάτησαν να παλεύουν ενάντια στις αιτίες που γεννούν τη χρήση και την εξάρτηση. Είναι η μόνη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα που έχει ξεκάθαρη θέση ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, μελετάει επιστημονικά το ζήτημα, στηρίζει τις δράσεις των Κέντρων Πρόληψης και Απεξάρτησης, πρωτοστατεί στην ενημέρωση του λαού και της νεολαίας. Στο πλαίσιο αυτό μπορούμε και πρέπει να διακινήσουμε πλατιά την μπροσούρα της ΚΝΕ, να ανοίξουμε τη συζήτηση, να προβληματίσουμε. Ιδιαίτερα στην πόλη του Βόλου και στο νομό Μαγνησίας δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια! Δεν περνάει βδομάδα που στις στήλες των εφημερίδων ή τα δελτία ειδήσεων να λείπει μια ακόμη θλιβερή είδηση: "Σύλληψη 16χρονου με ναρκωτικά σε προαύλιο Γυμνασίου", "Λιποθυμία μαθητή στις τουαλέτες του σχολείου μετά από χρήση ναρκωτικών", "τον Οκτώβριο το 10% των συλλήψεων για ναρκωτικά από τη Δίωξη Ναρκωτικών Βόλου αφορούσε ανήλικους ηλικίας 12 έως 15 ετών!". Το πρόβλημα δεν είναι καινούριο. Ομως, τα τελευταία χρόνια υπάρχουν μια σειρά από εξελίξεις που το επιδεινώνουν», σημείωσε και αναφέρθηκε αναλυτικά στην επιχείρηση αθώωσης της χρήσης ναρκωτικών από το σύστημα και τα κόμματά του.
Ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα με αγαπημένα τραγούδια σε στίχους Ναζίμ Χικμέτ, Νίκου Καββαδία, Μάνου Ελευθερίου, Αλκη Αλκαίου, Λευτέρη Παπαδόπουλου, Χάρη και Πάνου Κατσιμίχα καθώς και ποπ ροκ κομμάτια από το διεθνές ρεπερτόριο. Συμμετείχαν οι μουσικοί: Κώστας Βλαχούτσος, Γεωργία Χατζημπαλάση, Εφη Συσμανίδου και Χρήστος Κόκκοτας.
Παράλληλα, στο χώρο λειτουργούσε η ψηφιακή έκθεση της Επιτροπής Κατά των Ναρκωτικών του ΚΣ της ΚΝΕ και διακινούνταν η αντίστοιχη έκδοσή του για τις θέσεις του ΚΚΕ και της Οργάνωσης γι' αυτό το κοινωνικό φαινόμενο. Σε συνδυασμό με το βίντεο που προβλήθηκε και τις εκδόσεις που υπήρχαν στην έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής», δημιουργήθηκε έντονο ενδιαφέρον από μαθητές αλλά και γονείς, για το περιεχόμενο της πρωτοβουλίας.
Οι προετοιμασίες για το αφιέρωμα είχαν ξεκινήσει ένα μήνα νωρίτερα. Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ, που απαρτίζουν τις πολιτιστικές ομάδες της Οργάνωσης, δούλεψαν με μεράκι, αυτοθυσία και πνεύμα πρωτοβουλίας για να τιμήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη συμπλήρωση των 75 χρόνων από τα γεγονότα του Δεκέμβρη του 1944.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον Θανάση Μελά, μέλος του ΓΠ Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ.
Ακολούθησε το αφιέρωμα, το οποίο ήταν βασισμένο σε απόσπασμα της ποιητικής συλλογής «Οι γειτονιές του κόσμου» του Γιάννη Ρίτσου, που γράφτηκε την περίοδο 1949-1951 κατά τη διάρκεια της εξορίας του ποιητή στη Μακρόνησο και τον Αη Στράτη.
Βασικός κορμός του ήταν η αφήγηση, η οποία πλαισιώθηκε από δραματοποιημένες σκηνές αλλά και τραγούδια.
Μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές ήταν η αναπαράσταση του συλλαλητηρίου της 4ης Δεκέμβρη του 1944, όταν «ο λαός γονατισμένος στο Σύνταγμα έκλαιγε τους νεκρούς του».
Στο πλαίσιο της έκθεσης, στο χώρο του Πολυτεχνείου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση βιβλιοπαρουσίασης «Στα χνάρια των Καμό, Τζερζίνσκι, της μαχητικής πείρας των μπολσεβίκων», όπου μίλησε ο Ευθύμης Δημάκης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.
