Τρίτη 24 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
Σε αγωνιστική επιφυλακή στο «Θεαγένειο»

Σε προσωρινή αναστολή της απόφασής τους να απέχουν από τη διαδικασία διάλυσης των χημειοθεραπευτικών φαρμάκων, προχώρησαν χτες οι νοσηλευτές του «Θεαγένειου» Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, εν αναμονή των αποτελεσμάτων της σημερινής συνάντησης που θα γίνει στο νοσοκομείο με τον διοικητή της 4ης ΥΠΕ και τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων με θέμα τη λειτουργία Κεντρικής Μονάδας Διάλυσης Φαρμάκων. Αυτό αποφασίστηκε στη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί και ταυτόχρονα επιβεβαιώθηκε η απόφαση να συνεχίσουν τον αγώνα, με συμμάχους τους ασθενείς, κόντρα στην εμπορευματοποίηση, απαξίωση και υποβάθμιση της Υγείας, για τη λειτουργία Κεντρικής Μονάδας Διάλυσης Φαρμάκου στην ευθύνη του νοσοκομειακού φαρμακείου με το αντίστοιχο εξειδικευμένο προσωπικό. Αύριο, Τετάρτη, οι εργαζόμενοι, μέσα από νέα γενική συνέλευση, θα εκτιμήσουν τις εξελίξεις και θα σχεδιάσουν τα επόμενα βήματα του αγώνα τους.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ
Απάνθρωπες συνθήκες για ασθενείς κι εργαζόμενους

Η ανάγκη για άμεση και ουσιαστική ένταξη του Ψυχιατρείου Κρατουμένων Κορυδαλλού και του Γενικού Νοσοκομείου των Φυλακών Κορυδαλλού στο ΕΣΥ, η άμεση ενίσχυσή τους με μόνιμο ιατρικό και βοηθητικό προσωπικό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, αναδείχτηκαν ακόμη μια φορά, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε χτες κλιμάκιο της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) στο νοσοκομείο των Φυλακών.

Στο γενικό νοσοκομείο, δυναμικότητας 200 ατόμων, αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 185 άνδρες, ανάμεσά τους υπερήλικες κρατούμενοι με πολύ σοβαρά κινητικά προβλήματα - οι γυναίκες κρατούμενες, αν κριθεί ότι πρέπει να νοσηλευτούν, παραπέμπονται σε δημόσια νοσοκομεία. Οι 119 είναι φορείς του Εϊτζ. Από τους 29 γιατρούς μόνο οι 7 είναι μόνιμοι, οι 22 είναι με σύμβαση έργου.

Εφημερεύει ένας κλινικός γιατρός, υπάρχουν μόνο δυο κοινωνικοί λειτουργοί κι ούτε ένας φυσικοθεραπευτής για τα περιστατικά που χρήζουν θεραπείας και αποκατάστασης. Το νοσηλευτικό προσωπικό είναι 10 άτομα, αντί για 14 σύμφωνα με τον κανονισμό, που δεν καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες.

Στο νοσοκομείο δεν υπάρχει καν ο στοιχειώδης ιατρικός εξοπλισμός (υπάρχει μόνο ακτινολογικό και βιοχημικό εργαστήριο), με αποτέλεσμα να μην μπορούν να νοσηλευτούν και να περιθάλψουν ούτε μέτρια ή βαριά περιστατικά. Η κατάσταση είναι ακόμη πιο τραγική στο Ψυχιατρείο, όπου υπάρχουν δεκάδες ψυχικά ασθενείς και μόνο ένας ψυχίατρος κι ένας νοσηλευτής!

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και 7 χρόνια έχει ψηφιστεί στη Βουλή η ένταξη του νοσοκομείου των Φυλακών στο ΕΣΥ, ενώ ο υπουργός Υγείας, Αν. Ξανθός, από το Φλεβάρη του 2015 (τότε ως αναπληρωτής), έχει επίσημα δεσμευτεί σε συνάντησή του με την ΕΙΝΑΠ για ένταξη στο ΕΣΥ του Νοσοκομείου Κρατουμένων. Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ έχει ανακοινωθεί πρόσφατα η ένταξη μόνο του Ψυχιατρείου, χωρίς όμως να έχει προχωρήσει κι αυτό στην πράξη.

Να σημειωθεί ότι το Νοσοκομείο και το Ψυχιατρείο Κρατουμένων Κορυδαλλού υπάγονται στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Πριν ενάμιση μήνα, εφαρμόζοντας σχετικές διατάξεις (άρθρο 13 του Ν. 3772/09) το Ψυχιατρείο εντάσσεται στο ΕΣΥ «όσον αφορά στη μέριμνα για τη στελέχωση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, την υγειονομική οργάνωση και την υλικοτεχνική υγειονομική υποδομή και εξοπλισμό» και συνδέεται με το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν», το οποίο θα έχει την επιστημονική ευθύνη και εποπτεία.

«Δεν είναι απλώς προβλήματα νομοθεσίας, εγείρονται ζητήματα ουσίας και ανθρωπιάς. Δεν μπορούμε να μιλάμε για σύστημα παροχής υπηρεσιών Υγείας σε κρατούμενους κάτω από αυτές τις συνθήκες, όπου χρησιμοποιούνται κατά κόρον οι ελαστικές σχέσεις εργασίας των γιατρών, με ελάχιστο μόνιμο προσωπικό, με υποτυπώδη εξοπλισμό και πραγματικά ελάχιστες δυνατότητες, παρά τις σημαντικές προσπάθειες που καταβάλλει το προσωπικό.

Το Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού πρέπει άμεσα να ενταχθεί στο ΕΣΥ με προσωπικό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Σε ό,τι αφορά το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο, η ένταξή του στο ΕΣΥ έγινε μόνο κατ' όνομα, είναι αδύνατο να λειτουργήσει με σχεδόν μηδενικό προσωπικό», δήλωσε στον «Ριζοσπάστη» ο Ηλίας Σιώρας, αντιπρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Διαμαρτυρία για απολύσεις στον ΟΚΑΝΑ

Την άμεση ανάκληση της απόλυσης δύο εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ που εργάζονταν με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, απαιτεί ο Σύλλογος Εργαζομένων του Οργανισμού, υπογραμμίζοντας ότι η διοίκηση (διορισμένη από την κυβέρνηση) προχωράει για πρώτη φορά στην ιστορία του ΟΚΑΝΑ σε μια τέτοια απόφαση. Οι δύο εργαζόμενες εργάζονταν με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών στην Μονάδα του Αγίου Στεφάνου Πατρών και απολύθηκαν ένα μήνα πριν τη λήξη της σύμβασης. Ο Σύλλογος προχωράει σήμερα, στις 12.30 το μεσημέρι σε έκτακτη Γενική Συνέλευση. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν επίσης τη μη υπογραφή ΣΣΕ εδώ και τέσσερα χρόνια.

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ζητάει στοιχεία για την υποστελέχωση στα δημόσια νοσοκομεία

Τις μεγάλες ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλευτές επαληθεύουν καταγγελίες απ' όλη τη χώρα

Από κινητοποίηση των εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό»
Από κινητοποίηση των εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό»
Τα προβλήματα υποστελέχωσης σε γιατρούς στα δημόσια νοσοκομεία αναδεικνύει το ΚΚΕ με Αίτηση κατάθεσης εγγράφων και Ερώτηση που υπέβαλαν οι βουλευτές του Κόμματος Γιώργος Λαμπρούλης και Σταύρος Τάσσος προς τον υπουργό Υγείας, Αν. Ξανθό.

Συγκεκριμένα, στην Επερώτηση αναφέρεται: «Οι τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, οδηγούν στη δυσλειτουργία τμημάτων - κλινικών. Ο αριθμός δε των διευθυντών που οδεύουν στη συνταξιοδότηση είναι τέτοιος που, σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού, θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, ακόμα και τη διακοπή της λειτουργίας τμημάτων - κλινικών, τόσο στην περιφέρεια της χώρας όσο και στην Αθήνα.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η αναπλήρωση ενός επιστήμονα με πολυετή εμπειρία δεν δύναται να γίνει με την τυπική γραφειοκρατική αναπλήρωση της κενής οργανικής θέσης, αλλά και το γεγονός ότι είναι απαραίτητο ο νεοπροσλαμβανόμενος επιμελητής Β΄ να συνεργαστεί επί μακρόν με επιστήμονες που έχουν μεγαλύτερη εμπειρία, ώστε να καταστεί δυνατή η επί της ουσίας αναπλήρωση, γίνεται αντιληπτό ότι ίσως ήδη να έχει παρέλθει η δυνατότητα διασφάλισης στελέχωσης και ομαλής αναπλήρωσης των γιατρών που συνταξιοδοτούνται.

Συνεπώς, οι εξαγγελίες για ελάχιστες προσλήψεις σε βάθος χρόνου σε σχέση με τις τεράστιες ανάγκες, όχι μόνο δεν αναπληρώνουν το κενό, αλλά δεν συμβάλλουν ούτε στο ελάχιστο στην κατεύθυνση ανάσχεσης των προβλημάτων που αναμένεται να δημιουργηθούν (δυσλειτουργία, κλείσιμο κλινικών) στα δημόσια νοσοκομεία».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ καλούν τον υπουργό να καταθέσει αναλυτικά τα παρακάτω στοιχεία:

  • Πόσοι γιατροί αναμένεται να αποχωρήσουν ανά έτος για τα επόμενα 5 χρόνια.
  • Εάν έχει γίνει αναλυτική απεικόνιση των αποχωρήσεων ανά νοσοκομείο, ανά ειδικότητα και ανά κλινική και σε πόσα τμήματα αναμένεται να δημιουργηθούν προβλήματα λειτουργίας.
  • Πόσες προσλήψεις μόνιμων επιμελητών Β' θα γίνουν μέσα στο 2017 προκειμένου να αναπληρώσουν τα κενά αλλά και τις αποχωρήσεις γιατρών τα επόμενα 4 - 5 έτη, ώστε τουλάχιστον να προληφθούν μερικώς τα κλιμακούμενα προβλήματα δυσλειτουργίας τμημάτων και κλινικών.
Ελλείψεις παντού

Οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία όλης της χώρας επιβεβαιώνουν τον επείγοντα χαρακτήρα που έχουν παρεμβάσεις του ΚΚΕ και την ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας εργαζομένων και ασθενών για Υγεία στο ύψος των σύγχρονων αναγκών. Ορισμένα παραδείγματα:

  • Στον «Ευαγγελισμό», η Επιτροπή ΕΙΝΑΠ του νοσοκομείου κρούει τον «κώδωνα του κινδύνου» για την οριακή λειτουργία των τμημάτων Βιοπαθολογίας (Μικροβιολογικό, Βιοχημικό, Αιμοδοσία, Αιματολογικό, Ανοσολογίας Ιστοσυμβατότητας). Με επιστολή της προς την 1η ΥΠΕ και τη διοίκηση του Νοσοκομείου σημειώνει τα εξής:

Οι προβλεπόμενες οργανικές θέσεις, έπειτα από τις καταργήσεις που επήλθαν με τους νέους Οργανισμούς, είναι 48, δηλαδή δραστικά μειωμένες! Από αυτές είναι σήμερα καλυμμένες μόνο 26 με μόνιμους ειδικευμένους Βιοπαθολόγους (κλάδου ΕΣΥ). Οι ειδικευόμενοι γιατροί που υπηρετούν είναι μόλις 18 από 39 που προβλέπονται. Από αυτούς, οι 6 ολοκληρώνουν την εκπαίδευση εντός του 2017, ενώ σημαντική προσφορά έχουν οι 15 ειδικευόμενοι που βρίσκονται σε παράταση. Αντίστοιχες είναι οι ελλείψεις σε χημικούς, βιολόγους, τεχνολόγους, παρασκευαστές.

