Πέμπτη 24 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:
  • Πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 30 Μάη: Εντείνονται οι προετοιμασίες για την επιτυχία της από τις ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις - Με «αιτήματα» τις αξιώσεις του κεφαλαίου και εντεινόμενο εκφυλισμό οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού
  • Εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία: Ρεπορτάζ από τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες της σημερινής μέρας δράσης
  • Συστηματική και διαρκώς εντεινόμενη η επίθεση στο απεργιακό δικαίωμα: Χαρακτηριστικό το μπαράζ ενάντια στην πρόσφατη απεργία στο Μετρό

Σημ.: Λόγω αναπροσαρμογής της ύλης του 4σέλιδου για την απεργία, το θέμα για τους ειδικευόμενους γιατρούς που είχε αναγγελθεί θα δημοσιευτεί σε επόμενο φύλλο της εφημερίδας.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Πλατύ άνοιγμα και κινητοποιήσεις στην τελική ευθεία για την απεργία

Από τις χτεσινές στάσεις εργασίας και συνελεύσεις σε εργοτάξια από το Συνδικάτο Οικοδόμων
Από τις χτεσινές στάσεις εργασίας και συνελεύσεις σε εργοτάξια από το Συνδικάτο Οικοδόμων
Με πρόγραμμα δράσης που περιλαμβάνει πλατύ άνοιγμα στους χώρους δουλειάς αλλά και αγωνιστικές πρωτοβουλίες, τα Σωματεία, οι Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ εντείνουν τη δραστηριότητά τους για την πανελλαδική πανεργατική απεργία την Τετάρτη 30 Μάη. «Η ανάπτυξή σας τσακίζει τη ζωή μας! Αγώνας, οργάνωση και αντεπίθεση η επιλογή μας!», είναι το σύνθημα που προτάσσουν.

Με περιοδείες, εξορμήσεις, συσκέψεις και συνελεύσεις θέτουν στο επίκεντρο της συζήτησης σε κάθε κλάδο και περιοχή το κάλεσμα στην απεργία με πλαίσιο πάλης που ανταποκρίνεται στις εργατικές - λαϊκές ανάγκες. Με τις κινητοποιήσεις που οργανώνουν θέτουν στην ημερήσια διάταξη την πάλη για Συλλογικές Συμβάσεις, αυξήσεις στους μισθούς, προστασία και διεύρυνση των εργατικών δικαιωμάτων.

Κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία και τις συγκεντρώσεις απευθύνουν επίσης η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), Ενώσεις και Σύλλογοι αυτοαπασχολούμενων και ΕΒΕ, καθώς και Ομοσπονδίες και Σύλλογοι αγροτοκτηνοτρόφων.

Καλούν επίσης το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) και η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ).

Οι απεργιακές συγκεντρώσεις

Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ θα γίνει στις 10.30 π.μ., στην Ομόνοια. Στον Πειραιά, στις 10 π.μ., στην πλατεία Καραϊσκάκη. Στη Θεσσαλονίκη, στις 10 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Συγκεντρώσεις θα γίνουν σε δεκάδες ακόμα πόλεις σε όλη τη χώρα. Μέχρι στιγμής, έχουν οριστεί οι ακόλουθες: Αγρίνιο (10 π.μ., κεντρική πλατεία). Αλεξανδρούπολη (10.30 π.μ., δημαρχείο). Αργος (10.30 π.μ., πλατεία Αγίου Πέτρου). Βόλος (10 π.μ., πλατεία Πανεπιστημίου). Γιάννενα (10 π.μ., Εργατικό Κέντρο). Γιαννιτσά (11 π.μ., πλατεία ΕΠΟΝ - πεζόδρομος). Δράμα (10 π.μ., κεντρική πλατεία). Εδεσσα (11 π.μ., Μικροί Καταρράκτες). Ελασσόνα (10.30 π.μ., απέναντι από το Ταχυδρομείο). Ζάκυνθος (10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο). Ηγουμενίτσα (10 π.μ., ΟΤΕ). Ηράκλειο (10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας). Θήβα (10.30 π.μ., πεζόδρομος). Ικαρία (12 μ., Αγιος Κήρυκος). Καβάλα (11 π.μ., κεντρική πλατεία). Καλαμάτα (10 π.μ., πλατεία 23ης Μάρτη). Καρδίτσα (10 π.μ., κεντρική πλατεία). Κατερίνη (10.30, πλατεία Ελευθερίας). Κέρκυρα (10 π.μ., Σαρόκο). Κεφαλονιά (10 π.μ., Εργατικό Κέντρο). Κομοτηνή (10 π.μ., κεντρική πλατεία). Κως (10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας). Λαμία (10 π.μ., πλατεία Πάρκου). Λάρισα (10.30 π.μ., κεντρική πλατεία). Νάουσα (10.30 π.μ., κεντρική πλατεία). Ξάνθη (10.30 π.μ., κεντρική πλατεία). Πάτρα (10 π.μ., Εργατικό Κέντρο). Ρόδος (10.30 π.μ., πλατεία Κύπρου). Σάμος (10 π.μ., Εργατικό Κέντρο). Τρίκαλα (10 π.μ., κεντρική πλατεία). Τρίπολη (10.30 π.μ., πλατεία Πετρινού). Χαλκίδα (10.30 π.μ., πλατεία Αγοράς). Χίος (10 π.μ., είσοδος Απλωταριάς).

Παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις μέχρι την απεργία

Με αγωνιστικές πρωτοβουλίες για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) συνδυάζουν την προετοιμασία της απεργίας Ομοσπονδίες και Σωματεία σε μια σειρά από κλάδους.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας προχωρά σήμερα, Πέμπτη, στις 12.30 μ.μ., σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, διεκδικώντας μέτρα για την εφαρμογή των εργοταξιακών ΣΣΕ που υπογράφτηκαν πρόσφατα, μετά από πολύμηνο αγώνα, στα εργοτάξια του «Αστέρα Βουλιαγμένης» και του Φαληρικού Ορμου.

