Παρασκευή 24 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρουσιάσεις των Θέσεων της ΚΕ

Σήμερα και τις επόμενες μέρες, οι εκδηλώσεις Οργανώσεων του Κόμματος και της ΚΝΕ για το 20ό Συνέδριο συνεχίζονται με το εξής πρόγραμμα:

  • Σήμερα, Παρασκευή:

-- Στις 8 μ.μ., στα Χανιά, στο Εργατικό Κέντρο (Μπότσαρη Μάρκου 68), θα μιλήσει ο Σάββας Βασιλειάδης, Γραμματέας της ΕΠ Κρήτης.

-- Στις 6.30 μ.μ., στο Βαθύ Σάμου, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, θα μιλήσει η Βιβή Δάγκα, υπεύθυνη του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ για τη Γυναικεία Ισοτιμία και Χειραφέτηση.

-- Στις 7 μ.μ., στη Ράξα Τρικάλων, στο καφενείο «Ακρίβος», θα μιλήσει ο Γιώργος Καΐκης, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας.

-- Στις 8 μ.μ., στους Κήπους Κύμης, στο μαγαζί του Γ. Αντωνίου, θα μιλήσει ο Μάκης Μακρής, Γραμματέας της ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., σε εκδήλωση των Οργανώσεων Φυσικομαθηματικής Πάτρας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, στα γραφεία της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, θα μιλήσει ο Νότης Κοντοπρίας, μέλος της ΤΕ ΑΕΙ - ΤΕΙ.

  • Την Κυριακή 26 Μάρτη:

-- Στις 7.30 μ.μ., στο Παγκράτι, καφετέρια «ΠΟΥΡΝΑΡΟΥΣΑ» (Ευφράνορος 10, πλ. Πλαστήρα), θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

-- Στις 8 μ.μ., στον Χριστό Ραχών Ικαρίας (αίθουσα πολιτιστικού συλλόγου), θα μιλήσει ο Σταύρος Τάσσος, βουλευτής του ΚΚΕ.

  • Τη Δευτέρα 27 Μάρτη:

-- Στις 7 μ.μ., σε εκδήλωση της ΤΕ ΕΒΕ Αττικής, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, θα μιλήσει ο Θανάσης Τζίμας, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., στο Ρέθυμνο, στο Εργατικό Κέντρο, θα μιλήσει ο Νίκος Μανουσάκης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Κρήτης.

-- Στις 7 μ.μ., σε εκδήλωση των Οργανώσεων Επιστ. Υγείας και Οικονομικών Σχολών Δυτ. Ελλάδας, στα γραφεία της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, θα μιλήσει η Μαρία Σιούρτου, μέλος της ΤΕ ΑΕΙ - ΤΕΙ του ΚΚΕ.

-- Στις 8 μ.μ., στον Αγιο Κήρυκο Ικαρίας, στην αίθουσα του Π. Δημαρχείου, θα μιλήσει ο Σταύρος Τάσσος, βουλευτής του ΚΚΕ.

-- Στις 6.30 μ.μ., στους Μυτιληνιούς Σάμου, στο Πνευματικό Κέντρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ 4ΣΕΛΙΔΟ «ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ»:
  • Κορυφώνονται οι δραστηριότητες Κομματικών Οργανώσεων στην τελική ευθεία για το 20ό Συνέδριο του ΚΚΕ.
  • ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας: Τίμησε τον δολοφονημένο ήρωα κομμουνιστή Γιάννη Ζέβγο.
  • «Φτάνει πια! Με το ΚΚΕ για το δίκιο μας, τις σύγχρονες ανάγκες μας»: Ρεπορτάζ από περιοδείες στελεχών του Κόμματος στο πλαίσιο της πανεξόρμησης ενάντια στο νέο πακέτο μέτρων.
  • ΚΟ Αγίου Κηρύκου Ικαρίας: Ιστορικός περίπατος στα χνάρια των μαχητών του ΔΣΕ στο χωριό Μαυράτο.
20ό ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αντίστροφη μέτρηση για το μεγάλο γεγονός

Αντίστροφα μετράνε πλέον οι μέρες για το άνοιγμα των εργασιών του 20ού Συνεδρίου του Κόμματος, που θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 30 Μάρτη με 2 Απρίλη, στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό, με σύνθημα «Ισχυροποιούμε το ΚΚΕ. Για δυνατό εργατικό κίνημα και κοινωνική συμμαχία. Για την εξουσία, το σοσιαλισμό».

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, με τη Συνδιάσκεψη της ΚΟ Αττικής ολοκληρώθηκε η εσωοργανωτική εκλογοαπολογιστική διαδικασία, που ανέδειξε τους αντιπροσώπους για το Συνέδριο και τα νέα καθοδηγητικά όργανα του Κόμματος. Τώρα πια, τα μάτια των μελών του Κόμματος και χιλιάδων εργαζομένων είναι στην ίδια τη διεξαγωγή του Συνεδρίου, στην πολύτιμη πείρα που θα συγκεντρώσει από τη δράση των τελευταίων ετών και στις αποφάσεις που θα πάρει καθορίζοντας τα καθήκοντά του μέχρι το 21ο Συνέδριο.

