Κυριακή 24 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οι μάχες της σοδειάς...

Γρηγοριάδης Κώστας

Πουθενά δε φαίνεται να σταματά η διαρκής αύξηση των τιμών των σιτηρών στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, προκαλώντας... «πολλαπλή ανησυχία» στους οικονομικούς αναλυτές, αλλά και τεράστια κέρδη στις πολυεθνικές τροφίμων, σε βάρος πάντα των οικονομικά ανίσχυρων κοινωνικών στρωμάτων ανά τον κόσμο. Ηδη η τιμή του σιταριού έχει ξεπεράσει τα 11,5 δολάρια ανά μπούσελ (1 μπούσελ = 60 λίτρα), έχοντας διπλασιαστεί από την αντίστοιχη του περασμένου Σεπτέμβρη και, σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις, η πορεία ανόδου θα συνεχιστεί καθ' όλη τη διάρκεια του έτους και όχι μόνον. Βάσιμες προβλέψεις κάνουν λόγο πως εξαιτίας αυτής της διαρκούς αύξησης των τιμών στα σιτηρά, οι τιμές των τροφίμων θα αυξάνονται την επόμενη πενταετία με ρυθμούς πολύ υψηλότερους από αυτούς των μετάλλων! Λίγους μήνες μόλις πριν, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) υποστήριζε ότι η κατάσταση αυτή είναι παροδική, εξαιτίας της κακοκαιρίας που έπληξε την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο τις σοδειές στις μεγάλες σιτοπαραγωγικές χώρες. Μόνο που φέτος οι προβλέψεις του FAO κάνουν λόγο για σημαντική αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής δημητριακών, ωστόσο οι τιμές θα συνεχίσουν να αυξάνονται, εξαιτίας αυτή τη φορά της ανόδου των τιμών του ...πετρελαίου. Το πώς θα εξελιχθεί τελικά αυτή η κατάσταση κανείς δεν μπορεί με σιγουριά να απαντήσει. Το μόνο βέβαιο πάντως είναι ότι τα μονοπώλια δεν πρόκειται να σταματήσουν τη λυσσαλέα αναζήτηση νέων κερδών, ακόμη και αν αυτό έχει ως συνέπεια την οικονομική βύθιση ολόκληρων κρατών του λεγόμενου Τρίτου Κόσμου και την καταδίκη των πληθυσμών τους σε πείνα. Μόνο που οι συνέπειες μιας τέτοιας πολιτικής είναι αδύνατον να σταματήσουν στα νοητά σύνορα που χωρίζουν τους «υπανάπτυκτους» από τους «ανεπτυγμένους»...

Τρομοκράτες...

Οι ΗΠΑ με μνημόνιο που απέστειλαν πριν λίγες μέρες στις κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ απαιτούν να επιτραπεί η παρουσία ένοπλων Αμερικανών αστυνομικών στις πτήσεις από/προς τις ΗΠΑ. Οι αξιωματούχοι της ΕΕ δηλώνουν θυμωμένοι, όχι για το αίτημα αυτό καθ' εαυτό, αλλά γιατί απεστάλη κατευθείαν στα κράτη μέλη. Με δεδομένο ότι αρκετά από τα νέα δέκα κράτη μέλη θα σπεύσουν να ανταποκριθούν αμελλητί στις αμερικανικές αξιώσεις (η Τσεχία έκανε ήδη σχετικές δηλώσεις), παρακάμπτοντας την ΕΕ, πλήττονται οι διαπραγματευτικές δυνατότητες της ΕΕ στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών παζαριών και λυκοφιλιών. Εξάλλου, είναι γνωστό, ότι η ΕΕ έχει δώσει το πράσινο φως για την παρουσία ενόπλων στις ενδοευρωενωσιακές πτήσεις, κάτι που έχει εγκριθεί από 7 κράτη μέλη, ενώ 3 το εφαρμόζουν ήδη. Οι ΗΠΑ ζητούν επίσης να μπορούν επίσημα να παραδίνουν σε μυστικές υπηρεσίες άλλων χωρών (π.χ. Ισραήλ) τα προσωπικά δεδομένα από το Μητρώο Επιβατών (PNR), που ταξιδεύουν από την ΕΕ προς τις ΗΠΑ. Τον Αύγουστο του 2007 υπογράφτηκε η τελική συμφωνία ΕΕ - ΗΠΑ για το PNR, που υποχρεώνει τις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες να συλλέγουν και παραδίδουν 19 προσωπικά δεδομένα των επιβατών τους προς ΗΠΑ, προκειμένου να επιτραπεί η απογείωση του αεροπλάνου.

Συμβαίνει και στις καλύτερες «σοσιαλιστικές» οικογένειες.

Στην Ισπανία του «σοσιαλιστή» Θαπατέρο, πέντε αστυνομικοί που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα, γιατί κατηγορούνται για κακομεταχείριση κρατουμένων σε αστυνομικό τμήμα της Βαρκελώνης στις 31 Μάρτη και 5 Απρίλη 2007, επέστρεψαν στα πόστα τους, πριν ακόμη ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία, η οποία «καθυστερεί», εννέα μήνες μετά την άσκηση δίωξης σε βάρος τους. Το κλου της υπόθεσης; Τις αστυνομικές αυθαιρεσίες κατέγραψε κάμερα που είχε κρυφά τοποθετηθεί στο συγκεκριμένο αστυνομικό τμήμα, μετά από σωρεία καταγγελιών για βασανιστήρια σε βάρος κρατουμένων. Στη συγκεκριμένη όμως περίπτωση (και όχι μόνο) δηλαδή όταν πρόκειται να συγκαλυφτούν οι ευθύνες των οργάνων επιβολής του νόμου, οι κάμερες φαίνεται χάνουν την αξία τους ως το «πλέον αξιόπιστο αποδεικτικό μέσο», όπως προσπαθούν να μας πείσουν. Χάνει επίσης την αξιοπιστία της η λεγόμενη «ανεξάρτητη» Δικαιοσύνη, που στην Ισπανία, στην Ελλάδα και σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες, εφαρμόζει πάντα ταξικούς νόμους και συνήθως (με ελάχιστες εξαιρέσεις) ταξικά συμπεριφέρεται, κωλυσιεργώντας ή επισπεύδοντας, βάζοντας στο αρχείο ή επιδεικνύοντας υπερβάλλοντα ζήλο, ανάλογα με την περίπτωση.

Οι συνέπειες

Μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ που πληρώνουν οι δήμοι και κάλυψη του κόστους υπογειοποίησης των δικτύων εξ ολοκλήρου από τον Οργανισμό ζητά η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας. Σχετικές διαπραγματεύσεις είχαν οι δύο πλευρές, χωρίς συμφωνία και αναμένεται να συνεχιστούν στις αρχές Μάρτη. Πράγματι, οι δήμοι πληρώνουν ακριβά για ρεύμα και μάλιστα σε σχέση με τις βιομηχανίες, όμως οι εκλεκτοί της ΚΕΔΚΕ μάλλον γεύονται τις συνέπειες της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ που αποφάσισαν τα κόμματα που τους στηρίζουν, απέναντι στην οποία δεν είδαμε καμία αντίδραση...

Δε μαθαίνουν..

Βρε καλώς τηνε... Καινούρια εφημερίδα κυκλοφόρησε χτες με σατιρίζοντα λόγο και με τον τάχα αιρετικό τίτλο «Ανάποδος Τύπος». Φαίνεται όμως πως έτσι κι αλλιώς βλέπει τον κόσμο «ανάποδα», αφού από το πρώτο της φύλλο επιχειρεί στο παιχνίδι ανασύνθεσης του πολιτικού σκηνικού και μάλιστα προσπαθεί να υποβάλει εκδοχές στρατηγικής στους κομμουνιστές. Μυαλό μερικοί δε βάζουν. Δοκίμασαν τόσες φορές και ακόμα να μάθουν καλά το μάθημά τους...

