Πέμπτη 24 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Η ΔΩΔΩΝΗ να γίνει κάστρο αγώνα για όλη την Ηπειρο!

Η ΓΓ του ΚΚΕ, που επισκέφτηκε χτες τη συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία, τόνισε πως χωρίς την αντίσταση και πάλη όλης της Ηπείρου η «ΔΩΔΩΝΗ» δε θα μπορέσει να κρατήσει

Από τη συνάντηση της Αλ.Παπαρήγα με τους εργαζόμενους στη ΔΩΔΩΝΗ
Από τη συνάντηση της Αλ.Παπαρήγα με τους εργαζόμενους στη ΔΩΔΩΝΗ
Αθρόα ήταν η προσέλευση των εργαζομένων στη γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ» χτες στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο χώρο με ομιλήτρια τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, που περιοδεύει στα Γιάννενα. Εκδηλη η ανησυχία και ο προβληματισμός τους για το μέλλον της επιχείρησης, της οποίας η κυβέρνηση μεθοδεύει την ιδιωτικοποίηση. Αμέσως μετά την τοποθέτησή της η Αλέκα Παπαρήγα είχε ένα γόνιμο διάλογο με τους εργαζόμενους.

Νωρίτερα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είχε σύντομη συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της επιχείρησης Β. Δύτη, ο οποίος την ενημέρωσε για τη δραστηριότητα της ΔΩΔΩΝΗΣ. Σύμφωνα με τα όσα είπε, η ΔΩΔΩΝΗ διαθέτει μια εξαιρετική δυναμική στον τομέα της παραγωγής ποιοτικών τυροκομικών προϊόντων, συγκεντρώνει γάλα αποκλειστικά από την Ηπειρο, από 12.142 παραγωγούς, δίνοντάς τους τις καλύτερες τιμές και συμβάλλοντας έτσι στο να παραμείνουν στον τόπο τους, στην Ηπειρο, χιλιάδες οικογένειες, πέραν των οικογενειών των εργαζομένων στην επιχείρηση. Από την πλευρά της η Αλ. Παπαρήγα αναφέρθηκε στη διάρκεια της συνομιλίας τους στη γενική τάση που υπάρχει για ιδιωτικοποιήσεις, στο πώς αυτή αγγίζει τη ΔΩΔΩΝΗ, αλλά και στο πώς μπορούν να αποτραπούν εξελίξεις που θα αποβούν σε βάρος εργαζομένων, παραγωγών και γενικότερα των κατοίκων της Ηπείρου.

Μεταξύ άλλων, μιλώντας στους εργαζόμενους η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε πως η κατάσταση με τη ΔΩΔΩΝΗ, η πορεία ιδιωτικοποίησής της, είναι ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα και πρόβλημα των γενικότερων εξελίξεων. Διευκρίνισε πως το ΚΚΕ δε θεωρεί πως ό,τι καθεστώς ίσχυε ως σήμερα με τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις και τις τράπεζες ήταν το ιδανικό, αντιθέτως, όπως τόνισε, «το καθεστώς που ίσχυε γέννησε και τις εξελίξεις. Δε θα φτάναμε ως εδώ αν η προηγούμενη κατάσταση δεν είχε τα σπέρματα αυτού του προγραμματισμού που γίνεται σήμερα». Παρ' όλα αυτά, υπογράμμισε, «πρέπει να υπάρξει ισχυρή αντίσταση για να μην προχωρήσουν τα σχέδια για τη ΔΩΔΩΝΗ».

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε εκτενώς στις ιδιωτικοποιήσεις και τις μορφές, με τις οποίες αυτές προωθούνται, ενώ προειδοποίησε πως σε κάθε περίπτωση χαμένοι είναι οι μικροί παραγωγοί ή οι εργαζόμενοι μιας επιχείρησης, που στα πλαίσια μιας προωθούμενης ιδιωτικοποίησης μπορεί να γίνουν κάτοχοι κάποιων μετοχών.

Η Αλέκα Παπαρήγα έκανε μια αναδρομή και στο πώς δημιουργήθηκαν οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις, σημειώνοντας πως ήταν προϊόν δύο παραγόντων, των αγώνων της αγροτιάς που άσκησαν πίεση και ζητούσαν συνεταιριστική οργάνωση για προστασία τους, αλλά και του ότι διάφορες κυβερνήσεις το επέτρεψαν για έναν ακόμη λόγο, για το ότι οι μεγαλοκεφαλαιούχοι δεν έκαναν επενδύσεις στον αγροτικό τομέα. «Τώρα όμως, υπογράμμισε, ήρθε η ώρα αυτά να τα πάρουν πίσω, έτοιμα. Η αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος τυπικά και εν μέρει ουσιαστικά θα οδηγήσει τον μικροπαραγωγό να παίρνει χαμηλότερη τιμή και όσοι είναι συνεταιρισμένοι θα αρχίσουν να χάνουν και την ιδιοκτησία τους. Ενώ οι εργαζόμενοι εδώ θα χάσουν τις όποιες κατακτήσεις είχαν, στο πλαίσιο και της γενικής τάσης που υπάρχει ανατροπής εργασιακών σχέσεων, ασφαλιστικών δικαιωμάτων κ.λπ.».

Υπογράμμισε, ωστόσο, με έμφαση: «Δε σας λέμε ότι είστε καταδικασμένοι, δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει λαός καταδικασμένος, παρά μόνο όταν ενώ καταλαβαίνει πού πάνε τα πράγματα δεν αντιδρά και παραιτείται, όταν πιστεύει στις αυταπάτες. Κατά τη γνώμη μας αυτό σημαίνει καταδίκη».

Ακολούθως, συμπλήρωσε πως η ΔΩΔΩΝΗ χωρίς την αντίσταση και πάλη όλης της Ηπείρου δε θα μπορέσει να κρατήσει και υπενθύμισε στους εργαζόμενους πως τα προηγούμενα χρόνια πέρασαν σκληρά μέτρα, γιατί δεν υπήρχε η απαιτούμενη συλλογική αντίσταση. «Σήμερα, σημείωσε, πέρασαν κάποια μέτρα και έρχονται χειρότερα, η εμπειρία μας πρέπει να μετατραπεί σε δύναμη που να παρεμποδίσει τα χειρότερα και εν πάση περιπτώσει αν προς στιγμή δεν καταφέρεις κάτι, έχεις αποκτήσει τέτοια πείρα να συνεχίσεις, γιατί αργά ή γρήγορα θα έρθουν τέτοια σκληρά μέτρα, που ο κόσμος θα βγει στους δρόμους, το ζήτημα είναι να μη βγει όταν έχει χάσει πάρα πολλά, αλλά έγκαιρα. Σκεφτόμενοι και το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας, η ΔΩΔΩΝΗ πρέπει να γίνει κάστρο αγώνα, όχι μόνο για τους εργαζόμενους, τους μικροπαραγωγούς, αλλά για όλους. Γιατί τα πλήγματα που θα έρθουν από τη ΔΩΔΩΝΗ θα πλήξουν αλυσιδωτά και τον μικροεπαγγελματία και άλλους πολλούς».

