Τετάρτη 25 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΤΕ ΣΑΜΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μια έκδοση - φόρος τιμής στην ηρωική Ιστορία του Κόμματος

Παρουσιάστηκε το βιβλίο «Ιστορικά αποτυπώματα. Η συμβολή του ΚΚΕ στο εργατικό και επαναστατικό κίνημα στη Σάμο»

«Ιστορικά αποτυπώματα. Η συμβολή του ΚΚΕ στο εργατικό και επαναστατικό κίνημα στη Σάμο». Με τον τίτλο αυτό κυκλοφόρησε από την ΤΕ Σάμου του ΚΚΕ έκδοση αφιερωμένη στα 100χρονα του Κόμματος.

Μια έκδοση που όπως τονίστηκε στην εκδήλωση παρουσίασης, στις 16 Δεκέμβρη, φτιάχτηκε με οδηγό το Δοκίμιο Ιστορίας του Κόμματος και αποτελεί «ελάχιστο φόρο τιμής στους εκατοντάδες Σαμιώτες και Ικαριώτες συντρόφους και συναγωνιστές μας που έπεσαν παλεύοντας για τη νέα κοινωνία, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό, και σ' αυτούς που μέχρι τα βαθιά γεράματά τους στάθηκαν σταθεροί στις αρχές και τις αξίες του ΚΚΕ, αφήνοντας αγωνιστικές παρακαταθήκες για τις επόμενες γενιές».

Στην εκδήλωση, την έκδοση παρουσίασε ο Κώστας Τζίχας, μέλος της ΤΕ Σάμου, που η συμβολή του ήταν πολύτιμη για την πολύχρονη προσπάθεια να συγκεντρωθούν τα στοιχεία που τη συνθέτουν. Στην έκδοση αναδεικνύονται ιστορικά γεγονότα με φωτογραφικά και άλλα ντοκουμέντα, που μπορούν να λειτουργήσουν ως πηγή δύναμης, ως απάντηση στα κηρύγματα υποταγής από την αστική τάξη. «Οι φτωχοί αγρότες τα έβαλαν με τους ανελέητους κρασέμπορους και για εκείνη την εποχή κατάφεραν να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής τους, οι βυρσοδεψεργάτες στο Καρλόβασι έκαναν πολυήμερες απεργίες ενάντια στους άγριους βιομήχανους, ο λαός του νησιού μας πήρε δυο φορές τα όπλα, τη μια για να απελευθερώσει το νησί από τους Ιταλούς και Γερμανούς κατακτητές, την άλλη για να συνεχίσει τον δίκαιο και ηρωικό αγώνα για να μπορεί η ζωή του να είναι στα δικά του χέρια», ανέφερε η Δήμητρα Παντάπαση, Γραμματέας της ΤΕ Σάμου.

Στην εκδήλωση τονίστηκε ότι η έκδοση δεν αποτελεί μια ολοκληρωμένη και με επιστημονική πληρότητα Ιστορία του ΚΚΕ και του εργατικού κινήματος στη Σάμο. Οπως είπε ο Κ. Τζίχας, «ας θεωρηθεί ότι πρόκειται για στοιχεία αυτής της ιστορίας, για αναφορά σε βασικούς σταθμούς της δράσης του Κόμματός μας, για ένα βοήθημα - οδηγό για οποιονδήποτε απλό άνθρωπο ή μελλοντικό ερευνητή προκειμένου να έχει στα χέρια του τα χνάρια αυτής της ιστορίας...».

Εργατικές συγκεντρώσεις και σελίδες του «Ριζοσπάστη»
Εργατικές συγκεντρώσεις και σελίδες του «Ριζοσπάστη»
Το βιβλίο αποτελείται από 14 κεφάλαια, τα οποία ξεκινούν από την ανάπτυξη των πρώτων εργατικών οργανώσεων στο νησί, τη συγκρότηση, την ανάπτυξη και τη δράση των ΚΟ του ΚΚΕ, την προετοιμασία του λαού για τον πόλεμο κατά τη δεκαετία του 1930. Ξεχωριστή αναφορά γίνεται στην περίοδο της Κατοχής και της Αντίστασης, με τη συγκρότηση του ΕΑΜ στο νησί και τις μάχες που δόθηκαν, όπως το κρύψιμο της σοδειάς. Επίσης η ένοπλη δράση, οι επαφές με τους αντιφασίστες φαντάρους και αξιωματικούς των στρατευμάτων κατοχής. Σημαντική στιγμή η παράδοση του ιταλικού στρατού - με την ανακωχή του Μπαντόλιο - στον ΕΛΑΣ, όπως και η απομόνωση των 1.000 μελανοχιτώνων φασιστών, που εξακολουθούσαν μετά τη σφαγή της Καστανιάς να αποτελούν απειλή για το λαό. Ακολουθούν η εκκένωση της Σάμου, η εξορία του ΕΛΑΣ, η γερμανική κατοχή και η ηρωική δράση του μικρού αντάρτικου σώματος του ΕΛΑΣ που έμεινε στο νησί, μέχρι την απελευθέρωση.

