Τρίτη 24 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑ
Συμβάσεις έργου στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο

Η μετατροπή των συμβάσεων των διδασκόντων του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) σε συμβάσεις έργου προβλέπονται στη νέα προκήρυξη για το Συνεργαζόμενο Εκπαιδευτικό Προσωπικό ΣΕΠ, σύμφωνα με καταγγελία του ΔΣ του Συλλόγου Διδασκόντων στο ΕΑΠ. Το ΔΣ καλεί όλα τα μέλη του ΣΕΠ για ενημέρωση, αύριο, στις στις 5 το απόγευμα, στη Νομική Αθήνας. Επίσης, αποφάσισε κοινή συνάντηση των συλλόγων ΣΕΠ, εργαζομένων και φοιτητών του ΕΑΠ και ζητά συνάντηση με τον πρόεδρο και τα μέλη της ΔΕ του ΕΑΠ.

Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, η μετατροπή των συμβάσεων σε συμβάσεις έργου σημαίνουν μειώσεις αποδοχών και κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος καλοκαιρινής αδείας. «Η κατά 11% μείωση του βασικού μισθού των ΣΕΠ, η μείωση περίπου 20% των επιδομάτων επικοινωνίας και πληροφορικών συστημάτων, μαζί με τη μη καταβολή των προαναφερθέντων δώρων αυξάνει τη συνολική μείωση των αποδοχών μας για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά», σημειώνουν.

ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Κάλεσμα αγωνιστικής δράσης

Σε δράση για πραγματοποίηση πανελλαδικής απεργίας στις αρχές Φλεβάρη, σε συμμετοχή στον αγώνα των λαϊκών επιτροπών ενάντια στα εξοντωτικά χαράτσια, στην υποχρηματοδότηση των σχολείων, στον υποσιτισμό των μαθητών και σε πρωτοβουλίες για την τραγική κατάσταση στην Υγεία και την Πρόνοια καλεί το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.

Το Σάββατο συνεδρίασε η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ και σε ανακοίνωσή της σημειώνει τα παρακάτω:

«Για την πραγματοποίηση πανεργατικής απεργίας στις αρχές Φλεβάρη: Καλεί όλες τις επιτροπές εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία, σε όλη την Ελλάδα, κάθε εκπαιδευτικό, να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για την πραγματοποίηση γενικής, πανελλαδικής - πανεργατικής απεργίας στις αρχές Φλεβάρη.

Κλικαμώνουμε την πάλη μας με κεντρικό σύνθημα κανένας "κοινωνικός διάλογος", κανένα νέο αντεργατικό μέτρο, άμεσα μέτρα ανακούφισης των εργαζομένων και των ανέργων τώρα. Ολη η Ελλάδα μια Χαλυβουργία".

Η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς του ΠΑΜΕ, όλες τις επιτροπές του ΠΑΜΕ να οργώσουν κυριολεκτικά τα σχολεία. Να συγκαλέσουν Διοικητικά Συμβούλια, να πρωτοστατήσουν στην πραγματοποίηση μαζικών Γενικών Συνελεύσεων των ΕΛΜΕ και των Συλλόγων, να οργανώσουν τη συζήτηση άνθρωπο τον άνθρωπο, σχολείο το σχολείο, για την αναγκαιότητα της απεργιακής απάντησης στην αντεργατική λαίλαπα. Ολοι και όλες στον αγώνα. Κανένας μόνος του στην κρίση. Καμιά θυσία - Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία.

Για τις εξελίξεις στον ΕΟΠΥΥ: Καλεί όλες τις επιτροπές εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ να αναλάβουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες, ενάντια στην τραγική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο χώρο της Υγείας - Πρόνοιας. Για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, υψηλού επιπέδου ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ούτε ένας ανασφάλιστος!

