Τετάρτη 25 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΕΙΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ

Στις 10, 11 και 12 Φλεβάρη θα διεξαχθεί στην Αθήνα το 13ο Συνέδριο της ΚΝΕ, με σύνθημα «Είμαστε η σπίθα που θα κάνει τα σκοτάδια φως - Με τη δύναμη των επαναστατικών ιδεών. Για τον σοσιαλισμό. Τολμάμε το μεγάλο βήμα στο μέλλον, με το ΚΚΕ - ΚΝΕ δυνατή παντού!».

Παρακολουθώντας την πλούσια προσυνεδριακή διαδικασία της Οργάνωσης, ο «Ριζοσπάστης» συνεχίζει σήμερα τη δημοσίευση ανταποκρίσεων από τις Συνδιασκέψεις των Οργανώσεων Περιοχής της ΚΝΕ.

ΗΠΕΙΡΟΣ - ΚΕΡΚΥΡΑ - ΛΕΥΚΑΔΑ
Ανάδειξη πείρας και θαρρετοί στόχοι

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η προσυνεδριακή διαδικασία της Οργάνωσης Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας της ΚΝΕ, στις 15 Γενάρη, με τη Συνδιάσκεψή της και την εκλογή αντιπροσώπων για το 13ο Συνέδριο της ΚΝΕ. Τις εργασίες της Συνδιάσκεψης παρακολούθησαν αντιπροσωπεία της Επιτροπής Περιοχής του Κόμματος με επικεφαλής τον Νεκτάριο Τριάντη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας, και η Ιφιγένεια Αθανασούλα, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Η Συνδιάσκεψη εξέλεξε το νέο Συμβούλιο Περιοχής και τη νέα Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου. Γραμματέας του Συμβουλίου Περιοχής εξελέγη ο Γρηγόρης Μακρής.

Στη Συνδιάσκεψη αναδείχθηκαν ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία της Οργάνωσης με επίκεντρο τις ΟΒ: Πώς η ΟΒ θα σχεδιάζει με κάθε μέλος της και για κάθε μέλος της, πώς θα λαμβάνει υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του χώρου στον οποίο παρεμβαίνει, πώς μέσα από την εύστοχη και πολύμορφη δραστηριότητα της κάθε ΟΒ διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για διεύρυνση του περίγυρου, για νέες στρατολογίες. Ακόμη απασχόλησαν ζητήματα που αφορούν στην ανάπτυξη χαρακτηριστικών όπως η αλληλεγγύη, η συντροφικότητα.

Πιο συγκεκριμένα, από τους μαθητές μεταφέρθηκε σημαντική πείρα από τις κινητοποιήσεις τους στα Γιάννενα ενάντια στην ποινικοποίηση των αγώνων τους στην πόλη, στην Κέρκυρα για να μην ξεσπιτωθούν μαθητές που μένουν σε δομές φιλοξενίας, στην Αρτα με αφορμή την όξυνση της καταστολής στις 6 Δεκέμβρη, στην Πρέβεζα για τη συμμετοχή στην πανελλήνια μουσική διαμαρτυρία και αναδείχθηκαν συμπεράσματα σχετικά με την παρέμβαση της Οργάνωσης στα 15μελή, το σχολείο και το σύνολο της ζωής των μαθητών.

Η Συνδιάσκεψη έθεσε θαρρετούς στόχους για ισχυροποίηση των δυνάμεων της ΚΝΕ σε κάθε Τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Ιονίου Πανεπιστημίου με βάση τις δυνατότητες που διαμόρφωσε η παρέμβαση της Οργάνωσης το προηγούμενο διάστημα. Μέσα από τις τοποθετήσεις αποτυπώθηκε πως για την Οργάνωση Περιοχής ο πήχης ανεβαίνει ιδιαίτερα για τις φοιτητικές ΟΒ μετά από την πρωτιά της «Πανσπουδαστικής» για δεύτερη χρονιά στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στο Ιόνιο με 18 Φοιτητικούς Συλλόγους στο σύνολο. Απασχόλησε, επίσης, πώς μέσα από τη λειτουργία των Φοιτητικών Συλλόγων θα ανεβαίνει η συμμετοχή των φοιτητών σε όλες τις διαδικασίες τους, πώς θα συμβάλουν στην προσπάθεια πανελλαδικού συντονισμού.

Τους εργαζόμενους προβλημάτισε πώς θα μπορέσουν καλύτερα να παρέμβουν σε νέες συνθήκες εργασίας όπως η τηλεργασία και πώς τα μέλη της ΚΝΕ θα συμβάλουν στην προσπάθεια της Κομματικής Οργάνωσης στους χώρους δουλειάς, στα σωματεία, ξεχωρίζοντας τις δυνατότητες που διαμορφώνονται από τη σημαντική συμμετοχή νέων στα ψηφοδέλτια που πρωτοστατούν οι κομμουνιστές στα σωματεία και από την ανάδειξή τους σε πρώτη δύναμη στα 5 από τα 6 Εργατικά Κέντρα της περιοχής.

