Μια «υπεύθυνη αντιπολίτευση» ζήτησε ο Γ. Γεραπετρίτης, ενώ και ο ραδιοκήρυκας της κυβέρνησης Α. Πορτοσάλτε ενημέρωσε ότι θέλει «μια συστημική αντιπολίτευση», ώστε «αν απογοητεύσει ο Μητσοτάκης, να πάρει τη σκυτάλη». Βέβαια, ούτε ο ένας ούτε ο άλλος πρέπει να έχουν παράπονο από τη στάση των ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης, αφού στην προηγούμενη κοινοβουλευτική θητεία καταγράφηκε ένα από τα υψηλότερα ιστορικά επίπεδα συναίνεσης ανάμεσα στα τρία κόμματα. Αλλά ακόμα κι εκεί που καταψήφιζαν τα κυβερνητικά νομοσχέδια, είτε ο ΣΥΡΙΖΑ είτε το ΠΑΣΟΚ, οι διαφωνίες τους και «υπεύθυνες» ήταν και «συστημικές», καλύπτοντας όλα τα γούστα της αστικής τάξης, που θέλει τα κόμματά της να συναινούν μεταξύ τους, θέλει όμως να έχουν και διαφορές, για να δουλεύει το μαγκανοπήγαδο της κυβερνητικής εναλλαγής.
Με αυτά τα δεδομένα, καμία αγωνία δεν έχουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι Ευρωατλαντικοί σύμμαχοι της χώρας για το είδος της αντιπολίτευσης που θα ασκήσουν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Οπως δεν είχαν καμία ιδιαίτερη αγωνία και για το ποιος θα ήταν κυβέρνηση την επόμενη μέρα, με δεδομένη τη σύγκλιση στο κοινό τους πρόγραμμα, του Ταμείου Ανάκαμψης, της δημοσιονομικής εξισορρόπησης και της περαιτέρω ΝΑΤΟικής εμπλοκής. Επομένως, «ανοιχτές πόρτες» χτυπάνε τα στελέχη της ΝΔ. «Πες το κι έγινε» είναι η απάντηση που δίνουν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ, που ανυπομονούν να μοιραστούν το ...«υπουργείο αντιπολίτευσης» στην επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ.
Δύο λεπτά συζήτησης ήταν αρκετά για να μετατραπεί το «ισχυρή αντιπολίτευση» σε «θα δούμε μετά τις εκλογές αν θα συνεργαστούμε με τη ΝΔ». Ο λόγος για τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Α. Σπυρόπουλο, που στο δελτίο ειδήσεων του «ΑΝΤ1» δεν μάσησε τα λόγια του. Οταν ρωτήθηκε τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ αν δεν βγάλει αυτοδυναμία η ΝΔ και με δεδομένο ότι ο Μητσοτάκης ...«εγκρίθηκε» ως πρωθυπουργός με βάση το αποτέλεσμα της 21ης Μάη, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της συνεργασίας. Θύμισε μάλιστα ότι το ΠΑΣΟΚ είχε προτείνει εδώ και καιρό «όλες οι δυνάμεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) να συνομιλήσουν», ενώ σε όλη την προεκλογική περίοδο προβαλλόταν ως η «συγκολλητική ουσία» μιας οποιασδήποτε επόμενης κυβέρνησης, προκειμένου να διασφαλιστεί η «σταθερότητα». Πώς γίνεται όμως να αντιπολιτευτείς μια πολιτική που ήσουν και είσαι έτοιμος να υλοποιήσεις σε μια συγκυβέρνηση; Αυτό μόνο αυτοί που τα λένε μπορούν να το εξηγήσουν... Βέβαια, και στην αντιπολίτευση όταν είναι το ΠΑΣΟΚ, το αποτέλεσμα της εξίσωσης είναι το ίδιο: Μνημόνια, αντιλαϊκά μέτρα, αντεργατικές ρυθμίσεις και αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις για τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Η εμπειρία από το 2012, το 2015 και το 2019 είναι χαρακτηριστική... Ετσι, λοιπόν, μετά τη μούφα «προοδευτική κυβέρνηση» του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα ακούμε και τις ...μούφες των ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για «ισχυρή αντιπολίτευση» στη ΝΔ. Μόνο το ΚΚΕ αποτελεί πραγματικό αντίπαλο στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και στη συναίνεση που της προσφέρουν οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, γι' αυτό ο λαός έχει συμφέρον να είναι ακόμα πιο δυνατό μετά τις εκλογές της 25ης Ιούνη.
