Τρίτη 24 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Πολλαπλό το μήνυμα της πορείας Ειρήνης στη Θεσσαλονίκη

Σωματεία και Λαϊκές Επιτροπές συμμετείχαν μαζικά, για να καταδικάσουν το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης

Στην κεφαλή της πορείας οι σημαίες της ΕΔΥΕΘ και από πίσω τα μπλοκ του ΠΑΜΕ
Στην κεφαλή της πορείας οι σημαίες της ΕΔΥΕΘ και από πίσω τα μπλοκ του ΠΑΜΕ
Βήμα εναντίωσης και καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής σε όλα τα μέτωπα, με αιχμή τη συμμετοχή της στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τα μέτρα που παίρνει με το τελευταίο πολυνομοσχέδιο, αποτέλεσε η Πορεία Ειρήνης, που έγινε την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη.

Οπως κάθε χρόνο, την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της πορείας την είχε η ΕΔΥΕΘ, αλλά φέτος πλαισιώθηκε από δεκάδες σωματεία και Λαϊκές Επιτροπές, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ να διαδηλώσουν ενάντια στα βάρβαρα και φορομπηχτικά μέτρα της κυβέρνησης. Θυμίζουμε ότι η προγραμματισμένη για το περασμένο Σάββατο διαδήλωση του ΠΑΜΕ ενάντια στο πολυνομοσχέδιο, αναβλήθηκε λόγω της δυνατής βροχής.

Η πορεία ξεκίνησε από το ΝΑΤΟικό στρατηγείο στο πρώην Γ' Σώμα Στρατού και κατέληξε στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη, στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Ερμού. Εκεί που πριν από 53 χρόνια, ο βουλευτής της ΕΔΑ και αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, δέχθηκε δολοφονική επίθεση, που οδήγησε στο θάνατό του λίγες μέρες μετά.

Η συγκέντρωση στο σημείο τερματισμού ξεκίνησε με την απαγγελία του ποιήματος «Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος» του Τάσου Λειβαδίτη και ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων, ενός λεπτού σιγή και το τραγούδι της Ειρήνης από τη χορωδία του Συλλόγου Γυναικών Καλαμαριάς της ΟΓΕ.

Η συγκέντρωση στο μνημείο του Γρ. Λαμπράκη
Η συγκέντρωση στο μνημείο του Γρ. Λαμπράκη
Στη συγκέντρωση έξω από το ΝΑΤΟικό στρατηγείο, μίλησε ο Νίκος Ζώκας, αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, σημειώνοντας ανάμεσα σε άλλα: «Δε θα σταματήσουμε να καταγγέλλουμε τις ελληνικές κυβερνήσεις, που υπέγραψαν τη Συμφωνία εγκατάστασης του Στρατηγείου, αλλά και αυτά τα κόμματα που στήριξαν και στηρίζουν την παραμονή και δράση του. Δεν θα σταματήσουμε να καταγγέλλουμε και τη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που διατηρεί την παρουσία του, αναβαθμίζει όλες τις ξένες, ευρωατλαντικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στον τόπο μας. Δεν θα σταματήσουμε ν' απαιτούμε την αποδέσμευση της Ελλάδας από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

Ο Γιώργος Τσαμπούκης, πρόεδρος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων και μέλος της γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, στην ομιλία του σημείωσε, ανάμεσα σε άλλα: «Η λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος, το χτύπημα στο Ασφαλιστικό, η φορολογία, το τσάκισμα των εργασιακών σχέσεων δεν τους αρκεί! Δοκιμάζουν τις αντοχές μας, μας εξαθλιώνουν και προκαλούν. Δεν νομιμοποιούμε τα αντιλαϊκά μέτρα που ψήφισαν. Δε συμβιβαζόμαστε με αυτήν την πολιτική που έχει ως μόνο και αποκλειστικό στόχο να σωθούν τα κέρδη των λίγων, για να γίνουν αυτοί ακόμα πιο ισχυροί».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Ο λαός να οργανώσει την πάλη και τη συμμαχία του

