Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Προχωρούν οι προετοιμασίες και σε άλλες πόλεις

Παράλληλα με τις ετοιμασίες στη Θεσσαλονίκη, προετοιμασίες για τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο στις 8 Σεπτέμβρη στη ΔΕΘ, καθώς και για άλλες κινητοποιήσεις, προχωρούν από συνδικαλιστικές οργανώσεις και φορείς και σε άλλες πόλεις.

Στη Λάρισα

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας καλεί σε μαζική συμμετοχή των εργαζομένων της περιοχής στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ στις 8 Σεπτέμβρη. Η μετακίνηση από τη Λάρισα προς τη Θεσσαλονίκη θα είναι δωρεάν και η αναχώρηση των λεωφορείων του ΕΚΛ θα γίνει στις 2.30 μ.μ., μπροστά από το κτίριο του ΤΕΕ, δίπλα στον Πηνειό.

Στο πλαίσιο της προσπάθειάς του για την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων σε κλάδους και χώρους δουλειάς, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας προγραμματίζει για την Τρίτη 28/8, στις 7.30 μ.μ. στα γραφεία του, σύσκεψη των Διοικητικών Συμβουλίων των σωματείων του, στην οποία θα γίνει συζήτηση και θα αποφασιστεί ο σχεδιασμός δράσης.

Ηδη το ΕΚΛ προγραμματίζει περιοδείες σε χώρους δουλειάς, ενώ την Τρίτη 4/9, στις 11 π.μ., οργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας στο ΠΕΔΥ Λάρισας (οδός Ρούσβελτ), διεκδικώντας την άμεση κάλυψη των μεγάλων ελλείψεων σε γιατρούς και εξοπλισμό, λόγω της πολιτικής της υποχρηματοδότησης, εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας.

Στη Νάουσα

Να μην «τσιμπήσουν» την κυβερνητική προπαγάνδα περί «εξόδου από τα μνημόνια και δίκαιης ανάπτυξης» και να δώσουν συνέχεια στον αγώνα τους, σε συμμαχία με τους εργάτες και τα άλλα λαϊκά στρώματα, συμμετέχοντας στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ στις 8 Σεπτέμβρη, καλεί τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας».

Για τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, σημειώνει, η «έξοδος από τα μνημόνια» θα είναι μια απ' τα ίδια και χειρότερα: «Θα φέρει ακόμα χαμηλότερες τιμές για τα προϊόντα μας και λιγότερες επιδοτήσεις - ενισχύσεις, πιο ακριβά αγροτικά μέσα και εφόδια, κι άλλα χαράτσια. Θα φέρει παραπέρα συγκέντρωση της γης, της παραγωγής και της εμπορίας των αγροκτηνοτροφικών προϊόντων στα χέρια λίγων μεγάλων αγροτοεπιχειρηματιών και μονοπωλιακών ομίλων».

«Με τους μαζικούς και σκληρούς αγώνες μας όλο το προηγούμενο διάστημα καταφέραμε να βάλουμε κάποιο φρένο σε παλιά και νέα μέτρα της κυβέρνησης και να έχουμε κάποιες κατακτήσεις», σημειώνει η ανακοίνωση και καλεί σε συνέχιση του αγώνα για τα δίκαια αιτήματα επιβίωσης των μικρομεσαίων αγροτών.

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΗ ΔΕΘ
Σχέδιο δράσης με στόχο να αποτελέσει σταθμό για την ενίσχυση της πάλης

Πλατιά σύσκεψη για την προετοιμασία του συλλαλητηρίου πραγματοποιήθηκε χτες στη Θεσσαλονίκη

Στο «φουλ» μπαίνουν οι μηχανές συνδικάτων και μαζικών φορέων για να εκφραστεί μαζική, αισιόδοξη και αποφασιστική εργατική - λαϊκή απάντηση στην «ανάπτυξη» που φέρνει φτώχεια και πολέμους, στην αντιλαϊκή κλιμάκωση και τις κάλπικες υποσχέσεις που τη συνοδεύουν. Στόχος των προετοιμασιών είναι το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ το Σάββατο 8 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη, στις 6.00 μ.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους, με αφορμή τα εγκαίνια της ΔΕΘ, να αποτελέσει σταθμό για την ενίσχυση της πάλης για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, για να βγουν στο προσκήνιο οι ανάγκες του εργαζόμενου λαού.

