Τρίτη 23 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ» ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Το ΚΚΕ διαφωνεί ριζικά, οριζοντίως, καθέτως με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, για το οποίο θεωρεί ότι εφαρμόζει το αντιλαϊκό του πρόγραμμα. Αντιπαλεύει όμως και τη στρατηγική των κομμάτων εκείνων που προσπαθούν να παρουσιάσουν την κρίση σαν αποτέλεσμα μιας δήθεν «κακής» διαχείρισης, για να κρύψουν ότι είναι γέννημα θρέμμα του καπιταλισμού και ότι σαν τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί από τους εργαζόμενους και το λαό.

Στη βάση αυτή, η χτεσινή προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για το «Πρόγραμμα Σταθερότητας» δεν θα μπορούσε παρά να αναδείξει τις δυο στρατηγικές γραμμές που αντικειμενικά συγκρούονται στο οικονομικό και πολιτικό πεδίο. Από τη μια το ΚΚΕ και η φιλολαϊκή διέξοδος που προτείνει, με τη συγκρότηση ενός πλατιού κοινωνικού μετώπου που θα εκμεταλλευτεί την κρίση και θα προκαλέσει ρήγματα στο αστικό πολιτικό σύστημα, βάζοντας ισχυρά θεμέλια στην πάλη για την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος και της πολιτικής του εξουσίας.

Από την άλλη, το σύνολο των κομμάτων που αποτελούν πυλώνες ή κινούνται στα όρια του αστικού πολιτικού συστήματος και τα οποία είτε στηρίζουν τη γενική γραμμή πλεύσης της κυβέρνησης, όπως κάνουν ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ., είτε δεν την αμφισβητούν, όπως κάνει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, προτείνοντας μερεμέτια στο σύστημα της ταξικής εκμετάλλευσης. Εξίσου αποκαλυπτική ήταν η στάση του πρωθυπουργού και απέναντι στο αίτημα της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, να δοθούν απαντήσεις σχετικά με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση σε σχέση με το Αιγαίο και τα άλλα μέτωπα της εξωτερικής πολιτικής.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Σε περίοδο κρίσης αναδεικνύεται το ζήτημα «αστική εξουσία ή εργατική - λαϊκή εξουσία»

Η πρωτολογία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή

Χιλιάδες εργάτες παλεύουν μέσα από τα ταξικά τους συνδικάτα για να πληρώσουν την κρίση αυτοί που την προκάλεσαν
Χιλιάδες εργάτες παλεύουν μέσα από τα ταξικά τους συνδικάτα για να πληρώσουν την κρίση αυτοί που την προκάλεσαν
«Κύριε πρόεδρε, κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Ξέρετε πολύ καλά ότι διαφωνούμε ριζικά, οριζοντίως, καθέτως με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, εμείς δε φερόμαστε σαν απατημένοι σύζυγοι, δεν προσδιορίζω το φύλο του συζύγου. Με την έννοια την εξής: Το ΠΑΣΟΚ τηρεί το προεκλογικό του πρόγραμμα. Βεβαίως, υπάρχουν κάποιες τροποποιήσεις. Αν είχε υπόψη του να πάρει τα μέτρα σε ένα χρόνο, ενάμιση χρόνο, σε δύο, ορισμένα μέτρα τα παίρνει σε πέντε μήνες, σε τέσσερις. Αν είχε υπόψη του μέσα στην τετραετία να ολοκληρώσει ορισμένα αντιλαϊκά - αντεργατικά βάρβαρα μέτρα, τα παίρνει σε μικρότερο χρονικό διάστημα. 'Η, εν πάση περιπτώσει, υπάρχουν ορισμένα συν και πλην.

Και δε θα συμφωνήσω με την αυτοκριτική που πολλές φορές έχει κάνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και λέει ότι "ξέρετε, αυτά τα μέτρα αναγκαζόμαστε να τα πάρουμε και είναι έξω απ' τα ιδεολογικά μας πλαίσια". Καθόλου έξω δεν είναι. Και για άλλη μια φορά θα σας πούμε ότι αυτή η πολύκροτη και σημαντική για την εποχή της, την περίοδο, Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη, ούτε καν στο οστεοφυλάκιο δεν υπάρχει. Μέσα στα ιδεολογικά σας πλαίσια είναι και τα μέτρα που παίρνετε, προσαρμοσμένα βεβαίως στη φάση της κρίσης και στη συγκεκριμένη συγκυρία.

Εμείς είμαστε ριζικά αντίθετοι με όλα τα λεγόμενα "αντικρισιακά" μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση. Οχι γιατί είναι βάρβαρα αντιλαϊκά - βεβαίως γι' αυτό - αλλά και στην όλη γραμμή, στη στρατηγική της. Και μ' αυτή την έννοια, δεν πρόκειται να σταθούμε σε ένα ένα μέτρο που παίρνει, για τον 13ο και 14ο μισθό, για τα εργασιακά κ.λπ. Αλλωστε, δεν είναι πρωτόγνωρα μέτρα. Απλώς, να πούμε με μια φράση ότι ορισμένα απ' αυτά που παίρνετε αγγίζουν και τα όρια της πολιτικής διαστροφής. Κυριολεκτικά. Δεν είναι απλώς βάρβαρα και αντιλαϊκά. Είναι πρωτότυπα και δείχνουν κι ένα είδος πολιτικής διαστροφής.

Η κρίση δεν είναι θέμα διαχείρισης

Ούτε ένα ευρώ για την πλουτοκρατία είναι η απάντηση από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων στους εκβιασμούς του κεφαλαίου και των κομμάτων του
Ούτε ένα ευρώ για την πλουτοκρατία είναι η απάντηση από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων στους εκβιασμούς του κεφαλαίου και των κομμάτων του
Δεν πρόκειται να μπούμε στη λογική "σταθεροποίηση - ανάπτυξη", "ΔΝΤ ή ευρωενωσιακή λύση". Δεν πάμε σε λογική ευρωενωσιακή λύση ή ΔΝΤ ή να βρούμε το "παραγωγικό μοντέλο", να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της Ελλάδας ή όπως άκουσα τον κ. Τσίπρα ότι η κρίση γεννήθηκε μέσα στη στρατηγική και το παραγωγικό μοντέλο της 20ετίας. Βεβαίως υπάρχουν ειδικοί λόγοι για την 20ετία, για την όξυνση της κρίσης ή τη μορφή που εκδηλώθηκε η κρίση. Αλλά εδώ εμείς το έχουμε ξεκαθαρίσει - και είναι θέμα θεμελιακό αυτό - ότι είναι μέσα στο DNA του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος η κρίση αυτή και τουλάχιστον τρεις είχαμε πριν απ' αυτήν.

Αρχές της δεκαετίας του '90, ύφεση υπήρχε στην Ελλάδα. Ηταν παραμονές κρίσης, όχι μ' αυτή την οξύτητα που είχε τώρα, και υπήρχε και σε άλλες καπιταλιστικές χώρες. Ομως, εκείνη την περίοδο είχε διέξοδο να μεταφερθεί η κρίση που δεν την έχει τώρα. Γιατί αυτή είναι η πορεία του καπιταλιστικού συστήματος. Από κρίση σε κρίση θα βγαίνει με πολύ χαμηλότερη ανάκαμψη, με πολύ χειρότερες συνθήκες. Οχι μόνο εναντίον των εργαζομένων, αλλά και ως καπιταλιστικό σύστημα.

Πώς δόθηκε διέξοδος στις αρχές της δεκαετίας του '90; Με τις ιδιωτικοποιήσεις. Τις ξεκίνησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Τις συνέχισε η κυβέρνηση Παπανδρέου. Εδωσε μια διέξοδο στην ύφεση. Δεύτερον. Με τις νέες αγορές που προέκυψαν απ' τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Με την καπιταλιστική παλινόρθωση. Τα ελληνικά κεφάλαια βρήκαν διέξοδο στα Βαλκάνια, έφτασαν μέχρι την Αρμενία και αλλού. Διέξοδος ήταν αυτή. Με την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Την απελευθέρωση αγοράς που συμπεριελάμβανε την απελευθέρωση εργασίας κλπ., με τις νέες εργασιακές σχέσεις. Αυτά ήταν τα νέα πρότυπα που έφερε η ΕΕ.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη χθεσινή προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή

Eurokinissi

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη χθεσινή προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή
Αυτά τώρα εξαντλούνται σε συνθήκες καπιταλισμού. Αλλη λύση δεν υπάρχει. Και εδώ που τα λέμε, αυτά που προτείνει η κυβέρνηση, αυτά που προτείνονται σε όλη την ΕΕ και παγκόσμια, με διαφορές από χώρα σε χώρα - γιατί κάθε χώρα δε βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο ή στην ίδια θέση στο παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα και στο ευρωπαϊκό, αν πάρουμε και ιδιαιτερότητες που μπορεί να υπάρχουν, αλλά είναι δευτερεύουσας σημασίας οι εθνικές ιδιομορφίες - αυτά τα μέτρα είναι λογικά για τη διέξοδο απ' την κρίση, απ' τη σκοπιά των μονοπωλίων, του κεφαλαίου. Δεν είναι παράλογα.