Την ώρα που η διαδήλωση του ΠΑΜΕ βρισκόταν στη συμβολή των οδών Αμαλίας και Οθωνος, αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ και Πρόεδρο της ΚΟ του Κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα, βγήκε από τη Βουλή και συναντήθηκε με την κεφαλή της πορείας. Εκεί, ο Δ. Κουτσούμπας έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Αυτό που θα ήθελα να στείλουμε ως μήνυμα αυτήν τη στιγμή, ως ΚΚΕ, από εδώ, από την πλατεία Συντάγματος, μαζί με τους εργαζόμενους που διαδηλώνουν, είναι ότι ο ελληνικός λαός τελικά δεν πρέπει να περιμένει τίποτα από τις διάφορες κοινοβουλευτικές διαδικασίες, από αυτό εδώ το Κοινοβούλιο, αλλά θα πρέπει να οργανώσει εδώ και τώρα την πάλη του ακόμα πιο δυναμικά, να οργανώσει τη λαϊκή του συμμαχία και να παλέψει μέχρι να ανατραπούν συνολικά αυτές οι αντιλαϊκές πολιτικές».

Ημερίδα του ΠΑΜΕ για τις Συλλογικές Συμβάσεις

Το ΠΑΜΕ διοργανώνει ημερίδα τη Δευτέρα 6 Ιούνη, στις 6 μ.μ. στον κινηματογράφο «Αλκυονίς» (Ιουλιανού 42-46 πλ. Βικτωρίας, σταθμός ΗΣΑΠ «Βικτώρια») με θέμα: «Η πάλη του εργατικού κινήματος για την κάλυψη των απωλειών και ο αγώνας για αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές». Οπως σημειώνει το ΠΑΜΕ, στο κάλεσμά του, «η ΕΓΣΣΕ και οι κλαδικές ΣΣΕ είναι καίριο ζήτημα για τη ζωή των εργαζομένων. Αποτελούν μια μεγάλη κατάκτηση. Η αντεργατική νομοθεσία, που πέρασαν όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των απαιτήσεων του μεγάλου κεφαλαίου για θωράκιση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας και έχει δώσει ισχυρό πλήγμα στις ΣΣΕ, με συνέπεια τη σοβαρή επιδείνωση της κατάστασης των εργαζομένων. Σκοπός της ημερίδας είναι να φωτιστούν όλες αυτές οι πλευρές με τη συμμετοχή και τη συμβολή σωματείων, επιτροπών εργαζομένων, συνδικαλιστών. Να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα που θα ενισχύσουν την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων για την υπεράσπιση των ΣΣΕ, για την υπογραφή ΣΣΕ στην κατεύθυνση της ανάκτησης των απωλειών, αλλά και της ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών».

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Αντεπίθεση για να τους «κόψουμε» το δρόμο!

Μαζικά διαδήλωσαν την Κυριακή σωματεία, Λαϊκές Επιτροπές, αυτοαπασχολούμενοι και νεολαίοι, ενάντια στο πολυνομοσχέδιο που ψηφιζόταν εκείνη την ώρα στη Βουλή

Αποψη της συγκέντρωσης στην Ομόνοια
Αποψη της συγκέντρωσης στην Ομόνοια
Το σύνθημα στην πλάτη τη εξέδρας, που στήθηκε στην πλατεία Ομόνοιας, αλλά και στο πανό του ΠΑΜΕ που τέθηκε επικεφαλής της μεγάλης πορείας προς το Σύνταγμα, έδωσε το απόγευμα της Κυριακής το στίγμα της εργατικής - λαϊκής απάντησης στο πολυνομοσχέδιο που ψηφιζόταν εκείνη την ώρα στη Βουλή και στο οποίο περιέχεται ο «κόφτης» μισθών, συντάξεων, κοινωνικών δαπανών και δικαιωμάτων: «Να τους "κόψουμε" το δρόμο. Αντεπίθεση».

