Παρασκευή 25 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Γραμμένη στο πόδι...

Στις δολοφονικές επιθέσεις στο Παρίσι, μάθαμε ότι οι μισοί από τους εγκληματίες είχαν πιαστεί «κάπου και κάποτε» από την αστυνομία ή κάποια μυστική υπηρεσία, αλλά αφέθηκαν από παρεξήγηση και «λόγω χαλαρότητας» (φημίζονται γι' αυτό οι μυστικές υπηρεσίες) κι ακόμα ότι η αστυνομία αναγνώρισε τους φονιάδες από... ένα δάχτυλο κι ένα (αλεξίσφαιρο;) συριακό διαβατήριο. Τώρα, στις Βρυξέλλες, μάθαμε ότι ο νούμερο 1 καταζητούμενος, που ήταν γνωστός στις αρχές αλλά περίπου από λάθος αφέθηκε ελεύθερος, κρυβόταν σε μια πόλη στρατοκρατούμενη και σε μια συνοικία που την είχαν κάνει φύλλο και φτερό κάθε είδους υπηρεσίες... 100 μέτρα από το πατρικό του! Οι συνεργοί του, τα τελευταία 5 χρόνια, έκαναν τα εξής: πιάστηκαν και φυλακίστηκαν για ληστείες, επιθέσεις με καλάσνικοφ κ.τ.λ., αποφυλακίστηκαν, έφτασαν μέχρι Συρία, εκπαιδεύτηκαν στα εκρηκτικά, γύρισαν πίσω (ο ένας, σύμφωνα με την Τουρκία, είχε πιαστεί και παραδοθεί στο Βέλγιο), αλλά βρέθηκαν να νοικιάζουν καμιά δεκαριά διαμερίσματα και να προμηθεύονται εκρηκτικά και όπλα (προφανώς από τη... λαϊκή). Εντάξει, στο «αντιτρομοκρατικό» ρεπορτάζ που ανθεί, παραδεχόμαστε ότι δεν έχουμε καμία ειδικότητα. Αλλά αυτή η δευτεροκλασάτη «ταινία» της «αντιτρομοκρατίας», με «καστ» κάθε είδους μηχανισμούς, θα ήταν όντως για γέλια, αν δεν ετοίμαζε το έδαφος για νέες επεμβάσεις και ένταση της καταστολής ενάντια στους λαούς.

Ενημέρωση...

Τα ρεπορτάζ για τα σχέδια των «τρομοκρατών» χτες εμπλουτίστηκαν και με το «στοιχείο» ότι οι τζιχαντιστές προετοίμαζαν επίθεση και εναντίον πυρηνικών εργοστασίων. Αυτό προέκυψε όχι από κάποια επίσημη ενημέρωση, αλλά ήταν δημοσιογραφική «πληροφορία» που ξεκίνησε από ένα αποκλειστικό ρεπορτάζ συγκεκριμένης βελγικής εφημερίδας. Η ίδια εφημερίδα ήταν αυτή που, μια μέρα πριν, «αποκάλυπτε» (με τις γνωστές τυμπανοκρουσίες των αστικών ΜΜΕ που σκέφτονται τι πωλήσεις ή τι τηλεθέαση θα διασφαλίσουν και όχι την υπεύθυνη ενημέρωση του λαού) ότι συνελήφθη ένας από τους βασικούς καταζητούμενους για τις επιθέσεις, «είδηση» που αφού μεταδόθηκε και έκανε το γύρο όλου του κόσμου ως πρώτο θέμα σε όλα τα δελτία (έκτακτα και μη), μετά διαψεύστηκε. Ετσι απλά, με φράσεις του τύπου «η είδηση που μεταδώσαμε πριν, δεν είναι έτσι τελικά».

Δεν αμφιβάλουμε, βεβαίως, ότι τέτοια εγκληματικά εργαλεία γεννημένα στα «εργαστήρια» του ιμπεριαλισμού μισούν τους λαούς και δεν θα δίσταζαν να οδηγηθούν και σε τέτοιου είδους επιθέσεις. Οπως, άλλωστε, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι και οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις που οξύνονται, μπορούν να οδηγήσουν σε καταστροφικές για τους λαούς συνέπειες.