Εδώ ακούστηκε το εξής πράγμα: Η διαχείριση φταίει; Η διαχείριση που κάνει το ΠΑΣΟΚ ή η ΝΔ; Η κρίση, η παγκόσμια, η καπιταλιστική και με τέτοια όξυνση όπου στην κορυφή της βρίσκεται η πιο υπερχρεωμένη χώρα, οι ΗΠΑ, δηλαδή η πρώτη τη τάξει χώρα ηγεμονική στα πλαίσια του παγκόσμιου καπιταλισμού; Δηλαδή δημιουργείται κρίση από κακή διαχείριση; Η καλή ή κακή διαχείριση μπορεί να αμβλύνει επιμέρους ζητήματα ή αν θέλετε να βοηθήσει την αργοπορία της εκδήλωσης της κρίσης.

Εν πάση περιπτώσει, εντάξει, καλοί είναι και οι υψηλοί τόνοι, καλή και η κριτική αλλά στοιχειώδη πράγματα δεν μπορεί να τα αγνοούμε. Μπορεί να είσαι με το καπιταλιστικό σύστημα - με γεια σου με χαρά σου - μπορεί να μην είσαι, αλλά δεν μπορεί να λες ότι η κρίση είναι αποτέλεσμα διαχείρισης. Η διαχείριση καθορίζεται ανάλογα με το σύστημα. Να το πούμε καθαρά. Ηθελε η ΝΔ την κρίση; Θέλει το ΠΑΣΟΚ την κρίση; Οχι. Με την πολιτική του βοηθάει να εκδηλωθεί. Αλλά, βεβαίως, όλα τα κόμματα και τις πτέρυγες της Βουλής βοηθάει αυτό το πράγμα να πάμε στη διαχείριση, για να αθωώσουμε το καπιταλιστικό σύστημα, τα μονοπώλια και την ΕΕ.

Εμείς εδώ δε φάσκουμε και αντιφάσκουμε. Εμείς δεν καταψηφίσαμε απλώς τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Εμείς είπαμε και το λέμε και τώρα και το βροντοφωνάζουμε: Η Ελλάδα, η Γαλλία, όλες οι χώρες, ανεξάρτητα του μεγέθους αγοράς ή ιεραρχίας μέσα στο σύστημα, μπορεί να σταθεί μόνη της χωρίς την ΕΕ. Απ' τη σκοπιά του λαϊκού συμφέροντος. Γιατί είναι γεγονός ότι δεν μπορεί να σταθεί μόνη της απ' τη σκοπιά της κυρίαρχης τάξης, των συμφερόντων των μονοπωλίων. Και το μόνη της δε σημαίνει περιχαράκωση από διεθνείς συνεργασίες. Κάθε άλλο.

Η ανάπτυξη που λέτε σημαίνει ξεζούμισμα του λαού

Σήμερα παραδόθηκε στον κ. Πετσάλνικο η Εκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας, πολυσέλιδη όσο μπόρεσα να διαβάσω. Θα σταθώ σε δύο σημεία: Λέει: Το 2009 το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, - όπως εγκαίρως είχε προειδοποιήσει η ΤτΕ και έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι είχε προειδοποιήσει και το ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν έχει σημασία, εμείς δε θα του κάνουμε κριτική αν ήξερε ή δεν ήξερε, ήξερε αλλά αφήστε το αυτό, δεν μπορούμε να το αποδείξουμε αν και τα ήξερε, δεν μπορεί δηλαδή γιατί κόμμα εξουσίας είναι, εμάς δεν μας επισκέφτηκε ο κ. Προβόπουλος να μας δώσει τα στοιχεία, αλλά με το ΠΑΣΟΚ είχε συνάντηση προεκλογικά.

Το 2009 το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης όπως εγκαίρως είχε προειδοποιήσει η ΤτΕ έφτασε το 12,9 και το δημόσιο χρέος της το 115% του ΑΕΠ. Παρακάτω. Τα δημόσια ελλείμματα και το χρέος βεβαίως είναι υψηλά και σε άλλες χώρες του κόσμου σε αντίθεση όμως απ' την Ελλάδα εκεί χρηματοδοτούνται κυρίως από εγχώριους αποταμιευτικούς πόρους.

Η χαμηλή αποταμίευση δεν επιτρέπει να χρηματοδοτηθεί από εγχώριες πηγές το δημόσιο χρέος, με αποτέλεσμα να διογκώνεται το εξωτερικό χρέος και να διευρύνεται το έλλειμμα ισοζυγίου συναλλαγών. Παρακάτω: Μετά από μια δεκαετία θετικών επιδόσεων το ΑΕΠ το 2009 μειώθηκε κατά 2%, επηρεαζόμενο κυρίως απ' τη μεγάλη πτώση των επενδύσεων αλλά και της ιδιωτικής κατανάλωσης και των εξαγωγών.

Εδώ τι βγαίνει; Διαβάζοντας αυτές τις γραμμές, που εμείς πιστεύουμε ότι αποτυπώνουν την αντικειμενική πραγματικότητα, ανεξάρτητα από ποια ιδεολογική και πολιτική οπτική στέκεται ο διοικητής της ΤτΕ. Δεν έχουμε εσωτερική αποταμίευση. Δηλαδή, μια εξήγηση είναι, οι επιχειρηματίες επενδύουν και μέσα στην Ελλάδα και εκτός Ελλάδας. Και μάλιστα εξαγωγές κεφαλαίων έχουμε. Κερδοφορία έχουμε. Το ΑΕΠ αναπτύσσεται, δυναμώνει στην Ελλάδα η τάση πάνω απ' τον μέσο όρο της ΕΕ. Αρα έγιναν επενδύσεις, το λέω γι' αυτούς που λένε σταθεροποίηση - ανάπτυξη, να δώσουμε βάρος σε επενδύσεις. Αυτή η πολιτική έχει δοκιμαστεί. Επεσε η ιδιωτική, η λαϊκή αποταμίευση.

Παρακάτω για να μην το διαβάσω αναλυτικά, ο κ. Προβόπουλος λέει γιατί το έριξε ο λαός στον καταναλωτισμό. Καλά, με συγχωρείτε, εδώ μειώθηκε η αγοραστική ικανότητα ενός μεγάλου μέρους των εργαζομένων, γιατί ανέβηκαν τα δάνεια και οι πιστωτικές κάρτες; Είναι παλαβό και τρελό, με συγχωρείτε, να μπορείς να αποταμιεύσεις, είτε κάτω απ' το μαξιλάρι σου - που κανείς δεν κάνει τέτοια αποταμίευση - είτε στην τράπεζα και να πηγαίνεις να κάνεις δάνεια καταναλωτικά είτε στεγαστικά, για επισκευές ή για άμεσες καταναλωτικές ανάγκες.

Αρα, λοιπόν, γιατί έπεσε η λαϊκή αποταμίευση; Γιατί δεν περίσσευε. Επομένως, εδώ απαντά και επιβεβαιώνει τις δικές μας εκτιμήσεις που λέμε ποιος είναι ο χαρακτήρας της κρίσης. Και εν πάση περιπτώσει αυτό το ερώτημα, πρώτα θα σταθεροποιήσουμε, πρώτα θα κλείσουμε τα ελλείμματα ή πρώτα θα αναπτύξουμε για να βγάλουμε χρήματα για να κλείσουμε τα ελλείμματα είναι πλαστό δίλημμα. Οχι γιατί η κάθε φάση δεν έχει αντικειμενικά χαρακτηριστικά. Αλλά γιατί για να γίνει ανάπτυξη πρέπει να ξεζουμιστεί ο λαός ακόμα περισσότερο.

Να μη φοβηθεί ο λαός

Δεύτερον. Για να γίνει σταθεροποίηση το ίδιο. Είτε στο ένα σκέλος πας, είτε στο άλλο, είτε και συνδυασμένα. Και εν πάση περιπτώσει, η κρίση τι σημαίνει; Η κρίση έρχεται ύστερα από υπερσυσσώρευση κεφαλαίων, είτε σε μορφή χρηματική, είτε εμπορευμάτων. Κι αυτό επιβεβαιώνεται στην Ελλάδα και παγκόσμια. Δεν έχει σημασία από ποιο κρίκο ξέσπασε η κρίση, αν είναι η "Λίμαν" και τα στεγαστικά δάνεια ή κάπου αλλού, κάτι άλλο.

Σημαίνει υπερσυσσώρευση κεφαλαίων, όπου ακριβώς αυτή περιέχει και πλασματικό κεφάλαιο μέσα. Αυτό είναι σύμφυτο με τον καπιταλισμό, αφού έχεις αναρχία, ανισόμετρη ανάπτυξη, χρηματαγορές και όλα αυτά που είναι μέσα στη λογική του συστήματος, από τότε που ο Μαρξ έγραψε το "Κομμουνιστικό Μανιφέστο" και το "Κεφάλαιο". Αλλο ότι τώρα η όξυνση και η μεγέθυνση είναι τεράστια. Επομένως, πρέπει ένα μέρος του κεφαλαίου να απαξιωθεί, να έρθει στα ίσα του.

Απαξίωση κεφαλαίου σημαίνει επιχειρήσεις θα κλείσουν, μεγάλες, θα εξαγοραστούν, θα φύγουν απ' την αγορά. Αλλά σημαίνει και την υποτίμησή του, σημαίνει ότι τα αναπασχόλητα κεφάλαια δεν μπορούν να ξαναμπούν στην παραγωγική διαδικασία, γιατί θα έχουν χαμηλότερη κερδοφορία. Αρα η μανούβρα αυτή δε λύνεται με το θέμα ανάπτυξη. Εδώ υπάρχει απελευθέρωση αγοράς. Ανάπτυξη σημαίνει ότι θα οξυνθεί ο ανταγωνισμός, ο ένας θα διώχνει τον άλλο, σε κρατικό επίπεδο, σε επίπεδο κυβερνητικό και βεβαίως ανάμεσα σε επιχειρηματικούς ομίλους.

