Τη δική του ξεχωριστή θέση στο Φεστιβάλ θα έχει το Στέκι κατά των Ναρκωτικών
Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» συμπληρώνει 50 χρόνια μιας πλούσιας και ιστορικής πορείας, συνυφασμένης με την δράση της ΚΝΕ όλα αυτά τα χρόνια. Και φέτος, λοιπόν, δεν θα μπορούσε να λείπει από τις κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ το Στέκι κατά των Ναρκωτικών, που επιμελείται η Επιτροπή του Κεντρικού Συμβουλίου ενάντια στα Ναρκωτικά και στις Εξαρτήσεις.
Ο χώρος κατά των ναρκωτικών στα Φεστιβάλ έχει τη δική του ξεχωριστή συμβολή στο συνολικό περιεχόμενο του Φεστιβάλ, αφού η δράση της ΚΝΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά έχει και αυτή τη δική της διαχρονική ιστορία. Στα Φεστιβάλ έχει αποτυπωθεί η θέση της ΚΝΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά με πολύμορφο τρόπο, κάτω από συνθήματα όπως «Ζωή ολόκληρη - όχι με δόσεις!», «Βρες την πραγματική ουσία - πες όχι σε όλα τα ναρκωτικά», «Δεν είναι ελευθερία να ψάχνεις τη φυγή - τα ναρκωτικά είναι στο μυαλό καταστολή», «Κόντρα στο ρεύμα, με το κεφάλι ψηλά, σκέψου - δράσε - ζήσε χωρίς ναρκωτικά».
Το ίδιο το Φεστιβάλ, το περιεχόμενο και η πολύμορφη δραστηριότητά του συμβάλλουν στο να διαμορφώνεται ένα ισχυρό ρεύμα αυτοπεποίθησης και νεανικής αντίστασης ενάντια στη χρήση και στον τρόπο ζωής που τη συνοδεύει.
Ετσι, φέτος στο Στέκι κατά των Ναρκωτικών οι επισκέπτες του Φεστιβάλ θα έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τη διαχρονική πάλη της ΚΝΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, όπως αυτή αποτυπωνόταν και στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ. Μέσα από μια σύντομη ιστορική αναδρομή θα παρουσιαστεί η διαρκής δράση της ΚΝΕ ενάντια σε ό,τι στοχεύει στο μυαλό και στην ψυχή των νέων, σε σύγκρουση με τον διπλό στόχο του συστήματος: Από τη μία κέρδη για τους λίγους από την πώληση των ναρκωτικών, και από την άλλη ενσωμάτωση των νέων με την καταστολή της σκέψης και της δράσης τους. Σε αυτήν την πορεία θα συναντήσουμε τη σκληρή ιδεολογικοπολιτική αντιπαράθεση με διάφορες «θεωρίες» που προσάρμοζε διαχρονικά το σύστημα για να πετύχει την ανοχή στη χρήση ουσιών και στη ναρκω-κουλτούρα, αλλά και την πολύμορφη και ευφάνταστη δραστηριότητα της ΚΝΕ για να δυναμώσει το ρεύμα αντίστασης απέναντι στα ναρκωτικά.
Σε αυτό το πλαίσιο, με αφορμή τα 50 χρόνια του Φεστιβάλ θα επανακυκλοφορήσει επικαιροποιημένη η μπροσούρα της ΚΝΕ ενάντια στα ναρκωτικά.
Ιδιαίτερα φέτος το Φεστιβάλ μας θα πραγματοποιηθεί στον απόηχο του απαράδεκτου και αντιδραστικού νομοσχεδίου για την «ψυχιατρική μεταρρύθμιση» που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή, υλοποιώντας τις αποφάσεις της ΕΕ, και το οποίο διαλύει τις δημόσιες υπηρεσίες Απεξάρτησης, κλείνει τα κέντρα πρόληψης και τροφοδοτεί Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες (ΑΜΚΕ) και ιδιώτες.
Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή δίπλα στους εργαζόμενους, στις θεραπευτικές κοινότητες, στους συλλόγους οικογένειας, ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα και στήριξαν με όλες τους τις δυνάμεις το κύμα αγωνιστικών αντιδράσεων που εκδηλώθηκε σε όλη τη χώρα.
