Σάββατο 25 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Χειμερινές συναντήσεις» του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Ηλιούπολης, εγκαινιάζεται την Κυριακή (6.30μμ) στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης (Μ. Αντύπα και Σ. Βενιζέλου), έκθεση φωτογραφίας του φωτορεπόρτερ Σπύρου Τσακίρη. Θέμα της έκθεσης «Βαλκάνια 1990 - 2000». Τη βραδιά των εγκαινίων θα μιλήσουν οι: Νίκος Κιάος, Αντώνης Παπαντωνίου, ενώ θα τραγουδήσει η Δημοτική Χορωδία Ηλιούπολης.

Την 1η Δεκεμβρίου (7μμ) εγκαινιάζεται στο «Σπυροπούλειο» Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ψυχικού (Αγ. Σοφίας 1 και Ολυμπιονικών), έκθεση κολάζ της Ελένης Παναγιωτοπούλου. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 10 του Δεκέμβρη και θα λειτουργεί καθημερινά (10πμ - 1μμ και 6μμ - 9μμ).

Μία έκθεση που αντικατοπτρίζει τις τελευταίες τάσεις του σύγχρονου θεατρικού γίγνεσθαι στη Γερμανία, με τίτλο «Θέατρο 99», παρουσιάζεται, έως τις 20/12 στο Ινστιτούτο «Γκαίτε» (Ομήρου 14 - 16). Με μεγάλες έγχρωμες φωτογραφίες, πρωτότυπα ασπρόμαυρα αντίγραφα και βίντεο, παρουσιάζονται οι δέκα παραστάσεις που επέλεξε η κριτική επιτροπή του Theatertreffen Βερολίνο 1999. Οι παραστάσεις είναι: «Ο θείος Βάνια», «Βρώμικα χέρια», «Ρόζε Μπερντ», «Cleansed», «Ιστορίες από το δάσος της Βιέννης», «Κωμωδία γυναικών», «Ο Κλάους Πέιμαν θ' αγοράσει καινούριο παντελόνι και θα βγει μαζί μου για φαγητό», «Η ιθαγενής», «Ο Φίγκαρο παίρνει διαζύγιο», «Το φιλί της λησμονιάς».

Εγκαινιάζεται σήμερα (8μμ) στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, μία ενδιαφέρουσα εικαστική έκθεση. Δύο γλύπτες και τέσσερις ζωγράφοι της Μεσσηνιακής Μάνης, ο καθένας με τη δική του ιδιαίτερη δουλιά, ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια κοινή έκθεση με σκοπό την ανάδειξη και συνέχιση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου καταγωγής τους. Συγκεκριμένα, έως τις 30/11 εκθέτουν γλυπτική οι: Γεώργιος Μέγκουλας, Νίκος Μποκέας και ζωγραφική οι: Γιάννης Δημουλέας, Ηλιάνα Νοέα, Παναγιώτης Δημουλέας και Ηλίας Τραγέας.

Κυκλοφόρησε το 32ο τεύχος του περιοδικού για το λόγο και τα εικαστικά «Νέο Επίπεδο». Το τεύχος είναι αφιερωμένο στον Μανόλη Αναγνωστάκη με κείμενα των: Γ. Πιπίνη, Α. Ζήρα, Α. Φραντζή, Γ. Δάλλα, Μ. Σουλιώτη, Π. Μπουκάλα, Δ. Μέντη, Η. Λάγιου, Γ. Κουβαρά, Β. Λαλιώτη, Μ. Λουκάκη, Γ. Πλαχούρη, Μ. Στεφανίδη, Β. Αποστολίδου και Θ. Νιάρχου. Με αφορμή την έκδοση του περιοδικού στο χώρο τέχνης «Αριάδνη» στο Ηράκλειο Κρήτης, 17 εικαστικοί δημιουργοί παρουσιάζουν έργα τους εμπνευσμένα από την ποίηση του Μ. Αναγνωστάκη. Συγκεκριμένα εκτίθενται έργα των: Αριστόδημου, Γ. Βαλαβανίδη, Μ. Βασιλάκου, Θ. Βιδάκη, Ν. Βισκαδουράκη, Γ. Γαζετοπούλου, Μ. Γρηγοριάδου, Χρ. Καρά, Κ. Κατζουράκη, Α. Κομιανού, Μ. Κουνδουράκη, Σπ. Κουρσάρη, Μ. Μήτρα, Γ. Μιγάδη, Τ. Νικολαΐδου, Μ. Σαριδάκη και Γ. Στεφανάκι.