Η κυβέρνηση, η αναπτυξιακή προοπτική που έχει, η "πράσινη ανάπτυξη", παραγωγή τεχνολογιών, είναι σε τομείς όπου από χέρι η ανταγωνιστικότητα είναι μειωμένη, ακόμα κι αν βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα και παραγωγικότητα, γιατί εδώ είναι κολοσσοί. Επομένως, το θέμα είναι ένα και μοναδικό. Οχι σταθεροποίηση - ανάπτυξη ή ποιος ιμπεριαλιστικός οργανισμός ή ποιες χώρες θα μας δώσουν λεφτά.

Το θέμα είναι το εξής: Ο πλούτος που παράγεται σ' αυτό τον τόπο, λίγος, πολύς, μεσαίος, υπάρχει ένας πλούτος, όχι πως διανέμεται. Πού είναι η ιδιοκτησία; Απ' τη στιγμή που είναι στα μονοπώλια, στους επιχειρηματίες, στο κεφάλαιο και η σταθεροποίηση και η ανάπτυξη και τα ελλείμματα θα έχουν συγκεκριμένη τροχιά.

Κι αν θέλετε σε περίοδο κρίσης αναδεικνύεται το ζήτημα "αστική εξουσία ή εργατική λαϊκή εξουσία". Ακριβώς τώρα ο λαός ούτε πρέπει να φοβηθεί, ούτε να είναι αμέτοχος, ούτε απαθής. Ούτε να καταδικάζει γενικώς όλα τα κόμματα εξουσίας, δεν φτάνει αυτό. Τώρα πρέπει να ανασυνταχθεί. Κι ανεξάρτητα αν σήμερα μπορεί να γίνει ριζική αλλαγή - δεν μπορεί να γίνει σήμερα με την τρέχουσα έννοια, μπορεί να γίνει στην πορεία -, πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι προς τα εκεί πρέπει να τείνει. Να διεκδικεί, να αντιδρά, να δυσκολέψει τη λήψη μέτρων. Δε σημαίνει ότι δεν πρέπει ο λαός να έχει άμεσες διεκδικήσεις, αλλά πρέπει να τείνει εκεί.

Ο καθένας κοιτάζει το συμφέρον του

Και να βάλουμε και μια άλλη πλευρά. Λέει, φταίνε οι πιστωτές. Ενα θέμα είναι γιατί έχουμε ελλείμματα και χρέη. Κι αυτά έχουν να κάνουν ακριβώς με την κερδοφορία. Η κερδοφορία έκανε αυτή την αφαίμαξη, αυτή τα δημιούργησε. Και ένα δεύτερο: Λέει, οι δανειστές είναι κακοί. Μα είναι τράπεζες, διάφοροι επιχειρηματικοί όμιλοι και οίκοι, οι οποίοι ακόμα κι αυτοί που κάνουν την αξιολόγηση και την εκτίμηση βάζουν εγγύηση τα κεφάλαιά τους. Δεν μπορούν να μην παρακολουθήσουν τι γίνεται με την εξόφληση.

Και μάλιστα, όσο μεγαλώνει το δάνειο, όσο μεγαλώνουν οι δανειοδοτήσεις, τόσο μεγαλώνουν και τα εισοδήματα αυτών των ιδρυμάτων. Οταν όμως φτάσουν σε ένα σημείο όπου καταλαβαίνουν και βλέπουν ότι δε θα τα πάρουν πίσω, τότε βεβαίως παρεμβαίνουν. Οχι γιατί είναι ανθέλληνες, όχι γιατί η Ελλάδα είναι μαύρο πρόβατο, αλλά γιατί ενδιαφέρονται για την πάρτη τους.

Ο κ. Σαρκοζί έγινε φιλέλληνας; Οχι. Θέλει τη συμμαχία της Ελλάδας γιατί τον ενδιαφέρει η ένωση των μεσογειακών χωρών, να μπει στις μεσογειακές χώρες και θέλει βοηθό την Ελλάδα. Η Γερμανία θέλει να αυτονομηθεί, να γίνει αποκλειστικός ηγεμόνας, έχει άλλα ενδιαφέροντα, παίζει σε παγκόσμιο επίπεδο. Θέλει να υποτιμηθεί το ευρώ γιατί τη βολεύει για τις εξαγωγές για να ανταγωνιστεί το γουάν. Ο καθένας σκέφτεται για πάρτη του. Κι αυτή είναι η συμμαχία της ΕΕ που μας "σώζει".

Θα σας διαβάσω μια πραγματικά αποκαλυπτική περιγραφή από άρθρο της "Ουάσιγκτον Ποστ", και το δημοσίευσε η "Καθημερινή". Δεν το αλίευσα απ' τον "Ριζοσπάστη", όχι ότι θα ήταν κακό αλλά γιατί μπορεί να πείτε ότι το αλλάξαμε.

Γράφει: "Καθώς παρακολουθώ το σάλο που έχει δημιουργηθεί γύρω απ' τον ρόλο της Γουόλ Στριτ στην ελληνική κρίση, ένα απ' τα πράγματα που με εκπλήσσουν είναι το γεγονός ότι κάποιοι εκπλήσσονται με τη συμπεριφορά της Γουόλ Στριτ. Είστε εξοργισμένοι που η Γουόλ Στριτ βοήθησε την Ελλάδα να κρύψει μέρος του χρέους της και μετά άρχισε να βάζει στοιχήματα ότι το χρέος δεν θα ξεπληρωθεί. Καλώς ήρθατε στον πραγματικό κόσμο των αγορών το 2010". Αυτή είναι η αγορά, αγορά ίσον καπιταλισμός. Αυτά είναι δικά μου, αυτή τη φράση, δεν τη γράφει το άρθρο.

Η Γουόλ Στριτ δεν προσπαθεί να βλάψει την Ελλάδα. Θέλει απλώς να βγάλει χρήματα. Αν υπήρχε δυνατότητα να βγει κέρδος με τη δημιουργία επενδυτικών εργαλείων που θα έκαναν την Ελλάδα πιο εύπορη και λιγότερο χρεωμένη, η Γουόλ Στριτ θα τα δημιουργούσε με χαρά. Αυτή είναι η ουσία.

Φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις

Παρακάτω, άλλα στοιχεία, επειδή ανακάλυψε η ΝΔ ότι φταίει το ΠΑΣΟΚ στους πέντε μήνες και το ΠΑΣΟΚ ανακάλυψε ότι φταίει η πενταετία της ΝΔ - το γνωστό δίδυμο της αντιπαράθεσης για να εγκλωβίζεται ο λαός: Οι τόκοι εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους μόνο την τελευταία δεκαετία έχουν ως εξής: 1999, 9.7 δισ. ευρώ. 2000, 10.2 δισ. ευρώ. 2002 9.5 δισ. ευρώ. Να πάω παραπέρα. 2006 9.5 δισ. ευρώ. 2007, 9.8 δισ. ευρώ. 2008, 11.2 δισ. ευρώ. 2009, 12.3 δισ. ευρώ. Μιλάμε για ένα ποσό 110,5 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στο ΑΕΠ ενός εξαμήνου. Δε μιλάμε για σταθεροποίηση και ανάπτυξη.

Για να δούμε και κάτι άλλο: Η Συνθήκη του Μάαστριχτ, που την ψηφίσατε όλοι, έβαζε ζήτημα ότι ο δανεισμός πρέπει να γίνεται από τράπεζες; Αυτό είναι μέσα στη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Οι τράπεζες, οι οποίες έχουν τα πλεονάσματα, τα συσσωρευμένα κεφάλαια των επιχειρήσεων, των βιομηχάνων, των εφοπλιστών κ.ά., αποκτούν έτσι και μια σχετική αυτονόμηση στο σύστημά σας. Τι θα κάνουν με αυτό το πλεονασματικό κεφάλαιο; Θα το φυλάνε εκεί αναπασχόλητο; Δανείζουν. Δανείζουν κράτη, δανείζουν χώρες, δανείζουν επιχειρηματίες.

Και το λένε οι επιχειρηματίες, "όλο το ποσό μου δεν το βάζω σε παραγωγική επένδυση. Ενα μέρος θα το κάνω παραγωγική επένδυση, ένα μέρος θα αγοράσω μετοχές γιατί γρήγορα θα κερδοσκοπήσουν". Ολα αυτά για να έχουν περισσότερα κεφάλαια να τα ξαναβάλουν στην παραγωγή, διότι κάνουν ταμιευτήριο από την υπεραξία και την ηλικία των εργαζομένων. Αυτά είναι μέσα στο σύστημά σας. Τώρα τα ανακαλύψατε;

Και πώς θέλετε δηλαδή εμείς, που είμαστε πολέμιοι του καπιταλιστικού συστήματος, να τα ανεχθούμε όλα αυτά και να λυπηθούμε και να πούμε "πω πω, χρέος, ελλείμματα, κάτι πρέπει να γίνει, να περικόψουν οι εργαζόμενοι". Ούτε ένα ευρώ!

Και τέλος, είναι βρώμικο αυτό που γίνεται, όπου τα παπαγαλάκια, καθοδηγημένα από τα κόμματα εξουσίας, βγαίνουν στην τηλεόραση και αρχίζουν: Πόσα έχει φάει ο υδραυλικός, πόσα έχει φάει ο μηχανικός, πόσα έχει φάει ο ηλεκτρολόγος, πόσα έχει φάει ο γιατρός κ.λπ.

