Παρασκευή 24 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κρύβουν ό,τι τους αμφισβητεί

Χιλιάδες διαδηλωτές του ΠΑΜΕ που «εξαφανίστηκαν» επιμελώς από τα αστικά ΜΜΕ...
Χιλιάδες διαδηλωτές του ΠΑΜΕ που «εξαφανίστηκαν» επιμελώς από τα αστικά ΜΜΕ...
Οποιος αυτές τις μέρες παρακολουθεί τις εξελίξεις μόνο από την τηλεόραση και τα ραδιόφωνα, έχει την αίσθηση ότι τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τις ψήφους ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - Ποτάμι, δε συναντούν την παραμικρή αντίδραση από το λαό. Από τα δελτία ειδήσεων, οι εργατικές - λαϊκές κινητοποιήσεις που διοργανώνει το ΠΑΜΕ και οι άλλοι φορείς της κοινωνικής συμμαχίας, είναι κυριολεκτικά εξαφανισμένες, παρά τη συχνότητα και τη μαζικότητά τους. Το ίδιο έγινε και με την προχτεσινή μεγάλη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια, η οποία στην καλύτερη περίπτωση πέρασε σαν ένα απλό αναγγελτικό στα αστικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Οπως και προηγούμενα έτσι και τώρα, η κυβέρνηση και τα κυρίαρχα Μέσα έχουν βρει το μαγικό ραβδάκι για να εξαφανίσουν χιλιάδες διαδηλωτές και να στηρίξουν το τρομοδίλημμά τους: «τα κεφάλια μέσα γιατί χανόμαστε»...

Είναι η ίδια η πάλη των εργατών που θα ακυρώσει και αυτήν την επιχείρηση «μούγκας».

Πότε το κατάλαβε;

«Η πραγματικότητα είναι ότι ποτέ δεν υπήρχε δυνατότητα εξόδου από το μνημόνιο με το χρέος της χώρας στο 180% και με προοπτική στο 200%. Και αυτή την πραγματικότητα ας τη συνομολογήσουμε για να δώσουμε τη μάχη από κοινού, ώστε αυτό το χρέος να πάψει να είναι στο 180%, να πετύχουμε το μεγάλο εθνικό στόχο της αναδιάρθρωσης του χρέους». Αυτά είπε, μεταξύ άλλων, ο Αλ. Τσίπρας, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση στη Βουλή το βράδυ της Τετάρτης για να απαντήσει στον Ε. Μεϊμαράκη.

Αλήθεια, πότε διαπίστωσε την «πραγματικότητα» ο κ. Τσίπρας; Γιατί πέντε μήνες πριν ορκιζόταν ότι θα τα σκίσει τα μνημόνια, ότι θα χτυπάει τα νταούλια και θα χορεύουν πεντοζάλη οι αγορές και άλλα τέτοια ...λεβέντικα. Η πραγματικότητα είναι ότι ο κ. Τσίπρας και η παρέα του εξαπάτησαν το λαό με επιλογή, με υπολογισμό. Η αλήθεια που συνεχίζει να κρύβει ο Αλ. Τσίπρας είναι ότι και το χρέος να αναδιαρθρωθεί ο λαός δεν θα γλιτώσει τα μνημόνια. Κι όταν αυτό αποδειχτεί - εάν ποτέ το χρέος αναδιαρθρωθεί - με την ίδια ευκολία που σήμερα δηλώνει «τι να κάνουμε; δεν μπορέσαμε», θα το ξαναπεί. Εχοντας ξανά κερδίσει χρόνο, αποσπώντας τη συναίνεση του λαού με την ακάλυπτη επιταγή της αναδιάρθρωσης του χρέους, χρόνο πολύτιμο για να «τρέχουν» τα αντιλαϊκά σχέδια του κεφαλαίου.

