Κυριακή 23 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στον πόλεμο πάμε με τα δικά μας εφόδια

Eurokinissi

Οι εξελίξεις της βδομάδας που πέρασε, όσον αφορά στην αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος αναδεικνύουν ότι η αστική τάξη ρίχνει όλες τις εφεδρείες στη μάχη, αξιοποιεί όλα τα επιχειρήματα. Οι τηλεοπτικές δέκτες γέμισαν «νέα πρόσωπα», «άφθαρτους», «ακομμάτιστους», «αδοκίμαστους» όλοι υπηρέτες δοκιμασμένων αντιλαϊκών πολιτικών, όλοι ενταγμένοι στο μεγάλο «κόμμα» του κεφαλαίου.

Στο διεθνές πεδίο, το ενδιαφέρον εστιάστηκε στην αρχή της βδομάδας: Την ώρα που στην Ουκρανία γινόταν ανακοίνωση για εκεχειρία και λίγο μετά από συνάντηση της αντιπολίτευσης με την Μέρκελ, η κατάσταση φούντωσε, με χρήση πλέον και όπλων από διάφορες ομάδες και μάλιστα με τους αστούς αναλυτές να αναγνωρίζουν στο λαό της Ουκρανίας το δικαίωμα να ανατρέψει με αυτόν τον τρόπο την κυβέρνησή που είχε εκλέξει. Από κοντά οι εξελίξεις στο Κυπριακό κάνουν καθαρό ότι στη γεωπολιτική σκακιέρα χορεύουν πλέον τα βουβάλια. Το ενεργειακό αναδεικνύεται ανοιχτά ομολογημένα σε σημείο - κλειδί για την ερμηνεία των εξελίξεων.

Στο εσωτερικό μέτωπο, η βδομάδα σφραγίστηκε από τις κινητοποιήσεις των αγροτών, αλλά και την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ. Για τον αστικό Τύπο, το κύριο ήταν οι αποκαλύψεις για τις ΜΚΟ, καθώς εστιάζουν στο θέμα της διαφθοράς, ενώ το κρίσιμο είναι ο ρόλος τους για το στέριωμα της αστικής εξουσίας.

Η ασφυξία των επαγγελματοβιοτεχνών και τα προβλήματα των κατοίκων της Κεφαλονιάς είναι από αυτά που μόνο το λαϊκό κίνημα ανέδειξε και ο αστικός Τύπος έθαψε. Το ΚΚΕ κατέθεσε ειδική τροπολογία για την Ασφάλιση και την απαγόρευση κατασχέσεων για ΕΒΕ και αγρότες, ενώ το ΠΑΜΕ στέλνει ήδη το δεύτερο πακέτο βοήθειας στην Κεφαλονιά, όπου η Επιτροπή Αγώνα βάζει στο επίκεντρο τα μεγάλα προβλήματα στο χώρο της εκπαίδευσης.

Ας δούμε ορισμένες από τις εξελίξεις:

Η Ουκρανία

Η αντιπαράθεση στην Ουκρανία έληξε προσωρινά το βράδυ της Παρασκευής με μια συμφωνία για την οποία δε φαίνεται να συμφωνούν όλες οι δυνάμεις που εμπλέκονται. Αυτό, όμως, που έγινε καθαρό είναι ότι Ευρωπαϊκή Ενωση, Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και Ρωσία συγκρούονται πάνω στο κορμί της Ουκρανίας, αιματοκυλούν το λαό της για τα συμφέροντά τους, για να μοιράσουν τις αγορές, τις πρώτες ύλες, τα δίκτυα μεταφοράς της Ενέργειας. Αυτό που μόνο οι κομμουνιστές αναδεικνύουν είναι ότι ο λαός της Ουκρανίας, όπως κι όλοι οι λαοί της Ευρώπης, δεν έχει συμφέρον να ταχθεί με την πλευρά του ενός ή του άλλου ιμπεριαλιστή, της μιας ή της άλλης λυκοσυμμαχίας, αλλά θα πρέπει να αναπτύξει, να προχωρήσει το δικό του δρόμο, τον αυτοδύναμο δρόμο ανάπτυξης για το σοσιαλισμό, για μια κοινωνία όπου πραγματικά οι λαοί θα αναπτύσσουν τη φιλία, τη συνεργασία και την αλληλεγγύη μεταξύ τους.