Παράλληλα, το Συνδικάτο οργανώνει στάσεις εργασίας και συνελεύσεις σε εργοτάξια. Στάσεις εργασίας έγιναν χτες στα εργοτάξια του στούντιο «Καραγιάννης» στο Μαρκόπουλο και στο εργοτάξιο ανακαίνισης του ξενοδοχείου «Ledra». Οι εργαζόμενοι συμμετείχαν καθολικά στις συνελεύσεις και ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις γύρω από τον αγώνα για υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ καθώς και για την απεργία στις 30 Μάη. Στο εργοτάξιο του «Ledra» οι εργαζόμενοι, εκτός από τη συμμετοχή τους στην απεργία, πήραν επίσης απόφαση να κλιμακώσουν την πάλη για υπογραφή εργοταξιακής ΣΣΕ. Σήμερα, Πέμπτη, περιοδείες θα πραγματοποιηθούν στο εργοτάξιο ανάπλασης του Φαληρικού Ορμου και στο εργοτάξιο του Μουσείου Γουλανδρή στο Παγκράτι. Προγραμματίζεται επίσης σύσκεψη στις 7 μ.μ., στο Παράρτημα Ιλίου (Μενελάου 33 και Χρυσηίδος).

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ) καλεί σωματεία και εργαζόμενους του κλάδου σε παράσταση διαμαρτυρίας αύριο, Παρασκευή, στα γραφεία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (Αγρινίου 3, Χαλάνδρι). Σε συνέχεια προηγούμενων παρεμβάσεων για την υπογραφή ΣΣΕ στον κλάδο, η Ομοσπονδία θα παραλάβει την πρόταση που έχουν δεσμευτεί να καταθέσουν οι εργοδότες. Παράλληλα, το Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής υλοποιεί εξορμήσεις σε μια σειρά από χώρους δουλειάς.

Σε στάση εργασίας προχωρά αύριο, Παρασκευή (1 μ.μ. έως 3 μ.μ.), το Σωματείο Εργαζομένων «First Data», διεκδικώντας την υπογραφή ΣΣΕ. «Τα πρόσφατα στοιχεία κατατάσσουν τη "First Data" στην τρίτη θέση, στις τρεις μεγαλύτερες εταιρείες πληροφορικής αναφορικά με τα κέρδη τους. Σε αντιδιαστολή εμείς παλεύουμε να ζήσουμε με μισθούς των 400 και 500 ευρώ, να φτάνει 15 ο μήνας και να μην έχουμε ευρώ στην τσέπη μας, να μην μπορούμε να προσφέρουμε στα παιδιά μας μια αξιοπρεπή ζωή, να δουλεύουμε υπερωρίες για να αυξήσουμε λίγο το μισθό μας και μάλιστα σε συνθήκες πίεσης, εντατικοποίησης και συνεχών αξιολογήσεων», σημειώνει το Σωματείο και καλεί: «Ολοι στην απεργία!».

Στη Θεσσαλονίκη

Με εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς δίνουν τη μάχη για την απεργία οι ταξικές δυνάμεις στη Θεσσαλονίκη. Χτες το πρωί πραγματοποίησαν εξορμήσεις κατά κλάδο, σε επιχειρήσεις στη ΒΙΠΕ Σίνδου, σε εμπορικά καταστήματα και αποθήκες αλυσίδων σούπερ μάρκετ, επισιτιστικές αλυσίδες, υπηρεσίες των δήμων Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Θέρμης, επιχειρήσεις πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών (SGA).

Το απόγευμα πραγματοποιήθηκαν ανοιχτές συσκέψεις, συνελεύσεις και παρεμβάσεις, από τις Λαϊκές Επιτροπές Κέντρου - Ανω Πόλης, Τούμπας, 5ου Διαμερίσματος και Καλαμαριάς, για την ανάδειξη του περιεχομένου της απεργιακής μάχης, για την οργάνωση της κοινής πάλης εργατοϋπαλλήλων, αυτοαπασχολούμενων, μικρών επαγγελματιών, συνταξιούχων, νεολαίας, ενάντια στους πλειστηριασμούς της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας, για την από κοινού πάλη για τα οξυμένα εργατικά - λαϊκά προβλήματα.

Σήμερα, προγραμματίζονται εξορμήσεις από το ΣΕΤΕΠΕ, το ΣΕΤΗΠ, την Ενωση Λογιστών κ.ά., ενώ το Σάββατο 26/5 θα πραγματοποιηθεί παρέμβαση Σωματείων και Λαϊκών Επιτροπών στις μεγάλες λαϊκές αγορές.

Σύσκεψη της Ομοσπονδίας Τροφίμων και έκτακτη συνέλευση στην «ΕΒΓΑ»

Η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών καλεί σε ευρεία σύσκεψη τα σωματεία της Αττικής, την Κυριακή 27/5, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία της (Πειραιώς 1, 5ος όροφος). Στη σύσκεψη θα γίνουν ενημέρωση για τη συνάντηση με τον ΣΕΒ για την υπογραφή νέων κλαδικών ΣΣΕ καθώς και συζήτηση για την οργάνωση της απεργίας στις 30 Μάη.

Σε έκτακτη Γενική Συνέλευση καλεί τους εργαζόμενους τη Δευτέρα 28/5, στη 1 μ.μ., το Σωματείο Εργαζομένων «ΕΒΓΑ», προκηρύσσοντας παράλληλα στάση εργασίας (1 μ.μ. έως 3 μ.μ.). Στη συνέλευση θα γίνει ενημέρωση για τη συνάντηση ανάμεσα στο ΔΣ του σωματείου και την εργοδοσία για την υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ, την προκλητική στάση της εταιρείας και την ανάγκη να συνεχιστούν οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες. Επίσης, θα συζητηθούν μέτρα για την οργάνωση της απεργίας.

ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟΣ - ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ
Με αιτήματα τις αξιώσεις του κεφαλαίου και ένταση του εκφυλισμού

Χαρακτηριστική η στάση των εργατοπατέρων μπροστά στις 30 Μάη

Η επιχείρηση της περιβόητης «συμμαχίας» για τον εγκλωβισμό των εργαζομένων στις αξιώσεις του κεφαλαίου πάει «πακέτο» με τη στάση παραπέρα υπονόμευσης του εργατικού κινήματος
Η επιχείρηση της περιβόητης «συμμαχίας» για τον εγκλωβισμό των εργαζομένων στις αξιώσεις του κεφαλαίου πάει «πακέτο» με τη στάση παραπέρα υπονόμευσης του εργατικού κινήματος
Λιγότερο από μια βδομάδα πλέον πριν από την απεργία στις 30 Μάη, η στάση των δυνάμεων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η μάχη που δίνουν να κρατήσουν τους εργαζόμενους εγκλωβισμένους στην αντιλαϊκή στρατηγική του κεφαλαίου, η προσπάθειά τους να συμβάλουν στην παρουσίαση των αξιώσεων των μονοπωλίων ως «εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου», πίσω από το οποίο πρέπει να στρατευτούν οι εργαζόμενοι, πηγαίνουν «πακέτο» με την υπονόμευση και τον εντεινόμενο εκφυλισμό που καλλιεργούν οι δυνάμεις αυτές στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Χαρακτηριστικά, οι πλειοψηφίες των διοικήσεων ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, αφού προκήρυξαν την απεργία με... συνέντευξη Τύπου και αιτήματα κομμένα και ραμμένα στις αξιώσεις του κεφαλαίου, έκτοτε εξαφανίστηκαν...