Το ΚΚΕ άλλωστε είναι το μόνο κόμμα στη χώρα μας που καταψήφισε τα νομοσχέδια όλων των κυβερνήσεων τα οποία προλείαναν το έδαφος για τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών για πάσα χρήση, τα οποία προετοίμαζαν την πλήρη διάλυση της Πρόληψης και της δημόσιας Απεξάρτησης, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Με επιστημονικότητα μελετά διαχρονικά το πολυπαραγοντικό κοινωνικό φαινόμενο της χρήσης και εξάρτησης από ναρκωτικά, και έχει επιστημονική θέση για το ενιαίο πλέγμα που συνδέει Πρόληψη - Θεραπεία - Επανένταξη - Ερευνα.
Η αυξημένη φετινή παρουσία αντιπροσωπειών από «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα, την Ομοσπονδία των Συλλόγων Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ, μαζί και με τους επιμέρους συλλόγους οικογενειών του ΚΕΘΕΑ, τον νεοσυσταθέντα Σύλλογο Αποφοίτων του ΚΕΘΕΑ, το Εθνικό Συμβούλιο Κατά των Ναρκωτικών και άλλους που θα βρίσκονται στο Στέκι του Φεστιβάλ, δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να ενημερωθούν για τη δράση και τη δουλειά τους. Ταυτόχρονα, στέλνει ένα ηχηρό - αποφασιστικό μήνυμα ότι ο αγώνας για σύγχρονες, αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν δομές πρόληψης και απεξάρτησης δεν θα σταματήσει, αλλά θα δυναμώσει.
Η ΚΝΕ σταθερά επιδιώκει να αναδεικνύει το έργο τους, στηρίζει τον αγώνα για ενίσχυση των «στεγνών» προγραμμάτων απεξάρτησης.
Στο Στέκι ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις μέσα από ένα ξεχωριστό, αποκαλυπτικό ταμπλό για την πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ, για τα ναρκωτικά στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.
Τέλος, στο Στέκι θα βρίσκονται πληθώρα υλικών της ΚΝΕ και η έκδοση του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ κατά των Ναρκωτικών και των Εξαρτήσεων,«Για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και όχι με ελεύθερα τα ναρκωτικά».
Την Παρασκευή 26 και το Σάββατο 27 Ιουλίου, το 50ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» κάνει στάση στην Πρέβεζα, στο Κηποθέατρο «Γιάννης Ρίτσος».
Αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει:
Χαιρετισμό από μέλος της ΤΕ Πρέβεζας του ΚΚΕ.
Αθλητική επίδειξη και συζήτηση με θέμα: «Αθλητισμός: Δικαίωμα για τους πολλούς ή Πολυτέλεια για τους λίγους;». Θα μιλήσει ο Χρύσανθος Κυριαζής, πρώην διεθνής αθλητής βόλεϊ και νυν προπονητής. Θα υπάρξουν παρεμβάσεις ανθρώπων από τον χώρο του αθλητισμού.
Μεγάλο λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι με τους Χ. Πρέντζα, Αντ. Νόλα, Γ. Γκόλια, Μ. Μόσχο.
Μουσικοαφηγηματικό αφιέρωμα με θέμα τα 50 χρόνια Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».
Hip - Hop συναυλία από μαθητές.
Πολιτική ομιλία από τον Γρηγόρη Μακρή, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέα της ΟΠ Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας.
Μεγάλη συναυλία με την Ρίτα Αντωνοπούλου και τους «Ρεβάνς».
Θα μιλήσει ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ | Θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του ΚΣ της ΚΝΕ αφιερωμένο στα 50 χρόνια του Φεστιβάλ
Οι εκδηλώσεις του 1ου Φεστιβάλ ήταν αφιερωμένες στην 7χρονη δράση της ΚΝΕ και τα 7 χρόνια από την έκδοση του πρώτου - παράνομου - φύλλου του «Οδηγητή». Ετσι προέκυψε και η ονομασία του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Το πρόγραμμά του περιελάμβανε κινηματογραφικές προβολές, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, συζητήσεις, εκθέσεις κ.ά. Ορισμένα μόνο από τα ονόματα που άνοιξαν μουσικά την αυλαία του θεσμού των Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» ήταν οι: Νίκος Ξυλούρης, Χρήστος Λεοντής, Σωτηρία Μπέλλου, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Τάνια Τσανακλίδου, Κώστας Θωμαΐδης, Λουκιανός Κηλαηδόνης, Ηλίας Ανδριόπουλος, Δόμνα Σαμίου, Δήμητρα Γαλάνη κ.ά.
