Τρίτη 23 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
72 νεκροί και 3.188 κρούσματα το τριήμερο, στους 346 οι διασωληνωμένοι

Μικρός παραμένει ο αριθμός των διενεργούμενων τεστ τα Σαββατοκύριακα, παρά την αναζωπύρωση της πανδημίας, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων ανεβαίνει μέρα με τη μέρα, και σταθερά τα μισά κρούσματα εντοπίζονται στην Αττική.

Ο απολογισμός του τριημέρου είναι 72 νεκροί και 3.188 νέα κρούσματα. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 346 (από 325 το Σάββατο), ενώ μειώνεται και η διάμεση ηλικία τους, στα 68 έτη. Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 264 (ημερήσια μεταβολή +1,93%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 233 ασθενείς.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται πλέον σε 180.672 και των θανάτων σε 6.321.

Xτες 24 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ (με μόλις 15.610 τεστ) καταγράφηκαν 880 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 396 εντοπίζονται στην Αττική, 85 στη Θεσσαλονίκη, 65 στην Αχαΐα, 31 στη Λάρισα.

Την Κυριακή οι θάνατοι ήταν 25 και τα νέα κρούσματα 884 (437 στην Αττική), ενώ το Σάββατο οι θάνατοι ήταν 23 και τα νέα κρούσματα 1.424 (680 στην Αττική).

Σε κατάσταση συναγερμού τα νοσοκομεία 18 περιοχών

Η αύξηση στον αριθμό των διασωληνωμένων για το διάστημα 11 - 17 Φλεβάρη και η σημαντική επιβάρυνση στα νοσοκομεία 18 από τις 75 περιοχές της χώρας αποτυπώνονται και στην 37η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου για τον Covid-19. Σύμφωνα με αυτά:

  • Από το σύνολο των 75 περιοχών της χώρας, 18 παραμένουν σε κατάσταση συναγερμού, λόγω της σημαντικής επιβάρυνσης των κατά την κυβέρνηση «ενισχυμένων» νοσοκομείων. Από αυτές, 10 περιοχές (Ανατολική Αττική, Βόρειος Τομέας Αθηνών, Δυτική Αττική, Δυτικός Τομέας Αθηνών, Κεντρικός Τομέας Αθηνών, Νότιος Τομέας Αθηνών, Πειραιάς, Νησιά Αργοσαρωνικού, Αχαΐα και Εύβοια) θεωρούνται πολύ υψηλού κινδύνου και 8 (Θάσος, Θεσσαλονίκη, Θήρα, Ζάκυνθος, Κεφαλληνία, Μύκονος, Ρέθυμνο και Χαλκιδική) θεωρούνται υψηλού κινδύνου.
  • Ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώνεται σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση σε 1.028 (από 1.110 στην προηγούμενη έκθεση), εμφανίζοντας μείωση κατά 7,4% σε σχέση με την προηγούμενη βδομάδα, «γεγονός που πιθανώς οφείλεται και στον μικρότερο αριθμό τεστ, λόγω των έκτακτων καιρικών φαινομένων στις 17 Φεβρουαρίου». Ο δε κυλιόμενος μέσος όρος των τεστ ανά ημέρα διαμορφώθηκε σε 34.792 (από 40.130 μια βδομάδα πριν).
  • Το 47,9% των κρουσμάτων καταγράφηκαν στην Αττική και το 10,7% στη Θεσσαλονίκη. Ο μέσος όρος ηλικίας του συνόλου των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας είναι τα 44 έτη.
  • Ο μέσος όρος του ημερήσιου αριθμού των θανάτων «σταθεροποιήθηκε» σε 22,9 (από 22,3 στην προηγούμενη έκθεση).
  • Το πλήθος των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ αυξήθηκε σε 313 (από 284). Η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ για Covid-19 στην επικράτεια παρουσιάζει αύξηση σε 53% (από 51% στην προηγούμενη έκθεση). Στην Αττική ανέρχεται σε 82% και στη Θεσσαλονίκη σε 40% (από 77% και 40% αντίστοιχα στην προηγούμενη έκθεση).
Κινητοποιήσεις σε Δυτική Αθήνα και Αττική

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην αυτοκινητοπορεία που οργανώνουν σήμερα Τρίτη σε Ελευσίνα και Ασπρόπυργο απευθύνουν σωματεία που δρουν στη Δυτική Αττική, «για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων μας», σε μια περιοχή με εκατοντάδες εργοστάσια και άλλους μεγάλους χώρους δουλειάς, η οποία το προηγούμενο διάστημα βρέθηκε στο «κόκκινο» της πανδημίας. Το αγωνιστικό ραντεβού έχει δοθεί για τις 5 μ.μ., με σημείο αφετηρίας τα «Lidl» της Ελευσίνας.

Τα συνδικάτα με κοινή ανακοίνωσή τους απαιτούν «μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ενίσχυση του "Θριάσιου" Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας με προσωπικό. Οχι στη μετατροπή τους σε μονάδες μίας νόσου. Μέτρα πρόληψης σε περίπτωση βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης».

Αγωνιστικές παρεμβάσεις οργανώνουν σήμερα Τρίτη σωματεία και φορείς από το Ιλιον, την Πετρούπολη και τους Αγίους Αναργύρους - Καματερό.

Τα σωματεία εκφράζουν τη στήριξή τους στα δίκαια αιτήματα των υγειονομικών των νοσοκομείων που απεργούν σήμερα, ενώ παλεύουν για ενίσχυση των Κέντρων Υγείας της περιοχής, όπου η πανδημία είναι στο «κόκκινο».

Πιο συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθούν οι εξής παρεμβάσεις:

  • Στις 9 π.μ. θα βρεθούν στο Κέντρο Υγείας Αγίων Αναργύρων - Καματερού, όπως επίσης στο Ιλιον και στην Πετρούπολη.
  • Στις 6.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθούν δύο μηχανοκίνητες πορείες, από την κεντρική πλατεία Ιλίου (Γεννηματά) και από την πλατεία Ηρώ στην Πετρούπολη.
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ
Να επαναλειτουργήσει άμεσα το πρώην Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος
  • Παράσταση διαμαρτυρίας αύριο στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
  • Κινητοποιήσεις για την Υγεία από τα ΕΚ και σε Πειραιά και Γιάννενα

Από τη χτεσινή παρέμβαση του ΕΚ Πάτρας
Από τη χτεσινή παρέμβαση του ΕΚ Πάτρας
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε χτες η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας (ΕΚΠ) μαζί με δεκάδες σωματεία, συλλόγους και φορείς της πόλης, έξω από το πρώην Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για τη διεκδίκηση άμεσων μέτρων ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας. Το σημείο δεν επιλέχθηκε τυχαία αφού, όπως αναφέρθηκε, δεκάδες φορείς παλεύουν για την επαναλειτουργία του νοσοκομείου και να ενταχθεί στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας.