Συμμετοχή στη δράση των λαϊκών επιτροπών στις συνοικίες: Καλεί όλες τις επιτροπές εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, σε όλη την Ελλάδα, κάθε εκπαιδευτικό να ενταχθεί στη δράση των λαϊκών επιτροπών, που ξεδιπλώνεται καθημερινά στις γειτονιές σε όλη την Ελλάδα. Ενάντια στα εξοντωτικά χαράτσια, στην υποχρηματοδότηση των σχολείων, στον υποσιτισμό των μαθητών μας. Κανένας χωρίς ρεύμα. Ενας για όλους και όλοι για έναν»!

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Το ΜΑΣ καλεί τους μαθητές σε κοινή οργάνωση της πάλης

Κάλεσμα για κοινή σύσκεψη φοιτητών, σπουδαστών, μαθητών την Κυριακή 29 Γενάρη

Κάλεσμα προς όλους τους μαθητές για κοινή οργάνωση της πάλης, απευθύνει η Γραμματεία Αττικής του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) και για το σκοπό αυτό οργανώνει σύσκεψη την Κυριακή 29 Δεκέμβρη, στις 5 μ.μ., στην αίθουσα της Ομοσπονδίας Οικοδόμων (Ζήνωνος 7-9).

«Αύριο θα είστε φοιτητές, σπουδαστές, εργαζόμενοι. Από σήμερα λοιπόν πρέπει να είμαστε μαζί στους δρόμους. Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών καλεί τα 15μελή και 5μελή συμβούλια των μαθητών σε οργάνωση της πάλης. Να συναντηθούμε μαθητές και φοιτητές να συζητήσουμε και να σχεδιάσουμε από κοινού τη δράση μας».

Η Γραμματεία του ΜΑΣ απευθυνόμενη σε κάθε μαθητή και μαθήτρια τούς θυμίζει κοινούς αγώνες που ήδη έχουν δώσει μέχρι τώρα και υπογραμμίζει: «Στο σπίτι σου, όπως και στο δικό μας, συζητάμε τα ίδια πράγματα. Πώς θα τα βγάλουμε πέρα με τους νέους φόρους και τα χαράτσια; Θα βρούμε δουλειά; Πώς θα σπουδάσουμε; Οι γονείς μάς σπουδάζουν, κάνουν θυσίες για να μορφωθούμε. Το μέλλον που μας ετοιμάζουν η πλουτοκρατία και οι κυβερνήσεις της θέλουν να είναι κόλαση», τονίζει η Γραμματεία του ΜΑΣ και φέρνει παραδείγματα που γνωρίζουν οι μαθητές από τις αναδιαρθρώσεις που προωθούν το λεγόμενο «νέο σχολείο», τα χτυπήματα που γνωρίζουν και οι μαθητές ότι έχει δεχτεί το δικαίωμα στις σπουδές και στη δουλειά, αλλά και την ανάγκη να αντιπαλευτεί το εγκληματικό νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά.

«Για αυτά που ζεις και θα ζήσεις υπάρχει ένοχος. Είναι η πολιτική ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΕΕ-ΔΝΤ. Εχουμε κοινό αντίπαλο, κοινό συμφέρον, κοινούς συμμάχους. Σύμμαχός μας είναι το ταξικό εργατικό κίνημα, το ΠΑΜΕ. Είναι οι μικροί μαγαζάτορες, οι φτωχοί αγρότες, οι γονείς μας, οι αγωνιστές καθηγητές μας που δεν σκύβουν το κεφάλι.

Μαθητές - φοιτητές σπουδαστές να απαντήσουμε στον πόλεμο που μας έχουν κηρύξει. Παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας», τονίζει η Γραμματεία Αττικής του ΜΑΣ και καλεί:

«Σε κάθε σχολείο και σχολή να ανάψει η φλόγα του αγώνα για τα δικαιώματά μας στη μόρφωση, τη δουλειά, τη ζωή. Να συναντηθούμε στο δρόμο για την ανατροπή.