Τιμώντας, λοιπόν, την 50χρονη αυτή πορεία, το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024, το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ διοργανώνει μεγάλη φεστιβαλική εκδήλωση της ΚΝΕ εκεί που ξεκίνησαν όλα, στο Γήπεδο Ζωγράφου.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
Για το ντοκιμαντέρ παραχώρησαν συνεντεύξεις οι διατελέσαντες Γραμματείς του ΚΣ της ΚΝΕ, Δημήτρης Γόντικας, Σπύρος Χαλβατζής, Νίκος Σοφιανός, Θέμης Γκιώνης, Γιάννης Πρωτούλης, Θοδωρής Χιώνης, Νίκος Αμπατιέλος και ο νυν Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρής Κωτσαντής. Ταυτόχρονα συμμετέχουν, με μαρτυρίες - συνεντεύξεις, οι εξής: Ιωάννα Καρυστιάνη, Φώντας Λάδης, Αλέξανδρος Λαμπρίδης, Εύα Μελά, Γιώργος Μπαγιαρτάκης, Νατάσσα Μποφίλιου, Σταμάτης Νικολάου, Θύμιος Παπαδόπουλος, Μίλτος Πασχαλίδης, Θανάσης Σκαμνάκης, Κώστας Χατζάρας.
Τροπολογία - προσθήκη άρθρου για τη μονιμοποίηση δόκιμων εκπαιδευτικών κατέθεσε το ΚΚΕ στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας που συζητείται στη Βουλή.
Στην αιτιολογική έκθεση σημειώνεται ότι «τον Αύγουστο του 2024 συμπληρώνεται η προβλεπόμενη από τον νόμο 2ετής δοκιμαστική υπηρεσία των 11.700 δόκιμων εκπαιδευτικών που διορίστηκαν το 2022, ενώ ξεπερνούν πλέον τα 3 και 4 χρόνια οι 15.145 δόκιμοι εκπαιδευτικοί που είχαν διοριστεί ως δόκιμοι τα έτη 2020 και 2021. Δυστυχώς χιλιάδες εργαζόμενοι παραμένουν σε καθεστώς "ομηρείας" και ανασφάλειας, καθώς δεν εκδίδονται οι διαπιστωτικές πράξεις μονιμοποίησής τους χωρίς δική τους ευθύνη και μάλιστα εκβιαστικά έχει συνδεθεί η πράξη μονιμοποίησής τους με το νομοθετικό πλαίσιο (ν.4823/21) (παρ. 7 του άρθρου 62 του ν. 4589/2019), που τη συνδέει με τις διαδικασίες της αντιεκπαιδευτικής αξιολόγησης - κατηγοριοποίησης των σχολείων. Αναφερόμαστε σε εκπαιδευτικούς που έχουν υπηρετήσει το δημόσιο σχολείο για πάνω από 15 χρόνια, έχουν "αλωνίσει" από άκρη σε άκρη όλη τη χώρα, δουλεύοντας ως αναπληρωτές σε πολύ δύσκολες συνθήκες, κρατώντας το δημόσιο σχολείο όρθιο».
Για τους παραπάνω λόγους, προτείνεται η παρακάτω τροπολογία - προσθήκη άρθρου:
«Με τη συμπλήρωση της διετούς δοκιμαστικής υπηρεσίας οι εκπαιδευτικοί μονιμοποιούνται αυτοδίκαια, με εξαίρεση τους εκπαιδευτικούς στους οποίους έχει επιβληθεί πειθαρχική ποινή ή για τους οποίους υφίσταται πειθαρχική εκκρεμότητα. Για την αυτοδίκαιη μονιμοποίηση εκδίδεται διαπιστωτική πράξη του οργάνου που είναι αρμόδιο για τον διορισμό (άρθρο 40, παρ. 3, ΚΩΔΙΚΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ). Κάθε άλλη ενεργή διάταξη σχετική με τη διαδικασία μονιμοποίησης, δηλαδή, του άρθρου 62 παρ. 7 του ν. 4589/2019, του άρθρου 66 παρ. 7 και άρθρο 78 παρ. 3 του ν. 4823/2021, καταργείται».