Εξαγγέλλοντας την 30ή Μάη ως μέρα «πανεθνικής δράσης» αλλά και αφετηρίας της λεγόμενης «κοινωνικής συμμαχίας», που έστησαν μαζί με τις ηγεσίες της ΓΣΕΒΕΕ, της ΕΣΕΕ και Επιμελητηρίων, με δυνάμεις δηλαδή που εκφράζουν τα συμφέροντα ανώτερων μεσαίων επιχειρήσεων, οι κυβερνητικοί - εργοδοτικοί συνδικαλιστές έχουν βάλει πλώρη για να στοιχήσουν τους εργαζόμενους πίσω από τα αντεργατικά «αναπτυξιακά σχέδια» της κυβέρνησης και των μεγαλοεργοδοτών.

Ο σχεδιασμός τους να σύρουν τους εργαζόμενους πίσω από αιτήματα ξένα και εχθρικά για τα δικά τους συμφέροντα δεν αναιρεί βέβαια τον υπονομευτικό τους ρόλο μέσα στα σωματεία, ενάντια στην οργάνωση και την κινητοποίηση των εργαζομένων, κόντρα στη μάχη που δίνουν τα ταξικά συνδικάτα.

Εξάλλου, τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων περιλαμβάνουν, από τη μια, εργαζόμενους που διεκδικούν «αναπτυξιακά μέτρα» για λογαριασμό τους, από την άλλη όμως απαιτούν οι επιχειρήσεις να δουλεύουν «ρολόι», χωρίς οργάνωση και διεκδίκηση, πόσο μάλλον χωρίς απεργίες.

Ετσι, σε μια σειρά από Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Σωματεία, οι ίδιες δυνάμεις κωλυσιεργούν, δεν ορίζουν συνεδριάσεις ή δεν βάζουν το θέμα της απεργίας σε συζήτηση, ακόμα και καταψηφίζουν την κήρυξη απεργίας. Πολύ περισσότερο, δεν παίρνουν κανένα μέτρο για να καλέσουν στην απεργία, αντιθέτως σε πολλές περιπτώσεις καλούν τους εργαζόμενους να γίνουν απεργοσπάστες.

Ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα

Χαρακτηριστικά, στη συνεδρίαση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, όπου το θέμα της απεργίας συζητήθηκε μόλις προχτές, σύσσωμες οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΕΑΚ (ΣΥΡΙΖΑ - ΛΑΕ), ανεξάρτητα από τις επιμέρους διαφοροποιήσεις τους, υπερθεμάτισαν για τη «μέρα πανεθνικής δράσης» και το αντεργατικό περιεχόμενό της. Στάθηκαν με κοινό μέτωπο απέναντι στον ταξικό προσανατολισμό και το πλαίσιο διεκδικήσεων που προτάσσουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Την ίδια ώρα, βέβαια, «ψιθύρισαν» σε τοποθετήσεις τους και τις ανησυχίες τους μήπως εκτεθεί για μια ακόμα φορά η γύμνια τους στην απεργιακή τους συγκέντρωση, εκφράζοντας μάλιστα την ελπίδα... να τους σώσουν οι «σύμμαχοι» από την περιβόητη «κοινωνική συμμαχία» που έστησαν...

Στην Κρήτη, η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου (ΕΚΗ) πήρε τη σκυτάλη από τη ΓΣΕΕ και επιδίωξε να στήσει την «τοπική συμφωνία των προθύμων», οργανώνοντας σύσκεψη με τους αντίστοιχους φορείς. «Οι αντιπροσωπευτικότεροι φορείς της κοινωνίας των πολιτών αναλαμβάνουν ενιαία δράση (...) διεκδικώντας δυναμικά εναλλακτικές πολιτικές και μέτρα εξόδου από την κοινωνικοοικονομική κρίση», αναφέρει χαρακτηριστικά το ΕΚΗ. Μόνο που, όπως καταγγέλλει η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ, ανάμεσα στους φορείς της «συμμαχίας», μαζί με τους εργοδοτικούς και κυβερνητικούς συνδικαλιστές, οι εργαζόμενοι βρίσκουν αυτούς που μαζί με την κυβέρνηση επιτίθενται στα δικαιώματά τους. Μεταξύ άλλων, την ηγεσία του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, που πρωτοστατεί στο αίτημα για διεύρυνση του ωραρίου των καταστημάτων μέχρι τις 11 το βράδυ και στη δουλειά τις Κυριακές, αλλά και το βραβευμένο από το υπουργείο Παιδείας της Γερμανίας Επιμελητήριο (ΕΒΕΗ) για τα προγράμματα μαθητείας και κατάρτισης που εφαρμόζει...

Απεργία στις 30 Μάη αλλά... «σιγή νεκροταφείου» στους χώρους δουλειάς αποφάσισε η συνδικαλιστική πλειοψηφία στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου (ΠΟΕΜ). Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, την περασμένη Δευτέρα, η ΠΑΣΚΕ υπερασπίστηκε το αντεργατικό πλαίσιο της λεγόμενης «κοινωνικής συμμαχίας», κόντρα στο κάλεσμα των ταξικών δυνάμεων της ΔΑΣ. Η ΔΑΣ κατέθεσε αίτημα για άμεση αγωνιστική κινητοποίηση στον κλάδο με επίκεντρο τα οξυμένα προβλήματα σε μια σειρά από μεγάλους χώρους, όπως τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, η ΛΑΡΚΟ, τα ΕΑΣ, η ΕΛΒΟ, η ΠΙΤΣΟΣ, η «Χαλυβουργική». Πρόκειται για επιχειρήσεις όπου στα σωματεία την πλειοψηφία έχουν ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ. Παρ' όλα αυτά το αίτημα καταψηφίστηκε.