Στη συνέχεια η δράση που αναπτύχθηκε από το αντιφασιστικό κίνημα μέσα στις ένοπλες δυνάμεις της Μ. Ανατολής, η δράση των νέων της Σάμου τόσο στα πεδία του Ελ Αλαμέιν όσο και απέναντι στην κυβέρνηση του Καΐρου και τους Αγγλους επικυρίαρχους. Αλλωστε από αυτή τη νεολαία αναδείχθηκαν οι μαχητές του ΔΣΕ στη Σάμο.

Στην έκδοση περιλαμβάνονται στοιχεία από την κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα του νησιού την περίοδο του εμφυλίου, αλλά και οι κατοπινοί αγώνες, στα μετεμφυλιακά χρόνια και κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. Αναφορά γίνεται στη νομιμοποίηση του Κόμματος και στην ανάπτυξη της πάλης την περίοδο 1974 - 1990. Ενα ιδιαίτερο κεφάλαιο ασχολείται με τη δεκαετία 1990 - 2000, επιχειρώντας να αποτυπώσει την αποφασιστικότητα με την οποία υπερασπίστηκε η πλειοψηφία των μελών και φίλων του Κόμματος την ανάγκη ύπαρξης του ΚΚΕ με την ιδεολογία και τα σύμβολά του, στα δύσκολα χρόνια της αντεπανάστασης.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΕΣΒΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Go Back»: Πηγή έμπνευσης η ηρωική μάχη ενάντια στα βρετανικά στρατεύματα

Με επιτυχία η εκδήλωση για τα 75 χρόνια από τη θρυλική εξέγερση

«Go Back, 75 χρόνια μετά»: Με τον τίτλο αυτό πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 15/12 η μεγάλη εκδήλωση από την ΤΕ Λέσβου του ΚΚΕ, που αφιερώθηκε σε μία από τις κορυφαίες ηρωικές στιγμές του λαού κατά τη δεκαετία του 1940, στη Μυτιλήνη.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, έγινε αναφορά στο ιστορικό της θρυλικής λαϊκής εξέγερσης τα Χριστούγεννα του '44 από τον Παναγιώτη Κουτσκουδή, ερευνητή - συγγραφέα βιβλίων της Ιστορίας του λεσβιακού λαϊκού κινήματος. Επίσης προβλήθηκε βίντεο με αφηγήσεις ανθρώπων που έζησαν εκείνα τα γεγονότα.

Ακολούθησε η πολιτική ομιλία από τον Βασίλη Αμπελογιάννη, Γραμματέα της ΤΕ Λέσβου του ΚΚΕ, που αναφέρθηκε στα σύγχρονα διδάγματα από την ηρωική Ιστορία του λαϊκού κινήματος και του ΚΚΕ και στην αξία τους, ειδικά σήμερα που «πυκνώνουν τα μαύρα σύννεφα των πολεμικών εμπλοκών πάνω από τον ουρανό της Μεσογείου και ιδιαίτερα του Αιγαίου».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα υπό την επιμέλεια του Στέφανου Φευγαλά, μουσικολόγου - εκπαιδευτικού. Στο συγκρότημα, που τραγούδησε τραγούδια της εποχής εκείνης, με αγιασώτικη ντοπιολαλιά και αντάρτικα, συμμετείχαν οι Βλαδίμηρος Σιαμέτης, Μυρσίνη Κουτσκουδή, Περικλής Πάγκας, κιθάρα έπαιξε ο Γιώργος Μακροθανάσης και αρμόνιο ο Στέφανος Φευγαλάς.


