Κυριακή 24 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΓΥΝΑΙΚΑ
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
Υποθήκη στην κερδοφορία του κεφαλαίου η υγεία των εργαζόμενων γυναικών

Η προστασία από τη φθορά που προκαλούν στην υγεία οι συνθήκες και οι όροι εργασίας έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα όσον αφορά τις εργαζόμενες γυναίκες. Ο γυναικείος οργανισμός έχει πρόσθετες και εξειδικευμένες ανάγκες υγείας, ανάγκες πρόληψης, διάγνωσης, θεραπείας και αποκατάστασης. Σε αυτό συντελούν βιολογικοί λόγοι μαζί με τους κοινωνικούς παράγοντες.

Αυξημένες ανάγκες υγείας

Καταρχάς ο ιδιαίτερος ρόλος των γυναικών στην αναπαραγωγική διαδικασία επιβάλλει τη λήψη και την τήρηση μέτρων προστασίας από κινδύνους που αφορούν την αναπαραγωγική υγεία. Μάλιστα, η αναπαραγωγική υγεία δεν προστατεύεται μόνο με μέτρα που λαμβάνονται την περίοδο της εγκυμοσύνης αλλά είναι απαραίτητο η προστασία από πιθανά βλαπτικούς παράγοντες να αφορά ολόκληρο τον εργασιακό βίο των γυναικών, με ιδιαίτερα μέτρα την περίοδο της εγκυμοσύνης, της λοχείας και του θηλασμού.

Η υγεία των γυναικών της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων επιβαρύνεται πρόσθετα από τη διπλή καταπίεση που υφίστανται στον καπιταλισμό. Από το γεγονός δηλαδή ότι εκτός από την εκμετάλλευση στο χώρο δουλειάς, οι εργαζόμενες σηκώνουν το βάρος της φροντίδας του σπιτιού και της οικογένειας, των μικρών παιδιών, των ηλικιωμένων και των ΑμΕΑ, αφού οι σχετικές κοινωνικές υπηρεσίες είναι ανεπαρκείς ή κοστίζουν ακριβά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ροκανίζεται ο χρόνος ξεκούρασης, να περιορίζεται ακόμα και ο ύπνος, να συσσωρεύονται η κούραση και το άγχος.

Εντονη πίεση για υποχώρηση


Οι πρόσθετες ανάγκες των εργαζόμενων γυναικών όχι μόνο δεν ικανοποιούνται, αλλά αντιθέτως, η γυναικεία εργατική δύναμη χρησιμοποιείται ως πιο εύκολα προσαρμόσιμη στην επιδίωξη του κεφαλαίου για μεγιστοποίηση των κερδών του. Σημαντικό ποσοστό γυναικών εργάζονται με ελαστικές μορφές, μερική και προσωρινή απασχόληση, συμβάσεις ορισμένου χρόνου, η εργασία τους είναι χαμηλής ειδίκευσης και αμοιβής, εργάζονται δηλαδή με μορφές που πολλαπλασιάζουν τη φθορά της σωματικής και ψυχικής τους υγείας. Με την κατάργηση της πενταετούς διαφοράς στη συνταξιοδότηση και την εξίσωση των ηλικιακών ορίων για γυναίκες και άνδρες, επιμηκύνεται ο εργάσιμος βίος των γυναικών και επομένως το χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι εργαζόμενες υφίστανται τη σωρευτική επίδραση όλων των παραγόντων που θέτουν την υγεία τους σε κίνδυνο.

Παράλληλα, οι γυναίκες καταγράφουν υψηλότερα ποσοστά και μεγαλύτερης διάρκειας ανεργία. Ειδικά σήμερα που η καπιταλιστική οικονομική κρίση έχει οδηγήσει όλους τους σχετικούς δείκτες στο κόκκινο, οι εργαζόμενες πιέζονται, κάτω από την απειλή και το φόβο της ανεργίας, να αποδεχθούν τους όρους της εργοδοσίας όσον αφορά το μισθό, την ασφάλιση, το ωράριο αλλά και τα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειάς τους. Ακόμα χειρότερα υπάρχει ο κίνδυνος να θεωρήσουν τα μέτρα αυτά ως πολυτέλεια, να υποχωρήσουν από τα δικαιώματά τους και κυρίως από τη διεκδίκηση με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους, με βάση δηλαδή τις δυνατότητες που παρέχει σήμερα η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας για ασφαλή εργασία όπως και η εξέλιξη της ιατρικής για πρόληψη και προαγωγή της υγείας.