Αντίστοιχα, στον Ενιαίο Σύλλογο Εργαζομένων Υπουργείου Πολιτισμού, που προχώρησε σε συνέλευση την προηγούμενη Τρίτη (δεν είχε απαρτία, αλλά έγινε συζήτηση), ο πρόεδρος, που πρόσκειται στην ΠΑΣΚΕ (ΔΗΣΥΠ), δεν συμπεριέλαβε στην εισήγησή του ούτε καν μια τυπική αναφορά στην απεργία.

Στη Μαγνησία η πλειοψηφούσα στο Σωματείο Επισιτισμού - Τουρισμού παράταξη της ΠΑΣΚΕ δεν θέλησε ούτε να ακούσει για το ζήτημα της απεργίας στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στις 17 Μάη, που κι αυτή ακόμα έγινε κάτω από την πίεση και την επιμονή των δύο εκλεγμένων εκπροσώπων της ΔΑΣ.

Τη μη συμμετοχή του στην απεργία αποφάσισε η διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων στην επιχείρηση «Παπαστράτος», την περασμένη Δευτέρα. Οπως υπενθυμίζει η ΔΑΣ, οι ίδιοι συνδικαλιστές που πήραν αυτήν την απόφαση έχουν προσφέρει τη στήριξή τους στην επίθεση της εργοδοσίας, από τις μειώσεις στα επιδόματα μέχρι την επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης και των εργολαβικών συνεργείων.

Και φυσικά... αγνοείται ακόμα και η συνεδρίαση για την οργάνωση της απεργίας σε μια σειρά από μεγάλες Ομοσπονδίες στις διοικήσεις των οποίων πλειοψηφούν οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, όπως είναι η Ομοσπονδία Επισιτισμού - Τουρισμού (ΠΟΕΕ ΥΤΕ), η Ομοσπονδία Πετρελαιοειδών, η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ κ.ά.

Νερό στο μύλο της υπονόμευσης

Την ίδια ώρα, το μύλο της υπονόμευσης γυρίζουν και οι δυνάμεις που πρόσκεινται στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, καλλιεργώντας σύγχυση μπροστά στην απεργιακή μάχη.

Χαρακτηριστικά, σε άλλες ανακοινώσεις τους λένε ότι «η 30ή Μάη δεν είναι απεργία, είναι συμμαχία με την εργοδοσία» και καλούν σε καταψήφιση της απεργίας, σε άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις την υπερψηφίζουν (π.χ. στο ΕΚΑ), σε άλλες την καταψηφίζουν, αλλά δηλώνουν ότι θα απεργήσουν... Σε ανακοινώσεις τους καλούν σε «μαζικές διαμαρτυρίες» το πρωί της 30ής Μάη, χωρίς όμως να αναφέρουν ούτε λέξη για απεργία!

Οι ταξικές δυνάμεις στη μάχη με πλαίσιο που ανταποκρίνεται στις εργατικές - λαϊκές ανάγκες

Κόντρα στις συνθήκες που διαμορφώνει η απροκάλυπτα εργοδοτική και απεργοσπαστική στάση των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών, οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ δρουν καθημερινά προετοιμάζοντας την απεργία και τις συγκεντρώσεις τους, με πλαίσιο πάλης που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού.

Αποκαλύπτουν τι σημαίνουν τα «αναπτυξιακά σχέδια» κυβέρνησης και εργοδοσίας για τους εργαζόμενους. Ξεσκεπάζουν το ρόλο που έρχονται να παίξουν σε αυτά οι δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού και οι «συμμαχίες» τους.

Θέτουν στο επίκεντρο το πλαίσιο αιτημάτων και διεκδικήσεων που διαμορφώνεται με κριτήριο τις ανάγκες των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Δίνουν καθημερινά τη μάχη της οργάνωσης και της διεκδίκησης στους χώρους δουλειάς και τους κλάδους, με την απεργία να αποτελεί έναν σταθμό στη δράση αυτή.

Η απεργία στις 30 Μάη είναι μια μάχη του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, ένας σταθμός στην προσπάθεια για την άνοδο της οργάνωσης και των αγώνων των εργαζομένων, για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και τη συγκρότηση της πραγματικής Κοινωνικής Συμμαχίας, με τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους, απέναντι στον πραγματικό αντίπαλο, τα μονοπώλια και όλες τις δυνάμεις που τα υπηρετούν.

ΣΕΑΑΝ - ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΑΜΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας έκαναν χτες το μεσημέρι η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής, Πειραιά και Νήσων, στηρίζοντας την πρωτοβουλία της μέρας δράσης για την Υγεία και προβάλλοντας τα αιτήματά τους.

Οπως κατήγγειλαν, πολλά παιδιά αναγκάζονται να σταματήσουν τις απαραίτητες θεραπείες, επειδή ο ΕΟΠΥΥ οφείλει χρήματα για αυτές, μέχρι και για δέκα μήνες, και οι γονείς δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν. Υπενθύμισαν τη μείωση κατά 45% των πιστώσεων του ΕΟΠΥΥ για την Ειδική Αγωγή και καταδίκασαν τα σχέδια νέων περικοπών στα επιδόματα και τις συντάξεις αναπηρίας με εργαλείο τη λεγόμενη «λειτουργικότητα».

«Δώστε λεφτά για Πρόνοια - Υγεία, όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία», απαίτησαν οι συγκεντρωμένοι και κατήγγειλαν: «Το κέρδος σκοτώνει την Υγεία, έξω οι εταιρείες απ' τα νοσοκομεία». Στο αίτημα για συνάντηση με εκπρόσωπο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, η απάντηση ήταν πως δεν υπάρχει κανείς διαθέσιμος. Τελικά, εμφανίστηκε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, πίσω από τα κατεβασμένα ρολά της εισόδου, για να προτείνει στους συγκεντρωμένους να κλείσουν ραντεβού με τον υπουργό στις 30 Μάη, δηλαδή τη μέρα της πανελλαδικής απεργίας... Αφού κατήγγειλαν την κοροϊδία, ΣΕΑΑΝ και Ενιαίος Σύλλογος Γονέων απηύθυναν κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία και τις συγκεντρώσεις.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της μέρας δράσης για την Υγεία

Από τη συγκέντρωση έξω από τα Επείγοντα του «Ευαγγελισμού»
Από τη συγκέντρωση έξω από τα Επείγοντα του «Ευαγγελισμού»
Με συγκεντρώσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας, εξορμήσεις και άλλες αγωνιστικές πρωτοβουλίες στα δημόσια νοσοκομεία ξετυλίχθηκε η χτεσινή «Μέρα δράσης για τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών και τα δικαιώματα των εργαζομένων στην Υγεία και την Πρόνοια».