  • Ενα σχολείο που δε θα εξοντώνει αλλά θα μορφώνει.
  • Ενα Πανεπιστήμιο που δε θα βγάζει φτηνούς και ευέλικτους εργάτες, αλλά επιστήμονες στην υπηρεσία του λαού.
  • Μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και όχι με ελεύθερα τα ναρκωτικά.
  • Να παλέψουμε συντονισμένα για να μην πληρώσουμε την κρίση εμείς και οι οικογένειές μας,
  • για μόνιμη σταθερή δουλειά με δικαιώματα,
  • για τη Λαϊκή Παιδεία των αναγκών μας, για να μην εφαρμοστεί ο νέος Νόμος-Εκτρωμα, να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά.
  • Για τα δικαιώματά μας στον πολιτισμό και τον αθλητισμό».
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Καθαιρέσεις και ... επανατοποθετήσεις στη Σχολή Καλών Τεχνών

Το υπουργείο Παιδείας, μέσα σε λίγες μέρες, πήρε απόφαση καθαίρεσης του πρύτανη και 26 μελών ΔΕΠ και ΕΕΔΙΠ της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών και μετά την αναίρεσε. Με απόφαση που υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλος, στις 13 Ιανουαρίου, τέθηκαν «εκτός καθηκόντων (...) μέχρις εκδόσεως αθωωτικής αποφάσεως ανώτερου δικαστηρίου ή μέχρις εκδόσεως αμετακλήτου καταδικαστικής αποφάσεως». Στις 20 Ιανουαρίου, με νέα απόφαση του αναπληρωτή υπουργού έγινε «ανάκληση διαπιστωτικής πράξης υποχρεωτικής αποχής από την άσκηση των καθηκόντων τους»!

Το προεδρείο της συνόδου πρυτάνεων, σε ανακοίνωση για το θέμα, αναφέρει πως τόσο η απόφαση της παύσης καθηκόντων όσο και η απόφαση της ανάκλησής της, βγήκαν ενώ είχε ήδη προηγηθεί από τις 31 Οκτώβρη 2011 αθωωτική απόφαση του Εφετείου Αθηνών για τη δικαστική υπόθεση της διοίκησης της Σχολής Καλών Τεχνών.

Σύσκεψη

Σύσκεψη για τα θέματα ειδικής αγωγής θα γίνει την Τρίτη 24 Γενάρη, στις 6.30 το απόγευμα, με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων σε Μονάδες, Ιδρύματα, Σχολεία Ειδικής Αγωγής, στην αίθουσα λογιστών (Κάνιγγος 27).

Υποσιτισμός σε Δημοτικά Σχολεία της Θεσσαλονίκης

Νέα ανησυχητικά στοιχεία για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη ζωή των λαϊκών στρωμάτων, ακόμα και σε σχέση με στοιχειώδεις ανάγκες, όπως η σίτιση, προέκυψαν μετά από περιοδεία εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ σε δημοτικά σχολεία της Θεσσαλονίκης. Οπως αποδεικνύεται, το θέμα του υποσιτισμού στους μαθητές, κυρίως του Δημοτικού, δηλαδή σε παιδιά 6-12 χρόνων, εξελίσσεται σε οξύτατο πρόβλημα.

Στο 54οΔημοτικό Σχολείο (στην οδό Ολυμπιάδος), όπου ήδη έχει πραγματοποιηθεί παρέμβαση από τη Λαϊκή Επιτροπή της Ανω Πόλης και τη «Λαϊκή Συσπείρωση», το ζήτημα του πετρελαίου φαίνεται να λύθηκε, αλλά το ζήτημα υποσιτισμού κάποιων μαθητών παραμένει. Κάποιες ανάγκες προσπαθούν να καλύψουν οι δάσκαλοι σε συνεργασία με το φούρνο της γειτονιάς, ενώ το σχολείο ζητά παροχή 5 μερίδων φαγητού σε καθημερινή βάση.

