Τετάρτη 25 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ 24 Νοέμβρη
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να μη χαθεί καθόλου χρόνος

Συμμετέχοντας στο χτεσινό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Αθήνα, ως επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας της ΚΕ του ΚΚΕ, η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, σημείωσε σε δήλωσή της:

«Οσοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να ξεκινήσει ο διάλογος για να μάθουμε τι σκέφτεται η κυβέρνηση και να πούμε τι θέλουμε εμείς τούς λέμε το εξής: 'Η έχετε παντελή άγνοια ή είστε κουτοπόνηροι. Διότι το ΠΑΣΟΚ στο πρόγραμμά του μιλούσε καθαρά ότι θα σφαγιάσει τα ασφαλιστικά, τα κοινωνικά δικαιώματα - βεβαίως το έλεγε με κομψό τρόπο. Πολύ περισσότερο ξέρουμε ότι το ΠΑΣΟΚ θα διατηρήσει όλες τις αποφάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης. Εχει αποδεχτεί αυτά που λέει το "πρόγραμμα σωτηρίας" της ΕΕ. Αυτό που έχει υποστηρίξει το ΕΚΟΦΙΝ και το Γιουρογκρούπ.

Επομένως, δεν έχει κανένα νόημα ο διάλογος. Νόημα έχει ο άμεσος αγώνας, να μη χαθεί καθόλου χρόνος. Δε διαπραγματευόμαστε τι θα χάσουν οι εργαζόμενοι. Διεκδικούμε να κερδίσουν οι εργαζόμενοι σε περίοδο κρίσης, γιατί τα προαποφασισμένα μέτρα γίνονται ακόμα πιο επικίνδυνα στην περίοδο της κρίσης».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την κατηγορία ότι το ΚΚΕ έκανε συμβολικές κινητοποιήσεις επί ΝΔ, η Αλέκα Παπαρήγα απάντησε:

«Εχουν αμνησία. Ενα πράγμα έχω να πω: Λίγες μέρες μετά την άνοδο της ΝΔ στην κυβέρνηση προκηρύχθηκε απεργία το Μάρτη του 2004. Αλλεπάλληλες καταλήψεις στα υπουργεία, αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις. Δεν κάνουμε τίποτα καινούργιο και, εν πάση περιπτώσει, αν το ΠΑΣΟΚ ήθελε να αποφύγει την ταξική πάλη, δεν είχε παρά να κάνει ένα πράγμα: Να αρνηθεί τα ταξικά συμφέροντα που υπηρετεί».

Οδηγός μας οι ανάγκες και τα συμφέροντα του εργάτη

Μαζικά και με ορμή διαδήλωσαν χτες χιλιάδες εργατοϋπάλληλοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ να οργανωθεί χωρίς καμιά αναμονή η πάλη ενάντια στο σαρωτικό τυφώνα μεγαλοεργοδοσίας - ΕΕ - κυβέρνησης. Ανθρωποι του μόχθου, νεολαίοι, γυναίκες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, βγήκαν στους δρόμους 60 πόλεων όλης της χώρας ορμώμενοι από τις ανάγκες τους, από τη ζωή τους που διαρκώς χειροτερεύει παρά τον πλούτο που παράγεται.

Εδωσαν μια πρώτη απάντηση στην εργοδοσία, στα κόμματα που δουλεύουν για λογαριασμό της, στις συνδικαλιστικές δυνάμεις που εξυπηρετούν τα συμφέροντά της. Τα χτεσινά συλλαλητήρια εξόπλισαν με νέα πείρα την εργατική τάξη, δίνοντας ώθηση στη δουλειά μπροστά στον επόμενο σταθμό της πάλης, την απεργιακή κινητοποίηση στις 17 Δεκέμβρη. Για τη δράση που πρέπει να συνεχιστεί ώστε νέες δυνάμεις να ενταχθούν στην οργανωμένη πάλη, με τη συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα συνδικάτων και μαζικών φορέων σε εργατογειτονιές και τόπους δουλειάς, με Γενικές Συνελεύσεις όπου το λόγο θα πάρουν οι εργάτες καθορίζοντας τα επόμενα βήματά τους, με πολύμορφες παρεμβάσεις που θα φωτίζουν ότι τα προβλήματα της λαϊκής οικογένειας είναι συνέπεια της «ανταγωνιστικότητας» των πολυεθνικών. Με τη σκληρή, καθημερινή δουλειά, που χρειάζεται να δυναμώσει, ώστε ο λαός να συνειδητοποιήσει όχι μόνο το δίκιο του, μα και τη δύναμή του.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στην πάλη με νέες δυνάμεις