«Νήμα, ύφανση, ένδυμα»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες η ημερίδα με θέμα: «Νήμα - Υφανση - Ενδυμα», που συνδιοργάνωσαν τα ξενοδοχεία «Μάρις» και το Κέντρο Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας Ρεθύμνης. Για την «Υφαντική της Κρήτης» μίλησε η Ροδούλα Σταθάκη - Κούμαρη. Το θέμα «Βαφικά φυτά - Συνταγές παραδοσιακής Βαφικής» ανέπτυξε η Κατερίνα Κορρέ - Σπανδάκου. Στα «Κρητικά Ενδύματα» αναφέρθηκε η Νέλλη Τσενόγλου. Για τη σχέση του τρόπου κατασκευής και χρήσης των ενδυμασιών με την πολιτισμική εξέλιξη, μίλησε η Ιρις Τσαχίλη. Η ενδυματολόγος - σκηνογράφος Ιωάννα Παπαντωνίου έκανε μια «Διαχρονική Προσέγγιση στο ένδυμα στον ιστορικό, ελληνικό χώρο», ενώ ο Γιάννης Τσεκλένης μίλησε για τη «Δημιουργία Θεματικών Συλλογών Μόδας». Στο χώρο του «Κάντια Μάρις» λειτουργεί έκθεση υφαντών.

Σελίδες τέχνης

Αφιερωμένο στο βουνό των μύθων και των θρύλων, τον Ολυμπο, είναι το πολυτελές φωτογραφικό λεύκωμα «Ολυμπος. Μύθος και φως» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Ντουντούμη». Καρπός μακροχρόνιων περιπλανήσεων του Αιμίλιου Μαρασούλη, ορειβάτη και ερασιτέχνη φωτογράφου και του αδελφού του Ανδρέα, επαγγελματία φωτογράφου, το βιβλίο αποτυπώνει τη φανερή και απόκρυφη μαγεία του βουνού σε όλες τις εποχές και με κάθε είδους φυσικό φωτισμό. Στο πρώτο μέρος του λευκώματος φιλοξενούνται βασικές πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζει κανείς για τον Ολυμπο: μυθολογία, ιστορία, κλίμα, χλωρίδα, πανίδα, καταφύγια, ορειβατικές διαδρομές. Στο δεύτερο και εκτενέστερο μέρος, το κείμενο δίνει τη θέση του στην εικόνα. Παρουσιάζονται πάνω από 180 έγχρωμες φωτογραφίες, ταξινομημένες κατά περιοχή. Το βιβλίο είναι δίγλωσσο και διατίθεται σε πολυτελή πανόδετη βιβλιοδεσία.

Εναν ακόμη κρίκο στα θέματα για την τέχνη και την παράδοση του μαρμάρου, προσθέτει το βιβλίο «Αγιον Ορος: Λιθανάγλυφα» του λαογράφου - εθνολόγου Αλέκου Ε. Φλωράκη. Στο βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Τήνος» (Βαλσαμώνος 6), δημοσιεύονται, για πρώτη φορά με συνολική και συστηματική οπτική, τα λιθανάγλυφα του Αγίου Ορους, που περιλαμβάνουν ποικίλα και αξιόλογα έργα. Οπως σημειώνει ο συγγραφέας στο προλογικό του σημείωμα «Η έρευνα εκτείνεται σε όλες σχεδόν τις περιοχές του Αγίου Ορους, λαμβανομένου υπόψη ότι σε ορισμένες μονές υπάρχει μεγάλος αριθμός έργων, ενώ σε άλλες όχι. Θεματολογικά, το αντικείμενο του παρόντος βιβλίου εστιάζεται στα "λαϊκά λιθανάγλυφα", στις κατασκευές δηλαδή με γλυπτό διάκοσμο που ανήκουν στην έως το 1830 φάση της λαϊκής λιθογλυπτικής και στις επιβιώσεις της». Πρόκειται για έργα κωνσταντινουπολίτικων, τηνιακών, νησιώτικων και βορειοελλαδίτικων εργαστηρίων που δραστηριοποιήθηκαν σε διάφορα μοναστήρια του Ορους, από τα τέλη του 17ου αιώνα έως τις αρχές του 20ού. Μεγάλος αριθμός φωτογραφιών, έγχρωμων και ασπρόμαυρων, ποικίλα χρηστικά ευρετήρια και εκτενής αγγλική περίληψη, ολοκληρώνουν το έργο.

