Πέμπτη 25 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:
 • Εστίες αντίστασης σε χώρους δουλειάς: Συνέχεια με διεκδικητικούς αγώνες και απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στην επίθεση εργοδοσίας - κυβέρνησης
 • Μικρομεσαίοι αγρότες: Ρεπορτάζ από τις κινητοποιήσεις και τα μπλόκα που στήνονται σε όλη τη χώρα
 • Ξενοδοχεία: Κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία σχεδιάζουν τη δράση τους με αιχμή τη διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα
 • Αρχαιρεσίες ΣΥΑΕ: Οργιο νοθείας και απροκάλυπτης εργοδοτικής στήριξης στο ψηφοδέλτιο του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού
ΚΛΑΔΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Διεκδικούν Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα

Από παρέμβαση σε ξενοδοχείο στην Αττική για την εφαρμογή της κλαδικής ΣΣΕ
Από παρέμβαση σε ξενοδοχείο στην Αττική για την εφαρμογή της κλαδικής ΣΣΕ
Με επίκεντρο το μέτωπο της διεκδίκησης Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) με αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά δικαιωμάτων που έχουν βρεθεί στο στόχαστρο της εργοδοσίας και διεύρυνσή τους, σχεδιάζουν τη δραστηριότητά τους κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία στα ξενοδοχεία της χώρας που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Γραμματεία Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων του ΠΑΜΕ.

Το επόμενο δίμηνο θα είναι διάστημα πλατιάς συζήτησης στους χώρους δουλειάς, με τα σωματεία να ξεκαθαρίζουν πως η υπογραφή και η εφαρμογή ΣΣΕ δεν θα προκύψουν μέσα από τις διαπραγματεύσεις με τους εργοδότες και τις ενώσεις τους, αλλά θα είναι αποτέλεσμα της διεκδικητικής δράσης των εργαζομένων.

Μέσα από τη διαδικασία αυτή, τα σωματεία διαμορφώνουν σχέδια Συλλογικών Συμβάσεων, τόσο επιχειρησιακών όσο και τοπικών κλαδικών, προκειμένου να οργανώσουν την πάλη των εργαζομένων με αίτημα την υπογραφή τους. Σχεδιάζουν παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις, με στόχο την πραγματοποίηση μιας κινητοποίησης πανελλαδικού χαρακτήρα μέσα στο Μάρτη, ενώ μπροστά στην έναρξη της τουριστικής σεζόν επιδιώκουν να βρεθούν σε θέση μάχης. Η προσπάθεια αυτή δεν ξεκινά από το μηδέν αλλά αποτελεί συνέχεια της δράσης που σταθερά αναπτύσσουν οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ για τις ΣΣΕ, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την κλαδική απεργία που οργάνωσαν τον περασμένο Ιούλη, μέσα στην «καρδιά» της τουριστικής σεζόν.

Ανάγκη να γίνει υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων

Η κλαδική ΣΣΕ των ξενοδοχοϋπαλλήλων έληξε στο τέλος του 2017 ενώ εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ η μετενέργειά της. Παρά το γεγονός ότι ο κλάδος δεν έχει μείνει χωρίς ΣΣΕ, αυτή ισχύει «στα χαρτιά», καθώς στην πράξη η εικόνα που διαμορφώνεται είναι διαφορετική: Οι μισθοί συμπιέζονται με ατομικές και επιχειρησιακές συμβάσεις, όπως αυτές που υπογράφονται μέσα από τη «φάμπρικα» των «ενώσεων προσώπων», μέχρι να φτάσουν στα όρια του κατώτατου μισθού, δηλαδή τα 586 ευρώ μεικτά το μήνα. Ακόμα χειρότερα, για τους εργαζόμενους που είναι κάτω των 25 ετών, ο κατώτατος μισθός συμπιέζεται στα 511 μεικτά. Οι μισθοί που τελικά μπαίνουν στην τσέπη των εργαζομένων υπονομεύονται και από την αξιοποίηση όλης της «βεντάλιας» των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, όπως η διαλείπουσα, η «ενοικιαζόμενη», η «έξτρα» εργασία, η μαθητεία και η πρακτική άσκηση, τα προγράμματα «απόκτησης εργασιακής εμπειρίας».

Η ανάγκη να πάρουν τα σωματεία στα χέρια τους την υπόθεση της υπογραφής και της εφαρμογής των Συμβάσεων επιβεβαιώνεται και από τη συνεχή χειροτέρευση των όρων της κλαδικής Σύμβασης που υπογράφει η πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας του κλάδου (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων, ΠΟΕΕ - ΥΤΕ). Συγκεκριμένα, μετά τις μειώσεις της τάξης του 15% που υπέγραψε το 2012, η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας συμπεριέλαβε στη Σύμβαση του 2013 τη δυνατότητα η εργοδοσία να επιβάλλει ωράριο μέχρι και 10 ώρες τη μέρα, με «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας. Σήμερα, στις διαδικασίες διαπραγμάτευσης που βρίσκονται σε εξέλιξη με τους ξενοδόχους, φαίνεται πως έχει μπει στο τραπέζι της συζήτησης η κατάργηση της πενθήμερης εργασίας και η αντικατάστασή της από εργάσιμη βδομάδα έξι ημερών.

Την ίδια στιγμή, η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας εξακολουθεί να μην ανακοινώνει τίποτε για τις διαπραγματεύσεις της με τις εργοδοτικές οργανώσεις. Πολύ περισσότερο, δεν αναλαμβάνει την παραμικρή πρωτοβουλία για την οργάνωση του κλάδου και τη διεκδίκηση υπογραφής κλαδικής ΣΣΕ με αυξήσεις. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ακόμα και το απολογιστικό συνέδριο της Ομοσπονδίας, που είναι προγραμματισμένο για τις 30 και 31 Γενάρη, γίνεται χωρίς οι αντιπρόσωποι να έχουν την παραμικρή ενημέρωση για τα παραπάνω. Εξάλλου, είναι πάγια τακτική της Ομοσπονδίας να συζητά με τους εργοδότες μακριά από τους εργαζόμενους και τελικά να υπογράφει τις αξιώσεις των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

«Η υπεράσπιση όσων δικαιωμάτων έχουν απομείνει, δεν είναι υπόθεση καμιάς πλειοψηφίας ή μειοψηφίας, σε κανένα σωματείο ή Ομοσπονδία. Είναι υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων», τονίζει η Πανελλαδική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Ξεκαθαρίζει ότι ακόμα κι αν η πάγια απαίτηση των εργοδοτών για 6ήμερη βδομάδα περάσει στην κλαδική Σύμβαση, θα βρει «τοίχο» στους χώρους δουλειάς, και καλεί όλα τα σωματεία να διεκδικήσουν Συλλογικές Συμβάσεις με σταθερή δουλειά για όλους, ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, 5ήμερο - 7ωρο - 35ωρο.