Υπενθυμίζεται ότι το ΕΚΠ καλεί σωματεία και φορείς να υπογράψουν από κοινού ανοιχτή επιστολή με την οποία απαιτούν να ληφθούν άμεσα μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας. Η επιστολή, την οποία έχουν ήδη υπογράψει 67 σωματεία και φορείς της πόλης, απευθύνεται στον πρωθυπουργό, στον υπουργό Υγείας, στον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας και τον διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Εισηγητικά στη συνέντευξη Τύπου ο Δ. Αγγελόπουλος, γενικός γραμματέας του ΕΚΠ, ανέπτυξε το δίκαιο αίτημα για επαναλειτουργία του Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα «εξειδικευμένο νοσοκομείο που ανακατασκευάστηκε και ανακαινίστηκε πλήρως το 2014 και ένα χρόνο αργότερα η προηγούμενη κυβέρνηση το έκλεισε μεταφέροντας τις δραστηριότητές του στο Νοσοκομείο "Αγιος Ανδρέας". Το μετέτρεψε δηλαδή από νοσοκομείο σε κλινική και με πολύ λιγότερα κρεβάτια και εξοπλισμό».

Αναφερόμενος στην αυξανόμενη διασπορά του ιού στην Αχαΐα, ξεχώρισε το απαράδεκτο γεγονός «εκατοντάδες θέσεις προσωπικού στα 4 νοσοκομεία του νομού μας να εξακολουθούν να είναι κενές, ενώ επεκτάθηκαν εν μέσω πανδημίας οι "ελαστικές" σχέσεις εργασίας. Τμήματα και κλινικές έχουν συρρικνωθεί και πλήθος τακτικών χειρουργείων αναβάλλονται, προκειμένου τα νοσοκομεία να ανταποκριθούν στις ανάγκες περίθαλψης κρουσμάτων, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία χιλιάδων ασθενών με άλλες παθήσεις. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, χιλιάδες προγραμματισμένα ραντεβού στα νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας και τις ΤΟΜΥ ακυρώνονται, προκειμένου να λειτουργήσουν και ως εμβολιαστικά κέντρα, των οποίων η στελέχωση γίνεται με μετακινήσεις υγειονομικού προσωπικού».

Με βάση αυτήν την κατάσταση και παρουσιάζοντας το διεκδικητικό πλαίσιο κάλεσε σε οργάνωση της πάλης και σε συμμετοχή στη σημερινή απεργία των νοσοκομειακών γιατρών και τη στάση εργασίας της ΠΟΕΔΗΝ.

Ανακοίνωσε επίσης ότι αύριο Τετάρτη το ΕΚΠ και οι άλλοι φορείς θα προχωρήσουν σε παράσταση διαμαρτυρίας, στις 11 π.μ., στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όπου θα επιδώσουν την επιστολή.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, τονίζοντας την αναγκαιότητα επαναλειτουργίας του νοσοκομείου. Επισήμανε πως ειδικά τώρα «θα πρέπει να αξιοποιήσουν αυτό το νοσοκομείο που έχει 68 κλίνες για νοσηλεία ασθενών με Covid-19 , ώστε να λειτουργούν κανονικά τα υπόλοιπα νοσοκομεία, να είμαστε θωρακισμένοι καλύτερα και να μην αγωνιούμε κάθε φορά που θα έχουμε έξαρση της πανδημίας».

Παρεμβάσεις έκαναν ακόμα: Ο Ανδρέας Σουρούνης, πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, η Βανέσα Αλίχου, αντιπρόεδρος του Σωματείου Μαγείρων, και η Μαρία Δεληγιάννη, πρόεδρος του Μορφωτικού - Πολιτιστικού Συλλόγου «Παναγία η Γηροκομίτισσα».

Παράσταση διαμαρτυρίας και από το Εργατικό Κέντρο Πειραιά

Παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά θα πραγματοποιήσουν αύριο, Τετάρτη, στις 11 π.μ., το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και τα σωματεία - μέλη του, απαιτώντας ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων.

Μεταξύ άλλων, απαιτούν μαζικό εμβολιασμό του λαού σε πλήρως στελεχωμένα εμβολιαστικά κέντρα, ουσιαστική ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και των νοσοκομείων με το αναγκαίο προσωπικό και εξοπλισμό, άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, μαζικά τεστ στο λαό του Πειραιά.

Στα Γιάννενα

Τη στήριξή του στο δίκαιο αγώνα των υγειονομικών εκφράζει το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων με κάλεσμά του σε κινητοποίηση στην Περιφέρεια Ηπείρου σήμερα, Τρίτη, στις 6.30 μ.μ. αναδεικνύοντας ότι η διεκδίκηση μέτρων στήριξης του δημόσιου συστήματος Υγείας πρέπει να γίνει υπόθεση όλου του λαού.

Με αφορμή την αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες βδομάδες στο νομό Ιωαννίνων και τη συνεπακόλουθη συζήτηση για την επιβολή πρόσθετων οριζόντιων απαγορεύσεων, το Εργατικό Κέντρο σχολιάζει ότι τα μέτρα που εφαρμόζονται από τη μια διογκώνουν τα προβλήματα ενώ από την άλλη αξιοποιούνται για να αποκρύπτεται ο πραγματικός ένοχος για τη σημερινή κατάσταση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η άρνηση της κυβέρνησης να καλύψει τις 152 κενές θέσεις γιατρών στα δύο νοσοκομεία της πόλης, σε συνδυασμό με την απόσπαση του λειψού υγειονομικού προσωπικού για τις ανάγκες της πανδημίας, έχει ως αποτέλεσμα χειρουργεία και τακτικά ραντεβού να μειώνονται δραματικά.

«Πόσο κανονική θα είναι η επόμενη μέρα για πολλούς από εμάς όταν θα διαγνωσθούμε με καθυστέρηση μηνών από καρκίνο, προβλήματα στην καρδιά και τόσες άλλες ασθένειες αφού τα νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε μονάδες μιας νόσου και τα Κέντρα Υγείας είναι ανύπαρκτα;», τονίζεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση ενώ επισημαίνεται ότι η άρνηση της κυβέρνησης να επιτάξει ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα επιβαρύνει το ήδη μειωμένο εισόδημα της λαϊκής οικογένειας.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΤ
Αντιδρούν στην αποψίλωση των ΜΕΘ για μη Covid ασθενείς

Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την ανάπτυξη όλων των αναγκαίων ΜΕΘ διεκδικεί το Σωματείο

Να ανακληθεί η απόφαση για κατάργηση κλινών ΜΕΘ non Covid του Νοσοκομείου ΚΑΤ και ανάπτυξη κλινών ΜΕΘ COVID χωρίς το αναγκαίο προσωπικό και εξοπλισμό, απαίτησαν από τη διοίκηση χτες το πρωί οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, με πρωτοβουλία του Σωματείου τους.

Με απόφαση της διοίκησης, «καθ' υπαγόρευση και κατ' εντολή» της 1ης ΥΠΕ και του υπουργείου Υγείας, καταργούνται 7 κλίνες Γενικής ΜΕΘ (ΜΕΘ ΒΒ) και μετατρέπονται σε κλίνες ΜΕΘ Covid.

