Κυριακή 23 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Γερμανικός συνασπισμός σε ιταλική εκδοχή

Κ. ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ

«Δεν ξέρω τι περισσότερο να πω. Σήμερα το πρωί ο κ. Βελτρόνι εξήγησε το πρόγραμμά μου», τόνισε στην ομιλία του ο Σ. Μπερλουσκόνι.

Και το ΑΠΕ στο τηλεγράφημά του σχολιάζει: «Οι ομοιότητες στα πολιτικά προγράμματα των αντιπάλων κομμάτων δεν είναι το μόνο που δημιουργεί σε πολιτικούς παρατηρητές υποψίες: Το γεγονός ότι οι κ.κ. Μπερλουσκόνι και Βελτρόνι αποφεύγουν να εμπλακούν σε προσωπικές αντιπαραθέσεις οδηγεί ορισμένους να υποθέτουν ότι εξελίσσεται μια διαπραγμάτευση για τη σύμπηξη συνασπισμού, στην περίπτωση μη εξασφάλισης απόλυτης, ή μιας, έστω σχετικά "καθαρής", πλειοψηφίας».

Νάτα, λοιπόν, τα γερμανικά πειράματα στην ιταλική εκδοχή. Γι' αυτό και τα λαϊκά στρώματα στη χώρα μας πρέπει να κλείσουν τ' αυτιά τους στις σειρήνες του δικομματισμού και των συνδαιτυμόνων τους και να απορυθμίσουν στο μέγιστο βαθμό το δικομματικό σύστημα, παίρνοντας θέση στο μετερίζι του ΚΚΕ και στο καθημερινό προσκλητήριο του ΠΑΜΕ.

«Πράσινοι μισθοί» και πράσινα ... άλογα

«Πράσινοι μισθοί», «πράσινη εργασία», «πράσινες ταράτσες» για την «προστασία» του περιβάλλοντος. Διάφορα τέτοια ακούστηκαν σε ημερίδα που συνδιοργάνωσαν πριν από λίγες μέρες η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Διεθνής Οργάνωση Βιοπολιτικής» και ο Δήμος Νέου Ψυχικού. «Κέρδη και σεβασμός στο περιβάλλον μπορούν να είναι στόχοι συμβατοί», ισχυρίστηκαν οι διοργανωτές, υποστηρίζοντας, μάλιστα, ότι «οι ηγεμονικές επιχειρήσεις πρωτοστατούν στην προστασία του περιβάλλοντος. Είναι παράλογο να απαιτήσει κανείς να μην έχουν οι επιχειρήσεις ως προτεραιότητα τα κέρδη. Δεν υπάρχει λόγος να θέτουμε τις επιχειρήσεις απέναντι και να τους κατηγορούμε ότι θέλουν μόνο κέρδη».

Βέβαια, δεν αναφέρθηκε ούτε ένα παράδειγμα - και πού να το βρουν... - για ένα μέρος στον κόσμο, που, κατά τη διάρκεια δύο αιώνων καπιταλισμού, μπόρεσαν τα κέρδη τους να συμβαδίσουν με την προστασία του περιβάλλοντος. Οσο, δε, για τις ...μπροστάρισσες ηγεμονικές επιχειρήσεις και τη «φιλο-περιβαλλοντική» πολιτική τους, προφανώς εννοείται η χρηματοδότηση μερικών ημερίδων για την ...«προστασία του περιβάλλοντος» από τη «SHELL» και την «TEXACO» κάθε φορά που ισοπεδώνεται μια χώρα και σφαγιάζεται ένας λαός, για να αποκτήσουν πρόσβαση στα πετρελαϊκά τους αποθέματα.

Και επειδή έγινε λόγος για την Εκκλησία που «πρέπει να λέγονται και δύο πράγματα στο κήρυγμα για το περιβάλλον», αρκεί να δει κανείς τις δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων, στα οποία η Εκκλησία σκοπεύει να στήσει «ιερές ξενοδοχειακές μπίζνες», ξεπαστρεύοντας χλωρίδα και πανίδα...

«Καυτή γραμμή» δασοπροστασίας...

