Τετάρτη 23 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
LOCKDOWN ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥΣ!
Συνεχίζεται διαδικτυακά η συλλογή υπογραφών

Συνεχίζεται - και διαδικτυακά πλέον, στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://petition.kke.gr - η συλλογή υπογραφών, σε κείμενο που διακινείται από μέλη και φίλους του ΚΚΕ, από δραστήριους αγωνιστές που συμμετέχουν σε φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος, για τα δικαιώματα του λαού στη ζωή, στην υγεία και τη δουλειά. Ηδη χιλιάδες ενώνουν τη φωνή τους, εκφράζοντας πλατιά αλληλεγγύη στην εργατική - λαϊκή πάλη, δίνοντας απάντηση στην κυβέρνηση που επιστρατεύει την καταστολή και τον αυταρχισμό, τη συκοφάντηση του εργατικού κινήματος, για να βάλει στον πάγο τους αγώνες των εργαζομένων.

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΝ ΛΑΡΙΣΑΣ
Επιμένει στην αναστολή των χειρουργείων

Τις τεράστιες ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία, όπως και τις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης, που αρνείται να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα Υγείας, έρχεται να επιβεβαιώσει και η απόφαση της διοίκησης της 5ης ΥΠΕ, που αρνείται την επαναλειτουργία των χειρουργείων στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, ακόμα και τώρα που καταγράφεται μια σχετική μείωση των κρουσμάτων κορονοϊού και των εισαγωγών.

Υπενθυμίζεται ότι όλο αυτό το διάστημα στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας εφαρμοζόταν η απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης για μείωση των προγραμματισμένων χειρουργείων μέχρι και κατά 80%, καθώς το δήθεν «θωρακισμένο και ενισχυμένο ΕΣΥ» μετατρεπόταν ξανά σε σύστημα μίας νόσου, με σοβαρές συνέπειες στην αντιμετώπιση των υπόλοιπων ασθενειών.

Με το νέο έγγραφό της η 5η ΥΠΕ, επικαλούμενη επικείμενο τρίτο κύμα της πανδημίας, απαγορεύει να γίνεται ακόμα και αυτό το μικρό ποσοστό χειρουργείων, παραπέμποντας τους ασθενείς στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας και στα νοσοκομεία της υπόλοιπης Θεσσαλίας, που παραμένουν σε ασφυκτική κατάσταση και με το προσωπικό τους να είναι εξαντλημένο.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση συνεχίζει προκλητικά να αρνείται την επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και τις προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία, αφήνοντας εκτεθειμένο το λαό...

Σε συνέλευση της Ενωσης Ιατρών Νοσηλευτηρίων Κέντρων Υγείας Λάρισας, τη Δευτέρα, επισημάνθηκε ότι οι εντολές για συνέχιση της αναστολής των χειρουργείων είναι κινήσεις άμεσα συνδεδεμένες με τις τεράστιες ελλείψεις στις ΜΕΘ, με την πολιτική των μετακινήσεων και των επικίνδυνων «μπαλωμάτων». Το πρόβλημα, υπογραμμίστηκε, δεν αφορά μόνο τα χειρουργεία, αλλά και την ιατρική φροντίδα χιλιάδων ασθενών με χρόνιες νόσους, οι οποίοι μήνες τώρα ψάχνουν με το «κιάλι» ένα ραντεβού για να εξεταστούν, χωρίς αποτέλεσμα.

«Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που αντί να προσαρμόζει το δημόσιο σύστημα Υγείας στις λαϊκές ανάγκες, τις περιορίζει στο όριο των αντοχών του, για το οποίο ευθύνη έχουν όλες οι κυβερνήσεις», τονίζει η ανακοίνωση της Ενωσης Ιατρών. Και προσθέτει: «Εχουμε ήδη την αρνητική εμπειρία από την αντιμετώπιση των 2 κυμάτων της πανδημίας, όπου προκειμένου να εξοικονομηθούν προσωπικό και κρεβάτια, εκτός από την αναστολή λειτουργίας τακτικών χειρουργείων και εξωτερικών ιατρείων, είχαν γίνει εκτεταμένες συμπτύξεις, με αποτέλεσμα τον δραστικό περιορισμό της λειτουργίας των περισσότερων κλινικών».

«Δεν δεχόμαστε να πληρώσουμε για άλλη μια φορά τις συνέπειες της υποστελέχωσης και υποβάθμισης των δημόσιων μονάδων Υγείας», επισημαίνει η Ενωση Ιατρών και καταλήγει σε κάλεσμα των υγειονομικών σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο προαύλιο του νοσοκομείου τις επόμενες μέρες, απαιτώντας: Να προσληφθούν μαζικά γιατροί, νοσηλευτές και άλλοι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας, να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, να επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ
Περιμένει το εμβόλιο ως «από μηχανής θεό»

Ούτε και τώρα παίρνει τα αναγκαία μέτρα θωράκισης του δημόσιου συστήματος Υγείας, προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς

Από τη χτεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου
Ως «το μεγάλο εθνικό στοίχημα των επόμενων μηνών» παρουσίασε τον εμβολιασμό κατά της Covid ο πρωθυπουργός, μιλώντας χτες στο υπουργικό συμβούλιο.

Για μια ακόμη φορά προσπάθησε να καλύψει πίσω από τον αναγκαίο εμβολιασμό τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για το σημερινό χάλι στην Υγεία και κυρίως για το γεγονός ότι δεν σκοπεύει ακόμα και τώρα να πάρει κάποιο μέτρο ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος, παρότι η πανδημία είναι εδώ, ενώ και η πορεία του εμβολιασμού απαιτεί αναβαθμισμένη παρακολούθηση.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «θα εξακολουθούν να ισχύουν τα μέτρα αποτροπής μετάδοσης του ιού» με αυτές τις «δύο παράλληλες προσπάθειες σε πλήρη αλληλεξάρτηση» και επανέλαβε ότι στις 26 Δεκέμβρη θα παραληφθούν οι πρώτες δόσεις, για να ξεκινήσουν την επόμενη μέρα οι εμβολιασμοί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Από την πλευρά του, ο Β. Κικίλιας εισηγήθηκε τη σύσταση Κυβερνητικής Επιτροπής Συντονισμού και Διαχείρισης Εμβολιασμού, με τη συμμετοχή στελεχών του υπουργείου Υγείας, της Πολιτικής Προστασίας, του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και του Στρατού.