Στο 59οκαι 61ο Δημοτικό Σχολείο (στο συγκρότημα της Παναγίας Φανερωμένης), όπου φοιτούν κυρίως παιδιά οικονομικών μεταναστών και μουσουλμάνων, ήδη δίνονται 11 και 6 μερίδες φαγητού, αντίστοιχα, από την εκκλησία.

Απαντώντας σε έγγραφο του Δήμου Θεσσαλονίκης, που στάλθηκε σε όλα τα δημοτικά σχολεία και ζητά να δηλωθεί αριθμός παιδιών που χρήζουν παροχής κολατσιού, το 44ο Δημοτικό Σχολείο (στο τουρκικό προξενείο) ζητά 20 μερίδες, αριθμό που αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό ποσοστό των μαθητών του συγκεκριμένου σχολείου.

Στο Διαπολιτισμικό Σχολείο, στη γειτονιά της Ξηροκρήνης, υπήρξε κρούσμα παιδιού με συμπτώματα ζάλης, λόγω υποσιτισμού, και παιδιού που μάζευε ψίχουλα από το φαγητό συμμαθητή του. Οι 2 μερίδες που διατίθενται από την εκκλησία χωρίζονται σε 4-5 και δίνονται σε κάποιους μαθητές, αλλά οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες. Ο διευθυντής, σε σχέση με το έγγραφο του δήμου, εκτιμά ότι υπάρχει ανάγκη να δίνεται κολατσιό σε όλα τα παιδιά.

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών απαιτεί, ως ένα μέτρο άμεσης και ελάχιστης ανακούφισης, να δοθεί έκτακτο κονδύλι από το κράτος στους δήμους, έτσι που να παρέχεται ένα μικρό γεύμα (σάντουιτς, γάλα, χυμός, κλπ.) σε όλα τα παιδιά, αξιοποιώντας τις υποδομές και το προσωπικό των δήμων - χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ και χορηγών. Να δοθεί έμφαση στις λαϊκές γειτονιές και όπου διαπιστώνονται κρούσματα υποσιτισμού παιδιών, ιδιαίτερα στα Δημοτικά Σχολεία ολοήμερης λειτουργίας και τα ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ.

Δεκαήμερο δράσης για τη μεταφορά των μαθητών

Πλατιά σύσκεψη φορέων των γονιών έγινε το περασμένο Σάββατο

Το πρώτο δεκαήμερο του Φλεβάρη ν' αποτελέσει δεκαήμερο πανελλαδικής δράσης για τις μεταφορές των μαθητών, αποφασίστηκε στη σύσκεψη που έγινε το Σάββατο, στην αίθουσα της Ενωσης Λογιστών, με πρωτοβουλία της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας, της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων, της Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας και Συλλόγων Γονέων. Συμμετείχαν εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών Γονέων Πειραιά και Αν. Αττικής, της Πανελλήνιας Ενωσης Συλλόγων Μουσικών Σχολείων, του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων κ.ά.

Οι φορείς αποφάσισαν το δεκαήμερο αυτό να προχωρήσουν με συνελεύσεις, συσκέψεις, συγκεντρώσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας σ' όλους τους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας. Χρειάζεται, σημειώνουν, «το ζήτημα της δωρεάν και ασφαλούς μεταφοράς όλων των μαθητών να γίνει υπόθεση όλων των ομοσπονδιών, των ενώσεων, όλων των συλλόγων, να οργανώσουν άμεσα την πάλη τους, να δώσουν ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση του μαύρου μετώπου και τις τοπικές διοικήσεις ενάντια στην αποκέντρωση και την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Παιδείας».

Παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για εξασφάλιση της μεταφοράς των μαθητών από και προς τα σχολεία τα προβλήματα παραμένουν. Στην εισήγηση της σύσκεψης αναφέρεται πως «σήμερα πάνω από 1.000 παιδιά με ειδικές ανάγκες στην Αττική, τα οποία είναι εγγεγραμμένα, δεν έχουν τρόπο να πάνε στα σχολεία και μένουν σπίτι», ενώ «σε όλη την Ελλάδα υπάρχει έντονο και οξυμένο πρόβλημα αφού μια σειρά μεταφορείς αρνούνται να εκτελέσουν δρομολόγια γιατί τους χρωστάνε εδώ και αρκετό καιρό, αρκετοί δήμοι μεταφέρουν την ευθύνη στους γονείς γιατί δεν υπάρχουν χρήματα».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα που ανέφεραν οι γονείς είναι αυτό του Δήμου Αλεξανδρούπολης όπου με έγγραφό του ενημερώνει πως: Εξαιτίας οικονομικών δυσχερειών και επειδή το σχολικό έτος έχει προχωρήσει κατά περίπου 3 μήνες, κάτι που αποδεικνύει ότι οι μαθητές δύνανται να μεταφερθούν με ιδιόκτητα μέσα των γονιών τους, σας ενημερώνουμε ότι για το σχολικό έτος 2011-2012 δεν δύναται να ληφθεί απόφαση χορήγησης μηνιαίου επιδόματος μεταφοράς μαθητών! Επίσης, αναφέρθηκε ότι όλα τα παιδιά του Αιγίου (Αχαΐα) στερούνται μεταφοράς στα σχολεία τους, γιατί δεν υπήρχε δυνατότητα συνοδού και έχουν αναλάβει την ευθύνη της μεταφοράς οι γονείς τους.

Οι φορείς σημειώνουν ότι η πρόσβαση στην εκπαίδευση είναι λαϊκό δικαίωμα και «πρέπει να παρέχεται δωρεάν σε όλα τα παιδιά από το κράτος με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας». Διεκδικούν δωρεάν μεταφορά όλων των μαθητών προς και από τα σχολεία με ευθύνη του κράτους, δωρεάν μετακίνηση όλων των μαθητών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Πρόταση για τη μεταφορά

Οι φορείς τονίζουν ότι «η μόνη απάντηση στο άθλιο, ανεπαρκές και επικίνδυνο σημερινό σύστημα είναι η δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα για Αποκλειστικά Δημόσιο, Δωρεάν και ασφαλές σύστημα μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία τους με κατάλληλα διαμορφωμένα και ασφαλή μέσα μετακίνησης, εξειδικευμένους μόνιμους οδηγούς και συνοδούς και απ' ευθείας κρατική χρηματοδότηση.

Ο φορέας αυτός θα έχει και την ευθύνη για τις εκπαιδευτικές εκδρομές (που αποτελεί μόνιμο βραχνά για τις λαϊκές οικογένειές και τα παιδιά τους λόγω οικονομικής αδυναμίας αλλά και λόγω της ελλιπούς ασφάλειας) σε μουσεία, θέατρα, χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς, αρχαιολογικά μνημεία και περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, για τους περιπάτους και τις πολυήμερες εκδρομές (που ενώ αποτελούν μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας πάνω από 50 εκατ. ευρώ το χρόνο πληρώνουν οι γονείς από την τσέπη τους και αυτό όχι για όλα τα παιδιά).

Δεν είναι τυχαίο με πόση "ετοιμότητα και ευαισθησία" η ηγεσία του υπουργείου υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τους ταξιδιωτικούς πράκτορες, για να μην πέσει ο τζίρος τους, την ίδια εποχή που είναι στον αέρα η μεταφορά των παιδιών στο σχολείο. Αυτός ο φορέας θα μπορεί να έχει την ευθύνη κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών της μεταφοράς όλων των παιδιών στα δημόσια κέντρα αναψυχής και στις κατασκηνώσεις σ' όλη την Ελλάδα, τη διεξαγωγή ημερήσιων εκδρομών στις κοντινές παραλίες κ.λπ. (σε αντίθεση με τα city camps, τις καλοκαιρινές δραστηριότητες και τα πανηγυράκια δημιουργικής φύλαξης που έχουν στήσει δήμοι, ΜΚΟ και ιδιωτικές εταιρείες σ' όλη τη χώρα και χρυσοπληρώνουν οι γονείς). Γνωρίζουμε πως για να γίνουν όλα αυτά χρειάζεται πρώτα απ' όλα κεντρικός σχεδιασμός ο οποίος θα έχει στο επίκεντρό του τις πραγματικές ανάγκες των παιδιών και των γονιών και όχι την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου».

