Σάββατο 24 Μάρτη 2007 - Κυριακή 25 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Θέατρο για να κρύψουν τις ευθύνες τους

Μύδρους ενάντια στη συμφωνία με την οποία άλλαξε το εργασιακό καθεστώς για τους νεοπροσλαμβανόμενους στον ΟΤΕ εξαπέλυσε από το βήμα του πρόσφατου συνεδρίου της ΓΣΕΕ ο προηγούμενος πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Χρ. Πολυζωγόπουλος, σαν να μην ήταν η παράταξή του που έβαλε την υπογραφή της και σ' αυτή την κατάπτυστη συμφωνία, ξεπουλώντας για λίγα παραπάνω αργύρια τα παιδιά της εργατικής τάξης, την επόμενη βάρδιά της.

Συνέχεια σ' αυτό το προκλητικό για τους εργαζόμενους θέατρο έδωσε λίγη ώρα αργότερα ο διάδοχός του Γ. Παναγόπουλος, λέγοντας σε μια αποστροφή της δευτερολογίας του: «Και κυρίως, για να επαναλάβω αυτό που είπε ο Χρήστος ο Πολυζωγόπουλος, δεν πρόκειται να δεχτούμε, δεν πρόκειται κανένας συνδικαλιστής, Χρήστο, να ξαναβρεθεί, να ξανακάνει το ανοσιούργημα να βάλει υπογραφή κάτω από διαχωρισμό των εργαζόμενων σε παλιούς και νέους».

Η πρόκληση ξεπερνάει κάθε όριο. Επιβεβαιώνει όμως τα νέα ήθη που φέρνουν οι εργατοπατέρες στο συνδικαλιστικό κίνημα και τα οποία είναι εντελώς άγνωστα με τις αξίες και τις παραδόσεις της εργατικής τάξης. Αφού βάζουν τα καλόπαιδά τους να υπογράψουν ό,τι πιο αντεργατικό απεργάζεται το κεφάλαιο και οι εκφραστές του, έρχονται μετά να τους ασκήσουν κριτική και γεμάτοι υποκρισία να τους αποκηρύξουν. Η δουλιά, στο μεταξύ, έχει ήδη γίνει και αυτό είναι που ενδιαφέρει και τους ίδιους. Τα υπόλοιπα είναι λόγια του αέρα που ανέξοδα διαδίδουν για να κρύψουν τις ευθύνες τους. Και καλύτερη απόδειξη γι' αυτό δεν υπάρχει από την εχθρική τους στάση απέναντι σε κάθε ζήτημα που αφορά τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, με αποκορύφωμα την υπογραφή τους στη σύμβαση των 0,77 ευρώ «αύξηση» τη μέρα.

Τι έχουν να πούνε τώρα;

Ο σκληρός εμπαιγμός σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών που διέπραξαν από κοινού το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, σχετικά με την ψήφιση και εφαρμογή από μέρους τους της καταστροφικής νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), κάθε μέρα αποκαλύπτεται όλο και περισσότερο. Κατάφεραν να πείσουν την πλειοψηφία των μικρών και φτωχών αγροτών ότι εξασφάλισαν τα κονδύλια των επιδοτήσεων μέχρι και το 2013, ενώ για τη συνέχεια άφηναν εντέχνως να εννοηθεί ότι πάλι «κάτι καλό θα καταφέρουν»... Ερχεται λοιπόν τώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ανακοινώνει ότι προσανατολίζεται στην ακόμη μεγαλύτερη περικοπή των γεωργικών ενισχύσεων πολύ πριν από το 2013. Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε, η Επίτροπος Γεωργίας Μ. Φ. Μπόελ, στόχος της ΕΕ είναι η περικοπή των ενισχύσεων κατά τη διάρκεια του επικείμενου ελέγχου της ΚΑΠ κατά το έτος 2008. Οι δηλώσεις της Επιτρόπου έγιναν στις Βρυξέλλες, αμέσως μετά το τέλος του πρόσφατου Συμβουλίου υπουργών Γεωργίας, στο οποίο φυσικά συμμετείχε και ο Ελληνας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευ. Μπασιάκος, ο οποίος όμως δε φαίνεται να... άκουσε απολύτως τίποτα. Θα έχει πάντως μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε τι παραμύθια θα πουν ακόμη μια φορά, τα δύο κόμματα εξουσίας, για να καλύψουν το διαρκές έγκλημα που διέπραξαν, σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών της χώρας μας.