Μέρος του αγώνα για τα δικαιώματα των εργαζομένων η πάλη για επιχειρησιακή Σύμβαση

Με τον αγώνα που δίνουν για να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι το ...μάρμαρο της ανακαίνισης της ξενοδοχειακής μονάδας, συνδυάζει τη διεκδίκηση της υπογραφής επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης το σωματείο στο ξενοδοχείο «Metropolitan». Από την αρχή του έτους οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε διαθεσιμότητα, καθώς στο ξενοδοχείο γίνονται εργασίες ανακαίνισης στο πλαίσιο συμφωνίας της επιχείρησης με την διεθνή αλυσίδα «Marriott», για να λειτουργήσει με το εμπορικό της σήμα. Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τις πρωτοβουλίες, που έχουν ξεκινήσει από το Νοέμβρη, υπερασπιζόμενοι τις θέσεις εργασίας, τους μισθούς και τα δικαιώματά τους. Αύριο, Παρασκευή, θα προχωρήσουν σε νέα συνέλευση (στις 10 π.μ., στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων), ενώ αμέσως μετά θα βρεθούν έξω από το υπουργείο Εργασίας, συνεχίζοντας τις παρεμβάσεις με τις οποίες διεκδικούν από τον ΟΑΕΔ επίδομα που θα συμπληρώνει το ποσό που λαμβάνουν κατά τη διάρκεια της διαθεσιμότητας μέχρι το ύψος των κανονικών τους αποδοχών.

Στη διαδικασία αυτή, έχουν ήδη συζητήσει για την ανάγκη να παλέψουν για επιχειρησιακή Σύμβαση, μέσα από την οποία να κατοχυρώνουν τα δικαιώματά τους, τους όρους αμοιβής και εργασίας. Οπως μας εξηγούν μέλη της διοίκησης του σωματείου, η διαμόρφωση της ίδιας της Σύμβασης είναι μια σύνθετη υπόθεση, που πρέπει να λαμβάνει υπόψη μια σειρά από πλευρές. Για παράδειγμα, η επιχειρησιακή Σύμβαση πρέπει να αφορά όλους τους εργαζόμενους διαφορετικών ειδικοτήτων που δουλεύουν στο ξενοδοχείο, περιλαμβάνοντας τις ανάλογες προβλέψεις για τους μισθούς τους. Αντίστοιχα, πρέπει να καταργεί διαχωριστικές γραμμές και διαφορές που υπάρχουν σήμερα ανάμεσα στους εργαζόμενους, ανάλογα με το πότε προσλήφθηκαν, αν είναι «παλιοί» ή «καινούργιοι», αν είναι μεγαλύτεροι ή μικρότεροι των 25 ετών. Επιπλέον, ο αγώνας για να υπογραφτεί επιχειρησιακή σύμβαση δίνεται παράλληλα με τη μάχη ενάντια στις «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις. Ετσι, το σωματείο στο «Metropolitan» παλεύει για την κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας και τη μετατροπή όλων των συμβάσεων σε συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Σχέδιο Σύμβασης με όρους που δίνουν «ανάσα» στους ξενοδοχοϋπάλληλους

Σχέδιο τοπικής κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας έχει καταθέσει στην Ενωση Ξενοδόχων του νησιού ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας. Η Σύμβαση, οι όροι και το περιεχόμενό της συζητήθηκαν σε συσκέψεις που οργανώθηκαν σε διαφορετικές περιοχές του νησιού και χώρους δουλειάς. Στη συνέχεια, το Σχέδιο Σύμβασης εγκρίθηκε ομόφωνα από τη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου, ενώ η κατάθεσή του στους εργοδότες έγινε στις 12 Γενάρη, μέρα απεργιακής κινητοποίησης, με την πορεία να σταματά στα γραφεία της Ενωσης Ξενοδόχων.

Η απάντηση που έλαβαν οι εργαζόμενοι από τους ξενοδόχους ήταν πως δεν πρόκειται να προσέλθουν σε διαπραγματεύσεις, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με την Ομοσπονδία για την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ, το αποτέλεσμα των οποίων θα τους ...καλύψει απόλυτα. Με προσχηματικό τρόπο οι εργοδότες επικαλούνται την κλαδική Σύμβαση, η οποία είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες των εργαζομένων, ενώ ακόμα και αυτή δεν την εφαρμόζουν στα ξενοδοχεία αλλά επιβάλλουν χειρότερους όρους αμοιβής και εργασίας.

Ηδη το σωματείο προγραμματίζει νέα Γενική Συνέλευση, μέσα στο Φλεβάρη, προκειμένου να αποφασίσει πρόγραμμα αγωνιστικών κινητοποιήσεων, υπογραμμίζοντας πάντα ότι η υπογραφή τοπικής κλαδικής ΣΣΕ είναι ανάγκη για τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία του νησιού. Χαρακτηριστικά, στο σχέδιο που έχει επεξεργαστεί το σωματείο, όπως μας επισημαίνεται από τη διοίκησή του, περιλαμβάνονται όλοι οι εργαζόμενοι, ενώ η κλαδική Σύμβαση αφήνει εκτός των προβλέψεών της ειδικότητες που σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν ακόμα και το 40% του προσωπικού ενός ξενοδοχείου. Αντίστοιχα, προβλέπει αυξήσεις στους μισθούς στην κατεύθυνση της αναπλήρωσης των μεγάλων απωλειών που είχαν οι εργαζόμενοι από το 2012 μέχρι σήμερα. Σημαντική είναι και η πρόβλεψη για την ελάχιστη σύνθεση του προσωπικού με βάση τις κλίνες του κάθε ξενοδοχείου, έτσι που να μην μπορεί μια μονάδα με εκατοντάδες κλίνες να δηλώνει ότι απασχολεί προσωπικό μετρημένο στα δάχτυλα των χεριών. Οπως επισημαίνει ο πρόεδρος του σωματείου, ο αριθμός των τουριστών έχει τα τελευταία χρόνια πολλαπλασιαστεί, όμως ο αριθμός των εργαζομένων στα ξενοδοχεία του νησιού παραμένει στα ίδια επίπεδα. Οι εργαζόμενοι δουλεύουν διπλά και τριπλά, δηλαδή, υποφέροντας από την εντατικοποίηση.

ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΕ ΚΛΑΔΟΥΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
Συνέχεια στους αγώνες ενάντια στην εντεινόμενη αντεργατική επίθεση

Από προηγούμενη κινητοποίηση των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία

Eurokinissi

Από προηγούμενη κινητοποίηση των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία
Αμέσως μετά τη σημαντική μάχη που δόθηκε το προηγούμενο διάστημα από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα ενάντια στο νέο γύρο της αντιλαϊκής επίθεσης και το πολυνομοσχέδιο που ψήφισε η κυβέρνηση, οι απεργιακές και άλλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις που ήδη αναπτύσσονται σε κλάδους και χώρους δουλειάς, με αιτήματα απέναντι σε οξυμένα προβλήματα που προκαλεί η αντεργατική επίθεση εργοδοσίας και κυβέρνησης, αλλά και με διεκδικητικό χαρακτήρα, δίνουν στην πράξη τον τόνο της συνέχειας των αγώνων απέναντι σε αυτήν την πολιτική, αποτελούν σημαντικούς κρίκους στη συνεχή προσπάθεια για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, την άνοδο των αγώνων και της συμμετοχής των εργαζομένων, για να περάσουν οι εργαζόμενοι στην αντεπίθεση.

Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα Πέμπτη οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία προχωρούν σε κινητοποιήσεις με αιχμή την επίθεση της κυβέρνησης στο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας. Ακόμα, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) κήρυξε απεργία για την Τετάρτη 31/1 ενάντια στις απολύσεις επικουρικών εργαζομένων που απασχολούνται στα νοσοκομεία με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες της επιχείρησης «Τοξότης ΑΕ» βρίσκονται σε κινητοποιήσεις ενάντια σε απολύσεις και διεκδικώντας, για άλλη μια φορά, τα δεδουλευμένα τους, καθώς και μέτρα και υγιεινής και ασφάλειας. Τις κινητοποιήσεις τους συνεχίζουν, με 48ωρη απεργία, και οι οικοδόμοι στο εργοτάξιο του «Αστέρα» Βουλιαγμένης, παλεύοντας για εργοταξιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Στις εργολαβίες της «Τοξότης ΑΕ»

Από τη συνέλευση των οικοδόμων στο εργοτάξιο του «Αστέρα» την περασμένη Παρασκευή
Από τη συνέλευση των οικοδόμων στο εργοτάξιο του «Αστέρα» την περασμένη Παρασκευή
Χτες οι απλήρωτοι εργαζόμενοι μαζί με τους απολυμένους συναδέλφους τους στις εργολαβίες της επιχείρησης «Τοξότης ΑΕ», στα έργα του ΔΕΔΔΗΕ, πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της εταιρείας στη Νέα Σμύρνη, μαζί με το κλαδικό Σωματείο Ενέργειας Αττικής.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε ο Α. Κανάκης, αντιπρόεδρος στην Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου και μέλος του ΔΣ του ΕΚΑ, εκλεγμένος με τη ΔΑΣ.

Οι εργαζόμενοι της «Τοξότης» έχουν πάρει επίσης απόφαση για 24ωρη απεργία αύριο Παρασκευή και συγκέντρωση στις 9 π.μ. στο Ειρηνοδικείο Καλλιθέας (Λ. Βενιζέλου 273 και Σόλωνος), όπου εκδικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν καταθέσει κατά της εταιρείας.

Στη χτεσινή συγκέντρωση η εργοδοσία «υποδέχθηκε» τους εργαζόμενους με την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων. Δεν δέχθηκε καμία συνάντηση με αντιπροσωπεία τους, αναφέροντας ότι μιλάει μόνο με το επιχειρησιακό Σωματείο και ότι συζητά μόνο με όσους είναι ενεργοί εργαζόμενοι, αποκλείοντας τους απολυμένους.

Το κλαδικό Σωματείο καταγγέλλει τη στάση της εργοδοσίας, που αρνείται να δώσει λύση στα θέματα των εργαζομένων, αλλά και το νεοεμφανιζόμενο επιχειρησιακό Σωματείο «Αρτεμις» («υπηρεσιακό» το αποκάλεσε εκπρόσωπος της εργοδοσίας... αποδίδοντας τον πραγματικό του ρόλο!), το οποίο στέκεται απέναντι από τους εργαζόμενους, κάνοντας πλάτη στην εργοδοσία.

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων της «Τοξότης»
Από τη χτεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων της «Τοξότης»
Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε διαρκείς κινητοποιήσεις τους τελευταίους τρεις μήνες. Οπως επισημαίνει το κλαδικό Συνδικάτο, η εργοδοσία έκανε 30 απολύσεις στις 10/1, ενώ έκανε νέες απολύσεις προχτές, ακόμα και σε εργαζόμενους που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, προσπαθώντας έτσι να κάμψει τον αγώνα τους, χωρίς όμως να τα καταφέρει.

Το κλαδικό Σωματείο αναδεικνύει επίσης τις ευθύνες της κυβέρνησης, καθώς το υπουργείο κάνει πλάτες στον εργοδότη, αρνείται να δώσει λύση υπέρ των εργαζομένων, δεν παίρνει κανένα μέτρο για να ασκήσει πίεση και είναι αυτό που στις τριμερείς συναντήσεις ουσιαστικά προέτρεπε στη δημιουργία επιχειρησιακού σωματείου, λέγοντας ότι είναι πρόβλημα που δεν υπάρχει. Το πρόβλημά τους προφανώς είναι η συσπείρωση των εργαζομένων στο ταξικό κλαδικό Συνδικάτο...

Στο εργοτάξιο του «Αστέρα» Βουλιαγμένης

Με 48ωρη απεργία χτες και σήμερα συνεχίζουν τον αγώνα τους οι οικοδόμοι στο εργοτάξιο ανακαίνισης του «Αστέρα» Βουλιαγμένης, έχοντας στο πλευρό τους το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.