ΒΑΜΒΑΚΙ
Πολιτική κοροϊδίας μέχρι αηδίας

Πολιτική κοροϊδίας μέχρι αηδίας, επιμένει να ακολουθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών. Χτες τέθηκαν εκ νέου εύλογα ερωτήματα από δημοσιογράφους στους Γ. Δρυ και Β. Αργύρη. Ομως, στο όνομα της κυβερνητικής αλήθειας... και των ειλικρινών απαντήσεων... και οι δύο τους, έδωσαν ένα νέο ρεσιτάλ αποπροσανατολισμού και εξαπάτησης.

Μπορεί να έκαναν πως δεν ήξεραν για το ποια είναι η παραγωγή που έχει μπει στα εκκοκκιστήρια και πόσες είναι οι μη επιλέξιμες ποσότητες. Στην πραγματικότητα, όπως φάνηκε στη συνέχεια, ο Β. Αργύρης ήξερε ότι η εξόφληση της επιδότησης στο βαμβάκι θα είναι 50 δραχμές το κιλό. Προφανώς έριξε το νούμερο αυτό, αποσκοπώντας στον κατευνασμό της οργής των βαμβακοπαραγωγών, εξαιτίας της ακολουθούμενης κυβερνητικής πολιτικής και για να θολώσει τα νερά, ενόψει των νέων αγροτικών κινητοποιήσεων. Στα πλαίσια αυτά, ο Β. Αργύρης ανέφερε πως μέχρι χτες οι τιμολογημένες ποσότητες που μπήκαν στα εκκοκκιστήρια είναι 1.032.000 τόνοι. Την περασμένη Παρασκευή, βέβαια, είχε πει πως είναι 1.022.000 τόνοι. Το νούμερο αυτό όμως διαψεύδεται κι από συνεργάτες του, οι οποίοι ανέφεραν ότι αφορά την τιμολογημένη ποσότητα στις αρχές του Γενάρη. Τώρα, πώς γίνεται ο Β. Αργύρης να εμφανίζει το 1.032.000 και πώς γίνεται μέσα σε τρεις βδομάδες να τιμολογήθηκαν μόνον άλλοι 10.000 τόνοι, αυτό είναι ένα ερώτημα που μόνο ο ίδιος μπορεί να απαντήσει. Αν μπορεί, δηλαδή.

Πάντως, σε παρατήρηση - ερώτηση δημοσιογράφου ότι η παραγωγή βαμβακιού που μπήκε μέχρι τώρα στα εκκοκκιστήρια είναι 1.220.000, οι Γ. Δρυς και Β. Αργύρης δεν είχαν τα κότσια να τη διαψεύσουν ευθέως. Ο Β. Αργύρης, συνεχίζοντας το χαβά του, ανέφερε πως εξετάστηκαν και δικαιώθηκαν 9.500 εντάσεις (την περασμένη Παρασκευή είχε πει 7.500) και πως κρίθηκαν επιλέξιμοι 17.500 τόνοι βαμβακιού. Δεν είπε τίποτα για το τι θα γίνει με τις υπόλοιπες δεκάδες χιλιάδες ενστάσεις, που εξαναγκάστηκαν να κάνουν οι βαμβακοπαραγωγοί και ούτε αν θα δικαιωθούν όλες και περιορίστηκε να αναφέρει μόνο πως θα παραληφθούν από τα εκκοκκιστήρια όλες οι ποσότητες βαμβακιού...

Επιπλέον υπουργός και υφυπουργός επιχείρησαν χτες να εμφανίσουν ότι και οι αγρότες συμφωνούν να επιδοτηθούν οι ποσότητες βαμβακιού πάνω από τα στρέμματα ΟΣΔΕ - που αναγνωρίζει βέβαια το υπουργείο Γεωργίας - και πρόσθεσαν ότι οι αγρότες συμφωνούν επίσης να μην επιδοτηθεί η μαρμαρόσκονη. Εντάξει, κανείς δε συμφωνεί να επιδοτηθεί η μαρμαρόσκονη για βαμβάκι, αλλά δε λέει επιτέλους η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, πόσα κιλά είναι αυτή η μαρμαρόσκονη, που ζυγίστηκε για βαμβάκι; Αλλωστε, από ελέγχους όλα πάνε καλά, όπως λέγεται.

ΚΚΕ
Παρέμβαση - καταγγελία για την αντιαγροτική πολιτική

Επερώτηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος στη Βουλή

Δημόσια μομφή και καταγγελία για την αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης που πλήττει ανεπανόρθωτα τη μικρομεσαία αγροτιά, ασκεί το ΚΚΕ, με σχετική Επερώτηση που κατατέθηκε χτες στη Βουλή. Σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος τεκμηριώνει με στοιχεία το γεγονός ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει οδηγήσει στη φτώχεια και την εγκατάλειψη τα εργαζόμενα αγροτικά νοικοκυριά. Το πλήρες κείμενο της Επερώτησης, που απευθύνεται στον αρμόδιο υπουργό Γεωργίας, έχει ως εξής:

«Στη φτώχεια και στην εγκατάλειψη έχει οδηγήσει τους μικρομεσαίους αγρότες και την ύπαιθρο γενικότερα η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ οι βιβλικές καταστροφές της πρόσφατης κακοκαιρίας απειλούν με χρεοκοπία και αφανισμό χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες.

Οι νέοι κανονισμοί που ψηφίζονται στα πλαίσια της "Ατζέντας 2000" με τη συγκατάθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι χειρότεροι από τους προηγούμενους, οι οποίοι δε διασφάλιζαν βιώσιμο εισόδημα στους μικρομεσαίους αγρότες. Και αυτό γιατί με τους νέους κανονισμούς καταργούνται οι όποιοι μηχανισμοί διασφάλισης ενός ελάχιστου αγροτικού εισοδήματος, όπως οι μηχανισμοί της παρέμβασης, των ελάχιστων τιμών και των ελλειμματικών πληρωμών. Ενισχύεται η ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων σε βάρος των συνεταιρισμών και των μικρομεσαίων αγροτών. Αυξάνονται τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας που εξανεμίζουν τις τιμές και επιδοτήσεις. Και επιβάλλονται δραστικοί περιορισμοί και κατάργηση των επιδοτήσεων σε βασικές καλλιέργειες όπως βαμβάκι, καπνά κ.ά. με περιβαλλοντικά προσχήματα.