Το απάνθρωπο σύστημα στις ΗΠΑ

Αυτό και αν είναι φροντίδα στον άνθρωπο! Μιλάμε για το σύστημα Ασφάλισης και Υγείας των ΗΠΑ. Η απίστευτη ιστορία βγήκε στη δημοσιότητα από την «Ουάσιγκτον Ποστ» και αφορά μια μαύρη φτωχή οικογένεια που έχασε το 12χρονο παιδάκι της, τον Ντιμόντε Ντράιβερ, που πέθανε μετά από μόλυνση στον εγκέφαλο που προκλήθηκε από ένα χαλασμένο δόντι.

Ο γιατρός, στο πλήρως εμπορευματοποιημένο σύστημα Υγείας των ΗΠΑ, ήθελε 80 δολάρια για να κάνει την εξαγωγή του δοντιού, προκειμένου να μην προχωρούσε η μόλυνση από το απόστημα. Η άμοιρη μητέρα άστεγη, άνεργη και ασφαλισμένη σε μια ιδιωτική εταιρεία, δεν είχε κυριολεκτικά στον «ήλιο μοίρα». Ηταν 5 Οκτώβρη του 2006 και οι γιατροί που είδαν το παιδί επιβεβαίωσαν ότι πρέπει επειγόντως να γίνει εξαγωγή. Ο χειρουργός τού έκλεισε ραντεβού, γιατί ήταν πολυάσχολος, στις 8 Γενάρη 2007, αλλά τότε ακριβώς έληξε η απλήρωτη κάρτα ασφάλισης της άμοιρης μητέρας. Το παιδί βρέθηκε και αυτό ανασφάλιστο.

Τελικά εισήχθη στο νοσοκομείο στις 11 Γενάρη, με αφόρητο πονοκέφαλο, εγχειρήθηκε στον εγκέφαλο δύο φορές και μετά από 6 βδομάδες θεραπείας στα τέλη του Φλεβάρη έσβησε στο κρεβάτι του νοσοκομείου. Η διάγνωση ήταν «μόλυνση του εγκεφάλου από μηνιγγική εγκεφαλίτιδα που προκλήθηκε από βακτήρια του μολυσμένου δοντιού». Η τραγική ειρωνεία της απάνθρωπης υπόθεσης είναι ότι η μητέρα βρίσκεται σήμερα χρεωμένη με 250.000 δολάρια, που πρέπει να καταβάλει για τις «υπηρεσίες Υγείας» ...που της «προσφέρθηκαν».

ΒΙΒΛΙΟ
Πικρό αντίδωρο

«Ενα χρόνο μετά την επίταξη του σανατορίου του Παπαστάθη, σήμανε η ώρα της απελευθέρωσης και οι ναζί άρχισαν να εγκαταλείπουν την Ελλάδα, αφήνοντας πίσω τους ερείπια και άπειρους τάφους θυμάτων της θηριωδίας που είχαν επιδείξει. Ο Παπαστάθης διωγμένος αυτό τον τελευταίο χρόνο της σκλαβιάς από τις Λεύκες, ξαναγύρισε αμέσως εκεί και άρχισε να ονειρεύεται να επαναλειτουργήσει το σανατόριό του παρά τις ζημιές που είχε από το βομβαρδισμό των στούκας και παρά το γεγονός ότι ήταν γυμνό από το πλιάτσικο των Ες - Ες. Πριν κάνει όμως ο γιατρός το τόλμημα που σχεδίαζε, νέα δίνη, ο Εμφύλιος, άρχισε να στροβιλίζει τη χώρα και τα όνειρά του έμειναν απραγματοποίητα για πέντε χρόνια. Και στο διάστημα αυτό ο Παπαστάθης απέκτησε φυσικά κι άλλες ρυτίδες και το σανατόριό του απέκτησε νέες πληγές...». Ενα μυθιστόρημα του Τάσου Αυγερινού που εκτυλίσσεται στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα στο Πήλιο, το Βόλο και την Αθήνα και παρουσιάζει την περιπετειώδη ζωή ενός ιδεαλιστή γιατρού. Γεμάτος αγάπη για τους συνανθρώπους του ο βασικός ήρωας του έργου, Τίμος Παπαστάθης, ανταμείβεται από αυτούς με θλίψεις και απογοητεύσεις ενώ με το ίδιο νόμισμα τον πληρώνει και η γυναίκα που αγάπησε. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Ραφαέλ Κορέα

Στις συμπληγάδες βρίσκεται ο Ραφαέλ Κορέα, από την πρώτη κιόλας στιγμή που ορκίστηκε Πρόεδρος του Εκουαδόρ. Μόλις στις 15 Γενάρη...

