Τρίτη 24 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Με εκβιασμούς και «πανηγύρια» φορτώνετε νέα βάρη στο λαό για να δώσετε νέα προνόμια στο κεφάλαιο

Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, την Κυριακή στην Ολομέλεια της Βουλής

Eurokinissi

Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης,

Είστε άπαιχτοι, υποκριτές, ψεύτες, θεομπαίχτες.

Προβάλλετε στο λαό, 16 ολόκληρους μήνες, συνεχώς τα ίδια κινδυνολογικά, εκβιαστικά κάλπικα διλήμματα, αρκετά από τα οποία είναι αντιγραφή - καρμπόν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, για να τον πείσετε να αποδεχτεί, να σκύψει κι άλλο το κεφάλι, να συναινέσει ώστε να συνεχιστούν τα επόμενα χρόνια όλα τα προγράμματα των αντιλαϊκών μέτρων.

Να παραμείνουν σε ισχύ οι εκατοντάδες «μαύροι» νόμοι της δυστυχίας και να προστεθούν και άλλοι.

Αυτά που σας λέγαμε σταδιακά και κλιμακωτά κάθε μήνα, κάθε βδομάδα από αυτές που πέρναγαν, ιδιαίτερα μετά το Σεπτέμβρη, οπότε όλα έγιναν πιο ξεκάθαρα στο λαό για το ποια θα είναι η πορεία σας, έρχονται και επιβεβαιώνονται δυστυχώς με τραγικό τρόπο.

Προβάλλετε την αποδοχή των αντιλαϊκών κατευθύνσεων που εφαρμόζονται σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ ως «σκληρή διαπραγμάτευση» για να αποφευχθεί η κρατική χρεοκοπία, η πιστωτική ασφυξία ή ακόμα και η έξοδος από την Ευρωζώνη, όσο κι αν αυτό το επιχείρημά σας τελευταία έχει χλομιάσει.

Η δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση αφορά τους όρους σφαγής του λαού για να διασφαλιστεί μεγαλύτερη χρηματοδότηση των μονοπωλιακών ομίλων.

Οι «εποικοδομητικές συγκλίσεις» σας με την ΕΕ, το ΔΝΤ, στην «αξιολόγηση» και στις διαπραγματεύσεις, καταλήγουν στο γνωστό και μη εξαιρετέο δρόμο των αναδιαρθρώσεων, που κατεδαφίζουν εισόδημα, δικαιώματα του λαού μας, για να δοθεί κάποια, η οποιαδήποτε, ώθηση στην καπιταλιστική κερδοφορία και ανάπτυξη.


Eurokinissi

Αποδέχεστε τις ιδιωτικοποιήσεις και τις βαφτίζετε «αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας»... Αποδέχεστε τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα πληρώνει πολύμορφα ο λαός με τους όρους και τους περιορισμούς των δαπανών κοινωνικής πολιτικής, αλλά ακόμα και εισοδήματος, συντάξεων, ανάλογα με τους κωδικούς, με βάση και το νέο συμπληρωματικό μνημόνιο - μέσω του περίφημου «αυτόματου κόφτη».

Δεσμεύεστε ουσιαστικά, ακόμα και σε περίπτωση κάποιας μικρής ανάκαμψης προκύψει, ότι δεν πρόκειται οι εργαζόμενοι να ανακτήσουν τις μεγάλες απώλειες που είχαν την περίοδο της κρίσης.

Εχετε μπόλικο θράσος να προβάλλετε ως ριζική διαφορά με τις προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ την αντιυφεσιακή κατεύθυνση των μέτρων που εφαρμόζετε και αποδέχεστε. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι όλοι σας υπηρετείτε τον ίδιο στόχο, της καπιταλιστικής ανάκαμψης των κερδών των λίγων.

Οι όποιες διαφορές σας αφορούν τους τρόπους, τις μορφές, τα μείγματα, που όλα όμως καταλήγουν στο ίδιο τραγικό αποτέλεσμα: Σφαγή δικαιωμάτων, συνεχείς θυσίες μόνο από τους εργαζόμενους, από τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Ακριβώς γιατί όλα τα αφεντικά σας, εντός και εκτός Ελλάδας, απαιτούν φτηνή εργατική δύναμη, αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης, νέα πεδία κερδοφορίας του κεφαλαίου σε βάρος των λαών.

Τα προκλητικά «πανηγύρια» και η αλήθεια για τον περιβόητο «κόφτη»

Ειδικότερα, αυτές τις μέρες, περίσσεψαν οι πανηγυρισμοί της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για το κλείσιμο της «αξιολόγησης» και την αναδιάρθρωση του χρέους που συμφωνήσατε, υποτίθεται, στο Γιούρογκρουπ της Δευτέρας.

Αλλά μαζί με τους πανηγυρισμούς περίσσεψαν και τα ψέματα και η υποκρισία, αφού μιλάτε για «καλές ειδήσεις».

Ως «καλή είδηση» θεωρείτε, για παράδειγμα, ότι κλείνει η «αξιολόγηση» με ένα ακόμα πολυνομοσχέδιο - «σκούπα».

Πρέπει να σας το αναγνωρίσουμε. Τα μέτρα που φέρνετε, και εσείς και οι προηγούμενοί σας, δεν έχουν πάτο για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα.

Εσείς, όμως, έχετε και ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Είναι και το θράσος σας απύθμενο. Γιατί πώς αλλιώς μπορεί να σας χαρακτηρίσει κανείς όταν πανηγυρίζετε πως καταφέρατε και κλείσατε τη διαπραγμάτευση, χωρίς να ψηφίσετε, λέει, επιπλέον μέτρα και την ίδια στιγμή φέρνετε τον περιβόητο «δημοσιονομικό κόφτη», που στην ουσία προβλέπει αυτόματες αντιλαϊκές περικοπές στο σύνολο των δαπανών του προϋπολογισμού;

Εχετε το θράσος να υποστηρίζετε πως αποφεύγετε τα οριζόντια μέτρα, όταν εισάγετε ένα εργαλείο με το οποίο μπορούν να περικόπτονται όλες οι δαπάνες του προϋπολογισμού: Μισθών, συντάξεων, επιδομάτων, δαπανών κοινωνικής προστασίας.

Αναρωτιόμαστε, ποιον νομίζετε πως κοροϊδεύετε όταν υποστηρίζετε ότι δεν πρόκειται για επιπλέον μέτρα;

Βέβαια, δεν θα κόψετε όλες τις δαπάνες. Και εδώ αποκαλύπτεται περίτρανα, για μια ακόμα φορά, ο χαρακτήρας σας ως του πιο επικίνδυνου υπηρέτη των ομίλων του κεφαλαίου.

Γιατί απ' τις περικοπές αυτές αποκλείετε το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και γενικότερα τις δαπάνες από την εκτέλεση Δημοσίων Συμβάσεων.

Εξαιρείτε, δηλαδή, απ' τις περικοπές δαπανών τα πακέτα στήριξης για τα πολιτικά αφεντικά σας, τους ομίλους στις Κατασκευές, στην Ενέργεια, στις Τηλεπικοινωνίες, στις δημόσιες συμβάσεις.

Πώς απ' αυτό, άραγε, προκύπτει κοινωνική ευαισθησία και δικαιοσύνη...

Είναι τουλάχιστον αστείο να εμφανίζετε ως νίκη πως δεν θα περικόψετε τα επιδόματα φτωχοκομείου που δεν καλύπτουν στο ελάχιστο ούτε ένα μικρό τμήμα απ' τις ανάγκες επιβίωσης των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Απ' τις δαπάνες Υγείας, βέβαια, τι άλλο να περικόψετε; Δεν έχετε αφήσει και κάτι...

Οι κρατικές πληρωμές για τα αφεντικά σας, που αφήνετε εκτός του «κόφτη», είναι σχεδόν 10 δισ. ευρώ το χρόνο. Και αυτά είναι τα έξοδα του κράτους που θεωρείτε ιερά και που δεν μπορείτε να τα ακουμπήσετε...

Φοροαφαίμαξη του λαού, φοροαπαλλαγές και νέα προνόμια στο κεφάλαιο

Ακόμα πιο θρασύ είναι το άλλο επιχείρημά σας. Πως μπορούμε να πανηγυρίσουμε προκαταβολικά, αφού ο «κόφτης» μπορεί να μη χρειαστεί. Οτι θα «πιάσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους» χωρίς την εφαρμογή του, με τα μέτρα που έχουμε ήδη λάβει...

Προσπαθείτε να ρίξετε στάχτη στα μάτια των εργαζομένων, να συγκαλύψετε πως αυτή η «επιτυχία» σας σημαίνει 5 έως 6 δισ. ευρώ επιπλέον φορολογικά έσοδα απ' τα λαϊκά στρώματα.

Αυτή είναι η επιτυχία σας. Η συνέχιση, η κλιμάκωση της αφαίμαξης των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων για να τροφοδοτείτε τους ομίλους με φρέσκο χρήμα. Γι' αυτό άλλωστε τα πολιτικά αφεντικά και οι κοντυλοφόροι τους ζητωκραυγάζουν μαζί σας γι' αυτό.

Φέρνετε επιπλέον τεράστιες αυξήσεις στους έμμεσους φόρους. Φορολογείτε χωρίς κανένα δισταγμό την εργατική - λαϊκή οικογένεια.

Σας ενδιαφέρει άραγε, κ. Τσίπρα, κύριοι της κυβέρνησης, από πού θα βρεθούν αυτοί οι νέοι φόροι;

Η πολιτική σας σπρώχνει ακόμα πιο βαθιά στην ανέχεια εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες, που θα αναγκαστούν να σφίξουν και άλλο το ζωνάρι για να πληρώσουν τους κοινωνικά «δίκαιους» φόρους σας.

Το θράσος σας δεν έχει όρια. Πρώτα μειώνετε, τάχα, τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, ισχυριζόμενοι πως αποκαθιστάτε αδικίες.

Τώρα έρχεστε και μειώνετε το αφορολόγητο όριο και αυξάνετε δραστικά τις κλίμακες του ΕΝΦΙΑ.

Φορολογείτε με εξαντλητικούς συντελεστές ακόμα και τα αγροτεμάχια.

Στοχεύετε να χαρατσώσετε ακόμα περισσότερα λαϊκά νοικοκυριά με ΕΝΦΙΑ.

Δεν είστε αφελείς ούτε άσχετοι, όπως ορισμένοι εδώ μέσα υποστηρίζουν.