Στο μεταξύ, διευκρινίσεις για τις μετακινήσεις (επισκέψεις) παραμονή και ανήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς έδωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, λέγοντας ότι θα χρησιμοποιηθεί ο κωδικός 6. Κουνώντας ξανά το δάχτυλο της «ατομικής ευθύνης» στο λαό, προειδοποίησε για αυστηρούς ελέγχους, σημειώνοντας ότι «παραμονή των Χριστουγέννων όποιος κυκλοφορεί μετά τις 10 το βράδυ θα πρέπει να ξέρει ότι η αστυνομία θα τον σταματήσει και θα τον ελέγξει».

«Αυστηρά μέτρα, με την έννοια αυστηρότερων περιορισμών, δεν εξετάζονται αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε, αν και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για τοπικά lockdown «αν σε τοπικό επίπεδο τα επιδημιολογικά δεδομένα ακολουθούν αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που διαμορφώνεται στην Επικράτεια». Σε κάθε περίπτωση, «μέχρι τις 7 Ιανουαρίου ακολουθούμε τα γενικά μέτρα» και κατόπιν «ελπίζουμε να είμαστε σε μία φάση που να μπορούμε σιγά σιγά να απελευθερώσουμε οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες».

Ταυτόχρονα παραδέχτηκε καθυστερήσεις στην προμήθεια εμβολίων: «Με βάση τα συμβόλαια προαγοράς είχαμε πει, σχεδόν ένα μήνα πριν, ότι μέχρι τέλος Ιουνίου θα είχαμε 25.000.000 δόσεις εμβολίων (...) Φαίνεται ότι στην αρχή των παραδόσεων πηγαίνουμε σε χαμηλότερους ρυθμούς».

Εδωσε μια εξήγηση ότι «λόγω της πολύ μεγάλης ζήτησης οι παραδόσεις είναι πολύ χαμηλότερες, σε σχέση με τα αρχικά συμβόλαια προαγοράς» και έδειξε ως διέξοδο ότι «υπάρχουν και άλλες εταιρείες που θα μπουν στο παιχνίδι σιγά σιγά, άρα, σταδιακά θα έρχονται εμβόλια και από άλλες εταιρείες».

Σημείωσε πάντως ότι «ενώ πήγαμε στη λογική να γίνουν τα συμβόλαια προαγοράς σε κοινοτικό επίπεδο, για να μην υπάρχουν εθνικοί ανταγωνισμοί, η Ευρώπη φαίνεται να έρχεται με καθυστέρηση, σε σχέση με τρίτες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, και γι' αυτό θα πρέπει να επιταχύνει τις διαδικασίες της».

Χρεοκοπημένες συνταγές

Στο μεταξύ, το ανακάτεμα των ελλείψεων σε προσωπικό και την αναγόρευση του εθελοντισμού σε πυλώνα παροχής υπηρεσιών Υγείας προβλέπει η τροπολογία - προσθήκη στο «κατεπείγον» νομοσχέδιο που ψήφισε προχτές το βράδυ η κυβέρνηση στη Βουλή, παρά τις διαμαρτυρίες του ΚΚΕ και άλλων κομμάτων για την απαράδεκτη διαδικασία.

Με βάση την τροπολογία, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τον εμβολιασμό κινείται στην πεπατημένη των μετακινήσεων και όχι στην πρόβλεψη προσλήψεων μόνιμων υγειονομικών. Οπως προβλέπεται στο άρθρο 2, παρ 3, «τα εμβολιαστικά κέντρα στελεχώνονται από νοσηλευτές (...) ιατρικό προσωπικό καθώς και βοηθητικό προσωπικό με μετακίνηση προσωπικού από δημόσιες δομές παροχής υπηρεσιών Υγείας».

Οσο για τις δομές που είναι στην αρμοδιότητα των υπουργείων Εργασίας και Εσωτερικών (π.χ. Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας), τους εμβολιασμούς θα αναλάβει το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του ΕΟΔΥ, όταν κάθε δομή που φιλοξενεί ευπαθείς ομάδες θα έπρεπε να διαθέτει σε 24ωρη βάση το αναγκαίο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Ενώ και οι αποψιλωμένες Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων Νοσοκομείων του ΕΣΥ προβλέπεται να «ενισχυθούν» με «ιατρικό προσωπικό του ΕΟΔΥ με εμπειρία στο γνωστικό αντικείμενο των λοιμώξεων» έως τις 31/3/2021 (άρθρο 16).

Επίσης, έως τις 30/6/2021, το άρθρο 14 προβλέπει στο όνομα «της αντιμετώπισης του κορονοϊού, ειδικό εθελοντικό πρόγραμμα απασχόλησης ενήλικων πολιτών, που δεν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, σε δομές δημόσιας Υγείας», όπως νοσοκομεία, ΠΦΥ, ΕΚΑΒ, ΕΟΔΥ. Εκμεταλλευόμενη τη διάθεση του λαού να προσφέρει στην αντιμετώπιση της πανδημίας, για να προστατέψει την υγεία και τη ζωή του, η κυβέρνηση επιχειρεί να καλύψει χωρίς κόστος τα τεράστια κενά που συντηρεί και αυξάνει με την πολιτική της.

Κι όλα αυτά τη στιγμή που χιλιάδες γιατροί, νοσηλευτές, ιατροτεχνολόγοι παραμένουν όμηροι ολιγόμηνων συμβάσεων ή άνεργοι, μη μπορώντας να προσφέρουν τις επιστημονικές τους γνώσεις στην κοινωνία, ώστε να απολαμβάνει ο λαός δωρεάν, δημόσιες και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας που δικαιούται.

Αργή και δύσκολη αποκλιμάκωση

Σε ό,τι αφορά την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, 83 άνθρωποι έχασαν χτες τη ζωή τους, οι διασωληνωμένοι είναι 491 και 853 τα νέα κρούσματα, από τα οποία τα 242 εντοπίζονται στην Αττική και τα 179 στη Θεσσαλονίκη.

Η πτωτική πορεία της νοσηρότητας έχει μικρότερο ρυθμό απ' ό,τι η ανοδική, δείχνοντας πως η νόσος αποκλιμακώνεται αργά και δύσκολα. Η μείωση των ενεργών κρουσμάτων συνεχίζεται, ωστόσο η κατάσταση στις ΜΕΘ παραμένει επιβαρυμένη. Η Αττική σε σχέση με την προηγούμενη βδομάδα κατέγραψε 15% λιγότερες διαγνώσεις και η Θεσσαλονίκη -28%, ωστόσο παραμένει 3 φορές υψηλότερο το επιδημιολογικό φορτίο σε σχέση με αυτό της Αττικής. Επίσης υψηλό παραμένει το επιδημιολογικό φορτίο σε Κοζάνη και Δυτική Αττική.

Σχετικά με το μεταλλαγμένο στέλεχος που παρατηρείται στο Ην. Βασίλειο, περιγράφηκε πρώτη φορά το Σεπτέμβρη, εκτιμάται ότι έχει ελαφρώς αυξημένη μολυσματικότητα, είναι υπό διαρκή παρακολούθηση και η επιβεβαίωση της αυξημένης μολυσματικότητας δεν αλλάζει τον σχεδιασμό για τον εμβολιασμό. Μέχρι και τις 7 Γενάρη οι ταξιδιώτες από το Ην. Βασίλειο υπόκεινται σε rapid test και υποχρεωτικό 10ήμερο κατ' οίκον αποκλεισμό και με το πέρας της καραντίνας υποβολή σε pcr έλεγχο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο υφυπουργός Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης, ανέφερε ότι πάνω από το 70% των γιατρών έχουν δηλώσει συμμετοχή στον εμβολιασμό, ενώ δεν είπε κουβέντα για το γεγονός ότι μέχρι και σήμερα στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας δεν έχει γίνει το αυτονόητο: Πλήρης επιστημονική ενημέρωση για ένα νέο εμβόλιο όπως αυτό για την Covid-19.

Οσο για τη μη δημοσιοποίηση ή/και συλλογή σημαντικών στοιχείων που συνθέτουν το «προφίλ» των χώρων διασποράς, όπως είναι οι χώροι δουλειάς, κουκουλώθηκε από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιά, με το πρόσχημα των «προσωπικών δεδομένων»!

ΣΕΕΕΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Κινητοποίηση στο Ορυχείο Μαυροπηγής για ουσιαστικά μέτρα προστασίας

Κινητοποίηση στο Ορυχείο Μαυροπηγής πραγματοποίησαν το πρωί της Τρίτης μέλη του Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Δυτικής Μακεδονίας, διεκδικώντας ουσιαστικά μέτρα προστασίας από την πανδημία σε ορυχεία και σταθμούς της ΔΕΗ.

Το ΣΕΕΕΝ έχει καταγγείλει πως με ευθύνη της εργοδοσίας και της κυβέρνησης, οι οποίες αντιμετωπίζουν ως κόστος τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων, οι χώροι εργασίας της ΔΕΗ έχουν μετατραπεί σε εστίες μετάδοσης του κορονοϊού, μετρώντας δεκάδες κρούσματα από την αρχή του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Μάλιστα η κατάσταση έχει πλέον επιδεινωθεί, καθώς εδώ και περίπου μία βδομάδα δεν έχει αντικατασταθεί ο γιατρός εργασίας που παραιτήθηκε στο Ορυχείο Μαυροπηγής, τον δεύτερο μεγαλύτερο χώρο της ΔΕΗ ΑΕ στην περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης συστάθηκε τριμελής επιτροπή, με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΣΕΕΕΝ Σταύρο Μωυσιάδη, η οποία πραγματοποίησε παρέμβαση στη διοίκηση του ορυχείου και κατέθεσε τα αιτήματα του σωματείου για τη λήψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων.

Ξεπλένει τις ευθύνες της κυβέρνησης ο εργοδοτικός συνδικαλισμός

Αξίζει να σημειωθεί η στάση του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού απέναντι στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στους χώρους δουλειάς της ΔΕΗ, αφού σε ανακοίνωσή του, το Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΗ «Σπάρτακος» χαρακτηρίζει την αντιμετώπιση της πανδημίας στους χώρους εργασίας ως «ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ζήτημα ατομικής ευθύνης».

Μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή της, η διοίκηση του «Σπάρτακου» επιχειρεί να «βγάλει λάδι» την εργοδοσία, σημειώνοντας πως το σωματείο «σε αγαστή συνεργασία με τη ΔΕΗ» προσπάθησε «να διασφαλίσει ότι στους χώρους εργασίας λαμβάνονται όλα τα μέτρα, τηρούνται όλοι οι κανονισμοί και εφαρμόζεται το πρωτόκολλο της Επιχείρησης, η οποία εξαρχής έδωσε μεγάλη βαρύτητα στην αναχαίτιση του ιού».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, η οποία στη δική της ανακοίνωση, αφού υπογραμμίζει τη στενή της συνεργασία με τις διοικήσεις του ομίλου ΔΕΗ, καλεί τους εργαζόμενους να τηρούν σχολαστικά τους κανόνες του ΕΟΔΥ και για «ξεκάρφωμα» αναφέρει πως κρίνει «απαραίτητη την ενίσχυση των μέτρων που ήδη λαμβάνονται σε καθημερινή βάση (π.χ. περισσότερα rapid test, απολυμάνσεις, θερμομέτρηση) σε όλους τους χώρους αλλά και την επέκταση όσων επιβάλλονται ή προτείνονται από τους υγειονομικούς (όπως τα μοριακά τεστ, αντισωμάτων)».