Δεκάδες σωματεία, Λαϊκές Επιτροπές, σύλλογοι και ενώσεις αυτοαπασχολούμενων, Σύλλογοι φοιτητών και γυναικών συμμετείχαν στο συλλαλητήριο που οργάνωσε το ΠΑΜΕ και διαδήλωσαν με παλμό και με συνθήματα όπως: «Δώστε αυξήσεις στους εργάτες - κόψτε τα προνόμια στους κεφαλαιοκράτες», «Οχι στα χαράτσια και στη φοροληστεία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία», «Κανένας φόβος, καμιά υποταγή - Ολοι στον αγώνα για την ανατροπή».

Παρά την απεργία σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, χιλιάδες διαδηλωτές βρέθηκαν αρχικά στις προσυγκεντρώσεις και στη συνέχεια στη Ομόνοια, όπου την κεντρική ομιλία της συγκέντρωσης έκανε η Γιώτα Ταβουλάρη, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στο Φάρμακο.

Ανάμεσα σε άλλα, σημείωσε: «Δυο βδομάδες μετά την ψήφιση του νόμου - λαιμητόμου για το Ασφαλιστικό, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει το νομοθετικό πογκρόμ που έχει εξαπολύσει ενάντια στους εργαζόμενους, στους βιοπαλαιστές.

Η πορεία ανεβαίνει τη Σταδίου
Η πορεία ανεβαίνει τη Σταδίου
Εμείς είμαστε και σήμερα εδώ, ταξικά συνδικάτα και σωματεία, σωματειακές επιτροπές, Λαϊκές Επιτροπές, νέοι και νέες, άνεργοι και συνταξιούχοι, γυναίκες, εργαζόμενοι από όλους τους κλάδους. Συνεχίζουμε να βροντοφωνάζουμε ότι δε δεχόμαστε την εξαθλίωση! Δε "μασάμε" από ψεύτικες ελπίδες και κάλπικες υποσχέσεις, που απεργάζεται η κυβέρνηση, για να πείσει το λαό ότι τάχα "τα δύσκολα πέρασαν".

Είμαστε εδώ και συνεχίζουμε με το κεφάλι ψηλά! Δε θα τους κάνουμε τη χάρη! Δε θα προσκυνήσουμε τα συμφέροντα του κεφαλαίου, ούτε θα αποδεχτούμε να ματώνουμε γι' αυτά. Καμιά ηττοπάθεια, κανένας συμβιβασμός!

Σε αυτό το δρόμο, που είναι μονόδρομος για κάθε άνθρωπο του καθημερινού μόχθου, καλούμε όλους τους συναδέλφους μας, αυτούς που δεν είναι εδώ σήμερα μαζί μας, που προβληματίζονται και αγανακτούν, αλλά ταλαντεύονται, διστάζουν ή φοβούνται να κάνουν το βήμα του ταξικού αγώνα!

Ενώ οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα ρίχνονται στην "κόλαση" της αντεργατικής και αντιλαϊκής νομοθεσίας, το μεγάλο κεφάλαιο βρίσκει το δικό του "παράδεισο" στο νέο "αναπτυξιακό νόμο". Με νέες φοροαπαλλαγές σε βάθος 15ετίας, νέα κίνητρα σε μεγαλοξενοδόχους, φορολογική ασυλία στους εφοπλιστές, δωρεάν κρατικές χρηματοδοτήσεις ως και το 45% της επένδυσης, επιδότηση με χιλιάδες ευρώ για κάθε θέση εργασίας, επιδότηση του "επιχειρηματικού κινδύνου" - κάλυψη των ζημιών, νέο ζεστό χρήμα για τη μεγαλοεργοδοσία από το "πακέτο Γιούνκερ".

Η κεφαλή της πορείας στη συμβολή των οδών Αμαλίας και Οθωνος, στο Σύνταγμα
Η κεφαλή της πορείας στη συμβολή των οδών Αμαλίας και Οθωνος, στο Σύνταγμα
Ο επόμενος γύρος αντιλαϊκών μέτρων προετοιμάζεται! Μπροστά μας έχουμε ένα καυτό καλοκαίρι παραγωγής αντιλαϊκών νομοσχεδίων. Να προετοιμάσουμε τη δική μας αντεπίθεση σε κάθε κλάδο, σε κάθε χώρο δουλειάς. Με οργάνωση στα σωματεία μας να δυναμώσουμε την πάλη μέσα στους χώρους δουλειάς, το μέτωπο απέναντι στην εργοδοσία, να ενισχύσουμε το κύμα ανυπακοής σε αυτήν την πολιτική.

