Τρίτη 23 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ηττες των σοσιαλδημοκρατών

Γρηγοριάδης Κώστας

Στα τέλη της περασμένης βδομάδας, ο Τόνι Μπλερ γνώρισε μια συντριπτική ήττα, καθώς στις επαναληπτικές εκλογές μιας εκλογικής περιφέρειας του Λονδίνου, που ήταν προπύργιο των Εργατικών, νίκησε η 29χρονη υποψήφια των Ελεύθερων Δημοκρατών, ενώ το κόμμα του Βρετανού πρωθυπουργού ήρθε τρίτο, χάνοντας το ήμισυ και πλέον της εκλογικής του δύναμης.

Προχτές, Κυριακή, ήταν η σειρά του Σρέντερ. Στις εκλογές, που πραγματοποιήθηκαν στο κρατίδιο της Βαυαρίας - το δεύτερο σε μέγεθος της Γερμανίας - οι σοσιαλδημοκράτες έπεσαν περισσότερο από 10 μονάδες, παίρνοντας τελικά 19%, που είναι και το μικρότερο ποσοστό που έχουν αποσπάσει στην περιοχή αυτή από το Β` Παγκόσμιο Πόλεμο. Βέβαια, η νίκη της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης του Στόιμπερ (πήρε 61%) δε συνεπάγεται τίποτε το καλό για τους Γερμανούς εργαζόμενους. Οσο διαρκούσαν οι εκλογές στα γερμανικά κρατίδια - έγιναν τρεις από τον περασμένο Φλεβάρη - η Χριστιανοκοινωνική Ενωση πρόσφερε με πολλή φειδώ τη συμφωνία της στις προωθούμενες από την κυβέρνηση των Σοσιαλδημοκρατών και των Πράσινων αντεργατικές διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Συμφωνία, που ήταν απαραίτητη, αφού διαθέτει την πλειοψηφία στην Ανω Βουλή της χώρας. Τώρα, που τέλειωσαν οι εκλογικές αναμετρήσεις στα κρατίδια - σημειώνουν Γερμανοί αναλυτές - οι χριστιανοδημοκράτες θα αλλάξουν στάση και θα δώσουν «πράσινο» φως στη διαβόητη «Ατζέντα 2010» του Σρέντερ, που αφορά στις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις στους τομείς της Υγείας, των εργασιακών σχέσεων, της φορολογίας και των συντάξεων.

Το ερώτημα...

Τόσες και τόσες δημοσκοπήσεις έγιναν τον τελευταίο καιρό κι απ' ό,τι μαθαίνουμε, άλλες τόσες βρίσκονται σε εξέλιξη. Αναρωτιόμαστε, λοιπόν, γιατί οι εταιρίες, που τις κάνουν, δε βάζουν και το εξής ερώτημα: Πόσες διαφορές πιστεύετε, πως έχει η πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ; Πολλές, αρκετές, λίγες ή πολύ λίγες; Απ' όσες δημοσίευσαν ήδη τα αποτελέσματα των ερευνών τους, μόνο μια συμπεριλάμβανε σ' αυτές μια σχετική ερώτηση. Δεν τους ενδιαφέρει, άραγε, τι άποψη έχουν οι εργαζόμενοι για το ζήτημα αυτό; Δε νομίζουμε. Το αντίθετο, μάλλον, θα συμβαίνει. Αποκλείεται, επίσης, να μην έχουν σκεφτεί το ερώτημα αυτό τα επιτελεία των αντίστοιχων εταιριών. Προφανώς, δυο πράγματα συμβαίνουν: Είτε, οι παραγγέλλοντες τις δημοσκοπήσεις, δε θέλουν ούτε ν' ακούσουν, για τέτοια ερωτήματα ή το θέτουν, αλλά δε δίνουν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των σχετικών απαντήσεων. Πιστεύουμε, ότι οι λόγοι είναι κατανοητοί στον καθένα...

Πικρίες...