Ναι, υπάρχει φοροδιαφυγή στα ενδιάμεσα στρώματα. Υπάρχει σε ένα σημαντικό σχετικά μέρος. Ομως, να πούμε και φοροαπαλλαγές και φοροδιαφυγή. Στην ουσία, η κυβέρνηση της ΝΔ κατέβασε από το 45% στο 25% τη φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου, το ΠΑΣΟΚ το πήγε στο 24% και σταδιακά στο 20%. Στην πραγματικότητα, με όλα όσα δίνει στο κεφάλαιο, η πραγματική του φορολόγηση είναι 12-13%. Και φορολογεί τώρα μέχρι και τους τόκους των στεγαστικών δανείων, τους βγάζει μάλλον και τους θεωρεί τεκμήριο καλής διαβίωσης.

Ομως, να ξεκαθαρίσουμε το εξής: Αν δεν αφήνατε τη φοροδιαφυγή, ξέρετε ότι και αυτούς από τα ενδιάμεσα στρώματα θα τους είχατε απέναντί σας. Αναφέρομαι σε όλα τα κόμματα εξουσίας. Θα τους είχατε απέναντί σας. Ηταν ένας τρόπος εξαγοράς ή ένας τρόπος να τους κλείσετε το στόμα να μη φωνάζουν. Εμείς έχουμε καθαρή θέση. Λέει, "μα θα αφήσουμε τους ταξιτζήδες να θεωρείται ότι το αφορολόγητο εισόδημά τους το χρόνο είναι 16.000 ευρώ;". Εμείς λέμε, καταρχήν, 20.000 ευρώ το χρόνο. Το ζευγάρι 40.000 ευρώ και από 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Και από εκεί και πέρα, βεβαίως, ό,τι παραπάνω φορολόγησέ το.

Ο καπιταλισμός δεν μπορεί χωρίς «ενδιάμεσους»

Αλλά, ας βάλουμε και μια άλλη πλευρά. Αυτό το σύστημα, το καπιταλιστικό μπορεί να κάνει χωρίς ενδιάμεσους; Οι ενδιάμεσοι πρέπει να βγάλουν ποσοστό κέρδους. Διαφημιστικές εταιρείες, επιτροπές μελέτης, εργολαβίες. Μέχρι να φτάσει το προϊόν από την παραγωγή στον καταναλωτή, θα περάσει από 40 κύματα. `Η θα έχεις κοινωνικοποιημένη παραγωγή και κρατικό εμπόριο ή δεν καταργούνται οι ενδιάμεσοι. Και οι ενδιάμεσοι δε θα βγάλουν χρήμα; Από πού τα παίρνουν οι ενδιάμεσοι; Ενα μέρος θα επιβαρύνει τον καταναλωτή. Οι ενδιάμεσοι, οι αόρατοι.

Εδώ υπάρχουν πλασιέ φαρμάκων. Αφού η παραγωγή είναι στα χέρια των πολυεθνικών, δε θα κάνουν ένα δίκτυο πωλητών; Ορισμένα από τα επαγγέλματα στις συνθήκες του καπιταλισμού - και εμείς δεν τα βάζουμε με τον πωλητή και τον υπάλληλο, κάποιο επάγγελμα πρέπει να βρει, τι να κάνει; Ναρκέμπορος θα γίνει; - ορισμένα επαγγέλματα είναι παρασιτικά και χρειάζονται μόνο μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα.

Δε θα υπάρχει ο ανταγωνισμός; Ολο αυτό το διαφημιστικό όργιο; Πραγματικά, χιλιάδες παιδιά του λαού δουλεύουν στον τομέα της διαφήμισης, ενώ θα έπρεπε να δουλεύουν σε άλλους τομείς πιο παραγωγικούς, πιο ουσιαστικούς, με περισσότερο κοινωνικό χαρακτήρα. Δημιουργείτε, λοιπόν, παρασιτικές υπηρεσίες, παρασιτικά ενδιάμεσα επαγγέλματα.

Ενα μέρος των μεσαίων στρωμάτων, ναι, φοροδιαφεύγει. Και δεν πρόκειται να πάψει. Με όλους τους τρόπους, θα επιβιώνει σαν πλασιέ των μονοπωλίων. Αλλά ένα μεγάλο μέρος αυτών των "ελευθεροεπαγγελματιών" - όπως τους λέτε - θέλετε να τους ξεπαστρέψετε. Εμείς τουλάχιστον τους το λέμε: Εμείς θέλουμε να σας κάνουμε κρατικούς υπάλληλους. Με σταθερό χρόνο εργασίας, με καλό μισθό και με όλα τα κοινωνικά προβλήματα λυμένα. Αυτή είναι η θέση μας. Δε χρειάζεται να είναι αυτοαπασχολούμενοι και ελευθεροεπαγγελματίες. Κρατικός υπάλληλος - κοινωνικός, δημόσιος, πείτε το όπως θέλετε.

Αλλά θέλετε να τους ξεπαστρέψετε - και αυτή είναι η γραμμή και παγκόσμια και στην ΕΕ και ιδιαίτερα αφορά χώρες με μεγάλο αριθμό μεσαίων στρωμάτων - για να έρθουν οι εταιρείες. Να έρθει εταιρεία όπου ο υδραυλικός θα είναι μισθωτός και θα τον έχουν με μπλοκάκι. `Η να εμφανιστούν οι μεγάλες δικηγορικές εταιρείες, οι εταιρείες των υδραυλικών, οι εταιρείες των ηλεκτρολόγων, οι μεγάλες εταιρείες ταξί ή εταιρείες που συνδέουν πάρα πολλά επαγγέλματα. Θέλετε να τους ξεπαστρέψετε.

Επομένως, εμείς τους λέμε καθαρά: Ενα μέρος από εσάς δε χρειάζεται να είσαστε αυτοαπασχολούμενοι. Ας γίνετε δημόσιοι υπάλληλοι με ωράριο 8-3 και με λυμένα όλα τα προβλήματά σας. Κάποιοι μικροϊδιοκτήτες χρειάζεται να μείνουν. Συνεταιρισμός. Λαϊκός συνεταιρισμός, όχι αυτοί οι συνεταιρισμοί που υπάρχουν. Και τώρα λοιπόν, βάζετε τους υδραυλικούς και λέτε "καλά, εσείς οι κομμουνιστές θέλετε να...". Οχι δε θέλουμε να φοροδιαφεύγουν. Γιατί όταν φοροδιαφεύγουν, αλλοιώνεται και η συνείδησή τους.

Αλλά δεν μπορούμε να μπούμε στο ίδιο στρατόπεδο με εσάς για να εφαρμόσουμε την οδηγία Μπολκεστάιν - γιατί εκεί πάει το πράγμα - ή να κρύψουμε από πού γίνεται η μεγάλη ληστεία και η νόμιμη κλοπή, και να κρύψουμε τους συνεταίρους της νομιμοποιημένης και ανοιχτής και επίσημης κλοπής. Και ελπίζουμε και αυτοί οι αυτοαπασχολούμενοι να καταλάβουν ότι δεν μπορεί να θέλουν να συντηρούν αυτήν την κατάσταση. Πρέπει να κάνουν επιλογή: `Η με τον έναν δρόμο ανάπτυξης ή με τον άλλο.

Δώστε απαντήσεις για τα ανταλλάγματα

Τελειώνω, λέγοντας το εξής: Ενα ζήτημα κεντρικό. Δεν είναι μόνο οι συνέπειες οι οικονομικές. H κυβέρνηση είναι στο παρά πέντε συμφωνίας για τη διχοτόμηση του Αιγαίου. Και προσέξτε: Οταν λέμε διχοτόμηση του Αιγαίου, δεν είναι διανομή του Αιγαίου. Παραχωρεί η κυβέρνηση. Κι αν θέλει, ας το διαψεύσει και να το διαψεύσει στις λεπτομέρειες. Υπάρχει δημοσίευμα της κυρίας Κύρας Αδάμ στην "Ελευθεροτυπία". Το διέψευσε ο κ. Βενιζέλος και η κ. Αδάμ είπε ότι όχι μόνο ισχύει, αλλά είναι και χειρότερο.

Δηλαδή, τι γίνεται; Ολη η περιοχή των γκρίζων ζωνών, που έχει επιβάλει η Τουρκία και το ΝΑΤΟ, η περιοχή εκείνη που ζητάει η Τουρκία να αποστρατιωτικοποιηθεί, Λέσβος, Σάμος, Ικαρία και άλλα νησιά, η περιοχή αυτή κηρύσσεται ουδέτερη. Δηλαδή πετάνε μόνο ΝΑΤΟικά αεροπλάνα, απαγορεύεται να περάσουν ελληνικά και τουρκικά, με εξαίρεση κάποια ζητήματα αεράμυνας.Το επόμενο βήμα είναι η αποστρατιωτικοποίηση.

Και κοιτάξτε να δείτε εδώ τι σημαίνει: Οτι η άμυνα της χώρας συρρικνώνεται μαζί και η προστασία των συνόρων. Δηλαδή, μέχρι τον 25ο παράλληλο και δεν πάει πιο αριστερά. Και εδώ είναι σοβαρό. Δεν είναι απλώς εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων. Εδώ πρόκειται για υπονόμευση της αμυντικής ικανότητας της χώρας.