Σπάνιες και ανέκδοτες φωτογραφίες τριών σημαντικών καλλιτεχνών του 20ού αιώνα, των Νταλί, Μιρό, Πικάσο, περιλαμβάνει το συλλεκτικό βιβλίο που κυκλοφόρησε με τη χορηγία της Φιλίπ Μόρις Ισπανίας. Η φωτογραφική μηχανή του Juan Gyenes, μας ταξιδεύει στις άγνωστες στιγμές από την προσωπική ζωή αυτών των «ιερών τεράτων» της τέχνης. Το βιβλίο κυκλοφόρησε σε 2.000 αριθμημένα αντίτυπα και καθένα φέρει τη χειρόγραφη υπογραφή του συγγραφέα.

Εκτός των τειχών

«Από το Νότο στο Βορρά» ονομάζεται η έκθεση έργων του Γιώργου Γκολφίνου (φωτό) που εγκαινιάζεται στις 5 του Δεκέμβρη (8.30μμ) στην γκαλερί «Ζήνα Αθανασιάδου» (Π. Π. Γερμανού 5, Θεσσαλονίκη). Πρόκειται για εικόνες που κτίζονται και αναγνωρίζονται μέσα από τα «πάθη» της ύλης, το αδηφάγο φως των χρωμάτων και με γνώμονα πάντα τη χειρωνακτική εργασία. Ο ζωγράφος, χαμογελώντας στην εξάπλωση της μηχανικής και της άκρατης τεχνολογίας, καταφέρνει να κάνει τη ζωγραφική του να αντιστέκεται στον τόσο συζητημένο θάνατό της. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 28 του Δεκέμβρη.

Συνεχίζεται έως τις 30 του Νοέμβρη στην αίθουσα τέχνης «Τερακότα» (Χρυσ. Σμύρνης 13 και Μητροπόλεως, Θεσσαλονίκη), η ατομική έκθεση έργων της Μαρίας Γιαννακάκη. Οπως σημειώνεται στον κατάλογο, «... το υλικό της Μ. Γιαννακάκη είναι καμωμένο από μετάξι και ρυζόχαρτο, όνειρα και παραμύθια από αναμνήσεις και συνειρμούς, αναπολήσεις και φαντασιώσεις, από μελάνια, σινική, ακουαρέλες, παστέλ, χρωματιστά μολύβια και στάμπες, από κόκκινα και μπλε, άσπρα και μαύρα, πορτοκαλί, χρυσά και ώχρες, από μαύρα περιγράμματα, άσπρα φεγγάρια και καλοπλασμένα πορτρέτα γυναικών. Ο φανταστικός χώρος των έργων της Γιαννακάκη είναι δισδιάστατος και ορίζεται από τις ογκηρές ανθρώπινες φιγούρες».

Στις αίθουσες τέχνης «Μεταμόρφωσις» (Τσιμισκή 128) και «Ζήτα - Μι» (Πρ. Κορομηλά 1) στη Θεσσαλονίκη, φιλοξενούνται έργα ζωγραφικής του Βασίλη Φωτόπουλου. Οι εκθέσεις θα διαρκέσουν έως τις 9 του Δεκέμβρη.