Ταυτόχρονα, συνεχίζεται δίχως ανάπαυλα το μεγάλο πολιτικό άνοιγμα με θέμα τις Θέσεις της ΚΕ που δημοσιεύτηκαν στον «Ριζοσπάστη» στις 12 Δεκέμβρη του 2016. Εδώ και τρεις περίπου μήνες, η μελέτη του κειμένου συνδυάστηκε με μια πολύμορφη δραστηριότητα, που είχε στο επίκεντρο τη συζήτηση του περιεχομένου του με την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Οι συσκέψεις, οι ανοιχτές συγκεντρώσεις, οι εκδηλώσεις και οι περιοδείες που πραγματοποίησαν οι ΚΟ είναι ήδη εκατοντάδες, προκαλώντας το έντονο ενδιαφέρον φίλων, οπαδών του ΚΚΕ, αλλά και εργαζομένων που τα τελευταία χρόνια παρακολουθούν το Κόμμα, έχουν συμμετάσχει σε αγώνες και ενδιαφέρονται να γνωρίσουν καλύτερα τη στρατηγική μας.


Ενόψει του 20ού Συνεδρίου, που αποτελεί σημαντικό γεγονός και για το Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα, καθημερινά καταφτάνουν δεκάδες χαιρετιστήρια μηνύματα από Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα απ' όλο τον κόσμο, τα οποία αναγνωρίζουν τη συμβολή του Κόμματος στο διεθνές επαναστατικό κίνημα.

Συνεχείς είναι και οι εργασίες κάθε είδους που γίνονται στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό, με την εθελοντική δουλειά από μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ. Ειδικά πανό με τα συνθήματα του Συνεδρίου και το λογότυπο για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Κόμματος έχουν «ντύσει» τις προσόψεις του κτιρίου, ενώ και οι γύρω δρόμοι έχουν στολιστεί με σημαίες του Κόμματος και με τις αφίσες του Συνεδρίου.

Καθημερινές οι εκδηλώσεις

Οσο πλησιάζει η μέρα έναρξης του Συνεδρίου, κλιμακώνονται και οι εκδηλώσεις όπου παρουσιάζονται οι Θέσεις της ΚΕ.

Στο επίκεντρο της συζήτησης, εκτός από την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα και το νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων που ετοιμάζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, βρίσκεται και η πρόταση διεξόδου που προτείνει το Κόμμα. Αναλύεται το περιεχόμενο της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος, της Κοινωνικής Συμμαχίας, αλλά και η απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσουν αυτοί οι στόχοι, η οικοδόμηση και η ανάπτυξη του Κόμματος ειδικά στους τόπους δουλειάς.

Με την εθελοντική δουλειά μελών του Κόμματος και της ΚΝΕ προετοιμάζεται ο χώρος για το μεγάλο γεγονός
Με την εθελοντική δουλειά μελών του Κόμματος και της ΚΝΕ προετοιμάζεται ο χώρος για το μεγάλο γεγονός
Την Τετάρτη 22 Μάρτη, μεγάλες εκδηλώσεις έγιναν ενόψει του 20ού Συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη και στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου αντίστοιχα μίλησαν η Θεανώ Καπέτη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Κ. Μακεδονίας, και ο Σάββας Βασιλειάδης, Γραμματέας της ΕΠ Κρήτης του Κόμματος.

Την Τετάρτη, επίσης, στη Μεταμόρφωση Αττικής, σε εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο μίλησε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ. Την ίδια μέρα, στο Μπουρνάζι Περιστερίου, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, στο κτίριο «Ξυλοτεχνία», μίλησε ο Στέφανος Λουκάς, μέλος της ΚΕ.


Από την εκδήλωση της ΚΟ Κ. Μακεδονίας

MotionTeam

Από την εκδήλωση της ΚΟ Κ. Μακεδονίας

Στη Μεταμόρφωση μίλησε ο Χρ. Κατσώτης
Στη Μεταμόρφωση μίλησε ο Χρ. Κατσώτης

Από την κεντρική εκδήλωση στο Ηράκλειο Κρήτης
Από την κεντρική εκδήλωση στο Ηράκλειο Κρήτης
Συνεχίζονται οι περιοδείες

Σήμερα και τις επόμενες μέρες το πρόγραμμα των περιοδειών και των συγκεντρώσεων έχει ως εξής:

  • Σήμερα, Παρασκευή:

-- Στις 8.30 π.μ., ο Γιώργος Μπαγιαρτάκης, μέλος της ΕΠ Αττικής, θα επισκεφτεί το Τελωνείο Ελευσίνας.

-- Στις 9 π.μ., ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της ΚΕ, θα επισκεφτεί το κτίριο της Περιφέρειας Αττικής (Συγγρού 80-88).

-- Στις 9 π.μ., ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, μέλος της ΕΠ Αττικής, θα επισκεφτεί την υπηρεσία Αποκεντρωμένης Διοίκησης στον Πειραιά.

  • Τη Δευτέρα 27 Μάρτη:

-- Στις 9 π.μ., η Βαγγελιώ Σεφέρη, μέλος της ΕΠ Αττικής, θα επισκεφτεί την υπηρεσία Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην Κατεχάκη.

-- Ο Παναγιώτης Κατηφές, μέλος της ΕΠ Αττικής, θα επισκεφτεί στις 8.30 π.μ. το Α' Τελωνείο Πειραιά και στις 10 π.μ. το Γ' Τελωνείο Πειραιά.

-- Στις 9 π.μ., η Αλεξάνδρα Μπαλού, στέλεχος του Κόμματος, θα επισκεφτεί το κτίριο της Αντιπεριφέρειας του Βόρειου Τομέα Αττικής (Μεσογείων 448).

-- Στις 7 μ.μ., σε συγκέντρωση στο Ολυμπιακό Χωριό, στο στέκι της Λαϊκής Επιτροπής (Κακλαμανάκη 21), θα μιλήσει ο Γιώργος Τάτσης, Γραμματέας της ΤΕ Μενιδίου - Φυλής.

  • Την Τρίτη 28 Μάρτη:

-- Στις 9 π.μ., ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, μέλος της ΚΕ, θα επισκεφτεί το κτίριο της Αντιπεριφέρειας Πειραιά (Ακτή Ποσειδώνος 14-16).

