Τετάρτη 24 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Εκδήλωση - αφιέρωμα της ΚΝΕ στον Μάνο Λοΐζο

Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση αφιερωμένη στον Μάνο Λοΐζο, τη Δευτέρα 6 Ιούλη, στις 20.00, στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ στην Αθήνα (Τροίας 36).

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο πρωτοβουλιών που παίρνει η ΚΝΕ για τη συμπλήρωση 5 χρόνων από την έναρξη λειτουργίας του Στεκιού και με αφορμή την προσφορά του πιάνου του Μάνου Λοΐζου στο Στέκι από την κόρη του, Μυρσίνη. Στον χώρο του Στεκιού θα εκτίθενται, επίσης, το πρώτο βιολί, δύο κιθάρες και το λαούτο του Μάνου Λοΐζου.

Στην εκδήλωση, σύντομο χαιρετισμό θα κάνει ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, ενώ θα ακολουθήσουν προβολή αρχειακού υλικού με τον Μάνο Λοΐζο και μουσικό αφιέρωμα.

Θα παρευρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η είσοδος για την εκδήλωση θα γίνεται με προσκλήσεις.


Το πιάνο του Μάνου Λοΐζου που πρόσφερε στο Στέκι Πολιτισμού της ΚΝΕ η κόρη του, Μυρσίνη
Το πιάνο του Μάνου Λοΐζου που πρόσφερε στο Στέκι Πολιτισμού της ΚΝΕ η κόρη του, Μυρσίνη
ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ - ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Κινητοποίηση αύριο στο υπουργείο Παιδείας για τη μονιμοποίησή τους

Σε κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις σε υπουργεία, δήμους, Σχολικές Επιτροπές, μαζί με Συλλόγους Εκπαιδευτικών και Γονέων, διεκδικώντας τη μονιμοποίηση των χιλιάδων συμβασιούχων σχολικών καθαριστριών, καλούν τα Σωματεία Καθαριστών - Καθαριστριών Πειραιά, Λάρισας και Μαγνησίας.

Στην Αθήνα, αύριο Πέμπτη, στις 2 μ.μ., θα γίνει κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας. Την ίδια ώρα συγκέντρωση στο υπουργείο θα έχουν και οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, διεκδικώντας τη μονιμοποίησή τους (βλέπε και σελ. 12).

«9.500 καθαρίστριες σε όλη τη χώρα, εργαζόμενοι των εξευτελιστικών μισθών που ξεκινούν από 80 ευρώ το μήνα, βρισκόμαστε ξανά "στον αέρα". Μας τάζουν ισότητα αλλά μας αντιμετωπίζουν ως κόστος», καταγγέλλουν στην κοινή τους ανακοίνωση τα τρία σωματεία. Οπως υπενθυμίζουν, οι συμβάσεις λήγουν στις 30 Ιούνη και οι εργαζόμενες δεν γνωρίζουν αν θα έχουν δουλειά από την 1η Σεπτέμβρη, με τι όρους και για πόσο χρονικό διάστημα.

«Με πανδημία ή χωρίς πανδημία η καθαριότητα στα σχολεία είναι αναγκαία καθημερινά, πριν και μετά το μάθημα, σε κάθε διάλειμμα. Η σχολική καθαριότητα δεν είναι ατομική ευθύνη των μαθητών, των γονέων και των εκπαιδευτικών», σημειώνουν και προσθέτουν: «Είναι ευθύνη του κράτους, είναι ευθύνη της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας να δικαιώσουν άμεσα το πάγιο αίτημά μας, τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων καθαριστριών χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη και σταθερή εργασία, με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα».

Στο πλευρό των συμβασιούχων καθαριστών και εκπαιδευτικών βρίσκεται και η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, που καλεί στην κινητοποίηση, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

«Δεν ανεχόμαστε άλλο πια τα παιδιά μας να μην μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις τουαλέτες μετά το 2ο διάλειμμα, επειδή το προσωπικό καθαριότητας έρχεται μετά το πέρας των μαθημάτων.

Δεν ανεχόμαστε άλλο πια τα 4ωρα και 3ωρα των ημερήσιων σχολικών προγραμμάτων του φθινοπώρου, επειδή δεν υπάρχει ο αντίστοιχος εκπαιδευτικός για κάθε διδακτική ώρα.

Απαιτούμε την άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας για κάθε σχολείο, με 8ωρη εργασία και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και τη μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών».

Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:

-- Ρεπορτάζ από τις κινητοποιήσεις για τα νέα ωρολόγια προγράμματα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

-- Αρθρο για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς και το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή δουλειά.

-- Ρεπορτάζ και ανταποκρίσεις από εκδηλώσεις και δραστηριότητες της ΚΝΕ.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ - ΓΟΝΕΙΣ
Κινητοποίηση ενάντια στις νέες αντιδραστικές αλλαγές

Συγκεντρώσεις χτες με αφορμή τα νέα ωρολόγια προγράμματα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Ενάντια στις αλλαγές στα ωρολόγια προγράμματα του Γυμνασίου και Λυκείου, οι οποίες αποτελούν ένα ακόμα πλήγμα στο δικαίωμα στην ολόπλευρη μόρφωση, διαδήλωσαν χτες το μεσημέρι στο υπουργείο Παιδείας εκπαιδευτικοί μαζί με γονείς, ενώ αντίστοιχες κινητοποιήσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Εκπαιδευτικά σωματεία της Αττικής και άλλοι φορείς καταδίκασαν τα νέα αναλυτικά προγράμματα που πετούν εκτός σχολείου μια σειρά από αντικείμενα και κλάδους, που μεταξύ άλλων περιορίζουν τις κοινωνικές επιστήμες, εξοβελίζουν την όποια καλλιτεχνική παιδεία από το Λύκειο, καταργούν το πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα του Σχεδίου από το Λύκειο, το οποίο θα παρέχεται μόνο από τα φροντιστήρια.

