Πέμπτη 24 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Και στο ... διπλωματικό σώμα ο ΣΕΒ!

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ανανεώθηκε - για ένα ακόμη έτος - η συνεργασία του υπουργείου Εξωτερικών με τον ΣΕΒ. Με τη συνεργασία αυτή - ανάμεσα στην κυβέρνηση και την ηγεσία του ΣΕΒ - ένα μεγάλο τμήμα των διπλωματικών υπαλλήλων στο εξωτερικό τίθεται ουσιαστικά υπό τη ...διοίκηση των μεγαλοβιομηχάνων. Ο ίδιος ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ και επικεφαλής των Διεθνών Δράσεων Θ. Λαβίδας, που υπέγραψε τη σχετική συμφωνία, έκανε λόγο για «θεσμική σχέση», θετικά αποτελέσματα και δεν παρέλειψε να εκφράσει την ικανοποίηση των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Η στήριξή τους από το ελληνικό κράτος μέσω των διπλωματικών αποστολών δεν περιορίζεται στην παροχή πληροφοριών ή διευκολύνσεων προς Ελληνες επιχειρηματίες από τους αρμόδιους οικονομικούς και εμπορικούς ακόλουθους. Οπως προκύπτει και από τη συμφωνία για την ανανέωση της θητείας εκπροσώπου του Συνδέσμου στο υπουργείο Εξωτερικών, η στήριξη του κράτους επεκτείνεται στην εκπαίδευση τόσο αυτών των στελεχών όσο και άλλων διπλωματών από τον... ΣΕΒ, ώστε να λειτουργούν ως αντιπρόσωποι των ελληνικών επιχειρήσεων.

Εγκαίνια, λειτουργία και ... ερωτήματα

Τα επίσημα εγκαίνια για τη λειτουργία του Συστήματος Ρομποτικής Χειρουργικής Da Vinci στο «Λαϊκό» της Αθήνας έκανε χτες το βράδυ ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, παρουσιάζοντας την εγκατάσταση ως «έμπρακτη απόδειξη της συνεχούς προσπάθειας που καταβάλλεται, το Εθνικό Σύστημα Υγείας να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε κάθε Ελληνα ασθενή». Βέβαια, η ...απόδειξη ήρθε δυο χρόνια μετά την εγκατάσταση απ' τους επιχειρηματίες της υγείας παρόμοιων συστημάτων - οι οποίοι θα πρέπει να έχουν αποσβέσει τα κεφάλαια, με τα χρήματα των ασφαλιστικών ταμείων και τις πληρωμές των ίδιων των ασθενών.

Η εγκατάσταση δε σημαίνει ότι και το σύστημα θα λειτουργήσει άμεσα και με πληρότητα, καθώς πάντα τα υψηλής τεχνολογίας μηχανήματα στα δημόσια νοσοκομεία οδηγούνται - τουλάχιστον - στην υπολειτουργία λόγω της έλλειψης του προσωπικού.

Και για την ιστορία: Ανά τον κόσμο είναι εγκαταστημένα 867 ρομποτικά συστήματα Da Vinci, εκ των οποίων περισσότερα από 150 λειτουργούν στην Ευρώπη και τρία σε ιδιωτικά κέντρα στην Ελλάδα. Αλήθεια, πώς θα διασφαλιστεί η κερδοφορία που απαιτεί η επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα μας; Μήπως αυτό θα γίνει με τις αλλαγές στο δημόσιο σύστημα υγείας, που ανακοίνωσε, επίσης χτες, για τον Οκτώβρη ο υπουργός Υγείας;