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καθημερινές οι περιοδείες και οι εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς

Από συζήτηση του Κ. Παπαδάκη με εργαζόμενους της φαρμακοβιομηχανίας KLEVA
Από συζήτηση του Κ. Παπαδάκη με εργαζόμενους της φαρμακοβιομηχανίας KLEVA
Από την προηγούμενη βδομάδα ξεδιπλώνεται η μεγάλη εξόρμηση του Κόμματος σε όλη την Ελλάδα, για να φτάσει στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα το κάλεσμα οργάνωσης της πάλης ενάντια στο νέο πακέτο μέτρων που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Με σύνθημα «Αλλη μια συμφωνία - Αλλη μια λεηλασία. Φτάνει πια! Τώρα χρειάζεται ξεσηκωμός!», οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ οργανώνουν πλούσια δράση με εξορμήσεις, περιοδείες, συγκεντρώσεις και άλλες πρωτοβουλίες, με επίκεντρο τους τόπους δουλειάς. Ξεχωριστός σταθμός αυτής της δράσης ήταν οι δεκάδες πικετοφορίες που πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα τη Δευτέρα 20 Μάρτη, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα κλιμάκωσης της πάλης ενάντια στη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας ενημέρωσης των εργαζομένων, αποκάλυψης των νέων μέτρων και οργάνωσης της πάλης, σε εξέλιξη είναι το πρόγραμμα περιοδειών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ. Συνεργεία του Κόμματος καθημερινά επισκέπτονται χώρους δουλειάς για να συζητήσουν με τους εργαζόμενους και να προετοιμάσουν τις νέες κινητοποιήσεις. Ολη την περασμένη βδομάδα, περιοδείες πραγματοποιήθηκαν σε εργοστάσια, λιμάνια, δημόσιες υπηρεσίες, νοσοκομεία κ.λπ.

Η εργατική τάξη έχει τη δύναμη να αλλάξει τα πράγματα

Στα «Ναυπηγεία Σκαραμαγκά» περιόδευσε ο Χρ. Κατσώτης
Στα «Ναυπηγεία Σκαραμαγκά» περιόδευσε ο Χρ. Κατσώτης
Στα «Ναυπηγεία Σκαραμαγκά» περιόδευσε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, και συζητώντας με τους εργαζόμενους ανέδειξε ότι η επίθεση που είναι σε εξέλιξη από τη συγκυβέρνηση και τους «θεσμούς», σε συνέχεια των προηγούμενων, έχει πάρει μόνιμο χαρακτήρα, καθώς μόνιμος είναι ο στόχος του κεφαλαίου να ανακάμψει, που σημαίνει διαρκώς νέες θυσίες για το λαό.

Το στέλεχος του Κόμματος αναφέρθηκε στην προπαγάνδα της συγκυβέρνησης περί «δίκαιης ανάπτυξης», τονίζοντας ότι το πραγματικό της περιεχόμενο είναι να κερδίζουν οι εργοδότες στην Ελλάδα όσα κερδίζουν και σε άλλες χώρες, επομένως αυτό σημαίνει πιο «ανταγωνιστικούς» εργαζόμενους, δηλαδή χωρίς δικαιώματα.

Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη η εργατική τάξη να συνειδητοποιήσει ότι έχει τη δύναμη να αλλάξει τα πράγματα, ότι η διέξοδος βρίσκεται στην ανασύνταξη του κινήματός της, κάτι που αφορά κάθε εργαζόμενο προσωπικά. Στάθηκε επίσης στο περιεχόμενο αυτής της υπόθεσης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι πρέπει στο επίκεντρο των διεκδικήσεων να μπουν οι σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, να πάψουν οι μειωμένες απαιτήσεις. Οπως είπε, «η ικανοποίηση των αναγκών μας συγκρούεται με τα κέρδη του κεφαλαίου, καθώς "φιλικό περιβάλλον" για τον επιχειρηματία σημαίνει φτηνοί εργαζόμενοι».

Ο Γ. Γκιόκας, μιλώντας σε εργαζόμενους της ΙΝΤΡΑΚΟΜ
Ο Γ. Γκιόκας, μιλώντας σε εργαζόμενους της ΙΝΤΡΑΚΟΜ
Το στέλεχος του Κόμματος κάλεσε τους εργαζόμενους να μπουν αποφασιστικά στην πάλη, να συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ που θα γίνουν στις 7 Απρίλη, καθώς «η μη συμμετοχή στέλνει μήνυμα αποδοχής των μέτρων», τόνισε. Ανέδειξε επίσης ότι η οργάνωση της πάλης και η διεκδίκηση σε κάθε τόπο δουλειάς, σε σύγκρουση με την εργοδοσία, είναι η καλύτερη απάντηση στην προσπάθεια να κυριαρχήσει η απογοήτευση, το «δεν αλλάζει τίποτα». «Προσπαθούν να μας πείσουν ότι δεν είναι εφικτό σήμερα να έχουμε Συλλογικές Συμβάσεις, αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις, στο όνομα της κρίσης. Ομως οι εργαζόμενοι δεν ευθύνονται για την κρίση. Το κεφάλαιο με το κυνήγι του κέρδους τη δημιούργησε και τη φορτώνει στο λαό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην ερώτηση που έθεσαν οι εργαζόμενοι για το τι προτείνει το ΚΚΕ, ο Χρ. Κατσώτης απάντησε ότι η πολιτική πρόταση του Κόμματος βασίζεται στο γεγονός ότι η εργατική τάξη παράγει όλο τον πλούτο, μπορεί να οργανώσει την οικονομία και την παραγωγή χωρίς τους καπιταλιστές, ότι οι τελευταίοι δεν παίζουν άλλο ρόλο παρά να κλέβουν τον ιδρώτα της. «Μιλάμε για άλλη μορφή οργάνωσης της οικονομίας, που μπορεί να αξιοποιήσει τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας προς όφελος του λαού και όχι με κριτήριο το κέρδος των επιχειρηματιών. Με αυτή την οργάνωση της παραγωγής δεν θα παρακαλάμε τους εφοπλιστές να φέρουν τα καράβια τους στα Ναυπηγεία, αλλά τα καράβια, τα εργοστάσια, όπως και τα Ναυπηγεία, θα ανήκουν στους εργαζόμενους, θα τα δουλεύουν ενταγμένα στον κεντρικό σχεδιασμό. Μόνο έτσι θα εκμηδενιστεί και η ανεργία...», ανέφερε μεταξύ άλλων το στέλεχος του Κόμματος.