Η πολιτική σας δεν είναι απλά πολιτική φοροαφαίμαξης. Στοχεύει στο να επιταχυνθεί η συγκέντρωση της γης και της ακίνητης ιδιοκτησίας λαϊκών οικογενειών στα χέρια μονοπωλιακών ομίλων, που πληρώνουν ελάχιστο έως καθόλου φόρο κατοχής των ακινήτων.

Για να ρίξετε στάχτη στα μάτια, βέβαια, καθιερώνετε και φορολόγηση των ξενοδοχειακών μονάδων.

Στοχεύετε να υποχρεώσετε φορολογικά λαϊκές οικογένειες να πουλήσουν τα σπίτια τους και τα αγροτεμάχια που έχουν στα χωριά τους σε επενδυτικούς ομίλους.

Οι δικοί σας φίλοι στην ΕΕ συνεχώς αναφέρουν τα υψηλά ποσοστά ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα ως πρόβλημα. Και για το σύστημά σας, αυτό που υπηρετείτε, είναι.

Γιατί θέλετε ο εργάτης να μην έχει δεσμούς με τη γη, να μπορεί να μετακινείται όπου τον έχει ανάγκη το κεφάλαιο, για να είναι ευκολότερος στις διαπραγματεύσεις, αφού αν στερηθεί το μισθό του δεν θα έχει και πού να μείνει.

Για να αποδέχεται ευκολότερα, δηλαδή, τη νέα επιδείνωση που του ετοιμάζετε, μαζί με τους φίλους σας από τον ΣΕΒ, οι οποίοι ξεκίνησαν την κουβέντα για νέες μειώσεις στους κλαδικούς μισθούς μέσα απ' την κατάργηση δώρων, επιδομάτων κ.τ.λ.

Τον ίδιο στόχο εξυπηρετεί και η απελευθέρωση των «κόκκινων» δανείων στην οποία προχωράτε.

Δίνετε βορά στα διάφορα επενδυτικά funds - σ' αυτούς που όταν φοράγατε την κόκκινη προβιά σας για να εξαπατήσετε το λαό, τους αποκαλούσατε κοράκια των αγορών, που σήμερα αποδεικνύονται βέβαια οι καλύτεροι φίλοι σας - τα υποθηκευμένα σπίτια εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που αδυνατούν να αποπληρώσουν τα υπέρογκα χρέη τους.

Χρέη, βέβαια, που δεν έγιναν καθόλου τυχαία. Εγιναν καθ' υπόδειξη και κατ' επιλογή του ίδιου σάπιου συστήματος - το οποίο σήμερα υπηρετείτε βέβαια με θρησκευτική ευλάβεια - για να μπορέσουν να βάλουν οι λαϊκές οικογένειες ένα κεραμίδι πάνω απ' το κεφάλι τους.

Και τώρα, οι φίλοι σας, οι τραπεζίτες και τα κοράκια των αγορών θα επιλέξουν. Οσα υποθηκευμένα ακίνητα είναι εκμεταλλεύσιμα, τα ακίνητα - φιλέτα, θα τα πάρουν στην κατοχή τους με συνοπτικές διαδικασίες για να τα αξιοποιήσουν οι κατασκευαστικοί και οι τουριστικοί όμιλοι στην ανάπτυξη που σχεδιάζετε να φέρετε γι' αυτούς.

Για τα υπόλοιπα, τα funds θα εκβιάσουν τα υπερχρεωμένα λαϊκά στρώματα να καταβάλουν ό,τι έχουν και δεν έχουν ώστε να μη χάσουν τα σπίτια τους.

Στα χαρτιά, θα ήταν εύκολο βέβαια να φορολογήσετε τον πραγματικό πλούτο, να ρίξετε τα βάρη της κρίσης στο μεγάλο κεφάλαιο.

Με μια φορολόγηση του συνόλου των κερδών του κεφαλαίου, διανεμόμενων και μη διανεμόμενων, με την ονομαστικοποίηση του συνόλου των μετοχών όλων των επιχειρήσεων και τη φορολόγηση της αξίας κατοχής τους, με τη φορολόγηση εργοστασίων, πλοίων, με τη φορολόγηση του κεφαλαίου των μεγαλοκαταθετών.

Αλλά αντί για φόρους, για τους φίλους σας, τους μονοπωλιακούς ομίλους και τους μεγαλομετόχους τους, ετοιμάζετε νέες φοροαπαλλαγές, νέες παροχές, ακόμα περισσότερο «ζεστό» χρήμα.

Θεσμοθετείτε όσα η ΕΕ έχει από χρόνια αποφασίσει

Κυρίες και κύριοι,

Τα δικά σας επιτελεία λένε πως το 2015 η παγκόσμια καπιταλιστική ανάπτυξη επιβραδύνθηκε, ενώ το 2016 ξεκίνησε με επικίνδυνα βήματα.

Η ίδια η ΕΕ έχει προβλέψει τη θέσπιση των «Δημοσιονομικών Συμβουλίων» στην ΕΕ, στην Ευρωζώνη, τα οποία αποτελούν μέρος του σχεδίου για την παραπέρα εμβάθυνση της ΟΝΕ και της ενισχυμένης δημοσιονομικής εποπτείας, για όλα τα κράτη - μέλη και μάλιστα με ειδικές ρήτρες για τις χώρες που βρίσκονται σε «προγράμματα διάσωσης», όπως η Ελλάδα.

Η ίδια η ΕΕ έχει προβλέψει μνημόνια διαρκείας για όλα τα κράτη - μέλη της.

Αυτά που θεσμοθετεί τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, τα έχουν αποφασίσει στην ΕΕ. Το «Δημοσιονομικό Συμβούλιο» και το μηχανισμό αυτόματης περικοπής τα είχαν νομοθετήσει από τον Ιούνη του 2014 η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Και εσείς τότε τους καταγγέλλατε σε όλους τους τόνους! Είναι γραμμένα στα πρακτικά τι λέγανε τότε οι σημερινοί υπουργοί σας, που λένε άλλα και κάνουν τις κωλοτούμπες τώρα...

Οι εργαζόμενοι, λέμε εμείς, πρέπει να έχουν τα μάτια τους δεκατέσσερα.

Εχουν δικαίωμα και υποχρέωση να φιλτράρουν κάθε πληροφορία, κάθε δήλωση, κάθε ομιλία που ακούνε εδώ μέσα, να μην παραμυθιάζονται, να μην υποτάσσουν τη δράση τους ανάλογα με την πολιτική του ενός ή του άλλου, να μη βρίσκονται συνέχεια σε κατάσταση πότε κρύο και πότε ζέστη.

Η θέση και η άποψη ότι δήθεν η ακραία λιτότητα δεν είναι ιδρυτικός κανόνας της ΕΕ πρέπει να καταδικαστεί σαν στάχτη στα μάτια, σαν ένα πελώριο ψέμα συγκάλυψης του ίδιου του χαρακτήρα της ΕΕ.

Η στάση της ΕΕ δεν μεταλλάχθηκε τα χρόνια αυτά της κρίσης.

Ανέκαθεν ήταν μονόδρομος μόνο για τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας.

Τόσο σε συνθήκες ανάπτυξης, όσο και σε συνθήκες κρίσης η ΕΕ αποτελεί οργανισμό στον οποίο την εξουσία την έχουν τα μονοπώλια, είναι ο ευρωπαϊκός χωροφύλακας, να το πούμε αλλιώς, των κερδών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Η ΕΕ δεν άλλαξε στάση απέναντι και στον ελληνικό λαό, όπως κοροϊδεύει ο πρωθυπουργός, που έλεγε στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Μ' όποιον δάσκαλο καθίσεις...

Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι της ελληνικής κυβέρνησης υλοποιούν στη χώρα τους τα ίδια αντιλαϊκά μέτρα.

Πρώτος και καλύτερος ο Γάλλος φίλος της κυβέρνησης σήμερα, ο Ολάντ, που έχει απέναντί του το σύνολο του γαλλικού λαού, που κινητοποιείται ενάντια στα νέα αντεργατικά μέτρα που αφορούν βέβαια επόμενες γενιές, γιατί στόχο έχουν να εξασφαλίσουν ακόμα πιο ευέλικτο, φτηνό εργατικό δυναμικό για το μεγάλο κεφάλαιο.

Οι εργαζόμενοι στη Γαλλία στρέφονται ενάντια στο νόμο της γαλλικής κυβέρνησης, που διευκολύνει δραστικά τις απολύσεις, διευρύνει τα περιθώρια της μεγάλης εργοδοσίας να προσαρμόζει τα ωράρια εργασίας στις εκάστοτε ανάγκες της, στη λογική της «διευθέτησης» ωρών εργασίας, όπως έχει γίνει σε άλλες χώρες - και στην Ελλάδα - αναβαθμίζει τις επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας, αχρηστεύοντας ουσιαστικά τις κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Κι αυτό το αντεργατικό έκτρωμα η κυβέρνηση Ολάντ δεν θα το περάσει και από τη Βουλή, αλλά θα το νομοθετήσει με Προεδρικά Διατάγματα. «Μ' όποιον δάσκαλο καθίσεις, τέτοια γράμματα θα μάθεις», κύριε Τσίπρα.

Γι' αυτό, ο Ολάντ αλλά και οι υπόλοιποι στην ΕΕ, ο Σόιμπλε, το μεγάλο κεφάλαιο, δίνουν τα εύσημά τους τώρα στην κυβέρνηση, γι' αυτό σας στηρίζουν, αφού υλοποιείτε και ψηφίζετε όλα τα μέτρα που εισηγούνται αυτοί και από κοινού βέβαια στο Γιούρογκρουπ μετά τα αποφασίζετε κι εσείς.

Η ανάπτυξή σας περνά απ' την αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης

Κυρίες και κύριοι,

Προωθείτε το νέο ΤΑΙΠΕΔ, με το οποίο παραδίδετε στα ντόπια και ξένα μονοπώλια ακίνητα - φιλέτα και κρατικές επιχειρήσεις. Στόχος σας είναι να δημιουργήσετε νέα πεδία κερδοφορίας για τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαιά τους. Νέες απώλειες θα έχουν μόνο τα φτωχά λαϊκά στρώματα, που θα πληρώνουν ακόμα πιο αυξημένο το νερό, τις μεταφορές, τις συγκοινωνίες.

