Κυριακή 23 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οι βλέψεις της ελληνικής άρχουσας τάξης

«Το Ισραήλ και η Ελλάδα είναι δύο χώρες οι οποίες είναι σταθεροί παράγοντες σε αυτή την ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου(...) οι δύο κυβερνήσεις των χωρών μας έχουν τη βούληση να διευρύνουν περισσότερο και να βελτιώσουν τη διμερή μας συνεργασία σε όλους τους τομείς (...) η συνεργασία στο στρατιωτικό τομέα διαμορφώνει όρους σταθερότητας και ασφάλειας για ολόκληρη τη γειτονιά μας. Φέρνουμε τα δύο αμυντικά συστήματα πιο κοντά το ένα στο άλλο, με σκοπό να αναλάβουμε νέο ρόλο στο πλαίσιο των στόχων μας για την περιοχή, που είναι η ειρήνη, η συνεργασία και η σταθερότητα», είπε ο υπουργός Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, στη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Avigdor Lieberman, ο οποίος επισκέφτηκε την Αθήνα. Οταν ακούν τέτοια οι εργαζόμενοι, να κουμπώνονται. Η Ιστορία έχει δείξει ότι όταν η αστική τάξη στην Ελλάδα αναζητά αναβαθμισμένο ρόλο στην ιμπεριαλιστική - πολεμική δράση, την πληρώνει ο λαός.

Λαϊκή επαγρύπνηση

Πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα οι συνεκπαιδεύσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με αυτές των ΗΠΑ. Προχτές έγινε σεμινάριο εκπαίδευσης προσωπικού που στελεχώνει αγήματα νηοψιών. Συνεκπαιδεύσεις γίνονται αδιάκοπα στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής, στη Σούδα, «το διαμάντι του ΝΑΤΟ» όπως λένε. Το στρατηγείο στη Λάρισα λειτουργεί ως Κέντρο Επιχειρήσεων της ιμπεριαλιστικής επέμβασης της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Πρόσφατα έγιναν κοινές ασκήσεις αμερικανικών αεροπλάνων «F-15» στη Νότια Ελλάδα, με ελληνικά αεροσκάφη. Ενώ μονάδες του στόλου έκαναν από κοινού ασκήσεις στο Μυρτώο με το πιο σύγχρονο αεροπλανοφόρο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού και Αμερικανοί πεζοναύτες συνεκπαιδεύτηκαν με αντίστοιχες ελληνικές δυνάμεις στη Μαγνησία. Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε την πρόσφατη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας της ΕΕ, όπου παρευρέθηκε και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, στην οποία συζήτησαν για όλα τα ζητήματα της ευρύτερης περιοχής μας από την Ουκρανία, τα Βαλκάνια ως την Ανατολική Μεσόγειο. Την ίδια ώρα ο αστικός Τύπος προπαγανδίζει επιτακτικά την ανάγκη η Ελλάδα να αξιοποιήσει τη γεωστρατηγική της θέση και τη σταθερότητά της σε όφελος των συμφερόντων των αστών. Τι σημαίνουν όλα αυτά στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών; Συμμετοχή σε επεμβάσεις ή σε πιο γενικευμένους ιμπεριαλιστικούς πολέμους; Χρειάζεται λαϊκή επαγρύπνηση.

Τα τακίμια

Αντιγράφουμε σχόλιο από την «Αυγή» 21/3/2014. «Πειραματόζωο μιας συνταγής σωτηρίας από τις Βρυξέλλες με πολλά κενά και λάθη, που εφαρμόστηκε απρόθυμα και επιλεκτικά από ένα ανέτοιμο πολιτικό σύστημα, χαρακτήρισε την Ελλάδα ο Δ. Δασκαλόπουλος, πρόεδρος του ΣΕΒ και αντιπρόεδρος της Business europe στην τοποθέτησή του στην τριμερή Κοινωνική Σύνοδο Κορυφής. Προειδοποίησε μάλιστα για κίνδυνο ενός συστημικού κενού που μπορεί να λάβει εκρηκτικές διαστάσεις αφού το κοινωνικό πρόβλημα παραμένει ανοιχτή πληγή. Αναφέρθηκε στην ανάγκη μιας αλλαγής που μόνο η κοινωνία μπορεί να εγγυηθεί, εφόσον τη δει ως δικό της συμφέρον κι όχι ως έξωθεν επιβολή. Σημείωσε δε ότι με τη λιτότητα ως κυρίαρχη συνταγή και με την ανταγωνιστικότητα ως αποκλειστικό ζητούμενο η Ευρώπη δεν μπορεί να πάει πολύ μακριά, προσθέτοντας ότι στις οικονομικές εξισώσεις πρέπει να συμπεριλάβουμε τον παράγοντα λαό». Στάζει μέλι η «Αυγή» για τον ΣΕΒ. Οχι τυχαία, γιατί οι θέσεις ΣΕΒ και ΣΥΡΙΖΑ συμπίπτουν στα ζητήματα της καπιταλιστικής ανάκαμψης. Οταν λέμε ότι τα τακίμιασαν...