Στη διάρκεια της κινητοποίησης, με πανό, συνθήματα και δρώμενα, οι συγκεντρωμένοι ανέδειξαν τη σημασία αντικειμένων όπως τα καλλιτεχνικά μαθήματα και οι κοινωνικές επιστήμες για την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας του μαθητή, το ότι η διδασκαλία όλων των αντικειμένων είναι ανάγκη και όχι πολυτέλεια. «Πάρτε πίσω τις αλλαγές, μόρφωση ολόπλευρη για τους μαθητές», ήταν ένα από τα συνθήματα που κυριάρχησαν μαζί με εκείνα που δήλωναν πως δεν μπορούν οι εκπαιδευτικοί να συμβιβαστούν με τις αλλαγές που έρχονται, που καλούσαν σε αγώνα ενάντια στα αντιδραστικά μέτρα στην Παιδεία τα οποία χτυπούν τα μορφωτικά δικαιώματα. Παράλληλα ζήτησαν για μια ακόμα φορά να μην απολυθεί κανένας αναπληρωτής, καθώς και οι αλλαγές στα ωρολόγια προγράμματα θα οδηγήσουν από τη νέα σχολική χρονιά σε μαζικές περικοπές προσωπικού, με τους αναπληρωτές των ειδικοτήτων που προσλήφθηκαν φέτος στα μαθήματα που καταργούνται, να οδηγούνται στην απόλυση και στη μόνιμη έξοδό τους από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας
Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν και γονείς μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής και της Πανελλήνιας Ενωσης Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων, σημειώνοντας πως τα μέτρα είναι υλοποίηση του νόμου που πρόσφατα ψηφίστηκε για τις αλλαγές στην Εκπαίδευση, οι οποίες δεν έχουν να κάνουν με τις πραγματικές ανάγκες των παιδιών, και τονίζοντας πως οι γονείς είναι αυτοί που θα καλούνται για μια ακόμα φορά να πληρώνουν ανάλογα με την τσέπη τους για την ολόπλευρη καλλιέργεια των παιδιών τους.

Με νέα παράσταση διαμαρτυρίας, σήμερα, στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, οι εκπαιδευτικοί της Θεσσαλονίκης συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις ενάντια στην πρώτη πράξη επίθεσης στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και τα εργασιακά των εκπαιδευτικών με τα νέα ωρολόγια προγράμματα, ενώ χτες και προχτές πραγματοποίησαν παραστάσεις διαμαρτυρίας στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης αντίστοιχα.

Αντίστοιχη κινητοποίηση έγινε χτες στην πλατεία της Ορεστιάδας, με απόφαση της Β' ΕΛΜΕ Εβρου, αλλά και στη Βέροια, σε πόλεις της Θεσσαλίας και αλλού.

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΤΩΝ ΕΠΑΣ ΤΟΥ ΟΑΕΔ
Διεκδικούν το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή δουλειά

Το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή δουλειά διεκδικούν οι συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί στις ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ, πολλοί εκ των οποίων, μετά την ξαφνική αλλαγή του τρόπου μοριοδότησής τους, κινδυνεύουν να μην επαναπροσληφθούν, παρόλο που έχουν ακόμα και 20 ή και περισσότερα χρόνια προϋπηρεσίας.

Σύλλογοι Ωρομισθίων και Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών από την Πελοπόννησο και την Κρήτη με ανακοινώσεις τους αναφέρονται στη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή για το θέμα τους και αποκαλύπτουν τις ανακρίβειες και τα σημεία που συσκότισε στην απάντησή του ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης. «Τέρμα πια η κοροϊδία, τέρμα πια η ανοχή, βρισκόμαστε σε καθεστώς ομηρίας και απανωτών συμβάσεων για πάνω από 20 χρόνια!», δηλώνουν οι Σύλλογοι και απαιτούν:

 • Να μονιμοποιηθούν άμεσα όλοι οι συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί των Σχολών ΕΠΑΣ/ΙΕΚ ΟΑΕΔ και να σταματήσει η ομηρία με τις διαρκείς και κατά το δοκούν αλλαγές στα κριτήρια μοριοδότησης.
 • Αμεση αναγνώριση της εκπαιδευτικής μας προϋπηρεσίας, σε όλους τους εκπαιδευτικούς φορείς. Επιτέλους ισονομία και ισοπολιτεία για όλους τους εκπαιδευτικούς.
 • Απαιτούμε να ισχύσει για το σχολικό έτος 2020 - 2021 το περσινό σύστημα μοριοδότησης.
 • Να πριμοδοτηθεί η διδακτική προϋπηρεσία που αποκτήθηκε στις σχολές του ΟΑΕΔ, για την πρόσληψή τους στις συγκεκριμένες σχολές, όπως έγινε με την προηγούμενη προκήρυξη.
 • Να διασφαλιστούν με κρατική χρηματοδότηση σύγχρονες, ασφαλείς δημόσιες κτιριακές υποδομές ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ και να αναβαθμιστεί η υλικοτεχνική υποδομή των σχολών.
 • Να μην υποβαθμιστούν τα σχολεία και τα πτυχία των μαθητών του ΟΑΕΔ.

Με ανάλογα αιτήματα, επίσης, σε κινητοποιήσεις βρέθηκαν το προηγούμενο διάστημα και συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί από τον αντίστοιχο Σύλλογο Αλεξανδρούπολης - Ορεστιάδας.

Επιπλέον εξεταστικά κέντρα για τα ειδικά μαθήματα

Τη δημιουργία επιπλέον εξεταστικών κέντρων για τα ειδικά μαθήματα των πανελλαδικών εξετάσεων ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας. Ετσι, πέρα από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, φέτος θα λειτουργήσουν εξεταστικά κέντρα και στο Ρέθυμνο, για τους υποψηφίους της Κρήτης, στην Ξάνθη για τους υποψηφίους του νομού, καθώς και σε Πάτρα και Αγρίνιο για τους υποψηφίους της Δυτικής Ελλάδας, των Επτανήσων και της Ηπείρου. Η υπουργός επικαλέστηκε για τη δημιουργία τους τις ιδιαίτερες φετινές συνθήκες με τον κορονοϊό και δεν διευκρίνισε αν θα λειτουργήσουν και τα επόμενα χρόνια, ωστόσο η λειτουργία επιπλέον εξεταστικών κέντρων για την αποφυγή των μεγάλων οικονομικών εξόδων και της ταλαιπωρίας των υποψηφίων είναι μια διαρκής ανάγκη.

