Κυριακή 23 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πώς τα φέρνει η ζωή...

Κοίτα να δεις πώς τα φέρνει η ζωή... Μεγάλα συγκροτήματα αστικών ΜΜΕ που στάζουν σταθερά χολή απέναντι στο λαϊκό κίνημα, εφημερίδες και κανάλια που αναμασούν θεωρίες επί θεωριών «περί βίας» και για το ότι το «μονοπώλιο της έννομης άσκησής της στις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες» το έχουν αποκλειστικά οι κρατικές δυνάμεις καταστολής, «ξαφνικά» στην Ουκρανία το είδανε... αλλιώς: Οι οπλισμένες μέχρι τα δόντια δυνάμεις κρούσης της «αντιπολίτευσης», με τη συνδρομή της ΕΕ ειδικά της Γερμανίας αλλά και των ΗΠΑ, έγιναν... «διαδηλωτές» και «αγωνιστές», ο εκλεγμένος με αστικές εκλογές Πρόεδρος της χώρας δεν είναι ο επικεφαλής της περιβόητης «κοινοβουλευτικής δημοκρατίας» τους, αλλά... ο εκπρόσωπος του «αυταρχικού καθεστώτος». Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο: αφού τα συμφέροντα των εν λόγω ΜΜΕ τάσσονται με τον έναν από τους δύο πόλους της ενδοϊμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, πάνε περίπατο και οι θεωρίες τους «περί βίας», πάνε και τα «περί κοινοβουλευτικής δημοκρατίας», πάνε όλα... Να το πάρει κι αυτό υπόψη του ο λαός, να το θυμάται και κάθε φορά που από τις φυλλάδες και τα κανάλια τους βάζουν στο στόμα τους την πάλη του ταξικού κινήματος.

Ολα για τους βιομήχανους...

Οταν οι βιομήχανοι απαιτούν, η κυβέρνηση σπεύδει ταχέως να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις τους. Γι' αυτό και ο κουρνιαχτός για φτηνή Ενέργεια, ώστε να γίνουν ανταγωνιστικοί, βρήκε ανταπόκριση με μέτρα άμεσης επιδότησης του ενεργειακού τους κόστους, συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ. Την ώρα που τα λαϊκά νοικοκυριά δεν μπορούν να πληρώσουν το πανάκριβο γι' αυτά ρεύμα και πετρέλαιο θέρμανσης, οι βιομήχανοι απολαμβάνουν ενεργειακά προνόμια. Τα οποία πάλι θα πληρώσουν τα λαϊκά νοικοκυριά, σ' αυτά θα μετακυλιστεί το κόστος. Επίσης αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε τον πρόεδρο της ΔΕΗ και απαίτησε ικανοποίηση των βιομηχάνων για φτηνή Ενέργεια, λέγοντας: «Αποτελεί ευθύνη της κυβέρνησης η μείωση του ενεργειακού κόστους και αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν υπάρξουν σοβαρές πολιτικές αποφάσεις στο κομμάτι που αφορά στο 70% του κόστους. Η αναγκαία στήριξη της βιομηχανίας είναι υποχρέωση του κράτους». Μήπως αυτή δεν είναι μια ακόμη απόδειξη ότι κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ έχουν κοινό στρατηγικό πλαίσιο; Ολα για τους καπιταλιστές, λοιπόν. Βεβαίως, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει και μια κουτοπονηριά για να δημιουργήσει άλλοθι στο λαό ότι πάνω απ' όλα νοιάζεται για τους βιομήχανους. Προτείνει «δωρεάν η ελάχιστη αναγκαία ποσότητα στα φτωχά νοικοκυριά». Οχι κάλυψη όλων των λαϊκών αναγκών, αλλά ρεύμα με το σταγονόμετρο για τους εξαθλιωμένους. Το μόνο που δεν μας είπε ακόμη είναι το "φτωχόμετρό" του...

... και ψέματα για τους εργάτες

Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ ομονόησαν στην αναγκαιότητα για φτηνή Ενέργεια στους βιομήχανους για να μη χαθούν, τάχα, θέσεις εργασίας. Βρήκαν πρόσχημα με τις απολύσεις στη «Χαλυβουργία Ελλάδας» και τις διαθεσιμότητες στη «Χαλυβουργική». Μόνο που λένε ένα μεγάλο ψέμα. Οι απολύσεις και οι διαθεσιμότητες γίνονται επειδή έχει χτυπήσει τον κλάδο αλύπητα η οικονομική καπιταλιστική κρίση. Η ίδια η «Χαλυβουργική» αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι από το 2008 μέχρι σήμερα «η ζήτηση προϊόντων χάλυβα στην Ελλάδα έχει μειωθεί από 2.500.000 τόνους ετησίως προ κρίσης, στο επίπεδο των 300.000 τόνων, ήτοι οκτώ φορές λιγότερο. Αντίστοιχα μειώνεται η παραγωγή των προϊόντων της». Αυτή είναι η αλήθεια. Αρα, είτε με την ίδια τιμή Ενέργειας είτε με φτηνότερη, την ίδια μειωμένη παραγωγή θα βγάζουν, οπότε μειώνουν τους εργάτες. Ετσι είναι ο καπιταλισμός. Επομένως, κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ δε νοιάζονται για τις θέσεις εργασίας αλλά για την ενίσχυση των βιομηχάνων.

Παρακαλάει το λύκο...

«Επιτρέψτε μου σε αυτό το σημείο και μια αναφορά σε σχέση με τα τραγικά γεγονότα στην Ουκρανία. Η έκρηξη της βίας τις τελευταίες ημέρες έχει οδηγήσει τη χώρα στα πρόθυρα του εμφύλιου σπαραγμού. Η εξέλιξη αυτή απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Η τυφλή βία δεν είναι λύση. Και είναι αδιανόητο εμμέσως να επικροτείται από την πλευρά της ευρωπαϊκής ηγεσίας ως λύση. Το πολιτισμικό κεκτημένο της Ευρώπης είναι η δημοκρατία και η ειρηνική διευθέτηση των διαφορών. Και ο μόνος αρμόδιος να αποφασίσει το μέλλον της Ουκρανίας είναι ο ουκρανικός λαός. Κυρίαρχα και δημοκρατικά. Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν πρέπει να ρίξει λάδι στη φωτιά με την επιβολή κυρώσεων, αλλά να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της βίας και στην ειρηνική και δημοκρατική διευθέτηση». Τα παραπάνω δήλωσε προχτές ο Αλ. Τσίπρας, εξωραΐζοντας απροκάλυπτα το ρόλο της ιμπεριαλιστικής λυκοσυμμαχίας. Αλήθεια, κ. Τσίπρα, εξαγωγή δημοκρατίας και τεχνογνωσίας ειρηνικής διευθέτησης διαφορών κάνει η ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία; Αυτό έκανε όταν διαμέλιζε τη Γιουγκοσλαβία; Οταν στήριζε επεμβάσεις που αιματοκύλισαν λαούς;

... να γίνει πρόβατο

Πράγματι, αρμόδιος να αποφασίζει κάθε φορά είναι ο κάθε λαός για τη χώρα του. Μόνο που οι καπιταλιστές υπολογίζουν πολύ περισσότερο τα κέρδη τους απ' οτιδήποτε άλλο για να αφήσουν τους λαούς απερίσπαστους να τακτοποιούν τα του οίκου τους. Η ΕΕ, που πολεμάει τους λαούς των κρατών - μελών της, που τσακίζει τους λαούς άλλων χωρών, δεν μπορεί να συμβάλει σε κανενός είδους λύση που δεν θα φέρει τη σφραγίδα των μονοπωλίων της και τέτοιες είναι συνήθως αιματοβαμμένες λύσεις. Αυτό έχει ήδη κάνει και στην Ουκρανία, όπως και οι ΗΠΑ στους ανταγωνισμούς τους με τη Ρωσία συμβάλλοντας τα μέγιστα στην αιματοχυσία του ουκρανικού λαού. Ο λύκος δε γίνεται πρόβατο. Κι όποιος παριστάνει πως δεν βλέπει το ρόλο της και την αποστολή της, όποιος φτιασιδώνει την ασχήμια της ασχημονεί σε βάρος του λαού.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