Παρασκευή 24 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΟΥΚΡΑΝΙΚΑ ΣΙΤΗΡΑ
Η Βρετανία προσφέρει «τεχνογνωσία» για έξοδό τους από τη Μαύρη Θάλασσα

Η ιδέα ενός «διεθνούς συνασπισμού» στοχεύει στην ανάμειξη σε περιφερειακές υποθέσεις, απαντά η Ρωσία

Στην αντιπαράθεση για την εξαγωγή σιτηρών από τα λιμάνια της Οδησσού, με γεωπολιτικές προεκτάσεις και με όλες τις πλευρές να προσπαθούν να επωφεληθούν από την απειλή μιας επισιτιστικής κρίσης, η Βρετανία προσφέρει την «τεχνογνωσία» της για να βοηθήσει στη συνοδεία των σιτηρών της Ουκρανίας από τα λιμάνια της στο πλαίσιο ενός σχεδίου του ΟΗΕ, δήλωσε χτες η ΥΠΕΞ Λιζ Τρας, στην Αγκυρα, μετά από συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό της Μ. Τσαβούσογλου.

«Τα ουκρανικά λιμάνια πρέπει να προστατευτούν, χρειάζεται να υπάρχει ένα ασφαλές πέρασμα για εμπορικά σκάφη. Ως Ηνωμένο Βασίλειο προσφέρουμε την τεχνογνωσία μας σε όλα αυτά τα μέτωπα, για να διασφαλίσουμε ότι τα σιτηρά θα μεταφερθούν με ασφάλεια, αλλά αυτό θα απαιτήσει διεθνή προσπάθεια», είπε η Βρετανίδα ΥΠΕΞ. Ξεκαθάρισε δε ότι το ζήτημα πρέπει να λυθεί εντός του επόμενου μήνα, πριν τη νέα συγκομιδή.

Ενας «διεθνής συνασπισμός» που θα βοηθούσε να ξεμπλοκάρει τις εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας χρειάζεται μόνο για να παρέμβει στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, ήταν η απάντηση του Ρώσου ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ. «Οι προσπάθειες δημιουργίας ενός διεθνούς συνασπισμού» στοχεύουν στην ανάμειξη στις περιφερειακές υποθέσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα πλοία που έχουν αποκλειστεί στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας λόγω του κινδύνου ναρκών μπορούν να φύγουν από εκεί χωρίς «τέτοια σχέδια», ενώ ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των πλοίων μέχρι τα Στενά του Βοσπόρου.

Ρωσία και Ουκρανία, με διαμεσολάβηση της Τουρκίας, βρίσκονται σε συνομιλίες με τον ΟΗΕ για μια συμφωνία που θα επέτρεπε να βγουν με ασφάλεια τα σιτηρά από την Ουκρανία, καθώς και να επιστρέψουν στη διεθνή αγορά τα λιπάσματα που παράγονται από τη Ρωσία.

Η Ρωσία ζητάει από την Ουκρανία να αποναρκοθετήσει την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας ανοιχτά της Οδησσού και παζαρεύει την άρση ορισμένων κυρώσεων που εμποδίζουν ρωσικές εξαγωγές. Επίσης, «ανησυχεί» ότι τα πλοία που θα προσεγγίσουν τα λιμάνια της Οδησσού θα μεταφέρουν δυτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία. Το Κίεβο απαντά ότι αν αποναρκοθετήσει την περιοχή, τα ρωσικά πολεμικά πλοία θα προσεγγίσουν τις ακτές.

Η Τουρκία προσπαθεί να διαπραγματευτεί τους όρους συνοδείας για πάνω από 20 εκατ. τόνους ουκρανικών σιτηρών, αλλά σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου δεν υπάρχει ημερομηνία για συνάντηση Ουκρανίας - Ρωσίας, σημάδι ότι δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για την ασφαλή διέλευση της συνοδείας.

Η Τουρκία έχει προσφερθεί να λειτουργήσει ένα «κέντρο ελέγχου» στην Κωνσταντινούπολη από το οποίο θα μπορούσε να γίνει από κοινού αστυνόμευση των κομβόι που εισέρχονται στη Μαύρη Θάλασσα.