Εξηγήσεις

«Σε δημοσίευμα του διαδικτυακού Τύπου που έχει αναπαραχθεί ευρύτατα, αναφέρεται ότι έκανα την εξής δήλωση: "Το σχέδιο Β' προφανώς θα περιλαμβάνει και έξοδο από την ΕΕ". Θέλω να δηλώσω κατηγορηματικά ότι ποτέ δεν έχω κάνει τέτοιον ισχυρισμό. Πρόκειται για ψευδή και παραπλανητική περιγραφή των θέσεών μου για την εναλλακτική πορεία της χώρας. Η Ελλάδα πρέπει να φύγει από την ΟΝΕ, διότι η συμμετοχή της στο κοινό νόμισμα την πνίγει. Η έξοδος από την Ευρωζώνη δε συνεπάγεται και έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Ευτυχώς που έκανε τη διευκρίνιση ο Κώστας Λαπαβίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί μια ανησυχία την είχαμε, μην τυχόν και βγούμε απ' την ΕΕ... Τέτοιοι ριζοσπάστες και συγκρουσιακοί είναι αυτοί της «αριστερής αντιπολίτευσης» του ΣΥΡΙΖΑ, που ούτε για έξοδο από την ΕΕ δε μιλάνε, για ρήξη με τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης δε γίνεται καν λόγος. Αλλη μια απόδειξη ότι η έξοδος απ' το ευρώ που στηρίζουν, δε σημαίνει απαλλαγή του λαού από τις αιτίες που γεννούν τα μνημόνια, τα αντιλαϊκά μέτρα...

Επιβεβαίωση

«Η πρώτη εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι ότι οι ελληνικές αρχές έθεσαν σε εφαρμογή τη δεύτερη σειρά μέτρων εγκαίρως και με τρόπο που είναι συνολικά ικανοποιητικός».

Αυτή είναι η ανάρτηση της εκπροσώπου της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα, χτες στο Twitter. Κι όταν είναι ικανοποιημένοι όλοι αυτοί δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος κι ο λαός. Οσο κι αν ο Τσίπρας επιχειρεί να αντιστρέψει τα πράγματα με τη «σοφία» των δημοσκοπήσεων, η λαϊκή σοφία «και η πίτα ολάκερη και ο σκύλος χορτάτος δε γίνεται» δεν ανατρέπεται.

Βολικές διαφωνίες

Παράξενα πράγματα. Από τη μία κατηγορίες για μεταλλάξεις και αποστασίες, ρεπορτάζ για συγκρούσεις και ρήξεις, απειλές και από την άλλη αλληλοχειροκροτήματα, διαβεβαιώσεις για κοινή πορεία, δηλώσεις στήριξης της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά. Ο λόγος για την εσωκομματική αντιπαράθεση του ΣΥΡΙΖΑ ανάμεσα σε όσους στηρίζουν την κυβέρνηση και όσους τους αντιπολιτεύονται. Ξεδιπλώνεται για άλλη μια φορά μπροστά μας η εκδοχή της βολικής διαφωνίας. Αυτό εκφράζει η στάση «διαφωνούμε με το μνημόνιο, αλλά όχι με την κυβέρνηση που το ψηφίζει και το εφαρμόζει». Βολική γιατί συμβάλλει να διατηρείται η όποια δυσαρέσκεια, η αμφισβήτηση και διαφωνία εντός πλαισίου, όχι στενά κομματικού αλλά εντός αστικού πλαισίου, εντός της αυταπάτης της ψευδαίσθησης ότι μπορεί να υπάρξει εναλλακτική για το λαό χωρίς ρήξη με το κεφάλαιο, την εξουσία του, τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις. Το έργο έχει ξαναπαιχτεί πολλές φορές, όμως καμιά διέξοδος δε δόθηκε στο λαό από διάφορες τέτοιου είδους κινήσεις...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1783 Γεννιέται ο Βενεζουελάνος στρατιωτικός και πολιτικός ηγέτης Σιμόν Ντε Μπολιβάρ, που έγινε σύμβολο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της Λατινικής Αμερικής κατά των Ισπανών.

1879 Πεθαίνει ο ποιητής και πολιτικός Αριστοτέλης Βαλαωρίτης.

1923 Υπογράφεται στη Λοζάνη η ομώνυμη συνθήκη μεταξύ της Τουρκίας και των δυνάμεων της Αντάντ. Η νέα συνθήκη κατάργησε ουσιαστικά την προηγούμενη των Σεβρών (1920). Η Τουρκία ανέκτησε μια σειρά εδαφών (την Ανατολική Θράκη, τη ζώνη της Σμύρνης, τη διεθνοποιημένη ζώνη των Στενών, κ.ά.), ενώ συμφωνήθηκε και η ανταλλαγή των πληθυσμών με την Ελλάδα.