Ο στόχος αυτός αναδείχθηκε μέσα από την πλατιά σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες στη Θεσσαλονίκη για την προετοιμασία της επιτυχίας του συλλαλητηρίου. Στη σύσκεψη, την οποία οργάνωσαν η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, ο Αγροτικός Σύλλογος Λαγκαδά και η ΟΓΕ, συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι από μια σειρά κλάδους και χώρους δουλειάς, από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, από Λαϊκές Επιτροπές, αυτοαπασχολούμενοι, από την ΟΓΕ κ.λπ.

Οπως επιβεβαιώθηκε μέσα από τη συζήτηση, ήδη μια σειρά σωματεία έχουν προχωρήσει σε σχεδιασμό της δουλειάς, έχουν καθορίσει διευρυμένες συνεδριάσεις Διοικητικών Συμβουλίων, Γενικές Συνελεύσεις, ενώ προετοιμάζουν ειδικά υλικά κατά κλάδο και πανεξόρμηση σε χώρους δουλειάς, για να ανοίξει ουσιαστικά η συζήτηση με τους εργαζόμενους.

Παράλληλα, ανακοινώθηκαν κεντρικές δράσεις για το οξυμένο πρόβλημα των αστικών συγκοινωνιών, που περιλαμβάνουν: Την Τρίτη 4/9, στις 11 π.μ., κινητοποίηση στα γραφεία του ΟΑΣΘ. Την Τετάρτη 5/9, στις 3 μ.μ., πανεξόρμηση στον τερματικό σταθμό στο ΙΚΕΑ. Την Πέμπτη 6/9, πικετοφορίες στις δυτικές συνοικίες (στις 7 μ.μ., στην πλατεία Γαλοπούλου στην Ξηροκρίνη και στην πλατεία Ευόσμου).

Με όλες τις δυνάμεις στην οργάνωση της μάχης

Από τη χτεσινή σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη
Από τη χτεσινή σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη
Εισηγητικά ο Λεωνίδας Στολτίδης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, αναφέρθηκε στο εμπόριο ελπίδας και τις ψεύτικες υποσχέσεις της κυβέρνησης, που θα κορυφωθούν στην πορεία προς τη ΔΕΘ, αλλά και στα πανηγύρια για το ρόλο που παίζει η κυβέρνηση στην προώθηση των επικίνδυνων αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών στην περιοχή, με τις ΗΠΑ μάλιστα να είναι «τιμώμενη χώρα» στην 83η ΔΕΘ και τα αμερικανικά μονοπώλια να έχουν την τιμητική τους.

Μεταξύ άλλων, ο Λ. Στολτίδης σημείωσε τα εξής:

«Οι ταξικές δυνάμεις δώσαμε και δίνουμε τη μάχη χωρίς καμία παύση, καλώντας με το σύνθημα "Μπροστά οι δικές μας ανάγκες!" τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τη νεολαία, τις γυναίκες να δυναμώσουν την πάλη απέναντι σε εργοδοσία - κυβέρνηση - ΕΕ, απέναντι σε νέα και παλιά μέτρα. Στις τελευταίες κινητοποιήσεις, νέες δυνάμεις μπήκαν μπροστά, συμμετείχαν σε απεργίες και συλλαλητήρια.

