Σάββατο 25 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

1942 Τη νύχτα της 25ης προς 26η Νοέμβρη, 150 αντάρτες του ΕΛΑΣ, με επικεφαλής τον Αρη Βελουχιώτη, 60 αντάρτες του ΕΔΕΣ, με επικεφαλής τον συνταγματάρχη Ζέρβα, και 12 Αγγλοι σαμποτέρ επιτέθηκαν αιφνιδιαστικά κατά της ιταλικής φρουράς της μεγάλης σιδηροδρομικής γέφυρας του Γοργοπόταμου κοντά στη Λαμία, εξουδετέρωσαν την εχθρική δύναμη και ανατίναξαν τη γέφυρα.

1969 Ο Τζον Λένον επιστρέφει στη βασίλισσα Ελισάβετ το βραβείο που του είχε απονείμει, όπως και στα άλλα μέλη του συγκροτήματος των «Μπιτλς». Ο Λένον επέστρεψε το βραβείο, διαμαρτυρόμενος για την υποστήριξη της Αγγλίας στον πόλεμο του Βιετνάμ.

1973 Με πραξικόπημα, ο Ιωαννίδης, ένας από τους πρωτεργάτες της χούντας, ανατρέπει τον Παπαδόπουλο. Αυτή η «εσωτερική» αλλαγή στο δικτατορικό καθεστώς σήμανε και την αντίστροφη μέτρηση για το έγκλημα της Κύπρου.

1992 Η κυβέρνηση της Τσεχοσλοβακίας εγκρίνει τη διαίρεση της χώρας στις Δημοκρατίες της Τσεχίας και της Σλοβακίας. Είχε αποφασιστεί το προηγούμενο καλοκαίρι και εφαρμόστηκε από την 1η Γενάρη του 1993.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ευρωπαρατηρητηρίου, η τιμή της πρέζας έπεσε μέσα σε μια πενταετία μέχρι και 45%.

Πράγματι! Στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο μας, υπάρχει και ένα «προϊόν» που φτηναίνει: Η πρέζα!

Το έχουν φροντίσει - κι αυτό - οι Αμερικάνοι. Μετά την εισβολή τους στο Αφγανιστάν, έχει εκτιναχτεί σε τέτοιο βαθμό η παραγωγή οπίου, με αποτέλεσμα η τιμή των ναρκωτικών στις παγκόσμιες αγορές να έχει πέσει σχεδόν στο μισό.

Πράγματι! Στο «παγκόσμιο χωριό» του ιμπεριαλισμού», υπάρχει και κάτι που φτηναίνει: Η ανθρώπινη ζωή...

Οπως είπε ο κ. Βερέμης, ο πρόεδρος του ΕΣΥΠ (Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας), αν θα ήθελε να στείλει το παιδί του να σπουδάσει στο εξωτερικό, τότε θα επέλεγε τη Βουλγαρία, αφού εκεί «είναι μια σοβαρή χώρα, όπου δε γίνονται καταλήψεις».

Εμείς από την πλευρά μας θα λέγαμε να το αφήσει το παιδί στην ησυχία του και θα του προτείναμε - αφού θαυμάζει τόσο πολύ τα εκπαιδευτικά πρότυπα της γείτονος - αν είναι να πάει κάποιος στη Βουλγαρία, να πάει ο ίδιος, και να ασκεί από κει τα χρέη του ως πρόεδρος του ΕΣΥΠ (...της Βουλγαρίας).

Τι «ωραία» που τα λέει το πόρισμα των βουλευτών της ΝΔ για τις υποκλοπές: Γίνονταν - λέει το πόρισμα - «νόμιμες συνακροάσεις» πριν και κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων!

Ομως αυτό ομολογείται για πρώτη φορά. Τόσο καιρό, η κυβέρνηση, οι υπουργοί και οι πάντες, μας έλεγαν ότι αφενός οι εταιρείες τηλεφωνίας δεν είχαν τα μηχανήματα για να κάνουν υποκλοπές εκείνη την περίοδο, αφετέρου ότι δεν υπήρχε το θεσμικό πλαίσιο (το τόσο σεβαστό από τις «Υπηρεσίες») που θα επέτρεπε υποκλοπές από την ΕΥΠ ή άλλον.