Το μεγάλο κεφάλαιο και όσοι το υπηρετούν φοβούνται το οργανωμένο, μαζικό, ταξικό κίνημα, το κίνημα που δεν μπορούν να βάλουν στο χέρι. Μπορούμε και πρέπει να επιβεβαιώσουμε το φόβο τους, ξεπερνώντας και δικές μας αδυναμίες, χτίζοντας στους χώρους δουλειάς πιο μαζικές και γερές εργατικές οργανώσεις με ανοιχτό μέτωπο απέναντι στην εργοδοσία και σε αυτούς που την υπηρετούν».

Ακολούθησε πορεία προς τη Βουλή, μέσω της οδού Σταδίου, η οποία καταλήφθηκε ολόκληρη από τους διαδηλωτές, καθώς οι τελευταίοι έφευγαν από την Ομόνοια, όταν η κεφαλή έμπαινε στο Σύνταγμα. Μέσω της Φιλελλήνων, η πορεία κατευθύνθηκε στη Λεωφόρο Αμαλίας, ενώ ένα άλλο τμήμα της γέμισε την Οθωνος, πλευρικά της πλατείας Συντάγματος.

Κινητοποιήσεις σε άλλες πόλεις

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Συγκεντρώσεις και πικετοφορίες έγιναν από το ΠΑΜΕ και σε μια σειρά από άλλες πόλεις τις μέρες της συζήτησης και ψήφισης του πολυνομοσχεδίου. Στη Θεσσαλία, πικετοφορίες έγιναν στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα την Κυριακή, και στο Βόλο το πρωί του Σαββάτου. Στην Πάτρα, έγινε το απόγευμα της Κυριακής συγκέντρωση στην πλατεία Τριών Συμμάχων και πορεία στους κεντρικούς δρόμους, με τη συμμετοχή αντιπροσωπείας της Δημοτικής Αρχής Πάτρας με επικεφαλής τον δήμαρχο, Κώστα Πελετίδη. Παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες και τη δυνατή βροχή, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, ενώ και στην Αρτα η διαδήλωση έγινε το βράδυ της Παρασκευής υπό βροχή. Στη Χαλκίδα, κινητοποίηση έγινε το πρωί του Σαββάτου και στην Ξάνθη το απόγευμα της Κυριακής, όπως και στην Αλεξανδρούπολη. Συγκεντρώσεις έγιναν επίσης σε Δράμα και Πτολεμαΐδα. Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο, το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στο Ηράκλειο, όπως και την Κυριακή στη Λευκάδα, από το Εργατικό Κέντρο.


ΒΟΛΟΣ
ΒΟΛΟΣ

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Οδηγούν συνδικαλίστρια σε δίκη

Σε δίκη σέρνεται από την εργοδοσία η συνδικαλίστρια Ολγα Κολιούση, ταμίας του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ) και εκλεγμένη στο επιχειρησιακό σωματείο των εργαζομένων στη «Wind». Δικάζεται την Παρασκευή 27/5, μετά από μήνυση που είχε υποβάλλει η διοίκηση της εταιρείας το καλοκαίρι του 2009, με αφορμή συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιούσαν οι εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις της «Wind» στη Λεωφόρο Αθηνών, ενάντια στην απόλυση εργαζόμενης. Η εργοδοσία είχε την ίδια μέρα προχωρήσει στην απόλυση της συνδικαλίστριας, όπως υπενθυμίζει το ΣΕΤΗΠ, έπειτα όμως από τις κινητοποιήσεις του επιχειρησιακού και του κλαδικού σωματείου, την έκφραση αλληλεγγύης από συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, είχε υποχρεωθεί να την επαναπροσλάβει. Το ΣΕΤΗΠ καλεί σε συγκέντρωση την Παρασκευή, στις 9 π.μ., στα δικαστήρια Ευελπίδων. Το επιχειρησιακό σωματείο στη «Wind» έχει προκηρύξει την ίδια μέρα στάση εργασίας (9 π.μ. - 3 μ.μ.).