«Το "όχι " των Σουηδών αφήνει πίσω του μια διαιρεμένη χώρα και μια πικρή γεύση στην υπόλοιπη Ευρώπη», λέει η Ελληνίδα κοινοτική επίτροπος Αννα Διαμαντοπούλου, σε συνέντευξή της, στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία».

Αναρωτιόμαστε, λοιπόν, αν θα 'λεγε τα ίδια περί διαίρεσης, στο ενδεχόμενο που τα αποτελέσματα ήταν ακριβώς αντίθετα και, συγκεκριμένα, 56% υπέρ του «ναι» και 42% υπέρ του «όχι». Σε ό,τι αφορά δε στην πικρία, απ' όσα ξέρουμε εμείς, οι βιομήχανοι και λοιποί «έχοντες και κατέχοντες» της Σουηδίας πικράθηκαν από το αποτέλεσμα, όπως και οι απανταχού στην ΕΕ συνάδελφοί τους. Αντε και οι «καρεκλοκένταυροι» των Βρυξελλών. Οι ευρωπαϊκοί λαοί καθόλου δε στενοχωρέθηκαν...

Δε βρίσκει διαφορές η πλειοψηφία

Η μία δημοσκόπηση, πάντως, που δημοσιοποίησε ποσοστά απαντήσεων στο ερώτημα «Διαφέρουν πολύ, αρκετά, λίγο, καθόλου», έδωσε τις εξής αντίστοιχα απαντήσεις σε διάφορους τομείς της πολιτικής (εξωτερική, οικονομική, παιδεία, δημόσια τάξη και ασφάλεια, απασχόληση και ανεργία, υγεία και πρόνοια).

Πολύ διαφέρουν απαντά το 13% έως 13,9% των ερωτηθέντων. Αρκετά το 24,3% έως 28%. Λίγο το 23,1% έως 26% και καθόλου το 27,1% έως 30,4%. Με άλλα λόγια, γύρω στο 54% των ερωτηθέντων θεωρούν πως το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ διαφέρουν λίγο έως καθόλου στους προαναφερόμενους τομείς της πολιτικής, ενώ γύρω στο 40% θεωρεί πως έχουν αρκετές έως πολλές διαφορές. Τα σχόλια περιττεύουν...

Επιχείρηση χειραγώγησης

Κατακλύστηκε η επικαιρότητα από τις δημοσκοπήσεις και τις αναλύσεις των αποτελεσμάτων τους. Ενα ακόμη δείγμα ότι διανύουμε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, με όλα τα γνωστά από το παρελθόν χαρακτηριστικά. Μεταξύ αυτών, και η «αξιοποίηση» των γκάλοπ, όχι για να καταγραφούν οι τάσεις και η δυναμική των εξελίξεων στην «κοινή γνώμη», αλλά περισσότερο για τη χειραγώγηση και τη διαμόρφωσή της.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, είδαν το φως της δημοσιότητας τα αποτελέσματα τεσσάρων δημοσκοπήσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι και οι τέσσερις δίνουν τη δυνατότητα διπλής και τριπλής ανάγνωσης, με αποτέλεσμα, τόσο η Νέα Δημοκρατία, όσο και το ΠΑΣΟΚ να δηλώνουν αισιοδοξία για την τελική νίκη. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η διαφορά υπέρ της ΝΔ καταγράφεται σε ποσοστά από 6 έως 7,5%. Ομως, η σμίκρυνση της διαφοράς τον τελευταίο μήνα και το προβάδισμα του κ. Σημίτη, στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, δίνουν τη δυνατότητα στο κυβερνητικό επιτελείο να βλέπει το ποτήρι μισοάδειο και να εκτιμά ότι υπάρχουν περιθώρια ανάκαμψης.

Οι εκπρόσωποι των δύο κομμάτων, που συνεταιρίζονται υπό την κοινή στέγη του δικομματισμού, παραβλέπουν, ωστόσο, κάποια ουσιαστικά στοιχεία αυτών των μετρήσεων. Οπως, ότι η πλειοψηφία αναγνωρίζει πλέον πως η πολιτική των δύο κομμάτων είναι η ίδια. Με ποσοστά από 53 έως 56%, οι ερωτηθέντες εκτιμούν ότι η διαφορά πολιτικής μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι ελάχιστη, έως ανύπαρκτη.