Την απόφαση για τη μέρα δράσης είχαν πάρει σωματεία εργαζομένων σε δημόσια νοσοκομεία, στο πλαίσιο ανάπτυξης κοινής αγωνιστικής δράσης, διεκδικώντας αιτήματα που απαντούν στα οξυμένα προβλήματα των νοσοκομείων, των υγειονομικών και των ασθενών, απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης στην Υγεία.

Τα αιτήματα αιχμής των κινητοποιήσεων είναι τα εξής: Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, όλων των κλάδων. Τερματισμός της εργασιακής ομηρίας των ελαστικά εργαζόμενων. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Πλήρης και επαρκής χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ανάκτηση όλων των απωλειών σε μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα. Να μπει τέλος στην εντατικοποίηση. Καμιά περικοπή στο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας. Ενταξη στα ΒΑΕ όλων όσοι εργάζονται σε βαριές - ανθυγιεινές και επικίνδυνες συνθήκες. Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας. Καμιά πληρωμή από τους ασθενείς.

Πρωτοβουλίες σε νοσοκομεία της Αττικής

Από την κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη
Από την κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη
Συγκέντρωση έξω από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και πορεία μέχρι τη Βασιλίσσης Σοφίας, ενημερώνοντας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο και συνολικά η δημόσια Υγεία αλλά και για τα αιτήματα των εργαζομένων, οργάνωσε χτες το πρωί το Σωματείο Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό». Το «παρών» στην πρωτοβουλία έδωσαν αντιπροσωπείες από τις Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ και ΟΑΕΕ, από συνταξιουχικά σωματεία, το Σύλλογο Γυναικών της ΟΓΕ στον Βύρωνα καθώς και τις Λαϊκές Επιτροπές της Αθήνας.

Οι εργαζόμενοι διαμήνυσαν στην κυβέρνηση πως «τα νοσοκομεία δεν είναι επιχειρήσεις», απαιτώντας να δοθούν κρατικές επιχορηγήσεις και καταγγέλλοντας τον μειωμένο προϋπολογισμό.

Στη συγκέντρωση, ο πρόεδρος του Σωματείου, Ηλίας Σιώρας, κάλεσε σε συμμετοχή στην απεργία στις 30 Μάη, με ταξικό προσανατολισμό, ενώ προανήγγειλε νέα σύσκεψη των σωματείων, μέσα στον Ιούνη, για να συζητηθεί η συνέχεια των κινητοποιήσεων.

Αναφέρθηκε επίσης αναλυτικά στις ελλείψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, στην επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, στην εντατικοποίηση και μια σειρά από προβλήματα που ταλανίζουν το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, το προσωπικό και τους ασθενείς. Ενδεικτικά, όσον αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό οι αποχωρήσεις εργαζομένων είναι υπερδιπλάσιες από τις προσλήψεις (περίπου 135 έναντι 68), οι ειδικευόμενοι θα έπρεπε να φτάνουν τους 420 αλλά είναι λιγότεροι από 350, λείπουν πάνω από 100 ειδικευμένοι γιατροί. Στην Τεχνική Υπηρεσία ενώ προβλέπονται 120 οργανικές θέσεις, υπηρετούν 40 εργαζόμενοι και 20 εργολαβικοί. Οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις αφορούν 550 εργαζόμενους του νοσοκομείου όλων των ειδικοτήτων.

Τη συμπαράσταση των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων μετέφερε ο Γιώργος Αυρηλιώνης, από την Ενωση Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθήνας, ενώ υπενθύμισε την αυριανή συνταξιουχική κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας. Το λόγο πήραν και άλλοι εργαζόμενοι, ενώ ξεχώρισε η παρέμβαση εργαζόμενης που από το καθεστώς της εργολαβικής εργασίας πέρασε σε αυτό της ατομικής σύμβασης με το νοσοκομείο, με ημερομηνία λήξης στο τέλος του έτους. Με έμμετρο λόγο κατήγγειλε την εκμετάλλευση και τη βαρβαρότητα αυτών των εργασιακών σχέσεων. «Πού 'ναι τα δικαιώματα των σύγχρονων καιρών μας, πού 'ναι η σταθερή δουλειά, το μέλλον των παιδιών μας;», σχολίασε μεταξύ άλλων.

Στο «Ασκληπιείο» έγινε συγκέντρωση στο προαύλιο του νοσοκομείου και ακολούθησε παράσταση διαμαρτυρίας, όπου μεταξύ άλλων τέθηκε το σοβαρό πρόβλημα έλλειψης προσωπικού που αντιμετωπίζουν τμήματα του νοσοκομείου. Ακόμα απαιτήθηκε η άμεση λήψη μέτρων για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων και των ασθενών, με αφορμή τα «ατυχήματα» που σημειώθηκαν προχτές στο νοσοκομείο (βλ. αναλυτικότερα στη σελ. 15). Οι εργαζόμενοι μάλιστα υπενθύμισαν ότι το νοσοκομείο αντιμετώπισε πρόβλημα στις πρόσφατες βροχοπτώσεις και εγκαταστάσεις του πλημμύρισαν, όπως και το πρόσφατο περιστατικό κατά το οποίο γιατρός έπαθε ανακοπή την ώρα της δουλειάς.

Στο «Μεταξά» έγινε παράσταση διαμαρτυρίας του Σωματείου στη διοίκηση του νοσοκομείου. Οι εργαζόμενοι ανέδειξαν τον επιτακτικό χαρακτήρα του αιτήματος για προσλήψεις, καθώς υπάρχει σοβαρή έλλειψη προσωπικού σε όλους τους κλάδους. Ακόμα έθεσαν το ζήτημα των ΒΑΕ, προβλήματα καθαριότητας που υπάρχουν στο νοσοκομείο, την έλλειψη συντήρησης των τριών αυτοκινήτων που καλύπτουν την υπηρεσία της «κατ' οίκον νοσηλείας» (δεν έχει γίνει συντήρηση εδώ και τρία χρόνια με αποτέλεσμα να απειλείται η ασφάλεια των εργαζομένων), κ.ά.

Οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία «Σισμανόγλειο», «Αμαλία Φλέμινγκ» και Παίδων Πεντέλης οργάνωσαν κοινή συγκέντρωση, όπου συμφωνήθηκε η συμμετοχή στην απεργία στις 30 Μάη, ενώ προσανατολίζονται σε παρέμβαση στις 29 Μάη, στον απολογισμό που θα κάνει η διοίκηση των νοσοκομείων.