Στο βαμβάκι ο νέος κανονισμός έχει σαν αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση του προστίμου συνυπευθυνότητας και τη μείωση των τιμών σε πρωτοφανή επίπεδα. Αυτό το αρνητικό αποτέλεσμα προσπαθεί - με διάφορες μηχανορραφίες που εκτός των άλλων ταλαιπωρούν τους βαμβακοπαραγωγούς - να συγκαλύψει η κυβέρνηση, πιστεύοντας ότι έτσι θα παραπλανήσει τους βαμβακοπαραγωγούς και θα εκτονώσει την αγανάκτησή τους. Ο διαχωρισμός της παραγωγής σε επιλέξιμη και μη επιλέξιμη αποτελεί πρωτοφανή κυβερνητική αυθαιρεσία, που μπορεί να εμφανίσει μεγαλύτερη την τιμή της επιλέξιμης ποσότητας, δεν μπορεί όμως να συγκαλύψει τη δραστική μείωση του συνολικού εισοδήματος, επειδή η εμπορική τιμή της μη επιλέξιμης ποσότητας είναι μηδαμινή.

Στο λάδι οι τιμές παραμένουν σε εξευτελιστικά επίπεδα, ενώ ο νέος κανονισμός, που ψηφίστηκε με πρόσχημα τη βελτίωση της ποιότητας, νομιμοποιεί τη νοθεία του λαδιού με σπορέλαια και ενισχύει τη θέση των εμπορομεσαζόντων, επειδή απαγορεύει τη διακίνηση και εμπορία του λαδιού σε συσκευασία μεγαλύτερη των πέντε λίτρων που χρησιμοποιούν συνήθως οι ελαιοπαραγωγοί. Η προκρούστεια τακτική της κυβέρνησης να προσαρμόσει την ελαιοπαραγωγή στη χαμηλή ποσόστωση του κανονισμού είχε σαν αποτέλεσμα τη νομιμοποίηση σε σημαντικό βαθμό των ψεύτικων δηλώσεων και τον εκβιασμό των ειλικρινών ελαιοπαραγωγών να αποδεχτούν τις αυθαίρετες εκτιμήσεις της κυβέρνησης για να πάρουν έγκαιρα την προκαταβολή της επιδότησης.

Στον καπνό ο πρωθυπουργός στο Γκέτεμποργκ αποδέχτηκε κατ' αρχήν την κατάργηση των επιδοτήσεων και η τριετής αναβολή που αποφάσισε το Συμβούλιο Υπουργών δεν ακυρώνει, αλλά μεταθέτει αυτή την απόφαση, με αποτέλεσμα πολύ σύντομα οι καπνοπαραγωγοί να εξαναγκαστούν να εγκαταλείψουν την καπνοκαλλιέργεια με οδυνηρές συνέπειες για τους ίδιους και τους καπνεργάτες και σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην εθνική οικονομία, επειδή ο καπνός είναι κατ' αρχήν συναλλαγματοφόρο προϊόν.

Στα οπωροκηπευτικά και στο αιγοπρόβειο κρέας καταργήθηκαν με τους νέους κανονισμούς οι ελάχιστες τιμές που διασφάλιζαν ένα ελάχιστο, αλλά όχι ικανοποιητικό εισόδημα και ενίσχυσαν την ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων. Επιπλέον καθορίστηκαν χαμηλές ποσοστώσεις, με αποτέλεσμα να αποδεκατίζονται οι επιδοτήσεις των οπωροκηπευτικών και να μην επιδοτούνται όλα τα αιγοπρόβατα της χώρας μας έστω και με αυτές τις μικρές επιδοτήσεις.

Στη σταφίδα οι υποχρεωτικές ημερομηνίες που επιβλήθηκαν για την υπογραφή των συμβολαίων ενισχύουν την ασυδοσία των σταφιδεμπόρων και εξαναγκάζουν τους σταφιδοπαραγωγούς να πωλήσουν "κοψοχρονιά" την παραγωγή τους γιατί διαφορετικά δε θα πάρουν τις επιδοτήσεις. Χειροπιαστό αποτέλεσμα αυτών των εκβιασμών είναι το κατρακύλισμα των τιμών της σταφίδας.

Παρ' όλες τις διαβεβαιώσεις που δίνει η κυβέρνηση οι επιδοτήσεις καθυστερούν υπερβολικά και σ' αυτό συμβάλλουν και τα εμπόδια που βάζει η ΑΤΕ με το να ζητάει εξουσιοδότηση από τους αγρότες για να πληρώνει αυτή τα χρέη τους με τις επιδοτήσεις.

Τα μέτρα που εξάγγειλε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των ζημιών της πρόσφατης κακοκαιρίας δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και απειλούν με χρεοκοπία τον ΕΛΓΑ. Και αυτό γιατί ο ΕΛΓΑ δε θα αποζημιώσει το 100% αλλά το 75% της αγροτικής παραγωγής και δεν μπορεί να καλύψει αυτές τις αποζημιώσεις από τα έσοδά του, με αποτέλεσμα ένας τρίτος δανεισμός να τον οδηγήσει στη χρεοκοπία. Σκόπιμα η κυβέρνηση δεν εξάγγειλε το ποσοστό αποζημίωσης στο αγροτικό κεφάλαιο και στα αποθηκευμένα προϊόντα και εφόδια, γιατί σκοπεύει να δώσει ψίχουλα όπως και σε προηγούμενες περιπτώσεις. Συνειδητά επίσης η κυβέρνηση δεν εξάγγειλε μέτρα προνομιακής δανειοδότησης των πληγέντων αγροτοκτηνοτρόφων, παρά κάποιες επουσιώδεις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων δανείων τους.

Ο νέος νόμος για τις γεωργικές ασφαλίσεις είναι πολύ χειρότερος από τον προηγούμενο, επειδή μειώνει τα ποσοστά αποζημίωσης στην αγροτική παραγωγή. Δεν καλύπτει το αγροτικό κεφάλαιο. Δεν προβλέπει κρατική επιχορήγηση στον ΕΛΓΑ και ανοίγει το δρόμο και μάλιστα με κρατικές επιδοτήσεις για να ιδιωτικοποιηθούν οι γεωργικές ασφαλίσεις. Αυτό το στόχο υπηρετεί και η χρεοκοπία του ΕΛΓΑ μέσα από αλλεπάλληλους δανεισμούς και η άρνηση των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ να τον επιχορηγήσουν από τον κρατικό προϋπολογισμό όπως άλλωστε προέβλεπε ο ιδρυτικός νόμος.