Δεν αρκεί, όμως, να διαπιστώνει κανείς την πολιτική ταύτιση των δύο συνεταίρων του δικομματισμού. Για τους εργαζόμενους, η τιμωρία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ δε θα έχει κανένα νόημα, αν εκφραστεί με ψήφο υπέρ της ΝΔ, αφού γνωρίζουν ότι θα ακολουθήσει την ίδια πολιτική. Στις επερχόμενες εκλογές πρέπει να κλείσουν τους λογαριασμούς τους, όχι μόνο με την πολιτική αυτή, αλλά και με τους επίδοξους διαχειριστές της. Οι εκλογές αυτές μπορούν να οδηγήσουν σε μια αποφασιστική στροφή των λαϊκών στρωμάτων, στο γύρισμα της σελίδας.

Για τον εργάτη, τον υπάλληλο, τον άνεργο, τον συνταξιούχο, τον φτωχομεσαίο αγρότη, τον μικρομεσαίο επαγγελματία, το νέο, είναι ζήτημα τιμής και αξιοπρέπειας να σπάσουν τώρα το φαύλο κύκλο της δικομματικής συμπαιγνίας. Οι αγώνες τους και οι αγωνίες τους δεν μπορούν να χωρέσουν στα διλήμματα των δύο κομμάτων και στην αναπαραγωγή τους από τις δημοσκοπήσεις. Οι εκλογές είναι μια καλή ευκαιρία, για να γίνει η αρχή. Κάθε ψήφος που φεύγει από το μαντρί του δικομματισμού είναι ένα βήμα προόδου, κάθε ψήφος στο ΚΚΕ είναι εγγύηση για μια πορεία νίκης των λαϊκών συμφερόντων.

Τα βενζινοκίνητα...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΧΑΜΟΣ γινόταν την Κυριακή το απόγευμα και μέχρι αργά το βράδυ στους δρόμους της Αθήνας -αλλά και αλλων πόλεων- που βρίσκονταν κοντά σε ανοιχτό βενζινάδικο. Χιλιάδες ιδιοκτήτες επιβατηγών ΙΧ και άλλων αυτοκινήτων προσπαθούσαν να προμηθευτούν βενζίνη και να φουλάρουν τα ντεπόζιτά τους, καθώς η είδηση της επ' αόριστον απεργίας των βενζινοπωλών από τα ξημερώματα της Δευτέρας είχε προκαλέσει ήδη γενικό πανικό - φρόντισαν γι' αυτό τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ και ιδιαίτερα οι τηλεοράσεις...

Κανένας, όμως, δεν ήξερε, γιατί ακριβώς η Ομοσπονδία των Βενζινοπωλών προχωρούσε στη νέα απεργιακή κινητοποίηση. Πλανιόταν στον αέρα, βέβαια, μια γενική αίσθηση πως η κυβέρνηση υπαναχώρησε από την προ ολίγων βδομάδων συμφωνία της με τους βενζινοπώλες, αλλά τίποτε το συγκεκριμένο και χειροπιαστό δε μεταδιδόταν από τα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις. Και δε νομίζουμε πως γι' αυτό έφταιγαν οι όποιοι συνάδελφοι δημοσιογράφοι.

Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, από την πλευρά τους, έλεγαν πως πρόκειται για παρεξήγηση και ισχυρίζονταν ότι δεν έχουν πάρει πίσω το παραμικρό απ' όσα είχαν συμφωνηθεί.