Συνελεύσεις - συσκέψεις - εκδηλώσεις
  • Εκδήλωση αφιερωμένη στην πολιτική απεργία των οικοδόμων το 1967 πραγματοποιούν η Ομοσπονδία Οικοδόμων και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, την Τετάρτη 25/5, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα ΚΥΒΕ στο Περιστέρι (Εθνάρχου Μακαρίου 1).
  • Σε οργανωτική σύσκεψη καλούν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ ΝΑΤ, την Πέμπτη 26/5, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ.
  • Σε συμμετοχή στην εκλογοαπολογιστική Συνέλευση και στις εκλογές που θα γίνουν στα γραφεία του (Περιάνδρου 18, Ιλίσια) καλεί το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ζωγράφου, στις 26 Μάη, στις 11 το πρωί.
  • Σε Γενική Συνέλευση προχωρά ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας την Κυριακή 29/5, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία του (Αγίας Φιλοθέης 5β, πλατεία Μητροπόλεως).
  • Γλέντι για τους εργαζόμενους και τους ανέργους του κλάδου οργανώνει η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, την Κυριακή 29/5, στη 1 μ.μ., στα «Ξύλινα» στην Καισαριανή (επί της λεωφόρου Εθνικής Αντιστάσεως).
Προβοκάτσια της Χρυσής Αυγής στο ΨΝΑ

Η Επιτροπή Αγώνα του ΠΑΜΕ στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθήνας (Δαφνί) καταγγέλλει «τον Κώστα Παρασχάκη, μέλος της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, ο οποίος με mail που έστειλε σε γιατρούς του ΨΝΑ καλεί τους συναδέλφους να ψηφίσουν στις εκλογές για ανάδειξη αντιπροσώπων των γιατρών στο ΔΣ του Νοσοκομείου την υποψήφια του ΠΑΜΕ, Στέλλα Χριστοδουλάκου. Η Προβοκάτσια βγάζει μάτι». Προσθέτει πως «αυτοί που καλλιεργούν τον χυδαίο αντικομμουνισμό και το μίσος ενάντια στο εργατικό, λαϊκό κίνημα, δεν έχουν καμία σχέση με τους συνεπείς αγωνιστές του ΠΑΜΕ (...) με όσους παλεύουν ενάντια στους επιχειρηματικούς ομίλους και τα μεγάλα συμφέροντα που με απόλυτη αφοσίωση υπηρετεί η ΧΑ».

Απεργία σήμερα στην «Παμμακάριστο»

Απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι στο Ιδρυμα για το Παιδί «Η Παμμακάριστος», αντιδρώντας στις μεθοδεύσεις της διοίκησης για μειώσεις μισθών (25% - 30%) και μάλιστα αναδρομικά από το Γενάρη σε οφειλόμενα δεδουλευμένα. Επίσης, η διοίκηση έχει κάνει απολύσεις και έχει επιβάλει πληρωμές σε γονείς ατόμων με νοητική υστέρηση, αυτισμό κ.ά. Το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες Ιδρύματα Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ) στηρίζει τον αγώνα τους και καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας των εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή, στο υπουργείο Εργασίας στις 11.30 π.μ.