Η Βρετανία υποστηρίζει το σχέδιο του ΟΗΕ για τη νομιμοποίηση της νηοπομπής, είπε η Τρας, αλλά «δεν μπορεί να επιτραπεί στη Ρωσία να καθυστερεί και να υπεκφεύγει», ούτε να χρησιμοποιεί την επισιτιστική ασφάλεια «σαν όπλο».

Η Ρωσία πάντως έχει ανακοινώσει ότι σιτηρά από τις κατεχόμενες ουκρανικές περιοχές (Χερσώνα κ.λπ.) θα αρχίσουν σύντομα να εξάγονται από τα λιμάνια του Μπερντιάνσκ και της Μαριούπολης.

Από την πλευρά του ο Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Τουρκία διερευνά τους ισχυρισμούς ότι εκλάπησαν ουκρανικά σιτηρά από τη Ρωσία, προσθέτοντας ότι δεν θα επιτρέψει τέτοιου είδους σιτηρά να μεταφερθούν στην Τουρκία. Ο πρέσβης του Κιέβου στην Αγκυρα δήλωσε στις αρχές Ιούνη ότι Τούρκοι αγοραστές είναι μεταξύ εκείνων που λαμβάνουν σιτηρά τα οποία έκλεψε η Ρωσία από την Ουκρανία, καλώντας να ταυτοποιηθούν και να συλληφθούν.

Από την πλευρά του ο Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, προειδοποίησε για τον κίνδυνο Ρωσία και Κίνα να εκμεταλλευτούν την κατάσταση αν δεν υπάρξει αλληλεγγύη για τις πληττόμενες χώρες, τόνισε δε την ανάγκη το μήνυμα ότι «οι δημοκρατίες του κόσμου στέκονται ενωμένες στον αγώνα κατά της πείνας» να σταλεί από τις Συνόδους Κορυφής του G7, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ - ΕΕΔΥΕ
Συμμετέχουν στην κινητοποίηση στη Μαδρίτη ενάντια στο ΝΑΤΟ

Την Κυριακή 26 Ιούνη, με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής της λυκοσυμμαχίας

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) θα βρεθεί στη Μαδρίτη για να συμμετάσχει με το δικό του αγωνιστικό μπλοκ στην αντιΝΑΤΟική συγκέντρωση και πορεία που πραγματοποιείται την Κυριακή 26 Ιούνη, με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής της λυκοσυμμαχίας στην ισπανική πρωτεύουσα.

Παράλληλα, το ΠΣΕ καλεί τα αντιιμπεριαλιστικά κινήματα ειρήνης, τους φιλειρηνικούς αγωνιστές για έναν κόσμο χωρίς ιμπεριαλιστικούς πολέμους και εκμετάλλευση, να οργανώσουν στις χώρες τους γύρω από τις ημερομηνίες της Συνόδου (28 - 29 Ιούνη) εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις, πορείες ενάντια στο ΝΑΤΟ και τα ιμπεριαλιστικά του σχέδια.

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΠΣΕ στη Μαδρίτη θα βρεθεί ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, εκτελεστικός γραμματέας του.

Αντίστοιχα, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), στο πλαίσιο της πολύμορφης δράσης που αναπτύσσει ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, θα λάβει μέρος με αντιπροσωπεία της στην αντιΝΑΤΟική κινητοποίηση στις 26 Ιούνη στη Μαδρίτη, συμμετέχοντας στο αγωνιστικό μπλοκ του ΠΣΕ.

Σε ανακοίνωση - κάλεσμα της Γραμματείας του ΠΣΕ για τις αντιΝΑΤΟικές εκδηλώσεις στη Μαδρίτη αναφέρεται μεταξύ άλλων:

«Η μεγαλύτερη πολεμική μηχανή στην ιστορία, ο Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ), πραγματοποιεί τη Σύνοδο Κορυφής του στις 29 - 30 Ιούνη στη Μαδρίτη της Ισπανίας. Μια ακόμη Σύνοδος Κορυφής όπου τα γεράκια του πολέμου 30 χωρών και οι κυβερνήσεις τους θα επικυρώσουν και θα αναπτύξουν τα ιμπεριαλιστικά τους σχέδια ως "παγκόσμιος χωροφύλακας" (...)