Από νωρίς χτες το πρωί δόθηκε η μάχη της περιφρούρησης της απεργίας, με τη συμμετοχή να είναι καθολική. Η απόφαση για απεργία πάρθηκε σε συζήτηση των εργαζομένων με το Συνδικάτο για τα επόμενα αγωνιστικά βήματα, και με βάση την πείρα από τις αυξήσεις στα μεροκάματα που απέσπασε τις προηγούμενες μέρες η πάλη στον κατασκευαστικό όμιλο «Ακτωρ».

Οι εργαζόμενοι παλεύουν για την υπογραφή εργοταξιακής Σύμβασης με αυξήσεις και στους εργαζόμενους στους υπεργολάβους του έργου, συμβάλλοντας έτσι, στο μερίδιο που τους αναλογεί, στην υπογραφή Παναττικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, για την οποία παλεύει το Συνδικάτο.

Στα δημόσια νοσοκομεία

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, με αιχμή την επίθεση της κυβέρνησης στο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, προχωρούν σήμερα Πέμπτη σε 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις στην Περιφέρεια, στάσεις εργασίας στην Αττική και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Υγείας.

Παράλληλα, η ΟΕΝΓΕ έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία των νοσοκομειακών γιατρών στις 31/1, ενάντια στις προωθούμενες μαζικές απολύσεις επικουρικών εργαζομένων.

Αντί να επεκτείνει το θεσμό των Βαρέων και Ανθυγιεινών στον κλάδο των υγειονομικών, με σύγχρονους όρους και δικαιώματα, η κυβέρνηση, με διάταξη που ψήφισε με το πολυνομοσχέδιο, δρομολογεί το τσεκούρωμα ακόμη κι αυτού του πενιχρού επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας, μετά και το ψαλίδισμα που έχει υποστεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

«Αφού παλέψαμε για τα Βαρέα - Ανθυγιεινά στα νοσοκομεία και αποκαλύψαμε το βρώμικο ρόλο των συνδικαλιστικών ηγεσιών σε πολλά επίπεδα, συνεχίζουμε τον αγώνα για να χαρακτηριστούν τα νοσοκομεία χώροι ανθυγιεινής εργασίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε ωράριο, σύνταξη, συνθήκες δουλειάς και αμοιβές», επισημαίνει στον «Ριζοσπάστη» ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» και αντιπρόεδρος της ΕΙΝΑΠ. «Οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ», προσθέτει, «πρώτοι αποκαλύψαμε και αντιμαχόμαστε έντονα τη στρατηγική της ΕΕ και της κυβέρνησης για περαιτέρω ελαστικοποίηση των συνθηκών εργασίας στα νοσοκομεία και γενικότερα. Κι επειδή ο αγώνας για μόνιμη και σταθερή δουλειά είναι κάτι αυτονόητο για μας, συνεχίζουμε την άλλη βδομάδα τις κινητοποιήσεις για το δικαίωμα στη δουλειά χιλιάδων επικουρικών, όλων των κλάδων - γιατρών, νοσηλευτών, διοικητικών κ.λπ. Οι συνάδελφοι απειλούνται με απόλυση το επόμενο διάστημα και δεν παλεύουμε μόνο για τα εργασιακά δικαιώματα των επικουρικών, αλλά και όλων όσοι είναι με τέτοιες σχέσεις εργασίας (ΟΑΕΔ, εργολαβικοί, ΚΕΕΛΠΝΟ). Αγωνιζόμαστε επίσης για την απρόσκοπτη λειτουργία πολλών ιατρικών τμημάτων τα οποία ξεγυμνώνονται από αρχές Φλεβάρη με τις πρώτες απολύσεις όσων έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ, και έπονται κι άλλες απολύσεις μόλις δημοσιευτεί το σκεπτικό της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου για όσους έχουν συμπληρώσει διετία ως επικουρικοί».

«Το ταξικό κίνημα όλο το προηγούμενο διάστημα ανέδειξε τις αιτίες που το κεφάλαιο και το κράτος επιδιώκουν να μειώσουν το λεγόμενο "εργατικό κόστος", ώστε το σύστημα Υγείας να είναι "βιώσιμο" και "ανταγωνιστικό", με την επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και με το χτύπημα ακόμη κι αυτού του ανθυγιεινού επιδόματος, που βέβαια δεν εξασφαλίζει τη φθορά της εργατικής δύναμης», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠαΓΝΗ, Δημήτρης Βρύσαλης, και προσθέτει: «Συνεχίζουμε τώρα με την απεργία, το Σάββατο με την αγωνιστική παρουσίαση των αποτελεσμάτων της αντιλαϊκής πολιτικής στους ίδιους τους αποδέκτες της, τις λαϊκές οικογένειες, τους υγειονομικούς και τους ασθενείς, έξω από το χώρο που θα στηθεί άλλη μια φιέστα αθώωσης της ανθυγιεινής πολιτικής».

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Ενισχύουν τον αγώνα με νέα μπλόκα στη Θεσσαλία και σε όλη τη χώρα

Προχωράνε παράλληλα οι προετοιμασίες για το μεγάλο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη στις 3 Φλεβάρη

...και στα Πραιτώρια του Ηρακλείου Κρήτης
...και στα Πραιτώρια του Ηρακλείου Κρήτης
Με νέα μπλόκα να στήνονται σε πολλές περιοχές της χώρας και το ισχυρό μπλόκο της Καρδίτσας να ενισχύεται με νέα τρακτέρ, οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι εντείνουν την αγωνιστική πίεση προς την κυβέρνηση, για να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους που αφορούν στην ίδια την επιβίωσή τους.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι προετοιμασίες για το μεγάλο συλλαλητήριο στις 3 Φλεβάρη στη Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια της έκθεσης «AGROTICA», που θα αποτελέσει σταθμό στην αγωνιστική πορεία των αγροτών. Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων θα δώσει συνέντευξη Τύπου για το συλλαλητήριο στις 31/1 στη Θεσσαλονίκη.

Κόντρα στην επιχείρηση της κυβέρνησης, με μεγάλα ψέματα και προσχηματικές προσκλήσεις σε «διάλογο», να υπονομεύσει εξαρχής την πανελλαδική αγροτική κινητοποίηση και παρά τις προσπάθειες των γνωστών και μη εξαιρετέων εκπροσώπων του αγροτοσυνδικαλισμού που υπηρετεί τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών να σπείρουν συγχύσεις μέσα στον αγροτικό κόσμο και στο λαό σχετικά με το περιεχόμενο και την προοπτική του αγώνα της αγροτιάς, το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, δρώντας με επιμονή και αποφασιστικότητα, καταφέρνει κάθε μέρα να πείθει όλο και περισσότερους μικρομεσαίους αγρότες να μπουν στην πάλη.