Στο ΨΝΑ έγιναν συγκέντρωση και συμβολικό κλείσιμο της Λ. Αθηνών - Κορίνθου. Ακολούθησε παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του νοσοκομείου. Ανάλογη κινητοποίηση έγινε στο «Ελπίς». Στο «Θριάσιο» έγινε συγκέντρωση στην πύλη, όπου παραβρέθηκε ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελευσίνας. Στο «Αγία Σοφία» μοιράστηκαν ανακοινώσεις του ΠΑΜΕ για την απεργία στις 30 Μάη.

Στο ΚΑΤ πραγματοποιήθηκε συνέλευση, όπου αποφασίστηκε η συμμετοχή στην απεργία και έγινε συζήτηση για τα οξυμένα προβλήματα που προκύπτουν κυρίως από την έλλειψη προσωπικού, με αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, την καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων. Συνέλευση έγινε και στο «Αγλαΐα Κυριακού».

Στο «Αττικόν» έγιναν συγκέντρωση και παρέμβαση στον εργολάβο καθαριότητας και στη διοίκηση για εργασιακά ζητήματα. Στο Κέντρο Βρεφών «ΜΗΤΕΡΑ» έγινε συγκέντρωση στην οποία συμμετείχαν η Λαϊκή Επιτροπή Αγίων Αναργύρων και ο Σύλλογος της ΟΓΕ. Στον «Ερυθρό Σταυρό» οι δυνάμεις της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης» έκαναν εξόρμηση στους χώρους του νοσοκομείου στα εξωτερικά ιατρεία, μοιράζοντας ανακοινώσεις για τα προβλήματα της Υγείας και καλώντας στην απεργία στις 30 Μάη.

Στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη συγκέντρωση μπροστά στο Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» και πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι των τριών διασυνδεόμενων νοσοκομείων («Γ. Γεννηματάς», ΑΧΕΠΑ και «Αγιος Δημήτριος»). Στο πλευρό τους βρέθηκαν συνταξιούχοι όλων των Ταμείων, μετά από κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των Συνταξιουχικών Οργανώσεων.

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία περιέγραψαν τις δραματικές συνθήκες μέσα στις οποίες καλούνται να εργαστούν, με σημαντικές ελλείψεις προσωπικού, μεγάλη εντατικοποίηση, μειωμένη χρηματοδότηση των νοσοκομείων, κ.λπ. Κατήγγειλαν την κυβέρνηση για την ολοένα και βαθύτερη εμπορευματοποίηση της Υγείας, για την απόφασή της να «κουκουλώσει» προσωρινά μέρος των ελλείψεων σε προσωπικό με γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

Με συνθήματα όπως «Οι υγειονομικοί δεν είναι συντεχνία, παλεύουν για δημόσια και δωρεάν Υγεία», «Δώστε λεφτά για την Υγεία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία», πορεύτηκαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

  • Χτες επίσης, τα Σωματεία Εργαζομένων στα Νοσοκομεία Φιλιατών και Λευκάδας είχαν προγραμματίσει Γενικές Συνελεύσεις για την προετοιμασία της απεργίας στις 30/5.
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΣΥ
«Προειδοποιούν» όσους αγωνίζονται ενάντια στις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις στον κλάδο

Λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ ΑΕ ενάντια στην απεργία στο μετρό, ήρθε και η επίσης διορισμένη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διοίκηση της εταιρείας «Οδικές Συγκοινωνίες ΑΕ» να «νουθετήσει» με υπηρεσιακό σημείωμα τους εργαζόμενους, ενάντια σε «παραβατικές συμπεριφορές», όπως χαρακτηρίζει τις αγωνιστικές δράσεις ενάντια σε αντιλαϊκούς σχεδιασμούς.

Απέναντι στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες της ΔΑΣ ΟΑΣΑ και εργαζομένων ενάντια στο κλείσιμο του αμαξοστασίου του Ελληνικού, που αποτελεί πλευρά των συνολικότερων αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων στον κλάδο, η διοίκηση της ΟΣΥ ισχυρίζεται ότι με το υπηρεσιακό σημείωμα δίνει διευκρινίσεις «ώστε να πάψει η δήθεν προστατευτική και σκόπιμη παραπληροφόρηση».

Συγκεκριμένα, εξυμνεί το «διεθνούς ενδιαφέροντος επενδυτικό έργο, με πολυεπίπεδες θετικές συνέπειες για τη χώρα μας» (ιδιωτικοποίηση Ελληνικού) και αναφέρει ότι «για το λόγο αυτόν, ο συγκεκριμένος χώρος απαιτείται άμεσα να ανακοινωθεί». Παραδέχεται δηλαδή ότι το κλείσιμο του αμαξοστασίου δεν γίνεται στο πλαίσιο ενός σχεδιασμού του συγκοινωνιακού έργου, αλλά γιατί έτσι το επιβάλλουν οι καπιταλιστές που θέλουν να επενδύσουν στην περιοχή.

Ακολούθως, η ΟΣΥ παρουσιάζεται ως... προστάτης, και μάλιστα αποκλειστικός, των εργαζομένων, αναφέροντας: «Η εταιρεία και μόνον η εταιρεία είναι συνοδοιπόρος τους και αρωγός τους (σ.σ. των εργαζομένων), γιατί πολύ απλά διαθέτει εκείνες τις δομές και τις διαδικασίες που της επιτρέπουν να αποφασίσει και να δημιουργήσει το μέλλον, χωρίς διχαστικές ιδεοληψίες που αναχαιτίζουν την ομαλή μετάβαση στην πολυπόθητη ανάπτυξη».

Για την «πολυπόθητη ανάπτυξη» της καπιταλιστικής κερδοφορίας, βέβαια, έχουν τσακιστεί οι μισθοί και τα δικαιώματα των εργαζομένων στις συγκοινωνίες, εντείνεται συνεχώς η εμπορευματοποίησή τους, σε βάρος των εργαζομένων και του λαού που τις χρησιμοποιεί.

Η διοίκηση της ΟΣΥ προειδοποιεί προκλητικά μάλιστα ότι θα επιτύχει «την αδιάλειπτη και ασφαλή παροχή της υπηρεσίας μας και όχι την παραβατική παρακώλυση του συγκοινωνιακού έργου (...) Η πιστή εφαρμογή των σχετικών οδηγιών θα απαιτηθεί από όλους μας»!