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης εναντιώθηκε από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του στο ΝΑΤΟ, τα μέλη και οι φίλοι μας αγωνίζονται στα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ για την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και για τη διάλυσή του ως Οργανισμού.

Αυτός ο αγώνας γίνεται ακόμη πιο επίκαιρος και απαραίτητος όταν παρατηρούμε τα σχέδια για περαιτέρω διεύρυνση του ΝΑΤΟ με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, πράξη που θα πυροδοτήσει παραπέρα τον πόλεμο στην Ουκρανία και την επιθετικότητα του ΝΑΤΟ».

«Το ΝΑΤΟ αξιοποιεί τον πόλεμο για τα επεκτατικά του σχέδια, τον τροφοδοτεί περαιτέρω σε βάρος του ουκρανικού και ρωσικού λαού που ζούσαν μαζί για 70 χρόνια αδελφικά και ειρηνικά. Αυτός ο πόλεμος και σε σχέση με τα σχέδια του ΝΑΤΟ ενισχύει τους κινδύνους για έναν πιο γενικευμένο πόλεμο παγκόσμιων διαστάσεων», τονίζει το ΠΣΕ και καταλήγει: «Οι λαοί του κόσμου πρέπει να αντισταθούν στα σχέδια του ΝΑΤΟ!».

ΕΕ - G7 - NATO
«Ατζέντα» η «πίεση στη Ρωσία» και η γεωπολιτική ενίσχυση της Δύσης

Σχέδιο Μάρσαλ για την Ουκρανία με τις «ενδεδειγμένες επενδύσεις» προτάσσει η Γερμανία, ενώ μαίνονται οι μάχες

Αμερικανικές πηγές κάνουν λόγο για στοχευμένα ρωσικά πλήγματα σε χόβιτζερ που έστειλαν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία (φωτ. από αμερικανικό Μ777 στην περιοχή του Ντονέτσκ)

Copyright 2022 The Associated

Αμερικανικές πηγές κάνουν λόγο για στοχευμένα ρωσικά πλήγματα σε χόβιτζερ που έστειλαν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία (φωτ. από αμερικανικό Μ777 στην περιοχή του Ντονέτσκ)
Με βασική «ατζέντα» την επιτάχυνση αποφάσεων και κινήσεων για μακροπρόθεσμη και συνολικότερη αντιπαράθεση με τη Ρωσία, για παραπέρα ενίσχυση της γεωπολιτικής, οικονομικής και στρατιωτικής θέσης της «Δύσης» στην Ανατολική Ευρώπη, καθώς και για μακροπρόθεσμη στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο, συνεδριάζουν τις επόμενες μέρες οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί του G7, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που ξεκίνησε χτες οι 27 ηγέτες προχώρησαν στην έγκριση της απόδοσης σε Ουκρανία και Μολδαβία καθεστώτος υποψήφιων χωρών για ένταξη στην ΕΕ. Παράλληλα αναμένεται να «δεσμευτούν» να συνεχιστεί η οικονομική πίεση στη Ρωσία και να εργαστούν για νέες κυρώσεις (βλ. περισσότερα στη σελ. 5).

Επιπλέον, Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία θεωρούν απαραίτητο μαζί με τη διεύρυνση της ΕΕ να προχωρήσουν και «μεταρρυθμίσεις», αναφερόμενες στην κατάργηση της ομοφωνίας σε καίριους τομείς.