Την Κυριακή η εκδήλωση για τα 40 χρόνια της ΟΓΕ

Πολιτιστική εκδήλωση, με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων αγώνα, οργανώνει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ ), την Κυριακή 29 Μάη, στις 7 μ.μ., στο κλειστό γυμναστήριο Σπόρτιγκ (Ηλία Ζερβού 89, κοντά στο σταθμό ΗΣΑΠ «Αγιος Ελευθέριος»), με σύνθημα «Συνεχίζουμε ασυμβίβαστα στο δρόμο του αγώνα για τη γυναικεία ισοτιμία και τις σύγχρονες ανάγκες μας».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ «ATHENS LEDRA»
Μεγάλο βήμα η απόφαση και η οργάνωση της απεργίας

Η συντριπτική τους πλειοψηφία δεν πήγε το Σάββατο για δουλειά και συμμετείχε στην περιφρούρηση του αγώνα

Απεργοί περιφρουρούν τον αγώνα τους στην είσοδο του ξενοδοχείου
Απεργοί περιφρουρούν τον αγώνα τους στην είσοδο του ξενοδοχείου
«Αγωνιζόμαστε για τη διασφάλιση των μισθών και των θέσεων εργασίας μας». Με το σύνθημα αυτό στο πανό του επιχειρησιακού σωματείου, οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου «Athens Ledra» προχώρησαν το περασμένο Σάββατο σε 24ωρη απεργία. Οι περίπου 200 εργαζόμενοι διεκδικούν δεδουλευμένα που τους οφείλονται από τα μέσα Μάρτη, καθώς και το Δώρο Πάσχα. Επίσης, να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας. Χτες, μετά από νέα Γενική Συνέλευση, αποφάσισαν να συνεχίσουν με νέα 24ωρη απεργία την Τετάρτη και τετράωρη στάση εργασίας το απόγευμα της Πέμπτης (6 μ.μ. - 10 μ.μ.).

Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στις δύο εισόδους του ξενοδοχείου για να περιφρουρήσουν την απεργιακή τους κινητοποίηση. Οσο η ώρα περνούσε, περισσότεροι εργαζόμενοι κατέφταναν, όχι για να μπουν για δουλειά, αλλά για να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση, κάποιοι από αυτούς μαζί με τις οικογένειες και τα παιδιά τους. Στο πλευρό τους οι απεργοί είχαν τις δυνάμεις του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, εκπροσώπους των επιχειρησιακών σωματείων, καθώς και τη Λαϊκή Επιτροπή του 2ου Διαμερίσματος Αθήνας. Δίπλα τους βρέθηκε και αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Πέρρο.

Στην απεργία συμμετείχε η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και από την επιστολή της διεύθυνσης του ξενοδοχείου προς τους πελάτες της. Με αυτή, τους ενημέρωνε πως «δε θα είναι σε θέση να καθαρίσει τα δωμάτια» και ενδεχομένως να παρουσιαστούν δυσκολίες στην παροχή και άλλων υπηρεσιών.

«Για τους ξενοδόχους κέρδη και χλιδή και για τους εργάτες μίζερη ζωή», «Μας έχουνε απλήρωτους κι αυτοί τα κονομάνε, εμείς τις κατακτήσεις μας δεν τις παρατάμε»: Τα συνθήματα στην κεντρική είσοδο δυνάμωσαν λίγο μετά τις 11 το πρωί, όταν άρχισαν να καταφτάνουν πούλμαν με τουρίστες από το λιμάνι του Πειραιά, που είχαν νωρίτερα αποβιβαστεί από κρουαζιερόπλοιο. Αρκετοί ήταν αυτοί που ρώτησαν για την κινητοποίηση και τα αιτήματα των απεργών και εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στους απλήρωτους εργαζόμενους.

Οπως εξηγούν οι εργαζόμενοι, η πληρότητα του ξενοδοχείου είναι ήδη πολύ υψηλή την εποχή αυτή, ενώ ακόμα περισσότερες είναι οι κρατήσεις για τους μήνες που ακολουθούν. Ωστόσο, η ανασφάλεια για τους ίδιους κορυφώνεται, μαζί με τα παιχνίδια που θέλει να παίξει η εργοδοσία πίσω από τις πλάτες τους. Η απληρωσιά και η αβεβαιότητα είναι κοινός παρονομαστής για όλους όσους εργάζονται στο ξενοδοχείο: Από τους εργαζόμενους που μετρούν δεκαετίες δουλειάς, μέχρι τις «έξτρα» εργαζόμενες, καμαριέρες και λαντζέρισσες, που δουλεύουν κάτω από το άθλιο καθεστώς των συμβάσεων μιας μέρας ακόμα και για εννέα χρόνια.

