Τετάρτη 23 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Σύγχρονη» σαπίλα

«...επιτρέπει για τη μέση εργάσιμη μέρα 10 ώρες και συγκεκριμένα για τις πρώτες 5 μέρες της εβδομάδας 12 ώρες εργασίας (...) και 8 ώρες για το Σάββατο». Δεν πρόκειται για κάποια ανάλυση - παρουσίαση του αντεργατικού εκτρώματος που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση της ΝΔ, εμπλουτίζοντας προηγούμενους νόμους δικούς της, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ για τη διευθέτηση. Είναι απόσπασμα από τον πρώτο τόμο του «Κεφαλαίου», όπου ο Μαρξ παρουσιάζει τον «Factory Act» («νόμος για τα εργοστάσια») που ψηφίστηκε 171 χρόνια πριν, στην Αγγλία, το 1850! Είναι κι αυτό μια απόδειξη για το πόσο παλιό και σάπιο είναι το δήθεν «σύγχρονο» που πλασάρουν σήμερα όλες οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου. Και κάτι ακόμα: Τότε, δύο αιώνες πριν, επιθεωρητής Εργασίας αναφέρει πως όταν διαπίστωναν παραβιάσεις ακόμα κι αυτού του εξαντλητικού ωραρίου, οι εργοδότες δικαιολογούνταν πως «οι εργάτες δεν θέλουν τάχα με κανέναν τρόπο να εγκαταλείψουν το εργοστάσιο και ότι χρειάζεται να ασκηθεί βία για να σταματήσουν τη δουλειά»! Πόσο, αλήθεια, διαφέρει το γελοίο τούτο επιχείρημα με το «σύγχρονο» επιχείρημα του υπουργού Εργασίας ότι ο εργαζόμενος θα ζητάει «οικειοθελώς» να δουλέψει παραπάνω χωρίς να πληρώνεται; Ο ...εκσυγχρονισμός σε όλο του το μεγαλείο!

Χωρίς...

Ενα «de ja vou», σαν κακοστημένη φάρσα του περσινού καλοκαιριού, θυμίζουν οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για την εξέλιξη της πανδημίας. Τι κι αν οι εμβολιασμένοι μετά από 7 μήνες είναι κάτω από το 50%, εξαιτίας των καθυστερήσεων στην παραγωγή και διανομή των εμβολίων, που γίνεται με κριτήριο το κέρδος των φαρμακοβιομηχανιών και όχι τις λαϊκές ανάγκες... Η κυβέρνηση τα βλέπει όλα «καλώς καμωμένα», ανάβει πράσινο φως για να επισκεφτούν τη χώρα μας τουρίστες εμβολιασμένοι και με άλλα σκευάσματα, που δεν έχει εγκρίνει η ΕΕ και γι' αυτό δεν τα προμηθεύεται η ίδια. Κι από την άλλη, κουνάει το δάχτυλο της «ατομικής ευθύνης», την ώρα που οι παραδοχές της για το πώς έχει χειριστεί μια σειρά από αντενδείξεις των εμβολίων αποκαλύπτουν ότι το ζήτημα του εμβολιασμού όχι μόνο δεν μπορεί να είναι «ατομική υπόθεση», αλλά θα πρέπει απαραίτητα να περιλαμβάνει πολύ περισσότερα σε ό,τι αφορά την ιατρική παρακολούθηση πριν και μετά.