Τελικά, αφού το σκέφτηκαν πολύ εκεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το πρόβλημα της προστασίας των δασών στη χώρα μας ήταν η ανυπαρξία κάποιας τηλεφωνικής υπηρεσίας όπου θα γίνονταν δεκτές οι καταγγελίες για περιπτώσεις καταπατήσεων δασών και δασικών εκτάσεων. Ετσι φρόντισαν και έφτιαξαν μία, η οποία και θα απαντά στις τηλεφωνικές κλήσεις των πολιτών στο νούμερο 191. Προφανώς γι' αυτό και οι διάφορες προσφυγές πολιτών στο ΣτΕ, που ζητούν την προστασία εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων δασικών εκτάσεων δεν έχουν εξεταστεί μέχρι σήμερα, επειδή δε λειτουργούσε η τηλεφωνική γραμμή... Τέλος πάντων, τη λειτουργία της τηλεφωνικής υπηρεσίας ανακοίνωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Κιλτίδης, κατά τη διάρκεια δεντροφύτευσης στην Καλλιτεχνούπολη Αττικής, ο οποίος σύμφωνα και με το σχετικό δελτίο Τύπου, «φανερά επηρεασμένος από τη θέα των καμένων εκτάσεων» (σ.σ. ανεξακρίβωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υφυπουργός δάκρυσε κιόλας...) ανακοίνωσε επιπλέον ότι επίκειται νομοθετική ρύθμιση για την... περαιτέρω προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και των δασών. Τόσα «καλά» μαζεμένα, τα δάση μας καιρό είχαν να δουν. Και τηλεφωνική... «καυτή γραμμή» και επερχόμενο «δασονομοσχέδιο», πράγμα που σημαίνει να αρχίσουμε από τώρα τα... «οχ - αμάν - αμάν, καίγομαι - καίγομαι...»!

Αριστερο-υποκατάστατα

Στις 18/2/2008 έγινε στη Θεσσαλονίκη μια σύσκεψη για τα ναρκωτικά με τη συμμετοχή φορέων και επιστημόνων. Σ' αυτή τη σύσκεψη ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Βασίλης Φλωρίδης διατύπωσε την άποψη της συνταγογράφησης μεθαδόνης από ιδιώτες γιατρούς, ως μέτρο για την αντιμετώπιση της λίστας αναμονής στα προγράμματα υποκαταστάτων.

Αμέσως διαχώρισαν τη θέση τους ο Οργανισμός κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) και το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων - ΚΕΘΕΑ, που συμμετείχαν στη σύσκεψη, ενώ ακολούθησαν ανακοινώσεις και άλλων φορέων όπως του «18 Ανω» και συλλόγων γονέων θεραπευτικών κοινοτήτων που υπογράμμιζαν τον αντεπιστημονικό και επικίνδυνο χαρακτήρα μιας τέτοιας πρότασης. Η θεραπεία των χρηστών δεν μπορεί να επιτευχθεί απλώς και μόνο με τη χορήγηση μεθαδόνης - η οποία δεν είναι «φάρμακο» αλλά υποκατάστατο της ναρκωτικής ουσίας ηρωίνη - αλλά σε συνδυασμό με την παροχή κοινωνικού περιεχομένου υπηρεσιών, υπογράμμιζε ο ΟΚΑΝΑ σε ανακοίνωσή του στις 21/2/2008.

Κι όμως η «Αυγή» (15/3/2008) επανέφερε το θέμα με ολοσέλιδο άρθρο του νευρολόγου ψυχιάτρου Κ. Γαζγαλίδη: «Θετική η πρόταση του εισαγγελέα Βασ. Φλωρίδη. Αναγκαία η ελεγχόμενη συνταγογράφηση των υποκαταστάτων από μια ομάδα εθελοντών γιατρών που θα συμβληθεί με τον ΟΚΑΝΑ», αναφέρεται στο άρθρο.

Αυτή τη θέση ο ΣΥΝ θέλει να την παρουσιάσει ως αριστερή πρόταση απέναντι στη χρήση του ουσιών (!) δείχνοντας στην πράξη πόσο σέβεται και τις επιστημονικές προσεγγίσεις των φορέων, που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου από την αποδοχή της. Αλλωστε ήταν φυσική συνέπεια η ενσωμάτωση τέτοιων προτάσεων στη φαρέτρα της συμβιβασμένης πολιτικής τους, από τη στιγμή που ο ΣΥΝ αποδέχτηκε το διαχωρισμό των ναρκωτικών σε «σκληρά» και «μαλακά». Διότι η καθαρή στάση απέναντι στις ουσίες εκφράζεται με τέσσερις λέξεις: «ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά»!

