Πέμπτη 24 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ερωτήματα

Τον Σεπτέμβρη του 2017, από τη ΔΕΘ, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση «δεν βγάζει τσιμουδιά για το γεγονός ότι έχει προχωρήσει η συντήρηση, επισκευή και ο εκσυγχρονισμός της βάσης του Αραξου, προκειμένου, όπως φημολογείται, να εγκατασταθούν εκεί τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα, που ο ελληνικός λαός και με την πάλη του τα είχε διώξει προηγούμενες δεκαετίες». Πέρασαν κάμποσες μέρες μέχρι ο τότε αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Δημήτρης Βίτσας, να απαντήσει στη Βουλή ότι «μετά την περίοδο της δικτατορίας δεν υπάρχουν πυρηνικά όπλα στην αεροπορική βάση του Αραξου, ούτε πρόκειται να υπάρξουν». Τις μέρες περίπου που τα έλεγε αυτά, όπως έγραψε ο «Ριζοσπάστης», γινόταν σύσκεψη στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, με θέμα την επισκόπηση των εργασιών για τον «εκσυγχρονισμό» της βάσης του Αραξου, όπου μεταξύ των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη, είναι και εγκαταστάσεις για την αποθήκευση «ειδικών όπλων». Ακολούθησαν διάφορες νέες «διαψεύσεις» από τον αρμόδιο υπουργό, για να φτάσουμε στην προχτεσινή αποκάλυψη ότι στις 17/5 επισκέφτηκε την αεροπορική βάση του Αραξου ο Φρεντ Φρέντρικσον, επικεφαλής της Πυρηνικής Πολιτικής του ΝΑΤΟ. Η κυβέρνηση επίσημα δεν έχει τοποθετηθεί, αλλά είναι βέβαιο ότι θα διαψεύσει ξανά οποιαδήποτε συζήτηση για τη μεταφορά πυρηνικών όπλων στη βάση. Το θέμα είναι ότι οκτώ μήνες μετά την πρώτη καταγγελία του ΚΚΕ, οι «συμπτώσεις» γύρω από τη βάση του Αραξου πληθαίνουν ανησυχητικά, προκαλώντας εύλογα ερωτήματα για το τι πραγματικά κρύβεται πίσω από την κινητικότητα των ΝΑΤΟικών και την παρατεταμένη σιωπή της κυβέρνησης...

Συγκρίσεις

Τις τελευταίες μέρες έχει παραγίνει το κακό με την προσπάθεια κυβέρνησης και ΝΔ να αξιοποιήσουν στη μεταξύ τους κάλπικη αντιπαράθεση την απαράδεκτη επίθεση που δέχτηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γ. Μπουτάρης, από ακροδεξιά στοιχεία στη Θεσσαλονίκη. Το εξοργιστικότερο όλων είναι οι παραλληλισμοί που κάνει η κυβέρνηση με την υπόθεση Λαμπράκη, ο οποίος θυμίζουμε ότι δολοφονήθηκε τέτοιες μέρες στη Θεσσαλονίκη για τη δράση του μέσα από το αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό κίνημα της εποχής και μέσα από τις γραμμές της ΕΕΔΥΕ, της οποίας υπήρξε ιδρυτικό μέλος. Είναι αυταπόδεικτο, επομένως, ότι η σύγκριση με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης είναι τουλάχιστον αστεία. Το ίδιο προκλητική είναι όμως και η προσπάθεια του πρωθυπουργού χτες στη Βουλή να εμφανίσει το κόμμα του ως συνέχεια του Λαμπράκη, του Τσαρουχά και άλλων, της «αριστεράς», όπως είπε, «που ήταν πάντα στη θέση του διωκόμενου που υπέστη τη βία και του κράτους και του παρακράτους στα ξερονήσια και στους δρόμους». Πάει πολύ να τα λέει αυτά ο πρωθυπουργός μιας «αριστερής» κυβέρνησης των μνημονίων, που κερδίζει τα εύσημα από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ για τη συμμετοχή της στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, που έχει ψηφίσει νόμους έντασης της καταστολής ενάντια στο κίνημα, όπως για τους πλειστηριασμούς, που χαρακτηρίζει «παθογένειες» τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα και ανάμεσα σε άλλα ψήφισε και νόμο για την περιστολή του δικαιώματος στην απεργία...

Ψάχνοντας...

Προσφιλές πεδίο προπαγάνδας για την κυβέρνηση παραμένει ο τομέας της Υγείας, ακόμα και μετά το ξεφούσκωμα της υπόθεσης «Novartis», που αποσύρθηκε με συνοπτικές διαδικασίες από το προσκήνιο, αφού εξυπηρέτησε την πολιτική αντιπαράθεση πάνω σε κάλπικες διαχωριστικές γραμμές. Τώρα, η κυβέρνηση αναζητά ξανά «τροφή» στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την Υγεία, απ' όπου προχτές βγήκε η εξής ...μεγάλη είδηση, όπως την προβάλλει η «Αυγή»: «Πάνω από 85 δισ. ευρώ είναι το "μαύρο χρήμα" στην Υγεία από το 2000 και πάνω από 23 δισ. ευρώ η ζημία του Δημοσίου από τη φαρμακευτική δαπάνη». Κανείς δεν αμφισβητεί ότι τα στοιχεία μπορεί να είναι κι έτσι, αλλά το ζήτημα δεν είναι αυτό...