Το ξεπούλημα της ΑΤΕ και των εταιριών της στο ιδιωτικό κεφάλαιο θα περιορίσει και θα καταργήσει τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων αγροτών και των συνεταιρισμών. Θα επιταχύνει τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις των περιουσιακών στοιχείων των χρεωμένων αγροτών και συνεταιρισμών και θα ενισχύσει τη θέση των εμποροβιομηχάνων που θα αγοράσουν αυτές τις εταιρίες. Το επιχείρημα ότι τις μετοχές της ΑΤΕ και των εταιριών της μπορούν να τις αγοράσουν οι συνεταιρισμοί αποτελεί στάχτη στα μάτια των αγροτών για να συγκαλυφτεί το ξεπούλημα. Και αυτό γιατί οι συνεταιρισμοί όχι μόνο δε διαθέτουν δικά τους κεφάλαια, αλλά οι περισσότεροι είναι χρεωμένοι και απειλούνται με εκκαθάριση από την ΑΤΕ. Αλλωστε ο νέος νόμος για τους συνεταιρισμούς προβλέπει το ξεπούλημά τους στο ιδιωτικό κεφάλαιο και θυμίζει άλλες αυταρχικές εποχές με τα αντιδημοκρατικά εκλογικά συστήματα και την κατάργηση της τυπικής ισοτιμίας των μελών.

Το Γ` ΚΠΣ που προβάλλεται από την κυβέρνηση σαν πανάκεια έχει στόχο την επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στην αγροτική οικονομία, δηλαδή τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγους μεγαλοαγρότες και τον αποπροσανατολισμό για ν' αποφευχθούν εντάσεις που προκαλούν οι αναδιαρθρώσεις αυτές. Οι εκτιμήσεις αυτές επιβεβαιώνονται από την πείρα των δύο προηγούμενων ΚΠΣ. Επιβεβαιώνονται και από την κατανομή των κονδυλίων του Γ` ΚΠΣ όπου το 54% θα δοθεί για πρόωρες συντάξεις και εξισωτικές αποζημιώσεις και μόνο το 5% δηλαδή 85 δισ. δραχμές για 7 χρόνια θα δοθούν για εγγειοβελτιωτικά έργα, όταν το πρόβλημα της λειψυδρίας θεωρείται από τα βασικότερα προβλήματα της ελληνικής γεωργίας.

Οι αυξήσεις που εξαγγέλλει κατ' επανάληψη η κυβέρνηση στις αγροτικές συντάξεις δείχνουν την κοινωνική της αναλγησία και το θράσος της ταυτόχρονα να ψηφοθηρήσει με συντάξεις που κινούνται στα επίπεδα των επιδομάτων ελεημοσύνης. Ο ισχυρισμός της κυβέρνησης για ισχυρή Ελλάδα προκαλεί βάναυσα τη νοημοσύνη των συνταξιούχων αγροτών που καλούνται σε μια ισχυρή οικονομικά χώρα να ζήσουν με αξιοπρέπεια το 2002 με σύνταξη 51.500 δρχ./μήνα.

Οι ιδιωτικοποιήσεις που προωθεί η κυβέρνηση στην υγεία και στην παιδεία θα έχουν οδυνηρές συνέπειες για τους μικρομεσαίους αγρότες, επειδή σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία αποτελούν την πιο φτωχή κοινωνική ομάδα.

Τα αδιέξοδα που δημιουργεί η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και η ΕΕ με την "Ατζέντα 2000" αναγκάζουν τους μικρομεσαίους αγρότες να βγαίνουν στους δρόμους και να ζητούν το αυτονόητο. Να ζήσουν με αξιοπρέπεια στα χωριά τους, δουλεύοντας στα χωράφια τους. Τις αγωνιστικές διαθέσεις των αγροτών κάνει λάθος η κυβέρνηση αν νομίζει ότι μπορεί να τις υπονομεύσει με την ταχτική του καρότου και του μαστιγίου, που εκφράζεται με την κατανόηση τάχα των προβλημάτων, αλλά και την καταστολή των κινητοποιήσεων με διάφορα κάθε φορά προσχήματα.

Ομως οι μικρομεσαίοι αγρότες από υποσχέσεις και κατανόηση είναι χορτασμένοι τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αξιωματική αντιπολίτευση. Γι' αυτό με τους ενωτικούς τους αγώνες θα προσπαθήσουν να επιβάλουν λύσεις στα προβλήματά τους, με στόχο να παραμείνουν στα χωριά τους και στα χωράφια τους».

Το κείμενο της Επερώτησης, με το οποίο καταγγέλλεται η αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, υπογράφουν οι βουλευτές του ΚΚΕ: Αλέκα Παπαρήγα, Σπύρος Στριφτάρης, Νίκος Γκατζής, Λιάνα Κανέλλη, Ορέστης Κολοζώφ, Παναγιώτης Κοσιώνης, Σταύρος Σκοπελίτης, Αντώνης Σκυλλάκος, Αγγελος Τζέκης, Τάκης Τσιόγκας και Γιώργος Χουρμουζιάδης.

ΝΔ
Διπρόσωπη τακτική

Λίγες μέρες πριν οι αγρότες βγουν στους δρόμους του αγώνα και της ζωής η ηγεσία της ΝΔ (όπως και η κυβέρνηση) επιστρατεύεται για να εκτονωθούν οι αγωνιστικές διαθέσεις και να υπονομευτούν οι κινητοποιήσεις τους.

Η τακτική της ΝΔ στηρίζεται στη διγλωσσία: Από τη μια συμπαραστέκεται υποκριτικά και στα λόγια στα «δίκαια αιτήματα» των αγροτών και από την άλλη τους «απαγορεύει» να τα διεκδικήσουν με τον τρόπο που θα επιλέξουν. Η τακτική της συζητήθηκε χτες σε σύσκεψη συντονιστών υπό τον Κ. Καραμανλή, στην οποία περίσσεψαν οι δημαγωγικού χαρακτήρα «διαπιστώσεις» και οι προτάσεις - ευχολόγια. Διαπιστώθηκε, για παράδειγμα, ότι «υπάρχει πολύμηνη καθυστέρηση πληρωμής των επιδοτήσεων» ή ότι στο βαμβάκι «δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη οι έλεγχοι για τις υπερβάσεις στην παραγωγή, με βάση τα κοινοτικά όρια», και άλλα πασίγνωστα. Οσο για τη στάση της απέναντι στις αγροτικές κινητοποιήσεις ο εκπρόσωπος Τύπου, Θ. Ρουσόπουλος, επανέλαβε τη γνωστή θέση: «Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των αγροτών. Δε συμφωνούμε με μορφές κινητοποιήσεων, όπως το κλείσιμο των δρόμων, που στρέφονται εναντίον κοινωνικών ομάδων» (σ.σ.: Αλλά αν πιστεύουν στη Ρηγίλλης ότι η κυβέρνηση είναι τόσο ευαίσθητη απέναντι στους αγρότες, γιατί δεν έλυσε τα προβλήματά τους τόσα χρόνια που δεν έκλεισαν οι δρόμοι;).