Δύσκολα, όμως, γίνονταν πιστευτοί, όταν οι πάντες γνωρίζουν ότι έτσι κορόιδεψε τους πανεπιστημιακούς, τους καθηγητές μέσης εκπαίδευσης και τους δασκάλους. Κι ακόμη περισσότερο, γιατί δεν έδιναν την παραμικρή εξήγηση στο ερώτημα, γιατί δε φρόντιζαν να λύσουν την παρεξήγηση από το Σάββατο - όταν πρωτακούστηκε για απεργία - ή, τέλος πάντων, την Κυριακή, ώστε να αποσοβηθεί η ταλαιπωρία χιλιάδων και χιλιάδων ιδιοκτητών αυτοκινήτων και οδηγών.

Με λίγα λόγια, και οι μεν και οι δε είχαν μια τακτική και μια συμπεριφορά, σα να ήθελαν σώνει και καλά να γίνει η απεργία. Και μπορεί, βέβαια, με το τέλος της σύσκεψης στο υπουργείο Ανάπτυξης, η οποία - τη στιγμή που γράφονται οι γραμμές αυτές - συνεχίζονταν για τρεις και πλέον ώρες, να φωτιστούμε λίγο περισσότερο για όλα τα παραπάνω, αλλά η ουσία τους παραμένει.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Οπως και τα πολλά και διάφορα ερωτήματα, τόσο για την τακτική των κυβερνώντων, όσο και γι' αυτήν της συνδικαλιστικής ηγεσίας των βενζινοπωλών...

Η συμμαχία που συμφέρει το λαό

Παπαγεωργίου Βασίλης

Δεν έχει σημασία αν οι εκλογές θα γίνουν σε δύο ή σε τέσσερις μήνες. Το σημαντικό είναι, «όποτε κι αν γίνουν, να πληρώσουν ακριβά για την αντιλαϊκή πολιτική τους και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ». Αυτό τονίζει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξή της στη χτεσινή «Ελευθεροτυπία» και σημειώνει τα παρακάτω για την πολιτική συμμαχιών του Κόμματος: «Η πολιτική των συμμαχιών είναι αναπόσπαστο και βασικό στοιχείο της γενικής πολιτικής του ΚΚΕ, όπως είναι και κάθε κόμματος. Το ζήτημα βρίσκεται στο ποιας κατεύθυνσης συμμαχίες επιδιώκει η κάθε πολιτική δύναμη, άρα και για ποιον σκοπό. Το ΚΚΕ πιστεύει ότι η συμμαχία που ανταποκρίνεται στα λαϊκά συμφέροντα είναι εκείνη που συγκροτείται στη βάση της ιδεολογικοπολιτικής και οργανωτικής αντιπαράθεσης με τον ιμπεριαλισμό, με το μεγάλο κεφάλαιο, τα κόμματά του και την πολιτική του. Δηλαδή την ΟΝΕ, το ΝΑΤΟ, τη λεγόμενη σύγκλιση, το Μάαστριχτ κλπ. Η εργατική τάξη και τα μικρομεσαία στρώματα των αγροτών και των επαγγελματοβιοτεχνών σε μια γερή συμμαχία, που θα στοχεύει στην ανατροπή της πολιτικής που οξύνει την πόλωση πλούτος - φτώχεια, που θα στοχεύει στην εξουσία. Θα υπάρξουν ανακατατάξεις και στο πολιτικό επίπεδο και βεβαίως θα προκύψουν πολιτικές δυνάμεις που θα συνεργαστούν με το ΚΚΕ στα πλαίσια του λαϊκού μετώπου.

Η πολιτική του ΚΚΕ αυτή την προοπτική προσπαθεί να οικοδομήσει και με επιμέρους συνεργασίες σε όλους τους τομείς».

Γερό αποκούμπι

Αυτή τη φορά περιμένετε κάποια καλύτερα αποτελέσματα από αυτά των προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων, ρωτά ο δημοσιογράφος και η απάντηση της Αλ. Παπαρήγα: «Είμαστε αισιόδοξοι, αλλά και δεν εφησυχάζουμε. Γνωρίζουμε, έχουμε μεγάλη πείρα, μέσα σε ποιες συνθήκες καλείται κάθε φορά ο λαός να ψηφίσει, πόσα εμπόδια έχει να υπερπηδήσει: ψευτοδιλήμματα, εκβιασμούς. Καλλιεργείται συστηματικά η μοιρολατρία, η ηττοπάθεια, η συνεχής μείωση των απαιτήσεων των εργαζομένων. Να μην κρίνουν και να διεκδικούν με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους, αλλά με βάση το "υπάρχουν και χειρότερα".

