Κυριακή 24 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Φόρος κατακέφαλα

Ετριβαν τα μάτια τους πολλοί μικρομεσαίοι αγρότες, όταν είδαν τα ποσά που η κυβέρνηση ζητάει να πληρώσουν για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Για παλιό σπίτι και μια αχυρώνα σε ένα μικρό οικόπεδο στο χωριό, και λίγα στρέμματα αγροτικής γης καλούνται να πληρώσουν εκατοντάδες ευρώ, σε μια περίοδο, μάλιστα, που το αγροτικό εισόδημα έχει συρρικνωθεί και τα αγροτικά νοικοκυριά δεν έχουν, πλέον, χρήματα ούτε για το φαΐ και τα φάρμακα.

Οι δηλώσεις της κυβέρνησης ότι «υπάρχουν κάποια λάθη που θα διορθωθούν» δεν ικανοποιούν τους αγρότες, που δηλώνουν πως δεν έχουν να πληρώσουν ούτε ευρώ.

Τη φορολόγηση μόνο της μεγάλης ακίνητης περιουσίας ζητά το ΚΚΕ, που σε ανακοίνωσή του επισημαίνει: «Η αποστολή των εκκαθαριστικών για τον ΕΝΦΙΑ επιβεβαιώνει τη νέα φοροεπιδρομή που δέχονται τα λαϊκά στρώματα εξαιτίας της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας τους. Το μέγεθος της φοροεπιδρομής αποκαλύπτεται και από το γεγονός του επιπλέον καταλογισμού 500 εκατομμυρίων ευρώ, από όσα αρχικά είχε προϋπολογίσει η κυβέρνηση.

Η παρατηρούμενη τεράστια αύξηση των αντικειμενικών αξιών σε απομακρυσμένους οικισμούς, που οδηγεί σε υπερβολική φορολόγηση μιας μικρής αξίας ακίνητης περιουσίας, επιβεβαιώνει την παραπάνω εκτίμηση.

Το ΚΚΕ ζητάει την πλήρη απαλλαγή της πρώτης, αλλά και δευτερεύουσας κατοικίας, που καλύπτει της στεγαστικές ανάγκες και τις ανάγκες αναψυχής της λαϊκής οικογένειας. Να μη φορολογηθεί η αγροτική γη. Να φορολογηθεί η μεγάλη ακίνητη περιουσία».

«Οι φίλοι των αγροτών»

Εδώ και καιρό μια ομάδα κυβερνητικών βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχει αναλάβει το ρόλο του υπερασπιστή του αγρότη, ο οποίος υποφέρει από την κυβερνητική πολιτική.

Πρόκειται για βουλευτάδες που εκλέγονται, κατά βάση, στην επαρχία - πολυμίλητος στα τηλεοπτικά κανάλια εμφανίζεται ο Ιορδ. Τζαμτζής, από την Πέλλα, ενώ «φίλοι και συμπαραστάτες» των αγροτών δηλώνουν, πολύ συχνά, ο Μ. Χαρακόπουλος και ο Χρ. Κέλλας από τη Λάρισα, ο Μιχ. Ταμήλος και ο Ηλ. Βλαχογιάννης από τα Τρίκαλα, η Ασημίνα Σκόνδρα από την Καρδίτσα, οι οποίοι κάθε φορά που η κυβέρνησή τους παίρνει κάποιο αντιαγροτικό μέτρο, παρουσιάζονται στα ΜΜΕ και δηλώνουν την... οργισμένη αντίρρησή τους.

Το έκαναν όταν η κυβέρνηση εξήγγειλε τη φορολόγηση των αγροτών από το πρώτο ευρώ του εισοδήματός τους, στην υπόθεση του φρέσκου γάλακτος, στην επιβολή του ΕΝΦΙΑ, στο κόψιμο των εξισωτικών επιδοτήσεων, στο εμπάργκο από τη Ρωσία κ.α.

Και, βεβαίως, μετά τη... φασαρία που, κάθε φορά, κάνουν στα ΜΜΕ, πηγαίνουν, σαν καλά και υπάκουα παιδιά και ψηφίζουν στη Βουλή όλα τα αντιαγροτικά μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση!

Είναι, λοιπόν, ώρα να σταματήσουν αυτό το πολιτικάντικο παιγνίδι, αυτή την αισχρή και προσβλητική κοροϊδία σε βάρος του αγροτικού κόσμου. Αλλωστε, πρέπει να ξέρουν ότι οι αγρότες τούς πήραν χαμπάρι και κάθε φορά που τους ακούν να... διαμαρτύρονται για τα μέτρα που υπερψηφίζουν, το μόνο που σκέφτονται είναι «βρεγμένη σανίδα που τους χρειάζεται»...