Σφαγείς των λαών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ

Η παράδοση του άλλοτε Σερβοβόσνιου ηγέτη Ράντοβαν Κάρατζιτς από τη σημερινή φιλοϊμπεριαλιστική κυβέρνηση της Σερβίας έγινε και πάλι η αφορμή για να ξεμυτίσουν διάφορες γραφίδες, από αυτούς που στήριξαν τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία. Αυτούς, που, με το πρόσχημα της «εθνοκάθαρσης», υπερασπίστηκαν την πραγματική σφαγή των λαών της Γιουγκοσλαβίας από τους Αμερικανο-Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές. Εγκληματία ανεβάζουν τον Κάρατζιτς, αιμοσταγή δολοφόνο και ψυχοπαθή τον κατεβάζουν. Εμείς δε θα μπούμε στη λογική τού να δικαιολογήσουμε συμπεριφορές και πολιτικές, άλλωστε και με τον Κάρατζιτς, όπως και με τον Μιλόσεβιτς που είχε την ίδια τύχη, μας χωρίζει άβυσσος ιδεολογικοπολιτικός. Ωστόσο, όταν ένας λαός δέχεται επίθεση και πόλεμο με σχεδιασμένο τρόπο από τους ιμπεριαλιστές, του αναγνωρίζουμε το δικαίωμα στην αντίσταση. Και οι δύο αυτοί ηγέτες αντιστάθηκαν στο διαμελισμό της χώρας τους, ως επιλεγμένοι από τους λαούς τους.

Εξάλλου οι Σέρβοι ήταν αυτοί που δέχτηκαν επίθεση. Και για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, ήταν ο γερμανικός ιμπεριαλισμός και άλλες δυνάμεις της Ευρώπης, που άνοιξαν το «γαϊτανάκι» για το σμπαράλιασμα της Ομοσπονδιακής Γιουγκοσλαβίας. Αυτοί έστειλαν μισθοφόρους στο πλευρό των Κροατών κατά της Γιουγκοσλαβίας και για την απόσχιση της Κροατίας. Αυτοί αναγνώρισαν αμέσως την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κροατίας και της Σλοβενίας, ομόσπονδων κρατών, και στη συνέχεια υπέθαλψαν και έσπρωξαν στον Εμφύλιο τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Υπαρκτές διαφορετικές εθνότητες και θρησκευτικά δόγματα έγιναν το «μπαρούτι» που χρησιμοποίησαν οι ιμπεριαλιστές, υποδαυλίζοντας και στηρίζοντας ακραίες εθνικιστικές δυνάμεις, εξοπλίζοντας μισθοφορικά σώματα, φέρνοντας και «ισλαμιστές μαχητές» από άλλες άσχετες περιοχές, ώστε να διαλυθεί το ενιαίο ομόσπονδο κράτος. Ετσι στήθηκαν, όπως αποδείχτηκε αργότερα, και οι προβοκάτσιες τύπου Σρεμπρένιτσα και Σεράγεβο, το 1995, από τους ηγέτες των μουσουλμάνων της Βοσνίας, που, όμως, αναγνωρίστηκαν και δηλώθηκαν δημόσια αφού είχε παρθεί απόφαση επέμβασης, από τους Γάλλους τοποτηρητές του ΟΗΕ, εκπροσώπους των ιμπεριαλιστών, ώστε να δοθεί αργότερα το «πάτημα» για να ολοκληρωθεί το έγκλημα του διαμελισμού της Γιουγκοσλαβίας με τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς, το Μάρτη του 1999. Η συνέχεια είναι γνωστή, όπως γνωστός και ο μηχανισμός που έστησαν με το ελεεινό Ειδικό Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τη Γιουγκοσλαβία, για να δικάζουν αυτούς που δε δέχτηκαν να υποταχθούν στο ΝΑΤΟ. Είναι το ίδιο παράνομο δικαστήριο, που οδήγησε στην εξόντωση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Γι' αυτό και η όλη υπόθεση, που ξαναέρχεται στο προσκήνιο με την παράδοση του Κάρατζιτς, αυτό που απαιτεί από κάθε σκεφτόμενο άνθρωπο είναι, θυμούμενος το ιμπεριαλιστικό έγκλημα που έγινε στη Γιουγκοσλαβία, να μην αναγνωρίσει τέτοια δικαιώματα σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, στους ιμπεριαλιστές σφαγείς των λαών. Να δυναμώσει την αντιιμπεριαλιστική πάλη. Μόνο το οργανωμένο λαϊκό κίνημα μπορεί να αποκρούσει και τις σημερινές μεθοδεύσεις των ιμπεριαλιστών, που κατακερματίζουν τα Βαλκάνια, που χαράζουν νέα σύνορα με το αίμα των λαών. Το διώξιμο της ΝΑΤΟικής μπότας από τη χώρα μας και την περιοχή μας γίνεται επιτακτική ανάγκη των καιρών. Αλλά αυτό χρειάζεται πολιτικό αγώνα ανατροπής της εξουσίας των μονοπωλίων στη χώρα μας και σε κάθε χώρα.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Στρουθοκαμηλισμός έναντι των ΗΠΑ