... διακοπές

Προσπερνώντας όλα αυτά, και ενώ η επιστημονική κοινότητα προειδοποιεί για νέο κύμα έξαρσης από Σεπτέμβρη, την ώρα που η έξαρση σε άλλες χώρες, ακόμα κι εκεί που έχει προχωρήσει περισσότερο ο εμβολιασμός, προειδοποιεί για τις μεταλλάξεις, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν παίρνει κανένα επιπλέον μέτρο ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας και επίταξης του ιδιωτικού τομέα, αλλά προσποιείται ότι ξεμπερδέψαμε και ετοιμάζεται για το «νέο» ακόμα πιο εμπορευματοποιημένο ΕΣΥ, με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα. Και παράλληλα ανάβει «πράσινο φως» ώστε τα όποια υγειονομικά πρωτόκολλα για τον Τουρισμό να γίνονται ...«ελβετικό τυρί», όπως επιτάσσουν τα συμφέροντα των τουρ οπερέιτορ, των εφοπλιστών, των μεγαλοξενοδόχων, με μόνο «πιστοποιητικό» ασφαλείας τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Σε αντίθεση με το κλίμα εφησυχασμού, η πάλη για την υγεία του λαού επιβάλλεται να μην κάνει διακοπές.

Επεα πτερόεντα

Ενα στα πέντε παιδιά στη χώρα μας υποβάλλονται στο μαρτύριο των υλικών στερήσεων και αδυνατούν να καλύψουν αυτά και οι οικογένειές τους βασικές ανάγκες σε αγαθά και υπηρεσίες. Αυτό είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα έρευνας της ΕΛΣΤΑΤ για τις συνθήκες διαβίωσης του πληθυσμού. Οπως μάλιστα σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, «προκύπτει ότι η στέρηση βασικών αγαθών και υπηρεσιών (δυσκολία ανταπόκρισης στην πληρωμή έκτακτων οικονομικών αναγκών, αδυναμία κάλυψης εξόδων για διακοπές μίας εβδομάδας το χρόνο, αδυναμία διατροφής που να περιλαμβάνει κάθε δεύτερη ημέρα κοτόπουλο, κρέας ή ψάρι, αδυναμία πληρωμής για ικανοποιητική θέρμανση της κατοικίας, έλλειψη βασικών αγαθών, όπως πλυντήριο ρούχων, έγχρωμη τηλεόραση, τηλέφωνο, αυτοκίνητο, αδυναμία αποπληρωμής δανείων ή αγορών με δόσεις, δυσκολίες στην πληρωμή πάγιων λογαριασμών), δεν αφορά μόνο το φτωχό πληθυσμό, αλλά και μέρος του μη φτωχού πληθυσμού», με τη σχετικότητα βέβαια που έχουν οι ορισμοί και η κατηγοριοποίηση της ΕΛΣΤΑΤ. Το ενδιαφέρον ωστόσο της έρευνας εστιάζεται στην ηλικιακή κατηγορία έως 17 ετών, όπου το 2020 καταγράφεται αύξηση της υλικής στέρησης κατά 2,1 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2019, στο 19,7%. Το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 11,9% το 2009, αποκαλύπτοντας τη δραματική χειροτέρευση της κατάστασης χιλιάδων λαϊκών οικογενειών στα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης, με κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, αλλά και τα «έπεα πτερόεντα» του ΣΥΡΙΖΑ περί «δίκαιης ανάπτυξης» την περίοδο της δικής του διακυβέρνησης, μέχρι το καλοκαίρι του 2019.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1789 Ο βασιλιάς της Γαλλίας Λουδοβίκος 16ος εμφανίζεται μπροστά στους αντιπροσώπους των γενικών τάξεων και διατάσσει κάθε τάξη να συνεδριάσει χωριστά. Οι αντιπρόσωποι μένουν στις θέσεις τους. Ο εκπρόσωπος της τρίτης τάξης, κόμης ντε Μιραμπό, απαντά: «Φύγετε! Πηγαίνετε να πείτε σ' αυτόν που σας έστειλε πως είμαστε εδώ με την ψήφο του λαού και δεν θα φύγουμε παρά μόνο με τη βία». Τρεις βδομάδες αργότερα, η πτώση της Βαστίλης θα επισημοποιούσε τη Γαλλική αστική Επανάσταση.