Για να προετοιμαστεί για την ένταξη νέων μελών, η ΕΕ θα πρέπει να αναμορφώσει τις εσωτερικές της δομές και διαδικασίες, είπε ο Γερμανός καγκελάριος, Ολ. Σολτς, προσθέτοντας πως απαιτείται «θεσμική μεταρρύθμιση». Η διεύρυνση της ΕΕ είναι μια γεωπολιτική αναγκαιότητα, «ωστόσο απαιτεί μεταρρυθμίσεις για λιγότερη ομοφωνία και περισσότερες αποφάσεις με ειδική πλειοψηφία, π.χ. στην εξωτερική πολιτική», είπε ο Σολτς μιλώντας στο Κοινοβούλιο της χώρας του.

Καθώς τομείς πολιτικής όπως η εξωτερική πολιτική εξακολουθούν να διέπονται από συστήματα ομόφωνης ψηφοφορίας, η Γερμανία φοβάται ότι η «ικανότητα δράσης» της ΕΕ και η επιρροή του Βερολίνου στις αποφάσεις θα μειώνονται σημαντικά αν ενταχθούν στο μπλοκ νέα μέλη στα οποία έχουν αυξημένη επιρροή οι ΗΠΑ, αλλά και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Ενα «σχέδιο Μάρσαλ» προτεραιότητα του Βερολίνου

Παράλληλα, ο Σολτς, μιλώντας στη γερμανική Βουλή, απέκλεισε ως «αδιανόητη» κάθε πιθανότητα εταιρικής σχέσης με την «επιθετική ιμπεριαλιστική Ρωσία του Πούτιν» στο άμεσο μέλλον, αλλά και το ενδεχόμενο απόσυρσης από την Ιδρυτική Πράξη ΝΑΤΟ - Ρωσίας.

Παραδέχθηκε επίσης ότι «βρισκόμαστε πάρα πολύ μακριά» από διαπραγματεύσεις Κιέβου - Μόσχας και επανέλαβε ότι «μόνο η Ουκρανία αποφασίζει τι είναι σωστό σε ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία».

Αναφέρθηκε σε μια από τις βασικές προτεραιότητες και επιδιώξεις της ΕΕ, την ανάληψη πρωταγωνιστικού ρόλου στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, κάνοντας λόγο για «εγχείρημα για πολλές γενιές». «Οπως η κατεστραμμένη από τον πόλεμο Ευρώπη» μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, «η Ουκρανία χρειάζεται σήμερα ένα Σχέδιο Μάρσαλ για την ανοικοδόμησή της», επισήμανε και υπενθύμισε ότι η Γερμανία βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή όταν πρόκειται για παροχή «βοήθειας και αλληλεγγύη».

«Η ΕΕ έχει κινητοποιήσει δισεκατομμύρια ευρώ σε βοήθεια. Αλλά θα χρειαστούμε πολύ περισσότερα για την ανοικοδόμηση - και μάλιστα για τα επόμενα χρόνια», είπε και δήλωσε ότι η γερμανική προεδρία στο G7 σκοπεύει να συγκαλέσει διεθνή διάσκεψη εμπειρογνωμόνων για τις ενδεδειγμένες επενδύσεις στην Ουκρανία, οι οποίες θα τη βοηθήσουν στην ευρωπαϊκή της πορεία.

G7 - NATO: Πίεση στη Ρωσία και στρατιωτική ενίσχυση στην Ανατολική Ευρώπη

«Ενα σύνολο χειροπιαστών προτάσεων για να αυξηθεί η πίεση στη Ρωσία και να επιδειχθεί η συλλογική υποστήριξή μας στην Ουκρανία» θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής του G7 (ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Καναδάς, Ιταλία, Ιαπωνία, Βρετανία), στη Βαυαρία από την Κυριακή ως την Τρίτη, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Το ζήτημα της Ενέργειας, οι τιμές της οποίας εκρήγνυνται σε παγκόσμια κλίμακα, θα βρίσκεται στην «καρδιά των συζητήσεων», όπως και η παγκόσμια οικονομική κατάσταση, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ακόμη, ο αξιωματούχος σημείωσε πως πέραν της Ρωσίας, στη σύνοδο του G7, όπως και σε αυτή του NATO που θα ακολουθήσει στα τέλη του μήνα, αναμένεται να τονιστεί η «ανησυχία» των κρατών - μελών για την Κίνα.