Πολλές επίσης από τις αρνητικές επιπτώσεις των συνθηκών και των όρων εργασίας στο γυναικείο οργανισμό δεν γίνονται άμεσα ορατές. Για παράδειγμα, οι επιπτώσεις στην αναπαραγωγική υγεία ενδεχομένως να είναι παρούσες για σειρά χρόνων αλλά να μην εντοπίζονται, μέχρι η εργαζόμενη να αντιμετωπίσει την υπογονιμότητα, τις αποβολές ή άλλα προβλήματα κατά την κύηση και την ανάπτυξη του εμβρύου, όταν πια αποφασίσει να γίνει μητέρα. Σημαντικό ρόλο παίζει, τέλος, η πολιτική εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών Υγείας, καθώς περιορίζει την πρόσβαση σε υπηρεσίες πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας.

Πλούσια η πείρα των σωματείων


Eurokinissi

Παρά την ανυπαρξία καταγραφής των επαγγελματικών ασθενειών, την έλλειψη μελέτης των επαγγελματικών κινδύνων και διερεύνησης της επίδρασης των συνθηκών εργασίας στην υγεία των εργαζόμενων γυναικών, η πείρα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, των σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, φωτίζει πλευρές της ιδιαίτερης επιβάρυνσης του γυναικείου οργανισμού.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο κλάδος του εμπορίου. Οπως επισημαίνει η Ντίνα Γκογκάκη, γραμματέας του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, πρόκειται για κλάδο που συγκεντρώνει σε μεγάλο ποσοστό γυναίκες και λειτουργεί ως «πιλότος» για την εφαρμογή των αναδιαρθρώσεων: αντεργατικές ρυθμίσεις όπως η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, η καταστρατήγηση των συμβάσεων, οι απολύσεις εγκύων αποτελούν ήδη πραγματικότητα για τις εμποροϋπαλλήλους.

Η παρατεταμένη ορθοστασία για τις εργαζόμενες στα πολυκαταστήματα, που συχνά στερούνται ακόμα και το 20λεπτο διάλειμμα, προκαλεί μυοσκελετικές παθήσεις και προβλήματα στο κυκλοφορικό. Πολλές έχουν προβλήματα με τη μέση τους ή παρουσιάζουν φλεβίτη, και τα προβλήματα αυτά - τονίζει η Ντ. Γκογκάκη - αφορούν ακόμα και νέες γυναίκες 25 και 30 ετών. Στα σούπερ μάρκετ και τις αποθήκες τα φορτία που οι εργαζόμενες μεταφέρουν και φτάνουν τα 20 και τα 25 κιλά, δημιουργούν προβλήματα στη σπονδυλική στήλη, τους ώμους, τον αυχένα, τους καρπούς... Τόσο η ορθοστασία όσο και τα βάρη είναι παράγοντες που επιδρούν στην αναπαραγωγική υγεία. Η πείρα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων είναι ότι πολλές εργαζόμενες αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εγκυμοσύνη και αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη δουλειά. Συχνές είναι οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη για τις εργαζόμενες στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και για τις εργαζόμενες στα καταστήματα του αεροδρομίου λόγω των συνεχών κραδασμών.


Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας αναδεικνύει τις επιπτώσεις που έχουν οι συνθήκες δουλειάς στον οργανισμό των γυναικών, προβάλλει αιτήματα για την προστασία του και σχεδιάζει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για το επόμενο διάστημα. Θετική είναι η πείρα του επιχειρησιακού σωματείου σε «ΚΑΡΦΟΥΡ - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟ - ΝΤΙΑ» που εντάσσει σταθερά στη δράση του τα ζητήματα αυτά, όπως και το παράδειγμα από τα LIDL, όπου με την παρέμβαση του επιχειρησιακού τους σωματείου οι εργαζόμενες πέτυχαν μια πρώτη νίκη και επέβαλαν τη χρήση παλετοφόρων ώστε να περιορίζεται το βάρος που μεταφέρουν.

Οι αυξημένες ανάγκες υγείας αποτελούν σοβαρό λόγο για να πάρουν οι εργαζόμενες θέση στο ταξικό συνδικαλιστικό και το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, να εμποδίσουν την εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων που υποθηκεύουν την υγεία και την ασφάλειά τους για την κερδοφορία των μονοπωλίων και να διεκδικήσουν την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους. Να παλέψουν με το ΚΚΕ για ριζικές ανατροπές στην εξουσία, ώστε να πάψει η εργατική δύναμη να αποτελεί εμπόρευμα και οι εργαζόμενοι να είναι αναλώσιμοι, να αναγνωριστεί η κοινωνική αξία της μητρότητας και να προστατευτεί ο γυναικείος οργανισμός σε κάθε χώρο δουλειάς.


Ευ. ΧΑΪΝΤ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