Τρίτη 24 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Να πληρώσουν εκεί που πονάνε

Βαραίνει η πραγματικότητα της εξαθλίωσης παντού γύρω μας. Μάνες να ζητάνε μια φέτα ψωμί για τα παιδιά, άστεγοι εργάτες να ζητάνε μια ζεστή μπλούζα γιατί το βράδυ το κρύο στο παγκάκι κόβει, παιδιά να μαζεύουν ό,τι περισσεύει στις λαϊκές. Οπου παράπηγμα και άστεγος. Οι βιαστές της εργατικής τάξης βγήκαν στο μεϊντάνι και παριστάνουν τους φιλάνθρωπους.

***

Κανένα πρόβλημα. Ο αστικός Τύπος στέκεται στο ύψος του: «Απαραίτητα τα μέτρα». Κι αν διαφωνείτε, δεν πειράζει, η κυβέρνηση θα νομοθετήσει ερήμην σας. Για το καλό σας απολαύστε το βιασμό. Πάρτε παράδειγμα τους πρόθυμους της ΓΣΕΕ που πριν τους το ζητήσουν πήγαν στο παζάρι με πρόταση που οδηγεί στην κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων.

***

Πρέπει να πληρώσουν. Και πρέπει να πληρώσουν εκεί που πονάνε. Στο σεντούκι τους. Με απεργία κι ό,τι άλλο χρειαστεί. Οχι μόνο για το μεροκάματο, αλλά για τα πάντα. Για τα παιδιά που δε μορφώνονται. Τα γερόντια που στέλνονται στον τάφο. Τις γυναίκες που τις τσακίζουν διπλά και τριπλά. Για όσους αρρωσταίνουν και δεν υπάρχει γιατρός αν δεν πληρώσουν. Για τους ανάπηρους που τους χρησιμοποιούν σαν εύκολη εκλογική πελατεία. Για τους ανθρώπους που τους σπρώχνουν στην πρέζα. Για καθετί που υποβιβάζει τη ζωή κάτω κι απ' τα όρια της εξαθλίωσης.

***

Ηδη οι αγρότες βγήκαν στο δρόμο. Οι χαλυβουργοί κοντεύουν τρίμηνο στην απεργία. Το ΠΑΜΕ χάλασε τη φιέστα του «διαλόγου», έπιασε στα πράσα όσους απεργάζονται νέα δεσμά για την εργατική τάξη. Σε μια σειρά χώρους, εστίες αντίστασης κρατάνε ζωντανή τη φλόγα. Οι Λαϊκές Επιτροπές παρεμβαίνουν για την προστασία όποιου δέχεται άμεσα την επίθεση. Τα ταξικά συνδικάτα οργανώνουν συνελεύσεις μέσα στους χώρους δουλειάς, να αποφασίσουν από κάτω οι εργάτες κόντρα στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, ανατρέποντας συσχετισμούς με ριζικό τρόπο: Με σκληρή καταδίκη του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΛΑ.Ο.Σ., όλων των κομμάτων του ευρωμονόδρομου.

***

Τίποτα δεν είναι όπως χτες. Ο γενικός ξεσηκωμός είναι η γενική ανάγκη. Δεν αρκεί όμως η αγανάκτηση. Πρέπει να γίνει συγκεκριμένη πράξη. Πριν απ' όλα μέσα στους χώρους δουλειάς. Με στόχους πάλης που θα ξεκινάνε από την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και θα συνδέονται με την ανατροπή της πολιτικής και της εξουσίας των μονοπωλίων. Δε θα περιορίζεται σε αυταπάτες περί εκλογικής αλλαγής, αντίθετα θα χρησιμοποιεί και τις εκλογές σαν μέσο πάλης για την ενίσχυση των δυνάμεων της ανατροπής. Δηλαδή, θα ανατρέπει και τα αναχώματα που εμποδίζουν τη χειραφέτηση των εργατών, θα ενισχύει αποφασιστικά το ΚΚΕ, τη μόνη πολιτική δύναμη που στέκεται απέναντι στους καπιταλιστές και την εξουσία τους.