Αρα, τίθεται το ερώτημα: Αφού ούτε η ΕΥΠ έκανε τις υποκλοπές κι ούτε οι εταιρείες μπορούσαν να τις κάνουν, τότε ποιος τις έκανε;

Περιμένοντας την απάντηση από τους βουλευτές της ΝΔ, που συνέταξαν και υπογράφουν το πόρισμα, σε δυο περιπτώσεις πάει το μυαλό μας: 'Η τις έκαναν οι Αμερικάνοι και οι υπόλοιποι που είχαν αναλάβει την ασφάλεια των Αγώνων, σε συνεργασία με τους εγχώριους μηχανισμούς ή θα συνέβη αυτό που λέει ο Αντρέας Πετρουλάκης στο σκίτσο του (από την «Καθημερινή»)...

Αρθρο 16 και «τι σημαίνει Δεξιά»

Τον κύριο Σημίτη, στις 3 του Δεκέμβρη 2003, λίγο πριν παραδώσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στον Γιώργο Παπανδρέου, τον είχαν ρωτήσει κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, γιατί επέμενε να χρησιμοποιεί τον όρο «Δεξιά».

Ο Κ. Σημίτης απάντησε:

«Χρησιμοποιώ τη λέξη "Δεξιά", διότι, όπως είπα πριν, η Νέα Δημοκρατία έχει αντιλήψεις οι οποίες είναι συντηρητικές και είναι υπερβολικά συντηρητικές μερικές φορές. Ποιες είναι οι συντηρητικές αντιλήψεις; (...)».

*

Στη συνέχεια (της ίδιας απάντησης), ο κ. Σημίτης άρχισε να αναφέρει «ποιες είναι οι συντηρητικές αντιλήψεις» που κατά τη γνώμη του κατέτασσαν κάποιον στη «Δεξιά». Θέλοντας να γίνει όσο πιο επεξηγηματικός και παραστατικός μπορούσε για το «τι σημαίνει Δεξιά», έφερε το ακόλουθο παράδειγμα:

«Υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση, κυρίες και κύριοι, γύρω από το πώς οργανώνονται τα πανεπιστήμια. Εγώ, που ήμουν πανεπιστημιακός και στο εξωτερικό, δεν ξέρω πολλές χώρες όπου υπάρχουν πραγματικά ιδιωτικά πανεπιστήμια (...) Ιδιωτικό πανεπιστήμιο είναι το πανεπιστήμιο που δουλεύει με κέρδος. Πού είναι αυτά τα ιδιωτικά πανεπιστήμια; Ποια εμπειρία υπάρχει να τη δούμε συγκεκριμένα, γιατί θέλω να είμαι αντικειμενικός, για να δω πώς θα δουλεύει αυτό; `Η, θα κατακλύσουμε την Ελλάδα με λογιστές; Αυτό είναι το ιδιωτικό πανεπιστήμιο;

Και τα κολέγια. Καλό είναι που υπάρχουν, καλό είναι που παιδιά πηγαίνουν, ακούν. Αλλά το θέμα δεν είναι εκεί. Εχουμε τα πανεπιστήμια, έχουμε το Σύνταγμά μας. Το αφήνω αυτό κατά μέρος. Εχουμε διπλώματα ορισμένης αξίας. Θα κάνουμε όλα τα διπλώματα σκουπιδόχαρτα για να το πω με υπερβολή; Να μην ξέρει κανένας τι αξίζει τι;

Τα διάφορα απίθανα κολέγια από απίθανους ανθρώπους θα βγάζουν κι αυτά διπλώματα, όπως του πανεπιστημίου; Τότε βέβαια δε θα υπάρχει καμία δυνατότητα αξιολόγησης, ιεράρχησης, επιλογής. Είναι αυτός στόχος; Και αν είναι στόχος, πρέπει να εξηγηθεί για να καταλάβει η κοινωνία τι συμβαίνει».

