Τρίτη 23 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ

Είκοσι τέσσερις περιπτώσεις μη γνήσιων ατομικών βιβλιαρίων υγείας εργαζομένων σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην περιοχή του Πόρου και της Τροιζήνας, απέστειλε την Παρασκευή η Νομαρχία Πειραιά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά. Οπως διαπιστώθηκε, τα 24 αναγραφόμενα άτομα στα βιβλιάρια υγείας δεν ήταν καταχωρημένα στο Ειδικό Μητρώο κατόχων βιβλιαρίων υγείας της υπηρεσίας, ενώ σε ορισμένα ως προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Νομαρχίας Πειραιά υπέγραφε ιδιώτης γιατρός ο οποίος δεν έχει αρμοδιότητα υπογραφής και δεν ανήκει στο δυναμικό της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Νομαρχίας Πειραιά.

«ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ» Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Ενοχη η πολιτική που θεωρεί την Υγεία «κόστος»

«Δώστε λεφτά για Πρόνοια - Υγεία και όχι παροχές για την πλουτοκρατία», διαδήλωσαν οι ταξικές δυνάμεις, στο πλαίσιο της χτεσινής κινητοποίησης των γιατρών

Την ανάγκη όλος ο λαός να παλέψει για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία ανέδειξαν οι ταξικές δυνάμεις
Την ανάγκη όλος ο λαός να παλέψει για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία ανέδειξαν οι ταξικές δυνάμεις
Στην πολιτική που οδηγεί τα δημόσια νοσοκομεία σε τραγικά για ασθενείς και εργαζόμενους αδιέξοδα, όπως αποδεικνύεται και μέσα από τις άγριες περικοπές στα προγράμματα εφημεριών (μέρος των γενικότερων περικοπών στις κοινωνικές δαπάνες για τη, δήθεν, αντιμετώπιση της κρίσης) επιμένει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως φάνηκε και στη διάρκεια της χτεσινής κινητοποίησης των γιατρών.

Ηδη απ' την περασμένη βδομάδα οι νοσοκομειακοί γιατροί βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές στα προγράμματα εφημεριών. Χτες έκαναν 4ωρη στάση εργασίας, στη διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας. Κινητοποίηση η οποία ουσιαστικά σαμποταρίστηκε απ' την ίδια την ηγεσία της ΟΕΝΓΕ (αφού δεν ήταν παρόντα ούτε τα στελέχη της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας) όπου τη σχετική πλειοψηφία έχει το «Μέτωπο» - που στηρίζεται απ' την «Αγωνιστική Ενότητα Γιατρών» του ΣΥΝ - και ακολουθεί η «Αριστερή Ριζοσπαστική Συσπείρωση Ιατρών» (ΑΡΣΙ).

Στον αντίποδα, οι ταξικές δυνάμεις του κλάδου, οι εκπρόσωποι των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων, της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων, του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων και φοιτητών της Ιατρικής ανέδειξαν τον ένοχο για τα αδιέξοδα των δημόσιων νοσοκομείων, καταγγέλλοντας την πολιτική ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ που εμπορευματοποιεί την Υγεία. «Οι γιατροί παλεύουν μαζί με το λαό κόντρα στο κεφάλαιο το πολυεθνικό» και «Δώστε λεφτά για Πρόνοια - Υγεία και όχι παροχές για την πλουτοκρατία» ανέδειξαν την ανάγκη να οργανωθεί αποφασιστικά η πάλη όλου του λαού ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία.

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση των νοσοκομειακών γιατρών στο υπουργείο Υγείας απηύθυνε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος, αφού αναφέρθηκε στους στόχους της κυβερνητικής επίθεσης ενάντια στα λαϊκά δικαιώματα, υπογράμμισε την ανάγκη να σφυρηλατηθεί ενιαίο λαϊκό μέτωπο που θα αποτελέσει και το αντίπαλο μέτωπο στους επιχειρηματίες της Υγείας και του συνδέσμου των βιομηχάνων.