Θυμίζουμε ότι τη δημιουργία επιπλέον εξεταστικών κέντρων, ώστε να μη χρειάζεται οι υποψήφιοι από όλη την Ελλάδα να μετακινούνται στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη για τα ειδικά μαθήματα, τη διεκδικούσαν φορείς του γονεϊκού κινήματος με προεξάρχουσα την Ομοσπονδία Γονέων της Κρήτης, ενώ Επίκαιρη Ερώτηση για το θέμα είχε καταθέσει και το ΚΚΕ στη Βουλή στις αρχές του μήνα (η οποία όμως δεν συζητήθηκε) και ακολούθησαν σχετικές Ερωτήσεις και άλλων κομμάτων.

Να σημειωθεί ότι χτες το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε το αναλυτικό πρόγραμμα των εξετάσεων των ειδικών μαθημάτων που θα γίνουν από την 1η έως τις 10 Ιούλη, καθώς και τα αναλυτικά στοιχεία (διευθύνσεις κ.τ.λ.) όλων των εξεταστικών κέντρων, που οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν στην ιστοσελίδα του υπουργείου.

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ - ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Κανένας συμβιβασμός με τις απολύσεις και την ελαστική εργασία

Αλλη μια σχολική χρονιά φτάνει στο τέλος της και άλλη μια κυβέρνηση ετοιμάζει πάνω από 40.000 απολύσεις αναπληρωτών.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, στο δρόμο όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, προωθεί το σχολείο για «λίγους κι εκλεκτούς», φτάνοντας στην απαράδεκτη ενέργεια να περικόψει από το ωρολόγιο πρόγραμμα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ειδικά μαθήματα που εξετάζονται στις πανελλαδικές εξετάσεις (π.χ. σχέδιο, ξένες γλώσσες, μουσική) και να καταργήσει τα μαθήματα των Κοινωνικών Επιστημών, οδηγώντας συναδέλφους στο δρόμο της ανεργίας.

Οι τραγικές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό αλλά και υποδομές, που αναδείχτηκαν την περίοδο της πανδημίας, δεν αποτελούν προτεραιότητα της κυβέρνησης. Προτεραιότητα αποτελεί η απόλυση των αναπληρωτών, αντί να προχωρήσει άμεσα σε διορισμούς μόνιμου προσωπικού στα σχολεία και να ανανεώσει από τώρα τις συμβάσεις των αναπληρωτών, ώστε τα σχολεία να δουλέψουν στοιχειωδώς τον Σεπτέμβρη με το άνοιγμά τους. Μιλάμε για μία στάση που μόνο ντροπή πρέπει να προκαλέσει, αλλά όπως είδαμε και την περίοδο της καραντίνας, αυτή δεν υπάρχει στην κυβέρνηση.

Κοροϊδία η αντιπαράθεση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τους διορισμούς

Δεν φτάνει που η κοροϊδία δεν είχε σταματημό τους προηγούμενους μήνες, ότι όλα «βαίνουν καλώς» στα ζητήματα της Εκπαίδευσης, τώρα έχουμε και τη συζήτηση περί διορισμών που απογειώνει το μέγεθος της υποκρισίας. Το γαϊτανάκι αντιπαράθεσης που έχει ξεκινήσει από την κυβέρνηση της ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τους διορισμούς στην Ειδική Αγωγή, αποτελεί μία προσπάθεια αποπροσανατολισμού από την πραγματική συζήτηση που πρέπει να γίνει, με βάση τις ανάγκες που υπάρχουν.

Ο καθένας προσπαθεί να παρουσιαστεί ως ευεργέτης της Εκπαίδευσης μέσα από τους μόνιμους διορισμούς. Οι μεν του ΣΥΡΙΖΑ βγαίνουν στα κάγκελα και διαμαρτύρονται ότι η ΝΔ προσπαθεί να οικειοποιηθεί τους διορισμούς που έβαλαν οι ίδιοι μπροστά. Οι δε της ΝΔ μιλάνε για fake news από τον ΣΥΡΙΖΑ και ότι είναι αυτοί που έχουν ψηφίσει στον προϋπολογισμό τους 4.500 διορισμούς στην Ειδική Αγωγή. Είναι ντροπή να μιλάνε για αναβάθμιση της Εκπαίδευσης αυτοί που με τα νομοσχέδιά τους βάζουν όλο και περισσότερα εμπόδια στα παιδιά από εργατικές - λαϊκές οικογένειες να μπορέσουν να μορφωθούν και να σπουδάσουν. Ας θυμηθούν οι κύριοι και οι κυρίες της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ ότι μαζί έχουν ψηφίσει και εφαρμόζουν όλα τα αντιεκπαιδευτικά νομοσχέδια των τελευταίων ετών.