Τα νέα αντεργατικά μέτρα που έρχονται, οι εξελίξεις που γεννά η όξυνση των ανταγωνισμών των μονοπωλίων και η ανάγκη ο λαός να περάσει στην αντεπίθεση ήταν τα θέματα στα οποία κυρίως στάθηκε ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, στη χτεσινή περιοδεία του στις εγκαταστάσεις της «Intracom Defence», της «Intrasoft» και στη συνέχεια στο χώρο όπου συγκεντρώνονται οι εργαζόμενοι της IN-MAINT (θυγατρική της «Intrakat»), που πριν λίγες μέρες έδωσαν αγώνα και πέτυχαν την ανάκληση των απολύσεων συναδέλφων τους.

Αναγκαίοι οι μαζικοί και επιθετικοί αγώνες των εργαζομένων

Ο Γ. Γκιόκας επισήμανε ότι όσα λένε κυβέρνηση, Νέα Δημοκρατία και τα άλλα κόμματα σε σχέση με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, στόχο έχουν να μπερδέψουν και να κουράσουν τον κόσμο, προκειμένου να ανεχθεί και τα νέα μέτρα. Για τα προπαγανδιστικά τεχνάσματα της κυβέρνησης επισήμανε πως «επικαλείται τις "βέλτιστες πρακτικές" της ΕΕ, λες και αυτή είναι ο εγγυητής των εργασιακών δικαιωμάτων. Τα ίδια μέτρα που παίρνουν στην Ελλάδα υλοποιούν σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Επίσης είναι τεράστιο παραμύθι τα λεγόμενα "αντίμετρα", ότι "όσα θα πάρουμε τόσα θα σας δίνουμε". "Αντίμετρα" στην ουσία σημαίνει ότι αν υπάρχει "υπεραπόδοση" των άλλων μέτρων και περισσέψει κάτι, θα το μοιράζουν με τη μορφή κάποιων παροχών - ψίχουλα στη λογική "σου παίρνω δέκα και σου επιστρέφω δύο". Οπως έκαναν με τη 13η "μαϊμού" σύνταξη».

Αναφερόμενος στην απάντηση που πρέπει να δώσουν οι εργαζόμενοι, σημείωσε πως αυτό που χρειάζεται σήμερα δεν είναι ένας συνηθισμένος αγώνας, ένας αγώνας αμυντικός. «Χρειάζεται να είναι μαζικός και να περάσει στην αντεπίθεση. Δεν πρέπει να στοχεύει στο να φύγει η μια κυβέρνηση και να έρθει η άλλη. Πρέπει να είναι βασισμένος στους χώρους δουλειάς, σε συμμαχία με λαϊκά στρώματα που πλήττονται από αυτήν την πολιτική, αυτοαπασχολούμενους, φτωχούς αγρότες. Να βάζει στο στόχαστρο αυτό που συμβαίνει σήμερα, ενώ υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες για την καλυτέρευση της ζωής των εργαζομένων, οι νεότερες γενιές ζουν χειρότερα και από τις προηγούμενες, σε πολλές περιπτώσεις. Αυτή είναι η λογική του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και αυτό που πρέπει να μπει στο στόχαστρο».

Σχολιάζοντας την όξυνση των ανταγωνισμών στην ΕΕ, τόνισε ότι οι ανταγωνισμοί των ισχυρών οδηγούν και σε ανακατατάξεις και αμφισβήτηση της συνοχής ακόμα και σε τέτοιες συμμαχίες, και πρόσθεσε: «Ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι όταν οι ανταγωνισμοί οξύνονται σε πολύ μεγάλο βαθμό, και η σημερινή εποχή είναι τέτοια, δεν μένουν μόνο σε κάποιες ανακατατάξεις. Οδηγούν και σε ένοπλες συγκρούσεις και πολέμους. Τα επόμενα χρόνια μπορεί και η χώρα μας να βρεθεί μπλεγμένη σε μια τέτοια δίνη. Τα σημάδια είναι ανησυχητικά. Δεν πρέπει να υπάρχει αιφνιδιασμός του λαού, πρέπει να είναι σε θέση να ερμηνεύει τις εξελίξεις. Να είναι πρωταγωνιστής, να οργανώσει την πάλη του και να ισχυροποιήσει το ΚΚΕ. Ενας αγώνας που θα βάζει στο στόχαστρο τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης που φέρνει τη φτώχεια, την ανεργία. Με αυτόν πρέπει να ξεμπερδεύουμε».

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τίμησε τον ήρωα κομμουνιστή Γιάννη Ζέβγο

Εκδήλωση τιμής για τον Γιάννη Ζέβγο, αναπληρωματικό μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, πραγματοποίησε η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, τη Δευτέρα 20 Μάρτη, ακριβώς 70 χρόνια από τη δολοφονία του από το μεταβαρκιζιανό καθεστώς, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στη συμβολή των οδών Αγίας Σοφίας και Γεωργίου Σταύρου.

