Παρασκευή 24 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΟΖΑΝΗ
Σταθερά προσηλωμένη στην προώθηση του «νέου ΕΣΥ» η δημοτική αρχή

Στην κατεύθυνση της περαιτέρω απαλλαγής του κράτους από κάθε υποχρέωση προστασίας της υγείας του λαού εντάσσεται η απόφαση της δημοτικής αρχής Κοζάνης για δημιουργία «ΚΕΠ Υγείας».

Μια ακόμα απόφαση απόλυτα προσαρμοσμένη στον αντιδραστικό σχεδιασμό για το «νέο ΕΣΥ», κάτι που αναδεικνύει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κοζάνης. Θυμίζει μάλιστα ότι αυτή η εξέλιξη έρχεται ως συνέχεια της μελέτης που ανέλαβε η δημοτική αρχή για τον υγειονομικό χάρτη της Δυτικής Μακεδονίας, ανοίγοντας τη συζήτηση για συρρίκνωση των νοσοκομείων στην περιφέρεια και τη δημιουργία ενός νέου νοσοκομείου που θα λειτουργεί με ΣΔΙΤ και ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Τα «ΚΕΠ Υγείας» αποτελούν έναν μηχανισμό που καθιέρωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και υλοποιεί η ΝΔ, μαζί με την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και εντάσσονται στο «Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων - Προαγωγής Υγείας», προωθώντας τις μειωμένες απαιτήσεις και αναθέτοντας μέρος των υπηρεσιών Υγείας σε ΜΚΟ, «κοινωνικούς συνεταιρισμούς» και στη φιλανθρωπία.

Παράλληλα, επιδιώκεται μέσω αυτών η «εξοικονόμηση» κονδυλίων που είναι αναγκαία για την Υγεία του λαού ώστε να δοθούν στους επιχειρηματικούς ομίλους ως το απαραίτητο «καύσιμο» για τις επενδύσεις τους.

Οπως τονίζει η «Λαϊκή Συσπείρωση», οι όποιες υπηρεσίες θα προσφέρονται θα πληρώνονται από την τσέπη των εργαζομένων, καθώς, σύμφωνα με το καταστατικό λειτουργίας του, θα λειτουργεί με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ (δηλαδή χρήματα που παρέχονται για περιορισμένο χρόνο) και τον δήμο και όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό για την Υγεία.

Επίσης, η «Λαϊκή Συσπείρωση» σημειώνει πως «με τα "ΚΕΠ Υγείας" προωθείται μια ακόμη επικίνδυνη "καινοτομία", ότι δηλαδή "μη ιατρικό προσωπικό καλείται να δώσει οδηγίες πρόληψης ή να κατευθύνει ασθενείς στη σωστή ιατρική ειδικότητα, κάτι το οποίο καταργεί και τα ως τώρα δεδομένα, αποτελεί παντελώς αντιεπιστημονική, αναχρονιστική, αν όχι και επικίνδυνη μέθοδο».

Στελέχωση με συμφωνίες στο πόδι

Μάλιστα, χαρακτηριστική της προχειρότητας με την οποία αντιμετωπίζεται η Υγεία του λαού είναι και η συζήτηση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αν και αρχικά ο δήμαρχος, Λ. Μαλούτας, απάντησε σε σχετική ερώτηση πως κατά τη συνάντηση που είχε στις 20 Ιούνη με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα, στην Αθήνα δεν προέκυψε κάτι «ανακοινώσιμο», στη συνέχεια, ο εισηγητής της πρότασης και εντεταλμένος σύμβουλος του δήμου Κοζάνης σε θέματα Υγείας, Α. Σιδηράς, αποκάλυψε πως κατά τη συνάντηση αυτή συμφωνήθηκε «στο πόδι» να αξιοποιηθεί στο «ΚΕΠ Υγείας» ως γιατρός ο ίδιος, που ωστόσο εργάζεται στην Αθήνα.

«Ο λαός της Κοζάνης μπορεί να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα για τον ρόλο όλων των αστικών κομμάτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ έστρωσε τον δρόμο, η ΝΔ υλοποιεί και το ΠΑΣΟΚ το εξειδικεύει στην Τοπική Διοίκηση», σχολιάζει η «Λαϊκή Συσπείρωση», αναδεικνύοντας τη στόχευσή τους για ένταση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία.