Κουβέντα για ΕΕ - ΚΑΠ

«Από το Κιλελέρ ξεκίνησε την προεκλογική της εκστρατεία η υποψήφια περιφερειάρχης Θεσσαλίας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη. "Η πρώτη πράξη συνειδητοποίησης των αγροτών, τότε το 1910, ήταν η δημιουργία των δικών τους οργανώσεων. Από αυτό ξεκίνησαν όλα", είπε η Η. Διώτη, επισημαίνοντας και τον βαθιά πολιτικό χαρακτήρα των επικείμενων εκλογών. Μιλώντας στο παλιό δημαρχείο Κιλελέρ, η υποψήφια περιφερειάρχης όρισε ως προτεραιότητα τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες - ανθρωπιστική κρίση, ανεργία, δυσκολία πρόσβασης στην πρωτοβάθμια υγεία, ύφεση - και όχι τα έργα βιτρίνας χωρίς περιεχόμενο. "Το δρόμο μας θα τον βρούμε με αγώνα, αλληλεγγύη, θέληση για κοινωνική δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια"». (Το ρεπορτάζ στην «Αυγή», 21/3/2014). Καλή η σημειολογία του ΣΥΡΙΖΑ για να επιδείξει αγωνιστικό προφίλ, αλλά η γραμμή του τον «καρφώνει» ως δύναμης του συστήματος. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Αυγής», στην ομιλία της η υποψήφια περιφερειάρχης Θεσσαλίας του ΣΥΡΙΖΑ δεν είπε κουβέντα για τη φιλομονοπωλιακή, άρα και αντιαγροτική, για τους φτωχούς και μεσαίους αγρότες, πολιτική της ΕΕ. Δεν είπε κουβέντα για την Κοινή Αγροτική Πολιτική που τους ξεκληρίζει. Κατά τα άλλα, υπόσχεται στους φτωχούς αγρότες λαγούς με πετραχήλια. Ο λαός να βγάλει και απ' αυτά συμπεράσματα, για να κατευθύνει την ψήφο του στην ισχυροποίηση του ΚΚΕ.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1749 Γεννιέται ο Γάλλος μαθηματικός, φυσικός και αστρονόμος Πιερ Σιμόν Λαπλάς, του οποίου οι μελέτες πάνω στη μηχανική του αστρονομικού συστήματος έδωσαν τεράστια ώθηση στην έρευνα του διαστήματος.

1821 Το Πατριαρχείο, επιφορτισμένο από το οθωμανικό καθεστώς με το καθήκον του τοποτηρητή της ευταξίας στους υπ' ευθύνη του πληθυσμούς και εχθρικό προς τα φιλελεύθερα - αστικά ιδεώδη που έφερε η Επανάσταση του 1821, επιστρατεύει το όπλο του αφορισμού (όπως είχε πράξει και στο παρελθόν στα Ορλωφικά, στις εξεγέρσεις του 1807, του 1808, κ.λπ.). Στον αφορισμό του, ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε΄ χαρακτήριζε την Επανάσταση ως «αχαριστία [...] συνοδευμένη και με πνεύμα κακοποιόν και αποστατικόν εναντίον της κοινής ημών ευεργέτιδος και τροφού, κραταιάς και αηττήτου βασιλείας», που «εμφαίνει και τρόπον αντίθεον»! Τους δε «ασεβείς πρωταίτιους», Μ. Σούτσο και Α. Υψηλάντη τους καταδίκαζε ως «συμπράκτορες φιλελεύθερους», οι οποίοι, «επιχείρησαν έργον μιαρόν, θεοστεγές και ασύνετον» και καλούσε τους πιστούς «να τους μισήτε και να τους αποστρέφεσθε». Το κείμενο διαβάστηκε από άμβωνος σε όλους τους χριστιανικούς πληθυσμούς, κάνοντας μεγάλη ζημιά στην υπόθεση του Αγώνα (ιδιαίτερα μεταξύ των αγροτικών πληθυσμών). Την ίδια στιγμή, προκάλεσε την κατακραυγή σημαντικού μέρους των καταπιεζόμενων λαών, που μέσα τους έκαιγε η φλόγα της Επανάστασης.