Ομως, δεν μπορούμε να μην αναρωτηθούμε πού αποσκοπεί η «ευκολία» με την οποία κυκλοφορούν ανά πάσα στιγμή και ώρα ειδήσεις με τόσο σοβαρές προεκτάσεις, που καλλιεργούν κλίμα φόβου και τρομοκρατίας. Οπως δεν μπορούμε και να μην επισημάνουμε ακόμα μια φορά πως όσο η ενημέρωση βρίσκεται στα χέρια του κεφαλαίου, τόσο αυτή θα υπηρετεί συμφέροντα αντίθετα με αυτά των λαών.

Ολα για το κεφάλαιο

«Πλαίσιο Στήριξης Εξωστρέφειας» τιτλοφορείται ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, όπου, με φανερή την πρεμούρα της κυβέρνησης να διευρύνει τα πεδία κερδοφορίας των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, σημειώνεται: «Το υπουργείο Εξωτερικών, μέσω της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Σχέσεων, προωθεί και στηρίζει τις προσπάθειες και δράσεις των ελληνικών φορέων και επιχειρήσεων στο εξωτερικό. Οι εξωστρεφείς φορείς και επιχειρήσεις καλούνται να υποβάλουν στην αρμόδια Διεύθυνση (...) τις προτάσεις τους, τα αιτήματά τους, αλλά και τις ιδέες τους για ενίσχυση της ελληνικής επιχειρηματικότητας στο εξωτερικό (επενδύσεις - εξαγωγές). Οι προτάσεις θα αξιολογούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών, με σκοπό την ενδεχόμενη στήριξή τους ή την, από κοινού με το υπουργείο, υλοποίησή τους». Οντως, η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ τα δίνει και τα κάνει όλα για το κεφάλαιο.

Κενολογίες...

Υπάρχουν αναλυτές που πληρώνονται αδρά για να καταθέτουν το υψηλό επίπεδο της σκέψης τους σε διάφορα «αριστερά» έντυπα. Ενας εξ αυτών ανέλαβε να εξηγήσει στο κοινό του γιατί αυξάνονται οι ανισότητες στις ΗΠΑ. Και ιδού το απόσταγμα μιας βαθιάς σκέψης: «Η τεχνολογική πρόοδος αύξησε τη ζήτηση για εξειδικευμένους εργαζόμενους ταχύτερα από την προσφορά», «οι πιο επιτυχημένοι οικονομικά παντρεύονται πλέον αντίστοιχα πετυχημένα άτομα», «κάποια επαγγέλματα προσφέρουν πια υψηλότερες αποδοχές από κάποια άλλα». Φοβερή ανάλυση. Κρατήστε το όνομά του και την ιδιότητά του: Τζέφρι Φράνκελ, καθηγητής Σχηματισμού Κεφαλαίου και Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, έχει διατελέσει οικονομικός σύμβουλος του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και βεβαίως έχει άποψη και για την εν εξελίξει εκλογική διαδικασία στις ΗΠΑ: «Το να ψηφίσει κανείς απευθείας υποψηφίους που θα εφαρμόσουν τις σωστές πολιτικές, είναι καλύτερη στρατηγική για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων, από το να ψηφίσει υποψήφιους που θέλουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα έμμεσα», αποφαίνεται. Τούτων λεχθέντων γίνεται και έτσι κατανοητό γιατί μεταξύ των παρεπιδημούντων στα διάφορα λόμπι της αστικής εξουσίας θεωρείται μεγάλη σοφία η φράση «είναι η οικονομία, ηλίθιε» που αποδίδεται στον Μπιλ Κλίντον, αλλά διακονείται με μικρές παραλλαγές από την υποψήφια των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον, και όχι μόνο απ' αυτήν.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org