Τέλος, απασχόλησε πώς καλύτερα θα αναδεικνύουν τα μέλη τις θέσεις της Οργάνωσης για ζητήματα όπως τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, η γυναικεία ανισοτιμία, ο αθλητισμός, τα ναρκωτικά, με βάση την πείρα που έχει συγκεντρωθεί από πρωτοβουλίες που έχει πάρει η Οργάνωση το τελευταίο διάστημα.

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Με πείσμα και αποφασιστικότητα συνεχίζουμε «για να κάνουμε τα σκοτάδια φως»

Την Κυριακή 22 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε η συνδιάσκεψη της Οργάνωσης Περιοχής Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ, στην έδρα της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, στην Πάτρα.

Στις εργασίες συμμετείχε αντιπροσωπεία της Επιτροπής Περιοχής του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Αλέξανδρο Παγώνη, μέλος του Γραφείου Περιοχής, και αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ, με επικεφαλής την Ιφιγένεια Αθανασούλα, μέλος του Γραφείου του ΚΣ.

Η συζήτηση που αναπτύχθηκε, βασισμένη στην εισήγηση του Συμβουλίου Περιοχής, την εμπλούτισε σημαντικά, και οι αντιπρόσωποι έκαναν προσπάθεια να αναδείξουν πλευρές από την πείρα που έχουν αποκτήσει στους χώρους νεολαίας που παρεμβαίνουν.

Αποτυπώθηκαν οι προσπάθειες για οικοδόμηση νέων μαθητικών και φοιτητικών ΟΒ. Η προσπάθεια που γίνεται από τα μέλη της ΚΝΕ, με σημαντικά αποτελέσματα, να πείσουν περισσότερους νέους να οργανωθούν στην ΚΝΕ. Ξεχώρισε στη συζήτηση η σημαντική προσπάθεια των ΟΒ πιο σχεδιασμένα και σταθερά να παρεμβαίνουν στον χώρο τους, να συζητούν τα ζητήματα της πολιτικής επικαιρότητας, να ανοίγουν πιο ολοκληρωμένα τις θέσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Αρκετές ομιλίες αφορούσαν την εξειδικευμένη δουλειά των φοιτητικών ΟΒ με το επιστημονικό αντικείμενο και την προσπάθεια να αναδειχθεί η πρόταση του ΚΚΕ για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Η πρωτιά της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» στις φοιτητικές εκλογές δημιούργησε νέες δυνατότητες για την Περιφερειακή Οργάνωση Πανεπιστημίου Πατρών. Μεταφέρθηκε πλούσια πείρα από τη δουλειά των μελών της ΚΝΕ στους Φοιτητικούς Συλλόγους, την προσπάθεια να αναπτύσσουν πολύμορφες δράσεις, να μαζικοποιηθούν οι διαδικασίες τους. Κι επισημάνθηκε ότι αυτές οι προσπάθειες μπορούν να γενικευτούν σε περισσότερους Συλλόγους.

Εγιναν επίσης παρεμβάσεις για τη διαπάλη που διεξάγουν τα μέλη της ΚΝΕ μέσα στις σχολικές αίθουσες, με διάφορες αναχρονιστικές θεωρίες και με τον αντικομμουνισμό, που αναπαράγεται από τα ίδια τα σχολικά βιβλία και από διάφορους καθηγητές. Απασχόλησε η προσπάθεια που γίνεται στο μαθητικό κίνημα, να γίνουν τα μαθητικά συμβούλια όργανα πάλης και διεκδίκησης, να λειτουργήσουν και να μαζικοποιηθούν οι συντονιστικές επιτροπές.

Από τους χώρους δουλειάς ξεχώρισαν η παρέμβαση των μελών της ΚΝΕ και οι πρωτοβουλίες που πήραν μέσα στα σωματεία που παρεμβαίνουν, κυρίως στην Πάτρα.

Εγινε και αναφορά στην παρέμβαση της Οργάνωσης στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, στην πάλη ενάντια στις εξαρτήσεις, στην πάλη για την κατάργηση της γυναικείας ανισοτιμίας, δεμένη με παραδείγματα από τη δράση της Οργάνωσης και επισημάνθηκαν πλευρές που πρέπει να βελτιωθούν.

Ολες οι ομιλίες είχαν αναφορά στη μάχη των επικείμενων εκλογών και στην προσπάθεια που θα κάνουν όλες οι Οργανώσεις, ώστε να δοθεί από πολύ περισσότερους νέους η ψήφος στο ΚΚΕ, δεμένη με τους στόχους ισχυροποίησης της ΚΝΕ, την προσπάθεια να φτάσουν και να πείσουν τα μέλη της ΚΝΕ πολύ περισσότερους νέους και νέες να συμπορευτούν με το ΚΚΕ.