Ο Ευ. Δημάκης αναφέρθηκε στη σημασία της μελέτης των κειμένων που περιέχονται στην έκδοση «Από τη μαχητική πείρα των μπολσεβίκων» αλλά και των άλλων δύο εκδόσεων, «Φέλιξ Τζερζίνσκι» και «Καμό», σχετικών με τη ζωή δύο μεγάλων επαναστατών, για την αξιοποίηση των πλούσιων συμπερασμάτων της περιόδου και στο σήμερα. «Τα βιβλία αυτά τα εκδώσαμε με αφορμή τα 100 χρόνια από τη νικηφόρα Επανάσταση του 1917 στη Ρωσία, με αφορμή το ότι στο Κόμμα μας δεν βλέπουμε τις επετείους σαν μνημόσυνα για να θυμόμαστε τα παλιά, αλλά σαν κομμάτι της συνολικής προσπάθειας να βγάλουμε συμπεράσματα και εκτιμήσεις που συμβάλλουν στη διαμόρφωση των σύγχρονων επαναστατικών ιδεολογικοπολιτικών επεξεργασιών, τόσο του Κόμματος όσο και του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος», τόνισε μεταξύ άλλων το στέλεχος του ΚΚΕ.
Ακολούθησε πλούσια συζήτηση, με ερωτήσεις πάνω στο περιεχόμενο των εκδόσεων αλλά και συνολικά για τα σύγχρονα συμπεράσματα που προκύπτουν από αυτές, με πολλούς νέους να προμηθεύονται τις εκδόσεις από την έκθεση βιβλίου.
Το συγκεκριμένο πολιτιστικό αφιέρωμα, το τρίτο κατά σειρά που διοργανώνει η Οργάνωση Σπουδάζουσας, μετά από τα αφιερώματα στον Αλκη Αλκαίο και τον Μάνο Λοΐζο, πραγματοποιήθηκε με πολλή αγάπη και μεράκι από την ομάδα εργασίας που συγκροτήθηκε ειδικά γι' αυτό. Στη συναυλία διακινήθηκε καλαίσθητη μπροσούρα που παρουσίαζε τη ζωή και το έργο του ποιητή, η οποία και έγινε ανάρπαστη. Στην μπροσούρα επίσης δημοσιεύτηκαν και ποιήματα που ο Καββαδίας δεν είχε συμπεριλάβει σε κάποια συλλογή, όπως «Αθήνα 1943», «Αντίσταση», «Στον τάφο του Επονίτη», «Σπουδαστές».
Πριν τη συναυλία, προβλήθηκε βίντεο που μέσα από φωτογραφίες και ντοκουμέντα παρουσίαζε τον ποιητή. Και στη συνέχεια το λόγο πήραν τα τραγούδια. Ολοι μαζί έγιναν μια φωνή και τραγούδησαν κομμάτια από τον «Σταυρό του Νότου» και τις «Γραμμές των Οριζόντων» του Θάνου Μικρούτσικου, από το δίσκο «S/S Ιόνιον 1934» των «Ξέμπαρκων», καθώς και κάποια έργα του Δημήτρη Ζερβουδάκη και της Μαρίζας Κωχ.
Για τη συναυλία φτιάχτηκε συγκρότημα αποτελούμενο από μέλη και φίλους της Οργάνωσης.
Συμμετείχαν οι: Θοδωρής Μούσχουρος, Βαγγέλης Καραγιάννης, Αντώνης Φρόνιμος, Φιλιώ Λιούτα, Τάσος Τσάκος, Δημήτρης Κοκοβιάδης, Ορφέας Παπαϊωάννου, Αγγελος Χαρίσης, Παναγιώτης Βήττος και Μαριαλένα Δημητροπούλου.
Στο επίκεντρο της συνάντησης τέθηκαν η αισθητική αγωγή, η απαξίωση των ανθρωπιστικών μαθημάτων και η ανάγκη στήριξης συνολικά της Παιδείας με τα απαραίτητα κονδύλια.
Σε κοινό τους κείμενο, ΕΕΤΕ και γονείς κάνουν μια σειρά από επισημάνσεις και σημειώνουν την κοινή τους αντίληψη για μια σειρά από θέματα της αισθητικής αγωγής και της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης:
Ο δήμος είναι ενήμερος για το πρόβλημα, σημειώνουν οι γονείς και προσθέτουν ότι «στη διάρκεια των δύο τελευταίων χρόνων λαμβάνουμε σταθερά τη διαβεβαίωση της συμπαράστασης του δήμου στο δίκαιο αίτημά μας. Η συμπαράσταση αυτή έλαβε έμπρακτη μορφή όταν ο δήμος Περιστερίου εισηγήθηκε στην Περιφέρεια Αττικής την εξαίρεση του σχολείου μας από τους χιλιομετρικούς περιορισμούς».
Ωστόσο, στη συνεδρίαση που ήταν προγραμματισμένη για την περασμένη Τετάρτη στην Περιφέρεια, όπου η αρμόδια επιτροπή θα αποφάσιζε την εξαίρεση του σχολείου από την ΚΥΑ, ο δήμος Περιστερίου απουσίαζε «χωρίς καμία ειδοποίηση και δικαιολόγηση της απουσίας του», όπως καταγγέλλουν οι γονείς.