***

Ασχετο: Πρωτοπόρος ο Βόλος. Την ώρα που ο παραδοσιακός μηχανισμός του κεφαλαίου, που υπό την κάλυψη των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ, τσακίζει εργάτες, νέες διάδοχες, ή, και συμπληρωματικές των προηγούμενων καταστάσεις στήνονται. Ετσι, μετά τη συγκέντρωση ενός Καζάκη της «εθνικοπατριωτικής» διεξόδου, που έγινε δεκτός μετά βαΐων και κλάδων από τον εμπορικό και βιομηχανικό κόσμο της πόλης, τώρα οι ίδιοι, σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου, ξανά «γέμισαν ασφυκτικά» μια αίθουσα για να υποδεχτούν τον εκπρόσωπο μιας κίνησης επιχειρηματιών που διακήρυξε από το Βόλο ότι θα κατέβει στις εκλογές ενάντια σ' εκείνους «που ζουν από το παρασιτικό πολιτικό σύστημα: Κόμματα, συνδικαλιστές, κρατικοδίαιτοι και διαπλεκόμενοι επιχειρηματίες».

Φαιό ήταν πάντα το χρώμα τέτοιου είδους σωτήρων. Οπως είναι βαμμένα τα εργοστάσια του Μάνεση - σύμβολο της «νέας Ελλάδας», που για να υπάρξει αξιώνει να τσακιστεί κάθε αντίσταση.

Ολες οι δυνάμεις στη μάχη με το ΚΚΕ για να μη γίνει αυτός ο εφιάλτης πραγματικότητα.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Κάστρα αγώνα οι τόποι δουλειάς κόντρα στην κατάργηση των Συμβάσεων

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Οι έξι απαιτήσεις της τρόικας

ΒΗΜΑ: Εκβιασμός ΔΝΤ στο παρα 5 της συμφωνίας

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: PSI, ώρα μηδέν

Real News: Ο πόλεμος των 7 ημερών

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Ερχονται απολύσεις

ΝΕΑ: Από εξετάσεις όλοι οι υπάλληλοι

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Κόβουν ΦΠΑ και φόρους

ΕΘΝΟΣ: Ιδού οι 4.151 «ωραίοι» και τα χρέη τους

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ανθρακες ο θησαυρός

ΑΥΡΙΑΝΗ: Πού πήγαν τα 6.500.000 ευρώ της προμήθειας

ΒΡΑΔΥΝΗ: Αυθαίρετα, τακτοποιούνται και κτίσματα κοντά στις κορυφογραμμές

ΑΥΓΗ: Πνίγονται στον βούρκο τους

ΠΑΡΟΝ: Στο «σκαμνί» ο Γιώργος

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Πιάστηκαν στα πράσα

«Η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων και ειδικότερα των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών δεν είναι απλά κάποιο μακρινό σχέδιο, αλλά παίρνει σάρκα και οστά μέσα από το διάλογο - απάτη που έστησαν οι μεγαλοεργοδότες με την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Το έγγραφο - φωτιά το οποίο βρέθηκε στο τραπέζι του "διαλόγου", κατά την πρώτη συνάντηση των κοινωνικών εταίρων στις 18 Γενάρη στα γραφεία της ΓΣΕΒΕΕ και που έδωσε προχτές στη δημοσιότητα το ΠΑΜΕ, είναι η απόδειξη. Αυτοί που συνωμοτούν κατά της εργατικής τάξης, πίσω από τις πλάτες της, πιάστηκαν στα πράσα και αποκαλύφθηκαν (...) Πρέπει να σημάνει ξεσηκωμός. Να πάρουν την απάντηση που τους πρέπει από τους ίδιους τους εργαζόμενους.

Στόχος η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων

Επιβεβαιώνεται πως στο στόχαστρο των "εταίρων" μπαίνει κάθε συλλογική διαπραγμάτευση και κατοχύρωση των εργαζομένων, ο ίδιος ο θεσμός των Συλλογικών Συμβάσεων. Ετσι ανοίγει ο δρόμος για την απόλυτη κυριαρχία των ατομικών συμβάσεων, ώστε οι εργαζόμενοι να μένουν εντελώς απροστάτευτοι στις ορέξεις της εργοδοσίας και να δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί (...) Η μείωση των μισθών θα οδηγήσει σε τρομακτικές απώλειες για τους εργαζόμενους, οι οποίες βέβαια σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αναπληρωθούν, ακόμα και αν τυπικά κάποια στιγμή στο μέλλον σταματήσει αυτή η αναστολή (...) Πρόκειται για κατάργηση και όχι αναστολή των συμβάσεων. Γιατί ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί ότι μισθοί και μεροκάματα, που έγιναν κατορθωτά μέσα από διεκδικήσεις δεκαετιών και σε άλλη φάση του οικονομικού κύκλου, είναι φανερό ότι δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να επανέλθουν στη θέση τους, επειδή τυπικά θα λήξει κάποια στιγμή η αναστολή των κλαδικών συμβάσεων.