Στο ισχυρό μπλόκο της Καρδίτσας προστέθηκαν χτες τα μπλόκα στα Τρίκαλα...

Eurokinissi

Στο ισχυρό μπλόκο της Καρδίτσας προστέθηκαν χτες τα μπλόκα στα Τρίκαλα...
Μια πάλη που, που όπως έχει ξεκαθαρίσει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, στρέφεται ενάντια στην ΚΑΠ και την πολιτική της κυβέρνησης, ενάντια στους εμποροβιομήχανους και τους μονοπωλιακούς ομίλους που εκμεταλλεύονται το μόχθο των μικρομεσαίων αγροτών, στους μεγαλοαγρότες - επιχειρηματίες που θέλουν να τους βγάλουν από τη μέση για να περάσει εξολοκλήρου στα χέρια τους η αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή.

Με τον αγώνα της, η αγροτιά πιέζει για ικανοποίηση ζωτικών αιτημάτων - διεκδικήσεων, όπως: Να θεσπιστούν κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα προϊόντα και να πληρώνονται οι παραγωγοί αμέσως μετά την παράδοσή τους. Να μειωθεί το υπέρογκο κόστος παραγωγής. Ο ΕΛΓΑ να καλύπτει και να αποζημιώνει το σύνολο των ζημιών στην παραγωγή και στο αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο. Να καταργηθούν τα τεκμήρια φορολόγησης, να καθοριστεί ατομικό αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, να μην αυξηθεί ο ΕΝΦΙΑ για τα χωράφια. Να καταργηθούν οι μεγάλες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές και να παίρνουν οι αγρότες συντάξεις αξιοπρέπειας. Να καθοριστεί ακατάσχετο όριο 12.000 ευρώ, συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, στον τραπεζικό λογαριασμό των αγροτών και να μη γίνουν κατασχέσεις σπιτιών και χωραφιών για «κόκκινα» δάνεια.

Με βάση αυτά τα κρίσιμα αιτήματα που ανταποκρίνονται στα βασικά προβλήματά τους, καλούνται όλοι οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, ανεξάρτητα από πολιτικές πεποιθήσεις και κομματικές προτιμήσεις, να πάρουν μέρος στα μπλόκα και σε όλες τις άλλες μορφές αγώνα που επιλέγουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι και οι Ομοσπονδίες.

Στη Θεσσαλία

Μετά το ισχυρό μπλόκο που στήθηκε την περασμένη Δευτέρα από τους αγρότες της Καρδίτσας στην Ε65 (στο ύψος του Δέλτα) και το οποίο ενισχύθηκε τις δυο επόμενες μέρες με δεκάδες νέα τρακτέρ, χτες στήθηκε ένα νέο μπλόκο στην Ε65 (κόμβος Μεγαλοχωρίου), από αγρότες του νομού Τρικάλων.

Τα τρακτέρ από χωριά της περιοχής έφτασαν εκεί στις 12.30 το μεσημέρι. Μιλώντας στους συγκεντρωμένους αγρότες, ο Αχ. Λιάτος, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Ανοιξη», σημείωσε ότι έγινε η αρχή και τις επόμενες μέρες θα έρθουν στο μπλόκο τρακτέρ και από άλλα χωριά, γιατί - όπως τόνισε - «όσο πιο πολλοί είμαστε στη μάχη, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η αγωνιστική πίεση προς την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά μας». Από την πρώτη στιγμή, στο μπλόκο βρέθηκαν εκπρόσωποι του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ν. Τρικάλων, για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Σήμερα Πέμπτη, σειρά παίρνουν οι αγρότες της Λάρισας, που, σύμφωνα με την απόφαση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού, θα στήσουν μπλόκο στον κόμβο του Πλατύκαμπου, στην Εθνική Οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης.

Οι αγρότες του μπλόκου της Καρδίτσας, στο πλαίσιο της απόφασης για αγωνιστικές δράσεις που πάρθηκε από την προχτεσινή συνέλευσή τους, συμμετείχαν χτες το μεσημέρι στην κινητοποίηση ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις, στα δικαστήρια της Καρδίτσας. Το σύνθημα στο πανό που κρατούσαν έγραφε «ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΧΩΡΑΦΙΩΝ - ΣΠΙΤΙΩΝ - ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ», ενώ απέκλεισαν συμβολικά την είσοδο των δικαστηρίων. Στην ανάγκη κοινού αγώνα εργατών - αγροτών - άλλων λαϊκών στρωμάτων αναφέρθηκαν στους χαιρετισμούς τους στη συγκέντρωση οι Κώστας Τζέλλας και Γιάννης Τσιούτρας, γραμματέας και ειδικός γραμματέας αντίστοιχα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας.

Αύριο Παρασκευή, οι αγρότες του μπλόκου της Καρδίτσας θα προχωρήσουν στις 10 π.μ. σε κινητοποίηση στο Κέντρο Ταξινόμησης Βάμβακος, όπου η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος και ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ διοργανώνουν ημερίδα για το βαμβάκι. Για την Κυριακή 28/1, στις 12 το μεσημέρι, προγραμματίζεται συγκέντρωση των μαζικών φορέων του νομού στο χώρο του μπλόκου, για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στο δίκαιο αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών.

Σε ανακοίνωσή της, η ΕΟΑΣΚ καταγγέλλει οποιαδήποτε προσπάθεια καλλιέργειας σύγχυσης, μοιρολατρίας και ηττοπάθειας που στοχεύει στην ενεργοποίηση του λεγόμενου «κοινωνικού αυτοματισμού» και τη διάσπαση του οργανωμένου αγροτικού κινήματος και τονίζει: «Από το μπλόκο στον Ε-65 και τα υπόλοιπα μπλόκα που έχουν αρχίσει να στήνονται ανά τη χώρα στη βάση των κοινών αιτημάτων της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων, αγωνιζόμαστε κατά της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση και της ΚΑΠ της ΕΕ. Πολιτικές που συγκεντρώνουν τη γη και την παραγωγή σε λίγα χέρια, πετώντας στον Καιάδα του ξεκληρίσματος τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους. Χρειάζεται να συνειδητοποιηθεί ότι με τους αγώνες μας έχουμε αποτέλεσμα».