Δύο τροπολογίες, σχετικά με τη διεύρυνση δικαιούχων και ποσού για το στεγαστικό φοιτητικό επίδομα και με τη μονιμοποίηση δόκιμων εκπαιδευτικών, κατέθεσε το ΚΚΕ στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού με τίτλο «Ρυθμίσεις για την Ψηφιακή Εκπαιδευτική Πύλη και το Ψηφιακό Φροντιστήριο, επαγγελματικός προσανατολισμός στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, μέτρα στήριξης του εκπαιδευτικού συστήματος στις απομακρυσμένες περιοχές και λοιπές ρυθμίσεις υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού» που συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή.
Τις προτεινόμενες τροπολογίες υπογράφουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γ. Δελής, Αφροδίτη Κτενά, Ν. Καραθανασόπουλος, Σεμίνα Διγενή, Ν. Αμπατιέλος και Βιβή Δάγκα.
Επισημαίνεται ακόμα ότι «η πλειοψηφία των λαϊκών οικογενειών με δυσκολία κατορθώνει να συντηρήσει ένα σπίτι και να "βγάλει τον μήνα", πόσο μάλλον να πρέπει να συντηρήσει και ένα δεύτερο σπίτι για τις σπουδές του παιδιού, που επί της ουσίας διπλασιάζει τα έξοδα της οικογένειας. Για χιλιάδες οικογένειες αυτή η προσπάθεια σημαίνει τεράστιες στερήσεις προκειμένου να αντεπεξέλθουν στα έξοδα, ενώ για χιλιάδες ακόμα φοιτήτριες και φοιτητές σημαίνει να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν ή να μην ξεκινήσουν καν τις σπουδές τους. Αυτό άλλωστε ήταν και ένα μεγάλο βάσανο των οικογενειών την προηγούμενη περίοδο, που οι επιτυχούσες και οι επιτυχόντες των πανελλαδικών εξετάσεων κλήθηκαν να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους.
Το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα, που θα μπορούσε να αποτελεί μια σημαντική ανακούφιση για τις οικογένειες, τις φοιτήτριες και τους φοιτητές, είναι ανεπαρκές με δεδομένες τις τεράστιες αυξήσεις στα ενοίκια και συνολικά στην Ενέργεια, στο ρεύμα, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Μέχρι σήμερα το επίδομα ήταν μόλις 1.500 ευρώ τον χρόνο, το οποίο σημαίνει 125 ευρώ τον μήνα, όταν στις πόλεις που συγκεντρώνουν φοιτητικό πληθυσμό, όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και η Πάτρα, τα ενοίκια κυμαίνονται από 500 έως 700 ευρώ!
Επίσης, για τους σπουδαστές και τις σπουδάστριες των ΣΑΕΚ, μεγάλο μέρος τους αποκλείεται από τη λήψη του επιδόματος, καθώς δικαιούχοι θεωρούνται μόνο όσοι σπουδάζουν σε ΣΑΕΚ αρμοδιότητας του ΥΠΑΙΘ και του υπουργείου Τουρισμού.
Επιπλέον εμπόδιο στις σπουδές αποτελεί το γεγονός ότι το εν λόγω επίδομα δίνεται καθυστερημένα και σε μεταγενέστερο χρόνο, υποχρεώνοντας την οικογένεια, τη φοιτήτρια, τον φοιτητή να καταβάλλει κάθε μήνα το ενοίκιο εξολοκλήρου από την τσέπη του, και κάποια στιγμή να πάρει ένα μικρό μέρος των χρημάτων με τη μορφή του επιδόματος.
Τέλος, το γεγονός ότι τα εισοδηματικά κριτήρια παραμένουν καθηλωμένα στα 30.000 ευρώ, που προσαυξάνονται κατά 3.000 ευρώ μετά το δεύτερο παιδί, ενώ οι ονομαστικοί μισθοί κάποιων κατηγοριών εργαζομένων έχουν μεν αυξηθεί αλλά πολύ λιγότερο από την εκτίναξη του πληθωρισμού και των αναγκών μιας οικογένειας, επί της ουσίας λειτουργεί ως κόφτης που στερεί το επίδομα από χιλιάδες οικογένειες που το δικαιούνταν προ των αυξήσεων. Για παράδειγμα, ένας δημόσιος υπάλληλος που έχει δει αύξηση περίπου 50 ευρώ καθαρά τον μήνα στον μισθό του και το ετήσιο οικογενειακό του εισόδημα πλέον ξεπερνάει οριακά το όριο των 30.000 ευρώ, χάνει επίδομα 125 ευρώ τον μήνα!