Από τα εργοστάσια και τις εργατογειτονιές εργαζόμενοι, άνεργοι, απολυμένοι, εργαζόμενοι στα stage πορεύτηκαν μαζί

Motion Team

Από τα εργοστάσια και τις εργατογειτονιές εργαζόμενοι, άνεργοι, απολυμένοι, εργαζόμενοι στα stage πορεύτηκαν μαζί
Την ανάγκη μαζικά και ανυποχώρητα νέες δυνάμεις να εντάσσονται στη μάχη ενάντια στον πόλεμο που κήρυξε η πλουτοκρατία και οι πολιτικοί της εκπρόσωποι ανέδειξε το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη. Στη μεγάλη συγκέντρωση στο Αγαλμα του Βενιζέλου δήλωσαν μαζικά το «παρών» απολυμένοι συμβασιούχοι της πρώην «Ολυμπιακής», εργαζόμενοι σε προγράμματα «stage» που διεκδικούν μόνιμη και σταθερή δουλειά, εργαζόμενοι από εργοστάσια της βιομηχανικής περιοχής της Σίνδου, της ΑΜΑΣΑ και της PILUX, που εδώ και μήνες βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους. Εργαζόμενοι στις τηλεπικοινωνίες και τις επιχειρήσεις πληροφορικής, στο καζίνο, εργαζόμενοι που απασχολούνται σε μια σειρά υπηρεσίες μέσω των εργολάβων - δουλεμπόρων. Ενωσαν τη φωνή τους μαζί με τους εργαζόμενους στο εμπόριο, στις κατασκευές, στο δέρμα, και άλλους κλάδους, μαζί με τους νέους που συσπειρώνονται στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν ο Γ. Νιβορλής από την ΠΟΕΕΠ, η Α. Μπισμπίζα από τους συμβασιούχους της πρώην «Ολυμπιακής», η Γ. Κατσαρού από τη Συντονιστική Επιτροπή Θεσσαλονίκης των «stage». Κεντρικός ομιλητής ο Γ. Τσαμπούκης, από τη Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, κάλεσε τους εργαζόμενους να μην αφήσουν να χαθεί ούτε ένα λεπτό. Να μπουν δυναμικά στη μάχη για να μην περάσουν οι αντεργατικές αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση και προωθεί με «κοινωνικούς διαλόγους» - απάτη. Να μπουν με αυταπάρνηση μπροστά στην οργάνωση των αγώνων, να δυναμώσουν το ΠΑΜΕ, το μέτωπο της εργατικής τάξης.

Ακολούθησε μαχητική πορεία προς το πρώην υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Με τα πανό και τα συνθήματά τους κατήγγειλαν τον «κοινωνικό διάλογο» - απάτη, πρόβαλαν τις διεκδικήσεις τους για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για δημόσια καθολική Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, για 1.400 βασικό μισθό και διακήρυξαν: «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη».

Αγωνιστικές συγκεντρώσεις και πορείες έγιναν και στις άλλες μεγάλες πόλεις της Μακεδονίας και Θράκης, με συμμετοχή εργαζομένων, φοιτητών, σπουδαστών, εργαζομένων και απολυμένων των προγραμμάτων stage που επιλέγουν το δρόμο του αγώνα και συστρατεύονται με το ταξικό κίνημα, με το ΠΑΜΕ. Συγκεντρώσεις έγιναν σε: Κατερίνη, Σέρρες, Βέροια, Νάουσα, Κιλκίς, Μουδανιά, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Δράμα, Καβάλα, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα και Φλώρινα.

Το ΠΑΜΕ διεκδικεί

«Δεν συμβιβαζόμαστε με την ανεργία και την υποαπασχόληση, με τα stage, τις ελαστικές μορφές εργασίας, απαιτούμε μόνιμη, πλήρη και σταθερή δουλειά για όλους.

Δεν συμβιβαζόμαστε με τους μισθούς και τις συντάξεις της φτώχειας, απαιτούμε κατώτερο μισθό 1.400 ευρώ και κατώτερη σύνταξη 1.120 ευρώ. Δεν συμβιβαζόμαστε με τη αύξηση των ορίων ηλικίας και της συνταξιοδότησης μέχρι τα βαθιά γηρατειά, απαιτούμε σύνταξη στα 55 για τις γυναίκες και στα 60 για τους άνδρες, πέντε χρόνια λιγότερο για τα Βαρέα - Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Δεν συμβιβαζόμαστε με τον αποχαρακτηρισμό των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, απαιτούμε τη διεύρυνσή τους και ουσιαστικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων.