  • Στο ΚΥ Παλαμά του Ν. Καρδίτσας, το οποίο καλείται να καλύψει τις πρωτοβάθμιες υγειονομικές ανάγκες (αντιμετώπιση αλλά και πρόληψη) ενός πληθυσμού άνω των 20 χιλιάδων κατοίκων, το μικροβιολογικό και ακτινολογικό εργαστήριο δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης μικροβιολόγου και ακτινολόγου. Το ίδιο συμβαίνει και για μια σειρά ειδικοτήτων όπως παιδιάτρου, οφθαλμίατρου, καρδιολόγου, χειρουργού, ορθοπαιδικού, οδοντίατρου, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να εξαναγκάζονται είτε να απευθύνονται στο Νοσοκομείο Καρδίτσας όπου και εκεί η κατάσταση είναι εκρηκτική, είτε να οδηγούνται στον ιδιωτικό τομέα βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη.

«Τεράστιες είναι και οι ελλείψεις και στο νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ το ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ δεν καλύπτει όλες τις βάρδιες», σημειώνεται στην Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης και Κώστας Στεργίου.

  • Χωρίς γιατρό έχει μείνει το Κέντρο Υγείας Βασιλικής, στη Λευκάδα, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Λευκάδας. Το Κέντρο Υγείας στελεχώνεται από δύο γενικούς γιατρούς, εκ των οποίων ο ένας βρίσκεται από τις 21 Οκτώβρη σε τρίμηνη μετακίνηση στο ΠΕΔΥ Ηλιούπολης και μία αγροτική γιατρό, αφού όλοι οι υπόλοιποι αγροτικοί γιατροί μετακινήθηκαν στο νοσοκομείο λόγω έλλειψης ειδικευομένων γιατρών.

«Τα όποια "μπαλώματα" επιχειρήθηκαν από τη διοίκηση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας και του Νοσοκομείου δεν έφεραν το "πολυπόθητο" αποτέλεσμα της πλήρους μηνιαίας κάλυψης του Κέντρου Υγείας από γιατρό», καταγγέλλει ο Σύλλογος. Μεγάλα είναι τα προβλήματα και στο νοσηλευτικό προσωπικό, όπου υπηρετούν πέντε μόνο νοσηλεύτριες, «με αποτέλεσμα να μη βγαίνουν οι βάρδιες».

  • Στις μεγάλες ελλείψεις προστίθενται οι ελαστικές μορφές απασχόλησης και η απληρωσιά. Ενδεικτικά, από τον περασμένο Οκτώβρη, πέντε εργαζόμενοι στο Ιπποκράτειο Γ. Ν. Θεσσαλονίκης (δύο τραυματιοφορείς, δύο διοικητικοί υπάλληλοι και μία φαρμακοποιός ΠΕ), οι οποίοι υπηρετούν ως επικουρικό προσωπικό με σύμβαση εργασίας, παραμένουν απλήρωτοι με ευθύνη της κυβέρνησης και της διοίκησης του νοσοκομείου.

Οι πέντε επικουρικοί εργάζονται στο Ιπποκράτειο από το 2013 και το 2014 με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεών τους. Η επίτροπος όμως δεν εγκρίνει τη μισθοδοσία τους, επικαλούμενη το 24μηνο του ΠΔ Παυλόπουλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις επικουρικών που εξακολουθούν να εργάζονται αλλά να μην πληρώνονται (π.χ., δύο στο Θεαγένειο). Το Σωματείο Εργαζομένων έχει ήδη παρέμβει στη διοίκηση και στο υπουργείο. Αναφορά για το θέμα κατέθεσαν και οι βουλευτές Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