Το βασικό ζήτημα είναι ότι αυτοί οι διορισμοί που είναι να γίνουν (περίπου 3.000 σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια), πέρα από το ότι είναι σταγόνα στον ωκεανό, στην ουσία ούτε καν ισοσκελίζουν τον αριθμό των φετινών συνταξιοδοτήσεων (περίπου 3.500). Ομως κάτι τέτοιο ειδικά σε περίοδο πανδημίας, που υπάρχουν αυξημένες ανάγκες σε προσωπικό (το οποίο είναι ούτως ή άλλως γερασμένο), δεν συνιστά απλά μια από τα ίδια, αλλά χειροτέρευση των όρων της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Οι τραγικές ελλείψεις παραμένουν και η ελαστική εργασία των αναπληρωτών γίνεται μία κανονικότητα. Αν κυβέρνηση και υπουργείο ήθελαν να στηρίξουν τα σχολεία, δεν θα εφάρμοζαν το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ για τους μόνιμους διορισμούς και την πρόσληψη των αναπληρωτών. Θα διόριζαν άμεσα όλους τους αναπληρωτές και δεν θα τους έβαζαν σε αυτήν τη συνεχή, άδικη και ψυχοφθόρα διαδικασία, να κυνηγάνε συνεχώς χαρτιά, σεμινάρια, μεταπτυχιακά, ματώνοντας οικονομικά, χωρίς να έχουν καμία σταθερότητα ούτε στους πίνακες, ούτε στην ίδια τους τη ζωή. Ο νόμος Γαβρόγλου για τις προσλήψεις το μόνο που εξασφαλίζει είναι ότι όσα «προσόντα» κι αν έχουν οι αναπληρωτές, ποτέ δεν θα είναι αρκετά για να εξασφαλίσουν μόνιμη και σταθερή δουλειά ή ακόμη και μία σταθερή θέση στους πίνακες.

Ας πάψουν να κοροϊδεύουν και να πανηγυρίζουν ότι διορίζουν αυτούς, που έπρεπε ούτως ή άλλως να είναι διορισμένοι εδώ και 15 χρόνια. Ξέρουμε πολύ καλά ότι αν δεν είχαν προηγηθεί οι μαζικοί αγώνες των εκπαιδευτικών σωματείων όλα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και την τελευταία περίοδο, δεν θα γίνονταν ούτε αυτοί οι ελάχιστοι διορισμοί.

Εδώ και τώρα μαζικοί μόνιμοι διορισμοί όλων των συμβασιούχων εκπαιδευτικών

Η πείρα που έχουν αποκτήσει οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και οι μαθητές από τα απανωτά χτυπήματα στο δικαίωμα των παιδιών του λαού για δημόσια και δωρεάν Εκπαίδευση είναι αρκετή. Αρκετοί, μαζικοί και μαχητικοί είναι όμως και οι αγώνες που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, με αιχμή την τροπολογία για τις κάμερες στα σχολεία και το πολυνομοσχέδιο που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση.

Τα σωματεία, οι Επιτροπές Αγώνα, οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, μαζί με τους γονείς και τους μαθητές, βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του αγώνα και ανέδειξαν με την παρέμβασή τους τις επιδιώξεις της κυβέρνησης για ένα σχολείο με τεράστιες ανισότητες στην πρόσβαση των μαθητών στη μόρφωση, και διεκδίκησαν ένα σχολείο που πραγματικά να μορφώνει και όχι να εξοντώνει, χωρίς ταξικούς φραγμούς.

Παρά το ότι βρισκόμαστε λίγο πριν από το τέλος της σχολικής χρονιάς, τα εκπαιδευτικά σωματεία βρίσκονται σε διαρκή δράση και ετοιμότητα. Παρεμβαίνουν σε συμμαχία με τους γονείς για όλα τα μικρά και μεγάλα προβλήματα (π.χ. για τα οξυμένα προβλήματα της στέγασης των παιδιών στη δίχρονη Προσχολική Αγωγή), ετοιμάζουν από κοινού με την Πρωτοβουλία Αναπληρωτών κεντρικές παρεμβάσεις για τις απολύσεις των αναπληρωτών. Διεκδικούν εδώ και τώρα μαζικούς μόνιμους διορισμούς όλων των συμβασιούχων εκπαιδευτικών και ετοιμάζονται για τους αγώνες της επόμενης περιόδου, καθώς η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να συνεχίσει την αντιεκπαιδευτική πολιτική και πρέπει να πάρει την απάντηση εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών, πως μέσα από τις μαζικές τους κινητοποιήσεις και τους αγώνες τους τα αντιεκπαιδευτικά νομοσχέδια θα μείνουν στα χαρτιά!

Την Πέμπτη 25 Ιούνη, στις 14.00, θα βρεθούμε για μια ακόμα φορά στο υπουργείο Παιδείας, για να φωνάξουμε δυνατά: Οι εκπαιδευτικοί έχουμε φωνή, ούτε ένας αναπληρωτής να μην απολυθεί!


Αποστόλης ΣΤΕΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ
Αναπληρωτής δάσκαλος, αντιπρόεδρος του ΣΕΠΕ «Δημήτρης Γληνός»

Πολύμορφη δραστηριότητα των Μαθητικών Οργανώσεων

Από τις δραστηριότητες στα Τρίκαλα
Από τις δραστηριότητες στα Τρίκαλα
Κορυφώνονται τις επόμενες μέρες οι πολύμορφες εκδηλώσεις των Μαθητικών Οργανώσεων της ΚΝΕ με κεντρικό σύνθημα «Αλλαξε τον κόσμο, το 'χει ανάγκη!».

Αθλητικές δραστηριότητες

Σε αυτό το πλαίσιο, με συμμετοχή και κέφι, οι μαθητικές Οργανώσεις του Χολαργού - Παπάγου, της Αγίας Παρασκευής, του Χαλανδρίου και των Μελισσίων - Βριλησσίων της ΚΝΕ πραγματοποίησαν μαθητικό τουρνουά της ΚΝΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά και ανανέωσαν το ραντεβού τους για το Μαθητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ, το Σάββατο 27 Ιούνη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Χαλανδρίου, όπου θα βραβευτούν οι νικήτριες ομάδες. Επίσης, συζήτηση για τον Αθλητισμό διοργάνωσε το περασμένο Σάββατο η ΟΒ Μαθητών Καματερού, στο πάρκο Ειρήνης (Ατταλος), αναδεικνύοντας ότι ο Αθλητισμός είναι ανάγκη των μαθητών και πρέπει να είναι δικαίωμα για όλους και όχι πολυτέλεια και εμπόρευμα.