Αντιπροσωπεία συνδικαλιστών συναντήθηκε με τον ΓΓ του υπουργείου Υγείας Νίκο Πολύζο. Στη διάρκεια της συζήτησης μόνο απ' τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ τέθηκαν συγκεκριμένα τα ζητήματα που απαιτούν άμεση αντιμετώπιση για τη στοιχειώδη αντιμετώπιση των προβλημάτων, όπως προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση εκτάκτων, κατάργηση επιχειρηματικής δράσης, καταβολή δεδουλευμένων, σταθερό ωράριο κλπ. Μάλιστα, οι δυνάμεις στην ηγεσία της ΟΕΝΓΕ, που αυτοπροσδιορίζονται ως «αριστερές», επιδόθηκαν - ιδιαίτερα όσον αφορά το φάρμακο - σε διαχειριστικού τύπου προτάσεις στη διάρκεια της συνάντησης.

«Να συγκροτηθούν παντού Επιτροπές Αγώνα»

«Να πιστέψει ο κόσμος ότι υπάρχει άλλη διέξοδος. Να μην πιστέψει αυτούς που τον τρομοκρατούν και τον κοροϊδεύουν, περί κρίσεων κλπ. Να πάρει απόφαση ο πρωτοπόρος κόσμος να οργανωθεί. Να συγκροτηθούν παντού Επιτροπές Αγώνα, σε κάθε χώρο δουλειάς, ξέρουμε πολύ καλά τι γίνεται με τις συμβιβασμένες ηγεσίες, όπως ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, διαφθορά, εκφυλισμός. Πρέπει από τα κάτω η εργατική τάξη, οι εργαζόμενοι, οι ανάπηροι, οι γονείς και κηδεμόνες να οργανώσουν την πάλη τους».

Τα παραπάνω σημείωσε, ως κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση - συζήτηση για τους αγώνες που οργάνωσαν το περασμένο Σάββατο η ΚΟΒ Πρόνοιας του ΚΚΕ και οι Κομματικές Ομάδες ΑμΕΑ και Γονέων και Κηδεμόνων του ΚΚΕ - ο Χάρης Χουρδάκης, μέλος του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ. Υπογράμμισε ακόμα την ανάγκη «να δυναμώσουν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Περισσότερος κόσμος, που κατανοεί την ανάγκη της οργανωμένης πάλης, να ενταχθεί. Αλλά και αυτούς που δεν θα τους πείσουμε, αλλά θέλουν να συμβάλουν στον αγώνα του Κόμματος, πιο οργανωμένα, πιο συλλογικά. Να συζητάμε, να σχεδιάζουμε, να προετοιμαζόμαστε για τις επόμενες μάχες. Μελετώντας την πολιτική του αντιπάλου, την τακτική του, προβάλλοντας πιο ολοκληρωμένα την πρότασή μας, την εναλλακτική διέξοδο. Συμβάλλοντας όλοι μαζί, από κοινού, συλλογικά, στην οργάνωση της πάλης των εργαζομένων, των γονέων και κηδεμόνων, των ΑμΕΑ».

Ακολούθησε συζήτηση και τοποθετήσεις για τα προβλήματα των ΑμΕΑ, τα νέα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης, τους τρόπους αντίδρασης και οργάνωσης της πάλης.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΖΑΝΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συνειδητή η εγκατάλειψη των δημόσιων νοσοκομείων

Ανακοίνωση της ΝΕ με αφορμή τον τραγικό θάνατο ενός μωρού την περασμένη βδομάδα

Στην προβληματική λειτουργία των μονάδων υγείας του Νομού Κοζάνης και τις συνέπειες που έχει στην υγεία των κατοίκων, που αναδείχτηκαν με τον πιο τραγικό τρόπο με το θάνατο ενός παιδιού ενός μόλις έτους την προηγούμενη βδομάδα, αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ.