Ο Ράσμουσεν

Πάνω στο γενικό χαμό για την Ουκρανία, συναντώνται στην Αθήνα οι υπουργοί Αμυνας της ΕΕ με παρόντα στη συνάντηση τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ. Η παρουσία του δεν είναι τυχαία και φαίνεται από την υποδοχή των αστικών ΜΜΕ. Η ελληνική κυβέρνηση παίρνει πρωτοβουλίες, επιδιώκοντας αναβάθμιση του ρόλου του ελληνικού κεφαλαίου στην ευρύτερη περιοχή. Ετσι, αξιοποιεί τόσο τη θέση της στο ΝΑΤΟ όσο και στην ΕΕ. Ράσμουσεν και Σαμαράς έκαναν δηλώσεις στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Αμυνας της ΕΕ που συζητούν τις εν εξελίξει επιχειρήσεις της ΕΕ και την πορεία υλοποίησης προηγούμενων αποφάσεων που αφορούν το κάλεσμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στα κράτη - μέλη για βελτίωση της επιχειρησιακής δυνατότητας των στρατών τους.

Η αναμόρφωση

Στο θέμα της αναμόρφωσης του πολιτικού συστήματος, με αφορμή τις διαφοροποιήσεις ορισμένων στελεχών των αστικών κομμάτων, ενόψει τοπικοδιοικητικών εκλογών, η αστική τάξη έκανε καθαρό πως επιδιώκει «μ' έναν σμπάρο δυο τρυγόνια». Ευλογεί τις διαφοροποιήσεις, βλέποντας ότι αυτές συμβάλλουν στο γενικότερο στόχο της αναμόρφωσης του πολιτικού συστήματος, έτσι που μέσα από ένα ανακάτεμα προσώπων, το πολιτικό σύστημα να βγει ανανεωμένο. Ολοι μαζί επιχειρούν ένα μαζικό εγκλωβισμό των λαϊκών στρωμάτων, σε μια πολιτική που από την κορυφή της ΕΕ ως τον τελευταίο δήμο εφαρμόζεται ενιαία, με βασικό υπόβαθρο την εξυπηρέτηση των αναγκών του μεγάλου κεφαλαίου. Οπως σημείωσε ο «Ριζοσπάστης» την επομένη των εκλογών, «αντάρτες» και επίσημα ανακηρυγμένοι θα πανηγυρίζουν όλοι μαζί αν έχουν καταφέρει να πιάσουν το λαό στην απόχη. Για τα λαϊκά συμφέροντα είναι εξίσου σημαντικό, την επομένη των εκλογών, το σύνολο των δυνάμεων του ευρωμονόδρομου να μετρά απώλειες, να έχει γίνει βήμα για την ανατροπή των σημερινών συσχετισμών. Κριτήριο για μια τέτοια εξέλιξη είναι η υπερψήφιση των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ παντού, και τοπικά, και στις ευρωεκλογές, γιατί αυτό σηματοδοτεί χτύπημα στην αντιλαϊκή πολιτική απ' όποιον κι αν εκφράζεται - εφαρμόζεται.

Οι ΜΚΟ

Ευκαιρία, για να ενισχύσει το μέτωπο της αναμόρφωσης του πολιτικού συστήματος, βρήκε η αστική τάξη και στις αποκαλύψεις για τις λεγόμενες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ). Ο αστικός Τύπος εστίασε στο ποιος και πόσα έφαγε. Το ΚΚΕ, έχοντας αναδείξει μέσα από τις σελίδες του «Ριζοσπάστη» το θέμα σε ανύποπτη εποχή, τονίζει ότι το κρίσιμο είναι ο ρόλος αυτών των οργανώσεων. Δηλαδή ότι αποτελούν χρήσιμα και ουσιαστικά εργαλεία στα χέρια των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών, στα χέρια των αστικών κυβερνήσεων. Πότε αξιοποιούνται για την προώθηση αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων. Πότε μπαίνουν μπροστά και στήνουν μηχανισμούς, για να υλοποιηθεί η αντιλαϊκή πολιτική. Πότε εμφανίζονται σαν προστάτες του περιβάλλοντος από τη δράση των μονοπωλίων, αλλά τελικά αποκαλύπτονται ως βαλτοί του ενός ή του άλλου ανταγωνιστή. Και πότε είναι ένα από τα καλύτερα οχήματα ιμπεριαλιστικής διείσδυσης με το προσωπείο της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Το πλεόνασμα

Ξεχωριστή θέση στην κυβερνητική προπαγάνδα είχε τη βδομάδα που πέρασε το θέμα του πλεονάσματος: Με «όπλο» την προπαγάνδα για το πλεόνασμα, η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ καλλιεργεί κλίμα ότι ανοίγει ο δρόμος της ανάπτυξης και άρα της ευημερίας. Στόχος τους είναι να ξεχάσει ο λαός πως ό,τι αναφέρεται σαν πλεόνασμα είναι προϊόν λαϊκής αφαίμαξης, είναι έλλειμμα για το λαό, αλλά και ότι η ανάπτυξη θα είναι των μεγαλοεπιχειρηματιών. Η διαπάλη που εκδηλώνεται στους κόλπους της αστικής τάξης είναι πώς θα αξιοποιηθεί χρήμα, τόσο στην κατεύθυνση τού να δοθούν ορισμένα ψίχουλα σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων που ονομάζουν ... «κοινωνική πολιτική», όσο και στο πώς θα αξιοποιηθεί για δημόσιες επενδύσεις και χρηματοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων για επενδύσεις και ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας.