Στρουθοκαμηλίζει συνειδητά η κυβέρνηση για το ρόλο των ΗΠΑ στην υπόθεση της ονομασίας της ΠΓΔΜ. «Δε θεωρώ ότι υπάρχει πίσω από τους Σκοπιανούς κάποιος δάκτυλος των Αμερικάνων, οι οποίοι Αμερικάνοι βάζουν τους Σκοπιανούς να τα ζητήσουν», είπε χαρακτηριστικά χτες το πρωί η Ντόρα Μπακογιάννη (στο «Μέγκα»), αθωώνοντας πλήρως τους υψηλούς προστάτες του γειτονικού προτεκτοράτου. Μάλιστα, η υπουργός Εξωτερικών εμφάνισε την κυβέρνηση των ΗΠΑ να ταυτίζεται με τη λύση που θέλει και η ελληνική κυβέρνηση: «Οι Αμερικάνοι διακαώς επιθυμούν να κλείσει το θέμα. Αυτό επιθυμούν οι Αμερικάνοι, επιθυμούν να βρούμε εμείς λύση», ισχυρίστηκε, γνωρίζοντας βέβαια ότι οι ΗΠΑ από την αρχή έχουν δυναμιτίσει τις συνομιλίες για συμβιβαστική λύση στο όνομα, αναγνωρίζοντας τη γειτονική χώρα ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», ενώ στο ίδιο μήκος κινήθηκε μέχρι τώρα. Ακόμα η Ντ. Μπακογιάννη παραδέχτηκε χτες ότι είχε έρθει σε σύγκρουση (τηλεφωνική) με την Κ. Ράις επειδή η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ ήθελε να βάλει με το ζόρι την ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ στη σύνοδο του Βουκουρεστίου τον περασμένο Απρίλη. Μπορεί η δημόσια «εκμυστήρευση» για τον καυγά με την Ράις να εξυπηρετούσε διάφορες σκοπιμότητες, αλλά αναιρεί την εκτίμησή της ότι δεν υπάρχει «αμερικανικός δάκτυλος»...

Ευρωτρομοκρατικά

Στο ΕΚΟΦΙΝ που συνεδρίασε στις 8 Ιούλη 2008, εκτός από αποφάσεις κλιμάκωσης και επιτάχυνσης της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής οικονομικής πολιτικής, ασχολήθηκε και με την «αντιμετώπιση της ριζοσπαστικοποίησης και στρατολόγησης τρομοκρατών».

Η απόφαση του ΕΚΟΦΙΝ αναφέρεται στην ανάγκη να υλοποιηθεί η Στρατηγική και το Σχέδιο Δράσης κατά της Ριζοσπαστικοποίησης «εντοπίζοντας τέτοιες συμπεριφορές το ταχύτερο δυνατό και εξαρθρώνοντας τις δραστηριότητες δικτύων και μεμονωμένων ατόμων που τραβούν κόσμο στην τρομοκρατία».

Η απόφαση εστιάζει στην ανάγκη αποτελεσματικής ανταλλαγής πληροφοριών, ανταλλαγής των αναλύσεων και των πρωτοβουλιών που λαμβάνονται σε κάθε κράτος - μέλος, ώστε να υπάρξουν κοινές πρωτοβουλίες και κοινά προγράμματα μεταξύ περισσοτέρων κρατών - μελών.