Μέλη και φίλοι του ΚΚΕ συναντήθηκαν έξω από τα κεντρικά γραφεία του Κόμματος στην οδό Εγνατία και με πορεία κατευθύνθηκαν στο χώρο της εκδήλωσης. Εκεί μίλησε ο Ζήσης Λυμπερίδης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος αμέσως μετά έκανε και τα αποκαλυπτήρια της τιμητικής πλάκας που τοποθετήθηκε στο σημείο της δολοφονίας για να παραμένει ζωντανή η Ιστορία.

Η ωμή και εν ψυχρώ πολιτική δολοφονία του Γιάννη Ζέβγου αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της αιματηρής τρομοκρατίας που είχαν εξαπολύσει οι κρατικές και παρακρατικές συμμορίες ενάντια στο ΕΑΜικό κίνημα και ιδιαίτερα στο ΚΚΕ.

Η δολοφονία από το αστικό κράτος

Ο Γιάννης Ζέβγος, ως αναπληρωματικό μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και ηγετικό στέλεχος του ΕΑΜ, βρισκόταν από τις πρώτες μέρες του Φλεβάρη του 1947 στη Θεσσαλονίκη, επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΕΑΜ. Αποστολή τους ήταν να αποκαλύψουν το όργιο της εγκληματικής τρομοκρατίας στη διεθνή Επιτροπή του ΟΗΕ, που, εγκατεστημένη εκείνη την περίοδο στη συμπρωτεύουσα... διερευνούσε την κατάσταση στην ελληνική ύπαιθρο, όπως αυτή είχε διαμορφωθεί μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας.

Από την πρώτη μέρα που έφτασε στη Θεσσαλονίκη, προχώρησε σε αλλεπάλληλα διαβήματα και καταγγελίες στην Επιτροπή του ΟΗΕ. Παρέδωσε πλήθος συγκεκριμένων στοιχείων και επώνυμες μαρτυρίες, για τραμπουκισμούς, ξυλοδαρμούς, καταστροφές γραφείων του ΕΑΜ και του Κόμματος, καταστροφές περιουσιών, βιασμούς γυναικών και άλλες εγκληματικές ενέργειες, από τις διάφορες φασιστικές συμμορίες και τις κρατικές δυνάμεις «καταστολής». Παραθέτοντας σωρεία αδιαμφισβήτητων στοιχείων απέδειξε συγκεκριμένα ότι οι αντιδραστικές δυνάμεις προχωρούσαν ήδη σ' ένα συνεχώς εντεινόμενο εγκληματικό και τρομοκρατικό όργιο, καταπατώντας ακόμη και τα στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα του λαού.

Με πορεία έφτασαν τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος στην εκδήλωση
Με πορεία έφτασαν τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος στην εκδήλωση
Είναι η περίοδος που χιλιάδες ΕΑΜίτες και ΕΛΑΣίτες υπέστησαν διώξεις, άλλοι αναγκάστηκαν να βγουν στα βουνά και άλλοι να πάρουν το δρόμο της πολιτικής προσφυγιάς, για να σωθούν. Οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες ήταν η βασική μάζα διωκομένων, παρά το γεγονός ότι είχε προηγηθεί ο αδικαιολόγητος συμβιβασμός με τη Συμφωνία της Βάρκιζας και λίγο πιο πριν με τις Συμφωνίες του Λιβάνου και της Καζέρτας. Από την άλλη, οι ταγματασφαλίτες, οι Χίτες και όλες οι οργανώσεις των δοσίλογων όχι μόνο αθωώθηκαν αλλά ενσωματώθηκαν και αξιοποιήθηκαν από τους μηχανισμούς του κράτους ενάντια στο ΕΑΜικό κίνημα και τους κομμουνιστές.

Την Πέμπτη 20 Μάρτη του 1947, Ο Γιάννης Ζέβγος είχε πάει στα γραφεία της εφημερίδας «Αγωνιστής», όπου είχε γράψει ένα ακόμη υπόμνημα προς την Επιτροπή του ΟΗΕ, με νέα στοιχεία διωγμών και άλλων αντιδραστικών ενεργειών από τους κρατικούς και παρακρατικούς μηχανισμούς και συμμορίες.

Λίγα μέτρα από το κτίριο όπου στεγαζόταν η διεθνής Επιτροπή του ΟΗΕ, ο Χρ. Βλάχος, κρεοπώλης από τις Σέρρες, πλαισιωμένος από δύο άλλα άτομα, πυροβολεί από πολύ κοντά τρεις φορές τον Γιάννη Ζέβγο και καθώς αυτός πέφτει θανάσιμα πληγωμένος, τον ξαναπυροβολεί για τέταρτη φορά.

Ο δράστης δεν δείχνει να φοβάται για την πράξη του και δεν αξιοποιεί τη σύγχυση που επικράτησε, για να εξαφανιστεί. Μετά από λίγη ώρα συλλαμβάνεται από πολίτες που τον καταδίωξαν.

Στιγμιότυπο της εκδήλωσης με ομιλητή τον Ζ. Λυμπερίδη
Στιγμιότυπο της εκδήλωσης με ομιλητή τον Ζ. Λυμπερίδη
Ο μοναρχοφασιστικός και φιλοκυβερνητικός Τύπος επιχείρησε να παρουσιάσει το στυγερό έγκλημα σαν ένα «ξεκαθάρισμα λογαριασμών». Η προσπάθεια, όμως, αυτή των εμπνευστών και οργανωτών της δολοφονίας έπεσε στο κενό και στράφηκε σε βάρος τους, όταν ο «Ριζοσπάστης», με συγκεκριμένα στοιχεία και αποδείξεις, αποκάλυψε τον προμελετημένο χαρακτήρα του εγκλήματος και τους εμπνευστές του.