Επίσκεψη στην Ακροναυπλία

Με επίσκεψη στον μαρτυρικό τόπο φυλάκισης και βασανιστηρίων των κομμουνιστών, στις φυλακές της Ακροναυπλίας, συνεχίστηκε την Κυριακή το πρόγραμμα που αναπτύσσουν οι Οργανώσεις της ΤΟ Περιστερίου - Νοτιοδυτικών της ΚΝΕ.

Στην Ακροναυπλία έγινε ιστορική ξενάγηση στο μνημείο με το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου για τους αλύγιστους ήρωες κομμουνιστές. Στη συνέχεια της εκδρομής, οι νεολαίοι πήραν ανάσα δροσιάς, κάνοντας μπάνιο στην παραλία Καραθώνα και αργότερα αξιοποίησαν τον ελεύθερο χρόνο με περίπατο στην πόλη του Ναυπλίου.

Στη Θεσσαλονίκη

Από τη συζήτηση στο Καματερό
Από τη συζήτηση στο Καματερό
Το σύνθημα του Street Art Festival «Capitalism means I can't breathe- Αλλαξε τον κόσμο, το 'χει ανάγκη» ακούστηκε δυνατά στον Εύοσμο, στην Ηλιούπολη και στην παραλία της Θεσσαλονίκης από εκατοντάδες μαθητές που επισκέφτηκαν, συμμετείχαν στις δραστηριότητες και συζήτησαν με την ΚΝΕ.

Οι μαθητές, μέσα από τις εκθέσεις που είχαν ετοιμάσει με μεράκι, μέσα από τις συζητήσεις και τα παιχνίδια προβληματίστηκαν, συζήτησαν και τραγούδησαν για όλα εκείνα που δεν τους αφήνουν να «ανασάνουν», αλλά και για το πώς θα τα αλλάξουν.

Πιο συγκεκριμένα, στον Εύοσμο η πλατεία γέμισε με μαθητές που συζήτησαν με τον καθηγητή του 2ου Γυμνασίου Νάσο Χαλκίδη, μέλος του ΚΚΕ, για ό,τι τους απασχολεί σε σχέση με τις εξελίξεις στην Εκπαίδευση. Ακολούθησε χορευτικό από μαθητές και dance battle με τη συμμετοχή του κοινού. Το Street Art Festival έκλεισε με συναυλίες από τους ΚΧΘ και ΝΙΚ, που έδωσαν τον παλμό και ξεσήκωσαν το κοινό με το χιπ χοπ τους και το συγκρότημα «Πέλαγος» που ολοκλήρωσε τη βραδιά με έντεχνα κομμάτια. Στον χώρο υπήρχε θεματική γωνιά για τη μόλυνση του περιβάλλοντος.

Στην πλατεία Ελευθερίας στην Ηλιούπολη το πρόγραμμα ξεκίνησε με το παιχνίδι «Ο πιο αδύναμος κρίκος», με αρκετούς μαθητές να διαγωνίζονται για να μαζέψουν τους 10 πόντους και να «περάσουν την τάξη». Στη συνέχεια, ακολούθησε debate με μαθητές σχολείων της περιοχής για το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Εκπαίδευση και μέσα από τη διαδραστική συζήτηση κατέληξαν να ανατρέψουν ένα - ένα τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για την «τράπεζα θεμάτων». Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με battle dance και ολοκληρώθηκε με hip hop live από τους Νόσπα και Ζακ.

Από την εκδρομή στην Ακροναυπλία
Από την εκδρομή στην Ακροναυπλία
Στην παραλία οι μαθητές έστησαν «γωνιές» με σκάκι, πειράματα φυσικής και ηχοληψίας, γρίφους, σκίτσα και γκράφιτι. Το πρόγραμμα περιελάμβανε τουρνουά 5x5 και έκλεισε με συναυλία από τους Γιάννη και Γιάννη από το συγκρότημα «Noma nloco».

Στην Κοζάνη

Εκδήλωση για τους μαθητές πραγματοποιήθηκε στις 19 Ιούνη στην Κοζάνη. Περιελάμβανε ping pong, videogame για τον κορονοϊό και την ΕΕ, χώρο για αντιρατσιστικό graffiti και προβολή ταινίας με αφορμή τη δολοφονία του George Floyd και συζήτηση για τη φτώχεια, τον πόλεμο και το καπιταλιστικό σύστημα που τα γεννάει.

Μαθητικό Στέκι στα Τρίκαλα

Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στα Τρίκαλα έστησαν το «μαθητικό στέκι» στον πεζόδρομο της Ασκληπιού, στην πλατεία Ρήγα Φεραίου το Σαββατοκύριακο 13 και 14 Ιούνη. Από τις δραστηριότητες που ξεχώρισαν κατά τις μέρες λειτουργίας του Μαθητικού Στεκιού ήταν η ποδηλατοδρομία ενάντια στη ρύπανση του Πηνειού από τις βιομηχανίες της περιοχής, η παρουσίαση θεατρικού σκετς - debate με θέμα το «Νέο Λύκειο», το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα και τις πραγματικές συνέπειές του στο σχολείο και τη ζωή των μαθητών και ένα παιχνίδι escape room, με θέμα την πανδημία του Covid-19. Πραγματοποιήθηκε επίσης συναυλία από δύο μαθητικά σχήματα.

 • Τα επόμενα δύο Σαββατοκύριακα, πραγματοποιούνται δεκάδες μαθητικά ραντεβού σε γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά, σε Πάτρα, Αγρίνιο, Ζάκυνθο, Πύργο, Γιάννενα, Αρτα, Κέρκυρα, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Λιβαδειά και πολλές ακόμα δράσεις σε άλλες πόλεις της χώρας.
ΚΚΕ - ΚΝΕ
Εκδηλώσεις και δραστηριότητες με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών

Από παλιότερες δράσεις της ΚΝΕ στο Σύνταγμα για την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών
Από παλιότερες δράσεις της ΚΝΕ στο Σύνταγμα για την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών
Πλήθος εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων προγραμματίζουν τις επόμενες μέρες οι Οργανώσεις της ΚΝΕ και του ΚΚΕ με αφορμή την 26η Ιούνη, Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών. Στην Αθήνα, η ΚΝΕ έχει ανακοινώσει κεντρική παρέμβαση στο Σύνταγμα στις 26 Ιούνη, από τις 18.30 έως τις 21.00.