Στη συνέχεια, σε κλίμα συντροφικής κριτικής και αυτοκριτικής, εκλέχθηκαν το νέο Συμβούλιο Περιοχής και οι αντιπρόσωποι για το 13ο Συνέδριο της ΚΝΕ. Γραμματέας του Συμβουλίου Περιοχής Δυτικής Ελλάδας επανεκλέχθηκε ο Στάθης Κεντρής, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Η Συνδιάσκεψη έκλεισε με τη βράβευση των πρωτοπόρων Οργανώσεων στη στρατολογία. Το πρώτο βραβείο δόθηκε στην Τομεακή Οργάνωση Μαθητών Πάτρας, ενώ το δεύτερο, για την καλύτερη επίδοση των τελευταίων χρόνων, στην Περιφερειακή Οργάνωση του Πανεπιστημίου Πατρών.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Θετικά βήματα στην προσπάθεια παρέμβασης σε όλα τα τμήματα της νεολαίας

Ολοκληρώθηκε με μαχητικό κλίμα, μετά την πολύμηνη εσωοργανωτική συζήτηση στις ΟΒ και τις Τομεακές Συνδιασκέψεις των Οργανώσεων, η Συνδιάσκεψη της Οργάνωσης Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 14 Γενάρη. Στη Συνδιάσκεψη παρευρέθηκε ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αντιπροσωπεία της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Θανάση Χρηστίδη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ με επικεφαλής τον Γραμματέα του, Νίκο Αμπατιέλο.

Η Συνδιάσκεψη εξέλεξε το νέο Συμβούλιο Περιοχής και Γραμματέας του επανεξελέγη ο Γιάννης Βασιλειάδης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκαν τα θετικά βήματα που μέτρησε η Οργάνωση στην προσπάθεια να παρέμβει σε όλα τα τμήματα νεολαίας, στην οικοδόμηση και στρατολογία. Με ενθουσιασμό αποτυπώθηκε η θετική πείρα από τις δύο νεοσύστατες Τομεακές Οργανώσεις Λαγκαδά - Ωραιοκάστρου και Γεωτεχνών ΑΠΘ.

Τον δικό τους τόνο έδωσαν οι μαθητές στην προσπάθειά τους για τη στρατολογία νέων από σχολεία της περιοχής. Απασχόλησε ιδιαίτερα η προσπάθεια να αναπτυχθούν αγώνες στα σχολεία, μέσα από την αγωνιστική δράση των μαθητικών συμβουλίων, ιδιαίτερα μπροστά σε γεγονότα που συγκλόνισαν την περιοχή, όπως η δολοφονία του Αλκη Καμπανού και ο τραγικός θάνατος του 11χρονου μαθητή στις Σέρρες.

Τονίστηκε η ανάγκη μαχητικής πρωτοπόρας στάσης των μελών της ΚΝΕ στους χώρους δουλειάς. Εγινε προσπάθεια να γενικευτούν τα θετικά παραδείγματα συντρόφων που πρωτοστάτησαν στη διεκδίκηση, στη συσπείρωση νέων εργαζομένων στους χώρους δουλειάς μέσα από τη δημιουργία επιτροπών στους εργασιακούς χώρους, στο πλευρό των εργατικών σωματείων σε κρίσιμες μάχες της προηγούμενης χρονιάς στο εργατικό κίνημα.

Ξεχώρισε στους φοιτητές η πείρα που κατακτήθηκε στην προσπάθεια οι Οργανώσεις της ΚΝΕ να ηγηθούν σε μια σειρά αγώνες που ξέσπασαν την προηγούμενη χρονιά, όπως οι μεγάλες κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν μπροστά στις συγχωνεύσεις των τμημάτων του ΔΙΠΑΕ, η προσπάθεια να «ζωντανέψουν» οι φοιτητικοί σύλλογοι και να δημιουργηθούν νέοι, αλλά και τα νέα καθήκοντα που προκύπτουν μετά την πρωτιά της «Πανσπουδαστικής» στο ΑΠΘ.

Ταυτόχρονα, από τη συζήτηση ξεχώρισαν η ανάγκη ενίσχυσης του ιδεολογικού πολιτικού στοιχείου στην καθημερινή λειτουργία και δράση των Οργανώσεων, η αξιοποίηση των σύγχρονων επεξεργαστών του Κόμματος αλλά και η προσπάθεια ανάπτυξης ιστορικής και πολιτιστικής δραστηριότητας. Αποτυπώθηκε η πείρα των Οργανώσεων για την καλύτερη αξιοποίηση του «Οδηγητή», τα θετικά βήματα που μετρήθηκαν στην προσπάθεια διακίνησής του με τις Θέσεις του ΚΣ για το 13ο Συνέδριο. Συνολικότερα, τονίστηκε η ανάγκη να αναβαθμιστεί η εσωοργανωτική ζωή μέσα στις ΟΒ, αναπτύσσοντας πλούσιο σχεδιασμό σε κάθε χώρο, ιδιαίτερα μπροστά στις ερχόμενες εκλογικές μάχες.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org