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ανάπτυξη της... εξαπάτησης

Νέο κύμα θλιβερής κοροϊδίας, μέσω της Διυπουργικής Επιτροπής για την ανάπτυξη της υπαίθρου

Απλόχερη κοροϊδία μοίρασε χτες η κυβέρνηση στους κατοίκους της υπαίθρου, με πρώτους αποδέκτες τους αγρότες. Με αφορμή την πρώτη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής για την ανάπτυξη της υπαίθρου, υπό τον πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή υπουργών και υφυπουργών οχτώ υπουργείων, ξεκίνησε χτες μια νέα «εκσυγχρονιστική» εκστρατεία αποκεντρωμένης εξαπάτησης. Εξαπάτησης των αγροτών ενόψει των νέων αγωνιστικών κινητοποιήσεων και εξαπάτησης όλων των κατοίκων της υπαίθρου ενόψει των επικείμενων δημοτικών εκλογών.

Αυτό που φάνηκε και χτες, είναι πως οι κυβερνώντες, με πρωτεργάτη τον πρωθυπουργό, επιχειρούν με διάφορα τρικ, σαν και αυτό της Διυπουργικής Επιτροπής για την ανάπτυξη της υπαίθρου, να κουκουλώσουν ή να εξωραΐσουν την ακολουθούμενη αντιαγροτική - αντιλαϊκή πολιτική. Αλλωστε και από τις σχετικές δηλώσεις που έκαναν τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο επικεφαλής της διυπουργικής Επιτροπής για την ανάπτυξη της υπαίθρου, δηλαδή ο υπουργός Γεωργίας, δε φάνηκε από πουθενά ότι η κυβέρνηση, επιδιώκει την ανάπτυξη της γεωργίας και την πραγματική και ολόπλευρη ανάπτυξη της υπαίθρου.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ανάμεσα σε άλλα ότι: «Επιδιώκουμε την αύξηση του γεωργικού εισοδήματος με ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και με προώθηση εναλλακτικών οικονομικών δραστηριοτήτων, όπως ο αγροτουρισμός και η αγροτική οικοτεχνία. Οπως επιδιώκουμε επίσης με ολοκληρωμένα προγράμματα την περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη». Και ως παράδειγμα ανέφερε την ανάπτυξη των ορεινών όγκων... Με άλλα λόγια ο πρωθυπουργός είπε στους αγρότες να βρούνε άλλη δουλιά ή στην καλύτερη περίπτωση να βρούνε και δεύτερη δουλιά, μήπως και καταφέρουν να επιβιώσουν. Επιπλέον ο πρωθυπουργός διαλάλησε πως οι πόροι που υπάρχουν στο Γ' ΚΠΣ είναι πρωτοφανείς, θέλοντας έτσι να δημιουργήσει την εντύπωση ότι θα πέσει πολύ χρήμα στην επαρχία...

Με τη σειρά του ο υπουργός Γεωργίας επιχείρησε να δώσει πανηγυρικό τόνο λέγοντας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε λίγο αργότερα στο υπουργείο Γεωργίας πως: «Η πρώτη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής για την Ανασυγκρότηση της Υπαίθρου, σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής, όχι μόνο για την ελληνική περιφέρεια, αλλά για το σύνολο της χώρας». Ως υπουργός Γεωργίας όμως, δεν είπε τίποτα σε τι ακριβώς θα ωφεληθούν οι Ελληνες αγρότες και η ελληνική γεωργία, από τη λεγόμενη πολιτική ανάπτυξης της υπαίθρου. Το μόνο που έκανε ήταν να αναφέρει κι αυτός, κάτι για ενασχόληση με τον τουρισμό... και γενικώς επικαλέστηκε το συντονισμό δράσης των συναρμόδιων υπουργείων. Και για τον Γ. Δρυ, με βάση τα λεγόμενά του, η γεωργία, η κτηνοτροφία και η αλιεία είναι απλώς... μια συνιστώσα της κυβερνητικής πολιτικής, ανάπτυξης της υπαίθρου.

Πάντως αυτό που φαίνεται είναι πως οι μικρομεσαίοι αγρότες χαϊρι δεν πρόκειται να δουν από τα επαναλαμβανόμενα κυβερνητικά σλόγκαν περί «ανάπτυξης της υπαίθρου». Γιατί, αυτό που τους περιμένει είναι η ένταση της αντιαγροτικής πολιτικής φτώχειας και ξεκληρίσματος, που έχει προσχεδιαστεί από την ΕΕ και εφαρμόζεται από την κυβέρνηση. Και μια και η κυβέρνηση μιλάει συνέχεια για ανάπτυξη της υπαίθρου και για οφέλη από το Γ' ΚΠΣ, γιατί δε διευκρινίζει επιτέλους σοβαρά και τεκμηριωμένα πώς θα επιτευχθεί η ανάπτυξη της γεωργίας και η ευημερία των αγροτών μέσω της ανάπτυξης της υπαίθρου; Αρκούν γι' αυτό ο αγροτοτουρισμός, η οικοτεχνία και τα αρωματικά φυτά; Και γιατί δε λέει η κυβέρνηση ποιο είναι το ύψος των κονδυλίων, που θα δοθούν από το Γ' ΚΠΣ για την ανάπτυξη της παραγωγής σε γεωργία και κτηνοτροφία;

Γ. ΔΡΥΣ
Ποια ανάπτυξη της υπαίθρου;

Τέσσερις χαρακτηριστικές απαντήσεις του υπουργού Γεωργίας

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του υπουργού Γεωργίας τέθηκαν από δημοσιογράφους, εύλογα ερωτήματα για το πώς εννοεί η κυβέρνηση την ανάπτυξη της γεωργίας και ποια είναι τα προβλήματα που εντοπίζει το υπουργείο. Ο «Ρ» δημοσιεύει σήμερα τέσσερις απαντήσεις του Γ. Δρυ σε ισάριθμες ερωτήσεις δημοσιογράφων και τα συμπεράσματα δικά σας.