Αφαιρούν βοσκοτόπια από τους μικρούς κτηνοτρόφους

Βοσκοτόπια σε πλαγιές με κλίση, που έχουν όμως βλάστηση, αποχαρακτηρίζονται παρότι χρησιμοποιούνται ως βοσκήσιμες εκτάσεις για αιγοπρόβατα
Βοσκοτόπια σε πλαγιές με κλίση, που έχουν όμως βλάστηση, αποχαρακτηρίζονται παρότι χρησιμοποιούνται ως βοσκήσιμες εκτάσεις για αιγοπρόβατα
Βαρύ χτύπημα στο εισόδημα των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων δίνουν ΕΕ και κυβέρνηση με την απόφασή τους για κόψιμο της εξισωτικής αποζημίωσης σε ποσοστό πάνω από 60% (οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης την προηγούμενη Πέμπτη για "διορθώσεις" στη σχετική απόφαση, δεν πρέπει να επαναπαύουν κανέναν).

Το κόψιμο γίνεται μέσω του αποχαρακτηρισμού εκατομμυρίων στρεμμάτων βοσκοτόπων, μετά και από την έγκριση του Σχεδίου Δράσης της κυβέρνησης για τα βοσκοτόπια από την ΕΕ τον Ιούνη του 2012, που ενσωματώθηκε στην εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ για το ΟΣΔΕ 2013. Τα βοσκοτόπια αυτά αποχαρακτηρίζονται επειδή είναι πλαγιές με κλίση που έχουν όμως βλάστηση ή περιοχές με δενδρώδη κάλυψη, οι οποίες όμως χρησιμοποιούνται ως βοσκήσιμες εκτάσεις για αιγοπρόβατα.

Δεδομένου ότι το 85% των ζώων και το 80% των κτηνοτρόφων βρίσκονται σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, τα μέτρα αυτά θα πλήξουν δραματικά τη συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων και το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής στη χώρα μας, τη στιγμή που η Ελλάδα είναι ήδη ελλειμματική σε κρέας, παρασκευάσματα κρέατος, γαλακτοκομικά προϊόντα και ζωοτροφές και πληρώνει δισεκατομμύρια ευρώ για εισαγωγές, αν και οι παραγωγικές δυνατότητές της μπορούν στα προϊόντα αυτά να την κάνουν αυτάρκη ή και πλεονασματική σε αρκετές περιπτώσεις, κάτω από μία πολιτική που θα βάζει μπροστά τις λαϊκές ανάγκες και όχι αυτές των μονοπωλίων, που εκφράζουν ΕΕ και κυβέρνηση.

Ολο και περισσότεροι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι θα αναγκαστούν είτε να ζήσουν με ακόμα μικρότερο εισόδημα, είτε να εγκαταλείψουν την αιγοπροβατοτροφία και να πουλήσουν κοψοχρονιά τα κοπάδια, τη γη και τα υπολείμματα των δικαιωμάτων τους, με κερδισμένους από όλη αυτή την υπόθεση τους μεγάλους κτηνοτρόφους και τους επιχειρηματίες που επωφελούνται από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ 2015 - 2020.

Αγωνιστική απάντηση

Η ΠΑΣΥ κάλεσε τις Ομοσπονδίες, τους Κτηνοτροφικούς και Αγροτικούς Συλλόγους, τις Επιτροπές Αγώνα να οργανώσουν κάθε μορφής αγωνιστικές κινητοποιήσεις, απαιτώντας την αναγνώριση των εκτάσεων που χρησιμοποιούσαν όλα αυτά τα χρόνια για βόσκηση, την άμεση καταβολή ολόκληρης της επιδότησης που δικαιούνται και ταυτόχρονα να εντείνουν την πάλη τους απέναντι στην πολιτική της ΕΕ, απέναντι σε όλους αυτούς που την εφάρμοσαν, την εφαρμόζουν ή προσδοκούν να την εφαρμόσουν ως κυβέρνηση.

Αμεση ήταν η αγωνιστική αντίδραση των κτηνοτρόφων στην Αιτωλοακαρνανία και την Κρήτη, που οργάνωσαν, μέσα στη βδομάδα, δυναμικές κινητοποιήσεις απαιτώντας:

* Θεσμοθέτηση ικανοποιητικών κατώτερων εγγυημένων τιμών και επιδοτήσεων για όλα τα γεωργικά και ζωοκομικά προϊόντα.

* Μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής με κατάργηση του ΦΠΑ σε όλα τα αγροτικά εφόδια και αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές. Στήριξη και ανάπτυξη της εγχώριας παραγωγής με δραστικό περιορισμό των εισαγωγών προϊόντων που παράγουμε, σε σύγκρουση με τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

* Επιδότηση των ζωοτροφών και μέτρα ενίσχυσης για αύξηση της κτηνοτροφικής παραγωγής. Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή. Καμία παρακράτηση στις επιδοτήσεις και για την ενεργοποίηση του ΟΣΔΕ, δωρεάν η ηλεκτρονική σήμανση.

* Κανέναν πλειστηριασμό μικρομεσαίας κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης και διαγραφή των χρεών. Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών στη φυτική και κτηνοτροφική παραγωγή.

* ΕΛΓΑ αποκλειστικά κρατικό φορέα για την πλήρη ασφάλιση ζωικής και φυτικής παραγωγής και του κεφαλαίου, αποζημίωση στο 100% των ζημιών από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.

* Στελέχωση και εξοπλισμό των κτηνιατρικών υπηρεσιών του κράτους για προστασία του ζωικού κεφαλαίου - των κτηνοτρόφων και της δημόσιας υγείας.

* Οριοθέτηση των βοσκοτόπων και δωρεάν νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων, επιδότηση 100% του κόστους μετεγκατάστασής τους, δωρεάν υποδομές ηλεκτροδότησης.

* Κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης όλων των αγροτών και θεώρηση βιβλιαρίων χωρίς όρους και προϋποθέσεις με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

* Μέτρα στήριξης για αναβάθμιση της ζωής στην ύπαιθρο.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Αντιμέτωποι με θεούς και δαίμονες

Ακόμα χειρότερη από την πολύ κακή περσινή είναι η φετινή χρονιά για τους μικρομεσαίους αγρότες, καθώς στα πολλά προβλήματα που, επί χρόνια, τους ταλανίζουν, ήρθαν να προστεθούν και νέα.

Το εμπάργκο από τη Ρωσία σε ελληνικά αγροτικά προϊόντα, οι τεράστιες περικοπές στις εξισωτικές αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων, η επιβολή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) έπεσαν σαν αστροπελέκια στα κεφάλια των μικρομεσαίων αγροτών, δίνοντας ένα ακόμα ισχυρό χτύπημα στο εισόδημά τους.

Ενα εισόδημα που έχει, ήδη, συρρικνωθεί και πάει προς αφανισμό, καθώς:

  • Οι τιμές στο σύνολο, σχεδόν, των αγροτικών προϊόντων είναι χαμηλές, αφού δεν υπάρχουν κατώτερες εγγυημένες τιμές και οι παραγωγοί βρίσκονται στο έλεος των πιέσεων και των εκβιασμών των εμπόρων και των μεσαζόντων, που αγοράζουν τη σοδειά τους κοψοχρονιά.
  • Το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευτεί στα ύψη, με τις συνεχείς ανατιμήσεις στα αγροτικά μέσα και εφόδια (σπόροι, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, μηχανήματα, ζωοτροφές), που επιβάλλουν οι εμποροβιομήχανοι, αλλά και το κράτος (αγροτικό ρεύμα, αγροτικό πετρέλαιο).
  • Οι επιδοτήσεις πετσοκόβονται, ενώ και από τα λίγα ποσά που απομένουν και κατατίθενται στους λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών γίνονται παρακρατήσεις για την εξόφληση αγροτικών οφειλών προς τις εφορίες, τα ασφαλιστικά ταμεία, την πρώην ΑΤΕ, παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο είναι παράνομο, σύμφωνα και με τους κοινοτικούς κανονισμούς.
  • Βαριά χαράτσια «πέφτουν σαν το χαλάζι», με το κράτος να υποχρεώνει τους φτωχούς αγρότες να πληρώνουν «μπαξίσια» για τα σπίτια - από φέτος, μέσω ΕΝΦΙΑ, και για τις αποθήκες, τα οικόπεδα και τα χωράφια - για την ασφάλισή τους στον ΟΓΑ και τον ΕΛΓΑ, για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, για την αδειοδότηση των αρδευτικών γεωτρήσεων, για τη λειτουργία των σταβλικών εγκαταστάσεων, την ηλεκτρονική σήμανση των ζώων κ.ά.
  • Οι καταστροφές στην αγροτική παραγωγή και στο αγροτικό κεφάλαιο από αντίξοες καιρικές συνθήκες και αρρώστιες δεν αποζημιώνονται, στο σύνολό τους, από τον ΕΛΓΑ - κάποιες αποζημιώσεις που δίνονται με πολύ μεγάλη καθυστέρηση είναι ψίχουλα κι αποτελούν κοροϊδία - παρότι τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν οι αγρότες στον ΕΛΓΑ για την ασφάλιση της παραγωγής τους είναι πολύ υψηλά.