Δεκάδες σωματεία και εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα δίνουν τον αγώνα για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Συνεχίζεται η συσπείρωση ενάντια στους πλειστηριασμούς. Εχουμε νίκες. Συνεχίζονται οι μάχες για πλήρη και σταθερή εργασία απέναντι στις μεσαιωνικές συνθήκες δουλειάς, για τη νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, για την ανάκτηση των απωλειών των συνταξιούχων.

Συνεχίζουμε στον ίδιο προσανατολισμό, δεν θα επιτρέψουμε κανένας εργαζόμενος να παρασυρθεί από τις υποσχέσεις και τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης, που τάζει λαγούς με πετραχήλια όσον αφορά τις Συλλογικές Συμβάσεις και τον κατώτερο μισθό. Η "μεταμνημονιακή Ελλάδα" όχι μόνο δεν φέρνει ανάκτηση των απωλειών και ανακούφιση για τον εργαζόμενο λαό, αλλά θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την αντιλαϊκή επίθεση, με βάση τα μνημόνια επιτήρησης της ΕΕ.

Λύση για μας είναι ο ανυποχώρητος, ταξικός, μαχητικός, μαζικός αγώνας. Μέσα από τα σωματεία, με οργανωμένη πάλη στους τόπους δουλειάς και στους κλάδους. Κόντρα σε κυβέρνηση - κεφάλαιο - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Με αποδυνάμωση του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, που υπηρετεί τα σχέδια των μεγαλοεπιχειρηματιών».

Για να μετρηθούν βήματα στους παραπάνω στόχους, τόνισε, πρέπει «στις μέρες που μένουν έως τη ΔΕΘ να μην χαθεί ούτε λεπτό. Να σημάνει συναγερμός στα σωματεία, η δράση τους να πάρει χαρακτηριστικά μαζικά, με τρόπο που να καταφέρει να βάλει σε κίνηση κόσμο».

Να γίνει υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων

Στο πλαίσιο αυτό, την επόμενη βδομάδα και μέχρι την Τετάρτη σχεδιάζεται να έχουν γίνει όλα τα Διοικητικά Συμβούλια των σωματείων, με συμμετοχή εργαζομένων από χώρους δουλειάς. Την τελευταία βδομάδα πριν το συλλαλητήριο προγραμματίζεται να οριστούν Γενικές Συνελεύσεις, με στόχο την παρουσία εργαζομένων από κάθε εργασιακό χώρο, σε κάθε κλάδο, με όσο γίνεται περισσότερους εργαζόμενους να αναλαμβάνουν δουλειά για την επιτυχία του συλλαλητηρίου. Στο ίδιο πλαίσιο, οι αρχαιρεσίες που πραγματοποιούν το επόμενο διάστημα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ πρέπει να γίνουν υπόθεση των μελών τους, έτσι ώστε να αποτελέσουν παράγοντα ενίσχυσης της προσπάθειας για άνοδο της οργάνωσης των εργαζομένων και για αλλαγή των συσχετισμών.

Στη σύσκεψη μίλησε επίσης ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματεία του ΠΑΜΕ, τονίζοντας ανάμεσα σε άλλα: «Το συλλαλητήριο στις 8 Σεπτέμβρη είναι η δική μας απάντηση. Δεν είναι μια οποιαδήποτε διαδήλωση, και αυτό θα κριθεί από τη δράση των συνδικάτων. Θα πρέπει να συγκρουστούμε με δυσκολίες και αδυναμίες. Και θα κριθούμε όλοι μας από το πόσες δυνάμεις θα βάλουμε στη μάχη». Η δουλειά που θα ανοίξει μέσα στους χώρους εργασίας, οι συζητήσεις με τους εργαζόμενους και οι πρωτοβουλίες, υπογράμμισε, πρέπει να συμβάλουν στην ενίσχυση του ταξικού κριτηρίου της εργατικής τάξης, στη δημιουργία ενός κινήματος ανάτασης, διεκδικητικού.

  • Περισσότερα στοιχεία από τη χτεσινή σύσκεψη θα δημοσιευτούν στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου».Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org