-- Μπορείτε να μας πείτε, πώς μέσω της πολιτικής ανάπτυξης της υπαίθρου, θα επέλθει η ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής; Και μπορείτε να μας πείτε μέσα από αυτό το σχέδιο, πώς θα επέλθει η ανάπτυξη της βαμβακοκαλλιέργειας, της ελαιοκαλλιέργειας, της σταφίδας, των δημητριακών;

-- Βεβαίως μπορώ να σας πω και χαίρομαι ιδιαίτερα που ρωτάτε αυτό το πράγμα. Θέλω να σας πω, ότι η ανάπτυξη της υπαίθρου ως συνιστώσα έχει τη γεωργική, την αλιευτική και τη δασική ανάπτυξη. Δεν είναι όμως η μοναδική συνιστώσα της ανάπτυξης αυτή. Για παράδειγμα σε περιοχές που δεν είναι αποκλειστικά γεωργικές περιοχές ή δασικές περιοχές ή αλιευτικές περιοχές συμμετέχουν και άλλες δραστηριότητες. Ο τουρισμός για παράδειγμα είναι μία σημαντική συνιστώσα η οποία δίδει πρόσθετα εισοδήματα στον κάτοικο της υπαίθρου, ο οποίος κατ' ανάγκη δεν πρέπει να είναι αγρότης.

Στην ύπαιθρο έχουμε χιλιάδες κατοίκους, οι οποίοι, τα εισοδήματά τους μπορεί να είναι ένα μέρος και μάλιστα λιγότερο να είναι από τον γεωργικό, τον αλιευτικό ή τον δασικό τομέα και περισσότερο από το χώρο του τουρισμού, από το χώρο της εξαρτημένης εργασίας. Για παράδειγμα σε πολλές τουριστικές περιοχές, όπως ξέρετε πολύ καλά, έχουμε ανθρώπους οι οποίοι ασχολούνται στην οικοδομή το καλοκαίρι ή στα τουριστικά επαγγέλματα και το χειμώνα ασχολούνται με γεωργικές, δασικές ή αλιευτικές καλλιέργειες.

Επομένως εμείς θέλουμε ακριβώς να συντονίσουμε το σύνολο όλων αυτών των πολιτικών, έτσι ώστε να υπάρξει μία βιώσιμη ανάπτυξη της υπαίθρου.

-- Μια απορία που μου προκλήθηκε τώρα. Δηλαδή τι λέτε στους αγρότες, αναπτύξτε την αγροτική παραγωγή ή αλλάξτε επάγγελμα, δηλαδή κάντε αγροτουρισμό, κάντε το ένα, κάντε το άλλο, δηλαδή τι τους λέτε επί της ουσίας, γιατί είναι θολό;

-- Οχι, αν θέλεις να σου πω αυτό το πράγμα για να το γράψεις το πρωί στην εφημερίδα, δε θα στο πω, γιατί δεν είναι η πολιτική μου. Κατανοώ απολύτως κι εσάς, όπως νομίζω κι εσείς με κατανοείτε απολύτως. Λέω αν θέλεις να σου πω αυτό το πράγμα, για να το γράψεις αύριο το πρωί στην εφημερίδα δε θα στο πω. Απλώς εκείνο το οποίο θέλω να επαναλάβω είναι άλλη μια φορά, ότι θεωρούμε σήμερα τον κάτοικο, μάλλον την οικονομία της υπαίθρου ως πολυλειτουργική, μία συνιστώσα της οποίας είναι η αλιευτική, η δασική, η γεωργική. Ακριβώς για να συντονίσουμε τις πολιτικές μας χρειαζόμαστε αυτή την επιτροπή, για να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα σύνθετα προβλήματα τα οποία αναπτύσσονται.

Και θα ήθελα να μου επιτρέψεις να πω μάλιστα, παρά το ότι δεν πρέπει ο υπουργός να απαντάει με μακρόσυρτες απαντήσεις. Θέλω να σας πω, ότι αυτό δεν είναι πολιτική μόνο στην Ελλάδα, δεν είναι μία πολιτική την οποία κάνουμε το 2002 στην Ελλάδα. Υπάρχει αντίστοιχη πολιτική στην Ευρωπαϊκή Ενωση και σήμερα μιλούν για ανάπτυξη -το τονίζω για άλλη μια φορά- του αγροτικού χώρου. Η έννοια του αγροτικού χώρου με τον όρο αυτό, είναι ταυτόσημη με την έννοια του χώρου της υπαίθρου που δίνουμε εμείς.

-- Είπατε ότι από την πλευρά του κάθε υπουργείου έγινε η παρουσίαση των προβλημάτων στον πρωθυπουργό. Από την πλευρά του υπουργείου Γεωργίας ποια ήταν τα βασικά ζητήματα που τέθηκαν στον πρωθυπουργό ως προβλήματα;

-- Ξανατονίζω άλλη μια φορά τα προβλήματα τα οποία έθεσα στον πρωθυπουργό, αφορούν πρώτα πολιτικές για την ανάπτυξη της υπαίθρου, όχι για το υπουργείο Γεωργίας. Γιατί προφανώς, όπως είπαμε άλλο το ένα, άλλο το άλλο.

-- Ωραία. Αυτό θα μπορούσατε να το κάνετε λίγο πιο πρακτικό; Γιατί είναι λίγο θεωρητικό...

-- Να προσπαθήσω να κάνω κι αυτό το πράγμα. Οπως είπα πριν και στο συνάδελφό σας, ένα θέμα το οποίο μας ενδιαφέρει είναι η ταχύτατη απορρόφηση των πόρων του Γ' ΚΠΣ. Αποτελεί βασική συνιστώσα να υπάρχει άμεση ενεργοποίηση των προγραμμάτων και των επενδύσεων οι οποίες θα ενταχθούν στο Γ' ΚΠΣ.

Μιλώ βέβαια για το υπουργείο Γεωργίας. Δεν μπορώ να μιλήσω εγώ για το υπουργείο Εργασίας ή οποιοδήποτε άλλο. Επομένως ενημέρωσα τον Πρωθυπουργό σε ποια κατάσταση βρίσκονται σήμερα τα 4 επιχειρησιακά προγράμματα του υπουργείου Γεωργίας σχετικά με το Γ' ΚΠΣ.

Να σας πω άλλο ένα παράδειγμα που δεν είναι από το δικό μου υπουργείο. Ο υπουργός Εργασίας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τα θέματα της αγροτικής Εστίας και ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα αυτό και εντός του Φεβρουαρίου θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τη λειτουργία, για πρώτη φορά στην Ελλάδα της αγροτικής Εστίας.