«Η μη αναμενόμενη και καθόλα αδικαιολόγητη εξέλιξη όχι μόνο μας οργίζει αλλά δημιουργεί και εύλογα ερωτήματα», σημειώνουν οι γονείς αναφορικά με την απουσία του δήμου από την επιτροπή, στην οποία είχε και θέση εισηγητή, και ρωτούν γιατί άλλαξε τη στάση του σε σχέση με αυτά που είχε δεσμευτεί.
«Απαιτούμε την άμεση απάντηση του δήμου Περιστερίου στο πρόβλημα που δημιούργησε η απόφασή του να μπλοκάρει τη συνεδρίαση της επιτροπής, καθώς και τις άμεσες πρωτοβουλίες του για την αποκατάσταση της ζημιάς που προκλήθηκε. Δεν είναι απλά ντροπή στα τέλη Δεκεμβρίου 95 παιδιά να πηγαινοέρχονται πεζή σε άκρως επικίνδυνους δρόμους, είναι εγκληματική αδιαφορία», τονίζουν οι γονείς του Καλλιτεχνικού Σχολείου Περιστερίου.
Περίπου 100 φοιτητές του Γ' έτους θα παρακολουθήσουν μαθήματα εκτός πόλης, στις κλινικές των Νοσοκομείων «Παπαγεωργίου» και «Παπανικολάου», και καλούνται να μεταφέρονται εκεί με ατομική τους ευθύνη, είτε με ιδιωτικά οχήματα είτε με αστική συγκοινωνία. Η πρώτη περίπτωση είναι ιδιαίτερα δαπανηρή για τους φοιτητές, ενώ η δεύτερη είναι αρκετά χρονοβόρα και δυσχερής, λόγω και της προβληματικής κατάστασης των αστικών συγκοινωνιών της πόλης.
Οι φοιτητές συνέστησαν ομάδα για τη διεκδίκηση λύσης στο πρόβλημα, συνέταξαν κείμενο αιτημάτων το οποίο προσυπογράφηκε από συμφοιτητές τους και το κατέθεσαν στον κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, καθηγητή Θεόδωρο Δαρδαβέση, κατά την κινητοποίηση.
«Ως τριτοετείς φοιτητές», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους, «επικροτούμε την άποψη πως σε όλα τα κλινικά έτη θα πρέπει να εξασφαλίζεται - σε βάθος χρόνου - η μετακίνηση όλων των συναδέλφων με ευθύνη της Σχολής. Διεκδικούμε, λοιπόν, από τους αρμόδιους φορείς - με τα μέσα που διαθέτουν - να επιληφθούν του οξυμένου αυτού ζητήματος. Ζήτημα, φυσικά, που αποτελεί απόρροια της συνεχούς μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση».
Την τραγική κατάσταση που επικρατεί στις κτιριακές υποδομές του σχολικού συγκροτήματος Γυμνασίου και Λυκείου του Αγίου Κηρύκου αναδεικνύει ο Σύλλογος Γονέων Γυμνασίου Αγίου Κηρύκου Ικαρίας.
Στην καταγγελία του σημειώνει ότι «έπειτα από κάθε βροχόπτωση διαπιστώνονται τα εξής προβλήματα που συντελούν στη δυσλειτουργία του σχολείου και την επικινδυνότητα προς μαθητές και εκπαιδευτικούς: Πλημμυρισμένες από νερό και γεμάτες υγρασία κύριες και βοηθητικές αίθουσες. Βραχυκυκλώματα στον κεντρικό ηλεκτρικό πίνακα του σχολείου, με άμεσο κίνδυνο ηλεκτροπληξίας.
Επίσης: Παραμένουν ημιτελή τα έργα αποκατάστασης ολισθηρότητας αυλόγυρου οροφής. Οι τουαλέτες είναι σε κακή κατάσταση, με κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Πτώση σοβάδων ανά τακτά διαστήματα. Εχει να πραγματοποιηθεί ελαιοχρωματισμός κτιρίων εδώ και πολλά χρόνια».
Επιπλέον, ο Σύλλογος, με έγγραφο που κοινοποιήθηκε στο δήμο Ικαρίας, ζητάει τη δημιουργία δυτικής εισόδου - εξόδου, καθώς με την υφιστάμενη πρόσβαση στο σχολείο υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ατυχήματος, επειδή τα μέσα μεταφοράς αδυνατούν να προσεγγίσουν την υπάρχουσα είσοδο. Ετσι, τα παιδιά αποβιβάζονται - επιβιβάζονται μακριά από αυτήν, επάνω στον κεντρικό δρόμο, ο οποίος έχει μεγάλη κυκλοφορία, έντονη κλίση και απότομη στροφή.
Ο Σύλλογος απαιτεί «την χωρίς άλλη χρονοτριβή αποκατάσταση των φθορών και των ζημιών του σχολείου καθώς και τη δημιουργία νέας εισόδου που θα βελτιώνει την ασφαλή προσβασιμότητα μαθητών και εκπαιδευτικών». Ζητά να αξιοποιηθεί το διάστημα των γιορτών που το σχολείο είναι κλειστό για να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες.