Σάββατο 24 Δεκέμβρη 2016 - Κυριακή 25 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Προετοιμάζουν πανελλαδικό συντονισμό με μπλόκα στις 23 Γενάρη

Ο αγώνας τους κλιμακώνεται πολύμορφα, με βάση τις αποφάσεις της τελευταίας μαζικής σύσκεψης της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων

Από το μπλόκο της Νίκαιας, τον περασμένο Γενάρη
Από το μπλόκο της Νίκαιας, τον περασμένο Γενάρη
Ισχυρά μπλόκα σε κεντρικούς οδικούς κόμβους κι άλλα επιλεγμένα σημεία σ' όλη τη χώρα ετοιμάζονται να στήσουν οι μικρομεσαίοι αγρότες στις 23 Γενάρη 2017, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους, με το πλαίσιο αιτημάτων της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, ενάντια στα μέτρα του τρίτου μνημονίου και της νέας ΚΑΠ της ΕΕ που τους βυθίζουν στη φτώχεια και επιταχύνουν τον αφανισμό τους.

Η απόφαση πάρθηκε στην πανελλαδική σύσκεψη που συγκάλεσε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, το Σάββατο 17 Δεκέμβρη, στη Λάρισα, όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι από 11 Ομοσπονδίες, πάνω από 100 Αγροτικούς Συλλόγους, Επιτροπές Αγώνα και Επιτροπές των Μπλόκων από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη.

Αμέσως μετά τη σύσκεψη, ξεκίνησαν οι προετοιμασίες, με προγραμματισμό ανά περιοχή, που περιλαμβάνει περιοδείες κλιμακίων του οργανωμένου αγροτικού κινήματος στα χωριά, συσκέψεις και ενημερωτικές συγκεντρώσεις, οι οποίες θα συνεχιστούν και μέσα στις γιορτές. Μία βδομάδα πριν τις 23 Γενάρη, τα τρακτέρ θα βγουν στις πλατείες των χωριών, ζεσταίνοντας τις μηχανές για να κατευθυνθούν προς τα σημεία που θα επιλεγούν να στηθούν τα μπλόκα.

Εξοντωτικά παλιά και νέα μέτρα

Ο αγώνας των μικρομεσαίων αγροτών αφορά στην ίδια την επιβίωσή τους, καθώς με την εφαρμογή των μέτρων των μνημονίων και της ΚΑΠ επιταχύνεται η συγκέντρωση γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων αγροτοκαπιταλιστών, με συνέπεια να οδηγούνται στο ξεκλήρισμα, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση. Μόνο το νέο έτος, που ξεκινάει σε λίγες μέρες, οι αγρότες καλούνται να πληρώσουν:

 • Αυξημένες από 23,1% έως 27,3% ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ, που μέχρι το 2022 σταδιακά θα τριπλασιαστούν.
 • Διπλάσιο σχεδόν φόρο, αφού ο φορολογικός συντελεστής από το 13% ανεβαίνει στο 22%. Βαρύς θα πέσει πάνω τους ο «φορολογικός πέλεκυς» και με τα τεκμήρια διαβίωσης, ενώ μετά από πέντε χρόνια θα αρχίσουν να πληρώνουν και το τέλος επιτηδεύματος.
 • Αυξημένο από 13% σε 24% τον ΦΠΑ για τα αγροτικά μέσα και εφόδια, ενώ θα είναι μειωμένη η επιστροφή φόρου κατανάλωσης καυσίμων κι αργότερα θα καταργηθεί εντελώς.
 • Αυξημένο ΕΝΦΙΑ για τα οικόπεδα και τα χωράφια.
 • Ειδικό φόρο στο κρασί και στο τσίπουρο.
 • Πρόσθετο «περιβαλλοντικό» τέλος στο νερό άρδευσης και ύδρευσης.
 • ΚΤΕΟ και για τα αγροτικά μηχανήματα.

Εκτός από τα παραπάνω, που είναι καινούργια, καλούνται να πληρώσουν και τα παλιά χαράτσια, όπως τα διογκωμένα ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ, το πανάκριβο αγροτικό ρεύμα, τα «μπιλιετάκια» στους ΤΟΕΒ (Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων) και ΓΟΕΒ (Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων) για τις δηλώσεις ΟΣΔΣΕ, τις αδειοδοτήσεις αρδευτικών γεωτρήσεων και σταυλικών εγκαταστάσεων, την ηλεκτρονική σήμανση των ζώων, την πιστοποίηση των ψεκαστικών κ.ά.