Για να μην πω τι έχει ήδη συμφωνηθεί μέσα στα πλαίσια της ένταξης των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, που θα οξύνει την πάλη των αγορών. Εχει συμφωνηθεί να λυθεί το θέμα της ένταξης της FYROM χωρίς να μπει σαν όρος να φύγουν τα αλυτρωτικά και το όποιο όνομα πάρει - εσείς ξέρετε τη θέση μας για το όνομα - να θεωρείται γεωγραφικός όρος. Για να μην πούμε ότι έχει ενταχθεί και το Κυπριακό, ένα νέο σχέδιο Ανάν, και βεβαίως να λυθεί όπως πάει να λυθεί το θέμα του Αφγανιστάν.

Η Ελλάδα, σε αυτή την περίπτωση, δεν είναι θύμα. Εμπλέκεται πιο βαθιά στους ανταγωνισμούς και τις αντιθέσεις και στην πολιτική, στρατιωτική και οικονομική διαπάλη για τις αγορές. Και τίποτα δεν αποκλείει αύριο να είναι θύμα. Εμείς δεν την αντιμετωπίζουμε σαν θύμα. Η επίσημη πολιτική είναι συμμετοχή σε όλα αυτά τα παιχνίδια. Κι εμείς έχουμε βάλει ερώτηση δύο φορές στη Ωρα του Πρωθυπουργού. Τη μια σωστά αναβλήθηκε η συζήτηση, γιατί ήταν η ορκωμοσία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Την περασμένη Παρασκευή δεν ήρθε ο πρωθυπουργός. Εμείς θέλουμε στον πρωθυπουργό να βάλουμε το ζήτημα. Δεν μας εφησυχάζει η διάψευση του κ. Βενιζέλου, είναι θέμα πρωθυπουργού και αναπληρωτή υπουργού.

Αυτά λύθηκαν όπως λύθηκαν στις ΗΠΑ. Και αν δεν έχει υπογραφεί αυτή η συμφωνία επίσημα, είναι πρώτον γιατί ίσως κάποια αμερικάνικα συμφέροντα συγκρούονται μεταξύ τους. Ισως οι επιχειρήσεις για το πετρέλαιο. Γιατί θα πάρει 20% η Ελλάδα, 20% η Τουρκία και 60% οι αμερικάνικες εταιρείες. Κι εκεί ίσως κάποια διχογνωμία υπάρχει ανάμεσα στους Αμερικανούς, αλλά ψάχνουν και το περιτύλιγμα. Να πάρουμε το δάνειο και μετά να πούνε, "μα δεν θέλετε να κάνουμε συνεκμετάλλευση του Αιγαίου με την Τουρκία;". Δεν είναι το θέμα της συνεκμετάλλευσης. Το θέμα είναι η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Θέλουμε απάντηση σήμερα».

Να πολεμάς το πρωτότυπο

Με το που ανέβηκε στο βήμα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για την πρωτολογία της, από τις πτέρυγες των άλλων κομμάτων ξεκίνησαν για μια ακόμη φορά τα πηγαδάκια μεταξύ βουλευτών, δημιουργώντας φασαρία στην αίθουσα. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης αντέδρασε για την εκφυλιστική αυτή εικόνα, ενώ το θέμα σχολίασε και η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ από το βήμα, λέγοντας: «Μα, δεν ενδιαφέρονται οι άνθρωποι, δεν ενδιαφέρονται να ακούσουν τον αντίπαλο, διαμορφώνουν γνώμη απ' τα δημοσιογραφικά επιτελεία. Γι' αυτό εμείς λέμε και στο μέλος του Κόμματος, "να ακούς απ' το πρωτότυπο και τον αντίπαλο". Γιατί, καμιά φορά, μέσα στη δημοσιογραφική δουλειά κάτι παραλείπεις, δεν βάζεις εισαγωγικά και μπερδεύεσαι. Δεν τους ενδιαφέρει. Τα επιτελεία τα δημοσιογραφικά, τους μεταφέρουν τι λέει το ΚΚΕ. Αυτό. Απ' το πρωτότυπο χρειάζεται. Να πολεμάς το πρωτότυπο, όχι τα αντίγραφα. Αστους να μιλάνε. Καινούριο είναι;».

Να καταργηθεί η βουλευτική αποζημίωση

Δήλωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της Βουλής

Το ΚΚΕ, είναι αντίθετο στις λογικές συγκάλυψης αυτών που ευθύνονται για το δημόσιο χρέος, τονίστηκε χτες στην Βουλή, με αφορμή δήλωση του προέδρου του Κοινοβουλίου, Φίλιππου Πετσάλνικου, σύμφωνα με την οποία «το σύνολο των βουλευτών του Κοινοβουλίου» αποφάσισε να συνεισφέρει στον «Λογαριασμό Αλληλεγγύης για Απόσβεση του Δημόσιου Χρέους», που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Προέδρου της Βουλής. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Φ. Πετσάλνικος, στον λογαριασμό πρόκειται να διατεθεί το ποσό των 900.000 ευρώ από περικοπές στις αποδοχές των βουλευτών και το ποσό του 1.100.000 ευρώ από περικοπές του προϋπολογισμού της Βουλής.

Σε δήλωσή της για το θέμα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, τονίζει τα εξής:

«Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, δεν συμφώνησε στην δημιουργία του "Λογαριασμού Αλληλεγγύης για Απόσβεση του Δημόσιου Χρέους". Η κυβέρνηση μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες επιδιώκει να συγκαλύψει τους πραγματικούς υπεύθυνους για το Δημόσιο Χρέος και τα Ελλείμματα και να καλλιεργήσει κλίμα συναίνεσης και υποταγής στους εργαζόμενους. Υπενθυμίζουμε ότι το ΚΚΕ, επανειλημμένα έχει τοποθετηθεί και έχει ζητήσει την δραστική μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης και την κατάργηση της αποζημίωσης για την συμμετοχή στις συνεδριάσεις των Επιτροπών και άλλες κοινοβουλευτικές δραστηριότητες. Εχει επίσης ζητήσει την κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης ώστε οι βουλευτές να συνταξιοδοτούνται από τα ασφαλιστικά τους ταμεία. Η θέση αυτή του ΚΚΕ, σχετίζεται με την γενικότερη θέση του για τον ρόλο των βουλευτών και δεν το συνδέει συγκυριακά με την κρίση».

Για το ίδιο θέμα, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε χτες στη Βουλή:

«Εμείς δε συμφωνούμε στη δημιουργία του λογαριασμού αλληλεγγύης για απόσβεση δημοσίου χρέους. Είμαστε αντίθετοι, διότι πάει να συγκαλύψει ποιοι είναι οι υπεύθυνοι του δημοσίου χρέους και πάμε να τραβήξουμε τον συνταξιούχο να δίνει τα 500 ευρώ και τα 600 ευρώ. Είμαστε αντίθετοι. Επομένως είμαστε αντίθετοι και σε κάθε πηγή χρηματοδότησης εκεί. Υπ' αυτή την έννοια είμαστε αντίθετοι. Εχουμε ζητήσει τη μείωση των βουλευτικών μισθών, την κατάργηση των βουλευτικών συντάξεων, διαχρονικά, μονίμως, όχι τώρα στην περίοδο της κρίσης. Να μην παίρνει αμοιβή ο βουλευτής επειδή είναι σε επιτροπή. Είναι έργο του. Το λέω αυτό γιατί μπορεί να θεωρηθεί ότι είμαστε τσιγκούνηδες ή δεν ξέρω τι. Εμείς ακριβώς θεωρούμε ότι πρέπει να καταργηθούν όλα αυτά, που σημαίνει ότι το δημόσιο και ο προϋπολογισμός της Βουλής θα ελαφρυνθεί».

Οξυνση της κοινωνικής αντιπαράθεσης για να μην ηττηθεί ο λαός

Η δευτερολογία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Το κεφάλαιο και τα κόμματά του εξαπολύουν ακόμη μεγαλύτερο πόλεμο εναντίον των εργαζομένων και οι εργαζόμενοι πρέπει να απαντήσουν με πόλεμο
Το κεφάλαιο και τα κόμματά του εξαπολύουν ακόμη μεγαλύτερο πόλεμο εναντίον των εργαζομένων και οι εργαζόμενοι πρέπει να απαντήσουν με πόλεμο
Καταλαβαίνω πολύ καλά τι σημαίνει το περιεχόμενο «ζητάτε αποδείξεις από παντού, κόβεται αποδείξεις παντού». Εδώ όμως υπάρχει ένα ζήτημα. Πρέπει να χτίσουμε λέει το αφορολόγητο. Η ΔΕΗ δεν μπαίνει, οι τηλεπικοινωνίες δεν μπαίνουν, τα μεταφορικά μέσα δεν μπαίνουν. Και έχουμε αποδείξεις. Το νερό δεν μπαίνει. Γίνεται λοιπόν μια ολόκληρη εκστρατεία για τις αποδείξεις και αυτά τα βασικά τα οποία και πρέπει να τα πληρώνουμε, άμα δεν τα πληρώσουμε το σπίτι δεν μπορεί να λειτουργήσει. Και έχουμε αποδείξεις που δεν μπορεί να κατατεθούν. Και σε μια σειρά άλλα πράγματα.

Τι αποδείξεις δηλαδή πρέπει να φέρουμε; Για λίφτινγκ, για σπα, τι; Και αν ένα χρόνο δεν αρρωστήσουμε, να πάμε να πληρώσουμε, γιατί το δημόσιο σύστημα υγείας δεν μας καλύπτει 100%, δεν αρρωστήσουμε για ένα χρόνο για δύο χρόνια, σημαίνει ότι δεν μπορούμε να χτίσουμε αφορολόγητο. Στην πραγματικότητα αυτό που γίνεται είναι ότι φορολογείται και το κατώτατο όριο της φτώχειας. Γιατί μόνο τα 6.000 ευρώ είναι αφορολόγητα πραγματικά, και από εκεί και πάνω πρέπει να χτίσεις αφορολόγητο.