Στο χώρο υπήρχαν επίσης έκθεση φωτογραφίας από τις μέρες του «Go back» και βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».

Στην εκδήλωση εξιστορήθηκαν τα γεγονότα του 1944, που σημάδεψαν το νησί, ξεκινώντας από τον Οκτώβρη του 1944 και την Απελευθέρωση.

Στις 24 του Δεκέμβρη μαθεύτηκε στο νησί ότι έξι βρετανικά μεταγωγικά είχαν αράξει έξω από το λιμάνι και αμέσως η απεργιακή επιτροπή που ήταν σε επιφυλακή, κηρύσσει γενική απεργία και εμποδίζει την απόβαση πάνοπλων στρατιωτών από το σώμα των Βρετανών.

Στην αφήγηση κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αναφέρθηκε για την αντίδραση των εισβολέων: «Αναγκάζονται να φύγουν σαστισμένοι. Στη συνέχεια επιχειρούν να δέσουν το σκάφος τους και να κατέβουν στα "Μπλόκια". Μα και πάλι δεν το καταφέρνουν. Αναγκάζονται να γυρίσουν ξανά στο μεγάλο μεταγωγικό.

Η προκυμαία πλημμυρίζει από κόσμο που κατεβαίνει απ' όλα τα μέρη του νησιού. Τον δέρνει το χιονόνερο και η παγωμένη αλισάχνη. Ο αγέρας δυναμώνει. Τραγουδούν αντάρτικα τραγούδια και σφίγγουν τις γροθιές. Βρέχει. Κρυώνει. Μα δεν φεύγει κανένας!

Γύρω στο μεσημέρι γίνεται η συνάντηση των αντιπροσώπων του ΕΑΜ με τον Τόρνμπουλ πάνω στο "Σείριος". Ο Αγγλος ταξίαρχος τους διαβεβαιώνει πως είναι σύμμαχος και φίλος και πως ένα τάγμα 800 αντρών έρχεται να ξεκουραστεί και να γυμναστεί, ώστε να πάει μετά να πολεμήσει στα Δωδεκάνησα, που τότε βρίσκονταν υπό φασιστική κατοχή. Η επιτροπή είπε ότι θα το ανακοινώσει στην Ολομέλεια της ΝΕ του ΕΑΜ και μετά θα του γνωστοποιήσει την απόφασή της. Η Ολομέλεια συνεδριάζει και συντάσσεται με την πάνδημη βούληση του λαού να αρνηθεί την αποβίβαση των "μαύρων". Η απόφαση αυτή μεταφέρεται στις 3 μ.μ. στον Τόρνμπουλ, στον Τσιγάντε και στον συνταγματάρχη Οδυσσέα Σκαναβή, στρατιωτικό διοικητή Λέσβου, που βρίσκονται στο ξενοδοχείο "Αιγαίο". (...)

Ο ΕΛΑΣ και η Εθνική Πολιτοφυλακή ετοιμάζονται να υποστηρίξουν το λαό, όταν εκείνος θα χρειαζόταν να αποκρούσει την απόβαση. Για το σκοπό αυτό οργανώνονται 4 σταθμοί επιδέσεως τραυματιών και ορεινό χειρουργείο, με γιατρούς και νοσοκόμους της Εθνικής Αλληλεγγύης. Συγκροτούνται συνεργεία τραυματιοφορέων από ΕΠΟΝίτες. Ειδοποιούνται οι λόχοι που εδρεύουν σε χωριά να κατεβούν, καθώς και ο εφεδρικός ΕΛΑΣ.

Το «Go Back» νίκησε!

Το απόγευμα εκδηλώνεται νέα απόπειρα αποβίβασης στον Μακρύ Γιαλό, μα αποτυγχάνει κι αυτή χάρη στην έγκαιρη επέμβαση του λαού. Αργότερα καταφθάνουν συντεταγμένοι και οπλισμένοι οι Μοριανοί. Ενα σωρό άνθρωποι με σκουριασμένες χαντζάρες, κασμάδες, τσεκούρια και ξύλα. Και με ψυχή. Ερχονται οι Αγιασώτες, η αγροτιά της Γέρας, οι βασανισμένοι του λεσβιακού κάμπου. Τους καινούριους τους υποδέχονται οι παλιοί με "ζήτω", χαλασμός Κυρίου. Φορτηγά απ' τα χωριά τούς φέρνουν να φάνε κάστανα και μανταρίνια. (...)