Απάντηση από τη ΔΑΣ ΟΑΣΑ

Απέναντι σε αυτό το αντεργατικό υπηρεσιακό σημείωμα, η ΔΑΣ ΟΑΣΑ απαντά με ανακοίνωσή της:

«Ξεπέρασε κάθε προηγούμενο θρασύτητας η διορισμένη διοίκηση από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ (...) Εκτοξεύει απειλές για "παραβατικότητα", κάνοντας, κατά την προσφιλή τακτική της κυβέρνησης, το μαύρο άσπρο. Μιλώντας για μετεγκατάσταση, και όχι κλείσιμο, του Αμαξοστασίου Ελληνικού. Μιλώντας για αναβάθμιση του ρόλου των συγκοινωνιών, και όχι για την συρρίκνωση της εταιρείας (...) Η ΔΑΣ απαντάει στην αντεργατική διοίκηση: Πολλοί μας κούνησαν το δάχτυλο και αντί να μας τρομάξουν, τρόμαξαν οι ίδιοι τελικά.

Η αλήθεια είναι τούτη: Τα εφτά αμαξοστάσια της πρώην ΕΘΕΛ γίνονται έξι. Γραμμές και βάρδιες κόβονται καιρό τώρα σε όλα τα αμαξοστάσια. Επισκευάσιμα οχήματα αποσύρονται και γίνονται σκραπ. Εργαζόμενοι καλούνται να μετακινηθούν βιαίως σε άλλα αμαξοστάσια. Το συγκοινωνιακό έργο έχει συρρικνωθεί σε μεγάλο βαθμό και με το κλείσιμο του Αμαξοστασίου Ελληνικού θα συρρικνωθεί ακόμα περισσότερο.

Επειδή ακριβώς γνωρίζει η διοίκηση ότι το έργο της είναι καταστροφικό, γι' αυτό από τη μία ζητάει τη συμβολή των εργαζομένων για το κλείσιμο του αμαξοστασίου και από την άλλη τους απειλεί έμμεσα, με συνέπειες περί "παραβατικής παρακώλυσης του συγκοινωνιακού έργου". Η μέχρι σήμερα ανυπακοή του κλάδου, στην οποία η ΔΑΣ κάλεσε τους εργαζόμενους, έχει θορυβήσει τους υποτακτικούς της κυβέρνησης, γι' αυτό και καταφεύγουν στην προσπάθεια εκφοβισμού και τρομοκράτησης (...) Η εταιρεία, και μόνο η εταιρεία, με εντολές της κυβέρνησης, είναι συνοδοιπόρος και αρωγός των επιχειρηματικών ομίλων που προσδοκούν κέρδη, τόσο μέσα από τη δραστηριότητα στο συγκοινωνιακό έργο όσο και από την περιβόητη "επένδυση" της έκτασης του Ελληνικού. Συνεχίζουμε με οργάνωση, αγώνα, ανυπακοή. Το Αμαξοστάσιο του Ελληνικού δεν θα κλείσει».

Συστηματική και διαρκώς εντεινόμενη η επίθεση στο απεργιακό δικαίωμα

Χαρακτηριστικό το αντιαπεργιακό μπαράζ με αφορμή την πρόσφατη απεργία στο Μετρό

Από παλιότερη αγωνιστική παρέμβαση στο Μετρό
Από παλιότερη αγωνιστική παρέμβαση στο Μετρό
Μερικούς μήνες μετά την ψήφιση της αντιαπεργιακής νομοθεσίας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ (Γενάρης 2018), η πρόσφατη απεργία στο Μετρό και η συντονισμένη αντίδραση επιτελείων και μηχανισμών του συστήματος απέναντί της ήρθαν να επιβεβαιώσουν ότι η εντεινόμενη και συστηματική επίθεση στο απεργιακό δικαίωμα των εργαζομένων αποτελεί συστατικό στοιχείο της περιβόητης «επόμενης μέρας», με ιδιαίτερη έμφαση μάλιστα σε κλάδους στρατηγικής σημασίας για το κεφάλαιο.

Συγκεκριμένα, στις 14/5 το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ) πραγματοποίησε απεργία, μεταξύ άλλων για ζητήματα που αφορούν στην έλλειψη προσωπικού, ανταλλακτικών και αναλώσιμων υλικών, τη μη εφαρμογή όρων της ΣΣΕ κ.ά., θέματα που αποτελούν απόρροια της πολιτικής που οδηγεί συνολικά στην υποβάθμιση των Συγκοινωνιών σε βάρος των εργαζομένων σε αυτές και του λαού που τις χρησιμοποιεί.

Την απεργία χαιρέτισε η Γραμματεία Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ, καλώντας παράλληλα τα σωματεία στις Αστικές Συγκοινωνίες να πραγματοποιήσουν Γενικές Συνελεύσεις και να αποφασίσουν απεργιακές κινητοποιήσεις «ενάντια στη συρρίκνωση του συγκοινωνιακού έργου που εφαρμόζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζοντας το έργο των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ», παλεύοντας για «ενιαίο κρατικό φορέα αστικών συγκοινωνιών. Κρατική επιχορήγηση για την επισκευή και ανανέωση του στόλου (λεωφορεία - τρόλεϊ - τραμ - τρένα). Αμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Μέτρα ατομικής προστασίας και υγιεινής και ασφαλείας. Οχι στο κλείσιμο του Αμαξοστασίου Ελληνικού. Οχι στον αυταρχισμό των διοικήσεων. Κάτω τα χέρια από τη συνδικαλιστική δράση».

Στην αντίπερα όχθη, ήταν χαρακτηριστική η άμεση και συντονισμένη αντίδραση απέναντι στην απεργία από την εργοδοσία, την αστική προπαγάνδα και δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού...

Συντονισμένη επίθεση από κυβέρνηση - εργοδοσία...

Μία μέρα μετά την απεργία, η διορισμένη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διοίκηση της ΣΤΑΣΥ ΑΕ, σε ανακοίνωσή της, αφού ισχυρίζεται ότι η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία ήταν «ιδιαιτέρως περιορισμένη» (όταν στην πραγματικότητα απήργησε σχεδόν το 40% του συνολικού αριθμού των μελών του ΣΕΛΜΑ), ακολουθεί τη γνωστή αντεργατική τακτική της καλλιέργειας «κοινωνικού αυτοματισμού», χαρακτηρίζοντας την απόφαση για την απεργία «προσχηματική και αδικαιολόγητη», με στόχο «να ταλαιπωρήσουν το επιβατικό κοινό και να μειώσουν το θετικό έργο της ΣΤΑΣΥ, αλλά κυρίως των συναδέλφων τους». Συνολικά, η εικόνα που παρουσιάζει η ΣΤΑΣΥ είναι ότι οι συγκοινωνίες αποτελούν περίπου έναν εργασιακό παράδεισο, χωρίς κανένα πρόβλημα για τους εργαζόμενους και το λαό που τις χρησιμοποιεί!