ΒΙΒΛΙΟ
Η ζούγκλα

Ιστορικό περιβάλλον του βιβλίου είναι οι ΗΠΑ και πιο συγκεκριμένα το Σικάγο στις αρχές του 1900. Η έκφραση ζούγκλα μπορεί να αντικατασταθεί επάξια με τη λέξη ιμπεριαλισμός. Ακριβώς αυτό περιγράφει το βιβλίο: τη διαμόρφωση των μονοπωλίων, την υπαγωγή της κοινωνικής παραγωγής κάτω από τον έλεγχο των τραστ των κονσόρτσιουμ, των καρτέλ κ.ά. Μια παραγωγή που χαρακτηρίζεται από την τεράστια συγκέντρωση των μέσων παραγωγής και των αποτελεσμάτων της σε λίγα χέρια, ενώ από την άλλη διευρύνεται όλο και περισσότερο ο κοινωνικός χαρακτήρας της παραγωγής, ένα γεγονός που σηματοδοτεί το βασικό χαρακτηριστικό του ιμπεριαλισμού, που τον κάνει να είναι η εποχή περάσματος στο σοσιαλισμό, ώστε να λυθεί η βασική αντίθεση. Μια αντίθεση που όσο δε λύνεται δημιουργεί πολύμορφες εσωτερικές αντιθέσεις στο σύστημα και ο άνθρωπος βιώνει ένα σύστημα που σαπίζει. Αυτή η σαπίλα είναι διάχυτη στο βιβλίο του Α. Σίνκλερ όπου τα πάντα κινούνται γύρω από τις προσπάθειες του κεφαλαίου να μεγιστοποιήσει το κέρδος. Μέσα από τις λεπτομέρειες της ζωής του κεντρικού ήρωα ενός Λιθουανού μετανάστη περιγράφει πώς η βασική οικονομική αντίθεση κεφαλαίου - εργασίας διέπει όλες τις κοινωνικές σχέσεις και η σαπίλα του συστήματος εκδηλώνεται στην πολιτική, στην απονομή δικαιοσύνης, στη διάδοση των ναρκωτικών κ.α. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

ΠΡΟΣΩΠΟ
Βάτσλαβ Κλάους

Υστερα από συνολικά έξι γύρους ψηφοφοριών, ο Βάτσλαβ Κλάους επανεξελέγη από τη Βουλή και τη Γερουσία της Τσεχίας, για μια δεύτερη πενταετή θητεία, πρόεδρος της χώρας, συγκεντρώνοντας 141 ψήφους έναντι 111 του αντιπάλου του, Γιαν Σβέιναρ.

Η επανεκλογή του Κλάους στην προεδρία της χώρας δε φαίνεται να αλλάζει τίποτα στη συνολική αντιδραστική πολιτική που έχουν πάρει οι κατά καιρούς κυβερνήσεις: Ενταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ιδιωτικοποιήσεις σημαντικών τομέων της χώρας, όπως τράπεζες και τηλεπικοινωνίες, ενώ επιχειρείται και η ιδιωτικοποίηση της βιομηχανίας ενέργειας και του αεροδρομίου της Πράγας.

Επιπλέον, η προωθούμενη - από τις διαδοχικές κυβερνήσεις - εγκατάσταση του συστήματος ραντάρ της λεγόμενης αντιπυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ στη χώρα - με ανυπολόγιστες συνέπειες τόσο στο λαό όσο και στην ευρύτερη περιοχή - έχει φέρει τη σημαντική αντίδραση του λαού, με δημοσκοπήσεις να δείχνουν πως μέχρι και το 70% του πληθυσμού αντιδρά και ζητά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Οι επιλογές της άρχουσας τάξης της Τσεχίας οδηγούν σε νέες αντιλαϊκές πολιτικές και οδηγούν τα λαϊκά στρώματα της χώρας σε περισσότερη ανεργία, ανέχεια και ό,τι έχει φέρει η παλινόρθωση του καπιταλισμού, 19 χρόνια από την ανατροπή του σοσιαλισμού στην Τσεχοσλοβακία.


Κ. Χ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