Δεν αποδεχόμαστε την εμπορευματοποίηση της Υγείας - Πρόνοιας απαιτούμε αποκλειστικά δημόσιο - δωρεάν σύστημα με βάση την πρόληψη, με αναβαθμισμένες υπηρεσίες, με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης, με καμιά επιβάρυνση για τη φτωχολογιά και τα Ταμεία. Να πληρώσουν το κράτος και η εργοδοσία.

Αυτή είναι η γραμμή πάλης που μπορεί να συμβάλει στην ενότητα της εργατικής τάξης και στην ανάπτυξη της κοινής δράσης με τη μικρομεσαία αγροτιά και τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης. Κι αυτή η γραμμή πάλης, που συμπυκνώνει τα συμφέροντα των ανθρώπων του μόχθου, ακολουθείται από το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, από τα ταξικά συνδικάτα, που είναι καθημερινά στους χώρους δουλειάς και κατοικίας, προσπαθώντας να ενημερώσει, να οργανώσει τους εργαζόμενους, να δώσει συνέχεια και προοπτική στον αγώνα.

Οι εργάτες και οι εργάτριες, οι νέοι και οι νέες, οι συνταξιούχοι, οι επιστήμονες, οι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μετανάστες που αντιδρούν στην αφαίρεση δικαιωμάτων και διεκδικούν το δίκιο τους, θα δώσουν ακόμη μεγαλύτερη δύναμη στον αγώνα στο βαθμό που συσπειρώνονται και κινητοποιούνται μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ και των άλλων αγωνιστικών συσπειρώσεων, όπως η ΠΑΣΥ, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, η Αγωνιστική Συσπείρωση των ΕΒΕ».

(Από την κεντρική ομιλία στην Αθήνα).

Ταξικός αντίλαλος στους δρόμους της Αθήνας

Στην κεφαλή της πορείας μπήκαν οι εργαζόμενοι με ελαστικές μορφές απασχόλησης

Οι διαδηλωτές στην Ομόνοια
Οι διαδηλωτές στην Ομόνοια
Χιλιάδες συγκεντρώθηκαν χτες το απόγευμα στην πλατεία Ομόνοιας, απ' όπου διαδήλωσαν μέχρι τη Βουλή κάτω απ' τα πανό και τα λάβαρα του ΠΑΜΕ. Ντόπιοι και ξένοι εργάτες με κάθε μορφής απασχόληση, φοιτητές, επαγγελματοβιοτέχνες, συνταξιούχοι διαμήνυσαν πως ο «διάλογος» - απάτη των «κοινωνικών εταίρων» δε θα περάσει.

«

Απέναντι στο κοινό αντεργατικό μέτωπο της εργοδοσίας και των κομμάτων της πλουτοκρατίας χρειάζεται να οικοδομήσουμε ΤΩΡΑ την ταξική ενότητα της εργατικής τάξης, το κοινό μέτωπο με τους αυτοαπασχολούμενους και τη φτωχή μεσαία αγροτιά, για να ανοίξουμε μια νικηφόρα πορεία, για να έχουμε κατακτήσεις, για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Οι κυβερνήσεις του δικομματισμού, προκειμένου να μπλοκάρουν τον ξεσηκωμό των εργαζομένων, παρουσιάζουν τα μέτρα σαν μονόδρομο, χρησιμοποιούν εκβιαστικά διλήμματα, προσπαθούν να διασπάσουν τους εργαζόμενους», σημείωσε, ανεβαίνοντας στο βήμα της συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ στην πλατεία Ομόνοιας, ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας και κεντρικός ομιλητής. Αναδεικνύοντας την κατεύθυνση στην οποία οι εργαζόμενοι πρέπει να εντείνουν την πάλη τους τόνισε: «Η απάντηση που δίνουμε είναι κατηγορηματική. Ο πλούτος που παράγουν οι εργαζόμενοι και η παραγωγικότητα της εργασίας αυξάνονται και δεν μπορεί να ανεχθεί κανείς, για τον ίδιο, την οικογένειά του, το παιδί του, το συνάδελφό του, την τάξη του, ασφαλιστικό σύστημα που είναι χειρότερο από αυτό που ίσχυε για τους παλαιότερους. Οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκες και διεκδικούν την ικανοποίησή τους». «Οι εργαζόμενοι δε χρωστάνε σε κανέναν. Αντίθετα, τους χρωστάνε πολλά», ξεκαθάρισε.