Η διοίκηση μάλιστα ανακοίνωσε και την πρόθεσή της για κατάργηση άλλων 14 κλινών Γενικής ΜΕΘ (ΜΕΘ Α και ΜΕΘ ΒΑ) και μετατροπή τους σε κλίνες ΜΕΘ Covid, αφήνοντας έτσι στο μοναδικό νοσοκομείο με τραυματολογική κατεύθυνση, πανελλαδική αναφορά και καθημερινή εφημερία, μόνο 15 κλίνες Γενικής ΜΕΘ.

«Την πολυδιαφημισμένη νέα ΜΕΘ των δωρεών δεν επιλέγουν να την στελεχώσουν. Μετακινούν 12 νοσηλευτές από άλλα νοσοκομεία της 1ης ΥΠΕ και την αφήνουν κλειστή κατά το ήμισυ (...) Συνεχίζεται η μετατροπή του νοσοκομείου σε νοσοκομείο μιας νόσου. Είχε προηγηθεί, άλλωστε, η μετατροπή της ΜΑΦ του νοσοκομείου σε ΜΕΘ COVID, καταργώντας κλίνες ΜΑΦ και 15 κλίνες της Κλινικής Πλαστικής Χειρουργικής (επανορθωτική τραυματολογία, αντιμετώπιση εγκαυμάτων)», καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων ΚΑΤ και σε άλλο σημείο υπογραμμίζει:

«Η απαράδεκτη τακτική της διοίκησης να λέει ψέματα εμφανίζοντας νοσηλευτές που απουσιάζουν από την υπηρεσία όντας ασθενείς, ως αυτούς που θα στελεχώσουν τη ΜΕΘ Covid ξεπερνά κάθε όριο και θέτει ξεκάθαρα σε κίνδυνο ασθενείς και εργαζόμενους.

Οι ελάχιστες προδιαγραφές για τη λειτουργία ΜΕΘ προβλέπουν ότι για τη λειτουργία των 7 επιπλέον κλινών ΜΕΘ COVID απαιτούνται τουλάχιστον 28 νοσηλευτές, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι ανάγκες για νοσηλευτικό προσωπικό για νοσηλεία ασθενών με COVID-19 είναι αυξημένες τουλάχιστον κατά 50%».

Το Σωματείο, πέρα από την ανάκληση της απαράδεκτης απόφασης για τις ΜΕΘ, απαιτεί να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι καθώς και οι ειδικευόμενοι νοσηλευτές, να καλυφθούν άμεσα τουλάχιστον 20 νέες οργανικές θέσεις ειδικευμένων γιατρών και 50 θέσεις νοσηλευτών για τις ΜΕΘ κ.ά.

Σύσκεψη στο ΠΑΓΝΗ

Η ανάγκη για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, αναδείχθηκε στη σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ με επικουρικούς εργαζόμενους, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν τους επόμενους μήνες, αποδυναμώνοντας παραπέρα το ήδη υποστελεχωμένο νοσοκομείο.

Επόμενος αγωνιστικός σταθμός είναι η συμμετοχή στη σημερινή στάση εργασίας και την κινητοποίηση στην 7η ΥΠΕ, ενώ το Σωματείο θα προχωρήσει και σε νέα σύσκεψη με το σύνολο των συμβασιούχων την Παρασκευή 26 Φλεβάρη.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Σήμερα η απεργιακή κινητοποίηση σε όλη τη χώρα

Για την πραγματική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας

Κλιμακώνοντας τον αγώνα τους για πραγματική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, απέναντι στην πολιτική που αφήνει τον λαό πολλαπλά εκτεθειμένο, οι υγειονομικοί προχωρούν σήμερα σε απεργιακή κινητοποίηση.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) έχει προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία και καλεί στις 10.30 π.μ. στο υπουργείο Υγείας. Η Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) έχει προκηρύξει πανελλαδική στάση εργασίας (9 π.μ. - 3 μ.μ.) και καλεί στις 10 π.μ. το πρωί σε συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας και στη συνέχεια σε πορεία στο υπουργείο Υγείας.

Ηδη Σωματεία Εργαζομένων σε Νοσοκομεία παίρνουν αποφάσεις για επέκταση της στάσης σε όλη την πρωινή βάρδια, ενώ εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις και φορείς με ανακοινώσεις τους στηρίζουν τα δίκαια και κρίσιμα αιτήματα των υγειονομικών, για την προστασία της ζωής και της υγείας του λαού.

Οι υγειονομικοί διεκδικούν ανάμεσα σε άλλα:

  • Να ενισχυθούν τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με επείγουσες διαδικασίες, και με την αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
  • Στελέχωση των νοσοκομείων που έκλεισαν με τα μνημόνια και αξιοποίησή τους για νοσηλεία ασθενών με Covid-19.
  • Δημιουργία του αναγκαίου αριθμού εμβολιαστικών κέντρων στο πλαίσιο της ΠΦΥ σε κατάλληλους χώρους και στελέχωσή τους με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Αμεση απεμπλοκή των νοσοκομείων από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού. Προμήθεια όλων των διαθέσιμων, ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων.
  • Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και υποχρεωτική ένταξη των ιδιωτών γιατρών στο σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας.
  • Λήψη άμεσων μέτρων προστασίας της υγείας σε χώρους δουλειάς και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
  • Επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα ΒΑΕ. Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού. Καταγραφή ως επαγγελματικής ασθένειας των κρουσμάτων κορονοϊού.
  • Να σταματήσουν οι διώξεις και απειλές σε βάρος υγειονομικών.
Συγκεντρώσεις σε νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα

Στη Θεσσαλονίκη, η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10 π.μ. στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Στον κοινό αγώνα με τους υγειονομικούς παίρνουν θέση σωματεία και φορείς, καλώντας σε στήριξη του αγώνα τους και παράλληλα προβάλλοντας διεκδικήσεις όπως επαναλειτουργία του Κέντρου Υγείας στη ΒΙΠΕ Σίνδου.

Αντίστοιχες απεργιακές κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη χώρα από σωματεία υγειονομικών και εργαζομένων άλλων κλάδων:

-- Στην Πάτρα, οι εργαζόμενοι θα συγκεντρωθούν στις 12 μ. στην 6η ΥΠΕ.

-- Στα Γιάννενα, στις 9 π.μ. στο Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

-- Στην Πρέβεζα, στις 12 μ. στην είσοδο του νοσοκομείου.

-- Στη Λάρισα, στις 10.30 π.μ. στην πύλη του ΓΝ Λάρισας.

-- Στο Ηράκλειο, στις 10 π.μ. στην 7η ΥΠΕ.

-- Στην Ικαρία, στις 12 μ. στην πλατεία Αγίου Κηρύκου.

-- Στη Λευκάδα, στις 10 π.μ. στην πύλη του νοσοκομείου.

-- Στη Ρόδο, στις 12.30 μ.μ. στην είσοδο του νοσοκομείου.

-- Στη Σάμο, στις 10 π.μ. στο Γενικό Νοσοκομείο.

