Παρασκευή 24 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Περιοδεία του ΚΚΕ στις πληγείσες περιοχές της Κατερίνης

Στιγμιότυπο από την περιοδεία
Στιγμιότυπο από την περιοδεία
Συνεχίζεται η καταγραφή των ζημιών, που προκλήθηκαν από την πρόσφατη νεροποντή σε σπίτια και καταστήματα, σε δημόσιες υποδομές και αγροτικές καλλιέργειες στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, ως το αποτέλεσμα της ανυπαρξίας των απαραίτητων εγγειοβελτιωτικών και αντιπλημμυρικής προστασίας έργων.

Χτες, κλιμάκιο της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας, αποτελούμενο από τον Περιφερειακό Σύμβουλο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Βασίλη Ρέβα, εκλεγμένους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δήμο Κατερίνης και στελέχη της ΤΟ Πιερίας του ΚΚΕ περιόδευσε στις πληγείσες περιοχές του Δήμου Κατερίνης και στον αρχαιολογικό χώρο στο Δίον που βρίσκεται στα όρια του Δήμου Δίου - Ολύμπου. Αρχικά συναντήθηκε με τον δήμαρχο Κατερίνης, Σ. Χιονίδη, ο οποίος ενημέρωσε για την μέχρι τώρα εικόνα από τις ζημιές που έχουν προκληθεί από τη σφοδρή βροχόπτωση της περασμένης βδομάδας.

Ειδικότερα, έχουν καταγραφεί καταστροφές σε ρέματα και κανάλια, σε δρόμους εσωτερικής οδοποιίας, στο σύνολο του αγροτικού οδικού δικτύου, σε υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης, στο σταθμό επεξεργασίας λυμάτων (βιολογικό), υδατοδεξαμενές άρδευσης, δίκτυα ομβρίων, δημοτικό φωτισμό. Ο δήμος ζητά έκτακτη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και χορήγηση προκαταβολής του 50% των ετήσιων ΚΑΠ που λαμβάνει, ύψους 5 εκ. ευρώ, κ.λπ.

Ο ποταμός Λεύκος (Πέλεκας)

Σοβαρότατα είναι τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στον ποταμό Πέλεκα στην Κατερίνη, όπως η αποκάλυψη των πελμάτων της γέφυρας, που προκαλούν ανησυχία στους κατοίκους για τη στατικότατα της γέφυρας, η κατάρρευση τμήματος του παραποτάμιου δρόμου και των πρανών του ποταμού, σε απόσταση αναπνοής από λαϊκές κατοικίες, οι οποίες εκκενώθηκαν μπροστά στον κίνδυνο κατάρρευσης από την υποχώρηση του εδάφους. Οι κάτοικοι της περιοχής αποδίδουν την καταστροφή που προκλήθηκε στην ανεξέλεγκτη αμμοληψία που γίνεται από την κοίτη του ποταμού από την εργολαβική εταιρεία που έχει αναλάβει την κατασκευή της περιφερειακής οδού Κατερίνης, χωρίς ταυτόχρονα να έχει πραγματοποιήσει την αναγκαία αντιπλημμυρική θωράκιση του Πέλεκα.

Προβλήματα υπήρξαν και στον κάμπο της Κατερίνης στην περιοχή της Νέας Εφέσου, όπου πλημμύρισαν καλλιεργήσιμες εκτάσεις με στάρια, ακτινίδια, κ.λπ., από την υπερχείλιση του ποταμού Αίσωνα (Μαυρονέρι) όπου πέφτει και ο Πέλεκας, καθώς δεν έχει γίνει ο αναγκαίος καθαρισμός και η εκβάθυνση της κοίτης του. Μεγάλες ζημιές καταγράφηκαν και στις παραλιακές ζώνες του δήμου στην Παραλία και στην Ολυμπιακή Ακτή, σε υποδομές, καταστήματα και σπίτια. Και σε αυτήν την περιοχή, που αποτελεί την καρδιά της τουριστικής Πιερίας, εκκρεμούν ο σχεδιασμός και η υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας.