Λυρική ατμόσφαιρα

Εγκαινιάζεται στις 29 του Νοέμβρη στην γκαλερί «Μπος» (Κηφισίας 6-8, Παράδεισος Αμαρουσίου), έκθεση ζωγραφικής της Γεωργίας Νταλαγιώργου. Οπως σημειώνει η ιστορικός τέχνης Νέλλη Μισιρλή, «η Γ. Νταλαγιώργου παρουσιάζει μια ενδιαφέρουσα ζωγραφική με πολλή ευαισθησία και συναίσθημα. Κυρίως ασχολείται με την ανθρώπινη μορφή, με πορτρέτα και ολόσωμες φιγούρες και επιδιώκει να εισέλθει στα μύχια της ψυχής, σε μια όμως επικοινωνία που δεν αποδίδει τους συναισθηματικούς κραδασμούς με έντονο εξπρεσιονιστικό χρώμα, αλλά την εσωτερικότητα και τον προβληματισμό στην πιο διακριτική μορφή του. Για το σκοπό αυτό επιλέγει ευαίσθητα αέρινα χρώματα που καταργούν εν μέρει τη συναισθηματική φόρτιση των προσώπων και δημιουργούν μια λυρική ονειρική ατμόσφαιρα». Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 19/12.

Ζωγραφική και μικρογλυπτική

Εργο της Ελσας Μεϊμάρογλου
Εργο της Ελσας Μεϊμάρογλου
Χρωστήρας και σμίλη ενώνουν τις δυνάμεις τους στη Θεσσαλονίκη. Στις 5 του Δεκέμβρη (8.30μμ) εγκαινιάζεται στην αίθουσα τέχνης «Relics» (Μορκεντάου 6), έκθεση ζωγραφικής της Ελσας Μεϊμάρογλου και μικρογλυπτικής του Χάρη Γύρα. Στη γενέτειρά της, τη Θεσσαλονίκη, η Ε. Μεϊμάρογλου θα παρουσιάσει την πρόσφατη ζωγραφική της δημιουργία. Εργα ανθρωποκεντρικά τα οποία διακρίνονται για το λυρισμό τους και την εκφραστικότητά τους.

Η ενασχόληση της Ελσας Μεϊμάρογλου με τη ζωγραφική ξεκίνησε από τα παιδικά της χρόνια. Αρκετά χρόνια μετά αισθάνθηκε την ανάγκη να ασχοληθεί σοβαρά με αυτή την αγάπη της. Ετσι, παρακολούθησε μαθήματα ιστορίας της τέχνης με καθηγητή τον Αλκη Χαραλαμπίδη και μαθήματα προοπτικής από τον χαράκτη, καθηγητή στη Θεσσαλονίκη, Σοφοκλή Κουτρή. Από το 1973 ζωγραφίζει ύφασμα, ενώ παράλληλα, με το χρωστήρα της, αποτυπώνει θέματα αγαπημένα: νεκρές φύσεις, πουλιά, άλογα, ανθρώπινες μορφές κ.ά. Πριν ένα χρόνο περίπου το αθηναϊκό κοινό γνώρισε από κοντά τις δημιουργίες της στην πέμπτη ατομική έκθεση έργων της στο χώρο του «Μαντείου». Ακολούθησε (Αύγουστος 2000) παρουσίαση έργων της στο «Πνευματικό Κέντρο Μηλέων».

Ο Χ. Γύρας παρουσιάζει μικρά γλυπτά, λαξευμένα τα περισσότερα σε ημιπολύτιμες πέτρες. Η σμίλη του καλλιτέχνη έχει δώσει σ' αυτήν την πρώτη ύλη μιαν αρχέγονη διάσταση, κάνοντάς τη να αποπνέει βαθιά αίσθηση στερεότητας και συνάμα τον αέρα της κίνησης. Τα έργα αυτά αποτελούν συνέχεια των «Γλυπτών του θεού» που είχε παρουσιάσει ο καλλιτέχνης τον προηγούμενο χρόνο. Διάρκεια εκθέσεων έως τις 18/12.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