-- Στο Νοσοκομείο Κατερίνης στις 10 π.μ.

-- Στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης στις 10.30 π.μ.

-- Στο Νοσοκομείο Δράμας στις 11.30 π.μ.

-- Στο «Μαμάτσειο» Νοσοκομείο Κοζάνης στις 10 π.μ.

-- Στη Χαλκίδα, το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου έχει εξαγγείλει στάση εργασίας (9 π.μ. έως 3 μ.μ.) και συγκέντρωση στην πύλη του νοσοκομείου.

-- Στη Λιβαδειά, το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου καλεί σε στάση εργασίας και συγκέντρωση στις 11 π.μ. στην πύλη του νοσοκομείου.

-- Στη Θήβα, το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου καλεί σε συγκέντρωση στις 12 μ. στην είσοδο του νοσοκομείου.

Επίσης, στη Νάουσα, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου, των Συνταξιουχικών Σωματείων και του Αγροτικού Συλλόγου «Μαρίνος Αντύπας», προγραμματίζονται συγκεντρώσεις σήμερα στις 9 π.μ. έξω από το νοσοκομείο, αύριο Τετάρτη στις 5 μ.μ. στην πλατεία Επισκοπής και τη Δευτέρα 1η Μάρτη στις 5 μ.μ. στο Αγγελοχώρι Ειρηνούπολης, με αίτημα να υπάρχει καθημερινά γιατρός σε όλα τα χωριά.

Επικίνδυνες «μετατροπές» και «τροποποιήσεις»

Ακόμη και τώρα, με τη νέα αναζωπύρωση της πανδημίας, με ελάχιστα κρεβάτια ΜΕΘ και απλές κλίνες κενές, η κυβέρνηση επαναφέρει τη χρεοκοπημένη συνταγή των μετατροπών και της αρπαγής κρεβατιών και προσωπικού από όλες τις υπόλοιπες νόσους, αφήνοντας χιλιάδες ασθενείς εκτεθειμένους σε κίνδυνο, χωρίς την αναγκαία περίθαλψη, περιορίζοντας τις τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις στα δημόσια νοσοκομεία κατά 80%.

Την ίδια ώρα, αρνείται να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα Υγείας και τα 200 κρεβάτια ΜΕΘ στην Αττική, να στελεχώσει και να αξιοποιήσει τα νοσοκομεία που έκλεισαν οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Αντ' αυτού:

  • Με έγγραφό της η 2η ΥΠΕ προς το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Πειραιά «Μεταξά» απαιτεί την παραχώρηση όλων των θαλάμων του 6ου ορόφου για τη νοσηλεία ύποπτων περιστατικών Covid, εξαιρώντας μάλιστα 6 θαλάμους (627, 629, 631, 633, 635 και 638), «όπου θα νοσηλεύονται ογκολογικοί ασθενείς άλλων νοσοκομείων που νοσηλεύουν ασθενείς με Covid-19, με σκοπό την αποσυμφόρησή τους». Δηλαδή, στον ίδιο όροφο θα νοσηλεύονται ύποπτα περιστατικά Covid-19 με ογκολογικούς ασθενείς, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την υγεία τους.
  • Στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο έκλεισαν 2 κλίνες Γενικής ΜΕΘ, με αποτέλεσμα στο μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο της Δυτικής Αττικής, στο κέντρο μεγάλης βιομηχανικής περιοχής, να έχουν απομείνει μόνο 6 διαθέσιμες κλίνες Γενικής ΜΕΘ. Το «επόμενο βήμα» είναι ο σχεδιασμός για κλείσιμο κλινικών - με πιθανότερο το κλείσιμο της Ορθοπεδικής, όπου συστεγάζονται η Νευροχειρουργική, η Οφθαλμολογική και η Πλαστική Χειρουργική, για να «εξοικονομηθούν» κλίνες και προσωπικό για την επέκταση των κλινικών Covid.
  • Αντίστοιχα, και στο Νοσοκομείο «Γεννηματάς» προωθείται το κλείσιμο των 20 κρεβατιών στην Ορθοπεδική κλινική, προκειμένου να μετατρέπουν σε κλίνες Covid.

Στο φόντο όλων των παραπάνω, η κυβέρνηση πανηγύρισε χτες για τη «δωρεά» 22 ασθενοφόρων στο ΕΚΑΒ και την αστυνομία από εφοπλιστές, χωρίς βέβαια να λέει κουβέντα για τη στελέχωση αυτών των ασθενοφόρων, αφού τα πληρώματα του ΕΚΑΒ είναι αποψιλωμένα. Ακόμα όμως κι αυτά τα οχήματα είναι σταγόνα στον ωκεανό των ελλείψεων.

ΕΥΟΣΜΟΣ - ΚΟΡΔΕΛΙΟ
Νέοι περιορισμοί αλλά κανένα μέτρο ουσιαστικής προστασίας

Κάλεσμα στο λαό να διεκδικήσει την προστασία της υγείας του απευθύνει η ΚΟ Ευόσμου - Κορδελιού του ΚΚΕ

Οι νέοι περιορισμοί που ισχύουν από τις 20 Φλεβάρη στο δήμο - Ευόσμου - Κορδελιού έρχονται για μία ακόμη φορά να αναδείξουν τις ευθύνες της κυβέρνησης, που δεν πήρε κανένα μέτρο μπροστά στη νέα έξαρση της πανδημίας, και τώρα κουνά το δάχτυλο στους κατοίκους της περιοχής.

Η απόφαση για τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα αποδόθηκε στην ανησυχία για τη διασπορά της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης καθώς εντοπίστηκαν 12 κρούσματα στην περιοχή. Τα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ θα διαρκέσουν έως τη Δευτέρα 1 Μάρτη.

Οι μαθητές διαμαρτύρονται και ζητούν ασφαλή λειτουργία των σχολείων τους, οι έμποροι διεκδικούν έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τις επιχειρήσεις που πλήττονται και συνολικά ο λαός ζητά μέτρα για την προστασία του. Ταυτόχρονα γυρίζει την πλάτη σε όσους βρήκαν την αφορμή και προσπαθούν να ψαρέψουν σε θολά νερά, εκμεταλλευόμενοι τη δικαιολογημένη αγανάκτηση του κόσμου.

Η ΚΟ Ευόσμου - Κορδελιού του ΚΚΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση, που, όπως υπογραμμίζει, μαζί με τη διοίκηση του δήμου παίζουν κορόνα - γράμματα τη ζωή του λαού της περιοχής, αφού δεν παίρνουν μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, σε μια περιοχή μάλιστα που μεγάλος αριθμός εργάζεται στην κοντινή Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου. Επίσης, δεν πήραν μέτρα για την ενίσχυση με προσωπικό του Κέντρου Υγείας Ευόσμου, που επιπλέον το μετέτρεψαν σε εμβολιαστικό κέντρο, χωρίς ουσιαστικό σχεδιασμό για την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων του δήμου, αλλά και των γύρω περιοχών.

Ειδικά για τα κρούσματα με την αφρικανική μετάλλαξη θυμίζει ότι τα 3 πρώτα κρούσματα εμφανίστηκαν στο Κορδελιό τέλη Γενάρη και από τότε δεν λήφθηκε κανένα πρόσθετο μέτρο για τον εντοπισμό και την απομόνωση των κρουσμάτων. Αντίθετα, όπως πριν έτσι και μετά τα κρούσματα δεν έκαναν και συνεχίζουν να μην κάνουν μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ σε χώρους εργασίας, χώρους Εκπαίδευσης (εκπαιδευτικούς και μαθητές), συνολικά σε όλο τον πληθυσμό, ούτε βέβαια εξετάζονται όλα τα θετικά αποτελέσματα για το αν είναι από τις μεταλλάξεις του κορονοϊού, ώστε να διαπιστωθεί επακριβώς ποια είναι η διασπορά στην περιοχή.

Επιπλέον δεν αύξησαν το στόλο και το προσωπικό ούτε τα δρομολόγια στις αστικές συγκοινωνίες, με τα λεωφορεία που εξυπηρετούν το δήμο - 32, 32Α, 21 - να είναι πάλι γεμάτα, φτάνοντας και σε πληρότητα 100% τις ώρες αιχμής.

Η Οργάνωση του Κόμματος καλεί το λαό να κάνει πέρα τις δυνάμεις που σαν λαγοί της κυβέρνησης προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν, και να αντιτάξει την πάλη και την οργάνωση του αγώνα του για την προστασία της υγείας και της ίδιας του της ζωής.

Τι ευθύνες της κυβέρνησης και της διοίκησης του δήμου για το νέο κλείσιμο των σχολείων αναδεικνύουν και οι Μαθητικές Οργανώσεις Ευόσμου - Κορδελιού της ΚΝΕ. Τονίζουν ότι ο αγώνας για μόρφωση, υγεία, ζωή με δικαιώματα δεν αναστέλλεται και καλούν τους μαθητές μαζί με όλο το λαό να βάλουν lockdown στην πολιτική που τους αρρωσταίνει κυριολεκτικά και μεταφορικά, για να νικήσουν η ζωή και οι ανάγκες τους.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ευόσμου - Κορδελιού από την πλευρά της αναδεικνύει τις ευθύνες της δημοτικής αρχής, καλώντας την να απαντήσει: «Γιατί δεν έκανε μαζικά τεστ; Μάλιστα ο δήμαρχος επαναλάμβανε ότι δεν χρειάζεται να γίνονται δημιουργώντας εφησυχασμό και σύγχυση στον κόσμο. Γιατί δεν εξασφάλισε συνθήκες υγιεινής στα σχολεία, δεν βρήκε χώρους να γίνουν μαθήματα με ασφάλεια; Γιατί δεν διεκδίκησε στελέχωση των μονάδων Υγείας της περιοχής μας; Γιατί δεν εξασφάλισε το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό καθαριότητας στα σχολεία;».

ΘΑΝΑΤΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΣΕ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
Τραγική επιβεβαίωση των εργοδοτικών «πρωτοκόλλων» υπερδιάδοσης του ιού

Πέντε οι θετικοί εργαζόμενοι στο κατάστημα και η εργοδοσία επιμένει στην πρακτική παραπέρα διασποράς

Φωτ. αρχείου
Φωτ. αρχείου
Θέμα χρόνου ήταν να επιβεβαιωθούν με τραγικό τρόπο τα αποτελέσματα των εργοδοτικών «πρωτοκόλλων» της διασποράς του κορονοϊού στα σούπερ μάρκετ. Και δυστυχώς αυτή η τραγική επιβεβαίωση ήρθε την περασμένη Κυριακή με τον θάνατο εργαζόμενου της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτης» στον Πειραιά, που «έφυγε» από τη ζωή λίγες μέρες αφότου νόσησε από κορονοϊό.

Στο συγκεκριμένο κατάστημα μάλιστα άλλοι τέσσερις συνάδελφοί του έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό, ενώ η εργοδοσία απαντά ότι ...«δεν συντρέχει λόγος» στο αίτημα αναστολής της λειτουργίας του καταστήματος, που διατύπωσαν σε χτεσινή τους παρέμβαση το κλαδικό Σωματείο και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Στην παρέμβαση συμμετείχαν ο Νίκος Ξουράφης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, και ο Θανάσης Γκώγκος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της διοίκησης της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Οσο για τα μέτρα που σχεδιάζει η εταιρεία, προβλέπουν νέα απολύμανση και επαναληπτικά rapid tests στους εργαζόμενους.

Σημειώνεται ότι ο 48χρονος εργαζόμενος που έχασε τη μάχη με τον ιό ήταν στο πόστο του την προηγούμενη Δευτέρα και εμφάνισε συμπτώματα την Τετάρτη. Διαγνώστηκε με κορονοϊό την Παρασκευή και κατέληξε δύο μέρες μετά, στο σπίτι του. Επίσης την Τετάρτη, εμφάνισαν συμπτώματα και άλλοι εργαζόμενοι στο κατάστημα. Το βράδυ της Παρασκευής έγινε απολύμανση, ωστόσο το Σάββατο επιβεβαιώθηκαν νέα κρούσματα. Η απολύμανση επαναλήφθηκε το Σάββατο, τα κρούσματα όμως συνεχίστηκαν και χτες Δευτέρα!

Και ενώ τα κρούσματα διαδέχονται το ένα το άλλο, με τους εργαζόμενους να είναι σοκαρισμένοι από την απώλεια του συναδέλφου τους, η εργοδοσία, με μόνο κριτήριο την απρόσκοπτη λειτουργία του καταστήματος, έχει ήδη προχωρήσει στη γνωστή εγκληματική πρακτική της μετακίνησης εργαζομένων από άλλα καταστήματα, δημιουργώντας πρόσφορο έδαφος για την παραπέρα διασπορά του ιού.

Οπως μάλιστα καταγγέλλουν οι συνδικαλιστές, οι προμηθευτές που μπαινόβγαιναν από νωρίς το πρωί στο κατάστημα, με τη γνωστή τακτική της «ομερτά» γύρω από την εξάπλωση της πανδημίας που επικρατεί σε μεγάλους χώρους δουλειάς, δεν ενημερώθηκαν για τη συρροή κρουσμάτων και την απώλεια ενός εργαζόμενου.

Πάρτε τώρα μέτρα προστασίας!

Τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του εργαζόμενου εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά.«Ο θάνατος του συναδέλφου επιβεβαιώνει με τον πιο τραγικό τρόπο αυτό που το σωματείο μας καταγγέλλει από την αρχή της πανδημίας, ότι οι εργαζόμενοι είναι εκτεθειμένοι στους χώρους εργασίας, αφού είναι ανεπαρκή τα μέτρα προστασίας τους και πρόληψης της διασποράς του ιού μέσα στους χώρους δουλειάς», σημειώνει και απαιτεί να παρθούν «όλα τα απαραίτητα μέτρα στο συγκεκριμένο κατάστημα για να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού και να μην κινδυνεύσουν άλλοι εργαζόμενοι».