Φορολογούνται περισσότερο και αυτοί που είναι πάνω από το όριο φτώχειας. Δηλαδή άμα έχεις 13.000 εισόδημα το χρόνο δεν είσαι φτωχός. Εν πάση περιπτώσει, είπα από την αρχή ότι δε θα μπούμε σε λεπτομέρειες, θα τα πούμε άλλωστε στο φορολογικό, αλλά εδώ λέει ότι υπάρχει κίνημα για αποδείξεις! Ε, λοιπόν, όλες οι αποδείξεις πρέπει να μπουν στα τεκμήρια, όχι στα τεκμήρια διαβίωσης, ότι έχω εισόδημα. Βεβαίως, πρέπει να μπουν στα υποχρεωτικά και αναγκαστικά έξοδα, που απαλλάσσεσαι 100% και όχι ένα μέρος.

Υπάρχει πόλεμος σε βάρος των εργαζομένων

Εγινε εδώ πολύς λόγος για πόλεμο. Πόλεμος λέει ο κ. Παπανδρέου και συζήτηση από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης για το πώς θα συνεισφέρουμε, ότι πρέπει να είναι δίκαιη η συνεισφορά στον πόλεμο. Εμείς δεν υιοθετούμε τον όρο «υπάρχει πόλεμος που γίνεται εναντίον της Ελλάδας» ή η Ελλάδα βρίσκεται σε πόλεμο. Υπάρχει οικονομική καπιταλιστική κρίση και από αυτή την άποψη εμείς θεωρούμε ότι υπάρχει πολεμική επίθεση, πόλεμος που εξαπολύεται εναντίον των εργαζομένων, δε βρίσκονται σε πόλεμο οι επιχειρηματίες.

Εχουν δυσκολίες για να αναπαράγουν τα κέρδη, να πουλήσουν εμπορεύματα, να πραγματοποιήσουν κέρδη. Αλλά δε μιλάμε εμείς για έναν πόλεμο που πρέπει να δούμε να συνεισφέρουν περισσότερο οι επιχειρηματίες και λιγότερο οι εργαζόμενοι. Για εμάς υπάρχει το εξής πράγμα: Εξαπολύεται ακόμη μεγαλύτερος πόλεμος εναντίον των εργαζομένων και οι εργαζόμενοι πρέπει να απαντήσουν με πόλεμο.

Ο κ. Σαμαράς το είπε καθαρά: Φοβάμαι τις κοινωνικές συγκρούσεις. Κάντε λίγο τα πράγματα πιο μαλακά για να μην έχουμε κοινωνικές συγκρούσεις. Εμείς φοβόμαστε αν δε γίνει κοινωνική αντιπαράθεση και αν το λαϊκό κίνημα δεν προχωρήσει σε λογική σύγκρουσης με την κυρίαρχη πολιτική και στο κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο. Αν δεν έχουμε όξυνση της κοινωνικής αντιπαράθεσης, τότε ο λαός θα ηττηθεί και θα ηττηθεί για πολλά χρόνια εμπρός. Ξεκαθαρίζουμε εμείς τουλάχιστον αυτό το ζήτημα.

Αυτό δε σημαίνει, έχουμε κατηγορηθεί για αυτό, ότι μας ενδιαφέρει να οξύνονται τα προβλήματα για να υπάρχει η αντιπαράθεση από την πλευρά του λαού. Ισα ίσα τα προβλήματα έτσι κι αλλιώς θα οξύνονται γιατί η στρατηγική είναι τέτοια και ακριβώς όσο οξύνονται τα προβλήματα και ο λαός δεν αντιδρά, τότε ο λαός θα υποκύψει, θα ενσωματωθεί και θα ηττηθεί. Στο δρόμο της πάλης ο λαός μπορεί και να επιλύσει κάποια προβλήματα ή να ανακουφιστεί και η μονόπλευρη αντιμετώπιση, η όξυνση των προβλημάτων χωρίς αγώνα αυτό πραγματικά φέρνει, απογοήτευση και την ηττοπάθεια.

Ωρίμασε η ανάγκη ριζικών αλλαγών

Αλλά εδώ θα σας πω δε μου προκαλεί έκπληξη. Ακούσαμε από τον κ. Τσίπρα να χρησιμοποιεί ορισμένες απαγορευμένες λέξεις και όρους εδώ και κάνα χρόνο, «προλεταριάτο» κ.ά. Δεν είναι ξεπερασμένη αυτή η λέξη; Προλεταριάτο; Οχι εμείς δεν τη χρησιμοποιούμε ακριβώς έτσι, δεν είναι της ώρας να αναλύσω. Προλεταριάτο, σύγκρουση και ρήξη με το κεφάλαιο. Αυτό δείχνει το εξής πράγμα: Δείχνει πόσο έχει ωριμάσει αντικειμενικά η ανάγκη ριζικής αλλαγής και ανατροπής των δυνάμεων του κεφαλαίου.

Αλλά και από την άλλη πλευρά, με συγχωρείτε, δείχνει και την ευελιξία και την προσαρμοστικότητα του κόμματος αυτού, που δεν πιστεύει και δε θέλει αυτή την πραγματική ρήξη, αλλά δείχνει ακριβώς ότι τα πράγματα αντικειμενικά ωριμάζουν και ότι φοβούνται ένα κίνημα, το οποίο, αν θέλετε, δε θα πέφτει εύκολα στη λούμπα «αναθεώρησης της Συνθήκης του Μάαστριχτ, αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας, επανασυγκρότησης της ΕΕ», αλλά αργά ή γρήγορα, δεν μπορώ να προβλέψω το διάστημα, θα υπάρξει συνείδηση αυτού που λέμε, βεβαίως, ανατροπής της ΕΕ.

Αυτή δεν μπορεί να γίνει αυτόματα σε όλες τις χώρες. Και το ζήτημα της αποδέσμευσης, που φαίνεται ουτοπικό σήμερα ή και προκαλεί φόβο, θα γίνει αντικειμενική και αναγκαστική επιλογή για το ίδιο το κίνημα, αν δε θέλει να ηττηθεί κατά κράτος και για πάρα πολλά χρόνια να μην μπορεί να σηκώσει κεφάλι.

ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ» ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ζητάει συναίνεση για νέα αντιλαϊκά πακέτα

«Δεύτερη φάση των μαχών» ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός

Από τη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή

Phasma

Από τη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή
Στους γνωστούς κινδυνολογικούς τόνους που χρησιμοποιεί όλο αυτό το διάστημα η κυβερνητική προπαγάνδα, προκειμένου να εκφοβίσει τους εργαζόμενους και να περάσει όσο γίνεται πιο ανώδυνα τα αντιλαϊκά μέτρα, κινήθηκε στην πρωτολογία του ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.

Προκλητικά έκανε λόγο για «δραματικές στιγμές» που ζει η χώρα τους τελευταίους μήνες λόγω των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και της διεθνούς οικονομικής κρίσης, που προκαλεί «μεγάλο πόνο στους εργαζόμενους». Κατά τον πρωθυπουργό, η Ελλάδα επιλέχθηκε «ως πειραματόζωο» από κάποιους, ενώ παράλληλα - όπως είπε - υπήρξαν κάποιοι πολιτικοί που με λαϊκισμό και προκαταλήψεις θέλησαν να γίνει η Ελλάδα «ο αποδιοπομπαίος τράγος».

Ο Γ. Παπανδρέου εμφανίστηκε αποφασισμένος να συνεχίσει την αντιλαϊκή επέλαση, αφού είπε ότι η κυβέρνησή του λέει «όχι στη ραστώνη του πολιτικού κόστους» και είναι αποφασισμένη όπως έδειξε μέχρι τώρα να παίρνει «δύσκολες θέσεις». Ανέφερε ότι με τα αντιλαϊκά μέτρα που πήρε μέχρι τώρα η κυβέρνηση έχει αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη διεθνώς, αφού δείξαμε - όπως είπε - ότι δεν αθετούμε τις υποχρεώσεις μας. Την κερδίσαμε, ισχυρίστηκε, την πρώτη μάχη αφού έχουν πειστεί και οι πιο δύσπιστοι στην ΕΕ, στην οποία πλέον δεν είμαστε «το μαύρο πρόβατο».

Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θέλει στήριξη για να προχωρήσει σε μεγάλες αλλαγές, είπε ότι η Ελλάδα δε ζητάει χρήματα και χαρακτήρισε «αστειότητες» τα όσα ακούγονται περί «εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ». Θα τα καταφέρουμε, συνέχισε, μόνοι μας αφού έχουμε μεγάλο αριθμό συμμάχων. Εσπευσε βέβαια να πει «ότι δεν γνωρίζουμε την τελική έκβαση των επόμενων ημερών» (σ.σ. Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ) αφού κατά τον Γ. Παπανδρέου «οι μάχες δεν τελειώνουν αυτές τις μέρες».