Εξάλλου, η ολιγαρχία είχε παραδώσει νωρίτερα το μήνυμα: δεν πρόκειται να του επιτρέψουμε να εφαρμόσει το πρόγραμμά του. Δεδομένης της απόλυτης πλειοψηφίας που έχουν αποσπάσει στο Κοινοβούλιο, το σχέδιο αποτροπής του προγράμματος του Κορέα εφαρμόστηκε από το πρώτο δευτερόλεπτο. Χωρίς αιδώ ή φειδώ. Δίχως να διστάζουν να προκαλέσουν χάος, αποσταθεροποίηση, να μετατρέπουν την πρωτεύουσα και το Κοινοβούλιο σε ρινγκ. Οπως πράττουν το τελευταίο δεκαήμερο με αφορμή την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να αναστείλει τη βουλευτική ιδιότητα 57 μελών των κομμάτων της ολιγαρχίας για έκνομες και αντισυνταγματικές ενέργειες. Γιατί, πώς αλλιώς να χαρακτηριστεί η απόφαση της πλειοψηφίας του Κοινοβουλίου για «απόλυση» του προέδρου του Δικαστηρίου Χόρχε Ακόστα, επειδή ανακοίνωσε την προκήρυξη δημοψηφίσματος για συνταγματική αναθεώρηση στις 15 Απρίλη;

Ο λαός της χώρας στηρίζει το πρόγραμμα του Κορέα, για το οποίο εκλέχτηκε με ευρύτατη πλειοψηφία. Ενα πρόγραμμα που έχει αιχμή του τη σύσταση Συντακτικής Συνέλευσης, βαθιές και ριζοσπαστικές αλλαγές, απεξάρτηση από τις ΗΠΑ και την ανάκτηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών. Σημαντικός παράγοντας για την υλοποίησή του η προώθηση της συνεργασίας με άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής και κυρίως με τη Βενεζουέλα, τη Βολιβία και την Αργεντινή, κάτι που ο Κορέα υπερασπίζεται από την πρώτη στιγμή.


Χρ.Μ.

Ρομποτική πρωτοπορία και στις εισπράξεις

Ως δρόμο για τον εφοδιασμό και του δημόσιου συστήματος Υγείας με τα προηγμένης τεχνολογίας μηχανήματα χαρακτήρισε ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, τα χτεσινά εγκαίνια της πρωτοποριακής μονάδας ρομποτικής ακτινοχειρουργικής - με το όνομα CyberKnife - στην ιδιωτική μονάδα «Ιατρόπολις Μαγνητική Τομογραφία ΑΕ». Και μετά τα εγκαίνια ο Δ. Αβραμόπουλος έλεγε στους δημοσιογράφους ότι προγραμματίζει ένα για την Αθήνα και ένα για τη Θεσσαλονίκη.

Το μηχάνημα - το 5ο στην Ευρώπη - στοιχίζει κοντά στα 10 εκατ. ευρώ αλλά για να έχει αποτελεσματικότητα χρειάζονται και άλλες υποδομές, όπως η συνύπαρξη με μαγνητικό και αξονικό τομογράφο υψηλής ευκρίνειας. Και περί της συνοδευτικής υποδομής και το σπουδαιότερο της επάνδρωσης, δεν είπε τίποτε ο υπουργός Υγείας.

Πάντως, το ρομπότ φαίνεται «να βγάζει τα λεφτά του», κάθε επέμβαση στοιχίζει λιγότερο από ένα χειρουργείο και δε χρειάζεται νοσηλεία. Ανακοινώνοντας τη λειτουργία του η «Ιατρόπολις» (14.12.2006) είχε αναφέρει ότι ορίστηκε τιμή 12.000 ευρώ για πέντε συνεδρίες. Μέχρι χτες είχαν υποβληθεί σε θεραπεία περισσότεροι από 100 ασθενείς κάνοντας περισσότερες από 50 συνεδρίες. Ηδη η κυβέρνηση υπέγραψε και σχετική υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 229/23.2.2007) ότι θα πληρώνουν τα ασφαλιστικά Ταμεία (11.500 ευρώ για την κύρια συνεδρία, 800 ευρώ για τη συμπληρωματική και 200 ευρώ για κάθε επόμενη συνεδρία) στο δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα.

Κάνοντας κανείς τις προπαίδειες βρίσκει τις εισπράξεις, που θα σημαίνουν και πάλι οικονομική αιμορραγία για τα ασφαλιστικά ταμεία και τα λαϊκά στρώματα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