1848 Η εργατιά του Παρισιού εξεγείρεται ενάντια στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης (23 - 26/6/1848). Στις οδομαχίες 40.000 - 45.000 εργάτες συγκρούστηκαν με σχεδόν 250.000 άνδρες του στρατού και της εθνοφρουράς και παρά την ηρωική τους στάση, η εξέγερση καταπνίγηκε στο αίμα. Στην ήττα συνέδραμαν το γεγονός ότι η εξέγερση δεν γενικεύτηκε και στην υπόλοιπη χώρα, οι ταλαντεύσεις των μικροαστικών στρωμάτων και η παθητική στάση που επέδειξαν οι αγρότες.

1901 Πεθαίνει ο σατιρικός ποιητής και συγγραφέας Ανδρέας Λασκαράτος.

1933 Τριακόσιες εργάτριες του 5ου εργοστασίου υφαντουργίας του Ρετσίνα στο Φάληρο κατεβαίνουν σε απεργία με αιτήματα την αύξηση των μισθών, το σταμάτημα των προστίμων και την εφαρμογή του 8ωρου. Τις επόμενες 5 μέρες η απεργία επεκτάθηκε και στα υπόλοιπα υφαντουργεία, ενώ έληξε μετά από 27 μέρες, με τις απεργούς να πετυχαίνουν αυξήσεις 10% στα μεροκάματα.

1941 Με απόφαση του Συμβουλίου Επιτρόπων του Λαού της ΕΣΣΔ και της ΚΕ του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος (μπολσεβίκοι) συγκροτείται το Στρατηγείο της Ανώτατης Διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων της ΕΣΣΔ.

1944 Γερμανοί και ταγματασφαλίτες χτυπούν το σανατόριο του Ασβεστοχωρίου στη Θεσσαλονίκη με αποτέλεσμα το θάνατο ενός και τον τραυματισμό πολλών φυματικών. Τριακόσιοι πιάστηκαν και κλείστηκαν στο στρατόπεδο «Παύλου Μελά», απ' όπου απελευθερώθηκαν μετά από τη λαϊκή κατακραυγή και κινητοποίηση.

1944 Ξεκινά μεγάλη επίθεση του Κόκκινου Στρατού στην κατεχόμενη από τους ναζί Λευκορωσία.

1983 Η κυβέρνηση της ΟΔ Γερμανίας (Δυτικής) ανακοινώνει ότι θα δώσει χρηματικό «δώρο» ύψους 10.500 μάρκων σε όποιον ξένο εργάτη αποφασίσει να γυρίσει στην πατρίδα του.

1996 Πεθαίνει ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Παπανδρέου.

2005 Πεθαίνει ο ποιητής Μανόλης Αναγνωστάκης.

...και σαν χτες

1633 Η Ιερά Εξέταση καταδικάζει τον Γαλιλαίο σε φυλάκιση ως αιρετικό, επειδή είχε υποστηρίξει ότι η Γη κινείται γύρω από τον Ηλιο.

1837 Γεννιέται ο Γερμανός αρχιτέκτονας Ερνέστος Τσίλερ, ο οποίος σχεδίασε πάνω από 500 κτίρια στην Αθήνα και τα περίχωρα.

1921 Αρχίζει στη Μόσχα το 3ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς (22/6 - 12/7/1921). Σε αυτό πήραν μέρος 605 αντιπρόσωποι από 52 χώρες.

1940 Επειτα από μόλις 6 βδομάδες πολεμικών συγκρούσεων η Γαλλία παραδίδεται στη ναζιστική Γερμανία.

1941 Οι δυνάμεις του «Αξονα» αρχίζουν την επίθεση κατά της Σοβιετικής Ενωσης («Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα»). Οι επιτιθέμενοι (συνολικά 7 χώρες: Γερμανία, Ρουμανία, Ιταλία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Κροατία και Φινλανδία) παρατάσσουν 3,8 εκατομμύρια στρατιώτες στη μάχη, απέναντι σε μόλις 2,7 εκατομμύρια Σοβιετικούς. Ξεκινά ο Μεγάλος Πατριωτικός Πόλεμος.

1955 Συνέρχεται στο Ελσίνκι το Παγκόσμιο Συνέδριο για την Ειρήνη (22 - 29/6/1955).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