Αγωνιστικές παρεμβάσεις σε Επιθεωρήσεις Εργασίας

Αλεξανδρούπολη
Αλεξανδρούπολη
Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Επιθεώρησης Εργασίας στο Ναύπλιο πραγματοποίησαν την περασμένη Δευτέρα αντιπροσωπείες του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και του Συνδικάτου Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Αργολίδας, καταθέτοντας κοινό υπόμνημα με τα αιτήματά τους για την προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

Τα σωματεία κατήγγειλαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα που γίνονται «λάστιχο» από τους εργοδότες, την εντατικοποίηση, τα ατέλειωτα ωράρια και τα σχεδόν ανύπαρκτα μέτρα υγείας και ασφάλειας, που οδηγούν στην αύξηση των εργατικών ατυχημάτων. Στις επιχειρήσεις του κλάδου των Τροφίμων (συσκευαστήρια νωπών φρούτων, ιχθυοκαλλιέργειες, ζύμες κ.λπ.), όπως σημειώνεται στο υπόμνημα, «φαίνεται να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος λόγω της παραγωγικής διαδικασίας, που σε πολλές περιπτώσεις απαιτεί στις γραμμές παραγωγής ο ένας εργαζόμενος να 'ναι δίπλα στον άλλο, να πιάνουν και να επεξεργάζονται διαδοχικά το ίδιο προϊόν», σε κλειστούς μάλιστα χώρους, με υψηλά επίπεδα υγρασίας και χωρίς καλό αερισμό. Αντίστοιχα, στα σούπερ μάρκετ οι εργαζόμενοι δουλεύουν μέσα σε καταστήματα που γεμίζουν ασφυκτικά, στις δε εταιρείες ταχυμεταφορών «χρησιμοποιούνται τα ίδια οχήματα χωρίς να απολυμαίνονται» και οι εργαζόμενοι «φορτώνονται πολύ περισσότερα κομμάτια από όσα μπορούν να κουβαλήσουν».

Ναύπλιο
Ναύπλιο
Στο φόντο αυτό, εκτός από τον κίνδυνο μετάδοσης του κορονοϊού αυξάνονται και τα εργατικά «ατυχήματα». Πρόσφατα παραδείγματα, υπενθυμίζουν τα σωματεία, αποτελούν ο τραυματισμός εργαζομένων σε πυρηνελουργείο και ο θάνατος μετανάστη εργαζόμενου σε επιχείρηση ιχθυοκαλλιεργειών.

Στην Αλεξανδρούπολη

Παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας στην Αλεξανδρούπολη πραγματοποίησαν το πρωί της Παρασκευής 18/12 τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αλεξανδρούπολης - Φερών - Σουφλίου «Η Ενότητα» και Τουριστικών Επαγγελμάτων Εβρου, διεκδικώντας απαντήσεις σχετικά με το θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» με θύμα ταχυμεταφορέα στις 3/12. Απαίτησαν επίσης συστηματικούς ελέγχους για τα μέτρα ασφάλειας στους μεγάλους χώρους δουλειάς, καθώς και άμεση στελέχωση των τμημάτων Επιθεώρησης Εργασίας με μόνιμο προσωπικό.

Στο ψήφισμα που κατέθεσαν, τα σωματεία καταγγέλλουν την πλήρη απουσία των ελεγκτικών μηχανισμών από τους χώρους δουλειάς κατά το διάστημα της πανδημίας, σημειώνοντας πως «η κυβέρνηση, βάζοντας πάνω από την υγεία του λαού τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, προσπαθεί να επιβάλει σιωπητήριο στους εργασιακούς χώρους, που αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού».

Προσθέτουν δε ότι «τα ανεπαρκή μέτρα προστασίας και ασφάλειας, μαζί με την εντατικοποίηση της εργασίας και την πλήρη διάλυση των ωραρίων, οδηγούν σε εργατικά ατυχήματα, ακόμη και θανατηφόρα, όπως του συναδέλφου διανομέα στη "Γενική Ταχυδρομική"», για το οποίο, παρά τις παρεμβάσεις και τα ερωτήματα προς το ΣΕΠΕ, τα σωματεία δεν έχουν λάβει καμία απάντηση εδώ και πάνω από δυο βδομάδες.

ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Στο πόδι για την προστασία της υγείας των εργαζομένων τα συνδικάτα

Κινητοποιήσεις χτες σε υπουργείο Εργασίας και «Θριάσιο» Νοσοκομείο

Στο υπουργείο Εργασίας
Στο υπουργείο Εργασίας
Αγωνιστικά και διεκδικητικά αντιμετωπίζεται η έξαρση των κρουσμάτων σε χώρους δουλειάς στη Δυτική Αττική από συνδικάτα σε επιχειρήσεις και κλάδους με χιλιάδες εργατοϋπαλλήλους. Από την πρώτη στιγμή που η κυβέρνηση γνωστοποίησε τις «ανησυχίες» της για την επιδημιολογική εικόνα της περιοχής, οι φορείς των εργαζομένων δεν σταμάτησαν να αναδεικνύουν την πηγή του προβλήματος, την οποία η εργοδοσία και οι κρατικές υπηρεσίες υποβαθμίζουν συνειδητά: Οτι στην τεράστια αυτή περιοχή, με τα εκατοντάδες εργοστάσια, οι χώροι δουλειάς μετατρέπονται σε υγειονομικές βόμβες.

Ετσι και χτες το απόγευμα, σωματεία που δραστηριοποιούνται στην περιοχή πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Εργασίας, δίνοντας συνέχεια στις πρωτοβουλίες με τις οποίες διεκδικούν επείγοντα μέτρα για την προστασία του λαού από την πανδημία σε μια περιοχή που έχει βρεθεί στο «κόκκινο».

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην είσοδο του «Θριάσιου» Νοσοκομείου.

Με συνθήματα όπως «Φάρμακα, γιατρούς, δωρεάν Υγεία - Να πληρώσει τώρα η εργοδοσία», «Φτώχεια, απαγορεύσεις, ανεργία - Αυτή είναι των αστών η δημοκρατία» και «Πάρτε τώρα μέτρα στους χώρους εργασίας», τα σωματεία κατήγγειλαν τους μεγάλους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στους τόπους δουλειάς, με ευθύνη κυβέρνησης και εργοδοσίας.


Για άλλη μια φορά, βέβαια, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεν βρήκε ...χρόνο να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των σωματείων. Ο Χρήστος Ματαράγκας, πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου Ενέργειας, ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους ότι ο εκπρόσωπος του υπουργείου που συνάντησε την αντιπροσωπεία αρκέστηκε σε προτροπές προς τους συνδικαλιστές να προχωρήσουν σε καταγγελίες στις αρμόδιες υπηρεσίες, κάτι που έχουν ήδη κάνει με καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας. Ωστόσο, σχολίασε, στη Δυτική Αττική, μια περιοχή με 150.000 εργαζόμενους και χιλιάδες εργοστάσια, αποθήκες και άλλες επιχειρήσεις, αντιστοιχούν μόλις 9 επιθεωρητές!