Τα παπαγαλάκια της εργοδοσίας

Την ώρα, όμως, που οι εργαζόμενοι οργανώνονται, αποφασίζουν κινητοποιήσεις και δίνουν μάχη για τα αυτονόητα, να πληρώνονται δηλαδή για τη δουλειά που προσφέρουν, η εργοδοτική πλειοψηφία στην Ομοσπονδία του κλάδου (ΠΟΕΕΥΤΕ) χαρακτηρίζει «εξαλλοσύνες» την απεργία τους και έμμεσα τους καταγγέλλει ότι συμβάλλουν στην «οικονομική ασφυξία» της επιχείρησης, «στην έναρξη της τουριστικής περιόδου στην ανερχόμενη αγορά της Αθήνας, που θα έδινε προοπτική και διέξοδο στα προβλήματα ρευστότητας της εταιρείας».

Μιλώντας με τη φωνή της εργοδοσίας, τους υποδεικνύουν ότι πυροβολούν τα πόδια τους «κλείνοντας το ξενοδοχείο με απεργίες», αφού «ελπίδα ανάκαμψης (...) δε διαφαίνεται παρά μόνον από τη πιθανότητα αναδιάρθρωσης δανεισμού του άλλοτε κραταιού ομίλου, που φαίνεται ότι έχει προβλήματα ρευστότητας σε όλη την επιχειρηματική του δράση». Τους συστήνει, τέλος, «να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους» και «να μην υποκύψουν στις τυχοδιωκτικές στρατηγικές μιας μερίδας των συνδικάτων», κάνοντας λόγο για «εξαλλοσύνες».

Οι απόψεις της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας «δεν είναι παρά οι ολοκληρωμένες θέσεις της διεύθυνσης και των ιδιοκτητών», επισημαίνει σε ανακοίνωση το κλαδικό Συνδικάτο της Αττικής και προσθέτει: «Είναι ενταγμένες στη στρατηγική του ίδιου του ΣΕΤΕ, που επιδιώκει να απαλλαγεί από τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές μια και καλή, που θεωρεί ότι όποτε οι εργαζόμενοι απεργούν για τα δικαιώματά τους "πυροβολούν τα πόδια τους", που την αρπαγή του ιδρώτα των εργαζομένων την αποκαλεί "προβλήματα ρευστότητας"».

Ξεκρέμαστοι οι εργαζόμενοι των ΕΑΣ

Συνάντηση με τα μέλη της διοίκησης και εκπροσώπους των εργαζομένων στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα είχε χτες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Καμμένος, χωρίς πάντως να ανακοινώσει οτιδήποτε για το μέλλον της επιχείρησης, μετά την κατάργηση του άρθρου 105 προηγούμενου νόμου, με τον οποίο προβλεπόταν η παροχή ασφαλιστικής ενημερότητας στα ΕΑΣ. Το άρθρο καταργήθηκε με τροπολογία που κατατέθηκε στο τελευταίο πολυνομοσχέδιο και έτσι αφαιρείται η δυνατότητα να πληρώνονται στο εξής οι εργαζόμενοι. Από την πλευρά τους, οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες το μόνο που αποφάσισαν ήταν να διαμαρτυρηθούν στο Δήμο Δάφνης, για χρήματα που δέσμευσε λόγω οφειλών της εταιρείας. Κεντρική και το Τοπική Διοίκηση, υπηρετώντας την ίδια πολιτική, παίζουν παιχνίδια στις πλάτες των εργαζομένων, που μένουν πραγματικά στον αέρα.

Μεγάλες καταστροφές από βροχές στο θεσσαλικό κάμπο

Χιλιάδες στρέμματα σε ολόκληρο το θεσσαλικό κάμπο πνίγηκαν από τις σφοδρές βροχοπτώσεις του περασμένου Σαββατοκύριακου, με αποτέλεσμα να έχουν προκληθεί πολύ μεγάλες ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες. Απέραντες αγροτικές εκτάσεις με σιτηρά, καλαμπόκι, βαμβάκι, ζαχαρότευτλα, ψυχανθή, τριφύλλια, μποστάνια κι άλλες καλλιέργειες έχουν μετατραπεί σε λίμνες, από τα νερά της βροχής και των ποταμών που ξεχείλισαν.