Και φορτώνονται όλα αυτά τα βάρη, όταν το εισόδημά τους συρρικνώνεται εξαιτίας των πολύ χαμηλών τιμών στα αγροτικά προϊόντα που διαμορφώνει η «ελεύθερη» καπιταλιστική αγορά, των μεγάλων περικοπών στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις, αλλά και τους αποκλεισμούς απ' αυτές που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ της ΕΕ, τις τεράστιες ζημιές στην παραγωγή και στο αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο που προκάλεσαν η κακοκαιρία και οι αρρώστιες και τις οποίες δεν αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ.

Κοροϊδεύει και προκαλεί η κυβέρνηση

Είναι φανερό από τα παραπάνω ότι οι μικρομεσαίοι αγρότες βγαίνουν στους δρόμους παλεύοντας για την ίδια τους την επιβίωση. Ωστόσο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όχι μόνο στέκεται απέναντι στα δίκαια αιτήματά τους, όπως έκανε και πέρυσι τέτοιες μέρες, όταν προετοιμάζονταν ξανά τα μπλόκα, αλλά κάνει και ό,τι μπορεί για να ξεγελάσει τον αγροτικό κόσμο και να υπονομεύσει την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου, με συνεχείς εμφανίσεις του στη Βουλή και στα ΜΜΕ, εκτοξεύει ψεύδη και ανέξοδες υποσχέσεις. Ισχυρίζεται, για παράδειγμα, ότι η κυβέρνηση έχει ικανοποιήσει τα αιτήματα των αγροτών και επομένως οι κινητοποιήσεις είναι αναίτιες, ενώ εμφανίζει την κυβέρνηση να κάνει και χάρη στους αγρότες, επειδή καταβάλλει αυτές τις μέρες τις ενισχύσεις και τις πληρωμές για διάφορα κοινοτικά προγράμματα, χρήματα που οι αγρότες δικαιούνται και δεν τους τα χαρίζει η κυβέρνηση.

Επιπλέον, επιχειρεί να πείσει ότι οι μικρομεσαίοι αγρότες θα ωφεληθούν από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, όταν αυτό αφορά κατά κύριο λόγο μόνο τους μεγαλοαγρότες - επενδυτές κι από την «Κάρτα του Αγρότη», όταν αυτή συμφέρει πρωτίστως τους τραπεζίτες.

Ταυτόχρονα, καταγγέλλει τους αγωνιζόμενους αγρότες ότι δεν ανταποκρίνονται στις εκκλήσεις του για «διάλογο», όταν είναι καθαρό ότι ο «διάλογος» που προτείνει δεν αφορά στην ικανοποίηση των αγροτικών αιτημάτων, αλλά στοχεύει στην παραπλάνηση της μικρομεσαίας αγροτιάς και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, που μαζί με τους εργαζόμενους στάθηκαν πέρυσι αρωγοί στον δύσκολο αγώνα στα μπλόκα.

Ωστόσο, οι μικρομεσαίοι αγρότες ξέρουν τώρα καλύτερα από την εμπειρία τους πως ό,τι κέρδισαν, το κέρδισαν με τον αγώνα και σ' αυτήν την κατεύθυνση ετοιμάζονται να αυξήσουν την πίεση προς την κυβέρνηση, με πανελλαδικό συντονισμό και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με πολλές μορφές και με το στήσιμο μπλόκων τον Γενάρη.


Π. Ρ.

Απάντηση σε μισά και ολόκληρα ψέματα

Ενδεικτική της προσπάθειας που κάνει η κυβέρνηση για να αποπροσανατολίσει τους αγρότες, αλλά και να δημιουργήσει αμφιβολίες για τα δίκαια αιτήματά τους στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, είναι η συνέντευξη που έδωσε πριν από λίγες μέρες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ - ΜΠΕ στη Θεσσαλονίκη. Είπε, ανάμεσα στα άλλα, ο Β. Αποστόλου:

-- «Εμφανίζονται ορισμένες ομάδες να οργανώνουν κινητοποιήσεις». Ο υπουργός προσπαθεί μάταια να απαξιώσει την οργανωμένη έκφραση χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτών μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, που συγκροτήθηκε μέσα στο καμίνι του αγώνα από 68 μπλόκα και στη συνέχεια ενισχύθηκε με τη συμμετοχή εκατοντάδων Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών, καθώς και Επιτροπών Αγώνα από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη.