Τη θλίψη της για την απώλεια του εργαζόμενου εκφράζει και η ΔΑΣ Εργατοϋπαλλήλων στην επιχείρηση «Σκλαβενίτης». Οπως καταγγέλλει, τα όποια μέτρα λαμβάνουν κράτος και εργοδοσία είναι «ανεπαρκή και πίσω από τις πραγματικές ανάγκες προστασίας της υγείας εργαζομένων και καταναλωτών».

Κοινή συνέντευξη Τύπου και παρέμβαση στο υπουργείο αύριο Τετάρτη

Με αφορμή το θάνατο του εργαζόμενου αλλά και τη συρροή κρουσμάτων που καθημερινά καταγράφονται σε καταστήματα όλων των αλυσίδων σούπερ μάρκετ, και την ανεπάρκεια μέτρων προστασίας της υγείας εργαζομένων και καταναλωτών, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής θα παραχωρήσουν έκτακτη συνέντευξη Τύπου αύριο Τετάρτη στις 10 π.μ., στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Αμέσως μετά, αντιπροσωπεία των τριών σωματείων θα προχωρήσει σε παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να επιδώσει νέο υπόμνημα, με συγκεκριμένα στοιχεία και αιτήματα.

«Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια, δεν θα επιτρέψουμε σε κυβέρνηση και εργοδοσία να παίζουν με την υγεία και τις ζωές μας. Να σταματήσουν το κρυφτούλι πετώντας το μπαλάκι ο ένας στον άλλο όταν έχουμε νεκρό συνάδελφό μας, όταν συνάδελφοί μας καθημερινά νοσούν από Covid-19, όταν συνάδελφοί μας νοσηλεύονται. ΤΩΡΑ να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πάρουν ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας εργαζομένων και καταναλωτών», σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους.

Κρούσματα στους χώρους δουλειάς, στο σκοτάδι οι εργαζόμενοι

Με τον «χορό» της εξάπλωσης της πανδημίας να συνεχίζεται στους χώρους δουλειάς, την επιβεβαίωση 8 κρουσμάτων κορονοϊού στο κέντρο διαλογής της «Γενικής Ταχυδρομικής» στου Ρέντη καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών Αττικής (ΣΕΤΤΑ). Σημειώνει ότι είναι καθημερινό φαινόμενο «ο συνωστισμός, η μη τήρηση των μέτρων προστασίας των εργαζομένων, η έλλειψη μέσων για την προστασία μας», προσθέτοντας ότι αυτά «γίνονται με την ανοχή έως και το σιγοντάρισμα της κυβέρνησης».

Τη δημοτική αρχή Αμαρουσίου, που δεν ενημέρωσε τους εργαζόμενους του δήμου για τα κρούσματα που εντοπίστηκαν στον χώρο εργασίας τους, καταγγέλλει η ΔΑΣ στον δήμο. Στο μεταξύ οι εργαζόμενοι από τη μεταξύ τους επικοινωνία αντιλήφθηκαν ότι τουλάχιστον τρεις συνάδελφοί τους είναι θετικοί. «Θα περιμέναμε από τη δημοτική αρχή ήδη να έχει κλείσει το δημαρχείο, να είχε προχωρήσει σε απολυμάνσεις, να είχε φροντίσει ώστε όλοι οι συνάδελφοι να έχουν κάνει τεστ κ.λπ. Αντί αυτού, η διοίκηση του δήμου δεν έχει κάνει τίποτα», σημειώνει η ΔΑΣ. Καλεί τη δημοτική αρχή «να προχωρήσει στην αποκάλυψη του ακριβούς αριθμού των κρουσμάτων, να προχωρήσει σε απολύμανση όλων των χώρων του δημαρχείου αλλά και σε τεστ για όλο το προσωπικό».

Να καταγραφεί τέλος ότι την περασμένη Πέμπτη εντοπίστηκαν 3 κρούσματα στο εργοστάσιο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στα Καμίνια Πειραιά και άλλα 3 στο μηχανοστάσιό της στου Ρέντη. Και πάλι η ενημέρωση έγινε από εργαζόμενο ο οποίος βρέθηκε θετικός και ειδοποίησε τους συναδέλφους του. Οι εργαζόμενοι απαίτησαν και κατάφεραν να γίνουν τεστ, με τα οποία εντοπίστηκαν άλλα 5 κρούσματα συνολικά.

Κινητοποίηση την Πέμπτη από Σωματεία της περιοχής

Σε κινητοποίηση για την προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζομένων, την Πέμπτη 25/2, στις 5 μ.μ., στην πλατεία Ευόσμου, καλούν τα Σωματεία Εργαζομένων Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας, Επιχειρήσεων Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας και Γραφικών τεχνών - Τύπου & Χάρτου.

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Μεγάλες καθυστερήσεις στον εμβολιασμό και στις αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες

Το 45% από τις 200 εκατ. δόσεις εμβολίων που έχουν χορηγηθεί έως τώρα αφορά σε χώρες του G7

Συνεχίζεται η εξάπλωση της πανδημίας του SARS-CoV-2 σε όλο τον κόσμο, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να ξεπερνούν τα 112 εκατ. και οι επίσημα καταγεγραμμένοι θάνατοι τα 2,479 εκατ., ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι εμβολιασμοί. Μάλιστα, μέσα στο Σαββατοκύριακο οι νεκροί από την COVID-19 στις ΗΠΑ έφτασαν τις 511.000.

Μέχρι το Σαββατοκύριακο είχαν χορηγηθεί πάνω από 201 εκατ. δόσεις εμβολίων σε 107 χώρες σε όλο τον κόσμο, κατά κύριο λόγο σε αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, από επίσημες πηγές. Ο αριθμός αυτός είναι σίγουρα υποτιμημένος, καθώς δύο μεγάλες χώρες, η Κίνα και η Ρωσία, δεν έχουν ανακοινώσει επίσημα νεότερα δεδομένα εμβολιασμού εδώ και περίπου δέκα μέρες.

Περίπου το 45% των δόσεων έχει χορηγηθεί στις χώρες της Ομάδας των Επτά (G7) πιο αναπτυγμένων οικονομικά χωρών του κόσμου, που αντιπροσωπεύουν το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Κι ενώ τα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κράτη έχουν εξασφαλίσει πολλαπλάσιες δόσεις σε σχέση με τον πληθυσμό τους, οι ηγέτες του G7 δεσμεύτηκαν την Παρασκευή να μοιραστούν μέρος των εμβολίων με τις «φτωχές» χώρες, χωρίς να είναι ξεκάθαρη η χρονική στιγμή της αποστολής εμβολίων, όπως και να αυξήσουν τη χρηματοδότηση του προγράμματος COVAX του ΠΟΥ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι εμβολιασμοί στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες ενδέχεται να διαρκέσουν έως το 2024.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, πρότεινε Ευρώπη και ΗΠΑ να στείλουν «το ταχύτερο δυνατόν» 13 εκατ. δόσεις εμβολίων στην Αφρική, ώστε να προχωρήσει η ανοσοποίηση των περίπου 6,5 εκατ. υγειονομικών.