Σε συνδυασμό και με την έκθεση που υπέβαλε πρόσφατα ο Βέλγος Συντονιστής Αντιτρομοκρατίας, έκθεση στην οποία αναφέρεται το ΕΚΟΦΙΝ, δεν είναι ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση όλων των κρατών - μελών στο θέμα «ριζοσπαστικοποίηση» και ετοιμάζονται να χρηματοδοτήσουν προγράμματα, forα κλπ.. ώστε να πειστούν μέσω των χρηματοδοτήσεων διάφοροι φορείς, ιδρύματα, ΜΚΟ, να συμβάλουν στο χαφιεδισμό και τον πόλεμο κατά των ριζοσπαστικών ιδεών.

Το προκλητικό και συνάμα αποκαλυπτικό, για το χαρακτήρα της ΕΕ, είναι ότι στο ίδιο Συμβούλιο που προετοίμασαν νέα οδυνηρά μέτρα για τα λαϊκά στρώματα, αποφάσισαν να ενθαρρύνουν οικονομικά τις πολιτικές προληπτικής καταστολής της ριζοσπαστικής σκέψης και δράσης.

Τα εμπρηστικά

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ερώτημα δεν είναι ...γιατί κάηκε το Κρυονέρι! Είναι μάλλον το ανάποδο.

Γιατί δηλαδή να μην καεί; Αλλαξε κάτι από πέρσι που καταστράφηκαν η Ηλεία και η Εύβοια;

Μήπως δεν υπάρχουν πια οικοπεδοφάγοι και οργανωμένα ιδιωτικά συμφέροντα εκμετάλλευσης της γης; Μήπως άλλαξαν οι αντιλήψεις που θέλουν όλη τη χώρα να μπορεί να αγοράζεται και να πουλιέται;

΄Η μήπως προσλήφθηκαν τίποτε πυροσβέστες από τις αυξημένες δαπάνες του προϋπολογισμού για την πολιτική προστασία;

Προφανώς, τίποτε από αυτά δεν έγινε και το μόνο δυστύχημα είναι πως έχουμε ακόμη ...Ιούλιο και μόνο στην τύχη μπορούμε να ελπίζουμε για να μην υπάρξουν χειρότερες καταστροφές.

ΟΛΗ ΤΗ ΧΡΟΝΙΑ μας ταλαιπωρούν τα ...αυτιά με την «ανεξάρτητη δικαιοσύνη», που θα διαλευκάνει όλα τα σκάνδαλα, θα φωτίσει κάθε σκοτεινή γωνιά και θα επιλύσει κάθε πρόβλημα.

Μετά έρχονται καλοκαιριάτικα για να καταργήσουν και το αυτοδιοίκητο των δικαστηρίων με τροπολογία, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση θα διορίζει όποιους θέλει.

Δεν τους έφτανε που ούτως ή άλλως διορίζουν την ανώτατη ηγεσία της δικαιοσύνης, θέλουν να ελέγχουν τα πάντα.

Και δε μιλάμε μόνο για τους σημερινούς της ΝΔ. Τα ίδια έκανε και το ΠΑΣΟΚ, κρατώντας απολύτως ελεγχόμενη τη δικαιοσύνη και περιορίζοντας τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των δικαστών.

Ετσι, λοιπόν, δεν είναι να απορεί κανείς γιατί οι 9 στις 10 προσφυγές εργοδοτών για παράνομες απεργίες γίνονται δεκτές, ούτε γιατί είχαμε στο παρελθόν τα «αγροτοδικεία» και τα «μαθητοδικεία».

Ισως, μάλιστα, να μην έχουμε δει τίποτε ακόμη. Γιατί να είστε βέβαιοι ότι στην ΕΕ δεν ...τελείωσαν με τους τρομονόμους και τις αντιδραστικές νομοθεσίες. Πάντα κάτι ετοιμάζουν.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Η εξαγορά της ... φύσης!