Στις 3 Απρίλη του 1947, δημοσιεύεται στον «Ριζοσπάστη» γράμμα του Νίκου Σιδηρόπουλου, ενός από την παρέα του δολοφόνου, ο οποίος αποκαλύπτει ότι η δολοφονία οργανώθηκε από τις «εθνικόφρονες οργανώσεις», το «Α2» και την ΕΣΑ του Γ' Σώματος Στρατού, υπό την υψηλή εποπτεία του υπουργού τότε Δημόσιας Τάξης, Ναπ. Ζέρβα. Αλλωστε, δεν ήταν καθόλου τυχαίο ότι βρισκόταν τις μέρες εκείνες στη Θεσσαλονίκη ολόκληρο κυβερνητικό κλιμάκιο, από τους Ν. Ζέρβα και τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Βόρειας Ελλάδας, Αλεξανδρή και Ροδόπουλο, αντίστοιχα.

Το 1948, ο δολοφόνος του Γιάννη Ζέβγου καταδικάστηκε - για τα μάτια - σε δύο χρόνια φυλακή, πολύ γρήγορα όμως απελευθερώθηκε και φυγαδεύτηκε στην Αργεντινή.

Εμπιστοσύνη στην αστείρευτη λαϊκή δύναμη

Στην ομιλία του, ο Ζήσης Λυμπερίδης αναφέρθηκε στα γεγονότα της περιόδου, στα διδάγματα από τη μεγάλη λαϊκή εποποιία, στην προσπάθεια της αστικής τάξης να διαστρεβλώσει την ηρωική Ιστορία του ΚΚΕ και στην ανάγκη ο λαός σήμερα να βρεθεί έτοιμος και αποφασισμένος να ανοίξει το δρόμο που θα οδηγήσει σε νικηφόρους αγώνες.

Τιμητική πλάκα στο σημείο της δολοφονίας του Γ. Ζέβγου
Τιμητική πλάκα στο σημείο της δολοφονίας του Γ. Ζέβγου
Μεταξύ άλλων ανέφερε: «70 χρόνια μετά, οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι νέοι και οι γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων βρίσκονται μπροστά στα ίδια μεγάλα προβλήματα όπως και τότε - φτώχεια, ανεργία (...) Με την απειλή της γενίκευσης του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην περιοχή μας. Βρίσκονται μπροστά σε νέα μεγάλα διλήμματα. Θα συνεχίσουν να δέχονται μοιρολατρικά την όλο και πιο βάρβαρη πολιτική που τους μαραζώνει τη ζωή, με τη δικαιολογία ότι τίποτε δεν αλλάζει και την επιλογή του "μικρότερου" κάθε φορά κακού, ή θα πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους δείχνοντας εμπιστοσύνη στην αστείρευτη δύναμη που έχει ο λαός όταν αποφασίσει να ανατρέψει τους μεγαλοκαρχαρίες και να ορίσει τα πράγματα σύμφωνα με τις δικές του ανάγκες;

Οσοι προσπαθούν να ρίξουν λάσπη, να αμαυρώσουν την Ιστορία και την ηρωική πορεία του ΚΚΕ, έχουν έναν κοινό στόχο: Η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να μείνουν ανήμπορα μπροστά στις συνέπειες της σαπίλας και της βαρβαρότητας του καπιταλισμού, ή να αρκεστούν στην αδιέξοδη πάλη της δήθεν "διόρθωσής" του. Επιδιώκουν να χτυπήσουν την ταξική πάλη σήμερα, προκειμένου να περάσει δίχως κινδύνους για την καπιταλιστική εξουσία η στρατηγική του κεφαλαίου, η διαιώνιση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Δεν είναι τυχαίο ότι αυτοί που σήμερα μιλάνε για "αδελφοκτόνο" αγώνα, αναφερόμενοι στην περίοδο του 1946 - 1949, είναι αυτοί που θέλουν το λαό στο περιθώριο, να δέχεται καρτερικά τα αποτελέσματα της βάρβαρης πολιτικής που του τσακίζει κάθε δικαίωμα στη ζωή και την εργασία, για να αυξάνονται και να αυγατίζουν τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων.

Είναι εκείνοι που συσκοτίζουν τις αιτίες της οικονομικής κρίσης, συγκαλύπτουν ότι η πολιτική των μνημονίων είναι η τυπική διέξοδος από την κρίση σε βάρος του λαού και υπέρ του κεφαλαίου. Είναι αυτοί που έχουν ευθύνη για τις εστίες των ιμπεριαλιστικών πολέμων στην περιοχή μας και αλλού. Ολοι αυτοί - που βλέπουν ότι τα πράγματα εξελίσσονται όλο και χειρότερα στο επίπεδο της οικονομίας και στο αστικό πολιτικό σύστημα, σε εθνικό, ευρωπαϊκό, παγκόσμιο επίπεδο - ξέρουν ότι η καπιταλιστική οικονομική κρίση και ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος αναπόφευκτα θα οδηγήσουν σε αμφισβήτηση της εξουσίας τους από το λαό.

Ιδιαίτερα σήμερα, που ο κίνδυνος γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου είναι φανερός, ο εργαζόμενος λαός πρέπει να βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα και σε κινητοποίηση.