ΕΣΤΙΕΣ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Επιτέλους θέρμανση για τους σπουδαστές

Αποτέλεσμα έφερε η δυναμική κινητοποίηση που πραγματοποίησε την περασμένη Παρασκευή το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών στη διοίκηση του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, για την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης. Ετσι από χτες, οι σπουδαστές των Εστιών έχουν και πάλι θέρμανση και ζεστό νερό. Θυμίζουμε ότι στις εστίες του ΤΕΙ στη Σίνδο, υπάρχουν περίπου 200 δίκλινα δωμάτια, για ένα σύνολο 20.000 ενεργών σπουδαστών. Οι εγκαταστάσεις είναι παλιές, σε μεγάλο βαθμό ασυντήρητες και συχνά προέκυπταν προβλήματα όπως η μη προμήθεια πετρελαίου για διαστήματα βδομάδων, καθυστέρηση πληρωμής των συμβασιούχων εργαζομένων, μη έγκαιρη επισκευή σοβαρών ζημιών κτλ. Τους τελευταίους δύο μήνες, οι περίπου 200 σπουδαστές που μένουν στις εστίες, για ακόμη μια φορά βρέθηκαν χωρίς θέρμανση και ζεστό νερό, καθώς είχε τελειώσει το πετρέλαιο.

Το τελευταίο διάστημα, με την ψήφιση του νέου νόμου - πλαίσιο για την Παιδεία, αλλά και την κατάργηση του ΕΙΝ, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί δραματικά. Υπουργείο Παιδείας και ΤΕΙ πετάνε το μπαλάκι ο ένας στον άλλον για την ευθύνη χρηματοδότησης των εστιών. Η διοίκηση του ΤΕΙ προσπαθεί να πείσει τους σπουδαστές να αποδεχθούν την προβληματική λειτουργία των εστιών προβάλλοντας το δίλημμα «ή υπολειτουργούμε ή κλείνουμε» και τους προετοιμάζει για το οριστικό λουκέτο εφόσον οι εστίες περάσουν στην ευθύνη του ιδρύματος. Στήριξη στην πολιτική κυβέρνησης και διοίκησης προσφέρουν δυνάμεις που προσπαθούν να πείσουν τους σπουδαστές να αποδέχονται παθητικά τις αρνητικές εξελίξεις και να μη συμμετέχουν στις παρεμβάσεις του ΜΑΣ.

Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΜΑΣ σημειώνει σε ανακοίνωσή της: «Φάνηκε ότι η οργάνωση των φοιτητών και η αγωνιστική κινητοποίησή τους τρομάζουν, πιέζουν, φέρνουν αποτέλεσμα. Το ζήτημα των εστιών έγινε υπόθεση των επιτροπών αγώνα όλου του ΤΕΙ.

Θα συνεχίσουμε δυναμικά να απαντάμε με αγώνες στις διοικήσεις, κυβερνήσεις και επιχειρηματίες που βάζουν φραγμούς στην εκπαίδευση των εστιακών αλλά και των υπόλοιπων φοιτητών και δημιουργούν νέα προβλήματα στις οικογένειές τους.

Δίνουμε απάντηση σε όλους αυτούς που οδήγησαν σε απαξίωση κατακτήσεις του σπουδαστικού κινήματος (εστίες, φοιτητική λέσχη) και σήμερα προσπαθούν να υπονομεύσουν με ψέματα και στρεβλώσεις τον αγώνα των σπουδαστών για τα αυτονόητα.

Σε κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζει οποιοσδήποτε από εμάς, θα απαντάμε με ακόμα μεγαλύτερη συσπείρωση και οργάνωση».
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org