Η μετατροπή των ελεύθερων χώρων, των εθνικών δρυμών, του αιγιαλού και της παραλίας, από δημόσιο αγαθό σε εμπόρευμα, αποτελεί μια «φάμπρικα» των καπιταλιστικών κυβερνήσεων που συμβαίνει όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς.

Μόλις πριν λίγες μέρες, χαρακτηριστικά, ανακοινώθηκε από τις αρχές του Τόκιο ότι το πάρκο Μιγιασίτα πουλήθηκε στην πολυεθνική αθλητικών ειδών Nike, με αποτέλεσμα οι χιλιάδες άστεγοι της πόλης να χάσουν το μοναδικό τους καταφύγιο.

Το 1997 στις ΗΠΑ επιβλήθηκε εισιτήριο δήθεν για την υποστήριξη των δημόσιων εθνικών δρυμών, ενώ την ίδια στιγμή, όπως αποκαλύφθηκε, η ίδια η κυβέρνηση επιδοτούσε ιδιωτικές επιχειρήσεις οι οποίες εκμεταλλεύονταν στυγνά τα δάση αυτά, όπως η περιβόητη «Ντίσνεϊ». Για το λόγο αυτό στις ΗΠΑ πολλοί κάνουν ήδη λόγο για «εξαγορά της φύσης από επιχειρηματίες», ενώ προσθέτουν ότι «η φύση μετατρέπεται σε καταναλωτικό αγαθό, επανασυσκευάζεται, διατίθεται και πωλείται με τη μορφή προϊόντων ψυχαγωγίας»!

Το ίδιο ακριβώς δρομολογείται και από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και στη χώρα μας στο πλαίσιο της λεγόμενης «πράσινης» ανάπτυξης και οικονομίας. Ηδη ένα μπάνιο στις σιδερόφραχτες παραλίες της Αττικής κοστίζει γύρω στα 25 ευρώ το άτομο, ενώ πληθαίνουν τα προγράμματα για την ιδιωτική εκμετάλλευση (αγροτοτουρισμός, αλπινικός τουρισμός κ.λπ.) σε μια σειρά εθνικούς δρυμούς της χώρας (Γράμμος, Κίσσαβος κ.ά.).

Τελικά, έτσι όπως πάνε τα πράγματα, η λαϊκή οικογένεια θα αναγκαστεί να απολαμβάνει ακόμη και το δημόσιο αγαθό της φύσης με τα ...κιάλια ή μόνο από την ...τηλεόραση!

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στο δρόμο του λαϊκού μετώπου

Κλείνουν, σήμερα, 34 χρόνια από την κατάρρευση της απριλιανής στρατιωτικής χούντας, που για επτά χρόνια κάθισε στο σβέρκο του ελληνικού λαού. Της επτάχρονης φασιστικής δικτατορίας που ήρθε να καταργήσει όποια αναιμικά δημοκρατικά δικαιώματα του μετεμφυλιοπολεμικού καθεστώτος. Και, χτυπώντας τα λαϊκά συμφέροντα, να ενισχύσει τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα και αυτά της πλουτοκρατίας σε βάρος των εργαζομένων.

Το καθεστώς της απριλιανής δικτατορίας, πέρα από το ότι «έβαλε στο γύψο» το λαϊκό κίνημα, τσακίζοντας και τα συμφέροντα και δικαιώματα των εργαζομένων, του λαού γενικότερα, χρησιμοποιήθηκε από τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς ιμπεριαλιστές ως μοχλός για τη διχοτόμηση της Κύπρου, που πληρώνει μέχρι σήμερα τις συνέπειες του πραξικοπήματος της χούντας κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, που έδωσε αφορμή για την επέμβαση του τουρκικού Αττίλα στο νησί.

Η μεταπολίτευση κάθε άλλο παρά ικανοποίησε τους πόθους του λαού, που μάτωσε και πάλεψε για την ανατροπή της χούντας, για τα δικά του δίκαια. Η συνέχιση της πρόσδεσης της χώρας στο ΝΑΤΟ και η ένταξη στην ΕΟΚ-ΕΕ, επιλογή την οποία υπηρετούν τα κόμματα της πλουτοκρατίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, του ατλαντισμού και του ευρωμονόδρομου, το μόνο που εξασφαλίζει είναι τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας σε βάρος των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των λαϊκών συμφερόντων.