Παράλληλα, οργανώνονται και άλλες δράσεις κι εκδηλώσεις:

Από τη Σπουδάζουσα Αθήνας

Η Περιφερειακή Οργάνωση Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ οργανώνει τριήμερη πολύμορφη δραστηριότητα με σύνθημα «Λέμε ναι στη ζωή, όχι στα ναρκωτικά!», στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου. Και τις τρεις μέρες θα πραγματοποιηθεί τουρνουά basket 3on3 στα γηπεδάκια της Πανεπιστημιούπολης και της Πολυτεχνειούπολης με σύνθημα «Καρφώνουμε ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά».

Επίσης:

-- Σήμερα, Τετάρτη, γίνονται, στις 19.30, επίδειξη πολεμικών τεχνών και σεμινάριο γυναικείας αυτοάμυνας.

-- Αύριο, Πέμπτη, αγώνας δρόμου, στις 19.30, με σύνθημα «Για να νικήσει η ζωή»! (δηλώσεις συμμετοχής: trexoume.kne@gmail.com, 6987.326.325).

-- Την Παρασκευή 26 Ιούνη, στις 20.30, συζήτηση στο spot της ΚΝΕ στην Πανεπιστημιούπολη (πλησίον πύλης Ούλοφ Πάλμε), με ομιλητή τον Κυριάκο Ιωαννίδη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ.

Στη Θεσσαλονίκη

Η ΠΟ Σπουδάζουσας και η ΤΟ Δήμου Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ διοργανώνουν διήμερο δραστηριοτήτων στο Αγαλμα Καραμανλή, στη Νέα Παραλία, μετά τις 7 μ.μ.

Μετά την ολοκλήρωση των δραστηριοτήτων, την Παρασκευή 26 Ιούνη, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα «Καπιταλισμός σημαίνει δεν μπορώ να αναπνεύσω... Ψάξε την πραγματική ουσία! ΠΕΣ ΟΧΙ σε ΟΛΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ!», με την Ελένη Παπαδοπούλου, μέλος της ΚΕΟΕ της ΚΝΕ.

Συγκεκριμένα οι δραστηριότητες:

 • Αύριο, Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί τουρνουά ποδοσφαίρου 5x5, με σύνθημα «Κλότσα την μπάλα και όχι τη ζωή σου! Πες όχι σε όλα τα ναρκωτικά!». Δηλώσεις συμμετοχής στο 6978.419.042.
 • Την Παρασκευή 26 Ιούνη:

-- Εκθεση με τίτλο: «Τίποτα πιο ωραίο, τίποτα πιο αληθινό από τη ζωή δεν είναι!».

-- Τουρνουά ποδοσφαίρου 5x5, με σύνθημα «Κλότσα την μπάλα και όχι τη ζωή σου! Πες όχι σε όλα τα ναρκωτικά!».

-- Τουρνουά σκακιού με τίτλο «Παίξε στρατηγικά. Μην παίζεις τη ζωή σου! Πες όχι σε όλα τα ναρκωτικά!». Δηλώσεις συμμετοχής στο 6970.187.103.

--Τουρνουά πινγκ πονγκ. Δηλώσεις συμμετοχής στο 6970.187.103.

Αλλες εκδηλώσεις

Την Παρασκευή 26 Ιούνη, η ΤΕ Λάρισας του ΚΚΕ και το ΤΣ Λάρισας της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδήλωση, στην πλατεία Λαμπρούλη (Φρούριο), στις 20.30, με ομιλητές τους: Παναγιώτη Κατηφέ, υπεύθυνο του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ Κατά των Ναρκωτικών, και Λήδα Μαλάμη, μέλος του Τμήματος. Νωρίτερα στον ίδιο χώρο διοργανώνεται τουρνουά μπάσκετ.

Την Παρασκευή 26 Ιούνη, η θεατρική ομάδα της ΚΝΕ στην Πάτρα, στις 20.30, στο θεατράκι της Μαρίνας, παρουσιάζει θεατρική παράσταση με βάση το έργο του Ντάριο Φο «Η μαριχουάνα της μαμάς είναι πιο γλυκιά».

Το Σάββατο 27 Ιούνη, η ΤΟ Μεταφορών Αττικής του ΚΚΕ και οι αντίστοιχες ΟΒ της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδήλωση, στο Κερατσίνι, στις 19.00, στην πλατεία Πόντου, με ομιλητή τον Παναγιώτη Κατηφέ.

Το Σάββατο 27 Ιούνη, η Τομεακή Οργάνωση Σάμου της ΚΝΕ οργανώνει αγώνα δρόμου, στο Βαθύ (πλατεία Πυθαγόρα), στις 19.00, με σύνθημα «Πες ναι στη ζωή, όχι σε όλα τα ναρκωτικά». (δηλώσεις συμμετοχής στο 6977.175.256).

Το Σαββατοκύριακο 27 και 28 Ιούνη, η Τομεακή Οργάνωση Μεσσηνίας της ΚΝΕ οργανώνει τουρνουά ποδοσφαίρου 5x5 με σύνθημα: «Ψάξε την πραγματική ουσία. Πες όχι σε όλα τα ναρκωτικά», στα γηπεδάκια της Δυτικής Παραλίας (δηλώσεις συμμετοχής στο 6984.465.122).

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΞΑΝΘΗΣ
Παρέμβαση για την υλοποίηση της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής

Παρέμβαση για την υλοποίηση της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής στον δήμο Ξάνθης το σχολικό έτος 2020 - 2021 έκανε η «Λαϊκή Συσπείρωση» με Ερώτηση που κατέθεσε προς τον δήμαρχο και τον αντιδήμαρχο Παιδείας.