Στη συνέχεια καλεί τον λαό της περιοχής να παλέψει για την πλήρη στελέχωση του ΓΝ Κοζάνης και της ΠΦΥ, με πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος, για προληπτική ιατρική φροντίδα από εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και γιατρούς Εργασίας, μελέτη και μέτρα για την πρόληψη από τις επαγγελματικές ασθένειες.

Το «Καραμανδάνειο», οι «λαγοί» και ο Ζωρζ Κλεμανσώ

Με αφορμή τις εξελίξεις γύρω από το Παιδιατρικό Νοσοκομείο και τις δημόσιες αναφορές για το κλείσιμό του

Με αφορμή τις δυσχερείς εξελίξεις στην υπόθεση του «Καραμανδάνειου» Νοσοκομείου Παίδων, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω πως η κατάσταση που βιώνουμε την τελευταία - μνημονιακή - δεκαετία, με αποκορύφωμα τη διετία της πανδημίας της νόσου Covid-19, στον χώρο της δημόσιας Υγείας, είναι επιεικώς απελπιστική.

Κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ασκηθείσες έως σήμερα πολιτικές στη δημόσια Υγεία ήταν εκούσια ελλειμματικές, συρρικνώνοντας - μέσω υποχρηματοδότησης κ.τ.λ. - τον συγκεκριμένο βασικό πυλώνα του κοινωνικού κράτους.

Πολιτικές που τις βιώσαμε με δραματικό τρόπο την τελευταία διετία, κατά τη διάρκεια της οποίας καταγράφηκε ανεξέλεγκτη έξαρση της Covid-19, με τις ΜΕΘ να ξεχειλίζουν, με δεκάδες χιλιάδες θανάτους στη χώρα, με μαζικές αναστολές τακτικών χειρουργείων άλλων νόσων κ.ά.π., πολιτικές, που διηγούνται ευθέως ότι οι κυβερνώντες ήταν και παραμένουν εμμονικά γαντζωμένοι στην ιδεολογικοπολιτική φιλοσοφία τους και τις μνημονιακές επιταγές, για συρρικνωμένο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Η συνεχιζόμενη, δε, αποδόμηση των δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων, με συνεπακόλουθο την έμμεση ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα Υγείας, έχει ήδη εφιαλτικό αντίκτυπο κυρίως στις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις και, μεσοπρόθεσμα, ακόμη και στη λεγόμενη μικρομεσαία τάξη, που βαίνει προς αφανισμό, λόγω της νέας σφοδρής ύφεσης.

Δεδομένων τούτων, η στοχευμένη εδώ και καιρό απαξίωση του «Καραμανδάνειου» κανέναν και καμία δεν πρέπει να εκπλήσσει, καθότι απλώς επαληθεύει ότι οι κυβερνώντες επιδεικνύουν σταθερότητα στις απάνθρωπες πολιτικές τους.

Φυσικά, ο μαζικός και διαρκής αγώνας μας ενάντια στο έμμεσο ή άμεσο κλείσιμο του μοναδικού νοσοκομείου παίδων στη Δυτική Ελλάδα θα ανατρέψει τα σχέδιά τους, όσους... Νταβλούρους κι αν ρίξουν στη μάχη.

Κι εδώ, θα αναφερθώ επιγραμματικά στην ατυχή πρωτοβουλία του συμπολίτη και καρδιολόγου Περικλή Νταβλούρου, η οποία ουσιαστικά ήταν προσβλητική απέναντι στα παιδιά και στους γονείς της ευρύτερης περιοχής, των οποίων το εκάστοτε πρόβλημα υγείας έχει τη μορφή του κατεπείγοντος. Και σίγουρα δεν γιατρεύεται με σχέδια επί χάρτου και επικοινωνιακά τρικ προς εξυπηρέτηση του κάθε υπουργού.

Εναν γιατρό, λοιπόν, που έχει δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη και επιλέγει, για ευνόητους λόγους, εν μια νυκτί, να «μασκαρευτεί» σε πολιτικό πρόσωπο, θα τον παρέπεμπα, το λιγότερο, στα λόγια του Ζωρζ Κλεμανσώ, ηγέτη του Γαλλικού Ριζοσπαστικού Κόμματος, στις αρχές του 20ού αιώνα, ότι «ο πόλεμος είναι πολύ σημαντική υπόθεση για να την αφήσεις στους στρατιωτικούς». Υπονοώντας και παραφράζοντας ότι είναι άλλο πράγμα η ιατρική επιστήμη και η εξειδίκευση ενός γιατρού και άλλο η άσκηση πολιτικής στη δημόσια Υγεία, η οποία, εκτός των άλλων, προϋποθέτει καθολική ανθρώπινη πείρα, ευρύ κοινωνικό αισθητήριο, τριβή με την καθημερινότητα και πάνω απ' όλα... κοινό νου.