Γι' αυτούς τους λόγους, προτείνεται α) η διεύρυνση των οικονομικών κριτηρίων, ώστε να είναι δικαιούχοι όσοι το έχουν ανάγκη, β) η αύξηση του στεγαστικού φοιτητικού επιδόματος, χωρίς να εξαιρούνται οι πόλεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, γ) η διεύρυνση των δικαιούχων για τους σπουδαστές και τις σπουδάστριες των ΣΑΕΚ, ανεξαρτήτως αρμοδιότητας υπουργείου, και δ) η μηνιαία καταβολή του, ώστε να υπάρξει πραγματική ανακούφιση από το κόστος σπουδών σε τόπο εκτός μόνιμης κατοικίας».
Συγκεκριμένα, στο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ του σχεδίου νόμου προτείνεται να προστεθεί άρθρο ως εξής:
Το άρθρο 10 του ν. 3220/2004 όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
«Στεγαστικό φοιτητικό επίδομα
1. Στους προπτυχιακούς φοιτητές και φοιτήτριες των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, στους σπουδαστές και στις σπουδάστριες των ΣΑΕΚ, των Ανώτερων Σχολών Τουριστικών Επαγγελμάτων και των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού της Ελλάδας, Ελληνες υπηκόους ή υπηκόους άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, χορηγείται μηνιαίο στεγαστικό επίδομα. Το μηνιαίο στεγαστικό επίδομα καλύπτει όλο το ποσό του ενοικίου εφόσον δεν υπερβαίνει τα πεντακόσια (500) ευρώ. Αν το ύψος του ενοικίου υπερβαίνει το ποσό των πεντακοσίων (500) ευρώ, καλύπτεται μέρος αυτού με την καταβολή μηνιαίου φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος ύψους πεντακοσίων (500) ευρώ.
2. Προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος αυτού αθροιστικώς είναι οι εξής:
α) Ο/η φοιτητής/τρια, ο/η σπουδαστής/στρια να διαμένει σε μισθωμένη οικία λόγω των σπουδών του/της, σε πόλη άλλη της κύριας κατοικίας του/της στην οποία οι γονείς του/της ή ο ίδιος/α δεν έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία άλλης κατοικίας, με εξαίρεση τον νομό Αττικής και το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, που θεωρούνται μία πόλη.
β) Να αποδεικνύεται η φοίτηση με πιστοποιητικό της σχολής/τμήματος. Για το πρώτο έτος αποδεικνύεται με πιστοποιητικό εγγραφής.
γ) Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους να μην υπερβαίνει τα σαράντα χιλιάδες (40.000) ευρώ, προσαυξανόμενο κατά πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί πέραν του ενός. Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο, πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του φορολογούμενου, της συζύγου του και των ανήλικων τέκνων του, από κάθε πηγή. Η εν λόγω εισοδηματική ενίσχυση δεν λαμβάνεται υπόψη για τον προσδιορισμό του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος με βάση το οποίο χορηγείται.
3. Δικαιούχος του επιδόματος είναι το πρόσωπο που θεωρείται ότι βαρύνει ο/η φοιτητής/τρια. Σε περίπτωση διαζευγμένων ή εν διαστάσει συζύγων, δικαιούχος του επιδόματος είναι ο γονέας τον οποίο βαρύνει ο/η φοιτητής/τρια και τον εμφανίζει ως προστατευόμενο μέλος.
Κατ' εξαίρεση, δικαιούχος θα είναι ο/η ίδιος/α ο/η φοιτητής/τρια εφόσον:
α) είναι ορφανός από τους δύο γονείς ή
β) οι γονείς του είναι κάτοικοι εξωτερικού ή
γ) είναι πάνω από είκοσι πέντε (25) ετών ή
δ) είναι υπόχρεος σε υποβολή φορολογικής δήλωσης και δεν θεωρείται εξαρτώμενο μέλος.
4. Το επίδομα χορηγείται μηνιαίως, για τόσα έτη όσα διαρκεί η φοιτητική/σπουδαστική ιδιότητα, σύμφωνα με τα προγράμματα σπουδών που προσφέρονται, αναλόγως τη σχολή ή το τμήμα σπουδών.
5. Το επίδομα δεν κατάσχεται, χορηγείται ολόκληρο χωρίς καμία κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου και δεν υπόκειται σε φορολογία.
6. Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, καθορίζονται ο τρόπος πληρωμής του ανωτέρω επιδόματος, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, η Αρχή ελέγχου και εκκαθάρισης της δαπάνης, η αρχή πληρωμής αυτής, ο τρόπος λογιστικής τακτοποίησης, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα για την εφαρμογή του άρθρου αυτού.
7. Η ισχύς των προηγούμενων διατάξεων αρχίζει από τη δημοσίευσή τους στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
8. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος, κάθε αντίθετη σχετική διάταξη νόμου καταργείται».
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον κήπο του Πάντειου Πανεπιστημίου και θα μιλήσει ο Νίκος Φάσσας, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας της ΠΟ Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ.
Εκδήλωση τη Δευτέρα 29 Ιούλη από τον ΦΣ Παντείου, την Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος | Ανακοίνωση του ΜΑΣ
«Η Σωτηρία ζει μέσα από τους αγώνες μας, δίνει δύναμη σε κάθε νέο που δεν συμβιβάζεται με το σήμερα, που αμφισβητεί το μέλλον που του ετοιμάζουν, κρατώντας ψηλά το κεφάλι!», σημειώνει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών σε ανακοίνωσή του για τα 44 χρόνια από τη δολοφονία της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου.
Στην ανακοίνωση τονίζεται ανάμεσα σε άλλα ότι «η στάση της Σωτηρίας, η θυσία της, αποτελεί πηγή έμπνευσης για τον καθένα και την καθεμιά μας σήμερα. Αποτελεί πραγματικό σύμβολο ηρωισμού στον καθημερινό αγώνα που δίνουμε για τις σύγχρονες ανάγκες μας, ειδικά σήμερα που:
- Η ακρίβεια τσακίζει κάθε λαϊκή οικογένεια και χιλιάδες φοιτητές δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα μηνιαία έξοδα των σπουδών τους.
- Η επίθεση της εργοδοσίας μεγαλώνει, με την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων μέσω της "διευθέτησης του χρόνου εργασίας", τις "βέλτιστες πρακτικές" της ΕΕ, της 6ήμερης εργασίας, των απλήρωτων υπερωριών, των "ευέλικτων" εργασιακών σχέσεων, της εντατικοποίησης, της ψηφιακής κάρτας εργασίας.
- Τώρα που τα σύννεφα του πολέμου μεγαλώνουν στην περιοχή μας, με την αναβαθμισμένη εμπλοκή της χώρας μας στο φόντο των αποφάσεων της Συνόδου του ΝΑΤΟ και της πολεμικής οικονομίας, που την πληρώνουν οι λαοί.
- Τη στιγμή που βαθαίνουν συνεχώς η εμπορευματοποίηση και η ιδιωτικοποίηση της Παιδείας και της Υγείας, το χτύπημα στα δικαιώματα των νέων.
44 χρόνια μετά, τιμάμε την Σωτηρία καταθέτοντας όλες μας τις δυνάμεις ώστε περισσότεροι φοιτητές να εμπιστευτούν τη συλλογική διεκδίκηση, κόντρα στα καλέσματα απογοήτευσης του "τίποτα δεν αλλάζει" και στην αναμονή για νέους σωτήρες, που θα διαψεύσουν τις ελπίδες των νέων για μια καλύτερη ζωή.
Συνεχίζουμε για την αγωνιστική αναζωογόνηση του φοιτητικού κινήματος, που προχωράει μέσα από την καθημερινή σκληρή προσπάθεια για την οργάνωση της πάλης, την πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες μας στις σπουδές, στη δουλειά, στη ζωή, δυναμώνοντας τον κοινό βηματισμό και την κοινή πάλη με τα σωματεία των εργαζομένων ώστε να πάρει σάρκα και οστά το σύνθημα "Φοιτητές - εργατιά, μια φωνή και μια γροθιά", για να δυναμώνει μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία που να αντιμετωπίσει την πολιτική των κυβερνήσεων, της ΕΕ, των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων».
Καθυστερήσεις στην υλοποίηση όσων έχουν εξαγγελθεί και παράλληλα μεθοδεύσεις για διαμοιρασμό των μαθητών σε άλλα σχολεία, ο οποίος θα οδηγήσει σε κλείσιμο Ειδικών Σχολείων, καταγγέλλει η Ενωση Συλλόγων Γονέων Πυλαίας - Χορτιάτη.