Εχουν μετατρέψει τη χώρα σε παράδεισο για τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου. Ενώ με τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις των κρατικής ιδιοκτησίας επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας, αλλά και της Παιδείας, Υγείας, Πρόνοιας ενισχύουν πολύπλευρα το κεφάλαιο και την κερδοφορία του, καταργούν βασικές κατακτήσεις και δικαιώματα των εργαζομένων, κάνουν το βίο αβίωτο στα λαϊκά στρώματα.

Μαζί με τους τρομονόμους και λογής «αντιτρομοκρατικές» συνθήκες (ΣΕΝΓΚΕΝ, Γιουροτζάστ κλπ.), που επιβάλλονται στα πλαίσια του ευρωατλαντισμού και των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων, σήμερα όλα τα δημοκρατικά - λαϊκά δικαιώματα είναι στο στόχαστρο. Ακόμα και το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, το λαϊκό κίνημα, χαρακτηρίζεται ως τρομοκρατία(!) για να το υποτάξουν και να εξασφαλίσουν τα κέρδη και την κυριαρχία του μεγάλου κεφαλαίου.

Ετσι, αποτελεί πρόκληση και εμπαιγμό να τιμάται η πτώση της χούντας, όταν, σήμερα, οι 9 στις 10 εργατικές απεργίες κηρύσσονται παράνομες και η τρομοκρατία που ασκούν η εργοδοσία και το κράτος στους τόπους δουλειάς είναι καθεστώς, όπως υπογραμμίζει το ΚΚΕ. Οταν έχει καταργηθεί κάθε λαϊκό δικαίωμα, όταν θωρακίζονται συνεχώς οι κρατικοί κατασταλτικοί μηχανισμοί ιδεολογικής και πολιτικής καταστολής και ο αντικομμουνισμός οξύνεται.

Η δημοκρατία αυτή ταιριάζει γάντι στην ΕΕ, στην πλουτοκρατία και τα κόμματά της. Για τους εργαζόμενους, το υπάρχον πολιτικό σύστημα, που εγκαθιδρύθηκε στη χώρα μετά τη μεταπολίτευση, έχει φάει τα ψωμιά του. Το ζητούμενο, πλέον, είναι το ίδιο το λαϊκό κίνημα να ενισχυθεί, να αναδιοργανωθεί και να ανασυνταχθεί, ώστε με αντεπίθεση και σύγκρουση να επιφέρει ρήγματα σ' αυτό το αντιλαϊκό πολιτικό σύστημα. Να ανοίξει έτσι ο δρόμος των ριζικών αλλαγών, κόντρα στις διαχειριστικές λογικές και τις προσπάθειες μασκαρέματος του πολιτικού συστήματος. Είναι αναγκαίος όρος για τις λαϊκές δυνάμεις να εγκαταλείψουν μαζικά τα κόμματα του δικομματισμού και, προσπερνώντας τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑ.Ο.Σ.), να ενισχύσουν ολόπλευρα το ΚΚΕ στον κοινωνικοπολιτικό αγώνα για την ανατροπή του καπιταλισμού, για ριζικές αλλαγές σε όφελος των εργαζομένων. Στο δρόμο του λαϊκού μετώπου είναι η διέξοδος.

Θέλουν τους εργάτες μαριονέτες του κεφαλαίου

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ολο και ενεργότερο ρόλο στην παραπλάνηση των εργαζομένων, με στόχο να γίνουν μαριονέτες του Λαναρά και των τραπεζιτών, αναλαμβάνει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Οι ίδιες συνδικαλιστικές δυνάμεις, που από την αρχή συμπαρατάχτηκαν με την κυβέρνηση για την αθώωση της εργοδοσίας, αλλά και για την εξυπηρέτηση των επενδυτικών της επιδιώξεων, καλούν τους εργαζόμενους να κατέβουν σήμερα στην Αθήνα με στόχο ...τι; Να ζητήσουν να μπει το Ελληνικό Δημόσιο εγγυητής ώστε να πάρει η εταιρεία νέα χρηματοδότηση!