-- «Δεν έχω συγκεκριμένα αιτήματα από την πλευρά των αγροτών». Τα αιτήματα είναι τα ίδια μ' αυτά που πρόβαλαν οι αγρότες στα μπλόκα του περασμένου χειμώνα (με την προσθήκη δυο - τριών ακόμα), τα οποία γνωστοποιήθηκαν και στον πρωθυπουργό στη συνάντηση που είχε μαζί του η Επιτροπή των Μπλόκων, αλλά απορρίφθηκαν σχεδόν στο σύνολό τους. Τότε οι αγρότες ζητούσαν να μην παρθούν τα εξοντωτικά μέτρα, τώρα ζουν στην πλάτη τους τις συνέπειες από την εφαρμογή τους και γι' αυτό κλιμακώνουν την πάλη τους.

-- «Η γεωργία είναι η μόνη επιχειρηματική δραστηριότητα που έχει αφορολόγητο, το οποίο καλύπτει το 95% των αγροτών που δεν θα πληρώσουν φόρο». Η κυβέρνηση δεν είχε σκοπό να καθιερώσει το αφορολόγητο, αλλά αναγκάστηκε να το κάνει κάτω από την αγωνιστική πίεση των μπλόκων. Βεβαίως, πρόκειται για αφορολόγητο κουτσουρεμένο, το οποίο, επί της ουσίας, καταργείται με τη φορολόγηση μέσω των τεκμηρίων που «πιάνουν» το σύνολο των αγροτών, ανεξαρτήτως αν έχουν εισόδημα ή όχι.

-- «Με την "Κάρτα του Αγρότη" θα μειωθεί από 10% έως και 70% το κόστος παραγωγής». Η «Κάρτα του Αγρότη» θα είναι συνδεδεμένη με τη Βασική Ενίσχυση, από την οποία οι αγρότες θα μπορούν ν' αντλούν ένα ποσοστό για την αγορά αγροεφοδίων, αλλά και για να πληρώνουν διάφορα χαράτσια (ΕΝΦΙΑ, ασφάλιστρα ΟΓΑ - ΕΛΓΑ, δηλώσεις ΟΣΔΕ κ.ά.). Κερδισμένοι θα είναι οι τραπεζίτες που θα τσεπώνουν προκαταβολικά τα υψηλά επιτόκια, οι εμποροβιομήχανοι που θα πληρώνονται «ντούκου» για τα αγροεφόδια και το κράτος που θα εισπράττει έγκαιρα τα χαράτσια.

-- «Να αντιληφθούν οι αγρότες ότι, αφού βρισκόμαστε στην ΕΕ, όλες οι κινήσεις μας θα διέπονται από τους κοινοτικούς κανονισμούς». Αυτοί, ακριβώς, οι κοινοτικοί κανονισμοί και, γενικότερα, η ΚΑΠ της ΕΕ - μαζί με τα μνημόνια και τα άλλα αντιλαϊκά μέτρα - είναι που επιταχύνουν το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, βυθίζοντας χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά της υπαίθρου στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Επομένως, να μην προσδοκά ο υπουργός ότι οι αγρότες θα αποδεχτούν τη μοίρα τους, λέγοντας «σφάξε με αγά μου ν' αγιάσω» και θα σταματήσουν τον αγώνα.

Τα αιτήματα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων
 • Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες, με συντελεστή έως 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ.
 • Κατάργηση των αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία - Πρόνοια. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια Υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ 2014 - 2020 της ΕΕ. Να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.
 • Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Αμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.
 • Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών.
 • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος από τις καταστροφές στην παραγωγή και στο αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο, καθώς και από το εμπάργκο στη Ρωσία. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ' όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις.
 • Ακατάσχετο λογαριασμό στο ύψος των 15.000 ευρώ. Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και «κούρεμα» του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org