Δεύτερος αξιωματούχος της αμερικανικής προεδρίας είπε πως το G7 θα συζητήσει τις κινεζικές «εξαναγκαστικές οικονομικές πρακτικές», που έχουν γίνει «ακόμη πιο επιθετικές τα τελευταία χρόνια».

Στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, η λυκοσυμμαχία θα ανακοινώσει νέες δεσμεύσεις για να ενισχυθεί η «ευρωπαϊκή ασφάλεια», σημειώνουν αξιωματούχοι της αμερικανικής προεδρίας, ενώ η συμμετοχή των ηγετών της Αυστραλίας, της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας και της Νέας Ζηλανδίας θα δείξει πως ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν αποσπά την προσοχή από την Κίνα.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης σε «μια ειδική σύνοδο εργασίας αφιερωμένη στην Ουκρανία», δήλωσε ο Ισπανός ΥΠΕΞ, Χ. Μ. Αλμπάρες. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι «η Σύνοδος Κορυφής της Μαδρίτης θα δώσει μια εικόνα ευρωατλαντικής ενότητας», η οποία «είναι η καλύτερη απάντηση στην παράνομη επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας».

Σχετικά με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο Φινλανδός πρέσβης στο ΝΑΤΟ σημείωσε χτες πως η «συμμαχία» «δεν μιλά για διαπραγματεύσεις, μιλά για ενταξιακές συνομιλίες». Ωστόσο, όπως λέει, το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο δεν έχει προσκαλέσει ακόμη τη Φινλανδία και τη Σουηδία στις ενταξιακές συνομιλίες, παρότι «έχουμε λάβει ευρεία υποστήριξη για τη συμμετοχή μας. Μια χώρα που έχει θέσει ερωτήματα και η οποία είναι η Τουρκία, υποστηρίζει επίσης την πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι δύσκολο να πούμε πόσο καιρό θα χρειαστεί για να λυθούν τα εναπομείναντα ερωτήματα. Αλλά δεν υπάρχει λόγος να μην μπορούμε να τα λύσουμε γρήγορα, ακόμη και πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στη Μαδρίτη».

«Οι περιστάσεις υπαγορεύουν» Ρωσία και Λευκορωσία να λάβουν «επείγοντα κοινά μέτρα για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων του Ενωσιακού Κράτους, την αύξηση της μαχητικής ετοιμότητας των στρατευμάτων και του ενιαίου περιφερειακού συστήματος αεράμυνας», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σ. Σόιγκου, καθώς όλα τα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα εξοπλίζονται και προετοιμάζονται για μια εκτεταμένη σύγκρουση και μακρόχρονη γεωπολιτική αναμέτρηση.

Η Βρετανία θα δυσκολευτεί να αναπληρώσει τους εξοπλισμούς

Η Βρετανία δεν θα είναι σε θέση να αναπληρώσει αμέσως το απόθεμα όπλων και οχημάτων μάχης - ιδιαίτερα τον σύγχρονο εξοπλισμό - που έχει στείλει στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον αρχηγό του Επιτελείου Αμυνας, ναύαρχο Τ. Ραντάκιν.

«Μιλάμε για χρόνια, γιατί είναι δύσκολο να επιτευχθεί μια γρήγορη γραμμή παραγωγής για τα σύγχρονα όπλα» και θα «χρειαστούν αρκετά χρόνια για να επιστρέψουμε στα αρχικά μας αποθέματα», είπε ο ναύαρχος, μιλώντας σε επιτροπή του βρετανικού Κοινοβουλίου.

Η βρετανική κυβέρνηση παραμένει σε στενή επαφή με τις αμυντικές βιομηχανίες και ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί σύντομα με εκπροσώπους των 12 κορυφαίων ομίλων της πολεμικής βιομηχανίας.

Αντίστοιχες συσκέψεις με την αμερικανική πολεμική βιομηχανία οργανώνει και η κυβέρνηση των ΗΠΑ, προκειμένου να επισπευστεί η παραγωγή εξοπλισμών για να αντικατασταθούν τα αποθέματα του Πενταγώνου.