Είναι φανερό πως οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες κάνουν ό,τι μπορούν ώστε οι εργαζόμενοι να μην εμπιστευτούν την πείρα τους. Αντί οι εργάτες να οργανώνουν ενωμένοι τον αγώνα τους ώστε ο μεγαλοεπιχειρηματίας να βάλει απ' τα κέρδη του και να εγγυηθεί τη λειτουργία των εργοστασίων και τη διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας, τους βάζουν να γίνονται μαριονέτες του Λαναρά και των τραπεζών. Είναι οι ίδιες δυνάμεις που «ποιούσαν την νήσσαν» όλο το προηγούμενο διάστημα, όταν ο Λαναράς μοίραζε «λουκέτα» κι απολύσεις στη Βόρεια Ελλάδα. Οδηγούσαν τους εργαζόμενους στο στόμα του λύκου, όταν συμβούλευαν τους κλωστοϋφαντουργούς να παίξουν με τους όρους που υπαγορεύει η «ανταγωνιστικότητα» της εργοδοσίας. Γι' αυτό και πασχίζουν να απομονώσουν την ταξική Ομοσπονδία του κλάδου, η οποία ξεμπροστιάζει σταθερά την πολιτική που ευθύνεται και οργανώνει την πάλη κόντρα σ' αυτή.

Απ' τη μεριά της η ΟΕΚΙΔΕ ξεκαθαρίζει ότι είναι αντίθετη με την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ που οδηγεί σε «εμπλοκή των σωματείων και των εργαζομένων σε σχέδια οικονομικής στήριξης του ομίλου Λαναρά». Και καλεί τους εργαζόμενους σε αγωνιστική επαγρύπνηση και οργάνωση για την υπεράσπιση των δικών τους συμφερόντων, όχι των αντιπάλων τους.

Φιλοπόλεμες γραφίδες

Οι ίδιες δημοσιογραφικές πένες που είχαν χειροκροτήσει το ΝΑΤΟικό βομβαρδισμό και το μακέλεμα του γιουγκοσλαβικού λαού, οι ίδιες βγήκαν τώρα να εκφράσουν την ικανοποίησή τους για τη σύλληψη του Κάρατζιτς και την απονομή της δικαιοσύνης! «Κάθε δημοκρατικός πολίτης πρέπει να χαρεί για τη σύλληψη του Κάρατζιτς», κραυγάζει ο γνωστός Π. Μανδραβέλης στην «Καθημερινή». «Με τη σύλληψή του (σ.σ. του Κάρατζιτς) οι βασικότεροι πρωταίτιοι της σφαγής της πρώην Γιουγκοσλαβίας θα πάρουν το δρόμο του δικαστηρίου», αποφαίνεται ο έτερος χειροκροτητής των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών Ι. Πρετεντέρης (στο «Βήμα»), εκφράζοντας την ικανοποίησή του γιατί «η διεθνής δικαιοσύνη μπορεί να λειτουργήσει». Φυσικά, δεν περίμενε κανείς από τις συγκεκριμένες φιλοπόλεμες γραφίδες να γράψουν κάτι διαφορετικό. Ευτυχώς όμως το δηλητηριώδες μελάνι τους δεν αγγίζει τον ελληνικό λαό, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά ότι για να αποδοθεί δικαιοσύνη οι πρώτοι που πρέπει να καθίσουν στο εδώλιο είναι οι ηγέτες των ΗΠΑ και της ΕΕ που σκόρπισαν το θάνατο και την πείνα στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Αυτό πάντως που κατάφεραν οι συγκεκριμένοι αρθρογράφοι ήταν να αποκαλύψουν για μία ακόμα φορά ποιους υπηρετούν...
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org