Η πηγή των προβλημάτων της μικρομεσαίας αγροτιάς της χώρας μας βρίσκεται στην ΕΕ. Εκεί, μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) παίρνονται όλες οι αποφάσεις και τα μέτρα - με τη συμμετοχή και τη συνενοχή, βεβαίως, των ελληνικών κυβερνήσεων - που κεντρικό στόχο έχουν το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και το πέρασμα της γης και της αγροτικής παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και καπιταλιστών επιχειρηματιών.

Να γιατί κεντρικός στόχος του αγροτικού κινήματος στη χώρα μας πρέπει να είναι η ανατροπή της ΚΑΠ και η δρομολόγηση μιας διαφορετικής αγροτικής ανάπτυξης, έξω από τις ντιρεκτίβες της ΕΕ, κόντρα στα συμφέροντα των μονοπωλίων και των πολυεθνικών, υπέρ των συμφερόντων των μικρομεσαίων αγροτών και προς όφελος του ελληνικού λαού. Κι είναι πολύ σημαντικό το ότι, τα τελευταία χρόνια, οι αγώνες της μικρομεσαίας αγροτιάς, στους οποίους πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν οι δυνάμεις της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ) έχουν αυτόν τον προσανατολισμό. Βεβαίως, χρειάζεται το αγωνιστικό αγροτικό κίνημα να δυναμώσει περισσότερο με το στήσιμο μαζικών και ισχυρών Αγροτικών Συλλόγων στα χωριά και να συντονίσει, ακόμα καλύτερα κι αποτελεσματικότερα, τα αγωνιστικά βήματά του με το ταξικό κίνημα της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, συγκροτώντας, από κοινού, μια ισχυρή Λαϊκή Συμμαχία, η οποία μπορεί να φέρει ριζικές αλλαγές στη χώρα μας.

Σε κινητοποίηση οι φρουτοπαραγωγοί

Συγκέντρωση αύριο, Δευτέρα, στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία Καρατάσου στη Νάουσα, με τη στήριξη της ΠΑΣΥ και συμμετοχή φρουτοπαραγωγών από Ημαθία, Πέλλα και Λάρισα

ICON

Το εμπάργκο που επέβαλε η Ρωσία σε ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα, αντιδρώντας στις κυρώσεις που της επέβαλε η ΕΕ, μ' αφορμή την Ουκρανία, πλήττει, άμεσα και άγρια, χιλιάδες παραγωγούς οπωροκηπευτικών στη χώρα μας. Με βάση τα στοιχεία από 9 νομούς, που διαθέτει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, 60 - 63 χιλιάδες τόνοι ροδάκινα είναι αυτή τη στιγμή αδιάθετα, ενώ για 90 χιλιάδες τόνους κάνουν λόγο οι παραγωγοί, που εκτιμούν τη ζημιά σε 60 εκατομμύρια ευρώ. Ιδιαίτερα θα πληγούν οι αγρότες στους Νομούς Πέλλας και Ημαθίας, όπου παράγεται το μεγαλύτερο μέρος των ροδάκινων.

Ανάλογη αναμένεται η ζημιά σε παραγωγούς ακτινιδίων και μήλων. Μεγάλο μέρος της παραγωγής ακτινιδίων στην περιοχή του Δέλτα Πηνειού στη Λάρισα, καθώς και στην Πιερία, όπως και των πράσινων μήλων στην Αγιά (τύπου grandsmith), απορροφάται από τη ρωσική αγορά και η συγκομιδή τους ξεκινά από τα μέσα Σεπτέμβρη και ολοκληρώνεται περί τα τέλη Οκτώβρη. Η απώλεια εισοδήματος για τους παραγωγούς της περιοχής υπολογίζεται να ανέλθει σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ, καθώς από τους 80.000 τόνους μήλου που παράγει η περιοχή της Αγιάς, οι 40.000 τόνοι είναι πράσινα μήλα τα οποία έχουν μία μέση τιμή τα τελευταία χρόνια στα 30 - 55 λεπτά το κιλό. Από την ποσότητα αυτή πάνω από το 50% διατίθεται στην αγορά της Ρωσίας, ενώ μικρή ποσότητα και κόκκινου μήλου καταλήγει στην ίδια αγορά.