Αυτή τη νύχτα σηκώνονται οδοφράγματα με πέτρες, βαρέλια, αραμπάδες, κάσες και άλλα. Στα κυριότερα σημεία της πόλης και, πριν απ' όλα, γύρω στο λιμάνι. Κάθε δρόμος και οδόφραγμα. Και μπροστά στα οδοφράγματα τα ξυπόλυτα αετόπουλα. Ο λαός αγρυπνά. Παντού. (...)

Ξημερώνουν Χριστούγεννα κι από παντού καταφθάνουν οι αγρότες του νησιού με κασμάδες, τσεκούρια και ντουφέκια. Ολοι μαζεύονται στην προκυμαία και στα "Μπλόκια". Το κρύο τρυπά τα κόκαλα, μα ο κόσμος υπομένει τα πάντα και δείχνει μεγάλη αποφασιστικότητα.

Ο ΕΑΜικός Τύπος καλεί το λαό επί ποδός πολέμου! Στις 9 το πρωί στο ξενοδοχείο "Αιγαίο" η επιτροπή ανακοινώνει στον Τσιγάντε και στον Σκαναβή την απόφαση της Οργάνωσης και του λαού. Στη συνέχεια την γνωστοποιούν και στον εμβρόντητο Τόρνμπουλ που τους δέχεται πάνω στο αποβατικό σκάφος. Στις 11.30 π.μ. ο Τόρνμπουλ απευθύνει έγγραφο τελεσίγραφο προς την Επιτροπή του ΕΑΜ Λέσβου, που συνεδριάζει και το απορρίπτει. (...)

Κατά τις εφτά το βράδυ το μεγάλο πολεμικό ανεβάζει σήμα μάχης. Τα μεταγωγικά ανάβουν τα φώτα τους, οι "μαύροι" ετοιμάζονται πάλι να μπαρκάρουν. Χτυπούν καμπάνες, παίζουνε σάλπιγγες, αντηχούν τα χωνιά. Χαλά ο κόσμος. Το πλήθος τρέχει στα "Μπλόκια" με αλαλαγμούς. Με γυμνωμένα σπαθιά κι ορθά πελέκια. Μπροστά στην αποφασιστική στάση που κρατά ο λαός, ο εχθρός κάνει πίσω. Γύρω στα μεσάνυχτα γίνονται αντιληπτές μανούβρες των εγγλέζικων πλοίων. Ο λαός αγρυπνά. Στις πέντε τα ξημερώματα πάλι τα ίδια.

Στις 26 του Δεκέμβρη, το φορτηγό που ήταν πλευρισμένο στο εξωτερικό λιμάνι βγήκε στ' ανοιχτά. Αλλο ένα φορτηγό κι ένα αντιτορπιλικό φεύγουν. Την άλλη μέρα, στις 27 το βράδυ, αναχωρούν κι άλλα καράβια. Απομένουν μονάχα ένα φορτηγό κι ένα πολεμικό. Τις δυο τελευταίες μέρες οι μαύροι δεν δείχνουν καμιά διάθεση για απόβαση. Οι μέρες και οι νύχτες περνούν ήσυχες. Απ' την προκυμαία όμως δεν φεύγει κανένας. Ολοι παραμένουν στις θέσεις τους μέρα και νύχτα. (...)

Την Πέμπτη το πρωί στις 28 Δεκέμβρη ο διοικητής του "Σείριος" πλοίαρχος Εντουαρντς ανακοινώνει επίσημα πως οι Εγγλέζοι δεν θα πατούσαν πόδι στο νησί. Την είδηση τη δέχεται ο κόσμος με χαρά. Ολοι μαζεύονται στο Δημαρχείο. Μιλούν στο λαό ο Γώγος, ο Αποστόλου, ο Φριλίγγος και άλλα στελέχη. Την ίδια μέρα το μεσημέρι γίνεται παρέλαση. Μπροστά η Εθνική Αλληλεγγύη, ύστερα ο ΕΛΑΣ, η Πολιτοφυλακή, ο εφεδρικός ΕΛΑΣ. Από τα "ζήτω" χαλά ο κόσμος. Ραίνουν τους αντάρτες με λουλούδια. Ολη η μέρα περνά με χαρά και με τραγούδια. Ο λαός γιορτάζει τη νίκη του».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