Κυριακή 24 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Υπάρχει και ιστορική πείρα

Είπε ο Δ. Αβραμόπουλος: «Συζητήσαμε για τα φλέγοντα γεωπολιτικά θέματα της περιοχής μας, για τον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας ως νησίδας σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και για το ρόλο που η Ελλάδα μπορεί να αναλάβει στο όνομα της διεθνούς νομιμότητας (...) Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η αμυντική συνεργασία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα έχει στρατηγικό και ουσιαστικό χαρακτήρα. Τα ζητήματα αυτά θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και πάλι, σε πολυμερές πλέον επίπεδο, στην Ουαλία στα πλαίσια του ΝΑΤΟ στις αρχές Σεπτεμβρίου. Η Ελλάδα αναδεικνύεται ένας σημαντικός πυλώνας σταθερότητας σε μία περιοχή που έχει περάσει το κατώφλι της πιο κρίσιμης φάσης στη σύγχρονη Ιστορία της». Τι σημαίνουν αυτά; Οτι η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να αναλάβει ακόμη μεγαλύτερο και ενεργότερο ρόλο στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους στην περιοχή για να επιβληθεί η νομιμότητα των ιμπεριαλιστών - αυτή είναι η «διεθνής νομιμότητα» - σε όφελος και των Ελλήνων αστών. Μόνο που αυτή η πολιτική μετατρέπει το λαό σε θύτη άλλων λαών και θύμα ταυτόχρονα, αφού αυτός πληρώνει τις έτσι κι αλλιώς αρνητικές συνέπειες. Και στη Μικρασιατική Εκστρατεία, την ιμπεριαλιστική Συνθήκη των Σεβρών πήγε να επιβάλει. Την καταστροφή την πλήρωσε ο λαός. Οι αστοί βεβαίως πλούτισαν.

Βαρβαρότητα...

Οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης για παιδιά, εφήβους και νέους με ειδικές ανάγκες βρίσκονται στον «αέρα». Είναι χιλιάδες οι οικογένειες που στηρίζονται στα ΚΔΑΠ για ΑμΕΑ, μιας και η δουλειά σε αυτές τις δομές είναι μια σημαντική βοήθεια για ανθρώπους που έχουν αναπηρίες και τις οικογένειές τους. Υπάρχουν δομές που στελεχώνονται από κοινωνικούς λειτουργούς, φυσικοθεραπευτές, κοινωνικούς φροντιστές και παρέχουν υπηρεσίες όπως: Προγράμματα έκφρασης και ψυχαγωγίας. Αθληση και σωματική αγωγή. Ασκηση του λόγου. Φυσικοθεραπεία. Οικογενειακή και ατομική συμβουλευτική. Επισκέψεις κοινωνικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα, Εργοθεραπεία, Λογοθεραπεία, Κεραμική, Ξυλογλυπτική, Μουσική και Θεατρικό Παιχνίδι. Στόχος αυτών των προγραμμάτων - που είναι αλήθεια ότι παραπαίουν με ευθύνη συγκυβέρνησης και διοικήσεων των δήμων - είναι η κοινωνικοποίηση, η στήριξη-συμβουλευτική των ΑμΕΑ και των οικογενειών τους, η βελτίωση της ποιότητας ζωής παιδιών και εφήβων με αναπηρίες. Τέτοιες, τόσο σημαντικές δράσεις, καθοριστικές για τη ζωή χιλιάδων οικογενειών που έχουν παιδί με αναπηρια, λειτουργούν εντελώς αποσπασματικά και εξαρτάται από την κάθε διοίκηση δήμου εάν θα υπάρχουν ή όχι. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα ΚΔΑΠ-ΑμΕΑ κλείνουν σκορπώντας κυριολεκτικά την απελπισία σε αυτές τις οικογένειες... Μια τόσο σημαντική υπηρεσία Πρόνοιας, που θα έπρεπε να παρέχεται από το κράτος δωρεάν σε σταθερή βάση, που θα αναπτύσσεται όλο και περισσότερο, λειτουργεί με συμβασιούχους εργαζόμενους που δεν ξέρουν εάν θα έχουν μεροκάματο τον επόμενο μήνα. Δεν είναι και αυτό ένα παράδειγμα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας που πρέπει να ανατραπεί;

Δικά τους δημιουργήματα...