Αλήθεια, κύριοι της κυβέρνησης, θα μειωθεί ή θα αυξηθεί το αεροπορικό εισιτήριο, για παράδειγμα, με την ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων στην οποία προχωρήσατε;

Σε όλα αυτά, μας απαντάτε πως έρχεται το νέο ΕΣΠΑ, πως θα πέσουν στην αγορά 2 δισ. ευρώ μέσα στο 2016 και πως εξασφαλίζετε 5 δισ. πρόσθετους πόρους απ' τους δανειστές για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Ποιον κοροϊδεύετε άραγε; Η μερίδα του λέοντος του νέου ΕΣΠΑ αφορά τους φίλους σας, τους ομίλους, τους μεγαλομετόχους τους.

Οι πόροι του ΕΣΠΑ πηγαίνουν σε μεγάλα έργα, που τη μια τα βαφτίζετε υποδομές, την άλλη προστασία του περιβάλλοντος, την τρίτη επιχειρηματικότητα.

Ισχυρίζεστε πως τα προβλήματα των εργαζομένων θα λυθούν απ' την καπιταλιστική ανάπτυξη.

Κοροϊδεύετε διπλά. Από πουθενά δεν προκύπτει πως η οικονομία της Ελλάδας θα απογειωθεί γρήγορα την επόμενη περίοδο.

Ακόμα περισσότερο αν σκεφτεί κανείς τα αρνητικά σημάδια που φαίνονται στη διεθνή οικονομία και το πόσο «ανοικτή» είναι η ελληνική καπιταλιστική οικονομία σε τέτοιες διεθνείς εξελίξεις.

Αλλά ας κάνουμε το δικηγόρο του διαβόλου. Ας υποθέσουμε ότι η περιβόητη ανάπτυξή σας έρχεται και μάλιστα ταχύτατα, όπως λέτε.

Τι θα κερδίσουν οι εργαζόμενοι; Αυτό πρέπει να αφορά όλους. Θα πάρουν πίσω τις εργασιακές σχέσεις, τους μισθούς που έχασαν, την εξαντλητική φορολογία την οποία τους υποβάλετε;

Οι φίλοι σας στον ΣΕΒ ζητάνε διάλυση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, μειώσεις μισθών, κατάργηση επιδομάτων.

Η ανάπτυξή σας περνά μέσα απ' την αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων.

Η υπόσχεση για προσέλκυση επενδύσεων που θα φέρουν δουλειές, είναι υποσχέσεις πως κανένας αντεργατικός νόμος, απ' αυτούς που έχουν ψηφιστεί εδώ μέσα, δεν θα καταργηθεί. Κυρίως είναι υπόσχεση στο κεφάλαιο για την ολόπλευρη στήριξή του.

Γενική τάση σήμερα στον καπιταλισμό η μείωση της κρατικής συμμετοχής

Κυρίες και κύριοι,

Για τις περίφημες ιδιωτικοποιήσεις... Σήμερα, σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, ανεξάρτητα από τη μορφή, είναι γενικό το χαρακτηριστικό της μείωσης της κρατικής συμμετοχής.

Οι αποκρατικοποιήσεις έχουν έδαφός τους την απελευθέρωση στις αγορές, υπηρετούν τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου, σε συνθήκες βέβαια εδώ της ευρωενωσιακής αγοράς.

Ο κρατικός επιχειρηματικός τομέας δεν αποτελεί μόνιμη κατάσταση, αλλιώς θα αντιστρατευόταν και την καπιταλιστική παραγωγή.

Προετοιμάζει το έδαφος της καπιταλιστικής συσσώρευσης, εκεί όπου απαιτούνται μεγάλα κεφάλαια, με πολύ μεγάλο κίνδυνο στο κέρδος, όπως στις Υποδομές, στην Ενέργεια και σε άλλους τομείς.

Οι αποκρατικοποιήσεις δίνουν την ευκαιρία στους εργαζόμενους να κατανοήσουν καλύτερα πώς πρέπει να βλέπουν από τη δική τους σκοπιά, των δικών τους συμφερόντων, το ζήτημα της ανάγκης κοινωνικοποίησης σήμερα της παραγωγής, το χαρακτήρα και το ρόλο του σημερινού δημόσιου τομέα.

Ακόμα κι αν μια επιχείρηση μείνει στο κράτος ή επανέλθει στο κράτος για διάφορους λόγους, δεν πρόκειται για καμιά πραγματική λύση του προβλήματος και για δικαίωση των αγώνων τους. Γιατί οι συνέπειες γι' αυτούς, και στο βαθμό εκμετάλλευσης και στην ανατροπή εργασιακών σχέσεων, στην Κοινωνική τους Ασφάλιση κ.λπ., θα εξακολουθούν να υπάρχουν και να έρχονται βέβαια και καινούργια μέτρα.

Ακόμα, δηλαδή, και αν κάποιες επιχειρήσεις μείνουν κρατικές, δεν είναι δυνατόν να ανατραπεί η γενική τάση, αφού αυτή αφορά όχι επιμέρους επιλογές της σημερινής κυβέρνησης ή των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά το ίδιο το σύστημα, το καπιταλιστικό σύστημα. Η διαπλοκή με το ιδιωτικό κεφάλαιο, είτε ελληνικό είτε ξένο, είναι δεδομένη, όπως δεδομένη είναι και η απελευθέρωση της αγοράς κ.ά.

Αλλά και η ΝΔ και τα άλλα κόμματα κινούνται ακριβώς στην ίδια κατεύθυνση. Αυτό το σύστημα και τις επιλογές της ΕΕ υπηρετούν. Η κριτική είναι σε επιμέρους πλευρές. Γι' αυτό πότε εστιάζουν στο τίμημα μόνο αυτών των αποκρατικοποιήσεων, πότε βρίσκουν 1-2 διεφθαρμένους, λαμόγια και άλλο τι, για να συζητάμε εδώ μέσα, εκτός απ' αυτά τα ουσιαστικά, για τα οποία σηκώνουν όλοι το χέρι τους εδώ, οι βουλευτές σας κυρίως σήμερα, και υπερψηφίζουν μέσα σε αυτή τη Βουλή για να ματώνει πάλι ο ελληνικός λαός, να υποφέρουν οι εργαζόμενοι, η φτωχολογιά.

Επικίνδυνη για τους λαούς η διαπάλη για ενεργειακά αποθέματα και υποδομές

Στη Θεσσαλονίκη, πριν λίγες μέρες έγιναν τα εγκαίνια της κατασκευής του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου, του TAP, παρουσία των αρχηγών των κρατών διέλευσης.

Η παρουσία στα εγκαίνια και των εκπροσώπων της Κομισιόν, των ΗΠΑ δείχνει πως η κατασκευή ενεργειακών υποδομών, εκείνων δηλαδή των «αρτηριών», όπως τις αποκαλούν, της Ενέργειας, που είναι αναγκαίες για να κινηθούν και τα γρανάζια της καπιταλιστικής οικονομίας, συνδέεται με τη συνεχιζόμενη διαπάλη για το ποιος θα ελέγξει ενεργειακά αποθέματα, τους δρόμους μεταφοράς τους, τα μερίδια των αγορών.

Αυτό δείχνει η παρουσία των εκπροσώπων αυτών των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στα εγκαίνια, όταν είναι γνωστό ότι οι ίδιες αυτές οι δυνάμεις (ΕΕ και ΗΠΑ) έκαναν τα πάντα για να μπλοκάρουν τα ανάλογα ρωσικά ενεργειακά σχέδια στα Βαλκάνια, για την απεξάρτηση, όπως ισχυρίζονται, της ΕΕ από τη Ρωσία.

Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι οι ΗΠΑ έχουν στόχο τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία, καθώς και την αποδυνάμωση της σχέσης Γερμανίας - Ρωσίας και μέσα από την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης στην Ουκρανία.

Μέρος αυτού του ιμπεριαλιστικού σκυλοκαβγά, εδώ που τα λέμε, είδαμε για μια ακόμα χρονιά και στην πρόσφατη φετινή ξεφτίλα της Eurovision...

Βέβαια, από την κατασκευή του ΤΑΡ ωφελημένοι θα βγούνε οι επιχειρηματικοί όμιλοι και όχι οι εργαζόμενοι. Ετσι συμβαίνει σε αυτό εδώ το σύστημα.

Αυτό το αναγνωρίζουν όλοι, εκτός βέβαια από διάφορους καιροσκόπους, οπορτουνιστές - δεξιούς και «αριστερούς» - κατ' όνομα κομμουνιστές και αριστερούς, που βγάζουν φλύκταινες όταν ακούνε το ΚΚΕ να λέει καθαρά, ξάστερα ότι μόνον όταν ο λαός κατακτήσει πραγματικά τη δική του εξουσία, μπορεί να διασφαλίσει πλέρια και σε σωστή βάση την αμοιβαία επωφελή διακρατική συνεργασία στον ενεργειακό τομέα για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Στην πραγματικότητα, μόνο όταν έχεις χαράξει έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, με κοινωνικοποίηση των εγχώριων πηγών Ενέργειας και υποδομών, με την αποδέσμευση απ' την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, τέτοια έργα μπορεί να αξιοποιούνται με γνώμονα τη λαϊκή ευημερία και όχι την κερδοφορία του κεφαλαίου και, εκτός των άλλων, να μην είναι και «εστία» ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων.

Τα εγκαίνια του ΤΑΡ δείχνουν, ακόμα, το πόσο έωλες ήταν οι εκτιμήσεις εκείνων που υπόσχονταν πως τέτοια έργα θα γίνουν αντικειμενικά παράγοντες για τη σταθερότητα, την ασφάλεια, την ειρήνη των χωρών που εμπλέκονται σ' αυτούς.

Στο έργο εμπλέκονται Ελλάδα - Αλβανία, όμως αυτό δεν στάθηκε αιτία για να λυθούν τα προβλήματα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις - αναφέρομαι εδώ στα ζητήματα της ΑΟΖ. Αντίθετα, όλες οι ενδείξεις δείχνουν πως κινούμαστε το τελευταίο διάστημα στην αύξηση αμφισβητήσεων τέτοιου είδους.

Στο έργο εμπλέκονται Ελλάδα και Τουρκία, βέβαια, όμως, αυτό δεν στάθηκε ικανό να επιλύσει προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, δεν στάθηκε ικανό να ανατρέψει την προκλητικότητα με την οποία η αστική τάξη της Τουρκίας, υπό την ηγεσία του Ερντογάν, εντείνει τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, τις αμφισβητήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παλεύει για να μην έρθει ποτέ η κοινωνία για την οποία παλεύει το ΚΚΕ

Κυρίες και κύριοι,

Τελευταία, ο ΣΥΡΙΖΑ παραδίδει και μαθήματα αριστεροσύνης και ριζοσπαστισμού, πως «στις σημερινές δύσκολες συνθήκες», λέει, «αριστερό και ριζοσπαστικό δεν είναι να φαντασιώνεσαι μια ιδεατή κοινωνία» κ.τ.λ. κ.τ.λ., άλλα τέτοια σχετικά που τα έχουμε ακούσει και εδώ μέσα από τον κ. πρωθυπουργό.