Ο Ραντάκιν πρόσθεσε πως η Βρετανία σχεδιάζει να επενδύσει περισσότερα χρήματα στην ανάπτυξη νέων όπλων και οχημάτων μάχης.

Σύμφωνα με το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού, το Λονδίνο έχει ήδη παράσχει στρατιωτικό υλικό αξίας 1,3 δισ. λιρών στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων πάνω από 5.000 εκτοξευτές αντιαρματικών πυραύλων NLAW, 200 εκτοξευτές αντιαρματικών πυραύλων «Javelin», συστήματα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης M270, βλήματα 155 mm, 120 τεθωρακισμένα οχήματα, συστήματα αεράμυνας, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων αεράμυνας πυραύλων «Starstreak», πυραύλους «Brimstone» κ.ά.

Κίεβο: Εφτασαν οι πρώτοι εκτοξευτές πυραύλων μέσου βεληνεκούς

Τα συστήματα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας (HIMARS) από τις ΗΠΑ έφτασαν στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον Ουκρανό υπουργό Αμυνας, Ολ. Ρεζνίκοφ.

Τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία διαθέτουν ήδη συστήματα πυραύλων πολλαπλής εκτόξευσης (MLRS), αλλά η έκδοση των HIMARS με έξι πυραύλους, που αποστέλλεται στο Κίεβο, είναι πιο προηγμένη, με μεγαλύτερη εμβέλεια και ακρίβεια.

Το βεληνεκές τους, σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, θα είναι στα 80 χλμ., με τη Ρωσία να προειδοποιεί με σκληρά αντίποινα σε περίπτωση που χρησιμοποιηθούν για πλήγματα σε ρωσικό έδαφος.

Η Ουκρανία ζήτησε περίπου 300 από αυτά τα συστήματα. Μέχρι σήμερα, οι ΗΠΑ έχουν δωρίσει μόνο τέσσερα HIMARS στην Ουκρανία, αλλά δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να στείλουν περισσότερα στο μέλλον.

Η Γερμανία θα στείλει τρία τέτοια συστήματα στην Ουκρανία και άλλα τόσα έχει ανακοινώσει η Βρετανία.

Ρωσικά χτυπήματα στο Μικολάιφ, συνεχίζεται η προέλαση στο Λουγκάνσκ

Στο μεταξύ, δύο τερματικοί σταθμοί αποθήκευσης σιτηρών φέρεται να χτυπήθηκαν από ρωσικούς βομβαρδισμούς προχτές στο ουκρανικό λιμάνι Μικολάιφ, ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο οι εταιρείες που τους διαχειρίζονται, «Bunge» και «Viterra».

Τρεις πύραυλοι «Κρουζ» έπληξαν χτες το Μικολάιφ, ενώ η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε άλλους δύο πυραύλους κοντά στην Οδησσό, υποστήριξαν σε ανακοίνωσή τους οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε, από την πλευρά του, πως χρησιμοποίησε όπλα υψηλής ακρίβειας για να πλήξει δεξαμενές καυσίμων και εξοπλισμό του ουκρανικού στρατού κοντά στο Μικολάιφ, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων «Ιντερφάξ».

Στο Ντονμπάς, οι ρωσικές και φιλορωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τη σταδιακή προέλαση για πλήρη κατάληψη του Λουγκάνσκ. Εκπρόσωπος των φιλορώσων αυτονομιστών υποστήριξε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις που υπερασπίζονται τις πόλεις Λισίτσανσκ και Σεβεροντονέτσκ κινδυνεύουν να περικυκλωθούν, έπειτα από πολλές βδομάδες μαχών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν ήδη περικυκλωθεί στα χωριά Χίρσκε και Ζολότε, και επίσης «εξοντώθηκε μια ομάδα ξένων μισθοφόρων». Ολα αυτά τα χωριά απέχουν μερικά χιλιόμετρα από το Σεβεροντονέτσκ και το Λισίτσανσκ, δυο πόλεις στρατηγικής σημασίας για τον έλεγχο του Λουγκάνσκ.