Στους χώρους δουλειάς η απάντηση

Να τι συζητούν. Να τι ετοιμάζουν για τους εργάτες (...) "Για ένα να είναι σίγουροι: Οσο περνάει από το χέρι του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος θα κάνουμε προσπάθεια οι χώροι δουλειάς να γίνουν κόλαση γι' αυτούς", υπογράμμισε το στέλεχος του ΠΑΜΕ. Και κάλεσε τους εργάτες να δώσουν απάντηση και στα νέα αντεργατικά σχέδια, να συζητήσουν στους χώρους δουλειάς και να κλιμακώσουν την πάλη τους με την προκήρυξη νέας απεργίας στις αρχές Φλεβάρη, όπως προτείνουν δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις» (το ρεπορτάζ μόνο στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).

ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΣΗ

ΛΥΠΟΥΝΤΑΙ ΠΟΥ ΣΦΑΖΟΥΝ: «Ηταν λάθος τα ισοπεδωτικά οριζόντια μέτρα (...) Ελειψαν επίσης οι σοβαρές διαρθρωτικές αλλαγές στο κράτος και το φορολογικό σύστημα, με αποτέλεσμα να "κόβουμε" παραγωγικές δαπάνες και να αυξάνουμε με «μπαλώματα» τη φορολογία με άδικο και αντιπαραγωγικό τρόπο, εκεί όπου δεν έπρεπε κ.λπ. (...) Στο δρόμο που έχουμε μπει, δεν υπάρχει, δυστυχώς, "επιστροφή", με την έννοια ότι η "επιστροφή" τώρα θα έχει μεγαλύτερο κόστος από τη συνέχιση του δρόμου» (ο Π. Παναγιώτου στο ΕΘΝΟΣ).

Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ: «Προκειμένου να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους που αποτελούν εγγύηση ότι στο μέλλον η χώρα μας θα είναι εντάξει στις διεθνείς υποχρεώσεις της, η τρόικα πιέζει ασφυκτικά για τη μείωση του κράτους (με καταργήσεις φορέων, απολύσεις και ιδιωτικοποιήσεις) και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και των εξαγωγών με νέες μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα και συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους στα επίπεδα που επιτρέπουν πλέον οι περιορισμένοι πόροι του ασφαλιστικού συστήματος (...) ο λογαριασμός μετά το "κούρεμα" για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις είναι μεγάλος» (το θέμα στο ΒΗΜΑ).

ΩΜΟΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ: «Εντός των προσεχών ημερών αναμένεται συνάντηση της ΓΣΕΕ με τους εργοδοτικούς φορείς (βιομήχανοι, έμποροι, επαγγελματοβιοτέχνες). Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία (...) η κυβέρνηση σκοπεύει (...) να καταθέσει νομοθετική ρύθμιση για (...) το πάγωμα των μισθών από το 2013 έως το 2015 χωρίς να θιγούν οι κατώτατες αποδοχές και ο 13ος και ο 14ος μισθός» (το θέμα στα ΝΕΑ).

«ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΟ ΒΙΑΣΜΟ»: «Οσοι συνεχίζουν να ονειρεύονται έναν ουτοπικό παράδεισο ήρθε ο καιρός να... ξυπνήσουν. Κανείς δεν θέλει τα σκληρά μέτρα, αλλά τα απαιτεί η δεινή κατάσταση της οικονομίας (...) Εάν οι κοινωνικοί εταίροι δεν καταλήξουν σε μία κοινά αποδεκτή λύση για τις συνολικές αποδοχές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα (...) τότε, το πιθανότερο είναι ότι η κυβέρνηση θα νομοθετήσει (...) χωρίς να λάβει υπόψη της τους κοινωνικούς εταίρους - ειδικά τα συνδικάτα (...) Είναι πάντοτε προτιμότερο να συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στη διαμόρφωση αποφάσεων που τους αφορούν» (από το κύριο άρθρο στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org