Φυσικά όλοι ξέρουν, και ο ελληνικός λαός που μας ακούει, ότι η διαφορά μας με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ότι παλεύουμε για μια άλλη ιδεατή κοινωνία, έτσι όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, με διαφορετικό τρόπο το κάθε κόμμα. Η διαφορά μας είναι ότι το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ παλεύει, μπορεί και να ματώνει, δεν αντιλέγουμε, για την καπιταλιστική κοινωνία, γι' αυτό εδώ το σύστημα που είναι σάπιο, που είναι εκμεταλλευτικό, που το μόνο που έχει να δώσει είναι φτώχεια, ανεργία, πολέμους, παλεύει για τα ίδια που παλεύουν και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και άλλα αστικά κόμματα.

Ο κ. Τσίπρας παλεύει για να ξεπεράσει τις δυσκολίες του ο καπιταλισμός. Γι' αυτό διαχειρίζεται την κρίση του, γι' αυτό και λέει ότι η κοινωνία που παλεύει το ΚΚΕ δεν είναι εύκολο να έρθει, είναι «ιδεατή» κ.λπ...

Κι αφού δεν είναι εύκολο να έρθει, λέει στον εργάτη, στον άνεργο, στον αγρότη, στον αυτοαπασχολούμενο, μείνε εδώ στον καπιταλισμό, μάθε να ζεις, άλλος με τα λίγα, άλλος με το τίποτα, μη διαμαρτύρεσαι, μην παλεύεις έξω στους δρόμους - όπως σε λίγες ώρες κινητοποιούνται έξω εδώ απ' τη Βουλή συνδικάτα, εργαζόμενοι της Αθήνας και σε άλλες πόλεις της χώρας - για κάτι που δεν είναι εύκολο να έρθει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και τα άλλα κόμματα της αντιλαϊκής διαχείρισης, σε τελευταία ανάλυση, παλεύει και μπορεί να ματώσει, το ομολογούμε, για να μην έρθει ποτέ η κοινωνία για την οποία παλεύει το ΚΚΕ.

Ομως, το κοινωνικό σύστημα για το οποίο παλεύει το ΚΚΕ δεν είναι φαντασίωση, δεν είναι μια απλή ιδέα, ένα όραμα. Είναι στόχος προς κατάκτηση. Από το 1917 άνοιξε αυτός ο δρόμος. Παρά τα προσωρινά πισωγυρίσματα, τα ιστορικά προσωρινά πισωγυρίσματα, σήμερα πλέον μπορούμε αξιοποιώντας την τεράστια αυτή πείρα - θετική και αρνητική - από την οικοδόμηση του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε τον 20ό αιώνα, να πούμε καθαρά ότι η πρόταση του ΚΚΕ μπορεί να υλοποιηθεί, να πάρει σάρκα και οστά και στην Ελλάδα του σήμερα και σε άλλες χώρες και αυτή μπορεί να είναι πραγματικά η νέα Ελλάδα, η νέα κοινωνία και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο.

ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΕΚΤΡΩΜΑ «ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΧΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ»

Ψηφίστηκε τη νύχτα της Κυριακής με τις «καθιερωμένες» πια διαδικασίες - εξπρές και τις ψήφους των κυβερνητικών βουλευτών, το πολυνομοσχέδιο - έκτρωμα, με το οποίο η κυβέρνηση, για λογαριασμό του κεφαλαίου, μεταξύ άλλων, απογειώνει τη φοροαφαίμαξη του λαού με την εκτίναξη των έμμεσων φόρων, «ανοίγει» την αγορά των «κόκκινων» δανείων με ό,τι αυτό σημαίνει ακόμα και για την πρώτη κατοικία, δημιουργεί «υπερταμείο» ιδιωτικοποιήσεων, επιβάλλει το λεγόμενο «κόφτη» για την αυτόματη λήψη πρόσθετων μέτρων σε περίπτωση αποκλίσεων από τους στόχους του κεφαλαίου και των μνημονίων.

Στην ονομαστική ψηφοφορία - αίτημα για τη διενέργεια της οποίας κατέθεσε εξαρχής η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ - υπέρ ψήφισαν 153 βουλευτές και κατά 145. Απουσίαζαν οι Αδ. Γεωργιάδης (ΝΔ) και Γρ. Ψαριανός (Ποτάμι). Τα άρθρα για το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και τον «κόφτη» καταψήφισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Β. Κατριβάνου.

Το ΚΚΕ καταψήφισε το πολυνομοσχέδιο, ενώ ψήφισε «παρών» στα άρθρα 45 - 48 και 56 (αφορούν κάποιες έστω και υποτυπώδεις αυξήσεις της φορολογίας σε εταιρείες, όπως αυτές του «real estate» και στα τυχερά παιχνίδια), στο άρθρο 101 (αφορά τους εργαζόμενους της ΕΣΛΤΑΤ), στο άρθρο 102 (κατάργηση της θέσης του αντιπροέδρου στο ΔΣ του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων) και στο άρθρο 157 (καθιέρωση ηλεκτρονικού μητρώου αποβλήτων). Υπέρ ψήφισε στα άρθρα 172 έως 174 και 176 έως 182 (αφορούν ρυθμίσεις για το «πόθεν έσχες»).

Στη διάρκεια της διήμερης συζήτησης στην Ολομέλεια, τα κυβερνητικά στελέχη προσπάθησαν να ενισχύσουν την απάτη ότι «τελειώνουν οι θυσίες» του λαού, ενώ ταυτόχρονα επιδίωξαν την όξυνση του δικομματικού καβγά με τη ΝΔ, για να σκιαστεί η στρατηγική σύμπλευσή τους στην υπηρέτηση των κερδών του κεφαλαίου.

Αντίστοιχα, πίσω από την έντονη αντιπαράθεση από τη ΝΔ και τα άλλα κόμματα της αστικής διαχείρισης που καταψήφισαν επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο, στην πραγματικότητα βρισκόταν η κριτική τους για το αν αυτό διευκολύνει ή όχι την καπιταλιστική ανάπτυξη, «ντυμένη» βέβαια με φιλολαϊκό μανδύα.

Στην αντίπερα όχθη, οι βουλευτές του ΚΚΕ ανέδειξαν τον ταξικό χαρακτήρα του πολυνομοσχεδίου και ότι είναι ενταγμένο στη δίχως τέλος αντιλαϊκή επίθεση που έχουν εξαπολύσει το κεφάλαιο και οι εκπρόσωποί του. Εκαναν ξεκάθαρο στο λαό ότι ο μόνος δρόμος, για να δει πραγματική προκοπή είναι να συμπαραταχθεί με το ΚΚΕ, να ισχυροποιήσει την πάλη του, με τη ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και τη συγκρότηση της Λαϊκής Συμμαχίας, με κατεύθυνση την πάλη για την ανατροπή του κεφαλαίου, της εξουσίας του και των λυκοσυμμαχιών του.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΚΑΣ
Ιστορικά τη βρώμικη δουλειά την «έβγαζε» πάντα η σοσιαλδημοκρατία

Eurokinissi

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, δίνοντας απάντηση στα περί «δίκαιων» και «αναγκαίων» μέτρων που διατυμπανίζει η κυβέρνηση, επισήμανε ότι είναι μέτρα που ευνοούν το κεφάλαιο. Αυτό φαίνεται, τόνισε, και από το ότι αυτοί που στηρίζουν την κυβέρνηση είναι οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, «άσχετα αν μια μερίδα από αυτούς σας κάνει κριτική, κάποια παλιά τζάκια που ίσως νιώθουν ότι χάνουν από νέους ανταγωνιστές».

Οπως σημείωσε, «μετά απ' όλα αυτά, είναι πολύ λογικό να βγαίνουν στα κεραμίδια η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, να τρελαίνονται στην κυριολεξία, αφού τους κλέβετε τα πνευματικά δικαιώματα. Κόμματα, και ιδιαίτερα η ΝΔ, που όλα αυτά τα χρόνια είχαν κάνει σημαία τους τις ιδιωτικοποιήσεις, τις επενδύσεις, τη στήριξη του κεφαλαίου, να βλέπουν τώρα να τους ξεπερνάτε σε επιδόσεις, δεν το αντέχουν».

Εξάλλου, πρόσθεσε, δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο. «Ιστορικά, στις δύσκολες στιγμές για το σύστημα, πάντα ή σχεδόν πάντα, τη βρώμικη δουλειά την έβγαζε η σοσιαλδημοκρατία, τέτοια κόμματα που μπορούν πιο εύκολα να χειραγωγούν το λαό και να δίνουν το χρόνο στα πιο αυθεντικά κόμματα της αστικής τάξης να ξεπλυθούν, όπως προσπαθούν να κάνουν τώρα η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ».

ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ
Τα «εύσημα» του ΣΕΒ έδειξαν το ποιον υπηρετεί η πολιτική της κυβέρνησης

Eurokinissi

Το ποιον υπηρετεί η πολιτική της κυβέρνησης, τόνισε ο Μανώλης Συντυχάκης, έρχονται να επιβεβαιώσουν τα «εύσημα» που δίνει ο ΣΕΒ, ο οποίος «καλεί σε υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου» και «στήριξη της κυβέρνησης».

Αλλωστε, όπως τόνισε, πώς μπορούν να μην τρίβουν τα χέρια τους οι βιομήχανοι και συνολικά οι επιχειρηματικοί όμιλοι, όταν για λογαριασμό τους η κυβέρνηση υποθηκεύει με το «υπερταμείο» τον πλούτο της χώρας για 99 χρόνια; Παραδίδονται, πρόσθεσε, «δεκάδες ακίνητα - φιλέτα σε επιχειρηματικούς ομίλους με φορολογικά κίνητρα και αυτό το βαφτίζετε "ανάπτυξη"».