Παρόμοια θέματα έθεσαν και οι άλλοι υπουργοί που ήταν παρόντες.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Προετοιμάζονται πυρετωδώς

Τη Δευτέρα, οι Θεσσαλοί αγρότες θα κατευθυνθούν στα Τέμπη, με κομβόι που θα ξεκινήσουν από τα σημεία, όπου λίγο πριν θα γίνουν προσυγκεντρώσεις

Τις «μηχανές» του αγώνα «ζεσταίνουν» οι αγρότες της Θεσσαλίας για τη δυναμική κάθοδό τους στα Τέμπη, την ερχόμενη Δευτέρα, 28 Γενάρη, ημέρα έναρξης των νέων πανελλαδικών αγροτικών κινητοποιήσεων για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ. Οι Θεσσαλοί αγρότες θα κατευθυνθούν στα Τέμπη με κομβόι που θα ξεκινήσουν από τα σημεία, όπου λίγο πριν θα γίνουν προσυγκεντρώσεις.

Οι Καρδιτσιώτες αγρότες θα πραγματοποιήσουν προσυγκέντρωση στις 10 π.μ. στην Ιτέα, οι Τρικαλινοί στις 11 π.μ. στο Μεγαλοχώρι και στις 12.30 το μεσημέρι στο Ζάρκο και οι Φαρσαλινοί στις 10 π.μ. στο στάδιο της πόλης.

Λίγες μέρες έμειναν μέχρι τις 28 Γενάρη, που θα σημάνει η νέα αγωνιστική εκκίνηση της μαχόμενης αγροτιάς και οι προετοιμασίες για την επιτυχία των κινητοποιήσεων εντείνονται. Καθημερινά, κλιμάκια του αγροτικού συνδικαλιστικού και συνεταιριστικού κινήματος πραγματοποιούν περιοδείες ενημέρωσης στα χωριά των νομών της περιοχής και απευθύνουν κάλεσμα μαζικής και δυναμικής συμμετοχής στον αγώνα.

Μαχητική αγροτική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χτες στην Ελασσόνα, στο Δημαρχείο της πόλης, όπου πολλοί αγρότες της επαρχίας έδωσαν το «παρών» τους. Στα αισιόδοξα μηνύματα που προμηνύουν την επιτυχία των νέων κινητοποιήσεων, αναφέρθηκαν, μιλώντας στη σύσκεψη, ο Χ. Αρχοντής, γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας και ο Β. Κατής, μέλος της διοίκησης. Μίλησε, επίσης, ο Ν. Μπαλτατζής, πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ελασσόνας. Αγροτική σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί αύριο, στις 7 μ.μ., και στον Τύρναβο, στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο «Μαξίμ».

Στα Τρίκαλα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη εκπροσώπων φορέων του νομού, οι οποίοι εξέφρασαν την ενεργό συμπαράσταση και συμπαράταξή τους στο δίκαιο αγώνα της αγροτιάς. Στη σύσκεψη, όπου συμμετείχαν δήμαρχοι της περιοχής, εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων, των εμπόρων, του Συλλόγου Γυναικών κ.ά., επισημάνθηκε ότι ο αγώνας για την επιβίωση της αγροτιάς και την αναζωογόνηση της υπαίθρου δεν αφορά μόνο τους αγρότες, αλλά και τους εργαζόμενους, τους επαγγελματοβιοτέχνες κι εμπόρους, τους νέους και όλα τα λαϊκά στρώματα.

Οι αγωνιζόμενοι αγρότες προειδοποιούν την κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να κάνουν ούτε βήμα πίσω από τον αγώνα τους, αλλά θα τον συνεχίσουν και θα τον εντείνουν, διεκδικώντας την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους. Μάλιστα, ύστερα και από τη συνάντηση που είχαν εκπρόσωποί τους απ' όλη τη χώρα, την περασμένη Παρασκευή, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, η οποία απέρριψε τα αιτήματά τους, δηλώνουν ακόμα πιο αποφασισμένοι να συμμετάσχουν μαζικά και δυναμικά στις νέες αγροτικές κινητοποιήσεις.

ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Τέρμα στις αυταπάτες

«Φτάνει πια! Τέρμα στις αυταπάτες. Με αγώνα διαρκείας θα ανατρέψουμε την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης» είναι το μήνυμα που μεταφέρουν καθημερινά στα χωριά των Ιωαννίνων, της Πρέβεζας, της Κέρκυρας και της Λευκάδας τα αγροτικά στελέχη της περιοχής, μετά τις αποφάσεις των συνδικαλιστικών οργάνων για συμμετοχή στις πανελλαδικές - παναγροτικές κινητοποιήσεις, τη Δευτέρα 28 Γενάρη.

Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής δηλώνουν αποφασισμένοι να δώσουν δυναμικά το «παρών» τους στις νέες κινητοποιήσεις μετά τον εμπαιγμό της κυβέρνησης στα δίκαια αιτήματά τους. Αιτήματα που διαμορφώθηκαν στις πανελλαδικές συσκέψεις των αγροτών το προηγούμενο διάστημα στον Παλαμά και τα Φάρσαλα.

Η παραγωγή της χρονιάς μετά την παρατεταμένη ξηρασία επηρέασε αρνητικά την ελιά στην Κέρκυρα και τη Λευκάδα, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής να καταστραφεί. Επίσης στη Λευκάδα οι σταφυλοπαραγωγοί παραμένουν απλήρωτοι, μετά την παράδοση και της δεύτερης (!) σοδειάς, από την Ενωση. Στα Γιάννενα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου, οι κτηνοτρόφοι βλέπουν σήμερα τα «σύννεφα της ιδιωτικοποίησης» να μαζεύονται ολοένα και περισσότερο πάνω από τη συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ». Μια πιθανή ιδιωτικοποίηση του εργοστασίου θα δώσει τη χαριστική βολή στην κτηνοτροφία ολόκληρης της περιοχής που ζει κυριολεκτικά από τη λειτουργία αυτού του εργοστασίου.

Τα συσσωρευμένα προβλήματα που ταλανίζουν την περιοχή της Βορειοδυτικής Ελλάδας «σπρώχνουν» τους αγροτοκτηνοτρόφους στους δρόμους του αγώνα. Τα αγωνιστικά ραντεβού μέχρι στιγμής για την ερχόμενη Δευτέρα είναι:

Στα Γιάννενα, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην Πώληση της ΔΩΔΩΝΗΣ καλεί τους αγροτοκτηνοτρόφους σε συγκέντρωση έξω από το εργοστάσιο της ΔΩΔΩΝΗΣ στις 10.30 π.μ.