Ενάμιση μήνα πριν την έναρξη του σχολικού έτους, οι εξελίξεις στο θέμα των Ειδικών Σχολείων (2ου ΕΕΕΕΚ Πυλαίας και Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Αυτισμού) έχουν βαλτώσει μεταξύ υπουργείου Εσωτερικών, υπουργείου Παιδείας, δήμου Θέρμης και δήμου Καλαμαριάς.
Και την ίδια ώρα ο διευθυντής Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας προχωρά κρυφά, και αντίθετα με όσα έχουν συμφωνηθεί, σε διαμοιρασμό των μαθητών του 2ου ΕΕΕΕΚ.
«Δημιουργεί για άλλη μια φορά τεράστια αναστάτωση σε όλους, καθώς με αυτήν την κίνηση βάζει τρικλοποδιά στο σχέδιο που έχει συμφωνηθεί, προδικάζει το οριστικό κλείσιμο των εν λόγω σχολείων και προκρίνει την αθέτηση, από πλευράς των υπουργείων, αυτών που έχουν ήδη ανακοινώσει», αναφέρει η Ενωση Συλλόγων Γονέων Πυλαίας - Χορτιάτη.
Θυμίζει ότι μετά από πολύμηνους αγώνες είχαν συμφωνηθεί από τον υπουργό Εσωτερικών και τους δημάρχους Θέρμης και Καλαμαριάς: Μεταφορά των παιδιών ΑμεΑ σε κτίριο που θα τους φιλοξενήσει μέχρι την ανέγερση του νέου Ειδικού Σχολείου στη Θέρμη, χτίσιμο νέου, σύγχρονου Ειδικού Σχολείου σε οικόπεδο ιδιοκτησίας και παραχώρησης του δήμου Θέρμης, μεταφορά των παιδιών με φάσμα αυτισμού σε υπάρχον σχολείο του δήμου Καλαμαριάς.
Και ξεκαθαρίζει ότι οι γονείς δεν θα δεχτούν το κλείσιμο του 2ου ΕΕΕΕΚ και του Σχολείου Αυτισμού, «όσες τρικλοποδιές και αν μας βάλουν. Με το ίδιο σθένος συνεχίζουμε τους αγώνες και τις κινητοποιήσεις κόντρα σε όλα τα εμπόδια για το δίκαιο αίτημα μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών: Μεταφορά σε κτίριο για τη φιλοξενία των παιδιών ΑμεΑ. Ανέγερση νέου Ειδικού Σχολείου άμεσα. Μεταστέγαση των παιδιών με αυτισμό στο σχολείο που προτάθηκε στην Καλαμαριά».
Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων ΑμεΑ Αττικής καλούν αύριο Πέμπτη στις 20.30 σε συνάντηση - σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας (Φριζή 10, Χαλκίδα) με Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων από τα Ειδικά Σχολεία, φορείς ΑμεΑ και χρονίως πασχόντων. Προτάσσουν την ανάγκη πίεσης προς την κυβέρνηση ώστε η νέα σχολική χρονιά να ανοίξει με όρους ασφάλειας, με όλο το προσωπικό στη θέση του και με λυμένο το θέμα της μεταφοράς για όλους τους μαθητές από την πρώτη μέρα.
Σε αριθμητική συρρίκνωση του μαθητικού πληθυσμού των σχολείων, που πέρσι αντέδρασαν αγωνιστικά και απέτρεψαν τις συγχωνεύσεις που σχεδιάζονταν, προχωρά η Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης.
Αυτή την πρακτική ακολουθεί σε τουλάχιστον δύο σχολεία, το 5ο ΓΕΛ Καλαμαριάς και το 13ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, προκαλώντας την αντίδραση γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών.
Το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Λυκείου Καλαμαριάς με ανακοίνωσή του καταγγέλλει ότι στην κατανομή των μαθητών των Γυμνασίων για την Α' Λυκείου, στο 5ο Λύκειο Καλαμαριάς κατανεμήθηκαν μόνο 51 μαθητές!
«Αυτός ο αριθμός είναι πρωτόγνωρος για όλα τα σχολικά έτη που έχουν προηγηθεί και σε καμία περίπτωση δεν οφείλεται στην συνολικότερη μείωση του πληθυσμού των αποφοίτων των Γυμνασίων της ευρύτερης περιοχής μας», αναφέρει.