Ο δήμος Ξάνθης είχε εξαιρεθεί από τις δύο προηγούμενες φάσεις εφαρμογής του προγράμματος, λόγω έλλειψης αιθουσών. Πλέον έχει ενταχθεί στο σχεδιασμό για το σχολικό έτος 2020 - 2021, όμως κανείς δεν γνωρίζει αν και πώς θα αντιμετωπιστούν οι τεράστιες ελλείψεις στη σχολική στέγη και αν θα λειτουργήσουν τα νηπιαγωγεία από την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Καμία ενημέρωση δεν έχουν και οι γονείς που κλήθηκαν να κάνουν αιτήσεις για την εγγραφή των παιδιών τους στην Προσχολική Αγωγή.

Με βάση αυτήν την κατάσταση η «Λαϊκή Συσπείρωση» ρωτά:

 • «Πόσες αίθουσες χρειάζονται για την υλοποίηση της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής με βάση και τα στοιχεία των εγγραφών και πού θα εγκατασταθούν;
 • Θα είναι έτοιμες οι υποδομές για να υλοποιηθεί η δίχρονη Προσχολική Αγωγή από Σεπτέμβρη;
 • Θα διεκδικήσει ο δήμος από την κυβέρνηση χρηματοδότηση για να σχεδιάσει ολοκληρωμένα την ανέγερση νέων σύγχρονων, ασφαλών νηπιαγωγείων, με όλους τους απαιτούμενους χώρους, υποδομές και μέσα και να μη μονιμοποιηθεί η απαράδεκτη κατάσταση με τα κοντέινερ που σύμφωνα με νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να εγκατασταθούν ακόμα και σε αυλές σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης;
 • Θα διεκδικήσει ο δήμος τη μείωση του αριθμού των μαθητών σε 15 ανά τμήμα;».
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Οι αφανείς ήρωες να γίνουν πρωταγωνιστές»

Εκδήλωση στο πλαίσιο της καμπάνιας της ΚΝΕ

Εκδήλωση στο πλαίσιο της καμπάνιας «Οι αφανείς ήρωες να γίνουν πρωταγωνιστές» οργάνωσαν τη Δευτέρα οι Τομεακές Οργανώσεις Εργατικού και Μαθητείας της ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, με κεντρικό ομιλητή τον Θανάση Χρηστίδη, μέλος του ΓΠ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Η καμπάνια της ΚΝΕ έχει ξεκινήσει στην Κεντρική Μακεδονία από την προηγούμενη βδομάδα, καθώς πραγματοποιήθηκαν ήδη σειρά μαζικών περιοδειών σε χώρους δουλειάς στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της περιοχής. Τα μέλη της ΚΝΕ συζήτησαν πλατιά με νέους εργαζόμενους σε σούπερ μάρκετ, τηλεφωνικά κέντρα, επισιτιστικές αλυσίδες και εμπορικά καταστήματα, οι οποίοι μάλιστα έχουν δείξει μέχρι τώρα μεγάλο ενδιαφέρον στο να ακούσουν τις θέσεις της ΚΝΕ και να συζητήσουν για το τι πρέπει να γίνει για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως η σκληρή εντατικοποίηση της εργασίας.

Ο Θανάσης Χρηστίδης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ομιλία του στην πείρα που συσσωρεύτηκε από την επίθεση του κεφαλαίου στα δικαιώματα των εργαζομένων, και ειδικά των νέων, κατά τη διάρκεια τόσο της προηγούμενης καπιταλιστικής κρίσης, όσο της περιόδου καπιταλιστικής ανάπτυξης που ακολούθησε. Στη συνέχεια μίλησε για το πώς η πανδημία ανέδειξε τη βαρβαρότητα του καπιταλισμού και την ιστορικά ξεπερασμένη φύση του. Κάλεσε, τέλος, τους νέους εργαζόμενους να δυναμώσουν μέσα από τα σωματεία τους την πάλη για να μην πληρώσει ο λαός ξανά τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης, να δυναμώσουν την πάλη για την ανατροπή:

Ο Θανάσης Χρηστίδης (αριστερά στη φωτ.), μέλος του ΓΠ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ
Ο Θανάσης Χρηστίδης (αριστερά στη φωτ.), μέλος του ΓΠ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ
«Σήμερα μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα, βασική προϋπόθεση είναι να καταργήσουμε αυτό που ζούμε. Την τάξη των καπιταλιστών δηλαδή. Μπορεί να υπάρξει κοινωνία στην οποία κουμάντο θα κάνει ο λαός, αυτή η κοινωνία είναι ο σοσιαλισμός. Σε αυτήν την κοινωνία τα κλειδιά της οικονομίας και την εξουσία τα έχουν η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα με σκοπό την ικανοποίηση των διευρυμένων μας αναγκών».

Αναφερόμενος στα ζητήματα που οξύνθηκαν κατά την πανδημία, στάθηκε κυρίως στο ότι «αναδείχτηκε για μια ακόμα φορά ποιοι είναι οι κοινωνικά χρήσιμοι και ποια τα παράσιτα, ποιοι κινούν την παραγωγή και ποιοι καρπώνονται τον πλούτο. Οι αφανείς ήρωες δηλαδή, όπως λέει και η καμπάνια της ΚΝΕ, οι εργαζόμενοι που φάνηκε στην πράξη ότι χωρίς αυτούς δεν θα λειτουργούσαν νοσοκομεία, εργοστάσια, επιχειρήσεις, είναι αυτοί που μας κράτησαν όρθιους, είναι αυτοί που βγάζουν και παράγουν τον πλούτο, είναι αυτοί που χωρίς την εργασία τους γρανάζι δεν γυρνά».