Σημαντικές ζημιές σημειώθηκαν και στο αρχαίο Δίον. Τμήματα του αρχαιολογικού χώρου καλύφθηκαν από λάσπη που κατέβασαν οι χείμαρροι από τον Ολυμπο. Τόσο ο ναός της Ισιδας όσο και ο ναός του Υψίστου Διός, κυριολεκτικά, βρίσκονται κάτω από τη λάσπη. Οι μεταλλικές κατασκευές (διάδρομοι και γέφυρες) έπεσαν ή υπέστησαν βλάβες. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Δίου παρατηρήθηκαν διαρροές στη στέγη και μερική εισροή νερού στο χώρο των αποθηκών. Η τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων έχει προχωρήσει σε αυτοψία και πρώτη καταγραφή των προβλημάτων για την αντιμετώπιση των οποίων θα χρειαστεί έκτακτη γενναία χρηματοδότη και πρόσληψη προσωπικού. Η καταστροφή αυτή ανέδειξε την ανάγκη ολοκληρωμένου αντιπλημμυρικού έργου στην περιοχή για την προστασία των οικισμών αλλά και του αρχαιολογικού χώρου.

Με την ολοκλήρωση της περιοδείας, ο Βασίλης Ρέβας, σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, δήλωσε ανάμεσα σε άλλα: «Οι καταστροφές από τα προ ημερών καιρικά φαινόμενα αναδεικνύουν για ακόμα μια φορά και με ιδιαίτερα τραγικό τρόπο ότι το καπιταλιστικό μοντέλο ανάπτυξης δεν έχει καμία σχέση με την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, με την προστασία της ζωή και της περιουσίας που απέκτησαν τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά με κόπους και ιδρώτα μιας ολόκληρης ζωής. (...) Επειδή η εμπειρία καταγράφει ότι μετά από τέτοιου είδους καταστροφές οι αποζημιώσεις που τάζουν οι κυβερνήσεις είναι λόγια παρηγορητικά της στιγμής, καλούμε τα λαϊκά στρώματα της περιοχής να οργανώσουν την πάλη τους για την κατάκτηση ενός μοντέλου ανάπτυξης που θα έχει ως στόχο την ικανοποίηση των δικών τους αναγκών στο σήμερα, να προτάξουν σαν αίτημα αιχμής την άμεση και ολοκληρωτική αποζημίωση στις ζημιές που έχουν υποστεί, την άμεση αποκατάσταση των καταστροφών στο οδικό δίκτυο και στις υποδομές της περιοχής, καθώς και τη μελέτη και κατασκευή των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων».

Καμία επίσημη απάντηση για το αν αγνοούνται μετανάστες

Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι έρευνες των σωστικών συνεργείων στη Μάνδρα, για τον εντοπισμό αγνοούμενων στις περιοχές της Δυτικής Αττικής που επλήγησαν από τις πλημμύρες. Ο ένας εκ των αγνοουμένων είναι άνδρας που τελευταία φορά εθεάθη κοντά στις καντίνες και από τότε αγνοείται η τύχη του. Οι πυροσβέστες επικεντρώνονται στην περιοχή του αμαξοστασίου και του ρέματος του Σαρανταπόταμου, όπου κατέληγαν οι χείμαρροι. Στις εκβολές του μάλιστα, στον κόλπο της Ελευσίνας βρέθηκαν τις προηγούμενες μέρες από το Λιμενικό δύο θύματα. Στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο παραμένουν για νοσηλεία με αμετάβλητη την κατάστασή τους δώδεκα άτομα, στην ορθοπεδική και στην παθολογική πτέρυγα αντίστοιχα. Μία ηλικιωμένη παραμένει διασωληνωμένη στη ΜΕΘ του νοσοκομείου.

Παράλληλα, παραμένουν αναπάντητα τα ερωτήματα για την τύχη μεταναστών εργατών που ζούσαν και εργάζονταν είτε σε χωράφια, είτε σε βιοτεχνίες ή αποθήκες στις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες. Χτες, ο «Ριζοσπάστης» έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα όπως: Εχουν ανασυρθεί κι άλλοι νεκροί εκτός από τους 21 που μέχρι τώρα δηλώνεται πως έχουν χάσει τη ζωή τους; Γνωρίζουν οι αρμόδιες αρχές αν υπάρχουν κι άλλοι αγνοούμενοι εκτός από τον έναν που αναφέρεται και για τον οποίο γίνονται έρευνες; Παρ' όλα αυτά δεν δόθηκε προς το παρόν καμία απάντηση από αρμόδιους φορείς.