Αναφέροντας ως παράδειγμα των ιδιωτικοποιήσεων που προωθεί η κυβέρνηση αυτή των 14 αεροδρομίων που παραδίδονται στην κοινοπραξία «Fraport», ολοκληρώνοντας αυτό που άφησε στη μέση η προηγούμενη κυβέρνηση, ο Μ. Συντυχάκης σημείωσε, πως αξιοποιώντας και το διάταγμα του 1953 στο οποίο βασίζεται, προβλέπει μεταξύ άλλων προνόμια όπως «εξ ολοκλήρου διασφάλιση των κεφαλαίων, εξαίρεση από τον ΕΝΦΙΑ, από δημοτικά τέλη, από κάθε πράξη επίταξης ή αναγκαστικής απαλλοτρίωσης. (...). Οσο, δε, για τους εργαζόμενους, δεν δεσμεύεται για τη διατήρηση των υπαλλήλων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Και όσοι δεχτούν να δουλέψουν στον παραχωρησιούχο, θα πρέπει να δεχτούν επαχθείς εργασιακούς όρους, όρους γαλέρας και μειωμένους μισθούς».

ΣΑΚΗΣ ΒΑΡΔΑΛΗΣ
Τα αντιλαϊκά μέτρα δεν τελειώνουν είτε με καπιταλιστική κρίση είτε με ανάπτυξη

Eurokinissi

«Το "success story αλά ΣΥΡΙΖΑ" θα το βρείτε μπροστά σας, γιατί είναι κάλπικο», επισήμανε ο Σάκης Βαρδαλής. Οπως σημείωσε, όσο και να προσπαθεί η κυβέρνηση να καλλιεργήσει κλίμα ευφορίας, ο κάθε εργαζόμενος και άνθρωπος του μόχθου θα βιώσει τα μέτρα που περνάει τώρα η κυβέρνηση, «όταν θα κληθεί να πληρώσει τα χαράτσια, τις εισφορές για την Ασφάλιση, όταν θα πάει στο γκισέ της Εφορίας, όταν θα πάει να αγοράσει τα απαραίτητα αγαθά».

Επιπρόσθετα, σημείωσε πως όποτε και αν έρθει η καπιταλιστική ανάπτυξη, όχι μόνο δεν θα δει άσπρη μέρα ο λαός, αλλά «όλα τα μέτρα θα συνεχιστούν. Θα παίρνετε και άλλα, με το επιχείρημα, όμως, τώρα, ότι πρέπει να διατηρηθεί η ανάπτυξη, να εξυγιανθούν παραπέρα τα δημοσιονομικά και να διατηρήσει η οικονομία την ανταγωνιστικότητά της στα πλαίσια της ΕΕ».

«Το ζήτημα για το λαό», τόνισε, «δεν είναι να περιμένει πότε θα ολοκληρωθεί ο οδικός χάρτης του ΣΥΡΙΖΑ ή της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, πότε θα έρθει η ανάπτυξη που περιμένουν ο ΣΕΒ και ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για να ανοίξει ο δρόμος ανάπτυξης υπέρ του λαού, που θα έχει στόχο την ικανοποίηση των εργατικών - λαϊκών αναγκών», ο δρόμος που δείχνει το ΚΚΕ.

ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ
Είναι στο χέρι του λαού να δείξει τη δύναμή του

Eurokinissi

«Θα μείνετε στην Ιστορία ως ληστές της φτωχολογιάς», σχολίασε η Διαμάντω Μανωλάκου, ως προς τα μέτρα που περνάει η κυβέρνηση. Κάνοντας ειδική αναφορά στην τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ στο πολυνομοσχέδιο, για την αποκατάσταση του ΕΚΑΣ, η οποία και απορρίφθηκε ασυζητητί, ανέφερε: «Το ΚΚΕ καταθέτει τροπολογία για να μαθευτεί ότι από τη σφαγή του ΕΚΑΣ, 370.000 χαμηλοσυνταξιούχοι οδηγούνται κάτω από το όριο της φτώχειας, με μείωση εισοδήματος μέχρι και 25%».

Για τα μέτρα που αφορούν τους όρους για τον «κατ' επάγγελμα αγρότη» σημείωσε: «Διώχνετε άμεσα, βίαια τους μικρούς αγρότες που κάνουν τον καφετζή, τον κουρέα, τον μπακάλη του χωριού. Οπότε, ευκολότερα η γη, η παραγωγή, οι επιδοτήσεις των μικροπαραγωγών συγκεντρώνονται στους μεγάλους».

Οσον αφορά τις διατάξεις για τη Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων (ΡΑΛ), σημείωσε ότι έχουν τη σφραγίδα της ΕΕ, καθώς ενόψει της ιδιωτικοποίησης των μεγάλων λιμανιών «απαλλάσσετε τα μονοπώλια από αυτά που θεωρούν βαρίδια. Αυτό σημαίνει κατάργηση Συλλογικών Συμβάσεων, χειρότερο Ασφαλιστικό, Συνταξιοδοτικό, χτυπάτε τις εργασιακές σχέσεις και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, αυξάνετε το κόστος των λιμενικών υπηρεσιών για τα λαϊκά στρώματα, μεγιστοποιώντας τα κέρδη των μονοπωλίων του κλάδου».

«Στο χέρι του λαού είναι να δείξει τη δύναμή του», τόνισε, «να ανατρέψει αντιλαϊκές πολιτικές που σκοτώνουν χωρίς όπλα».

ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΕΚΤΡΩΜΑ «ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΧΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ»
Οι τοποθετήσεις των βουλευτών του ΚΚΕ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Τα «καλά νέα» της κυβέρνησης αφορούν μόνο το κεφάλαιο

Eurokinissi

Ξεσκεπάζοντας την απάτη της κυβέρνησης ότι «τα δύσκολα πέρασαν» για το λαό, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, από το βήμα της Βουλής, επισήμανε: «"Ξεχνούνε" ότι τον Οκτώβρη θα έρθει η δεύτερη αξιολόγηση, όπου εκεί προβλέπονται 40 προαπαιτούμενα, μεταξύ των οποίων η περαιτέρω "απελευθέρωση" της αγοράς εργασίας (...) "Ξεχνούνε" ότι τα μέτρα αυτά είναι σωρευτικά, πάνω στα προηγούμενα που είχαν πάρει και οι υπόλοιποι. (...) "Ξεχνούνε" ότι όχι μόνο αυτά τα μέτρα θα μείνουν, αλλά και σε περίπτωση απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους, έχουμε κι έναν αυτόματο μηχανισμό, ο οποίος θα επιβάλλει νέα αντιλαϊκά μέτρα, μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις και μια σειρά κοινωνικές δαπάνες».

Σε ό,τι αφορά τα «καλά νέα» που επαναλαμβάνει όπου σταθεί ο υπουργός Οικονομικών ότι θα έρθουν για το ζήτημα του χρέους από τη σημερινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι η όποια αναδιάρθρωσή του αφενός προϋποθέτει αντιλαϊκά μέτρα όπως το πολυνομοσχέδιο και αφετέρου «θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη διευκόλυνση για μεγαλύτερη κρατική στήριξη και χρηματοδότηση των μονοπωλιακών ομίλων».

Το συμπέρασμα είναι, υπογράμμισε, ότι «μετά από κάθε αξιολόγηση έχουμε κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης και δημιουργία ακόμα πιο ευνοϊκών προϋποθέσεων για τη δράση των μονοπωλιακών ομίλων, στη λογική της ανάπτυξης της καπιταλιστικής οικονομίας».

Τόνισε ότι 15 μέρες μετά το νόμο - λαιμητόμο για το Ασφαλιστικό - Φορολογικό, η κυβέρνηση έρχεται να αυξήσει τους έμμεσους φόρους, οι οποίοι επιβαρύνουν κατά κύριο λόγο τις λαϊκές οικογένειες, με περίπου 700 ευρώ πρόσθετη ετήσια φορολογική αφαίμαξη για μια λαϊκή οικογένεια. Δείχνοντας τον ταξικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου και συνολικά της κυβερνητικής πολιτικής σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι στο ίδιο νομοσχέδιο που «αυξάνετε το φόρο στο φυσικό αέριο για το λαό (...), τον καταργείτε για το σύνολο των βιομηχανιών που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο».

«Τσακίζετε 300.000 φτωχά αγροτικά νοικοκυριά αποκλείοντάς τα από τον ορισμό του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη», πρόσθεσε, για να επιταχύνετε το ξεκλήρισμά τους και να συγκεντρώσετε την αγροτική γη σε όλο και λιγότερα χέρια.

Αναφέρθηκε, επίσης, στον «αυτόματο κόφτη» που περιλαμβάνει μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές δαπάνες, ενώ την ίδια ώρα εξαιρείτε από αυτόν «το σύνολο των δαπανών που πηγαίνουν για επενδύσεις».

Για το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, όπου μεταβιβάζεται το σύνολο των ιδιωτικοποιήσεων, τόνισε πως είναι μια «ιδιωτική εταιρεία - τουλάχιστον - συνδιαχείρισης ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και στους "θεσμούς". (...) Δεσμεύετε τη δημόσια περιουσία για 99 χρόνια στα συμφέροντα της εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους - που δεν το έκανε ο λαός - και με το άλλο 50% θα στηρίζετε τις επενδύσεις, άρα πάλι την επιχειρηματική δραστηριότητα».

Στάθηκε ακόμα στην ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων και τους όρους σκανδαλώδους ασυλίας που τη συνοδεύουν, στην «απελευθέρωση» της πώλησης όλων των «κόκκινων» δανείων - συμπεριλαμβανομένων των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας από 1/1/2018 - για την «εξυγίανση» του χρηματοπιστωτικού συστήματος, στην προώθηση της ευρωενωσιακής στρατηγικής για την «απελευθέρωση» των αγορών, π.χ. της αγοράς Ενέργειας, των λιμανιών, των σιδηροδρομικών μεταφορών, της αγοράς φαρμάκου.

Και κατέληξε: «Είναι άσφαιρη η αντιπαράθεση από ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει και ολοκληρώνει το έργο που αφήσανε αυτοί ημιτελές. Να μην εγκλωβιστεί ο λαός στις μυλόπετρες αυτής της άγονης αντιπαράθεσης, στους διαχειριστές ενός βάρβαρου και σάπιου συστήματος (...)

Καμία αυταπάτη. (...) 'Η με το κεφάλαιο θα είσαι ή με το λαό. Τρίτος δρόμος δεν υπάρχει (...) Σήμερα προαπαιτούμενο είναι η συμπαράταξη με το ΚΚΕ, η ισχυροποίηση, η οργάνωση της πάλης για να ανακουφιστεί ο λαός, αλλά πάνω από όλα για να διεκδικήσει την ικανοποίηση των αναγκών του. Αυτό θα γίνει μόνο μέσα από μια γενικότερη ρήξη και ανατροπή της εξουσίας της αστικής τάξης, ρήξη με ΕΕ - ΔΝΤ - ΝΑΤΟ και τους υπόλοιπους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Δεν υπάρχει ενιαίο «εθνικό συμφέρον»

Eurokinissi

Τον ταξικό χαρακτήρα της κυβερνητικής πολιτικής ανέδειξε στην ομιλία της η Αλέκα Παπαρήγα, απαντώντας στα περί «εθνικού συμφέροντος» ή «σωτηρίας της πατρίδας», τα οποία διατείνεται ότι διασφαλίζει η κυβέρνηση με τα αντιλαϊκά μέτρα, αλλά και στα περί «άλλου μείγματος διαχείρισης», που αντιπροτείνει για τους ίδιους στόχους η ΝΔ.