(...) Απαιτείται να δυναμώσει η λαϊκή μαζική δράση που μπορεί να προετοιμάζει και να διεκδικεί σε κάθε καμπή και στιγμή τη δική του λύση με κριτήριο τις δικές του ανάγκες. Κι αυτή βρίσκεται στη σύνδεση του καθημερινού αγώνα με τα εργατικά, λαϊκά δικαιώματα, ενάντια στην εμπλοκή και συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, με την πάλη για την ανατροπή της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας και εξουσίας.

(...) Αυτός είναι ο δρόμος για να προετοιμάσουμε τις νέες αναμετρήσεις, τους νέους νικηφόρους αγώνες.

Με στόχο την πραγματική εξουσία του λαού, τη μόνη που μπορεί να ικανοποιήσει τις σύγχρονες ανάγκες του, σύμφωνα με τις επιστημονικές και τεχνολογικές κατακτήσεις, τις δυνατότητες της χώρας. Να διαγράψει το χρέος, να αποδεσμεύσει την Ελλάδα από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες».

Ο Γιάννης Ζέβγος

Ο Γιάννης Ζέβγος γεννήθηκε το 1897 στη Δόριζα της Τρίπολης και ήταν δάσκαλος στο επάγγελμα. Το 1918, με το 1ο Συνέδριο του Κόμματος, έρχεται σε επαφή με τις ιδέες του σοσιαλισμού. Μέλος του ΚΚΕ έγινε το 1919 και ενώ ήταν δάσκαλος στη Μακεδονία. Δούλεψε στο διδασκαλικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Από το 1923 έως το 1925 ήταν Γραμματέας της ΠΕ Ξάνθης του ΚΚΕ. Αργότερα δούλεψε ως μέλος της ΕΠ Αθήνας. Το 1928 πήγε στη Σοβιετική Ενωση, όπου έμεινε έως το 1933. Μετά την επιστροφή του δούλεψε στην Πάτρα και στη συνέχεια στην Αθήνα, όπου ήταν υπεύθυνος της «Κομμουνιστικής Επιθεώρησης» και συνεργάτης του «Ριζοσπάστη».

Μετά την πτώση του Πάγκαλου, ανέλαβε Β' Γραμματέας στην Οργάνωση της Αθήνας. Στο 6ο Συνέδριο του Κόμματος εκλέγεται στην ΚΕ. Το 1938 στη δικτατορία του Μεταξά πιάστηκε από την Ασφάλεια και βασανίστηκε. Κλείστηκε στις φυλακές της Αίγινας και αργότερα μεταφέρθηκε στην απομόνωση, στις φυλακές της Κέρκυρας.

Μετά την εισβολή των Γερμανών μεταφέρθηκε στην Ακροναυπλία. Το 1942, άρρωστος, μεταφέρθηκε στο Κρατικό Νοσοκομείο της Αθήνας, απ' όπου δραπέτευσε το Μάη του 1943. Τον Αύγουστο του 1944 μετείχε στις διαπραγματεύσεις του Καΐρου και αργότερα στην κυβέρνηση της απελευθέρωσης ως υπουργός Γεωργίας. Παραιτήθηκε μαζί με άλλους υπουργούς του ΕΑΜ όταν ο Γ. Παπανδρέου, υλοποιώντας τους σχεδιασμούς της αστικής τάξης και των Αγγλων, ζήτησε τον αφοπλισμό του ΕΛΑΣ.

Μετά το Δεκέμβρη του 1944 έγινε διευθυντής της ΚΟΜΕΠ και στο 7ο Συνέδριο εκλέχθηκε αναπληρωματικό μέλος του Πολιτικού Γραφείου. Την περίοδο του 1945 -1946 καθοδηγούσε το Γραφείο Περιοχής Πελοποννήσου, όταν δέχθηκε την πρώτη δολοφονική επίθεση, στις 17 Γενάρη του 1946, στην κεντρική πλατεία της Κορίνθου από Χίτες συνεργαζόμενους με τη Χωροφυλακή και τραυματίστηκε στο κεφάλι.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

-- Την Κυριακή 26 Μάρτη, στις 11 π.μ., οι Οργανώσεις Βορείου Τομέα Αττικής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και τα Παραρτήματα Ν. Ιωνίας, Ν. Ηρακλείου, Φιλαδέλφειας, Μεταμόρφωσης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν εκδήλωση τιμής για τους 22 κομμουνιστές αντιστασιακούς ήρωες του Μπλόκου της Καλογρέζας (15 Μάρτη 1944). Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του μνημείου των εκτελεσθέντων, με προσυγκέντρωση στις 10.15 π.μ., στην πλατεία Αναπήρων στην Καλογρέζα. Θα μιλήσει ο Μανώλης Ραπανάκης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Η ΤΟ Καλλιτεχνών της ΚΟ Αττικής καλεί σε συγκέντρωση - συζήτηση με θέμα «Οι εξελίξεις στο χώρο των δημιουργών», την Κυριακή 26 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., στην Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών (Τοσίτσα 11, Αθήνα). Θα μιλήσει η Βαγγελιώ Πλατανιά, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΤΕ Καλλιτεχνών.

-- Η ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ προβάλλει το ιστορικό ντοκιμαντέρ της ΚΕ του Κόμματος, με τίτλο «Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε», την Κυριακή 26 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του ΚΑΠΗ του δήμου Αρχανών - Αστερουσίων. Θα μιλήσει ο Ανδρέας Κοκοσάλης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ. Στο χώρο της εκδήλωσης θα λειτουργεί βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».

-- Η ΤΕ Ελευσίνας διοργανώνει εκδήλωση - αφιέρωμα στον Δημήτρη Μιχαήλο, τον δολοφονημένο εργάτη στη μεγάλη απεργία του 1929 στην Ελευσίνα. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 29 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο της πόλης και θα περιλαμβάνει ομιλία από τον Μάκη Μαΐλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι, φωτογραφική έκθεση με αρχειακό υλικό και βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».