1929 Δημοσιεύεται έκκληση της Βαλκανικής Κομμουνιστικής Ομοσπονδίας για την ενίσχυση του ελληνικού λαού στην πάλη του κατά του Ιδιωνύμου.

1934 Δημοσιεύεται ο πεντάχρονος απολογισμός του Ιδιωνύμου.

1943 Οντας στα πρόθυρα της στρατιωτικής και οικονομικής κατάρρευσης, το Μεγάλο Συμβούλιο της φασιστικής Ιταλίας ψηφίζει την απομάκρυνση του Μπενίτο Μουσολίνι από την εξουσία και τη μεταφορά ορισμένων από τις εξουσίες του στον Βασιλιά Βίκτορ Εμμανουέλε. Την επόμενη μέρα ο ίδιος ο Μουσολίνι θα συλληφθεί.

1944 Στις 23 και 24 Ιούλη δυνάμεις του Ι Συντάγματος του ΕΛΑΣ αντιμετωπίζουν το μηχανοκίνητο τάγμα του Μπουραντά και ταγματασφαλίτες που έκαναν επιδρομή στην Καλλιθέα και τους απωθούν. Στις 24/7 1.000 περίπου Γερμανοί και ταγματασφαλίτες κυκλώνουν την Καλλιθέα και τους γύρω συνοικισμούς για να πιάσουν ομήρους. Στις συγκρούσεις που ακολούθησαν με τον ΕΛΑΣ, μια ομάδα 8 ΕΛΑΣιτών περικυκλώθηκαν στο σπίτι αρ. 10 της οδού Μπιζανίου και επί 5 ώρες απέκρουαν τις επιθέσεις του εχθρού απορρίπτοντας κάθε πρόταση για παράδοση. Ολοι προτίμησαν να πέσουν νεκροί. Ο κόσμος, που στην πορεία πολλαπλασιάστηκε, στάθηκε γονατιστός και έψαλλε το «Πένθιμο Εμβατήριο».

1953 Αρχίζει στο διαρκές στρατοδικείο Αθηνών η δίκη του Νίκου Πλουμπίδη. Μαζί του δικάστηκε ερήμην σύσσωμη σχεδόν η ηγεσία του ΚΚΕ και μια σειρά άλλα στελέχη. Παρά τη προσπάθεια των Αρχών να εκμεταλλευτούν την άδικη κατηγορία του Κόμματος και να αξιοποιήσουν τη δίκη εναντίον του, ο Πλουμπίδης παρέμεινε αταλάντευτος, υπερασπιζόμενος το ΚΚΕ και δίνοντας ένα υπέροχο παράδειγμα ήθους, αρετής και αυτοθυσίας.

1966 Οι «έξι» της ΕΟΚ καταλήγουν σε συμφωνία για την οργάνωση της αγοράς και των τιμών των αγροτικών προϊόντων της Κοινότητας.

1966 Συνέρχεται το συνεχώς αναβαλλόμενο 16ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ (24-26/7/1966), με τη συμμετοχή 566 αντιπροσώπων (που εκπροσωπούσαν μόλις τους 137.000 από τους 1.050.000 συνολικά εργατοϋπαλλήλους της χώρας). Ο εργατοπατέρας Φ. Μακρής επανεξελέγη με 328 ψήφους στη θέση του γγ της ΓΣΕΕ, 20 περίπου μήνες μετά την απομάκρυνσή του.

1968 Η Βρετανία αποφασίζει την εγκατάσταση δύο σμηνών βομβαρδιστικών «Βουλκάν», με δυνατότητα μεταφοράς πυρηνικών όπλων, στην Κύπρο.

1980 Πεθαίνει ο Βρετανός ηθοποιός Πίτερ Σέλερς.

1985 Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ρ. Ρίγκαν και ο Κινέζος Πρόεδρος Λι Ξινγιάν υπογράφουν συμφωνία πυρηνικής συνεργασίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