Βίβιαν ΣΑΜΟΥΡΗ
Αντιδήμαρχος Υγείας και Πρόνοιας δήμου Πατρέων

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΕΞΑΡΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ
Ο καθένας ας προστατευτεί όπως νομίζει από τον κορονοϊό

Νέα αύξηση στις εισαγωγές, χιλιάδες τα νέα κρούσματα, ενώ οι απίθανες αποφάσεις για τον εμβολιασμό επιτείνουν τη σύγχυση

«

Κάντε ό,τι καταλαβαίνετε»: Σε αυτήν τη φράση θα μπορούσε να συμπυκνωθεί η στάση της κυβέρνησης απέναντι στη δίκαιη ανησυχία του λαού για τη νέα πανδημική έξαρση του κορονοϊού, που άλλωστε φέρει τη δική της υπογραφή.

Μετά τις «συστάσεις» να φοράει μάσκα όποιος νομίζει ότι είναι πιο ευάλωτος, χτες ήρθαν και οι αντίστοιχες για την 4η εμβολιαστική δόση, που απογειώνουν τη λογική της ατομικής ευθύνης. Οι κομπογιαννίτικες αποφάσεις της κυβέρνησης σχετικά με τον εμβολιασμό είναι χαρακτηριστικές: «Αν φοβάστε, κάντε εμβόλιο». Αυτό είπε χτες η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα σε συνέντευξή της, όπου ανέλαβε να ...εξηγήσει τις εισηγήσεις της αρμόδιας επιτροπής. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με αυτές τις εισηγήσεις από την ερχόμενη Δευτέρα ανοίγει η πλατφόρμα για νέα «αναμνηστική δόση» για όσους είναι άνω των 30 ετών. Ομως η σύσταση «παραμένει ισχυρή» για όσους είναι άνω των 60, αφού «δεν υπάρχουν αυτήν τη στιγμή επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος που θα πρόσφερε μια 2η αναμνηστική δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια». Ετσι, όσοι είναι 30 - 59 ετών καλούνται να ...«αυτοαξιολογηθούν» και όπως λέει η κυβέρνηση «εφόσον το επιλέξουν» να κλείσουν ραντεβού και να εμβολιαστούν.

Αυτή η απίθανη στρατηγική αποτυπώθηκε και στην εξής απάντηση της Μίνας Γκάγκα: «Αν μου πείτε ότι φοβάστε πάρα πολύ, θέλω να κάνω το εμβόλιο, θα σας πω πηγαίνετε, OK, κάντε το. Αλλά αν με ρωτάτε αν πρέπει να πάτε να κάνετε το εμβόλιο, η απάντησή μου είναι ότι δεν θεωρώ ότι πρέπει να πάτε να κάνετε το εμβόλιο». Ουσιαστικά δηλαδή απέφυγε εκ μέρους της κυβέρνησης να αναλάβει οποιαδήποτε ευθύνη και την ίδια στιγμή να είναι «καλυμμένη» μπροστά σε οποιαδήποτε εξέλιξη, συμβάλλοντας ακόμα περισσότερο στη σύγχυση.

Στο μεταξύ, παρά την προσπάθεια εφησυχασμού, χτες έχασαν τη ζωή τους άλλοι 17 άνθρωποι και ο τραγικός απολογισμός από την έναρξη της επιδημίας ανέρχεται σε 30.141 νεκρούς.