ΚΟ ΑΓΙΟΥ ΚΗΡΥΚΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στα χνάρια των μαχητών του ΔΣΕ στο Μαυράτο

Ιστορικό περίπατο στον Αγιο Ονούφριο πάνω από τον οικισμό Μαυράτο πραγματοποίησε την Κυριακή 12 Μάρτη η ΚΟ Αγίου Κηρύκου Ικαρίας του ΚΚΕ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Ο περίπατος ξεκίνησε από το χωριό Οξέ και κατέληξε μετά από σύντομη διαδρομή στο βουνό στην παλιά Μονή και σημερινό ξωκκλήσι του Αγιου Ονούφριου, όπου τοποθετήθηκε τιμητική πλάκα για τους πεσόντες μαχητές του ΔΣΕ, Μόσχο Μάζαρη (που σκοτώθηκε στη μάχη που έγινε εκεί στις 14 Γενάρη του 1949) και Γεώργιο Τσερμέγκα και Παναγιώτη Σαμπλίδη, που αιχμαλωτίστηκαν τραυματισμένοι και εκτελέστηκαν αργότερα, ύστερα από απόφαση του Στρατοδικείου Σάμου.

Μετά την τοποθέτηση της πλάκας, χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους της ΤΕ Ικαρίας - Φούρνων του ΚΚΕ ο Ν. Λαρδάς, που αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις της ΚΟ Ικαρίας του ΚΚΕ για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Κόμματος και τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ. Οπως είπε, γίνεται προσπάθεια να αναδειχθεί η ιστορία και η δράση του ΔΣΕ στο νησί, ένα από τα τρία νησιά του Αιγαίου (μαζί με Μυτιλήνη και Σάμο) όπου μετά τον Δεκέμβρη του 1944 δεν στέριωσε το καθεστώς τρόμου και θανάτου που προσπάθησε να επιβάλλει το αστικό κράτος.

Κλείνοντας επισήμανε τα εξής: «Εβδομήντα χρόνια μετά, ο αγώνας τουΔΣΕεμπνέει, αλλά και ενοχλεί τον ταξικό αντίπαλο. Η αστική τάξη και οι μηχανισμοί της έχουν εξαπολύσει τόνους λάσπης εναντίον του ΔΣΕ. Καμιά συκοφαντική και αντικομμουνιστική επίθεση δεν μπορεί να σκιάσει τον αγώνα του, τη λεβεντιά και το ήθος του... Είναι χρέος μας να διαδοθεί περισσότερο η ιστορική αλήθεια. Οι νεότερες γενιές να γνωρίσουν τον αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας».

Στιγμιότυπο από την τοποθέτηση της τιμητικής πλάκας
Στιγμιότυπο από την τοποθέτηση της τιμητικής πλάκας
Στη συνέχεια, η Γραμματέας της ΚΟΒ Αγ. Κηρύκου, Σ. Πούλου, αναφέρθηκε στο χρονικό της μάχης με βάση στοιχεία από το βιβλίο του Σ. Παπαγεωργάκη «Η Ικαρία στη θύελλα».

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μαυράτο, μίλησε η Γεωργία Λαρδά, στέλεχος του ΚΚΕ, που μεταξύ άλλων ανέφερε: «Εχει ιδιαίτερη σημασία για τη σύγχρονη πάλη μας η μελέτη συνολικά της Ιστορίας, πιο ειδικά της Ιστορίας του ΔΣΕ, χωρίς μηδενισμούς και ωραιοποιήσεις, με γνώμονα την εξαγωγή πολύτιμων συμπερασμάτων που δυναμώνουν τη σύγχρονη πάλη για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας».

Ειδική αναφορά έγινε στους εννέα μαχητές του ΔΣΕ που αρνήθηκαν να παραδοθούν μετά την υποχώρηση του 1949 και παρέμειναν καταδιωκόμενοι στο νησί μέχρι το 1955. Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελεί η πολύμορφη και πολύτιμη συμπαράσταση του λαού της Ικαρίας, που αγκάλιασε και φύλαξε στην κυριολεξία την «ομάδα του», δηλαδή τους επικηρυγμένους αντάρτες.

Οπως είπε η Γ. Λαρδά, η στήριξη σύσσωμου του ικαριώτικου λαού στους «παράνομους» αναδεικνύει τη δύναμη που έχει ο λαός όταν παλεύει για ανώτερα ιδανικά και υπερισχύει η ταξική ενότητα.

«Τα αποσπάσματα την περίοδο 1949 έως το 1955 αριθμούσαν μαζί με τους ΜΑΫδες τους 1.300. Δεν μπόρεσαν να τους βρουν. Αυτός ο υπέροχος λαός έγινε η κρυψώνα, ο τροφοδότης, το νοσοκομείο τους. Εγιναν ένα με αυτούς, για αυτό και δεν υπέκυψαν στον πειρασμό της παχυλής επικήρυξης. Ούτε ιδεολογικοί αντίπαλοι μπήκαν στη λογική της κατάδοσης, αν και θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν ως "εθνικά ωφέλιμη" μια τέτοια πράξη», ανέφερε το στέλεχος του Κόμματος και κατέληξε λέγοντας: «Τιμή και δόξα στις μαχήτριες και τους μαχητές του ΔΣΕ που έδωσαν τη ζωή τους. Δεν σας ξεχνάμε, παραλαμβάνουμε την κληρονομιά που μας αφήσατε σαν σκυτάλη στο στίβο της ταξικής πάλης και της πάλης για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό!».

Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