Η αντιπολίτευση

Στον απόηχο του διαλόγου του προέδρου του ΣΕΒ με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, το αίτημα των βιομηχάνων για μείωση του ενεργειακού κόστους στηρίχτηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση με τον πλέον κραυγαλέο τρόπο. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ «η αναγκαία στήριξη της βιομηχανίας είναι υποχρέωση του κράτους». Την ίδια ώρα, οι αναξιοπαθούντες βιομήχανοι απειλούσαν με κλείσιμο εργοστασίων, στα οποία ήδη έχουν εξευτελίσει την τιμή πώλησης της εργατικής δύναμης.

Τα αστικά μέσα ενημέρωσης που πρόβαλαν το ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ για τη βιομηχανία εξαφάνισαν τη θέση του ΚΚΕ: «Ο καπιταλιστής αν θέλει να "την βγάλει καθαρή" και στη φάση της κρίσης, θα μειώνει τους μισθούς, θα κόβει τα επιδόματα, θα προχωρά σε απολύσεις, θα κλείνει την επιχείρησή του για να επενδύει σε άλλους κλάδους πιο κερδοφόρους, θα μεταφέρει την επιχείρησή του σε άλλες χώρες. Τα εργοστάσια δεν τα κλείνουν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων, αλλά οι καπιταλιστές. Η νέα Ελλάδα, που προπαγανδίζει η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, είναι η Ελλάδα που η καπιταλιστική κερδοφορία ανακάμπτει και γι' αυτό η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα θα συνεχίσουν να ματώνουν καθημερινά. Οι συνθήκες κερδοφορίας για το κεφάλαιο, που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι συνθήκες χρεοκοπίας για το λαό, γιατί κέρδη για το κεφάλαιο και μισθοί και δικαιώματα για την εργατική τάξη, για το λαό, δεν συμβιβάζονται».

Τα ιατρεία

Με την παράδοση των μονάδων του ΕΟΠΥΥ στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) και την υπαγωγή του προσωπικού σε καθεστώς διαθεσιμότητας - κινητικότητας, η κυβέρνηση έβαλε μπροστά την εφαρμογή του νόμου για τη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Η πρόβλεψη είναι απόλυτη: Υα χειροτερεύσουν κι άλλο οι υπηρεσίες που έχουν ανάγκη οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, η διαθεσιμότητα των γιατρών και του άλλου προσωπικού θα απογυμνώσει τα πολυιατρεία, στα οποία προσφεύγουν καθημερινά εκατομμύρια ασφαλισμένοι για εξετάσεις και συνταγογράφηση. Το ΚΚΕ, πέρα από την αυτονόητη στήριξη στους αγώνες του λαού και των εργαζόμενων υγειονομικών για να μην κλείσει καμία υγειονομική μονάδα, να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος, τόνισε την ανάγκη οι αγώνες να εμποδίσουν και να ανατρέψουν τα μέτρα της κυβέρνησης και κάθε παραλλαγή τους, που στηρίζεται στη συνύπαρξη κρατικού και ιδιωτικού τομέα στην Υγεία και την ανταποδοτικότητα της παροχής υπηρεσιών. Να παλέψει ο λαός για να έχει, χωρίς εξαιρέσεις, πλήρη και απολύτως δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Οι αγρότες

Επιστρέφοντας από τα μπλόκα στα χωριά τους, για να συνεχίσουν με άλλες μορφές τον αγώνα τους, οι αγρότες έκαναν έναν πρώτο απολογισμό: Εκτίμησαν σαν θετικό στοιχείο το γεγονός ότι απέναντι στην καπιταλιστική κρίση, που χτυπάει ακόμα περισσότερο τους μικρούς και μεσαίους αγρότες, αναπτύχθηκε ο συντονισμός των μπλόκων της αγροτιάς σε πανελλαδικό επίπεδο. Πριν ακόμη βγουν στους δρόμους έγιναν συνελεύσεις αντιπροσωπειών από 30 περίπου μπλόκα, από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη. Διαμορφώθηκαν τα αιτήματα της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Μπλόκων, αναπτύχθηκε ο συντονισμός με τον οποίο προχωρούν και στα επόμενα βήματα. Στη μεγαλύτερη συμμετοχή που καταγράφηκε ιδιαίτερη ήταν η συμμετοχή από νέες μάζες αγροτών. Ενα από τα καινούργια χαρακτηριστικά είναι ότι δυνάμωσε η αλληλεγγύη, με μαζική παρουσία εργατών, επαγγελματιών, βιοτεχνών.

Τέτοια στοιχεία συγκροτούν την παρακαταθήκη για τη συνέχεια...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