1803 Γεννιέται ο Αμερικανός φιλόσοφος και δοκιμιογράφος Ραλφ Γουόλντο Εμερσον.
1834 Οι οπλαρχηγοί επαναστάτες του 1821 Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ο Δημήτριος Πλαπούτας καταδικάζονται σε θάνατο, κατηγορούμενοι ότι συνωμοτούσαν κατά της αντιβασιλείας του Οθωνα. Υπέρ της απαλλαγής τους ψηφίζουν οι δικαστές Γεώργιος Τερτσέτης και Αναστάσιος Πολυζωίδης. Στη συνέχεια, η ποινή τους θα μετατραπεί σε κάθειρξη και θα απελευθερωθούν μόλις ενηλικιωθεί ο Οθωνας, τον Μάιο του 1835.
1889 Γεννιέται ο Ρωσοαμερικανός αεροναυπηγός Ιγκόρ Σικόρσκι, εφευρέτης του ελικοπτέρου.
1919 Ξεκινά τις εργασίες του το 22ο Συνέδριο του Βουλγαρικού Εργατικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (των «στενών»), το οποίο αποφασίζει τη μετονομασία του σε Κομμουνιστικό Κόμμα. Την περίοδο αυτή το ΚΚΒ αριθμεί 25.000 μέλη.
1922 Γεννιέται ο Ενρίκο Μπερλινγκουέρ, Γενικός Γραμματέας του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος (1972-1984) και ηγετική μορφή του αναθεωρητικού ρεύματος του «Ευρωκομμουνισμού».
1932 Τέσσερις χιλιάδες εργάτες στον Βόλο πραγματοποιούν συγκέντρωση αλληλεγγύης προς τους απεργούς ναυτεργάτες. Συγκροτείται διαδήλωση, η οποία χτυπιέται από την Αστυνομία.
1935 Ο θρυλικός σπρίντερ και άλτης Τζέσε Οουενς σπάει έξι παγκόσμια ρεκόρ σε μία ώρα. Μεταξύ άλλων, γίνεται ο πρώτος άλτης που περνά τα 8 μέτρα στο άλμα εις μήκος, με επίδοση 8,13.
1944 Γεννιέται ο Γάλλος τραγουδοποιός Πιερ Μπασλέ.
1946 Η Υπεριορδανία (κατόπιν Ιορδανία) ανακηρύσσεται ανεξάρτητο κράτος (έως τότε βρισκόταν υπό βρετανική εντολή).
1947 Ανοίγει το κολαστήριο της Μακρονήσου, ο μεγαλύτερος τόπος μαρτυρίου, φυσικής και ψυχικής εξόντωσης του αστικού κράτους, αλλά και κορυφαίο σύμβολο των αλύγιστων της ταξικής πάλης. Από τη Μακρόνησο πέρασαν συνολικά πάνω από 100.000 θεωρούμενοι ως «επικίνδυνοι» οπλίτες και αξιωματικοί, καθώς και πολίτες, κομμουνιστές, ΕΑΜίτες ή άνθρωποι που συνδέονταν απλώς με συγγένεια ή υπόνοια με το ΚΚΕ - ΕΑΜ.
1969 Από τους 1.179 πολιτικούς κρατουμένους στο Λακκί Λέρου οι 905 εγκρίνουν τις Αποφάσεις της 12ης (1968) και της 13ης (1969) Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ.
1979 Αμερικανικό αεροσκάφος «DC-10» συντρίβεται στο Σικάγο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους και οι 273 επιβάτες του, στο πλέον πολύνεκρο δυστύχημα των ΗΠΑ. Τέσσερις μέρες αργότερα, αναστέλλονται όλες οι πτήσεις των αεροπλάνων «DC-10» σε ΗΠΑ και Βρετανία, καθώς οι έρευνες αποκαλύπτουν μοιραίες ατέλειες στη συναρμολόγηση των κινητήρων.
2001 Πεθαίνει ο Κουβανός φωτογράφος Αλμπέρτο Κόρδα (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Αλμπέρτο Ντίας Γκουτιέρες), δημιουργός του γνωστότερου πορτρέτου του Τσε Γκεβάρα.