«Δεν υπάρχει ενιαίο εθνικό συμφέρον, δεν υπάρχει ενιαίο ελληνικό συμφέρον», τόνισε, «μέσα στην Ελλάδα υπάρχουν αντιπαρατιθέμενα ταξικά συμφέροντα (...) Υπάρχει το συμφέρον της αστικής τάξης, το συμφέρον του κεφαλαίου - πείτε το όπως θέλετε - και υπάρχει το συμφέρον της εργατικής τάξης και ενός σημαντικού μέρους των ενδιάμεσων στρωμάτων - όχι όλων - που παρά τις διαφορές τους με την εργατική τάξη, είναι πολύ κοντά σ' αυτήν. Εμείς με βάση αυτό το συμφέρον και με βάση αυτό το κριτήριο μιλάμε» ξεκαθάρισε.

Οπως σημείωσε, από αυτή τη σκοπιά κρίνεται «η ταξικότητα της κυβερνητικής πολιτικής» και όχι «από την ηθική του πρωθυπουργού ή των υπουργών», αν και έχει και αυτό τη σημασία του.

Κάνοντας αναφορά στο παράδειγμα της Βενεζουέλας, πρόσθεσε πως «όσα εκτεταμένα προγράμματα καταπολέμησης της φτώχειας και να κάνεις στις συνθήκες του καπιταλισμού, δεν σε πάνε μακριά. Και τη γη να δώσεις στους αγρότες να την καλλιεργήσουν, δεν σε πάει μακριά (....) Στις συνθήκες του καπιταλισμού, και τα πιο φιλολαϊκά προγράμματα καταπολέμησης της ακραίας φτώχειας έχουν ημερομηνία λήξης».

Οσο για τα περί καταπολέμησης της διαφθοράς, επισήμανε ότι «αθωώνετε το σύστημα και λέτε ότι η κρίση προέρχεται από την κακή διαχείριση, τα λαμόγια, τη διαπλοκή (...), που βεβαίως υπάρχουν, αλλά δεν προκαλούν αυτά την κρίση». Οπως σημείωσε ειδικά απέναντι στην κυβέρνηση, αυτές οι «ανοησίες» «είναι η συσκευασία με την οποία προωθείτε την πολιτική σας». Ανέδειξε ότι η διαπλοκή και οι «κολλητοί» είναι σύμφυτα με τον καπιταλισμό, ενώ έχουν να κάνουν και με τους ανταγωνισμούς του κεφαλαίου και με το ποιο τμήμα της αστικής τάξης υπηρετεί καλύτερα η κάθε αστική κυβέρνηση.

«Ο επόμενος νόμος που είναι ο πιο ταξικός, ο πιο βρώμικος για το λαό, είναι ο αναπτυξιακός», κατέληξε η Αλ. Παπαρήγα και κάλεσε το λαό να μην πιστέψει ότι «η ανάπτυξη θα φέρει κέρδη και θα γίνει αναδιανομή».

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Καπιταλιστική ανάπτυξη σημαίνει κοινωνική αδικία και φτώχεια για το λαό

Eurokinissi

Ξεμπροστιάζοντας την αντιλαϊκή στρατηγική σύμπλευση των αστικών κομμάτων, πίσω από τις μεταξύ τους κοκορομαχίες, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης επισήμανε: «Είστε όλοι συνέταιροι των τριών μνημονίων, που ψηφίσατε όλοι μαζί τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, της ΕΕ και του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Ουδείς, πλην ΚΚΕ, αμφισβητεί αυτόν τον δρόμο. Αυτός ο δρόμος οδηγεί σε απόγνωση το λαό».

Επισήμανε ότι «για να έρθει αυτή η ανάπτυξη και να κλείσει ο κύκλος» της καπιταλιστικής κρίσης, «απαιτείται μια βάρβαρη πολιτική, την οποία συνεχίζει η σημερινή κυβέρνηση εκεί που σταμάτησε η προηγούμενη (...) Ποια είναι η αντιπαράθεση, λοιπόν; Ποιος θα διαχειριστεί καλύτερα και ποιος θα εφαρμόσει αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική».

Οπως τόνισε, είναι συνειδητή επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ η ενίσχυση της καπιταλιστικής κερδοφορίας, όσο και αν διατείνεται ότι η πολιτική του έχει «κοινωνικό πρόσημο».

Χαρακτήρισε, εξάλλου, εμπαιγμό και «τετραγωνισμό του κύκλου» τα όσα είχε αναφέρει προηγουμένως από το βήμα της Ολομέλειας ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, ότι η πολιτική αυτή είναι... «τακτική» για το ...σοσιαλισμό! «Εχουμε τη νέα εκδοχή», σημείωσε ο Θ. Παφίλης, «"σοσιαλιστικός καπιταλισμός"! Δηλαδή, υπηρετούμε τον καπιταλισμό, τον σώζουμε - τον πιο άγριο καπιταλισμό - για να πάμε μετά στο σοσιαλισμό».

«Καλά, δεν υπάρχει φιλότιμο; Πόσα εκατομμύρια εξοικονομείτε» με την κατάργηση του ΕΚΑΣ; ρώτησε. «Εκατό, διακόσια; Τι είναι αυτά; Ενα ελάχιστο κέρδος μιας χρονιάς ενός εφοπλιστή. Δείτε τους ισολογισμούς. Και πάτε και τσακίζετε τους φτωχούς ανθρώπους και μας λέτε εδώ τώρα ότι θα ανοίξουμε τον δρόμο με κοινωνικές οικονομίες και όλα αυτά τα παραμύθια».

Οσο για το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, για το οποίο η ΝΔ βγήκε στα κάγκελα, σημείωσε: «Γιατί φωνάζετε; Για να γίνουν λαϊκή περιουσία όλα αυτά του Δημοσίου; Οχι. Γιατί ένα κομμάτι της αστικής τάξης βλέπει ότι θα συντριβεί από την επέλαση των μεγαθηρίων».

«Εσείς λοιπόν», κατέληξε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, «στο δρόμο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, στο δρόμο δηλαδή της κοινωνικής αδικίας, της φτώχειας για το λαό και των νέων κερδών για το μεγάλο κεφάλαιο και εμείς μαζί με το λαό στο δρόμο της ανατροπής. Γιατί τελικά και ιστορικά παλιότερα, αλλά και σήμερα, αποδεικνύεται ότι τα κοινωνικά συστήματα ούτε από μέσα αλλάζουν, ούτε με νησίδες, αλλά ανατρέπονται από τη λαϊκή πάλη, από τις κοινωνικές επαναστάσεις. Εμείς σε αυτόν το δρόμο θα πάμε. Συγχαρητήρια για την επιλογή σας».

ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Παραλίγο να ζητήσουν από το λαό να πει και «ευχαριστώ»!

Eurokinissi

Κατά τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο λαός θα πρέπει να είναι και ευχαριστημένος από τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης, γιατί θα μπορούσε να ήταν και πολύ χειρότερα! Κόμπασε μάλιστα ότι «για να μην πάμε σε δύο - τρία μεγάλα μέτρα πήγαμε σε πολλά μικρά μέτρα. Τι θα θέλατε, δηλαδή, θα ήταν καλύτερο Ενέργεια, το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό να πάει από το 13% στο 25%; (...) Προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε τους φτωχούς»!

Οσον αφορά το Γιούρογκρουπ, επανέλαβε ότι προσβλέπει σε «καλά νέα», και διευκρινίζοντας τι σημαίνει για την κυβέρνηση «καλά νέα» σημείωσε: «Αν πάρουμε κάτι για το χρέος θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση», δηλαδή «η πορεία της ελληνικής οικονομίας θα δίνει σήμα για τις αγορές ότι μπορεί να διαχειριστεί το χρέος της ώστε να έρθουν επενδυτές».

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και η αναφορά του για το «δημοσιονομικό κόφτη». «Τι θέλατε, αντί να φέρουμε 5,4 δισ., να φέρουμε 9 δισ.;», είπε, εννοώντας ότι «αποφύγαμε τα μέτρα - "κάβα" των 3,6 δισ. που ήθελε το ΔΝΤ».

Ως κατόρθωμα εμφάνισε και το υπερ-ταμείο για την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας, λέγοντας ότι τα περιουσιακά στοιχεία που θα περιέλθουν στο ταμείο «δεν υπάρχει πουθενά ότι είναι όλα προς εκποίηση», ωστόσο πρόσθεσε: «Το ΚΚΕ μού λέει ότι υπάρχει κίνδυνος για τα δημόσια αγαθά. Υπάρχει, αλλά προσπαθήσαμε, κάθε εμπόδιο για καλό, να υπάρχει ρητά στο νόμο κατοχύρωση των υπηρεσιών δημοσίου συμφέροντος»...

Απογειώνοντας δε τον εμπαιγμό, παρουσίασε τα μέτρα αυτά, δηλαδή την κλιμάκωση της επίθεσης ενάντια στο λαό για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, ως ...«ελιγμό» για το ...«σοσιαλισμό»!

«Δεν είναι η τελευταία αξιολόγηση»

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκης, ανέφερε συνεχίζοντας τον εμπαιγμό του λαού: «Τα χαμηλά εισοδήματα επιβαρύνονται ελάχιστα ή και καθόλου, η μεγάλη πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών επιβαρύνεται λιγότερο από πριν και υπάρχει μεγάλη διασπορά στους έμμεσους φόρους, ώστε κάθε νοικοκυριό να συμμετέχει με ένα μικρό κομμάτι επιβάρυνσης»!

Προετοιμάζοντας το έδαφος για τα επόμενα αντιλαϊκά νομοθετικά πακέτα της κυβέρνησης επισήμανε ότι «η αξιολόγηση που ολοκληρώνεται σήμερα δεν είναι η τελευταία», και πρόσθεσε, για να χρυσώσει το χάπι, ότι «είναι όμως αναμφίβολα η πιο δύσκολη και κλείνει όλες τις χρηματοπιστωτικές δημοσιονομικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα έως το 2018».