Η κατάσταση που επικρατεί στους μεγάλους χώρους δουλειάς «δεν θα μείνει αναπάντητη από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα», τόνισε και πρόσθεσε πως «η σιωπή νεκροταφείου που θέλουν να επιβάλουν κυβέρνηση και εργοδοσία στους χώρους δουλειάς πρέπει να σπάσει». Σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης για το 2021 είναι χαρακτηριστικός της κοροϊδίας της απέναντι στο λαό, αφού τα κονδύλια για την Υγεία είναι πετσοκομμένα κατά 580 εκατ. ευρώ. «Αυτό έχουν στο μυαλό τους. Να δώσουν ζεστό χρήμα στους κλινικάρχες και να αφήσουν το δημόσιο σύστημα Υγείας μαζί με το λαό στη μοίρα του. Είναι επιτακτικό όσο ποτέ να βάλουμε σε καραντίνα αυτήν την πολιτική», είπε χαρακτηριστικά.

Στο «Θριάσιο»
Στο «Θριάσιο»
Την πρωτοβουλία για την κινητοποίηση είχαν αναλάβει από κοινού το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής - Παράρτημα Θριασίου, το Σωματείο Εργαζομένων ΟΤΑ Ασπροπύργου - Ελευσίνας - Μάνδρας, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, το Σωματείο Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου, το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια, το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής και Νήσων, η Πανελλήνια Ενωση Ελαιουργοσαπωνοποιών και Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία Αττικής.

Τα σωματεία διεκδικούν: Παροχή μέσων ατομικής προστασίας με ευθύνη της εργοδοσίας. Να στελεχωθούν οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες του κράτους και να διενεργηθούν έλεγχοι σε όλους τους χώρους εργασίας. Πραγματοποίηση τώρα δωρεάν τεστ στους χώρους εργασίας και ταυτόχρονα στους δήμους της Δυτικής Αττικής. Ασφαλή μεταφορά των εργαζομένων προς και από τη δουλειά, με πύκνωση των δρομολογίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και ελέγχους στα πούλμαν των εταιρειών. Ουσιαστική ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και του «Θριάσιου» Νοσοκομείου, στελέχωσή τους με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό. Να γίνει πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας.

Συγκέντρωση και στο «Θριάσιο»

Τα ζητήματα αυτά ανέδειξε και η συγκέντρωση που έγινε νωρίτερα το μεσημέρι στην είσοδο του «Θριάσιου», του μοναδικού νοσοκομείου που υπάρχει στις εργατουπόλεις της Δυτικής Αττικής. Στο πλάι των συνδικάτων βρέθηκαν η Διαμάντω Μανωλάκου, βουλευτής του ΚΚΕ, και ο Μπάμπης Θεοδώρου, δημοτικός σύμβουλος Μάνδρας - Ειδυλλίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Στη διάρκεια της συγκέντρωσης μίλησαν εκπρόσωποι σωματείων, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και η βουλευτής του ΚΚΕ. Στις ομιλίες αναδείχθηκε πως ό,τι συμβαίνει στη Δυτική Αττική είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την πανδημία. Ενώ υπήρχαν προειδοποιήσεις ότι η επιδημιολογική εικόνα της περιοχής ήταν επιβαρυμένη, η κυβέρνηση ακόμα και τώρα δεν έχει πάρει τα αναγκαία μέτρα και σε ό,τι αφορά τους χώρους δουλειάς περιορίζεται σε συστάσεις προς τους εργοδότες, οι οποίοι εκβιάζουν και τρομοκρατούν εργαζόμενους για να κρύψουν ακόμα και κρούσματα. Την ίδια ώρα, μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε προσωπικό, μέσα και υποδομές στο νοσοκομείο και στα Κέντρα Υγείας. Καταγγέλθηκαν τα απαράδεκτα πρόστιμα για δήθεν «άσκοπη μετακίνηση» σε εργαζόμενους που δουλεύουν σε αποθήκη σούπερ μάρκετ, η ένταση της κρατικής τρομοκρατίας, η οποία μεταξύ άλλων εκφράζεται και με μετακινήσεις εργαζομένων που παλεύουν και διεκδικούν ουσιαστικά μέτρα.

Η Δ. Μανωλάκου ανάδειξε τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για την αύξηση των κρουσμάτων σε χώρους δουλειάς στη Δυτική Αττική. Οι κυβερνήσεις, είπε, ενδιαφέρονται όχι για την υγεία του λαού αλλά για τα κέρδη των επιχειρηματιών. Αναφερόμενη στο πρόσφατο νομοσχέδιο - σκούπα, επεσήμανε ότι λίγο πριν αυτό ψηφιστεί η κυβέρνηση έφερε μια τροπολογία 78 σελίδων για τους εμβολιασμούς, ουσιαστικά ένα «μίνι νομοσχέδιο». Σ' αυτήν περιλαμβάνεται πρόβλεψη για τη «δημιουργία εθελοντικού προγράμματος απασχόλησης πολιτών σε δομές δημόσιας Υγείας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού μέχρι τον Ιούνιο του 2021». Δηλαδή, σχολίασε, η κυβέρνηση λέει ότι θα αντιμετωπίσει την πανδημία με εθελοντικό σώμα! «Οση θέληση και να έχουν οι εθελοντές, δεν έχουν τη γνώση να την αντιμετωπίσουν», επεσήμανε και τόνισε πως απέναντι σε όλα αυτά μόνη απάντηση είναι η συνέχιση και η ένταση του αγώνα.