Στο νομό Τρικάλων ιδιαίτερα έχει πληγεί η περιοχή των χωριών του δήμου Φαρκαδόνας, που λειτουργεί ως λεκάνη απορροής των νερών που κατεβαίνουν από τα βουνά. Κι όπως συμβαίνει κάθε φορά που βρέχει, έτσι και τώρα, συγκεντρώθηκαν εκεί τα νερά που κατεβάζει ο Πηνειός και οι παραπόταμοί του, πλημμυρίζοντας τα χωράφια.

Το χρόνιο αίτημα των κατοίκων να κατασκευαστούν τα αναγκαία αντιπλημμυρικά και αποστραγγιστικά έργα και να κηρυχθεί η περιοχή πλημμυρόπληκτη, ώστε αναλόγως να δίνονται οι αποζημιώσεις, δεν εισακούεται ούτε από τη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως γινόταν και με όλες τις προηγούμενες. Μεγάλες είναι οι ζημιές και στα άλλα χωριά του τρικαλινού κάμπου, όπου το σύνολο σχεδόν των χωραφιών «κρατούν» νερά.

Αντιπροσωπεία της ΤΕ Υπαίθρου Τρικάλων του ΚΚΕ επισκέφτηκε πλημμυρισμένες περιοχές στο δήμο Φαρκαδόνας, εκφράζοντας τη συμπαράσταση του Κόμματος στους πληγέντες παραγωγούς και καλώντας τους να αγωνιστούν για γρήγορες και δίκαιες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ και για την κατασκευή των απαραίτητων έργων υποδομής.

Οπως κατήγγειλαν αγρότες στο κλιμάκιο του ΚΚΕ, με βάση τον ισχύοντα αναχρονιστικό και άδικο κανονισμό του ΕΛΓΑ, δεν προβλέπονται αποζημιώσεις για καταστροφές από βροχόπτωση που προκαλούνται στο βαμβάκι μέχρι τις 7 Ιούνη, αλλά μόνο κάλυψη μέρους των εξόδων για επανασπορά. Συγκεκριμένα, ο ΕΛΓΑ καλύπτει τα έξοδα για 1,8 κιλά σπόρου για την επανασπορά του βαμβακιού, όταν χρειάζονται 2,5 κιλά το στρέμμα και δεν δίνει δεκάρα για το αγροτικό πετρέλαιο και τα άλλα έξοδα καλλιέργειας που απαιτούνται.

Στο νομό Καρδίτσας, τις μεγαλύτερες καταστροφές έχουν υποστεί καλλιέργειες στα χωριά των δήμων Παλαμά και Σοφάδων. Στο νομό Λάρισας περισσότερο έχει πληγεί η περιοχή της επαρχίας Φαρσάλων, όπου καταγράφονται ζημιές και μέσα στην πόλη, με πλημμυρισμένα σπίτια, μαγαζιά και βιοτεχνίες. Την περιοχή επισκέφτηκε κλιμάκιο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας.

Κτηνοτρόφος πνίγηκε στα νερά της βροχής

Νεκρός εντοπίστηκε χτες το πρωί 59χρονος κτηνοτρόφος που αγνοούνταν από το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου στο Νεοχωράκι Αλμυρού. Το πτώμα του βρέθηκε σε χωματόδρομο κοντά στο εργοστάσιο «Σπύρου», που βρίσκεται σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από το Νεοχωράκι. Είχε παρασυρθεί από τα νερά της μεγάλης βροχόπτωσης που έπληξε τον Αλμυρό και όλη τη Θεσσαλία. Ο κτηνοτρόφος φαίνεται να πνίγηκε επιχειρώντας να περάσει από ρέμα για να φτάσει στο μαντρί του.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org