1903 Οι αδερφοί Ράιτ καταθέτουν αίτηση ευρεσιτεχνίας για την εφεύρεσή τους «Ιπτάμενη Μηχανή», δηλαδή το αεροπλάνο.

1910 Γεννιέται ο Ιάπωνας σκηνοθέτης Ακίρα Κουροσάβα. Ανάμεσα στις πιο γνωστές ταινίες του, «Οι επτά Σαμουράι», «Ονειρα», «Γιοτζίμπο», κ.ά.

1919 Συγκροτείται στο Μιλάνο της Ιταλίας το φασιστικό κόμμα του Μπενίτο Μουσολίνι, που αρχικά φέρει την ονομασία «Πυρήνες του Αγώνα» («Fasci de Combattimento»). Στην πρώτη του απόπειρα να εκλεγεί στο Κοινοβούλιο, το κόμμα του Μουσολίνι αποτυγχάνει παταγωδώς. Ωστόσο, η δράση του στη διάρκεια των μεγάλων απεργιακών αγώνων στην Ιταλία το 1920-1921 ενάντια στους εργάτες (με την οργάνωση εκστρατειών «τιμωρίας» κατά απεργών, συνδικαλιστών, κ.λπ.) κέρδισε την εύνοια και την ενεργό στήριξη των βιομηχάνων. Ετσι, το 1921 το κόμμα μετονομάζεται σε Εθνικό Φασιστικό Κόμμα και τον Οκτώβρη του 1922 στον απόηχο της περιβόητης «Πορείας προς τη Ρώμη» 100.000 μελανοχιτώνων, ο βασιλιάς Βίκτωρ Εμμανουήλ Γ' ορίζει τον Μουσολίνι πρωθυπουργό, παραδίδοντας έτσι την εξουσία στην ανοιχτή δικτατορία του κεφαλαίου.

1929 Δημοσιεύεται στο «Ριζοσπάστη» τηλεγράφημα του Αλβέρτου Αϊνστάιν προς την κυβέρνηση Βενιζέλου. Ο μεγάλος επιστήμονας, που ήταν και μέλος της Επιτροπής Αμύνης των Θυμάτων της Λευκής (αστικής) Τρομοκρατίας στα Βαλκάνια, διαμαρτυρόταν για την αποβολή φοιτητών από το Πανεπιστήμιο για πολιτικούς λόγους, απαιτώντας την ελευθερία της σκέψης των φοιτητών.

1937 Επειτα από 15 μέρες σκληρών μαχών, οι δυνάμεις της Δημοκρατικής Ισπανίας συντρίβουν τις υπέρτερες δυνάμεις του στρατηγού Φράνκο και της φασιστικής Ιταλίας στην Γκουανταλαχάρα (Ισπανικός Εμφύλιος). Ο Λαϊκός Στρατός της Δημοκρατικής Ισπανίας μετρούσε μόλις 20.000 μαχητές έναντι 50.000 του αντιπάλου (εκ των οποίων οι 35.000 Ιταλοί). Ακόμα μεγαλύτερη ήταν η διαφορά σε πολεμικό υλικό. Σημαντική, ωστόσο, υπήρξε η συνδρομή των σοβιετικών αρμάτων μάχης, που, παρά το εμπάργκο των Αγγλογάλλων, οι Σοβιετικοί κατάφεραν να περάσουν στη Δημοκρατική Ισπανία. Σημαντική υπήρξε επίσης η συμβολή των Διεθνών Ταξιαρχιών, στις οποίες πολέμησαν και πολλοί Ελληνες εθελοντές (λόχος «Νίκος Ζαχαριάδης»).

1956 Το Πακιστάν ανακηρύσσεται η πρώτη Ισλαμική Δημοκρατία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