Στην υπόλοιπη χώρα

Από χτες προχωρά το στήσιμο μπλόκων σε κομβικά σημεία και στην υπόλοιπη χώρα, από Ομοσπονδίες, Αγροτικούς Συλλόγους και Επιτροπές Αγώνα που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Συγκεκριμένα, χτες Τετάρτη στήθηκε το μπλόκο στα Πραιτώρια, στο Ηράκλειο Κρήτης, με τα πρώτα μηχανήματα και οχήματα να παίρνουν θέση και τη Συντονιστική Επιτροπή με ανακοίνωσή της να καλεί «όλους τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους της περιοχής να στηρίξουν το μπλόκο ακόμα περισσότερο και να μπουν με αποφασιστικότητα στη μάχη κατά των παλιών και νέων αντιλαϊκών μέτρων».

Για τη συνέχεια, μπλόκα και συγκεντρώσεις με αγροτικά μηχανήματα προγραμματίζονται:

-- Σήμερα Πέμπτη, στη Μεσσηνία (στο σταθμό Μεσσήνης στις 6 μ.μ.), στην Ημαθία (Κουλούρα) και στην Πέλλα (Γυψοχώρι).

-- Αύριο Παρασκευή, στη γέφυρα Αρτας από τους αγροτοκτηνοτρόφους της περιοχής, στα Χανιά (συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι, στη Δημοτική Αγορά) και στο Ρέθυμνο (στον κόμβο Μάντρες).

-- Το Σάββατο 27/1, στην Αιτωλοακαρνανία (κόμβοι Συκιάς και Ερμίτσας στο δρόμο Αγρινίου - Μεσολογγίου), στην Ηλεία (κόμβος Μαραθιάς στην Αμαλιάδα) στις 11 π.μ., στην Ημαθία (στη διασταύρωση της Νάουσας) στις 12 το μεσημέρι και στον Εβρο συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αγροτικά μηχανήματα στις 11 π.μ. (στην πλατεία Ορεστιάδας).

-- Την Κυριακή 28/1, στην Ευρυτανία (γέφυρα Αγραφιώτη στο Κρυονέρι).

-- Τη Δευτέρα 29/1, στη Φθιώτιδα (κόμβοι Ανθήλης και Δομοκού).

Στους δρόμους του αγώνα βγαίνουν και οι μικρομεσαίοι αγρότες της Κέρκυρας, μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας. Συγκεκριμένα, την Τρίτη 30/1 στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο θα γίνει συνέλευση αντιπροσώπων της Ομοσπονδίας με τη συμμετοχή ΔΣ Αγροτικών Συλλόγων και εργατικών σωματείων. Την ίδια μέρα, στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Το Σάββατο 3 Φλεβάρη θα συμμετέχουν στο μεγάλο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη.

Επιπλέον, σήμερα Πέμπτη, ο Αγροτικός Σύλλογος Κατερίνης «Δήμητρα» πραγματοποιεί συνέλευση για τον καθορισμό των κινητοποιήσεων. Τη Δευτέρα 29/1, η Συντονιστική Επιτροπή Μπλόκων Καστοριάς οργανώνει συγκέντρωση με αγροτικά μηχανήματα έξω από το δημαρχείο στο Αργος Ορεστικό. Την Τρίτη 30/1, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Λαγκαδά καλεί σε συγκέντρωση στις 11 π.μ. στην πλατεία του Λαγκαδά.

ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ
Οργιο νοθείας και απροκάλυπτης εργοδοτικής παρέμβασης

Το όργιο νοθείας στις αρχαιρεσίες του κλαδικού Σωματείου Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Εταιρειών και την απροκάλυπτη εργοδοτική στήριξη του ψηφοδελτίου της ΑΣΚ (συμμετέχουν οι δυνάμεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΕ) καταγγέλλει η «Ενιαία Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση» (το ψηφοδέλτιο που απαρτίζεται από συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ), η οποία δεν μπόρεσε, ακριβώς λόγω της νοθείας, να βγάλει έδρα για μόλις μία ψήφο.

Στόχος της νοθείας ήταν ο απόλυτος έλεγχος των συσχετισμών από τις δυνάμεις του εργοδοτικού συνδικαλισμού, την ΑΣΚ, προκειμένου να συνεχίσουν να στηρίζουν ανενόχλητα τους εργοδοτικούς σχεδιασμούς. Πρόκειται για τις δυνάμεις που έχουν διαμορφώσει με την εργοδοσία επαγγελματικό ασφαλιστικό ταμείο, μέσα από το οποίο έχουν επιβληθεί από τη μια απανωτές μειώσεις στις παροχές στους εργαζόμενους και από την άλλη περικοπές εργοδοτικών εισφορών. Οι ίδιες δυνάμεις καλλιεργούν κλίμα ταξικής ειρήνης, τη στιγμή που δεν υπάρχει κλαδική Συλλογική Σύμβαση για έξι χρόνια, έχουν απορρυθμιστεί ωράρια, γίνονται μειώσεις μισθών και εκατοντάδες απολύσεις, εντατικοποιείται η εργασία. Οι εν λόγω δυνάμεις στήριξαν τα ιδεολογήματα περί «τέλους των μνημονίων» με την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, για να έρθουν πέρσι στις κινητοποιήσεις ενάντια στην πώληση της «Εθνικής Ασφαλιστικής» να μιλήσουν για «προδοσία» και να προβάλουν συνθήματα... «ενάντια στον αφελληνισμό της ασφαλιστικής αγοράς». Σταθερά στο ίδιο μήκος κύματος, αρνήθηκαν και τώρα να πάρουν απόφαση για απεργία, ενάντια στο απεργιοκτόνο πολυνομοσχέδιο που ψήφισε η κυβέρνηση.

Στην αντίπερα όχθη, η ΕΑΣΚ, τη φωνή της οποίας θέλει να φιμώσει ο εργοδοτικός συνδικαλισμός, παλεύει καθημερινά για τα συμφέροντα των εργαζομένων, για την οργάνωσή τους σε κάθε χώρο δουλειάς. Παλεύει για κατάργηση της «επενοικιαζόμενης εργασίας» και διεκδίκηση νέας ενιαίας κλαδικής ΣΣΕ. Επιδρά σημαντικά σε κάθε κινητοποίηση στον κλάδο, προβάλλοντας τη γραμμή της ταξικής πάλης. Εχει μόνιμο μέτωπο απέναντι στα ιδεολογήματα για τον περιορισμό της Κοινωνικής Ασφάλισης και την επέκταση της ιδιωτικής, τα οποία καλλιεργεί σε μόνιμη βάση η εργοδοσία. Μπροστά στο πρόσφατο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, συνέβαλε στο να μην περάσει η «σιγή νεκροταφείου» στους χώρους δουλειάς, με ανακοινώσεις, συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, συζητήσεις στους χώρους δουλειάς.