Οι ρωσικές δυνάμεις κερδίζουν πλεονέκτημα στην ανατολική Ουκρανία καθώς μαθαίνουν από λάθη που έγιναν κατά τα προηγούμενα στάδια της εισβολής τους στη χώρα, όπως ο καλύτερος συντονισμός των αεροπορικών και χερσαίων επιθέσεων, η βελτίωση της επιμελητείας και των γραμμών εφοδιασμού, δήλωσαν στο CNN δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι με άμεση γνώση των εκτιμήσεων των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Οι ΗΠΑ δεν αναμένουν τα νέα οπλικά συστήματα που παρασχέθηκαν πρόσφατα στις ουκρανικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων HIMARS, να αλλάξουν αμέσως εν μέρει την κατάσταση στο πεδίο της μάχης, επειδή αυτά τα συστήματα αποστέλλονται μέχρι στιγμής με περιορισμένο βεληνεκές και περιορισμένο αριθμό ρουκετών για να διασφαλιστεί ότι δεν θα εκτοξευθούν στο ρωσικό έδαφος.

Επιπλέον, οι ρωσικές δυνάμεις κατάφεραν να καταστρέψουν σε στοχευμένες επιθέσεις μερικά από τα νέα όπλα που προμήθευσε η Δύση, μεταξύ των οποίων τα οβιδοβόλα (howitzers) M777, αναφέρει το CNN.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Προετοιμάζουν τους λαούς για ελλείψεις και ακρίβεια σε επίπεδα «σοκ»

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος Ρ. Χάμπεκ προετοίμασε χτες το έδαφος για νέα «ηλεκτροπληξία» των λαϊκών νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη Γερμανία, από το νέο κύμα αυξήσεων που θα σαρώσει το επόμενο διάστημα τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, ρίχνοντας την ευθύνη «στον Πούτιν»...

Το Βερολίνο ενεργοποίησε το δεύτερο στάδιο του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο, λόγω της μείωσης ροών ρωσικού αερίου, καταγγέλλοντας πως «το αέριο και η Ενέργεια χρησιμοποιούνται ως όπλα εναντίον της Γερμανίας».

Το φυσικό αέριο «είναι από αυτήν τη στιγμή σπάνιο αγαθό για τη Γερμανία», είπε χαρακτηριστικά ο Χάμπεκ, ενώ στη συνέχεια προσπάθησε να εμφανιστεί καθησυχαστικός, λέγοντας ότι προς το παρόν «η ασφάλεια εφοδιασμού παραμένει εγγυημένη».

Προειδοποίησε ωστόσο για «σοκ» στην αγορά φυσικού αερίου και νέες αυξήσεις στις τιμές, τονίζοντας ότι «ακόμα κι αν συνεχίζονται η προμήθεια και η αποθήκευση του φυσικού αερίου, η κατάσταση είναι σοβαρή και έρχεται χειμώνας».

Προς το παρόν δεν θα ενεργοποιηθεί αυτομάτως η πρόβλεψη ότι οι εταιρείες κοινής ωφέλειας μπορούν να μετακυλήσουν το αυξημένο κόστος στους πελάτες με ήδη υπάρχον συμβόλαιο, διευκρίνισε, αλλά επανέλαβε: «Η χώρα οδεύει προς μια δύσκολη κατάσταση. (...) Παρότι ακόμα δεν το νιώθετε, βρισκόμαστε σε κρίση φυσικού αερίου. Οι τιμές είναι ήδη υψηλές και πρέπει να προετοιμαστούμε για περισσότερες αυξήσεις», που θα επηρεάσουν τη βιομηχανική παραγωγή και θα επιβαρύνουν πολλούς καταναλωτές.

Τους οποίους καταναλωτές ο Χάμπεκ κάλεσε να συμβάλουν ήδη από το καλοκαίρι στην εξοικονόμηση φυσικού αερίου, «ρυθμίζοντας τη θέρμανση και προχωρώντας σε προσαρμογή της πριν ακόμα έρθει ο χειμώνας».