«Μπάσιμο» της κυβέρνησης στους επικίνδυνους ανταγωνισμούς

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτης, έδειξε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει τους στόχους της εγχώριας αστικής τάξης για την αναβάθμιση του ρόλου της στους επικίνδυνους ανταγωνισμούς που «τρέχουν» στην ευρύτερη περιοχή. Οπως είπε, με τη διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ, τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB, τις συμφωνίες με Ιράν, Ισραήλ, Κύπρο, Αίγυπτο, «η Ελλάδα γίνεται πρωταγωνιστής στα Βαλκάνια και την Ευρώπη».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι με τη «συνολικότερη ενεργειακή πολιτική» που προωθεί η κυβέρνηση «κάνει μπάσιμο στην ευρύτερη ενεργειακή αγορά». Η «ενεργειακή πολιτική» της κυβέρνησης, με βάση και τα σχετικά άρθρα του νομοσχεδίου, είναι η παραπέρα απελευθέρωση της Ενέργειας, σύμφωνα με τη στρατηγική της ΕΕ, που «συνοδεύεται» με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ με το... «μοντέλο» των συμπράξεων με επιχειρηματικούς ομίλους.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ
Για όλα φταίνε η διαφθορά και η διαπλοκή...

Επιδιώκοντας να ενισχύσει την κυβερνητική προπαγάνδα περί «τελευταίων μέτρων», ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, επισήμανε ότι «η εθνική προσπάθεια φτάνει στο τέλος με τη λύτρωση του ελληνικού λαού» αφού «θα κλείσει η αξιολόγηση» και επιτέθηκε στην αντιπολίτευση «που δεν στηρίζει» την προσπάθεια αυτή.

Προσπαθώντας να βγάλει «λάδι» το σύστημα απέδωσε τα βάσανα του λαού στη διαπλοκή και τη διαφθορά και παρουσίασε την κυβέρνηση ως «αρχάγγελο της κάθαρσης», λέγοντας πως «μόνο αυτή ξεκίνησε και άνοιξε τις λίστες Λαγκάρντ, τις λίστες της Ελβετίας. Και πιστεύω ακράδαντα ότι θα πρέπει πολύ σύντομα αυτή η κυβέρνηση να στείλει μια ομάδα δικαστών και στον Παναμά για να μπορέσουμε να χρεώσουμε εκείνους που λήστεψαν τον ελληνικό λαό».

Παρουσίασε, δε, ως επιτυχία της συγκυβέρνησης την προσπάθεια «διευθέτησης» του χρέους, την οποία «υποστηρίζουν ΗΠΑ και δυνάμεις στη Γερμανία που μέχρι χθες αντιδρούσαν», όπως είπε χαρακτηριστικά. Και κάλεσε την επομένη του Γιούρογκρουπ «να αγωνιστούμε για να έρθουν επενδύσεις».

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
Επιμένει στη συγκρότηση κυβέρνησης «εθνικής συνεννόησης»

Ανησυχίες για την αποτελεσματικότητα της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης για την επίτευξη της καπιταλιστικής ανάπτυξης εξέφρασε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά, και ανέδειξε την αναγκαιότητα για τη συγκρότηση κυβέρνησης «εθνικής συνεννόησης» που θα υλοποιήσει τα συμφέροντα της αστικής τάξης που τα ονόμασε «εθνικά συμφέροντα».

Εγκάλεσε την κυβέρνηση, δείχνοντας ότι ο «καβγάς» είναι το μείγμα διαχείρισης, ότι από τις ιδιωτικοποιήσεις θέλει να πληρώνει για το κρατικό χρέος και όχι την καπιταλιστική ανάπτυξη και χαρακτήρισε τα φορολογικά μέτρα «φοροκαταιγίδα που θα πλήξει κάθε ελπίδα ανάκαμψης της (σ.σ. καπιταλιστικής) οικονομίας».

Μάλιστα, υποστήριξε ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης δεν δίνει από μόνη της βιώσιμη λύση, εκφράζοντας τις ανησυχίες της για την κατάσταση της καπιταλιστικής οικονομίας. Σε αυτό το πλαίσιο υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί «να εκτινάξει το ελατήριο της οικονομίας» και θέλοντας να δώσει το δικό της μήνυμα στο μεγάλο κεφάλαιο ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να συγκροτήσει τον τρίτο εναλλακτικό πόλο για το σύστημα, τόνισε ότι το κόμμα της προχωράει για την υλοποίηση «προοδευτικών μεταρρυθμίσεων» που θα απογειώσουν την οικονομία.

Διεκδικώντας το σοσιαλδημοκρατικό χώρο που πασχίζει να αλώσει ο ΣΥΡΙΖΑ με τη βοήθεια της ευρωενωσιακής σοσιαλδημοκρατίας υποστήριξε: «Εμείς θα βοηθήσουμε τη χώρα μας στο θέμα του χρέους, όπως έχουμε πράξει όλο αυτό το διάστημα και θα αξιοποιήσουμε όλες μας τις επαφές και τις σχέσεις μας με τους Ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες, για να το πετύχουμε αυτό».

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ
Οσα περιέχουν τα μνημόνια θα έπρεπε να είχαν εφαρμοστεί από το 2009

Την πρότασή του για συγκρότηση «οικουμενικής κυβέρνησης», που θα αποτελείται από τεχνοκράτες, επανέλαβε ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, Β. Λεβέντης, προβάλλοντας σταθερά τους στόχους του κεφαλαίου για σταθερή διακυβέρνηση ικανή να προωθεί με αποφασιστικότητα όλα τα αντιλαϊκά μέτρα για την καπιταλιστική κερδοφορία.

Πρόσθεσε, δε, ότι η Ενωση Κεντρώων «πρεσβεύει την άποψη ότι αν από το 2009 είχαμε ξεκινήσει τις μεταρρυθμίσεις», δηλαδή αυτά που προβλέπουν τα μνημόνια, «θα μπορούσαμε να είχαμε προλάβει το κακό», αφού θα είχε αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στις αγορές και θα έρχονταν οι επενδύσεις.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
Ανησυχεί για την επίτευξη των στόχων του κεφαλαίου

«Ατόφιους» τους στόχους και τους «προβληματισμούς» του κεφαλαίου παρέθεσε στην ομιλία του ο πρόεδρος του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης. Καταψήφισε μεν το νομοσχέδιο, ωστόσο όσον αφορά ο υπερ - ταμείο ιδιωτικοποιήσεων ανέφερε: «Το Ποτάμι θεωρεί ότι η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας πρέπει να γίνει, γιατί δημιουργεί θέσεις εργασίας», ενώ οι διαφωνίες που εξέφρασε ήταν στο... «μοντέλο».

Δείχνοντας με κάθε τρόπο ότι η κριτική του είναι από τη σκοπιά του κεφαλαίου επέκρινε την κυβέρνηση λέγοντας: «Το ότι η αξιολόγηση έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί το Νοέμβριο του 2015 και εκκρεμεί ακόμη παγιώνει το κλίμα απαισιοδοξίας για την οικονομία. Και παρατείνει την ύφεση και μέσα στο 2016». Πρόσθεσε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ προσθέτουν συνεχώς φόρους. Πιστεύουν στο μεγάλο κράτος. Αποστρέφονται τον ανταγωνισμό. Ακόμη και οι πολυμετοχικές εταιρείες βρίσκονται υπό διωγμό στην Ελλάδα», για να συμπληρώσει ότι η «κυβέρνηση αυτή δεν πιστεύει αληθινά στην ιδιωτική πρωτοβουλία» κάτι που αξίζει να σημειωθεί, ότι είχε επισημανθεί πριν από τον πρόεδρο της ΝΔ.

Πρότεινε «τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού μηχανισμού, με στόχο τη μείωση των δημοσίων δαπανών» και είπε με νόημα: «Μεταρρυθμίσεις και συναινέσεις είναι δύο προϋποθέσεις, οι σημαντικότερες, του δικού μας new deal, συγκεκριμένοι στόχοι και μια αποφασισμένη ηγεσία, αυτό δηλαδή που πάντα επιζητούσε από την ίδρυσή του το Ποτάμι»...

ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΕΚΤΡΩΜΑ «ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΧΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ»
Ν. ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ
Νεοφιλελεύθερη άποψη να καταβάλλονται αξιοπρεπείς συντάξεις!

Σε επίθεση στη ΝΔ, η οποία ψαρεύει στα νερά της ακροδεξιάς, και σε προτάσεις διαχείρισης προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιδόθηκε στη διάρκεια της ομιλίας του ο αρχηγός της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, Ν. Μιχαλολιάκος.

Αφού προσπάθησε με την προσφιλή μέθοδο της φασιστικής προπαγάνδας να συγκαλύψει την ταξικότητα των μέτρων, λέγοντας ότι αυτοί που ευνοούνται είναι η «τάξη των νταβαντζήδων», «εργολάβων καναλαρχών», αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του να αποδομήσει την ομιλία του Κ. Μητσοτάκη. Μάλιστα, ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Είπε (σ.σ. ο Κ. Μητσοτάκης) σε ένα απόσπασμα της ομιλίας του, αναφερόμενος σε μειώσεις κάποιας κατηγορίας συνταξιούχων, ότι ο συνταξιούχος, χάνοντας 2.000 ευρώ, χάνει την αξιοπρέπειά του. Ε, όχι, κύριοι! Η αξιοπρέπεια του ανθρώπου δεν εξαρτάται από τα χρήματα. Αυτή είναι μια άκρως νεοφιλελεύθερη άποψη, την οποία θεωρώ απαράδεκτη. Ο ελληνικός λαός ήταν υπερήφανος ακόμη κι όταν ήταν φτωχός, αλλά είχε την εθνική του κυριαρχία»...

Να λοιπόν που η ναζιστική Χρυσή Αυγή θέλει το λαό πτωχευμένο προς όφελος των μεγαλοεπιχειρηματών. Οσο για την εθνική κυριαρχία, είναι το κερασάκι στη ναζιστική προπαγάνδα της Χρυσής Αυγής που αναζητεί άλλους έξωθεν συμμάχους, ξέροντας καλά την αλληλεξάρτηση των καπιταλιστικών οικονομιών, όπως π.χ. με τη Ρωσία που το έχει διακηρύξει κατ' επανάληψη.