Σε αντίθεση όμως με αυτήν τη «μαγική εικόνα», οι αστικές συγκοινωνίες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με συνέπειες και στους εργαζόμενους και στο λαό. Η λειτουργία τους γίνεται «με βάση τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας» (νόμος 3920/2011), με στόχο το καπιταλιστικό κέρδος, είτε ελέγχονται από το αστικό κράτος είτε από τους κεφαλαιοκράτες. Τμήματά τους έχουν ανατεθεί ήδη σε ιδιωτικές επιχειρήσεις (καθαριότητα, φύλαξη, τεχνικό έργο, αγορά οχημάτων, προμήθειες ανταλλακτικών, έκδοση, διακίνηση και έλεγχος των ηλεκτρονικών εισιτηρίων). Από το 2009 οι μισθοί των εργαζομένων έχουν μειωθεί έως 45%, το προσωπικό σε ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ έχει μειωθεί κατά 33,7%, ο αριθμός επιβατών σε όλα τα μέσα έχει μειωθεί κατά 26%, η τιμή του εισιτηρίου αυξήθηκε κατά 75%, την ίδια περίοδο που οι μισθοί και τα εισοδήματα των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων είχαν τεράστιες απώλειες.

Επομένως, υπάρχουν πολύ σοβαροί λόγοι που επιβάλλουν οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες να οργανώσουν αποτελεσματικά και προσανατολισμένα τον αγώνα τους, συντονίζοντας τη δράση τους με το σύνολο των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

...δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού...

Την ίδια μέρα με την εργοδοσία, κοινή ανακοίνωση για να χτυπήσουν την απεργία έβγαλαν και οι πλειοψηφίες στις διοικήσεις των σωματείων Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ (πρώην ΕΝΩΣΗ) και Ηλεκτροδηγών (ΣΗΕΚ)!

Σε αυτήν αναφέρουν ότι η απεργία πρέπει να είναι «έσχατο» και όχι «πρώτο» μέσο αγώνα, ότι κάθε απόφαση για απεργία «οφείλει να είναι ζυγισμένη και να μην προκαλεί τεράστιες ζημιές σε άλλους κλάδους εργαζομένων, και μάλιστα σε στιγμές κρίσιμες για την εθνική οικονομία». Γι' αυτό καλούν «τους συνδικαλιστές να πάψουν επιτέλους να στρεβλώνουν την έννοια της απεργίας»!

Ουσιαστικά, σε αυτό το μνημείο ταξικής υποταγής και «κοινωνικής ειρήνης», οι εργοδοτικοί και κυβερνητικοί συνδικαλιστές απαιτούν ευθέως το «πνίξιμο» των απεργιών, στο όνομα των «κρίσιμων στιγμών» για την «εθνική οικονομία»! Σε μια περίοδο δηλαδή όπου το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του εντείνουν την αντιλαϊκή επίθεση για να διασφαλίσουν τα κέρδη και την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων, οι εν λόγω δυνάμεις συμβάλλουν στο χτύπημα και τη συκοφάντηση του απεργιακού δικαιώματος, κάνοντας μάλιστα μαθήματα... «συνδικαλιστικής εμπειρίας, κουλτούρας και συνείδησης»!

Πρόκειται για τις ίδιες δυνάμεις που, ιδιαίτερα στον συγκεκριμένο κλάδο, κηρύσσουν απεργίες λίγες ώρες πριν γίνουν και τις ματαιώνουν λίγο μετά, μακριά πάντα από τους εργαζόμενους. Που έχουν κάνει «σύστημα» να μην απεργούν στις πανεργατικές απεργίες, παίρνοντας μόνο αποφάσεις για στάσεις εργασίας. Που συμπρωταγωνιστούν στην οργάνωση συντεχνιακών απεργιών με αιτήματα που στηρίζουν την αυταπάτη περί κοινών συμφερόντων εργοδοσίας και εργαζομένων, όπως η σύνδεση των μισθών με τα επιχειρηματικά κέρδη.

Δεν είναι τυχαίο ότι τις τελευταίες μέρες, οι πλειοψηφίες στις διοικήσεις των σωματείων στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, που υπηρετούν και αυτές τη γραμμή της ταξικής συνεργασίας, αρνήθηκαν και αυτήν τη φορά να απεργήσουν τη μέρα της πανεργατικής απεργίας (30/5), παίρνοντας απόφαση για στάση εργασίας τη μέρα εκείνη και για απεργία μόνο του κλάδου στις 31/5.

...και τα αστικά ΜΜΕ

Από τη συντονισμένη επίθεση στο απεργιακό δικαίωμα δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα αστικά ΜΜΕ, που και σε αυτήν την απεργία αντέδρασαν με τον καθιερωμένο τρόπο: «Κομφούζιο», «χάος», «ταλαιπωρία», «μποτιλιάρισμα» είναι μερικοί από τους τίτλους που χρησιμοποίησαν για να τη συκοφαντήσουν. Ορισμένοι, μάλιστα, πιο «προχωρημένοι», αναρωτήθηκαν με νόημα αν η απόφαση για απεργία ήταν «σύννομη με τον νέο νόμο» που ψήφισε η κυβέρνηση βάζοντας πρόσθετα εμπόδια στην κήρυξη απεργιών.

Ολα τα παραπάνω αποτελούν ένα χαρακτηριστικό κομμάτι της γενικότερης επίθεσης στο απεργιακό δικαίωμα και στην κατεύθυνση του αγώνα. Στόχος τους είναι το συνολικότερο χτύπημα της συλλογικής οργάνωσης και δράσης των εργαζομένων, ιδιαίτερα όταν αυτή έστω και αδρά αποκτά ταξικό προσανατολισμό.

Απέναντι σε αυτήν τη συντονισμένη επίθεση, οι εργαζόμενοι είναι αναγκαίο να αντιπαρατάξουν την άνοδο της οργάνωσης και των αγώνων τους, με αλλαγή συσχετισμών, είσοδο νέων δυνάμεων, ενεργό συμμετοχή στην πάλη με προσανατολισμό απέναντι στον πραγματικό αντίπαλο.Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