Στην Πρέβεζα, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αγροτών καλεί σε συγκέντρωση στη γέφυρα Καλογήρου, στις 10 π.μ.

Στην Κέρκυρα, η Παγκερκυραϊκή Επιτροπή Αγώνα Αγροτών καλεί σε συλλαλητήριο μπροστά από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Αλυκές Ποταμού) στις 10 π.μ.

Στην Λευκάδα η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αγροτών καλεί σε συλλαλητήριο μπροστά από το Εργατικό Κέντρο του νησιού, στις 9.30 π.μ.

Συλλαλητήριο στην Περιφέρεια

Νέο παναγροτικό - παγκερκυραϊκό συλλαλητήριο θα γίνει στις 28 του Γενάρη στην Κέρκυρα, στην Περιφέρεια Ιόνιων νήσων (Αλυκές Ποταμού) στις 10 πμ. Στην ανακοίνωση - κάλεσμα της Παγκερκυραϊκής Επιτροπής Αγώνα καλούνται οι αγρότες του νησιού να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο και να συντονίσουν τον αγώνα τους με την αγροτιά της υπόλοιπης χώρας.

Το πλαίσιο της αγωνιστικής διεκδίκησης που θέτει η Επιτροπή Αγώνα είναι η πάλη:

  • Ενάντια στην καταστροφή των μικρομεσαίων αγροτών και ενάντια στα πλαφόν και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας της ΕΕ.
  • Για αξιοπρεπείς τιμές στα αγροτικά προϊόντα και μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής.
  • Για άμεση και επαρκή χρηματοδότηση του ελαιώνα σε συνδυασμό με έργα υποδομής και την εξασφάλιση του αγροτικού εισοδήματος στο μεταβατικό στάδιο και τιμή παρέμβασης για το λάδι 1.000 το κιλό.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Αγωνιστικός αναβρασμός

Πονηρό «πέταγμα» μέχρι τη Θεσσαλονίκη κάνει σήμερα ο υπουργός Γεωργίας

Τα «μπλόκα» στους δρόμους στήνονται το ένα μετά το άλλο στην Κεντρική Μακεδονία, με ιδιαίτερα μαζική συμμετοχή αγροτών και κτηνοτρόφων, ενώ όλο και περισσότεροι αγρότες, συσπειρώνονται γύρω από τις συντονιστικές επιτροπές αγώνα, που σαν μανιτάρια φυτρώνουν στη Βόρεια Ελλάδα.

Χτες οι αγρότες της Χαλκιδικής συγκέντρωσαν πάνω από 200 τρακτέρ στον κόμβο της Σοζόπολης και απέκλεισαν για μια ώρα το δρόμο Θεσσαλονίκης - Μουδανιών. Δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν στο δρόμο και να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους τη Δευτέρα 28 Γενάρη. «Δε μας έμεινε τίποτα άλλο από την κάθοδό μας στους δρόμους γιατί οι κυβερνώντες φαίνεται δεν έχουν αυτιά να ακούσουν τις φωνές απόγνωσης της αγροτιάς. Είμαστε αποφασισμένοι να παραμείνουμε στα μπλόκα μέχρι την πλήρη δικαίωσή μας», δηλώνει ο Παναγιώτης Τζούρας, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τρίγλιας. Αιχμή των αιτημάτων των αγροτών της Χαλκιδικής αποτελεί η κατάργηση και καθυστέρηση των επιδοτήσεων για τα προϊόντα της περιοχής, όπως είναι τα σιτηρά, οι ελιές κλπ.

Επίσης, οι αγρότες της Ν. Φώκαιας, της Αφυτου και άλλων γειτονικών χωριών συνέχισαν και χτες τις κινητοποιήσεις τους, έχοντας παραταγμένα τα τρακτέρ τους κατά μήκος του δρόμου Μουδανιών - Κασσάνδρας.

Μετά από ευρεία σύσκεψη, δημιουργήθηκε χθες Συντονιστική Επιτροπή αγώνα του Βορειοδυτικού Λαγκαδά και αποφασίστηκε άμεσα να βγάλουν οι αγρότες της περιοχής τα τρακτέρ τους στις πλατείες των χωριών. Στη Συντονιστική Επιτροπή συμμετέχουν συνεταιριστές, αγροτοσυνδικαλιστές και αγρότες από τον Λαχανά, το Βερτίσκο, τα Κρούσια και την Ασσηρο. Οι αγρότες αναγγέλλουν ότι από σήμερα κλιμακώνουν τον αγώνα τους, κατεβάζοντας τα μηχανήματα τους στους δρόμους.

Στο μεταξύ αγωνιστικά θα απαντήσουν οι αγρότες της Θεσσαλονίκης στην προσπάθεια που αναλαμβάνουν να αποπροσανατολίσουν τον αγώνα τους κάποιες δυνάμεις της ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ. Σήμερα στις 6.30 το απόγευμα γίνεται συνάντηση στο υπουργείο Μακεδονίας -Θράκης εκπροσώπων των δύο παραπάνω οργανώσεων με τον υπουργό Γεωργίας Γ.Δρυ. Οι λόγοι της πρωτοβουλίας αυτής είναι φυσικά μία «πυροσβεστικού» τύπου παρέμβαση, μήπως και αναστείλουν οι αγρότες τις κινητοποιήσεις τους. Μια προσπάθεια που θα πέσει στο κενό, καθώς επικρατεί μεγάλη αγανάκτηση ανάμεσα στην αγροτιά και καμία παραπλανητική κίνηση δεν μπορεί να ανακόψει το κλίμα αυτό.

Με προκήρυξή της, η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση καλεί όλους τους αγρότες να παρατάξουν τα τρακτέρ τους στις 26 και 27 Γενάρη στις πλατείες των χωριών και στις 28 στους δρόμους. «Μεγάλη βοήθεια στην αντιαγροτική πολιτική, ρόλο πέμπτης φάλαγγας για την υπονόμευση των αγώνων τους έπαιξαν και παίζουν οι ηγεσίες της ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ, ΠΑΣΕΓΕΣ. Αυτές ξεπούλησαν τους ηρωικούς αγώνες του 95-96 στην πιο κρίσιμη φάση τους και το ίδιο επιχειρούν και σήμερα με τη συκοφάντηση των αγώνων μας, με τη διάσπαση των κινητοποιήσεών μας. Γι' αυτό απαραίτητη προϋπόθεση για να δυναμώσουν οι κινητοποιήσεις και να έχουν επιτυχία οι αγώνες μας είναι να απομονωθούν οι ξεπουλημένοι της ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ, ΠΑΣΕΓΕΣ», τονίζεται στην προκήρυξη της ΠΑΣΥ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