Οπως γράψαμε στο χτεσινό δημοσίευμα, μαρτυρίες ανθρώπων που ζουν στην περιοχή, οι οποίες έχουν φτάσει στον «Ριζοσπάστη», αναφέρουν ότι υπάρχει πιθανότητα να έχουν χάσει τη ζωή τους πολλοί περισσότεροι άνθρωποι σε Μάνδρα, Νέα Πέραμο και Μέγαρα! Η ανησυχία και οι φόβοι για τα χειρότερα, που εκφράζονται, επικρατούν εδώ και μέρες σε γειτονιές όπου κατοικούν μετανάστες εργάτες και συγκεκριμένα Πακιστανοί, ορισμένοι από τους οποίους δηλώνουν ότι έχουν να δουν αρκετές μέρες κάποιους συμπατριώτες τους.

Εξάλλου, χτες, αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ αποτελούμενη από τους προέδρους των Ομοσπονδιών Οικοδόμων, Κλωστοϋφαντουργών, Τροφίμων - Ποτών, Τύπου - Χάρτου και Φαρμάκου - Καλλυντικού, που συναντήθηκε με την υπουργό Εργασίας Ε. Αχτσιόγλου, έθεσε το ζήτημα των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στη συγκεκριμένη περιοχή και μέχρι τώρα - κατά περίεργο τρόπο - δεν έχει υπάρξει κανένα επίσημο στοιχείο για την τύχη τους, αν υπάρχουν θύματα ανάμεσά τους. Στο κρίσιμο αυτό ερώτημα, η απάντηση της υπουργού ήταν ότι «δεν γνωρίζει» και ότι περιμένει να ολοκληρωθεί το έργο της Πυροσβεστικής.

Καταγραφή ζημιών

Στο μεταξύ, τα πληγέντα κτίρια, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του υπουργείου Υποδομών, ανέρχονται σε 1.385. Οι διενεργηθείσες αυτοψίες από τα τεχνικά κλιμάκια του υπουργείου έφτασαν τις 1.815. Οπως προέκυψε, στο δήμο Μάνδρας - Ειδυλλίας 1.004 από τα 1.406 κτίρια που ελέχθησαν έχουν πληγεί και χρήζουν αποζημίωσης. Αναλυτικά πρόκειται για 775 κατοικίες, 107 επαγγελματικούς χώρους, 8 δημόσια κτίρια και 114 αποθήκες - υπόγεια. Στο δήμο Μεγαρέων και στη Δημοτική Ενότητα Νέας Περάμου διεξήχθησαν συνολικά 400 αυτοψίες, και τα 381 από τα κτίρια που ελέγχθησαν έχουν πληγεί και χρήζουν αποζημίωσης, εκ των οποίων 242 κατοικίες, 36 επαγγελματικοί χώροι, 3 δημόσια κτίρια και 100 αποθήκες - υπόγεια.

Επίσης, περιορίζεται από χτες μέχρι και τις 23/12 για λόγους οδικής ασφάλειας, σύμφωνα με την Αστυνομία, η κυκλοφορία παντός είδους οχήματος (επιβατικά, δίκυκλα, φορτηγά, λεωφορεία, μηχαν. έργων) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της ανώνυμης συνδετήριας οδού του νοτίου παραδρόμου της νέας εθνικής οδού Αθηνών - Κορίνθου με την παλαιά εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου.

Η Ερώτηση του ΚΚΕ και το ... αναρμόδιο υπουργείο Υποδομών

Στην Επίκαιρη Ερώτηση που είχε καταθέσει το ΚΚΕ προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών για τις καταστροφές από τις πλημμύρες στη Δυτική Αττική και την αναγκαία αντιπλημμυρική προστασία στην Αττική και για την οποία η κυβέρνηση δήλωσε πως το υπουργείο είναι αναρμόδιο, το Κόμμα είχε επισημάνει ανάμεσα σε άλλα:

«Οι νέες καταστροφές από τις πλημμύρες σε δήμους της Δυτικής Αττικής, που κόστισαν σε ανθρώπινες ζωές, είναι το χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος. (...)

Αυτή η πολιτική οδήγησε και οδηγεί στην άναρχη οικιστική επέκταση προς όφελος των κατασκευαστικών ομίλων, χωρίς την ουσιαστική οριοθέτηση υδατορεμάτων, χωρίς την εξασφάλιση της απρόσκοπτης απορροής των επιφανειακών νερών και την εξασφάλιση των αναγκαίων έργων υποδομής.

Οδήγησε στην καταπάτηση, την κάλυψη των ρεμάτων, ακόμη και των εκβολών τους, την εξαφάνισή τους ή τον βαρύ "τραυματισμό" τους, από μεγάλα οδικά έργα πάνω στην κοίτη των χειμάρρων και μεγάλες επιχειρήσεις.

Καταστρέφει τον δασικό πλούτο, βασικό παράγοντα για την αποτροπή των πλημμυρών, ενώ η μη αναπλήρωση της δασικής βλάστησης, που καταστράφηκε από πυρκαγιές, εκχερσώσεις κ.λπ., πολλαπλασιάζει την ένταση του φαινομένου. Η γη και η κατοικία είναι εμπορεύματα, τα τεχνικά έργα και οι χρήσεις γης σχεδιάζονται και υλοποιούνται με γνώμονα το κέρδος. Γι' αυτό δεν έχει προχωρήσει η ουσιαστική οριοθέτηση και η προστασία των υδατορεμάτων, ενώ οι μελέτες για τεχνικά αντιπλημμυρικά έργα παραμένουν στα συρτάρια, με τους αρμόδιους να προσπαθούν να επιρρίψουν ευθύνες σε υπηρεσιακούς παράγοντες.

(...) Αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά η αδυναμία του καπιταλιστικού δρόμου να προχωρήσει σε έργα και ενέργειες για τις λαϊκές ανάγκες. Τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας δεν υλοποιούνται, γιατί δεν είναι ιδιαίτερα "θελκτικά" για τους καπιταλιστές, αφού δεν αποδίδουν το αναμενόμενο ποσοστό κέρδους. Αντίθετα, τα έργα που συνδέονται με εμπορική ή ανταποδοτική χρήση υλοποιούνται γρήγορα και με fast track διαδικασίες. Τα άλλα τεχνικά έργα, που υλοποιούνται, οδηγούν συχνά σε επιδείνωση του πλημμυρικού φαινόμενου, γιατί στη βάση του κέρδους δεν συνυπολογίζεται το σύνολο των επιδράσεων που επιφέρουν.

Με βάση τα παραπάνω, ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός:

-- Τι μέτρα θα πάρει προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα και να υλοποιηθούν στο σύνολό τους τα αναγκαία μέτρα ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας στην Αττική;

-- Τι μέτρα θα πάρει προκειμένου να στελεχωθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες (πολιτική προστασία, πυροσβεστική, δασαρχεία κ.λπ.) και να ενισχυθούν με τα απαραίτητα μέσα;

-- Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση, προκειμένου να αποζημιωθούν οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της περιοχής στο 100% της συνολικής ζημιάς, να υπάρξουν άμεσα μέτρα προστασίας όσων έχουν ανάγκη, να υπάρχει πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες; Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης. Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τους πληγέντες. Καμία διακοπή νερού, ρεύματος και τηλεφώνου σε λαϊκές οικογένειες που έχουν χρέη. Κανείς εργαζόμενος που έχει πληγεί ή αδυνατεί να φτάσει στο χώρο δουλειάς του, να μη θεωρηθεί αδικαιολογήτως απών από την εργασία του και να καταβληθούν κανονικά μεροκάματα και ένσημα».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Πρωτοβουλίες έμπρακτης αλληλεγγύης στους πληγέντες

Κάλεσμα να προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στα λαϊκά νοικοκυριά και καταστήματα που υπέστησαν ζημιές από τις πλημμύρες και να βοηθήσουν στην επισκευή μικροζημιών απευθύνει στους επαγγελματίες η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ). Σε αυτό το πλαίσιο, καλεί ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, καυστηρατζήδες, σιδηροαλουμινάδες, ξυλουργούς και κάθε συνάδελφο «που πιάνουν τα χέρια του», να δώσουν εθελοντικά το «παρών», φέρνοντας και τα εργαλεία τους, αύριο Σάββατο στις 9 π.μ. στην πλατεία της Μάνδρας.

Οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της ΟΓΕ συγκεντρώνουν είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία θα παραδώσουν αύριο Σάββατο, στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία της Μάνδρας.

Παράλληλα, τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης συνεχίζουν σωματεία και φορείς:

-- Το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας, καθημερινά, στην πύλη του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ (από τις 1.30 μ.μ. έως τις 2.30 μ.μ.).