... άλλοθι

Η αξιοποίηση αυτών των στοιχείων από την κυβέρνηση γίνεται για να αντιπαρατεθεί με τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, για το ποιος αντιμετώπισε καλύτερα τη «σπατάλη» στην Υγεία και να δικαιολογήσει έτσι παλιές και νέες περικοπές, που φορτώνονται στην πλάτη του λαού. Αλλά και για να δημιουργήσει την εντύπωση ότι το σημερινό χάλι στα νοσοκομεία και στις πρωτοβάθμιες δομές δεν είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής του κεφαλαίου και στον τομέα της Υγείας, που με ευλάβεια υπηρετεί η σημερινή κυβέρνηση, σε συνέχεια των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, αλλά συνέπεια της κακοδιαχείρισης και της ρεμούλας, που αν αντιμετωπιστούν, θα αλλάξει τάχα η κατάσταση για υγειονομικούς και ασθενείς. Η διαφθορά και η ρεμούλα, είτε αφορά στελέχη του κράτους είτε πολυεθνικές, αναπτύσσεται στο έδαφος της εμπορευματοποίησης της Υγείας, που αποτελεί στρατηγική του κεφαλαίου και πυρήνα της πολιτικής όλων των αστικών κομμάτων. Γι' αυτό ο λαός δεν πρέπει να πιστέψει τα φούμαρα της κυβέρνησης, ούτε βέβαια να της αναγνωρίσει το παραμικρό άλλοθι για τη σημερινή άθλια κατάσταση.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1543 Πεθαίνει ο Νικόλαος Κοπέρνικος, ο Πολωνός αστρονόμος που εισηγήθηκε τη θεωρία του ηλιοκεντρικού συστήματος.

1686 Γεννιέται ο Ολλανδός φυσικός και εφευρέτης Ντάνιελ Γκαμπριέλ Φαρενάιτ, που δημιούργησε την ομώνυμη κλίμακα για τη μέτρηση της θερμοκρασίας.

1881 Μετά το Συνέδριο του Βερολίνου υπογράφεται η Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης, με την οποία ενσωματώνεται στην Ελλάδα η Θεσσαλία (εκτός της Ελασσόνας) και η Αρτα.

1886 Λήγει ο αποκλεισμός των ελληνικών παραλίων από τους στόλους της Αγγλίας και της Ρωσίας, που είχε επιβληθεί στις 26 Απρίλη. Αιτία του αποκλεισμού ήταν η άρνηση της κυβέρνησης Θεόδωρου Δηλιγιάννη να διατάξει την αποστράτευση και να σταματήσει τις πολεμικές προετοιμασίες κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

1905 Συγκροτείται το πρώτο σοβιέτ των εργατών στη Ρωσία.

1917 Συμμαχικός αποκλεισμός της Αθήνας. Ο Γάλλος τέως υπουργός Εξωτερικών Σελεστέν Ζονάρ φτάνει στον Πειραιά επικεφαλής του στόλου της Αντάντ, αποβιβάζει αγήματα στην ελληνική πρωτεύουσα, εξορίζει στην Κορσική μέλη της κυβέρνησης και πολλούς βασιλόφρονες πολιτικούς (Ιωάννης Μεταξάς, Δημήτριος Γούναρης, Σπύρος και Σταμάτης Μερκούρης) και απαιτεί την παραίτηση από τον θρόνο του Κωνσταντίνου, που δέχεται να μεταβεί στην Ελβετία.

1933 Σε όλη την Ελλάδα γίνεται καμπάνια αλληλεγγύης προς το γερμανικό προλεταριάτο, που μάχεται κατά του φασισμού και για τη σωτηρία των Δημητρόφ και Τέλμαν.

1936 Συνέρχεται στην Αθήνα το Α' Πανελλαδικό Συνέδριο φοιτητών και σπουδαστών. Παίρνουν μέρος 165 αντιπρόσωποι από πανεπιστήμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και όλες τις ανώτερες σχολές.

1941 Γεννιέται ο Αμερικανός τραγουδιστής και συνθέτης Μπομπ Ντίλαν, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Ρόμπερτ Αλεν Ζίμερμαν.

1964 Ιδρύεται η Πανελλαδική Ενωση Γυναικών (ΠΕΓ), μέλος της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Οργάνωσης Γυναικών (ΠΔΟΓ).

1975 Στις εκλογές για την ανάδειξη της αιρετής ΕΦΕΕ, η Πανσπουδαστική Συνδικαλιστική Κίνηση (η παράταξη στο πλαίσιο της οποίας δρούσε η ΚΝΕ) αναδεικνύεται πρώτη δύναμη.

1976 Τα Συνεργαζόμενα Εργατικά Σωματεία κηρύσσουν 48ωρη πανελλαδική απεργία ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο που προωθούσε η κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή (ο περιβόητος Ν.330). Κατά τη δεύτερη μέρα των κινητοποιήσεων, η αστυνομία επιτίθεται με ιδιαίτερη αγριότητα εναντίον των συγκεντρωμένων στο θέατρο «Γκλόρια» οικοδόμων, με αποτέλεσμα το θάνατο ενός ατόμου και τον τραυματισμό πολλών άλλων. Ο Ν.330 θα υπερψηφιστεί τελικά στις 27 του μηνός, με τον υπουργό Εργασίας να δηλώνει από το βήμα της Βουλής πως «η κυβέρνηση δεν θα ανεχθεί την... πάλη των τάξεων!». Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ αποχωρεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

1993 Μετά από εμφύλιο πόλεμο που διήρκεσε 30 χρόνια, η Ερυθραία αποκτά την ανεξαρτησία της από την Αιθιοπία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