Ανάλογη είναι η διάθεση ακτινιδίου, όπου η συνολική παραγωγή υπερβαίνει τους 10.000 τόνους. Το 35% αυτής της παραγωγής, περίπου 3.500 τόνοι, εξάγεται στη Ρωσία, με τιμές από 40 έως και 55 λεπτά το κιλό.

«Πενταροδεκάρες» η αποζημίωση

«Πενταροδεκάρες» σκοπεύει να διαθέσει η ΕΕ για την αποζημίωση των αγροτών που πλήττονται από το ρωσικό εμπάργκο. Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα διατεθούν έως 30 εκατομμύρια ευρώ για το σκοπό αυτό για τους ροδακινοπαραγωγούς όλων των κρατών - μελών, όταν, σύμφωνα με μια πρώτη αποτίμηση, μόνο για τους Ελληνες απαιτούνται 40 εκατομμύρια ευρώ.

Κι ενώ είναι ολοφάνερη η απροθυμία της ΕΕ να συνδράμει τους αγρότες που καταστρέφονται, η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να τους καλλιεργεί αυταπάτες ότι θα αποζημιωθούν και ότι η διαπραγμάτευση στην ΕΕ δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

Από τη δική του πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να προσωποποιήσει τις ευθύνες για το ρωσικό εμπάργκο στους Σαμαρά και Βενιζέλο, αφήνοντας απέξω την ΕΕ και τα μονοπώλια που εκπροσωπεί.

Στο πλευρό των αγροτών στέκεται το ΚΚΕ και σε ανακοίνωση, σχετικά με τα μέτρα της κυβέρνησης και της ΕΕ για τα αγροτικά προϊόντα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του Κόμματος αναφέρει:

«Τα μέτρα που προωθούν κυβέρνηση και ΕΕ σχετικά με τα ροδάκινα και τα άλλα αγροτικά προϊόντα, που υπόκεινται στο ρωσικό εμπάργκο, δεν αντιμετωπίζουν τη μεγάλη ζημιά των αγροτοπαραγωγών. Τα ποσά για αποζημιώσεις είναι πολύ χαμηλά, δεν εξασφαλίζεται ότι αυτά θα φτάσουν πραγματικά στους αγροτοπαραγωγούς και συνδέονται με μέτρα μείωσης της ζήτησης που παραπέμπουν σε καταστροφή αγροτικής παραγωγής, ενώ μπορεί να αξιοποιηθεί.

Υπάρχει επίσης δυνατότητα το κράτος να συγκεντρώσει όλη την αδιάθετη παραγωγή ροδάκινων, πληρώνοντας - τουλάχιστον στις περυσινές τιμές - τους παραγωγούς, που έχουν ήδη δαπανήσει για το κόστος παραγωγής και η παραγωγή να διατεθεί για τις λαϊκές ανάγκες (νοσοκομεία, στρατό, ανέργους, απόρους) και για μεταποίηση (χυμοί, κομπόστα).

Ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς ενάντια στην επαπειλούμενη καταστροφή χρειάζεται την ίδια στιγμή να βάλει στο στόχαστρο τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, που δε διαχωρίζει τη θέση της από τα μέτρα της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία, καθώς και τη συνολική πολιτική της ΕΕ, που οδηγεί τη φτωχή αγροτιά σε καταστροφή».

Αγωνιστική απάντηση των αγροτών

Αγωνιστικά απαντούν στην πολιτική εμπαιγμού τους από την κυβέρνηση οι αγρότες. Αύριο, Δευτέρα, στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία Καρατάσου της Νάουσας, πραγματοποιείται, με τη στήριξη της ΠΑΣΥ, αγωνιστική συγκέντρωση, με συμμετοχή φρουτοπαραγωγών από Ημαθία, Πέλλα και Λάρισα και με βασικό αίτημα την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος από τις απανωτές ζημιές (χαλάζι, βροχοπτώσεις), τις μέχρι πριν το εμπάργκο εξευτελιστικές τιμές που έδιναν οι μεγαλέμποροι και εξαγωγείς και το σταμάτημα των εξαγωγών στη Ρωσία. Στο πλευρό των αγροτών παίρνει θέση το Εργατικό Κέντρο Νάουσας, καλώντας τους εργάτες να παλέψουν μαζί με τους αγρότες. Ανάλογες αγροτικές αγωνιστικές αντιδράσεις προετοιμάζονται και σε άλλες περιοχές της χώρας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