Στο μεταξύ, στη χτεσινή ενημέρωση της κυβέρνησης για την εξέλιξη της πανδημίας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας για μία ακόμα φορά δεν έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία για την κατάσταση στους χώρους δουλειάς και αρκέστηκε να επισημάνει ότι «η κατάσταση παραμένει επιβαρυμένη στη Δυτική Αττική». Αντιφάσκοντας, σε άλλο σημείο της ενημέρωσης έκανε λόγο για «σαρωτικούς ελέγχους» στη Δυτική Αττική, που βέβαια δεν γίνονται σε εργοστάσια και μεγάλους χώρους δουλειάς, και για τους οποίους είπε πως «δείχνουν ότι ευτυχώς δεν φαίνεται να υπάρχει ιδιαίτερα εκτεταμένη διασπορά».

Μέτρα στήριξης και προστασίας ζητούν οι αυτοαπασχολούμενοι

  • Σήμερα η κινητοποίηση στο υπουργείο Οικονομικών
  • Παράσταση διαμαρτυρίας χτες και στο δημαρχείο Ελευσίνας

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών, σήμερα, στη 1.30 μ.μ., καλούν αυτοαπασχολούμενοι, μικροί έμποροι και επαγγελματίες της Δυτικής Αττικής, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση, που με την πολιτική της τους οδηγεί σε οριστικό λουκέτο, καθώς βλέπουν τα χρέη τους να μεγαλώνουν και τα έσοδα να είναι πενιχρά έως μηδαμινά.

Με κείμενό τους, το οποίο ήδη έχει ξεπεράσει τις 100 υπογραφές (ypografesdytatt.webnode.gr), ενδεικτικό κι αυτό της μεγάλης αγωνίας που έχουν για την επιβίωσή τους, απαιτούν τη λήψη έκτακτων μέτρων στήριξης των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών επαγγελματιών των δήμων Ελευσίνας, Μάνδρας και Ασπροπύργου. «Η κυβέρνηση κάνει του κεφαλιού της... Μας σφραγίζει τα μαγαζιά μια για πάντα», σημειώνουν σχετικά με την κατάσταση που αντιμετωπίζουν, θυμίζοντας ότι «πολλοί από εμάς με αίμα κρατήσαμε τις επιχειρήσεις μας ανοιχτές στα χρόνια της κρίσης», και τώρα βλέπουν τα χρέη να μεγαλώνουν και τα έσοδα να είναι από μηδαμινά μέχρι πενιχρά. «Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για την εξάπλωση της πανδημίας στις γειτονιές μας», σημειώνουν και παλεύουν μεταξύ άλλων για: Αμεση ένταξη όλων των επαγγελματιών στο επίδομα ειδικού σκοπού, επιδότηση ενοικίου στο 100% για όσο θα ισχύσουν τα ειδικά περιοριστικά μέτρα, επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος, διαγραφή τόκων, προστίμων, 30% των υπόλοιπων χρεών στην εφορία και τις τράπεζες. 50% για όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους. Επιδότηση των εισφορών ατομικής ασφάλισης αυτοαπασχολούμενων για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Αναστολή των ρυθμίσεων σε τράπεζες, ΔΕΗ. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς χαράτσια που δεν αφορούν την κατανάλωση. Αναστολή κατασχέσεων και απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους αυτοαπασχολούμενους κ.λπ.

Στην κινητοποίηση καλούν επίσης ο Σύνδεσμος Επαγγελματιών Εμπόρων Βιοτεχνών Αχαρνών και η Ενωση ΕΒΕ Ανω Λιοσίων - Ζεφυρίου.

Οργανώνονται οι αυτοαπασχολουμένοι της Ελευσίνας

Στο μεταξύ, αυτοαπασχολούμενοι της Ελευσίνας πραγματοποίησαν χτες το πρωί παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο της πόλης και στον δήμαρχο, απαιτώντας έκτακτα μέτρα στήριξης, καθώς βρίσκονται σε πολύ άσχημη κατάσταση μετά και τα ειδικά περιοριστικά μέτρα που πήρε η κυβέρνηση στην περιοχή. Οπως τονίζουν πολλοί από τους αυτοαπασχολούμενους της περιοχής, αντί η κυβέρνηση να πάρει ουσιαστικά μέτρα θωράκισης του συστήματος Υγείας κ.λπ., παίρνει με αστυνομοκρατία ανούσια μέτρα όπως είναι η απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 6 μ.μ.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο δήμαρχος της πόλης αντί να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις στα αιτήματα των αυτοαπασχολούμενων, κατέφευγε σε συνεχείς επιθέσεις στους δημοτικούς συμβούλους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» μετά και τη χτεσινή ανακοίνωση που δημοσίευσαν (βλ. θέμα δίπλα).

Σε δήλωσή του κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, o Βαγγέλης Γκίνης, αυτοαπασχολούμενος από την Ελευσίνα, σημειώνει: «Σήμερα, μέσα στις δύσκολες ώρες που περνάμε εμείς οι αυτοαπασχολούμενοι της περιοχής, έχουμε και ένα θετικό, έχουμε και μία αχτίδα φωτός. Είναι η αφύπνιση όλων των συναδέλφων μας για να προστατευτεί το εισόδημα, η υγεία μας, για να μη βάλουμε λουκέτο στις επιχειρήσεις μας. Αυτό μας οδήγησε σήμερα να ξεκινήσουμε τη συλλογή υπογραφών για δημιουργία Συλλόγου Αυτοαπασχολουμένων Μικρών Εμπόρων και Επαγγελματιών της περιοχής».

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Αττικής

Τα σοβαρά λαϊκά προβλήματα αναδεικνύουν οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Αττικής (Λ. Συγγρού 15) θα πραγματοποιήσουν σήμερα, Τετάρτη, στις 10 π.μ. δημοτικοί σύμβουλοι από το δήμο Αχαρνών. Θα επιδώσουν ψήφισμα, το οποίο σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου υπερψήφισαν 11 από τους 18 παρόντες και το οποίο ζητάει να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού της περιοχής από την πανδημία.

Πρόταση για άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου Ελευσίνας - Μαγούλας, προκειμένου να ληφθεί απόφαση για μέτρα προστασίας του εισοδήματος των αυτοαπασχολούμενων, μικρών εμπόρων και βιοτεχνών της πόλης, κατέθεσαν οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Παράλληλα, σε ανακοίνωσή τους σχολιάζουν την πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής Ελευσίνας να στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό για τα έκτακτα μέτρα που πάρθηκαν τις τελευταίες μέρες στην πόλη. Οπως τονίζει η «Λαϊκή Συσπείρωση», η δημοτική αρχή με τέτοιες ενέργειες προσπαθεί να κρύψει τις ευθύνες που έχει από κοινού με την κυβέρνηση.