Δεν πήρε θέση

Γιατί ο Αλ. Αλαβάνος απέφυγε να τοποθετηθεί στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για τη νεολαία την περασμένη Παρασκευή, στο γεγονός ότι το δικαστήριο στην Πράγα έθεσε εκτός νόμου την Κομμουνιστική Νεολαία Τσεχίας; Γιατί, επίσης, άχνα δεν έβγαλε και για το ζήτημα που έθεσε η σοσιαλιστική ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου και έγινε αποδεκτό από τις συντηρητικές δυνάμεις του Προεδρείου να συζητηθεί, στα πλαίσια της Κομισιόν, η καταδίκη των εγκλημάτων που έγιναν σε ολοκληρωτικά καθεστώτα, ταυτίζοντας το φασισμό με τον κομμουνισμό;

ΒΙΒΛΙΟ
Οι Ελληνες στη διαδικασία οικοδόμησης του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ

Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια διεισδυτική και αναλυτική ματιά στη διαδικασία οικοδόμησης του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ, ειδικότερα μέσα από τη συμμετοχή των Ελλήνων. Θεμελιωμένο σε πληθώρα πρωτογενών και δευτερογενών πηγών (πολλές εκ των οποίων αδημοσίευτες ως τα σήμερα ή άγνωστες στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό), επιχειρεί να ρίξει φως σε πτυχές του ιστορικού παρελθόντος που βρίσκονται στις μέρες μας στο επίκεντρο της αντικομμουνιστικής αναθεώρησης και διαστρέβλωσης της Ιστορίας. Φυσικά, όπως γράφει ο συγγραφέας στην εισαγωγή του βιβλίου, «η συζήτηση γύρω από τη διαδικασία οικοδόμησης του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ, ούτε αρχίζει ούτε και τελειώνει με αυτή την εργασία. Εχοντας πλήρη επίγνωση του γεγονότος αυτού, η ερευνητική μας προσπάθεια δεν αποσκοπεί στο να καταλήξει σε τελεσίδικα και απόλυτα συμπεράσματα αναφορικά με διάφορες πτυχές του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε. Τουναντίον στοχεύει σε μια μαρξιστική και επιστημονικά τεκμηριωμένη προσέγγιση ιστορικών γεγονότων και διαδικασιών μακριά τόσο από εξιδανικευμένες ωραιοποιήσεις όσο και ισοπεδωτικούς μηδενισμούς, η οποία θα συμβάλει στην περαιτέρω μελέτη και ανάλυσή τους». Αρα, το παρόν βιβλίο, εκτός από πηγή πληροφορίας και γνώσης και ταυτόχρονη αφορμή για σκέψη, αποτελεί και κίνητρο για παραπέρα μελέτη και εμβάθυνση στα ζητήματα οικοδόμησης του σοσιαλισμού. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις: «Σύγχρονη Εποχή».

Νικολά Σαρκοζί

Κ. ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ

Αποφασισμένος να προχωρήσει «χωρίς καθυστερήσεις» στην εφαρμογή όλων των «μεταρρυθμίσεων», που έχει εξαγγείλει, ή αλλιώς όλων των σαρωτικών αναδιαρθρώσεων - που ουσιαστικά καταλύουν το κράτος πρόνοιας, το δημόσιο τομέα, το δημόσιο χαρακτήρα των πανεπιστημίων, το συνταξιοδοτικό σύστημα - δήλωνε ο Γάλλος Πρόεδρος μετά το τέλος των τοπικών εκλογών. Κλείνοντας οι κάλπες του δεύτερου γύρου, το κυβερνών UMP του Σαρκοζί βρέθηκε να χάνει ορισμένους από τους μεγαλύτερους δήμους της χώρας και οι Σοσιαλιστές, όπως και οι, σε αρκετές περιπτώσεις, σύμμαχοί τους, να πανηγυρίζουν για «κατάληψη προπυργίων της δεξιάς» και για «ηχηρό μήνυμα δυσαρέσκειας» προς την κυβέρνηση.

Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι η διαφορά, σε εθνικό επίπεδο, μεταξύ Σοσιαλιστών και UMP δεν ξεπέρασε τις δύο ποσοστιαίες μονάδες. Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις, μετά τις τοπικές εκλογές, ανέδειξαν, για άλλη μια φορά, τη σύγχυση της γαλλικής κοινής γνώμης, μεταξύ παρόμοιων πολιτικών προγραμμάτων, καθώς οι Γάλλοι δε δήλωναν ότι με την ψήφο τους αποδοκίμασαν την πολιτική Σαρκοζί. Το γεγονός αυτό έδωσε το περιθώριο στους συνεργάτες του Προέδρου να έχουν τη δική τους ερμηνεία για το «μήνυμα»: Επιτάχυνση των «μεταρρυθμίσεων».

Παράλληλα, ο Σαρκοζί αναμένεται να συνεχίσει και την προώθηση της χώρας του στην παγκόσμια σκηνή (ως πρώτη κίνηση εκτιμήθηκε η ομιλία του για το γαλλικό «αποτρεπτικό» πυρηνικό οπλοστάσιο) μέχρι την ανάληψη της ευρωπαϊκής Προεδρίας το καλοκαίρι.


Ε. Μ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