Ρεπορτάζ στα αστικά ΜΜΕ λένε ότι υπάρχει φωλιά τζιχαντιστών στην Ευρώπη και κυρίως στη Βρετανία. Αλλα ρεπορτάζ λένε ότι ένας στους τέσσερις τζιχαντιστές είναι Αγγλος, αυτό μετά τον αποκεφαλισμό του Αμερικανού δημοσιογράφου από μάλλον Αγγλο τζιχαντιστή. Τελευταία μάλιστα τα αστικά ΜΜΕ λένε πως η κατάσταση που εξελίσσεται σήμερα στο Ιράκ, στη Συρία είναι συνέπεια της αποτυχημένης πολιτικής της Δύσης, που έχει μεγάλες ευθύνες και για τη δυνατότητα που δόθηκε σε ακραίους ισλαμιστές και τζιχαντιστές να σφάζουν ανελέητα. Τι δε λένε; Οτι η συγκεκριμένη περιοχή είναι πεδίο οξύτατων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για την Ενέργεια. Γι' αυτήν γίνονται οι πόλεμοι. Οτι αντικειμενικά οι τζιχαντιστές γίνονται μοχλός νέων ιμπεριαλιστικών πολέμων, αφού ήδη οι ΗΠΑ βομβαρδίζουν το Ιράκ, αλλά φαίνεται ότι σχεδιάζουν να επεκτείνουν τους βομβαρδισμούς. Σύμφωνα με το ΑΠΕ, «ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ, θεωρεί ότι το "Ισλαμικό Κράτος" θα παραμείνει ένας υπαρκτός κίνδυνος όσο οι μαχητές του θα μπορούν να βρουν ασφαλή καταφύγια σε ελεγχόμενες περιοχές της Συρίας και είπε ευθέως ότι το "Ισλαμικό Κράτος" δεν μπορεί να νικηθεί χωρίς να αναληφθεί στρατιωτική δράση κατά των οχυρών του στη Συρία». Δικά τους δημιουργήματα φαίνεται ότι είναι οι τζιχαντιστές.

Αυτή είναι η ΕΕ

Διαβάζουμε στο ΑΠΕ: «Νότα διαμαρτυρίας φέρεται να επέδωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) στη Σερβία, Οσκαρ Μπενεντίκτ, στον πρωθυπουργό της βαλκανικής χώρας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ζητώντας από το Βελιγράδι να ταχθεί στο πλευρό της Ενωσης και να σταματήσει τις εξαγωγές στη Ρωσία. Η ΕΕ θέλει να δείξει η Σερβία αλληλεγγύη στη στάση των εταίρων σε ό,τι αφορά τη Ρωσία και να μην χρησιμοποιήσει κανένα κρατικό μέσο για την ενίσχυση εμπορικών δραστηριοτήτων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση των εξαγωγών τροφίμων προς τη Ρωσία - π.χ. να μη χρησιμοποιήσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας ως μέσο αύξησης των δικών της εξαγωγών εις βάρος των χωρών της ΕΕ». Η Σερβία βρίσκεται σε προενταξιακή διαδικασία στην ΕΕ. Στη διπλωματική γλώσσα, «νότα διαμαρτυρίας» σημαίνει απειλή. Δηλαδή, στην προκειμένη περίπτωση εκβιασμός. Και ακόμη δεν έγινε μέλος της η Σερβία. Αυτή είναι η ΕΕ, για την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ καμώνεται ότι αν γίνει κυβέρνηση, όντας μέσα στην ΕΕ, θα αντιδρά προασπιζόμενος τάχα τα «εθνικά συμφέροντα». Ο λαός μας ας βγάλει και απ' αυτό συμπεράσματα για την αναγκαιότητα αποδέσμευσης με λαϊκή εξουσία.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org