Πιο συγκεκριμένα, η «Λαϊκή Συσπείρωση» αναφέρεται στα «έργα και τις ημέρες» της δημοτικής αρχής, που δείχνουν τις ευθύνες της, όπως: Την άρνησή της να υπερψηφιστεί πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για μέτρα ανακούφισης των αυτοαπασχολούμενων (24/3/2020). Την απόρριψη αιτήματος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς (14/12/2020). Τη συμμετοχή του δημάρχου σε σύσκεψη με τον Μ. Χρυσοχοΐδη, στις 16/12/2020, οπότε δεν είχε ανακοινωθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο για τους μεγάλους χώρους δουλειάς και για την προστασία της υγείας του λαού. Ηταν η μέρα που ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη απειλούσε το λαό της περιοχής και «ο δήμαρχος έβγαλε αφωνία, έκατσε σούζα μπροστά στον εκπρόσωπο της κυβέρνησης». Επίσης, την ίδια μέρα, σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο ίδιος ο δήμαρχος καθησύχαζε ότι δεν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, ούτε ενδεχόμενο lockdown! Στις 17/12 ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα της κυβέρνησης και «η δημοτική αρχή έχει πάθει αφωνία. Ούτε δυο λόγια για να εξηγήσει», τονίζει η «Λαϊκή Συσπείρωση». Θυμίζει, τέλος, ότι στις 18/12, σε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο η πλειοψηφία καταψήφισε ξανά ψήφισμα για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και απαλλαγής των αυτοαπασχολούμενων από τα δημοτικά τέλη.

Αλλοι δύο υγειονομικοί θύματα του κορονοϊού

Αλλος ένας νοσηλευτής έχασε τη μάχη για τη ζωή από επιπλοκές του κορονοϊού. Πρόκειται για τον 59χρονο Κωνσταντίνο Πετσούκη, νοσηλευτή στο Νοσοκομείο Φλώρινας και πατέρα δύο παιδιών. Αρχικά νοσηλεύτηκε στη Φλώρινα, όμως στη συνέχεια επιδεινώθηκε η κατάστασή του, διασωληνώθηκε και μεταφέρθηκε σε ΜΕΘ νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης, όπου, μετά από πολυήμερη νοσηλεία, τελικά κατέληξε.

Από επιπλοκές του κορονοϊού κατέληξε και η 53χρονη Κ. Μ., ακτινοφυσικός στο «Θεαγένειο», η οποία από τις 21/11 νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης. Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών "Θεαγενείου"» εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια, στους συναδέλφους και στους φίλους της εκλιπούσας. «Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές μένουμε δυνατοί, δεν μένουμε όμως σιωπηλοί μπροστά στα κενά προστασίας της δημόσιας υγείας, για να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα θρηνήσουμε άλλα θύματα», σημειώνει.

Στο μεταξύ, στους 50 έφτασε ο αριθμός των υγειονομικών του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου οι οποίοι είναι θετικοί στον κορονοϊό, και ήδη δύο συνάδελφοί τους κρίθηκε αναγκαίο να μεταφερθούν για νοσηλεία στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Εξετάζεται η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού

Δοκιμάζονται τα εμβόλια για την αποτελεσματικότητά τους

Τα 77,8 εκατ. φτάνουν τα κρούσματα κορονοϊού σε όλο τον κόσμο, ενώ έχουν καταγραφεί 1,711 εκατ. θάνατοι, με την πανδημία να συνεχίζεται.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θα συγκαλέσει συνεδρίαση των μελών του για να συζητήσει στρατηγικές για την αντιμετώπιση του νέου, πιο μολυσματικού στελέχους του κορονοϊού που εμφανίστηκε στη Βρετανία, δήλωσε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού του τμήματος, ενώ ο Οργανισμός επαναλαμβάνει ότι δεν υπάρχουν ακόμα επαρκή στοιχεία σχετικά με την απόδοση του εμβολίου απέναντι στη μετάλλαξη.

Στο μεταξύ, η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας «BioNtech» δήλωσε ότι είναι σε θέση να διαθέσει νέο εμβόλιο σε διάστημα έξι βδομάδων σε περίπτωση μετάλλαξης του ιού, ενώ τόσο η «Pfizer» όσο και η «Moderna» δοκιμάζουν ήδη τα εμβόλιά τους για να διαπιστώσουν εάν λειτουργούν κατά της νέας μεταλλαγμένης εκδοχής.

Παράλληλα, δεκάδες είναι οι χώρες που έχουν διακόψει τη σύνδεση με τη Βρετανία εξαιτίας της νέας μετάλλαξης του κορονοϊού. Στο πλαίσιο αυτό οι «Tesco» και «Sainsbury's», οι δύο μεγαλύτεροι όμιλοι σούπερ μάρκετ στη Βρετανία, προειδοποίησαν ότι θα αρχίσουν να φαίνονται ελλείψεις στα ράφια μέσα στις επόμενες μέρες εάν δεν αποκατασταθούν γρήγορα οι διανομές προϊόντων.

Η Κομισιόν ενέκρινε χτες σχετική σύσταση λέγοντας ότι «τα μη απαραίτητα ταξίδια προς και από το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να αποθαρρύνονται», αλλά και ότι «θα πρέπει να διευκολύνονται τα απαραίτητα ταξίδια και η διέλευση των επιβατών». Επίσης, ότι θα πρέπει να αρθούν απαγορεύσεις «δεδομένης της ανάγκης διασφάλισης αναγκαίων ταξιδιών και αποφυγής διακοπών της αλυσίδας εφοδιασμού».