Εκανε λόγο για «2η φάση των μαχών» και ζήτησε «πνεύμα συνεργασίας» από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, λέγοντας ότι ο ίδιος θα αναλάβει όλες τις ευθύνες και δε θα τις μεταθέσει σε άλλους, γιατί όπως είπε το καθήκον του είναι «η διάσωση της χώρας». Ζητάω, είπε, τη συνεργασία για να προχωρήσουν «οι μεγάλες αλλαγές» σε όλη την κλίμακα της χώρας. Στόχος αυτών των αλλαγών, συνέχισε, είναι ανάμεσα στα άλλα η δημιουργία μιας δημόσιας διοίκησης η οποία θα βοηθάει «την επιχειρηματικότητα».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί για φέτος θα επιτευχθούν και ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα προχωράει συνεχώς σε ανοιχτή διαβούλευση προκειμένου να εξασφαλίζει «κοινωνικές συμμαχίες».

ΝΔ
Βράχος στο πλευρό της κυβέρνησης

«Εγώ έβαλα πλάτες», τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, προεξοφλώντας τη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σε νέα αντιλαϊκά μέτρα που η κυβέρνηση - όπως εκτίμησε - θα πάρει. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ, «αντιλαμβανόμαστε ότι χρειάζονται επώδυνα μέτρα. Δεν είμαστε λαϊκιστές», προσθέτοντας ότι «εδώ δε διακυβεύονται απλώς, κάποια μικρότερα ή μεγαλύτερα επιτόκια δανεισμού. Διακυβεύεται πλέον η ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας».

Αναφερόμενος στα πρόσφατα κυβερνητικά μέτρα, σημείωσε ότι «τρία μέτρα από όσα υλοποιήθηκαν τα είχε υποδείξει η Νέα Δημοκρατία», ζητώντας πακέτο παροχών προς το κεφάλαιο που θα δώσει «ανάσα στις αγορές» με «τονωτικές ενέσεις», ώστε «να μην κλατάρουν οι επιχειρήσεις». Σχολιάζοντας συνολικά την κυβερνητική πολιτική στην οικονομία, ο Αντ. Σαμαράς είπε ότι «το μείγμα πολιτικής που υιοθέτησε επιτείνει το αδιέξοδο», αφού «το πρόγραμμά σας επιβάλλει σκληρές θυσίες μέρος των οποίων απορροφά η ύφεση που το ίδιο το πρόγραμμα προκαλεί».

Κατηγόρησε, ακόμα, την κυβέρνηση ότι «έκανε δημιουργική λογιστική όχι για να μειώσει το έλλειμμα, αλλά να το μεγαλώσει» και έτσι το παρουσίασε υψηλότερο το 2009 για να το μειώσει πάλι το 2010, προκειμένου να εφαρμόσει κάποιες από τις προεκλογικές της υποσχέσεις. Τέλος, ο Αντ. Σαμαράς άσκησε κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ για «ατολμία» και «καθυστερήσεις», επιβεβαιώνοντας, παράλληλα, τη συνέχεια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ όσον αφορά τις αντιλαϊκές επιλογές. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι οι κυβερνήσεις Καραμανλή πραγματοποίησαν «θετικές» αλλαγές και «σήμερα η κυβέρνηση επωφελείται από αυτές, όπως η μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό που εκκρεμούσε εδώ και δεκαετίες και κατόρθωσε να περιορίσει τα ασφαλιστικά ταμεία από 130 σε 13».

ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Διαχείριση από τη σκοπιά του «καλού» ιμπεριαλιστή

Με μια διαχειριστική κριτική και παρουσιάζοντας τα αντιλαϊκά μέτρα σαν «θατσερικές» συνταγές, που βρίσκονται σε αντιπαράθεση με τα όσα υποσχέθηκε προεκλογικά η κυβέρνηση, εμφανίστηκε χτες στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Σε ό,τι αφορά τις θέσεις του κόμματός του, έκανε λόγο για «όραμα μιας αναζήτησης επιλογής λύσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο», με «πολιτικό έλεγχο της αγοράς», αναπαράγοντας ταυτόχρονα δυο αυταπάτες σε βάρος του λαού: Πρώτον, ότι το ιμπεριαλιστικό κέντρο της ΕΕ είναι καλύτερο από το ΔΝΤ και τα συμφέροντα που αυτό κατά βάση υπηρετεί και δεύτερον ότι σήμερα ο λαός θα σωθεί αν διαλέξει τον «καλύτερο» ιμπεριαλιστή και όχι μέσα από την οργάνωση της αντιιμπεριαλιστικής του πάλης.

Σπέρνοντας συγχύσεις σχετικά με το ρόλο του ΠΑΣΟΚ, τα αίτια και το χαρακτήρα της κρίσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι «η κρίση θα μπορούσε να γίνει η ευκαιρία για μια άλλη δομή», κατηγορώντας την κυβέρνηση επειδή «κινδυνολογήσατε» και «παλινδρομήσατε απέναντι στον ευρωπαϊκό και υπερατλαντικό δρόμο». Σημείωσε ότι «η κατάσταση ήταν δύσκολη, αλλά υπήρχε δυνατότητα. Γι αυτό σας ψήφισε ο ελληνικός λαός. Για να στρίψετε το τιμόνι». Ούτε λίγο, ούτε πολύ, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ διαβλέπει ένα φιλολαϊκό ΠΑΣΟΚ κάτω από την αντιλαϊκή κυβέρνηση και συμβάλλει στο βαθμό που του αναλογεί στο να παραμένουν εγκλωβισμένες λαϊκές συνειδήσεις στο έναν από τους δυο πυλώνες του δικομματισμού.

Στην ίδια λογική ο Α. Τσίπρας άσκησε κριτική στο ΠΑΣΟΚ γιατί δεν κάνει «αναδιανομή του πλούτου», λέγοντας επίσης ότι δε διαθέτει «στρατηγικό σχέδιο για την αγροτική οικονομία». Οσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, ανέφερε ότι «ο ΟΤΕ ξεπουλήθηκε έναντι αστείου τιμήματος παράνομα σε σχέση με την κοινοτική νομοθεσία», υπονοώντας προφανώς ότι η εκποίηση του δημόσιου πλούτου είναι καλό όταν το τίμημα είναι ικανοποιητικό. Επίσης ζήτησε να «δοθούν στην αγορά» τα 5,5 εκατομμύρια ευρώ του ΕΣΠΑ, «προσπερνώντας» ότι πρόκειται για κονδύλια που θα μοιραστούν ως επί το πλείστον σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους για να ενισχύσουν τη θέση τους στο διακλαδικό και διακρατικό ανταγωνισμό.

ΛΑ.Ο.Σ.
«Ευλογία» το ξεζούμισμα του λαού

Ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης προς την κυβέρνηση έδωσε χθες - για μια ακόμη φορά - ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης, χρησιμοποιώντας φράσεις του είδους «η Ελλάς έχει καρκίνο» και ότι «αντελήφθην την πραγματική διάσταση των πραγμάτων και είπα "είμαι εδώ να βοηθήσω"».

Υποστήριξε, ακόμα, προκλητικά ότι τα αντιλαϊκά μέτρα έχουν την ανοχή του ελληνικού λαού, αφού «ο Ελληνας έχει υπομονή αρκεί να πειστεί», προσθέτοντας ότι «εμείς βοηθάμε και δεν το κρύβουμε». Περιγράφοντας τα αντιλαϊκά μέτρα, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «έπρεπε να συμμαζέψουμε τον τρόπο, αλλά το κάναμε λίγο άγαρμπα». Παράλληλα, άσκησε «κριτική» στην κυβέρνηση για διπροσωπία, ζητώντας από τον πρωθυπουργό «να επιβάλει αυτά που πρέπει να επιβάλει», γιατί «δεν μπορεί στο εσωτερικό σας να βράζετε».

Προσβλητική για τους εργαζόμενους ήταν η αναφορά του Γ. Καρατζαφέρη, όταν, περιγράφοντας τους ιδιωτικούς και δημόσιους υπαλλήλους, ανέφερε πως «είναι ορισμένοι Ελληνες που δεν είναι ικανοί να ζήσουν μόνοι τους, γι' αυτό και καταφεύγουν στο δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα», αναρωτώμενος αν πρέπει να επιβαρύνουμε τον επιχειρηματία, δηλαδή «αυτόν που φορτώνεται ορισμένους από αυτούς για να ζήσουν», προσθέτοντας πως «το επιχειρείν δεν είναι κατάρα, είναι ευλογία».

Βλέπουμε πραγματικό κίνδυνο στις διευθετήσεις για το Αιγαίο

Στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής επανήλθε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μετά τη δευτερολογία του πρωθυπουργού

Από τη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή
Στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός επιχείρησε να απαντήσει στην προτροπή της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα που ζήτησε να αναφερθεί στις δεσμεύσεις που ανέλαβε κατά τις πρόσφατες επισκέψεις του στο εξωτερικό (Γερμανία, Γαλλία, ΗΠΑ).

Ισχυρίστηκε γενικόλογα ότι παρά τις μεγάλες δυσκολίες που περνάει η Ελλάδα, αλλά και λόγω αυτών των δυσκολιών η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αλλάξει την εξωτερική της πολιτική και θα μείνει σταθερή στις διεκδικήσεις και τις θέσεις της, όπως για παράδειγμα στη λεγόμενη «κόκκινη γραμμή» στην ονομασία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Παρακολουθούμε, είπε, τις εξελίξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας και το ενδεχόμενο πιθανής προβοκάτσιας και φυλάσσουμε τα σύνορά μας και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε πως έχει ήδη διαψευστεί ότι με τον Μ. Ομπάμα στις ΗΠΑ συζήτησαν για το πετρέλαιο στο Αιγαίο και ισχυρίστηκε ότι το θέμα δε θίχτηκε ούτε από την πλευρά των ΗΠΑ. Δεν κάνουμε, είπε, σοβαρή εξωτερική πολιτική εάν υπάρχει η αντίληψη ότι σε κάθε επίσκεψη στο εξωτερικό πάντα κάτι δίνουμε και ανέφερε ότι με «αξιόπιστη εξωτερική πολιτική» δε χρειάζεται να κάνουμε υποχωρήσεις και αυτό το έχει αποδείξει πρώτο το ΠΑΣΟΚ.