***

Αυτά έλεγε τότε ο κ. Σημίτης. Και τα έλεγε για τη «Δεξιά», που ήταν υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Οποιος είναι υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων - έλεγε ο κ. Σημίτης - τότε είναι «Δεξιά». Οπως το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή. Που μαζί με την άλλη «Δεξιά», τη ΝΔ, συμφώνησαν χτες για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος...

*

ΥΓ: Οταν ο κ. Σημίτης, ο άνθρωπος του «ευχαριστούμε τις ΗΠΑ» και πρωτεργάτης της δεξιάς μετάλλαξης του ΠΑΣΟΚ, «καταγγέλλει» - έστω και άθελά του - το ΠΑΣΟΚ ως «δεξιό» κόμμα, τότε εμείς οι υπόλοιποι τι να πούμε;


Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Ειδήσεις

Η στήλη «πάλευε» τις προηγούμενες μέρες με τις... «ζαρντινιέρες» του Πολύδωρα. Ξανακοιτάξαμε στο μπλοκάκι μας μερικές από τις ειδήσεις των ημερών που έμειναν στοιβαγμένες, αλλά «μας τραβάνε από το μανίκι» (υπάρχουν τέτοιες ειδήσεις). Μην τις αφήσουμε να περάσουν στα «ψιλά»:

*

Είδηση πρώτη: Στο νομαρχιακό συμβούλιο της Αθήνας πήραν την περασμένη Τρίτη απόφαση για πρόσληψη 600... συμβασιούχων! Από τις παρατάξεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ η απόφαση, κι ενώ τα «κροκοδείλια δάκρυα» για τους συμβασιούχους συνεχίζονται. Οι συμβασιούχοι πρέπει να δικαιωθούν, λέγανε οι «κροκόδειλοι», με αφορμή τις πρόσφατες κινητοποιήσεις. Αλλά, αντί να προσλάβουν μόνιμο προσωπικό, με σταθερή και πλήρη εργασία, αυτοί ενέταξαν άλλους 600 ανθρώπους στο καθεστώς της ομηρίας...

*

*

Είδηση δεύτερη: Ενας εργάτης σακατεύτηκε την περασμένη Παρασκευή στην «Πετρόλα». Θα 'πρεπε να εισαχθεί αμέσως στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του «Θριασίου». Μόνο μετά από δυο μέρες, και μόνο μετά από παρέμβαση του ΠΑΜΕ, μεταφέρθηκε, τελικά σε άλλο νοσοκομείο. Γιατί τα κρεβάτια στη ΜΕΘ του «Θριασίου» ήταν κατειλημμένα. Βλέπετε, στο μοναδικό νοσοκομείο που βρίσκεται στη μεγαλύτερη βιομηχανική περιοχή της χώρας με 4.500 επιχειρήσεις, η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας διαθέτει μόλις 8 κρεβάτια...

*

Είδηση τρίτη: Ο βουλευτής κ. Τσαρλς Ράνχελ είναι εξέχουσα μορφή των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ. Μάλιστα από το νέο έτος θα ηγηθεί της επιτροπής φόρων και δαπανών του Κογκρέσου. Την περασμένη βδομάδα δήλωσε ότι το πρώτο πράγμα που θα κάνουν οι Δημοκρατικοί στο υπό έλεγχό τους - μετά τις πρόσφατες εκλογές - Κογκρέσο, θα είναι να ζητήσουν την επιστροφή του νόμου που δίνει τη δυνατότητα στις Αρχές να διατάζουν επιστράτευση σε περιπτώσεις «προκλήσεων» που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι ΗΠΑ. Οπως είπε ο κ. Ράνχελ, «δε βλέπω κάποιος που υποστηρίζει τον πόλεμο να μη στηρίξει το νόμο. Θα είναι υποκρισία». Υπενθυμίζουμε ότι μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ, πολλοί στην Ελλάδα, μετά τη νίκη των Δημοκρατικών, διαφήμιζαν αλλαγή της πολιτικής των ΗΠΑ στο Ιράκ...

Οι κατακρεουργημένοι

Κήποι της Βαβυλώνας...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