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ ξεπέρασαν τους 500.000 θανάτους, με τον επιδημιολόγο - σύμβουλο της κυβέρνησης, Αντονι Φάουτσι, να σχολιάζει πως «είναι φρικιαστικό», καθώς τόσοι νεκροί είχαν καταγραφεί πριν από περισσότερα από 100 χρόνια «την περίοδο της πανδημίας (της επιλεγόμενης ισπανικής γρίπης) το 1918».

Μετά την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, στο εργοστάσιο της «Pfizer» στο Μίσιγκαν, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ανακοίνωσε ότι η φαρμακοβιομηχανία αναμένει να διπλασιάσει τον εβδομαδιαίο αριθμό των δόσεων που θα παραδίδει στις ΗΠΑ μέσα σε λίγες βδομάδες, από 5 εκατ. δόσεις σε πάνω από 10 εκατ. Μέχρι τις 17 Φλεβάρη οι «Pfizer»/«BioNTech» είχαν εφοδιάσει τις ΗΠΑ με 40 εκατ. δόσεις και έχουν συμφωνήσει για 300 εκατ. μέχρι τέλη Ιούλη.

Στη Βρετανία μέχρι το Σαββατοκύριακο είχαν λάβει την πρώτη δόση περίπου 17,5 εκατ. άνθρωποι, ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι τα εμβόλια αποδεικνύονται αποτελεσματικά στη μείωση της μετάδοσης του νέου κορονοϊού, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό. Χτες το βράδυ ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, αναμενόταν να ανακοινώσει τον «οδικό χάρτη» για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων πιθανά από τις 8 Μάρτη.

Στη Ρωσία, όπου προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς οι εμβολιασμοί, υπολογίζεται ότι θα παραχθούν 88 εκατ. δόσεις εμβολίων το πρώτο εξάμηνο του έτους (83 εκατ. δόσεις του «Sputnik V»), ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Τατιάνα Γκολίκοβα, αριθμός μικρότερος από αυτόν που απαιτείται για να ανοσοποιηθεί ο ντόπιος πληθυσμός. Μέχρι τώρα η Ρωσία έχει παράξει 7,9 εκατ. δόσεις εμβολίων και θα παράξει 30,5 εκατ. δόσεις έως τα τέλη του πρώτου τριμήνου φέτος, πρόσθεσε η ίδια.

Μέχρι τις 10 Φλεβάρη μόλις πάνω από 2 εκατ. Ρώσοι είχαν εμβολιαστεί με τουλάχιστον την πρώτη δόση του «Sputnik V», όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Μιχαήλ Μουράσκο, παρά το γεγονός ότι «είναι η μοναδική χώρα που έχει ήδη τρία εμβόλια κατά της Covid-19».

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, κάλεσε «να ενώσουμε τις προσπάθειές μας με τους Ευρωπαίους συναδέλφους μας. Προσπαθούμε να το κάνουμε αυτό - και είμαστε έτοιμοι για συνεργασία» για την παραγωγή εμβολίων.

Επίσης στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν μόλις το περασμένο Σαββατοκύριακο, ενώ στη Νότια Κορέα θα ξεκινήσουν αυτήν τη βδομάδα.

ΑΝΑΠΛ. ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ
Βλέπει «σταθεροποίηση», δεν αποκλείει παράταση λοκντάουν

Για «σταθεροποίηση» της πανδημίας στην Αττική, στην Αχαΐα και τη Θεσσαλονίκη μίλησε χτες η αναπλ. κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, αν και έσπευσε να πει πως το μεταλλαγμένο βρετανικό στέλεχος εμφανίζει μεγάλη διασπορά.

Καθώς πάντως στις 28/2 λήγει τυπικά το λοκντάουν στην Αττική και καλούνται να πάρουν αποφάσεις για παράταση ή άλλα μέτρα, σημείωσε ότι «υπάρχει αυτή τη στιγμή μία μικρή αύξηση των νοσηλειών στην Αττική, η οποία προβληματίζει», που θα κριθεί από την επιτροπή, όπως και ότι «όταν και εφόσον μπορέσει να υπάρξει επαναλειτουργία κάποιων δραστηριοτήτων, προτεραιότητά μας παραμένουν τα σχολεία και το λιανεμπόριο».

Σε κάθε περίπτωση, με τη μόνιμη επωδό της ατομικής ευθύνης, κάλεσε «όλοι να τηρούμε τα μέτρα προστασίας», την ώρα που η κυβέρνηση συνεχίζει να μην παίρνει μέτρα σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, μεγάλους χώρους δουλειάς κ.α., ενώ εμφάνισε και σαν πανάκεια τον εμβολιασμό που προχωρά με τον «αραμπά».

Στάθηκε και στο λεγόμενο πιστοποιητικό εμβολιασμού, ξεκαθαρίζοντας πάλι πως αυτό αφορά το «άνοιγμα» του Τουρισμού με τους όρους μεγαλοξενοδόχων και τουρ οπορέιτορ ως «ένα εργαλείο, με το οποίο θα διευκολυνθούν οι διασυνοριακές μετακινήσεις και εντός ΕΕ (...) Εχουν και άλλες χώρες ενδιαφέρον πάνω σε αυτό και θα μπορούσε να προχωρήσει - συντομότερα, ενδεχομένως και αρχές καλοκαιριού - σε κάποιες συμφωνίες με χώρες που έχουν ήδη προχωρήσει περισσότερο στην εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού τους, όπως είναι το Ισραήλ, η Βρετανία». Πρόσθεσε ότι το πιστοποιητικό θα είναι στην ατζέντα των συζητήσεων και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Πέμπτη και Παρασκευή.

Χαρακτήρισε, πάντως, «πρόωρο» η Ελλάδα να αναγνωρίζει και πιστοποιητικά για το κινεζικό και ρωσικό εμβόλιο, που δίνονται σε άλλες χώρες, σε μια αντανάκλαση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών όπως εξελίσσονται πάνω και σε αυτό το θέμα.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Κανένα μέτρο για τους ηλικιωμένους που καλούνται να ταξιδέψουν δεκάδες χιλιόμετρα για να εμβολιαστούν

Χαρακτηριστική απάντηση στη σχετική ερώτηση που έθεσε ο «Ριζοσπάστης»

Eurokinissi

Το γεγονός ότι δύο μήνες μετά την έναρξη των εμβολιασμών για τον κορονοϊό, δεν έχει ληφθεί ούτε και σχεδιάζεται να ληφθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο για τη διασφάλιση και τη διευκόλυνση του εμβολιασμού για ηλικιωμένους της επαρχίας που καλούνται να κάνουν ταξίδια δεκάδων χιλιομέτρων για να φτάσουν στα εμβολιαστικά κέντρα, ομολογεί η κυβέρνηση, «πανηγυρίζοντας» μάλιστα γιατί μετά από ένα τέτοιο διάστημα, η πρώτη δόση του εμβολιασμού μαζί με τα ραντεβού που είναι στο «περίμενε» φτάνουν μόλις... στο 50% των ηλικιωμένων άνω των 80 ετών.