Συνεχίζεται επίσης η αύξηση στις εισαγωγές ασθενών COVID στα δημόσια νοσοκομεία, χτες κατά 13,61%, φτάνοντας τους 192.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 88, οι 43 εκ των οποίων είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Παράλληλα, επιβεβαιώθηκαν άλλα 12.271 κρούσματα, με τα 1.797 να αφορούν επαναλοιμώξεις.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Κραυγή αγωνίας από τους υγειονομικούς για την έλλειψη τεχνολόγων στο Ακτινοδιαγνωστικό

Τις επικίνδυνες συνθήκες που δημιουργούνται για τον λαό της περιοχής ανέδειξαν με συνέντευξη Τύπου οι σύλλογοι των υγειονομικών

Την απαράδεκτη και επικίνδυνη για τον λαό της Θεσσαλίας κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Ακτινοδιαγνωστικό Εργαστήριο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, λόγω της έλλειψης τεχνολόγων, ανέδειξαν οι σύλλογοι των εργαζομένων και γιατρών ΕΣΥ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Νομού Λάρισας, με συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χτες από το αμφιθέατρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.

Στη συνέντευξη Τύπου βρέθηκαν για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου, της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, συνταξιουχικών σωματείων και του συλλόγου νεφροπαθών. Επίσης, στελέχη του ΚΚΕ, εκλεγμένα με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στον δήμο Λαρισαίων και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Ο Γιώργος Καράγιωργας, αντιπρόεδρος της Ενωσης Γιατρών Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, αναφέρθηκε αναλυτικά στο πρόβλημα που υπάρχει, σημειώνοντας: «Στον οργανισμό του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας προβλέπονται 56 θέσεις. Από τις 56 αυτές προβλεπόμενες οργανικές θέσεις είναι καλυμμένες οι 33, ενώ από αυτές μόνο 20 (από τους 25 που εμφανίζονται ότι υπάρχουν) είναι οι ενεργοί τεχνολόγοι στο Ακτινοδιαγνωστικό Εργαστήριο. Οι υπόλοιποι καλύπτουν σημαντικές θέσεις τεχνολόγων σε άλλα απαραίτητα Τμήματα που αναπτύχθηκαν στο ΠΓΝΛ, είναι σε αναρρωτικές άδειες, αναστολές. Ως εκ τούτου, απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία να προκηρυχθούν άμεσα όλες οι υπόλοιπες 23 θέσεις. Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού του Τμήματος, παρατηρούνται μεγάλα προβλήματα στην εξυπηρέτηση του λαού της Θεσσαλίας. Ασθενείς που χρήζουν άμεσης απεικόνισης καθυστερούν και οι εφημερίες γίνονται επικίνδυνες, αφού καθημερινά γίνονται έως και 500 ακτινογραφίες και 150 αξονικές εξετάσεις. Οι συνάδελφοι εμφανίζουν συμπτώματα σωματικής και ψυχικής κατάρρευσης. Η μέχρι στιγμής οριακή λειτουργία του Τμήματος έχει επιτευχθεί από την περικοπή ρεπό και αδειών και από τον ηρωισμό των εργαζομένων. Οι συνάδελφοι δεν έχουν πάρει ακόμα τις άδειες του 2021!».

Την αγωνία των υγειονομικών και των ασθενών μετέφερε εκ μέρους του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΓΝΛ ο Κώστας Λαρίσης, σημειώνοντας ότι «πρέπει άμεσα να γίνουν προσλήψεις. Η ανάγκη σε ημερήσια βάση είναι να υπάρχουν το πρωί στις θέσεις τους 13 τεχνολόγοι, ενώ στο Πανεπιστημιακό υπηρετούν συνολικά 18 άτομα, μεταξύ των οποίων και όσοι εργάζονται βράδυ ή έχουν ρεπό».

«Το πρόβλημα είναι η υποχρηματοδότηση και απαξίωση του ΕΣΥ, διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις», ανέφερε η Γεωργία Παπαδάμου, πρόεδρος του Συλλόγου Ιατρών ΕΣΥ του ΠΓΝΛ.

Το δε γεγονός ότι η κατάσταση αυτή ωφελεί τον ιδιωτικό τομέα ανέδειξε ο πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας ν. Λάρισας, Νίκος Νταφούλης.

Σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Την ίδια στιγμή που τα νοσοκομεία μας μαραζώνουν, όταν "για την Υγεία δεν υπάρχει μία", ανακοινώνονται δεκάδες δισ. μποναμάς από τον "αναπτυξιακό" νόμο για τους επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά και για τους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς και δαπάνες και τη συμμετοχή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο! Η Υγεία του λαού βρίσκεται σε κίνδυνο! Καλούμε τα σωματεία, τους εργαζόμενους της περιοχής μας, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