Στις εκλογές θα φανεί αν δυναμώνει το ριζοσπαστικό ρεύμα στο λαό, γεγονός που πρέπει να εκφραστεί με την ενίσχυση του ΚΚΕ. Οποιος θέλει να έχει γερό αποκούμπι στα ακόμη χειρότερα που θα έρθουν, είτε είναι το ΠΑΣΟΚ είτε η ΝΔ στην κυβέρνηση, πρέπει να ψηφίσει το ΚΚΕ. Ετσι θ' αλλάξει το πολιτικό κλίμα, θα υπάρξει ηθική ανάταση, θα διαμορφωθούν προϋποθέσεις να προωθηθεί η συμμαχία των αντιιμπεριαλιστικών αντιμονοπωλιακών δυνάμεων.

Αισιοδοξούμε, λοιπόν, γιατί προειδοποιήσαμε και δεν κρύψαμε από το λαό τι θα σημάνει γι' αυτόν η απελευθέρωση των αγορών, το Σύμφωνο Σταθερότητας, αλλά και ότι έρχονται πόλεμοι. Αλλοι πρέπει να λογοδοτήσουν, που απέκρυψαν την αλήθεια».

«Διαγωνισμός απατεώνων»

Κλίμα προεκλογικών παροχών προς όλους, επιχειρεί να διαμορφώσει η κυβέρνηση, ελπίζοντας ότι έτσι θα καταφέρει να δελεάσει και, τελικά, να συγκρατήσει όσους από τους ψηφοφόρους του κυβερνώντος κόμματος θέλουν να το εγκαταλείψουν στις ερχόμενες εκλογές. Σ' αυτό αποσκοπούν οι υποσχέσεις του πρωθυπουργού, αλλά και η ενεργοποίηση του ΠΑΣΟΚ, που οργανώνει εξορμήσεις στελεχών της κυβέρνησης και ξεκινάει τη συγκέντρωση και την ιεράρχηση των «τοπικών ρουσφετιών» και τη διαδικασία κατάρτισης των ψηφοδελτίων.

Από την άλλη, η ΝΔ προετοιμάζεται αναλόγως - προεκλογικές σκοπιμότητες εξυπηρετεί και το ταξίδι του Κ. Καραμανλή με το τρένο και τη συνοδεία των τηλεοπτικών καναλιών - ελπίζοντας να καταλήξουν σ' αυτήν οι αποχωρούντες του ΠΑΣΟΚ.

Τα δυο κόμματα θα κάνουν ό,τι μπορούν, για να κρατήσουν τους ψηφοφόρους στα «δόκανα» του δικομματισμού, μετατρέποντας τις ερχόμενες εκλογές σε «διαγωνισμό» προεκλογικής ψευτιάς και απατεωνιάς. Ο μεταξύ τους «αγώνας» για την εξουσία θα είναι σκληρός, αλλά το αποτέλεσμά του δεν αφορά στη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, που πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως, όποιο από τα δυο κόμματα κερδίσει, τίποτα δε θ' αλλάξει υπέρ του λαού μας. Επομένως, όσο πιο πολλοί «δραπετεύσουν» από τη «δικομματική φυλακή», τόσο το καλύτερο...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αλληλεγγύη στο λαό της Παλαιστίνης

Κάποιοι μίλησαν για «άστοχη ενέργεια» των Ισραηλινών, κάποιοι για «πολιτική τρέλα...». Η πραγματικότητα όμως, που επιχειρεί να επιβάλει ο ιμπεριαλισμός, αποδείχνει πως αυτό που φαίνεται «άστοχο» είναι ιδιαίτερα ...εύστοχο και πολύ ...λογικό, όταν εξυπηρετεί τα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Ο λόγος γίνεται για την «ξαφνική» ανακοίνωση, με τον πιο επίσημο τρόπο, από την ισραηλινή κυβέρνηση των σχεδίων «απαλλαγής» του Γ. Αραφάτ και την αντικειμενική κλιμάκωση της σύγκρουσης, που σημαίνει μια τέτοια απόφαση.