Κατέληξε πως γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο αυτοί οι αφανείς ήρωες πρέπει να γίνουν και οι πρωταγωνιστές και να δυναμώσουν τη σύγκρουση με τον πραγματικό αντίπαλο, την αστική τάξη, το κράτος της και τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες. «Γιατί αυτοί που κατέχουν την ιδιοκτησία των μηχανών, των εργοστασίων, των μέσων παραγωγής έχει αποδειχτεί ότι είναι άχρηστοι στην παραγωγική διαδικασία, δεν χρειάζονται πουθενά».

Παρέμβαση πραγματοποίησε στην εκδήλωση νωρίτερα ο Μιχάλης Μαλάκογλου, μέλος του ΤΣ Εργατικού Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, που αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς του κλάδου του επισιτισμού, το πώς άλλαξαν την περίοδο της πανδημίας οι σχέσεις εργασίας και εντάθηκε η επίθεση του κεφαλαίου στα δικαιώματα των νέων εργαζομένων, ενώ επίσης τόνισε πως τα μέτρα προστασίας και υγιεινής στους χώρους δουλειάς έχουν παραμεριστεί από την εργοδοσία.

Δράσεις στο πλαίσιο της καμπάνιας και στην Αττική

Από τις εξορμήσεις της Τομεακής Οργάνωσης Επισιτισμού - Τουρισμού
Από τις εξορμήσεις της Τομεακής Οργάνωσης Επισιτισμού - Τουρισμού
Οι δράσεις στο πλαίσιο της καμπάνιας της ΚΝΕ για τους νέους εργαζόμενους και άνεργους, που θα ξεδιπλωθεί όλο το καλοκαίρι μέχρι τον Σεπτέμβρη, συνεχίζονται και στην Αττική.

Το πρωί της Δευτέρας, μέλη της Οργάνωσης Βιομηχανίας της ΚΝΕ ανάρτησαν πανό στην Εθνική Οδό με το σύνθημα της καμπάνιας «Οι "αφανείς ήρωες" να γίνουν πρωταγωνιστές! Δεν θα πληρώσουμε ξανά την κρίση τους!». Το σημείο δεν είναι τυχαίο, καθώς από εκεί περνούν καθημερινά χιλιάδες εργάτες της βιομηχανίας αλλά και άλλοι εργαζόμενοι. Η πρωτοβουλία αυτή είναι επίσης μια ένδειξη αλληλεγγύης προς τους εργάτες της «Tasty Foods», που βρίσκονται αυτές τις μέρες σε απεργιακές κινητοποιήσεις για να παρθεί πίσω η απόλυση συναδέλφου τους, ο οποίος είναι υποψήφιος για την Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας στο εργοστάσιο.

Στη μάχη για να φτάσει παντού το μήνυμα της καμπάνιας έχει ριχτεί και η Τομεακή Οργάνωση Εμπορίου - Υπηρεσιών Αττικής. Τις προηγούμενες μέρες, μέλη και φίλοι της ΚΝΕ πραγματοποίησαν εξορμήσεις και περιοδείες σε μεγάλα εμπορικά κέντρα της Αττικής, καθώς και στον πεζόδρομο της Ερμού, σε καταστήματα λιανικής πώλησης ρουχισμού και σε σούπερ μάρκετ. Από τις εξορμήσεις αναδεικνύεται ότι η εργοδοσία έχει δείξει τις διαθέσεις της στα εμπορικά καταστήματα με συνέχιση της αναστολής εργασίας, με εκ περιτροπής εργασία, όπως στο «Attica», καθώς και με απολύσεις στα σούπερ μάρκετ, όπως στο «My Market» στην Αγία Βαρβάρα. Αυτή η κατάσταση θα γίνεται όλο και πιο δύσκολη, παίρνοντας υπόψη και την ανακοίνωση του ομίλου «Inditex» («Zara», «Bershka», «Pull&Bear» κ.ά.) ότι θα προχωρήσει σε κλείσιμο 1.200 καταστημάτων σε όλο τον κόσμο το 2021. Η ΤΟ Εμπορίου - Υπηρεσιών θα εντείνει ακόμα περισσότερο τη δραστηριότητά της τις επόμενες μέρες, με επόμενο σταθμό το Σάββατο 27 Ιούνη, που είναι μέρα δράσης της ΚΝΕ για τους εργαζόμενους στα εμπορικά καταστήματα στην Αττική.

Πανό στην Εθνική Οδό από την Οργάνωση Βιομηχανίας
Πανό στην Εθνική Οδό από την Οργάνωση Βιομηχανίας
Στο πλαίσιο της καμπάνιας επίσης, η Τομεακή Οργάνωση Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής πραγματοποίησε περιοδείες σε επισιτιστικά καταστήματα και μεγάλες αλυσίδες, συζητώντας πλατιά με τους εργαζόμενους, πώς με οργάνωση και αποφασιστικότητα μπορούμε να αλλάξουμε τη ρότα των πραγμάτων σε όλους τους χώρους δουλειάς.

Οι εξορμήσεις στην Αττική συνεχίζονται αυτές τις μέρες ως εξής:

Σήμερα Τετάρτη: Στις 8.30, εξόρμηση της Οργάνωσης Χρηματοπιστωτικού στην εταιρεία «Europhone». Στις 11.00, περιοδεία στα ΙΕΚ «Αλφα» με επικεφαλής τον Αντώνη Κωσταδήμα, μέλος του ΓΠ Αττικής της ΚΝΕ. Στις 11.30, εξόρμηση στην εταιρεία «Νokia» με τον Αντώνη Μαλλιαράκη, στέλεχος της ΚΝΕ. Στις 16.30, εξόρμηση στη «Vodafone» στο Φάληρο με την Γωγώ Θεοδωροπούλου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Αύριο Πέμπτη: Στις 11.00, περιοδεία στο ΙΕΚ «Ακμή» με την Σωτηρία Αγγελινιάδη, μέλος της ΚΕΟΕ της ΚΝΕ. Στις 20.00, εξόρμηση στο Κέντρο Ειδικής Αγωγής «Ακροβάτης» με την Ηλέκτρα Τεμπονέρα, στέλεχος της ΚΝΕ.Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