-- Η Λαϊκή Επιτροπή Νίκαιας, σήμερα Παρασκευή (6 - 9 μ.μ.), στα γραφεία του Συλλόγου Γυναικών Νίκαιας της ΟΓΕ (Μαγνησίας 50).

-- Η Λαϊκή Επιτροπή Περιστερίου καθημερινά, στην έδρα της (5 - 9 μ.μ.).

-- Η Λαϊκή Επιτροπή Ηλιούπολης, καθημερινά από 27/11 έως και 8/12 εκτός Σαββάτου και Κυριακής (στη Στεφ. Σαράφη 40, 10 π.μ. - 1 μ.μ. και 7 μ.μ. - 9 μ.μ.).

-- Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου στα γραφεία του μέχρι σήμερα (9 π.μ. - 2 μ.μ. και 5 μ.μ. - 9 μ.μ.).

-- Η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής στα γραφεία της (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος), από 9 π.μ. έως 4.30 μ.μ. και από 6 έως 8.30 μ.μ.

ΣΧΕΔΙΟ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2018
Προκλητική ενίσχυση υποδομών για το κεφάλαιο, άφαντες οι υποσχέσεις για αντιπλημμυρική προστασία

Τα περιβόητα 250 εκατομμύρια ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που είπε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας ότι θα πάνε για αντιπλημμυρικά έργα, δεν υπάρχουν πουθενά στον προϋπολογισμό του 2018

Δεν έχουν στεγνώσει ακόμα η λάσπη και τα νερά, αλλά και τα δάκρυα για τους νεκρούς στις εργατογειτονιές της Δυτικής Αττικής, και η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2018 είναι αποκαλυπτική για τις προτεραιότητες που βάζει η καπιταλιστική ανάπτυξη, η «δίκαιη ανάπτυξη» όπως την ονομάζει η κυβέρνηση.

Ετσι, λοιπόν, και ενώ ακόμα χιλιάδες εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι μαζεύουν τα συντρίμμια τους από τις πλημμύρες, η κυβέρνηση φέρνει προϋπολογισμό όπου στις δημόσιες δαπάνες υπάρχουν μικροποσά ή ακόμα και μηδενικά ποσά που να αφορούν σχεδιασμό σε ζητήματα ασφάλειας του πληθυσμού και ιδιαίτερα ζητήματα αντιπλημμυρικών έργων. Αντίθετα, στον προϋπολογισμό είναι σαφής η προτεραιότητα σε υποδομές άμεσα και έμμεσα αναγκαίες για την καπιταλιστική κερδοφορία και ιδιαίτερα στην εξυπηρέτηση του στόχου για μετατροπή της χώρας σε κόμβο μεταφορών κ.λπ.

Κι όλα αυτά ουσιαστικά ξεσκεπάζουν για άλλη μια φορά την κυβερνητική κοροϊδία, αφού είναι άφαντα τα περιβόητα «πρόσθετα» κονδύλια για αντιπλημμυρικά έργα που έταξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πως θα ενταχθούν στον προϋπολογισμό του 2018, με αφορμή τις μεγάλες καταστροφές που έγιναν στη Δυτική Αττική τις προηγούμενες μέρες!

Στον πίνακα βλέπουμε τα κονδύλια του ΠΔΕ. Πουθενά δεν φαίνονται τα κονδύλια στα οποία αναφέρθηκε ο Αλ. Τσίπρας για αντιπλημμυρική προστασία
Στον πίνακα βλέπουμε τα κονδύλια του ΠΔΕ. Πουθενά δεν φαίνονται τα κονδύλια στα οποία αναφέρθηκε ο Αλ. Τσίπρας για αντιπλημμυρική προστασία
Αυτό ακριβώς προκύπτει από τους κωδικούς του ίδιου του προϋπολογισμού, στους οποίους φαίνεται ξεκάθαρα πως όχι μόνο δεν έχει καταγραφεί πουθενά κάποιο νέο κονδύλι, αλλά, ακόμα χειρότερα, στο αρμόδιο για τέτοιες δράσεις και έργα υπουργείο Εσωτερικών, τα κονδύλια για το 2018 έχουν μειωθεί κατά 24 εκατομμύρια ευρώ!