Τέλος, απέδωσε τα σημερινά αδιέξοδα της Γερμανίας στην εσφαλμένη πολιτική της υπερβολικής εξάρτησης από τη ρωσική Ενέργεια, ενώ έκανε λόγο και για έλλειψη διαθέσιμων εναλλακτικών από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Τα τρία στάδια του γερμανικού σχεδίου έκτακτης ανάγκης

Το γερμανικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο περιλαμβάνει τρία στάδια: Στο πρώτο στάδιο, της έγκαιρης προειδοποίησης, το οποίο η Γερμανία έχει ενεργοποιήσει ήδη από τις 30 Μάρτη, δεν λαμβάνονται μέτρα εκτός από αυτό της εντατικής παρακολούθησης της εξέλιξης της προμήθειας και της αγοράς.

Στο δεύτερο στάδιο, του συναγερμού, το οποίο ενεργοποιήθηκε χτες, προβλέπεται μεταξύ άλλων η δυνατότητα των εταιρειών Ενέργειας να μετακυλήσουν στον πελάτη το αυξημένο κόστος, ώστε να μειωθεί η ζήτηση και να αποτραπεί μελλοντικά η έλλειψη. Η ενεργοποίηση αυτού του σταδίου αποτελεί προϋπόθεση για τη λήψη μέτρων όπως η λειτουργία περισσότερων εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με τη χρήση άνθρακα, προκειμένου να εξοικονομηθεί φυσικό αέριο. Η σχετική νομοθεσία αναμένεται να ψηφιστεί από την Bundestag στις 8 Ιούλη.

Στο τρίτο στάδιο, της έκτακτης ανάγκης, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύου μπορεί να επιβάλει περιορισμούς στην κατανάλωση φυσικού αερίου, ακόμα και δελτίο. Προτεραιότητα δίνεται σε υποδομές κρίσιμης σημασίας, ακολουθούν τα νοικοκυριά και τελευταία η βιομηχανία.

Στο μεταξύ ο υπουργός Οικονομικών Κρ. Λίντνερ έβαλε στο «κάδρο» και το ζήτημα της παράτασης λειτουργίας των τριών πυρηνικών σταθμών της Γερμανίας, το οποίο επισήμως απορρίπτεται έως τώρα από το Βερολίνο. «Είναι απαραίτητο να μιλήσουμε για όλες τις επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της παράτασης λειτουργίας των τριών πυρηνικών σταθμών της Γερμανίας που βρίσκονται ακόμα σε λειτουργία», ανέφερε.

Προειδοποίησε επίσης για προβλήματα στην προμήθεια φυσικού αερίου «τα επόμενα 3 - 5 χρόνια» και για προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, λόγω του υψηλού πληθωρισμού.

Νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρ. Τίμερμανς, επιβεβαίωσε ότι 12 χώρες της ΕΕ έχουν επηρεαστεί από τις μειώσεις ρωσικού φυσικού αερίου και 10 από τις 27 χώρες - μέλη έχουν εκδώσει έγκαιρη προειδοποίηση για την προμήθεια φυσικού αερίου.

Σε αυτό το κουβάρι εξελίξεων και ανταγωνισμών, το G7 δεν αποκλείει να θέσει επί τάπητος και το ζήτημα της τύχης μιας ρωσικής τουρμπίνας από τον αγωγό «Nord Stream», που έχει εγκλωβιστεί λόγω κυρώσεων στον Καναδά, όπου είχε σταλεί για συντήρηση, και η οποία θεωρείται αφορμή για τη μείωση της ροής του φυσικού αερίου προς τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το θέμα θα συζητηθεί, μολονότι - όπως είπε ο Καναδός υπουργός Φυσικών Πόρων, Τζόναθαν Γουίλκισον - το G7 ενδέχεται να μην μπορέσει να φτάσει σε συμφωνία μέχρι το τέλος της διάσκεψης στη Βαυαρία, που ολοκληρώνεται την προσεχή Τρίτη 28 Ιούνη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