Εχουν γίνει βήματα στο παρελθόν

Στη δευτερολογία της, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σχολίασε την απάντηση του πρωθυπουργού:

«Δε μας ικανοποίησε η όποια διάψευση έκανε ο πρωθυπουργός γύρω από το θέμα που θέσαμε, του Αιγαίου και τα άλλα. Είπε το εξής πράγμα, το αυτονόητο: Οτι εμείς δεν πρόκειται να παραιτηθούμε από την υπεράσπιση της άμυνας της χώρας. Κι εγώ σας λέω ότι θα παρουσιαστεί αυτή η συμφωνία αν τελικά γίνει, δρομολογείται, ίσως επισφραγιστεί και με τον ερχομό του κ. Ερντογάν στην Ελλάδα.

Εγινε δημοσίευμα, δεν έχει διαψευστεί. Οποιαδήποτε συμφωνία γίνει θα παρουσιαστεί ότι αυτή προστατεύει καλύτερα την άμυνα της χώρας. Εγώ λέω να το πιστέψετε κιόλας. Τότε βάζουμε τα εξής ζητήματα: Τι έχει προηγηθεί και η ΝΔ το ξέρει και το ΠΑΣΟΚ και το ξέρουμε όλοι:

  • 13 Σεπτέμβρη του 2002 η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έδωσε μέσω της υπηρεσίας της πολιτικής αεροπορίας τη συγκατάθεσή της στο ευρωπαϊκό σχέδιο - προσέξτε - κατάργησης και ενοποίησης του FIR των ευρωπαϊκών χωρών, με στόχο την κεντρική διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας στην Ευρώπη από το Πρίντεζι της Ιταλίας. Αν αυτό δεν αποτελεί πάτημα, για να αντιμετωπιστεί και το ζήτημα με το FIR στο Αιγαίο, πείτε το. Μακάρι να διαψευσθούμε, καμία αντίρρηση.
  • Η ελληνική κυβέρνηση αποδέχτηκε το Σεπτέμβρη του 2004 την τροποποίηση σχετικού κειμένου του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας που αφορούσε την αρμοδιότητα έρευνας και διάσωσης. Αποδέχτηκε τη διαγραφή του όρου "όρια" από το σχετικό κείμενο που αναφέρεται στα όρια έρευνας και διάσωσης με αποτέλεσμα να πάψει να ισχύει η ταύτιση των ορίων έρευνας και διάσωσης στο διεθνή χώρο του Αιγαίου με τα όρια του FIR. Κοιτάξτε να δείτε, ξέρουμε πολύ καλά ότι στις διεθνείς συνθήκες λέξη προς λέξη εδώ πρέπει να ελέγξει κανείς και τη μετάφραση, γιατί από γλώσσα σε γλώσσα κάτι μπορεί να αλλάξει.
  • Το Νοέμβρη του 2003 στα πλαίσια του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας για τους αεροδιάδρομους, οι οποίοι διέρχονται από το FIR Αθηνών και Κωνσταντινούπολης, η Ελλάδα δέχτηκε την κατάργηση του ελληνικού αεροδιαδρόμου που διερχόταν από χαμηλό ύψος από τη Λήμνο και που αποτελούσε εντός εισαγωγικών "εμπόδιο" για την παράνομη είσοδο των τουρκικών μαχητικών στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο. Θα μου πείτε, αυτό αφορά την υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας. Εμείς λέμε ότι η ηγεσία της Τουρκίας όλα αυτά νομικά, θεσμικά, μπορεί να τα αξιοποιήσει. Ξέρετε καλύτερα από μας, πως - αν θέλετε χωρίς πρόθεση - αν σου ξεφύγει ένας πολιτικός όρος μπορεί να την έχεις πατήσει χωρίς πρόθεση. Θυμάστε όταν συζητιόταν το σχέδιο Ανάν πόση συζήτηση γινόταν για τα δύο μέρη του ενιαίου ομόσπονδου κράτους, αν θα τα πεις με τον έναν όρο ή με τον άλλο. Οι Βρετανοί τα ερμηνεύουν έτσι, οι Αμερικανοί αλλιώς, αφού τα ξέρετε αυτά και έχουμε παραβιάσεις συστηματικά πάνω στη γραμμή που ταυτίζεται με τον 25ο μεσημβρινό.
Το ΝΑΤΟ καταργεί τα σύνορα

Εμείς δε θα απαντήσουμε τα όπλα παρά πόδας, πάτε και κάντε μικρασιατική εκστρατεία. Είμαστε οι τελευταίοι που θα θέλαμε έναν τέτοιο πόλεμο, να χύνει το αίμα του ο ελληνικός κι ο τουρκικός λαός για τη διανομή των αγορών. Θέλουμε και παραθέλουμε ειρηνική συμβίωση και αντιμετώπιση των ζητημάτων. Με όλες τις γειτονικές χώρες. Και είμαστε οι τελευταίοι που θα είμαστε υπέρ ενός τέτοιου πολέμου. Κι αν γίνει ένας τέτοιος πόλεμος πρέπει να μετατραπεί σε κάτι άλλο κι απ' την πλευρά του ελληνικού λαού και από την πλευρά του τουρκικού λαού.

Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα παραγνωρίσουμε ότι ζούμε σε μία κυριολεκτικά ζούγκλα, σε μια περιοχή που αμφισβητούνται σύνορα. Σε μια περιοχή όπου σήμερα μπορεί να κάνετε μια καλή συμφωνία με την Τουρκία - και μεις θέλουμε μια καλή συμφωνία, δε θέλουμε πόλεμο μεταξύ μας, ούτε σοβινισμούς κλπ., να πάρουμε την κόκκινη μηλιά που μερικοί λένε - αλλά από την άλλη μεριά αυτές οι συμφωνίες μπορεί να είναι προσωρινές. Κι από αυτή την άποψη, έχετε την ευθύνη να διαφυλάσσετε και όλα αυτά, όρια, τα σύνορα και που ξέρουμε ότι έχουν καταργηθεί στα πλαίσια του ΝΑΤΟ.

Εμείς δε θέλουμε να εξάψουμε έναν πατριωτισμό, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε εθνικισμό, σοβινισμό και δεν ξέρω τι άλλο και να δημιουργήσει προβλήματα και στη Θράκη και στην Κύπρο. Και είμαστε πάρα πολύ προσεχτικοί στο ανέβασμα των τόνων. Αλλά δεν μπορούμε να μη βλέπουμε έναν πραγματικό κίνδυνο. Διότι αυτή τη στιγμή γράφτηκε σε μια εφημερίδα συγκεκριμένη, πολύ δύσκολα εμείς θα φέρουμε άρθρα εφημερίδων. Πρέπει να σας πω όμως ότι η δημοσιογράφος δεν έχει διαψευστεί σε μια σειρά τέτοια θέματα που έχει φέρει και με την οποία διαφωνούμε ιδεολογικά και πολιτικά. Η εφημερίδα είναι μια εφημερίδα που γενικά στηρίζει την κυβέρνηση. Η διάψευση δεν ήταν ουσιαστική από τη μεριά του κ. Βενιζέλου, αντίθετα τις επόμενες μέρες έρχεται η συμμετοχή στην "αντιπυραυλική άμυνα".

Μα και μόνο η συμμετοχή στην αντιπυραυλική άμυνα σημαίνει κατάργηση των εθνικών ορίων στο Αιγαίο. Τα σύνορα στο Αιγαίο δεν υφίστανται για το ΝΑΤΟ. Αυτό μας απασχολεί, όχι γιατί είμαστε εναντίον του ΝΑΤΟ γενικά, αλλά γιατί όσο θα υπάρχει εθνοκρατική οργάνωση, όσο θα υπάρχουν ξεχωριστά κράτη, όσο θα υπάρχει η πάλη για τις αγορές τα σύνορα θα έχουν την αξία τους. Κάποτε μπορεί να καταργηθούν τα σύνορα αλλά θα τα καταργήσουν οι λαοί, σήμερα υπάρχουν τα σύνορα.

Κι εμείς δε θέλουμε να εκχωρήσουμε τίποτα. Και δεν είναι ότι κάποιος μέσα στη Βουλή θέλει, αλλά στο όνομα της παγκοσμιοποίησης και του κοσμοπολιτισμού μπορεί να υποστούμε και αυτό. Και αύριο θα εμπλακούμε σε πόλεμο, και σε έναν τέτοιο ιμπεριαλιστικό πόλεμο για τις αγορές δε θέλουμε συμμετοχή, πώς να το κάνουμε. Αλλά δεν μπορούμε και να ανεχτούμε οτιδήποτε απειλεί την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Ούτε για συνδιαχείριση των πετρελαίων, ούτε για τίποτα. Δεν είναι ζήτημα επίδειξης πατριωτισμού. Αλλωστε, εμείς υποστηρίζουμε ότι ο πατριωτισμός δεν είναι ενιαίος, δεν υπάρχει ενιαία αντίληψη για τον πατριωτισμό. Εμείς είμαστε με τη μια αντίληψη».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