Οσον αφορά τις προτάσεις του προς την κυβέρνηση αυτές αφορούσαν τα «κόκκινα» δάνεια. Πρότεινε συγκεκριμένα το εξής: «Οταν ένα στεγαστικό δάνειο θα πουληθεί για το 25% της αξίας του, (...) γιατί η τράπεζα να μην το πουλήσει κατ' ευθείαν στον ιδιώτη; (...) Λέτε πώς θα βγουν τα λεφτά από τα μπαούλα και από τα συρτάρια. Να πώς θα βγούνε, αν δώσετε τη δυνατότητα να αγοράσουν οι πολίτες τα κόκκινα δάνεια»!

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Ανταγωνισμός με την κυβέρνηση για το ποιος υπηρετεί καλύτερα τη στρατηγική του κεφαλαίου

Eurokinissi

«Επίθεση» στην κυβέρνηση, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού για το ποιος υπηρετεί καλύτερα τη στρατηγική του κεφαλαίου, ήταν τα χαρακτηριστικά των παρεμβάσεων των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προσωπικά της ομιλίας του προέδρου της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκη, περιτυλιγμένα με μπόλικες κορώνες για τα φτωχά νοικοκυριά, τους αυτοαπασχολούμενους και τους συνταξιούχους, που τους καταδικάζει η κυβέρνηση στην «αναξιοπρέπεια».

Ο πρόεδρος της ΝΔ προσπάθησε να συσκοτίσει ότι η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει το έργο των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια, να συγκαλύψει τη στρατηγική ταύτισή τους.

Υποστήριξε ότι η αντιλαϊκή επίθεση είναι αποτέλεσμα της «αναξιοπιστίας» της κυβέρνησης απέναντι στους «θεσμούς»: «Σας ζητούν να υποθηκεύσετε όλη τη χώρα και να δεσμεύσετε όχι μόνο τις επόμενες κυβερνήσεις, αλλά και τις επόμενες γενιές. Και εσείς το κάνατε πρόθυμα, για να μείνετε όλοι σας στην καρέκλα», καλύπτοντας ουσιαστικά ότι η αντιλαϊκή επίθεση διαρκείας είναι προϋπόθεση για τη στήριξη του στόχου της ανάκαμψης.

Μπαίνοντας, βεβαίως, στο διά ταύτα, υπογράμμισε ότι «εμείς πιστεύουμε στις αποκρατικοποιήσεις στο λιγότερο κράτος» και γι' αυτό, όπως εξήγησε, όσον αφορά το πολυνομοσχέδιο, η ΝΔ στήριξε «τις σωστές μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο», όπως την «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ και τις «λιγότερες προσλήψεις στο Δημόσιο». Μάλιστα, για να δείξει ποιο είναι το «γνήσιο» αστικό κόμμα, έσπευσε να δηλώσει ότι αμφιβάλλει αν τις μεταρρυθμίσεις αυτές θα τις υλοποιήσει η κυβέρνηση, καθώς, όπως είπε, «οι φιλελεύθερες πολιτικές θέλουν φιλελεύθερους πολιτικούς».

Θυμίζοντας αυτά που έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν γίνει κυβέρνηση, αλλά και κάθε κόμμα του κεφαλαίου που ήταν στην αντιπολίτευση μετά την κρίση του 2009, αναφέρθηκε σε μια «νέα μεγάλη συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους» που θα επιδιώξει η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία θα προβλέπει νέες μεταρρυθμίσεις, έναντι χαμηλότερων πρωτογενών πλεονασμάτων, και ρύθμιση χρέους. Ο «στόχος» των «ματωμένων» πρωτογενών πλεονασμάτων «πρέπει να αναθεωρηθεί - όπως είπε - στο 2% και οι συνθήκες είναι ώριμες για μια νέα συμφωνία με τους εταίρους. Η πρόταση στους εταίρους πρέπει να είναι, εμείς θα κάνουμε γενναίες μεταρρυθμίσεις και εσείς σε μικρότερα πλεονάσματα. Εμείς θα δεσμευτούμε σε ανάπτυξη 4%, που θα φέρει 120.000 θέσεις εργασίας κάθε χρόνο, και εσείς σε ρύθμιση χρέους», όπου οι θέσεις εργασίας είναι αυτονόητο ότι θα είναι εργασιακής ζούγκλας.

Ενσωμάτωσε έτσι την κριτική που ασκούν τμήματα του κεφαλαίου για το κατά πόσο το μείγμα που εφαρμόζεται στηρίζει το στόχο της ανάκαμψης. Πρότεινε, ακόμα, την επανασύσταση του ρυθμιστικού μηχανισμού αδειοδότησης, απλοποιημένο φορολογικό περιβάλλον, αύξηση των επενδύσεων στο 20% του ΑΕΠ, αποκρατικοποιήσεις, νέες περικοπές δαπανών, αλλά και τη διαμόρφωση του δημόσιου τομέα, έτσι ώστε «ο κρατικός μηχανισμός να δίνει περισσότερα με λιγότερα». Πρόκειται για προτάσεις που, όπως είπε, καθιστούν την Ελλάδα «φιλική για την προσέλκυση επενδύσεων». «Η ΝΔ - πρόσθεσε συνεχίζοντας να καταθέτει τα διαπιστευτήριά του στο κεφάλαιο - θα οδηγήσει αυτή τη χώρα σε ανάπτυξη, γιατί πιστεύει στην επιχειρηματικότητα», «έχει κεντρικό στόχο την ιδιωτική πρωτοβουλία».

Πρόσθεσε, ακόμα, ότι «το αίτημά μας για εκλογές παραμένει πιο επίκαιρο από ποτέ», ωστόσο δείχνοντας ότι δεν είναι και ...άμεσο, σημείωσε ότι οι προτάσεις αφορούν «ένα διαφορετικό δρόμο 5ετίας 2017 - 2021 για την Ελλάδα»...

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Ρεσιτάλ εξαπάτησης του λαού ενώ η κυβέρνηση προωθεί το τσάκισμά του

Eurokinissi

Ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, ανέβηκε στο βήμα της Βουλής πρωτοστατώντας στο άθλιο παραμύθι της κυβέρνησης ότι «οι θυσίες τελειώνουν». Προσπάθησε να συσκοτίσει ότι η κυβέρνηση θα υλοποιήσει απαρέγκλιτα τα ζητούμενα του κεφαλαίου φορτώνοντας με νέα επώδυνα μέτρα το λαό και υποσχέθηκε «ισοδύναμα», δίκαιη κατανομή βαρών κ.ά.

Για να ενισχύσει την «προσπάθεια» αυτή και με τη φράση «μαζί με τον "κόφτη" υπάρχει και ο δότης»... επιστράτευσε τη μέθοδο των «ισοδύναμων», υποσχόμενος ότι θα δοθούν κάποια ψίχουλα για τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας και εξαθλίωσης.

Αντιστρέφοντας πλήρως την πραγματικότητα και εμπαίζοντας απροκάλυπτα το λαό, δήλωσε πως ο νόμος με τον οποίο πριν από 15 μέρες η κυβέρνηση διέλυσε την Κοινωνική Ασφάλιση, τα άγρια μέτρα που περιέχει το πολυνομοσχέδιο, σε συνδυασμό με τις διαπραγματεύσεις για τη «διευθέτηση» του χρέους, σηματοδοτούν την «εκκίνηση δημιουργίας και προκοπής για τον τόπο»! Πρόσθεσε ακόμα ότι «σήμερα κλείνει ένας κύκλος δύσκολος για τη χώρα και κάνουμε ένα τελευταίο βήμα για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, που σημαίνει νέα δημιουργική εποχή για την Ελλάδα»... Ενώ όσον αφορά το σημερινό Γιούρογκρουπ επισήμανε ότι «ήρθε η ώρα η χώρα να γίνει παραγωγός θετικών ειδήσεων», προφανώς για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Επιμένοντας στον αποπροσανατολισμό του λαού, επιδίωξε την όξυνση της πόλωσης με τη ΝΔ, κατηγορώντας την για στρατηγικό αδιέξοδο.

Προσπαθώντας να δείξει στο κεφάλαιο ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι ικανότερος διαχειριστής από τη ΝΔ τόσο στην υπεράσπιση των συμφερόντων του όσο και στη χειραγώγηση εργατικών - λαϊκών στρωμάτων, έκανε σύγκριση του δικού του μείγματος με αυτό που προτείνει η ΝΔ και κάλεσε τον Κυρ. Μητσοτάκη να πει συγκεκριμένα τι μεταρρυθμίσεις πέρα από αυτές που ήδη προωθεί η σημερινή κυβέρνηση έχει να προτείνει. Μάλιστα, για τα μάτια του κεφαλαίου τον κατηγόρησε για «ακραίο πολιτικό σουρεαλισμό», αναφερόμενος στη θέση που είχε διατυπώσει νωρίτερα ο Κυρ. Μητσοτάκης «για πλεόνασμα 2% και ρυθμούς ανάπτυξης στο 4%», όλα σε βάρος του λαού.

Οι ...δότες και η κοροϊδία

Συνεχίζοντας να εμφανίζει το μαύρο ως άσπρο, ανέφερε ότι «σήμερα το επιπλέον 1% δεν είναι ευχάριστα μέτρα. Οι πολίτες αυτής της χώρας έχουν δώσει πολλά. Ομως, ίσως για πρώτη φορά είναι τόσο ορατή η δυνατότητα αυτές οι θυσίες να είναι οι τελευταίες και να δώσουν άλλη προοπτική». Για να δείξει ότι οι «θυσίες» άρχισαν να πιάνουν τόπο, ανακοίνωσε την ίδρυση «Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης», «τον δότη», όπως το χαρακτήρισε, στο οποίο, όπως είπε, θα εισρεύσουν 700 εκατ. ευρώ που προέκυψαν ως περίσσευμα επειδή «μπήκαμε στο 2016 με 1% πλεόνασμα» και έτσι θα αρχίσει η ...«αποκατάσταση κοινωνικών αδικιών» και η ανακατανομή των βαρών!

Ακολουθώντας την τακτική του Χότζα προσπάθησε να εμφανίσει ως ελάφρυνση για το λαό το ότι τα αναδρομικά του ΕΚΑΣ (που έχουν κόψει!) θα καλυφθούν από αυτό το Ταμείο και ότι θα αρθεί το πάγωμα των ωριμάνσεων στα ειδικά μισθολόγια. Την ίδια ώρα που ο «αυτόματος κόφτης» θα κόβει δαπάνες για Υγεία, Παιδεία κ.λπ., τα ψίχουλα που υπόσχεται θα χρηματοδοτηθούν απ' το Ταμείο που θα βρει πόρους από... την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες κάνοντας ακόμα και αυτά τα ψίχουλα αμφίβολα...Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