Το μόλις 12 μηνών παιδί για δύο βδομάδες περιφερόταν από το ένα νοσοκομείο στο άλλο σε Δυτική και Κεντρική Μακεδονία για να αφήσει την τελευταία του πνοή στο «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο Θεσσαλονίκης κι αφού στο μεταξύ χάθηκε πολύτιμος χρόνος συνεπεία της κατάστασης διάλυσης στην οποία βρίσκονται τα δημόσια νοσοκομεία και της προσπάθειας πλήρους αποδιοργάνωσης του ΕΣΥ που γίνεται όλα αυτά τα χρόνια από τις κυβερνήσεις.

Στο Νοσοκομείο Κοζάνης η Παιδιατρική Κλινική έχει κλείσει λόγω έλλειψης ειδικών γιατρών από τον περασμένο Νοέμβρη, όπως το ίδιο συμβαίνει και στο κοντινότερο νοσοκομείο της Πτολεμαΐδας. Οταν το άτυχο παιδάκι μεταφέρθηκε μετά από μέρες στο Λοιμωδών Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια στο Ιπποκράτειο ήταν ήδη αργά. Μόλις πριν δύο μήνες ένα νήπιο 19 μηνών κινδύνευσε και πάλι να χάσει τη ζωή του στην Κοζάνη, λόγω της έλλειψης Παιδιατρικής Κλινικής στο νοσοκομείο της πόλης.

«Στο Νομό Κοζάνης η έλλειψη προσωπικού και ο ανεπαρκής ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός απειλούν τη λειτουργία του Διαβητολογικού και Ογκολογικού Ιατρείου, της Καρδιολογικής Κλινικής και τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, ενώ η Παιδιατρική Κλινική του Μαμάτσειου Γενικού Νοσοκομείου Κοζάνης ανέστειλε τη λειτουργία της εδώ και μήνες, σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ. Επίσης ούτε στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας λειτουργεί Παιδιατρική Κλινική. Νοέμβρη και Δεκέμβρη του 2009, "πολιτικοί παράγοντες" και βουλευτές του νομού καθησύχαζαν τους πολίτες του νομού ότι έθεσαν και έλαβαν διαβεβαιώσεις από την αρμόδια υπουργό ότι "θα μεριμνήσει άμεσα" για τη λύση των παραπάνω προβλημάτων. Ομως η προσοχή της κυβέρνησης ήταν στραμμένη στην προετοιμασία της αντιλαϊκής επίθεσης, στις περικοπές προσωπικού, μισθών και κοινωνικών δαπανών, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην παρθεί κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση ή βελτίωση της κατάστασης, αλλά να επιδεινωθεί η κατάσταση με τραγικά αποτελέσματα».

Κατέληξε 17χρονη στις Σέρρες

Σε καρότσα ημιφορτηγού μεταφέρθηκαν το απόγευμα της Κυριακής, στο Κέντρο Υγείας Ηράκλειας, αιμόφυρτα, δύο νεαρά παιδιά, μετά την πρόσκρουση του αυτοκίνητου στο οποίο επέβαιναν, πάνω σε τοιχίο. Παρόλο που το Κέντρο Υγείας δεν απείχε περισσότερο από 200 μέτρα από το σημείο του συμβάντος, δεν υπήρχε οδηγός βάρδιας για το ασθενοφόρο.

Στο Κέντρο Υγείας διαπιστώθηκε ο θάνατος της 17χρονης, ενώ ο οδηγός του αυτοκινήτου διεκομίσθη στο Νοσοκομείο των Σερρών, όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου. Από την ιατροδικαστική εξέταση που θα ακολουθήσει θα διαπιστωθεί αν ο θάνατος της 17χρονης προήλθε πριν ή μετά τη μεταφορά της με το ημιφορτηγό.

Στο Κέντρο Υγείας εργάζονται τρεις οδηγοί, αλλά για να καλυφθούν όλες οι βάρδιες χρειάζονται τουλάχιστον πέντε.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org