Χαρακτηριστική για τα παραπάνω είναι η απάντηση που δόθηκε στη χτεσινή επίσημη κυβερνητική ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών, στην εξής ερώτηση που έθεσε ο «Ριζοσπάστης»:«Σε περιοχές όλης της χώρας, άνθρωποι ηλικιωμένοι, μοναχικοί, πολλοί από αυτούς με σοβαρά προβλήματα υγείας και μετακίνησης, καλούνται να διανύσουν δεκάδες χιλιόμετρα, ακόμα και να ταξιδέψουν από νησί σε νησί, προκειμένου να εμβολιαστούν. Η δημιουργία ξεχωριστών και λιγότερων εμβολιαστικών κέντρων για το εμβόλιο της "AstraZeneca" οξύνει παραπέρα το πρόβλημα. Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την ανάπτυξη όλων των αναγκαίων και κατάλληλα στελεχωμένων εμβολιαστικών κέντρων στην επαρχία και την ύπαιθρο; Τι μέτρα θα πάρει για οργανωμένη μετακίνηση με ιατρική επίβλεψη για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα;»

Δύο μήνες μετά, το 50% των ηλικιωμένων άνω των 80 δεν έχει ούτε ραντεβού

Ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα, πριν ακόμα από την έναρξη των εμβολιασμών, η κυβέρνηση μιλούσε για «επιχειρησιακή ετοιμότητα», χτες ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μ. Θεμιστοκλέους, έκανε λόγο για «επιχειρησιακές δυσκολίες», ενώ δήλωσε ότι στην κυβέρνηση «είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι», επειδή ξεπερνάει το 50% το ποσοστό που έχει εμβολιαστεί από τις μέχρι τώρα ηλικιακές ομάδες.

Νωρίτερα, είχε δώσει στοιχεία για τους εμβολιασμούς στις ηλικίες 80-84 ετών, από τις πλέον ευπαθείς ομάδες, σύμφωνα με τα οποία περίπου 1 στους 4 έχει κάνει την πρώτη δόση, ακόμα 1 στους 4 περιμένει το ραντεβού του για την πρώτη δόση, ενώ σχεδόν οι μισοί ούτε έχουν εμβολιαστεί, ούτε έχουν κλείσει ραντεβού.

Το τελευταίο αυτό ποσοστό είναι προφανώς ακόμα μεγαλύτερο στην ύπαιθρο, ακριβώς λόγω των πολύ μεγάλων αποστάσεων που καλούνται να ταξιδέψουν οι ηλικιωμένοι, συχνά από απομακρυσμένες περιοχές, δύσκολους δρόμους, ακόμα και μεταξύ νησιών...

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο γγ του υπουργείου Υγείας επικαλέστηκε ότι τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί μέχρι στιγμής είναι «δύσκολα στη χρήση τους». Πίσω από τις υπαρκτές αυξημένες απαιτήσεις μεταφοράς και συντήρησης των εμβολίων, η κυβέρνηση επιχειρεί να κρύψει τις μεγάλες ελλείψεις στις δημόσιες μονάδες ΠΦΥ, σε δομές και προσωπικό, το γεγονός ότι δεν ενισχύθηκαν ουσιαστικά για την κρίσιμη διαδικασία του εμβολιασμού, με σχέδιο που να λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Αντίστοιχα, ο γγ του υπουργείου παραδέχθηκε ότι με τα ξεχωριστά και περιορισμένα εμβολιαστικά κέντρα για το εμβόλιο της «AstraZeneca» «έχουν δυσκολέψει αρκετά τα πράγματα» και υπάρχει «μεγαλύτερη απόσταση που θα πρέπει να καλύψουν οι πολίτες για να εμβολιαστούν», μιλώντας γενικά και αόριστα για προσπάθεια «διορθώσεων» και ισχυριζόμενος ότι η ηλικιακή ομάδα 60-64 ετών είναι «κοινωνικά ενεργή και μπορεί να μεταβεί στα εμβολιαστικά κέντρα», υπονοώντας ότι μπορεί να υπομείνει τις «οδύσσειες» που επιβάλλει η κυβέρνηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αντί να δοθεί απάντηση για την ανάγκη ανάπτυξης στελεχωμένων εμβολιαστικών κέντρων στην επαρχία και την ύπαιθρο, όπως και για την ανάγκη πρόβλεψης για οργανωμένη μετακίνηση με ιατρική επίβλεψη όπου απαιτείται, ο γγ της ΠΦΥ εναπόθεσε τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων στην... ελπίδα «ότι ίσως με ένα πιο εύκολο στη διαχείριση εμβόλιο να μπορέσουμε να εμβολιάσουμε και τους ανθρώπους κατ' οίκον»...

Στα σχέδια της κυβέρνησης, βέβαια, για τα «πιο εύκολα» εμβόλια που αναμένονται - όπως ομολογήθηκε και στην ενημέρωση της περασμένης Παρασκευής - είναι η μετακύλιση των εμβολιασμών και στα φαρμακεία, χωρίς την αναγκαία ιατρική επίβλεψη, παρότι μιλάμε για νέα εμβόλια για μια νέα νόσο.

Πολλαπλές συνέπειες από την κατάσταση στη δημόσια ΠΦΥ

Η ουσιαστική ανυπαρξία και αποψίλωση της δημόσιας ΠΦΥ, στο πλαίσιο και της μετατροπής όλου του δημόσιου συστήματος Υγείας σε σύστημα της μιας νόσου, αποτυπώθηκε και στην επισήμανση της Μ. Θεοδωρίδου, εκ μέρους της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, ότι «επηρεάστηκε αρνητικά η προληπτική ιατρική» και ο εμβολιασμός για άλλες νόσους.

«Τα κενά σε εμβολιασμούς για τα λοιμώδη νοσήματα μπορούν να δημιουργήσουν ευκαιρίες για να επανεμφανιστούν επιδημικές εξάρσεις άλλων λοιμωδών νοσημάτων», σημείωσε, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να παραμελούνται τα εμβόλια για νοσήματα όπως η γρίπη, ο πνευμονιόκοκκος, ο έρπης ζωστήρας, ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων. Ανέφερε ότι τα συγκεκριμένα εμβόλια να γίνονται 14 μέρες πριν ή 14 μέρες μετά από τον εμβολιασμό για τον κορονοϊό, ενώ ακόμη και στην περίπτωση που κάποιος είναι στην περίοδο της επώασης ή είναι ασυμπτωματικός, «τα εμβόλια αυτά δεν είναι αναποτελεσματικά και δεν έχουν αυξημένους κινδύνους».

Στο μεταξύ, συνολικά μέχρι στιγμής έχουν γίνει περίπου 730.400 εμβολιασμοί για τον κορονοϊό (486.800 για την 1η δόση και 243.600 για τη 2η).

Τέλος, έγινε λόγος για το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο θα δίνεται μία μέρα μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης δόσης από την πλατφόρμα gov.gr, καθώς και από τα ΚΕΠ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