Αποδείχτηκε με τον πιο χειροπιαστό τρόπο, πως δεν της «ξέφυγε» της ισραηλινής κυβέρνησης, ούτε είναι μια «υπερβολή» - αποτέλεσμα των συσχετισμών, που την απαρτίζουν. Η στάση των ΗΠΑ, να προβάλει βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε πρόταση καταδίκης της πρότασης «απαλλαγής» του Γ. Αραφάτ και οι δηλώσεις του ίδιου του Προέδρου Μπους που ακολούθησαν, περί «αποτυχημένου ηγέτη», ουσιαστικά, αποκάλυψαν τους πραγματικούς ενόχους. Αποκάλυψαν, δηλαδή, ποιοι σιγοντάρουν τους Ισραηλινούς να προκαλούν τα αδιέξοδα και ποιοι υπαγορεύουν όλα αυτά, που από μόνα τους φαίνονται ίσως «παράλογα» και σε περιπτώσεις «υπερβολικά». Αυτοί, οι οποίοι, στην πραγματικότητα, σκοτώνουν καθημερινά τα παιδιά της Παλαιστίνης και τρομοκρατούν ολόκληρη την περιοχή, είναι οι ΗΠΑ. Αυτοί είναι, που εξοπλίζουν το στρατό του Ισραήλ και ενθαρρύνουν τη διαιώνιση της κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών, προκειμένου να ελέγχουν την περιοχή.

Αυτές τις μέρες, συμπληρώνονται τρία χρόνια απ' όταν ξεκίνησε η δεύτερη εξέγερση των Παλαιστινίων. Η δεύτερη Ιντιφάντα. Αγωνίζονται για την απελευθέρωση των εδαφών τους από τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις, την κατοχύρωση της εθνικής τους ανεξαρτησίας και την εξασφάλιση συνθηκών για την επιβίωσή τους. Ο ιμπεριαλισμός των ΗΠΑ, που χρησιμοποιεί σαν όργανό του τον ισραηλινό στρατό, είναι άμεσα συνυπεύθυνος για τις μαζικές σφαγές, τις δολοφονίες μικρών παιδιών, το ξεκλήρισμα των οικογενειών, την καταπάτηση καινούριων εδαφών, τη διαιώνιση της τρομοκρατίας. Την ίδια ώρα, επιβάλλοντας και τη διπλωματία του τρόμου, προωθούν ακόμα χειρότερα αδιέξοδα για το λαό της Παλαιστίνης. Επιδιώκουν να τον έχουν πάντα στη γωνία και κατηγορούμενο. Τέτοιο σχέδιο ήταν, για παράδειγμα, ο περίφημος «Οδικός Χάρτης», που προώθησαν οι ΗΠΑ με τους άλλους ιμπεριαλιστές του κουαρτέτου (ΕΕ, ΟΗΕ, Ρωσία).

Ο αγώνας των Παλαιστινίων, αυτοί οι νεαροί με τις πέτρες ενάντια στα τανκς του ισραηλινού στρατού, έχει να αντιμετωπίσει τα σχέδια του ιμπεριαλισμού για ολόκληρη την περιοχή. Γι' αυτό δεν είναι μόνο δικός τους αυτός ο αγώνας, αλλά είναι όλων των λαών, που μάχονται ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Η αλληλεγγύη σ' αυτήν την πάλη επιβάλλεται σε όλους μας. Μεθαύριο, την Πέμπτη 25 Σεπτέμβρη, η ΕΕΔΥΕ έχει προγραμματίσει συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Να μη λείψει κανείς!



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