Θυμίζει ότι η ΔΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης πέρσι είχε προτείνει τη συγχώνευση του 4ου με το 5ο Λύκειο, που όμως απορρίφτηκε από όλους τους εκπαιδευτικούς φορείς και το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμαριάς, και ως τούτου δεν προχώρησε.
Ετσι φέτος η ΔΔΕ έρχεται και αποφασίζει να στείλει 135 απόφοιτους Γυμνασίων στο 4ο Λύκειο και μόλις 51 στο 5ο Λύκειο.
Ο Σύλλογος Γονέων του 5ου Λυκείου ζητά ισομερή κατανομή των μαθητών και καλεί όλους τους αρμόδιους φορείς, τον Δήμο Καλαμαριάς, την Ενωση Γονέων, τους συλλόγους γονέων και κάθε φορέα της περιοχής να αντιταχτεί σε μια απόφαση που φέρνει ξανά στην επιφάνεια τη συγχώνευση των δυο Λυκείων της περιοχής.
Στην περίπτωση του 13ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης, η ΔΔΕ προχώρησε σε αλλαγή της κατανομής των μαθητών των Δημοτικών Σχολείων.
Ετσι ενώ μέχρι πέρσι οι μαθητές του 36ου και του 34ου Δημοτικού Σχολείου εγγράφονταν στο 13ο Γυμνάσιο, φέτος οι μαθητές του 36ου Δημοτικού Σχολείου διασκορπίζονται σε 3 Γυμνάσια (13ο, 4ο και 3ο Γυμνάσιο). Ως αποτέλεσμα, στο 13ο συμπληρώνεται μόλις ένα τμήμα στην Α' Τάξη αντί για δύο και δημιουργούνται από δύο υπερμεγέθη τμήματα στα άλλα δύο Γυμνάσια. Πέρσι η ΔΔΕ είχε προτείνει τη συγχώνευση του 13ου με το 4ο Γυμνάσιο. Φέτος, προωθεί τη συγχώνευση με τη συρρίκνωση του μαθητικού πληθυσμού του 13ου.
Για τον αντιδραστικό ρόλο της ΕΘΑΑΕ τοποθετήθηκε το ΚΚΕ στη Βουλή
Ανανεώθηκε η θητεία του Περικλή Μήτκα στη θέση του προέδρου της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), όπως συζητήθηκε και εγκρίθηκε χτες, κατά πλειοψηφία, από την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών», κι όπως εξήγησε η βουλευτής του Κόμματος, Αφροδίτη Κτενά, αυτό δεν έχει να κάνει με το πρόσωπο του Π. Μήτκα, αλλά με την ίδια την ΕΘΑΑΕ, που «επιτελεί έναν εξ ορισμού αντιδραστικό ρόλο. Αποτελεί τον τεχνικό σύμβουλο της πολιτείας σε θέματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στην πορεία της τελευταίας προς την πλήρη εμπορευματοποίηση, μέσα από τη δημιουργία και λειτουργία μιας μεγάλης αγοράς Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, σύμφωνα με τη διαδικασία της Μπολόνια».
Σημείωσε ότι πλήρης εμπορευματοποίηση σημαίνει για την Ανώτατη Εκπαίδευση «όχι μόνο να λειτουργεί με κριτήρια ιδιωτικής οικονομίας, όχι μόνο να τεθεί στην υπηρεσία μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, αλλά και να λειτουργεί η ίδια ως επιχείρηση με σκοπό το εμπορικό κέρδος και την κεφαλαιοποίησή του». Και σε αυτή τη διαδικασία η ΕΘΑΑΕ παίζει ρόλο ρυθμιστικής αρχής.
Οπως φαίνεται και από τον ιδρυτικό της νόμο, είπε η Αφροδίτη Κτενά, στην αποστολή της ΕΘΑΑΕ είναι «να συμβάλλει στη διαμόρφωση και υλοποίηση όλων των αντιδραστικών νομοθετημάτων που έχουν ψηφιστεί από τις εκάστοτε κυβερνήσεις» και «να συμβάλλει στην κατανομή της επιχορήγησης των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Δηλαδή στην περιστολή της κρατικής δαπάνης σε μια πορεία προς την οικονομική "αυτονομία" των ιδρυμάτων και την κατηγοριοποίηση των ιδρυμάτων».