Με τις σημαίες του ΠΑΜΕ οι εργαζόμενοι ανεβαίνουν τη Σταδίου
Με τις σημαίες του ΠΑΜΕ οι εργαζόμενοι ανεβαίνουν τη Σταδίου
«Η τάξη μας μπορεί. Το επιβεβαιώνουν οι κατακτήσεις και τα δικαιώματα των προηγούμενων δεκαετιών που μπορεί να κερδήθηκαν με αίμα αλλά κερδήθηκαν. Το επιβεβαιώνουν οι κατακτήσεις ακόμη και σήμερα , οι αυξήσεις στη Ζώνη, η ματαίωση απολύσεων σε σούπερ μάρκετ, σε ξενοδοχεία, ο αγώνας των εργαζομένων σε stage, ο αγώνας των συμβασιούχων», υπογράμμισε, ενώ μεταξύ άλλων τόνισε: «Οταν η κυβέρνηση κατηγορεί το ΠΑΜΕ και τα στελέχη του για αντιδημοκρατικές ενέργειες και συμπεριφορές, τους απαντάμε ότι για το ΠΑΜΕ οι κατηγορίες αυτές είναι τίτλος τιμής», και διευκρίνισε: «Για μας νόμιμο και ηθικό είναι ό,τι υπερασπίζεται τα συμφέροντα της εργατικής τάξης».

Να δυναμώσει η αντιμονοπωλιακή πάλη

Νωρίτερα, θερμό χαιρετισμό απηύθυνε ο Χέσους Χέτε Ολάρα, από τη Διεθνή Οργάνωση Μετάλλου, που είναι μέλος της ΠΣΟ, υπογραμμίζοντας ότι οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι η συμμαχία μας με την εργατική τάξη και το ΠΑΜΕ, τη μικρομεσαία αγροτιά και την ΠΑΣΥ έχει τη δύναμη να βάλει εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική», σημείωσε ο Παναγιώτης Γαλανόπουλος από την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα ΕΒΕ. «Η δημιουργία και το δυνάμωμα του λαϊκού μετώπου γιατί αυτό θα οδηγήσει στην κατάκτηση μιας εξουσίας και οικονομίας όπου ο παραγόμενος πλούτος θα χρησιμεύει για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών», επισήμανε. «Δεσμευόμαστε να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε οι φοιτητές και σπουδαστές να γίνουν μια φωνή και μια γροθιά με την εργατική τάξη», υπογράμμισε ο Δημήτρης Βιτάλης από το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών. Ενώ η Λία Κουρτάκου, από την Πανελλαδική Συντονιστική Εργαζομένων με stage, ο Κώστας Δημουλάς, από την Παναττική Συντονιστική Συμβασιούχων ΟΤΑ, η Βάσια Χριστοδουλιά, από τη Συντονιστική Επιτροπή Συμβασιούχων ΓΓ Αθλητισμού, ανέδειξαν με τις παρεμβάσεις τους τη σημασία του συντονισμού.

Λίγο μετά τις 7.30 μ.μ., η πορεία ξεκινά. Το πανό δίνει το στίγμα: «ΣΕΒ - κυβέρνηση - εργατοπατέρες, χτυπούν Υγεία - Πρόνοια - Σύνταξη, αυξάνουν τα όρια ηλικίας. Οχι στο διάλογο - απάτη».

Ακολουθούν τα μπλοκ εργαζομένων με ελαστικές μορφές απασχόλησης, που ξεχωρίζουν με τον παλμό τους. Εργάτες απ' όλους τους κλάδους, οικοδόμοι, κλωστοϋφαντουργοί, μεταλλεργάτες, συνταξιούχοι διαδηλώνουν για το δίκιο της τάξης τους. Σημαντική είναι η συμμετοχή των μεταναστών εργατών από το Μπαγκλαντές και το Μαρόκο, σε κοινό βηματισμό με τους Ελληνες εργάτες. Ξεχωριστή η παρουσία χιλιάδων φοιτητών και σπουδαστών κάτω απ' τα πανό του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ): «Τέρμα στη διάλυση και στον εκφυλισμό. Οργανωμένη απάντηση στα μονοπώλια και στον ιμπεριαλισμό».

Τα συνθήματα δε σταματούν σε όλη την πορεία: «Γεια σου Παναγόπουλε εργατοπατέρα, τα stage θα είναι στο δρόμο κάθε μέρα», «Θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία, τα stage είναι σύγχρονη δουλεία», «Σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ο λαός να ρίξει σφαλιάρα ταξική», κ.ά.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