«Εγγραφές» χωρίς στοιχεία, βόλτες με... ανοιχτά δρομολόγια οι κάλπες

Η ΕΑΣΚ, καταγγέλλοντας τη νοθεία από τον εργοδοτικό συνδικαλισμό, αναδεικνύει παράλληλα τις σημαντικές ευθύνες της εφορευτικής επιτροπής και των δικηγόρων, που κατά τη διάρκεια των αρχαιρεσιών αρνούνταν τις ενστάσεις και να δώσουν αντίγραφα των καταστάσεων ψηφισάντων στους υποψήφιους της ΕΑΣΚ.

Στη συνέχεια, η ΕΑΣΚ παραθέτει ορισμένα από τα στοιχεία «της νοθείας και του εκφυλισμού των συνδικαλιστών της ΑΣΚ που έγιναν σε κοινό σχεδιασμό με τους μεγαλοεργοδότες του κλάδου». Μεταξύ άλλων, σημειώνει:

 • «Οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν με ανοικτό μητρώο μελών, χωρίς απόφαση της εκλογοαπολογιστικής Γενικής Συνέλευσης (ε/α ΓΣ) όπως προκύπτει από τα κατατεθειμένα έγγραφα στο Πρωτοδικείο και χωρίς να αναφέρονται οι οικονομικά εντάξει στο πρακτικό για να διαπιστωθεί απαρτία. Δεν γινόταν κανένας έλεγχος αν αυτός που ερχόταν να γραφτεί στο σωματείο και να ψηφίσει για πρώτη φορά ήταν εργαζόμενος του κλάδου. Χωρίς να συμπληρώνουν αιτήσεις εγγραφής, χωρίς να δίνουν κανένα στοιχείο επικοινωνίας, χωρίς να δηλώνουν καν πού δουλεύουν! Η εφορευτική απλώς σημείωνε στους ψηφίσαντες τις νέες εγγραφές, ώστε έπειτα να τους μεταφέρει όλους στο νέο "μητρώο μελών".
 • Η ε/α ΓΣ του σωματείου δεν έλαβε καμία απόφαση σχετικά με το αν το σωματείο θα εκλέγει αντιπροσώπους για τη ΓΣΕΕ μέσω Ομοσπονδίας Ασφαλιστικών Συλλόγων Ελλάδας ή Εργατικών Κέντρων.
 • Στην Αθήνα, στο μαραθώνιο των φετινών εκλογών, προκειμένου να φτάσουν τη συμμετοχή εκεί που ήθελαν, έφτασαν να στήσουν κάλπες σε 24 εταιρείες! Στήθηκε κάλπη ακόμη και στην Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, όπου ψήφισαν οι εργαζόμενοι της ένωσης που είναι απλοί ιδιωτικοί υπάλληλοι! Φυσικά, στις ψηφοφορίες σε αυτούς τους χώρους ήταν πολλαπλά τα κρούσματα, διευθυντές και στελέχη να "κατευθύνουν" τους συναδέλφους, ενώ γι' ακόμη μια φορά στις περισσότερες ψηφοφορίες στις εταιρείες δεν υπήρχε παραβάν. Εκτός Αθήνας τα πράγματα ήταν ακόμη χειρότερα: Η κάλπη δεν έμεινε καν μόνο εκεί που είχε ανακοινώσει η εφορευτική επιτροπή, αλλά ...έβγαινε τσάρκα στα ασφαλιστικά γραφεία της εκάστοτε πόλης, με όποιον ήταν παρών σε κάθε γραφείο να καλούνταν να ψηφίσει!».
Ψήφισαν εργοδότες, μεγαλοστελέχη και ασφαλιστικοί πράκτορες...

«Εχοντας εξετάσει και τις καταστάσεις ψηφισάντων που πήραμε από το Πρωτοδικείο», επισημαίνει η ΕΑΣΚ, «επιβεβαιώνονται τα εξής:

 • Εκτός Αθήνας - Θεσσαλονίκης, στην ψηφοφορία πήραν μαζικά μέρος και ασφαλιστικοί σύμβουλοι/πράκτορες. Αυτοαπασχολούμενοι δηλαδή ή ακόμη και ιδιοκτήτες σημαντικών περιφερειακών ασφαλιστικών πρακτορείων, εργοδότες μας δηλαδή! Στα Χανιά λ.χ. έχει ψηφίσει για ΔΣ, ΟΑΣΕ και ΕΚ ο γραμματέας του τοπικού Συλλόγου Διαμεσολαβητών, ο οποίος παράλληλα με τις εκλογές του ΣΥΑΕ ήταν υποψήφιος και εκλέχτηκε μάλιστα στο Επιμελητήριο Χανίων, με την παράταξη "Ενωμένοι Επιχειρηματίες". Με αυτήν την παράταξη ήταν υποψήφιος στο Επιμελητήριο και άλλος ψηφίσας στις εκλογές του ΣΥΑΕ στα Χανιά. Συνολικά σε Ηράκλειο, Χανιά, Πάτρα και Γιάννενα, σε σύνολο 298 ψηφισάντων, ένας στους τέσσερις φαίνεται να είναι αυτοαπασχολούμενος ή εργοδότης στον κλάδο!
 • (...) Τρεις υποψήφιοι της ΑΣΚ, σε Γιάννενα, Ηράκλειο και Χανιά, ήταν ασφαλιστές! Υποψήφια της ΑΣΚ στα Γιάννενα, μάλιστα, παράλληλα με της εκλογές του ΣΥΑΕ, ήταν υποψήφια και στις εκλογές του τοπικού επιμελητηρίου, με την παράταξη "ΚΙΝΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ", ενώ οι δύο σε Ηράκλειο και Χανιά έχουν εκλεγεί και αντιπρόσωποι για τα συνέδρια των ΕΚ και της Ομοσπονδίας!».
 • Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη «έχουμε διπλοψηφίες, με εργαζόμενους που ψηφίσανε το πρωί για να ξαναψηφίζουν το απόγευμα ή την επόμενη μέρα! Στην Αθήνα, στην ψηφοφορία που έγινε στο πρακτορείο "Capuano", ψήφισε και ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος μαζί με σύσσωμη τη διοίκηση της επιχείρησης! Ειδικά ο διευθύνων σύμβουλος μέχρι και τα μέσα Νοέμβρη 2017 - ενώ δηλαδή είχαν ήδη ξεκινήσει οι εκλογές του ΣΥΑΕ - ήταν μέλος του ΔΣ του ΣΕΜΑ, της ένωσης των εργοδοτών του κλάδου, που εκπροσωπεί τα μεγάλα μεσιτικά γραφεία και με την οποία όλη αυτήν την περίοδο η Ομοσπονδία (ΟΑΣΕ) βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την υπογραφή νέας κλαδικής ΣΣΕ! Εχουμε δηλαδή το πρωτάκουστο: Το μέλος της διοίκησης μιας Ενωσης Εργοδοτών να ψηφίζει στις εκλογές κλαδικού σωματείου των εργαζομένων του συγκεκριμένου κλάδου!
 • Ακριβώς το ίδιο συνέβη και στο πρακτορείο "Carpenter & Turner", με τον διευθύνοντα σύμβουλο και πρόεδρο του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου να ψηφίζει για ΔΣ, ΟΑΣΕ και ΕΚΑ, όπως και το σύνολο του ΔΣ της επιχείρησής του. Στο μεσιτικό πρακτορείο του Ομίλου Πειραιώς ψήφισε η επικεφαλής και γενική διευθύντρια της επιχείρησης, όπως και άλλο μέλος της Διοίκησης, ενώ και στη "Megabrokers" ο γενικός διευθυντής "τίμησε" το σωματείο μας με τη συμμετοχή του. Επίσης, οι επικεφαλής των υποκαταστημάτων Βορείου Ελλάδος της "Generali" και της "Συνεταιριστικής Ασφαλιστικής".
 • Διαπιστώνεται πως μια σειρά από ψηφίσαντες στην επαρχία, οι οποίοι είναι εργαζόμενοι της Εθνικής Ασφαλιστικής, έχουν ψηφίσει και για αντιπροσώπους για τα τοπικά Εργατικά Κέντρα. Ωστόσο, οι ίδιοι, μέσω των αρχαιρεσιών του επιχειρησιακού σωματείου της Εθνικής Ασφαλιστικής, έχουν ήδη ψηφίσει για αντιπροσώπους για Εργατικό Κέντρο και μάλιστα γι' αυτό της Αθήνας.
 • Στο Ηράκλειο, όπως φαίνεται από την κατάσταση ψηφισάντων, σαν να "μπήκαν" επιπλέον 11 άτομα στο τέλος. Σαν να είχε κλείσει η κατάσταση, δηλαδή, και εμφανίστηκαν 11 ακόμη. Επιπλέον, αυτοί οι 11 είναι οι μόνοι ψηφοφόροι του Ηρακλείου που - εντελώς τυχαία όλοι στη σειρά - δεν έχουν ψηφίσει για αντιπροσώπους για την ΟΑΣΕ, όπου το ψηφοδέλτιο που είχαν διαθέσιμο να ψηφίσουν ήταν το τοπικό του Ηρακλείου της ΑΣΚ. Μάλιστα, από αυτούς τους 11 οι 4 φαίνεται να είναι ασφαλιστές, ούτε καν από το Ηράκλειο όμως, αλλά από Χανιά και Ρέθυμνο.
 • Στο πρακτικό των αρχαιρεσιών κάνει την εμφάνισή του 4ος υποψήφιος για το ΕΚ Χανίων, ενώ στην ανακοίνωση της Εφορευτικής Επιτροπής, με τις υποψηφιότητες που είχαν κατατεθεί, η ΑΣΚ στα Χανιά είχε 3 υποψήφιους. Η ΑΣΚ, βάσει των "ψηφισάντων" που εμφανίζει στα Χανιά, εκλέγει 4 αντιπρόσωπους, όποτε αφού της έλλειψε ένας, απλά τον πρόσθεσε στο πρακτικό!».
Εως εδώ!

Η ΕΑΣΚ δηλώνει ότι «είναι γελασμένοι αν νομίζουν πως με τέτοιες μεθόδους μπορούν να ξεμπερδέψουν με την ΕΑΣΚ και με το ταξικό εργατικό κίνημα. Αντιπροσώπους εκλεγμένους με την ψήφο εργοδοτών και μεγαλοστελεχών επιχειρήσεων, με διπλοψηφίες, με ΕΒΕ από τα Χανιά που ψηφίζουν για το ΕΚ Ηρακλείου και τόσα ακόμη, δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να λάβουν μέρος σε κανένα συνέδριο Εργατικού Κέντρου ή Ομοσπονδίας.

Καλούμε το νέο ΔΣ του ΣΥΑΕ να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να εκκαθαριστούν τα μητρώα του ΣΥΑΕ από εργοδότες, μεγαλοστελέχη επιχειρήσεων, αυτοαπασχολούμενους ασφαλιστές, συνταξιούχους, συναδέλφους που δεν εργάζονται εδώ και χρόνια πια στον κλάδο (ή ακόμη χειρότερα)!

Τους καλούμε να σεβαστούν την ψήφο των πραγματικών εργαζομένων του κλάδου, βάσει της οποίας η ΕΑΣΚ έπρεπε να συμμετέχει με εκπρόσωπό της στη νέα διοίκηση. Να μην τολμήσουν στη νέα θητεία να επαναλάβουν το αίσχος παλιότερων διοικήσεων, όπου εδώ και χρόνια έχουν να ανακοινώσουν κάποια συνεδρίαση του ΔΣ του ΣΥΑΕ, να ενημερώσουν για τις αποφάσεις αυτών, να κάνουν κάποια ΓΣ πέραν της εκλογοαπολογιστικής.

Καλούμε κάθε συνάδελφο, αλλά και κάθε τίμιο συνδικαλιστή που αγανακτεί με τη σημερινή κατάσταση του κλαδικού σωματείου, να συμπαραταχθεί με το ΠΑΜΕ. Μόνο με τη συμμετοχή μας και τη δράση μέσα από τις γραμμές του ταξικού εργατικού κινήματος, μπορούμε να ανατρέψουμε αυτήν την κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση, οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στον κλάδο ήταν και θα συνεχίσουν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα».Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