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά:

  • Την περασμένη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο συζήτησης για το «κοινωνικό μέρισμα» και με αφορμή τα όσα συνέβησαν λίγες μέρες πριν στη Δυτική Αττική, λέει:

«Μόνο από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, έχουμε εντάξει νέα αντιπλημμυρικά έργα προϋπολογισμού 250 εκατομμυρίων ευρώ. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο αυξήσαμε φέτος το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ για πρώτη φορά μέσα στην κρίση. (...) Η κυβέρνησή μας έχει εγκρίνει όλα τα αιτήματα για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας από τους φορείς της Αυτοδιοίκησης, χωρίς βεβαίως να ξεχωρίζει ποιοι είναι φιλικά προσκείμενοι προς την κυβέρνηση (...) Σε ό,τι αφορά, λοιπόν, την ανάγκη ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού εθνικής κλίμακας, σχεδιάζουμε μία παρέμβαση αντιπλημμυρικής προστασίας σε βάθος πενταετίας με αξιοποίηση εθνικών πόρων, αλλά και τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, συνολικού προϋπολογισμού σε βάθος πενταετίας ενός δισεκατομμυρίου ευρώ».

  • Λίγες μέρες αργότερα, η κυβέρνηση καταθέτει τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2018. Σε αυτόν δεν καταγράφεται πουθενά κάποια αύξηση κονδυλίων για αντιπλημμυρικά έργα. Στον Πίνακα «Δαπάνες Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων», στον οποίο, λογικά, θα έπρεπε να φαίνονται και τα 250 εκατομμύρια ευρώ των νέων αντιπλημμυρικών έργων, αλλά και η αύξηση του συνόλου των κονδυλίων στο σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, παρατηρούμε:

1. Το Σύνολο του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για το 2018 παραμένει ίδιο και απαράλλαχτο με αυτό του 2017 και συγκεκριμένα στα 6,75 δισ. ευρώ.

2. Στο υπουργείο Εσωτερικών, που στην αρμοδιότητά του είναι το θέμα των αντιπλημμυρικών έργων, για το 2018 αναλογούν 192 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα σε σχέση με τα 216 που αναλογούσαν το 2017! Δηλαδή υπάρχει μείωση κατά 24 εκατομμύρια ευρώ.

3. Στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών (εάν υποθέσουμε ότι αυτό έχει αρμοδιότητα για τα ίδια έργα) για το 2018 αναλογεί 1,964 δισ. ευρώ από το Πρόγραμμα σε σχέση με το 1,922 δισ. του 2017. Δηλαδή εμφανίζεται μια αύξηση της τάξης των 42 εκατ. ευρώ, η οποία δεν έχει καμία σχέση με τα 250 εκατ. ευρώ που είπε ο πρωθυπουργός.

4. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το υπουργείο Υποδομών η ίδια η κυβέρνηση δεν το θεωρεί αρμόδιο για αυτά τα έργα. Κι αυτό προκύπτει από δική της απάντηση όταν το ΚΚΕ κατέθεσε πριν λίγες μέρες Επίκαιρη Ερώτηση για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων. Τότε που ζήτησαν από το ΚΚΕ να αποσύρει την Ερώτηση και να την επανακαταθέσει, με την αιτιολογία ότι αρμόδιο είναι το υπουργείο Εσωτερικών...

5. Στην εισηγητική Εκθεση του προϋπολογισμού, στο κεφάλαιο 3 με τίτλο «Χρηματοδοτούμενες δράσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών», δίνεται αναλυτικά εικόνα για το πού θα κατευθυνθούν τα κονδύλια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών υλοποιεί μεγάλα έργα υποδομών που αφορούν κυρίως στην ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των μεταφορικών υποδομών (οδικοί άξονες, έργα Μετρό, νέο σιδηροδρομικό δίκτυο, προαστιακός, λιμενικά έργα, αεροδρόμια, κτιριακές υποδομές, έργα υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης)».

Παρέμβαση του ΚΚΕ

Για το συγκεκριμένο θέμα έκανε παρέμβαση χτες ο Νίκος Καραθανασόπουλος, βουλευτής του ΚΚΕ, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, στην οποία συζητείται ο προϋπολογισμός. Είπε συγκεκριμένα:

«Και για να έρθω λίγο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, μιλώντας στη Βουλή ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας μίλαγε για τα τεράστια αντιπλημμυρικά έργα, τα οποία γίνονται και τα οποία χρηματοδοτεί ο κρατικός προϋπολογισμός του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, και μάλιστα λέει ότι "για το 2018 προβλέπουμε ένα πολύ αυξημένο κονδύλι για αυτά". Ψάχνω να βρω αυτό το πολύ αυξημένο κονδύλι. Μα, δεν το βλέπω πουθενά. Μπορείτε να με βοηθήσετε, κύριε Τσακαλώτε, πού βρίσκεται αυτό το αυξημένο κονδύλι χρηματοδότησης αντιπλημμυρικών έργων;

Βλέπω, για παράδειγμα, ότι στο υπουργείο Εσωτερικών, γιατί η αρμοδιότητα για τα διάφορα αντιπλημμυρικά έργα είναι των περιφερειών, το κονδύλι να μειώνεται και μάλιστα στην εισηγητική έκθεση μιλάτε για αποζημιώσεις απλά και μόνο από διάφορες καταστροφές και χρηματοδότηση διαφόρων έργων μικρής κλίμακας. Αρα, το υπουργείο Εσωτερικών στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων φαίνεται να έχει μια μείωση της τάξης των 24 εκατ. ευρώ. Ούτε καν αύξηση. Αλλά και στο σκέλος αυτό που αφορά τη χρηματοδότηση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, που θα μπορούσε να έλεγε κάποιος ότι από εκεί μπορεί να είναι τα κονδύλια που πηγαίνουν στην αντιπλημμυρική προστασία και στα έργα, λέει ότι "το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών υλοποιεί μεγάλα έργα υποδομών που αφορούν κυρίως την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των μεταφορικών υποδομών", δηλαδή δρόμους, σιδηρόδρομους, λιμάνια, αεροδρόμια κ.λπ.

Ούτε από εδώ προκύπτει πουθενά. Αρα, η εξαγγελία του πρωθυπουργού ήταν τίποτα δηλαδή; Απλά και μόνο για να χρυσώσει το χάπι; Ελεγε ψέματα; Εκτός και αν υπάρχει αυτό το κονδύλι. Να μας το πείτε πού είναι το συγκεκριμένο κονδύλι που μιλάει για αντιπλημμυρικά έργα, τα οποία θα γίνουν το 2018 και που θα χρηματοδοτηθούν με επιπλέον ποσά από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και μάλιστα από το εθνικό σκέλος; Τέτοια πράγματα δεν υπάρχουν πουθενά. Μακάρι να μας απαντήσετε συγκεκριμένα και να τα δούμε αυτά».

Παρά την παρέμβαση του ΚΚΕ, ο αρμόδιος υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν είπε κουβέντα για το θέμα, δεν έδωσε καμία απάντηση. Ακόμα βεβαίως κι αν στην πορεία η κυβέρνηση, στο τελικό σχέδιο, επιχειρήσει να βάλει κάποιους κωδικούς για τέτοιες παρεμβάσεις, δεν αλλάζει την ουσία, δεν αλλάζει τις προτεραιότητες, ούτε διαμορφώνει έναν ευρύτερο σχεδιασμό προστασίας και ασφάλειας των λαϊκών οικογενειών και των περιουσιών τους. Στην καλύτερη των περιπτώσεων θα πρόκειται για αντιπλημμυρικά έργα αποσπασματικά, χωρίς να υπάρχει παράλληλα ένας συνολικός σχεδιασμός διαχείρισης των υδατορεμάτων και χωρίς βεβαίως να αντιμετωπίζουν το ζήτημα των πλημμυρών. Πολύ περισσότερο δε, που άλλες παρεμβάσεις και επενδύσεις που θα βρίσκονται σε εξέλιξη, ακριβώς επειδή κριτήριο είναι το ποσοστό κέρδους, ακριβώς επειδή γίνονται άναρχα στο πλαίσιο του επιχειρηματικού ανταγωνισμού, θα τείνουν να επιδεινώνουν αντί να λύνουν το πρόβλημα. Αξίζει, τέλος, να επισημάνουμε ότι στην αρμοδιότητα του υπουργείου Εσωτερικών είναι και το κομμάτι της Πολιτικής Προστασίας, που όπως αποδείχτηκε και στην περίπτωση των πλημμυρών της Δυτικής Αττικής, είναι σε θλιβερή κατάσταση, με κύρια αιτία την υποστελέχωση και τις μεγάλες ελλείψεις σε μέσα και εξοπλισμό των υπηρεσιών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