Συνεχίζονται τα μπαλώματα με μετακινήσεις γιατρών

Απαράδεκτες διαδικασίες που μεγαλώνουν τα προβλήματα, την ίδια στιγμή που δεν γίνονται μόνιμες προσλήψεις

Συνεχίζοντας την τακτική των μπαλωμάτων και των μετακινήσεων, η κυβέρνηση μετακινεί γιατρούς από την 1η και 2η ΥΠΕ σε νοσοκομεία της Β. Ελλάδας ανά βδομάδα. Μάλιστα, όπως καταγγέλλει η 5μελής Επιτροπή ΕΙΝΑΠ του «Κωνσταντοπούλειου» Νοσοκομείου Ν. Ιωνίας, απαράδεκτος είναι ακόμα και ο τρόπος που γίνονται οι μετακινήσεις. Πιο συγκεκριμένα, γιατροί από τη ΜΕΘ και την Παθολογική κλινική του συγκεκριμένου νοσοκομείου, που ως γνωστόν στενάζει από τις ελλείψεις, μετακινούνται προς το Νοσοκομείο της Δράμας, που με βάση τα λεγόμενα του υπουργού Υγείας «δεν έχει πρόβλημα».

Η σοβαρή καταγγελία της 5μελούς Επιτροπής αναφέρει ότι «οι συνάδελφοι ειδοποιούνται μία μέρα πριν για τη μετακίνηση και τη μεταφορά τους με τουριστικό λεωφορείο, χωρίς να ξέρουν τον προορισμό τους, πού και με τι όρους θα δουλέψουν, πού θα μείνουν και ποιος θα καλύπτει τα έξοδα. Και όλα αυτά με προφορικές οδηγίες, χωρίς την απόφαση μετακίνησής τους από το υπουργείο, η οποία έρχεται αφότου έχουν φύγει!».

Πρόκειται για «απαράδεκτη και ανάλγητη συμπεριφορά», σημειώνουν και σχολιάζουν ότι προφανώς αποτελεί άλλη μια πλευρά της ...«επιβράβευσης συναισθηματικά και κοινωνικά» προς το υγειονομικό προσωπικό. «Μπορούμε να φανταστούμε τι μας περιμένει στη δύσκολη συνέχεια της πανδημίας και όταν πέσουν τα φώτα της δημοσιότητας, σε αυτό το σύστημα Υγείας που θα συνεχίσει να στενάζει από τις ελλείψεις και την υποχρηματοδότηση», τονίζεται στην ανακοίνωση, όπου αναδεικνύεται ότι αυτές οι διαδικασίες αποτελούν «συνέχεια της αυταρχικής συμπεριφοράς σε συναδέλφους με τις ΕΔΕ και τις εκδικητικές μετακινήσεις».

Ταυτόχρονα η 5μελής Επιτροπή θέτει τα παρακάτω ερωτήματα προς την κυβέρνηση και την 1η ΥΠΕ:

  • Γιατί εννιά μήνες μετά δεν προχωρά εδώ και τώρα σε μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών και υγειονομικών;
  • Γιατί ούτε και τώρα δεν επιτάσσει πραγματικά τον ιδιωτικό τομέα Υγείας; Αλλιώς να μη μιλά για «πολεμικές συνθήκες» και «επιστράτευση» των γιατρών!
  • Γιατί δεν ανοίγει τα κλειστά νοσοκομεία και δομές; Γιατί δεν στελεχώνει τα ΚΥ;
  • Γνωρίζει πραγματικά η 1η ΥΠΕ την κατάσταση των νοσοκομείων, των κλινικών, των κρουσμάτων που αυξάνονται στη Δυτική Αττική; Δηλαδή στην Αθήνα οι γιατροί περισσεύουν; Την ίδια ώρα που γιατροί άλλων ειδικοτήτων αποσπώνται για τις ανάγκες της Covid-19, με τα χειρουργεία να μειώνονται και τα τακτικά ιατρεία να υπολειτουργούν, να αυξάνονται οι ανάγκες των καρδιολογικών ασθενών. Την ίδια ώρα που νοσούν συνάδελφοι και καλούνται να επιστρέψουν νωρίτερα στη δουλειά με τα πρωτόκολλα - λάστιχο του ΕΟΔΥ.
Διατάχτηκε μετακίνηση γιατρού θετικού στην Covid-19 που βρίσκεται σε καραντίνα

Την έντονη αντίθεσή της στη μετακίνηση γιατρών για τρεις μήνες προς νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας με «εντέλλεσθε» του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας εκφράζει η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου, προειδοποιώντας για σοβαρούς κίνδυνους στη λειτουργία των ήδη υποστελεχωμένων κλινικών.

Συγκεκριμένα, μετακινούνται 3 παθολόγοι του ΠΓΝ Ιωαννίνων που καλύπτουν τις ανάγκες τριών Μονάδων Ειδικών Λοιμώξεων ενώ ένας εκ των «τριών συναδέλφων είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα Covid-19 και βρίσκεται σε καραντίνα» (!) αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΙΝΗ.

Μετακινούνται επίσης από το ΓΝ «Χατζηκώστα» ο διευθυντής αναισθησιολόγος, αφήνοντας κενό το τμήμα που υπηρετεί ενώ από το ΓΝ Αρτας η διευθύντρια Πνευμονολογίας, αφήνοντας κενή την κάλυψη της κλινικής και της μονάδας Covid του Νοσοκομείου που είναι πλήρως κατειλημμένες (18 κρεβάτια), και ενώ η λειτουργία της Πνευμονολογικής κλινικής έχει ανασταλεί και οι ασθενείς νοσηλεύονται στην Παθολογική κλινική.

Τέλος, μετακινείται 1 πνευμονολόγος του ΓΝ Κέρκυρας όταν μόλις πριν από λίγο καιρό το συγκεκριμένο Νοσοκομείο προχώρησε σε συμβάσεις με 2 ιδιώτες γιατρούς (1 πνευμονολόγο και 1 παθολόγο) για την κάλυψη των τεράστιων ελλείψεων που υπάρχουν.

Σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ αναφέρει ότι «η λογική της κινητικότητας για την κάλυψη των τεράστιων κενών προσωπικού δεν έλυσε ούτε μπορεί να λύσει κανένα πρόβλημα, αλλά το συντηρεί και το διογκώνει», ενώ επισημαίνει ότι «αντί η κυβέρνηση να προσλάβει με επείγουσες διαδικασίες όλο το διαθέσιμο υγειονομικό προσωπικό, αντί να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα, "απογειώνει" την επικίνδυνη πολιτική των "μπαλωμάτων" και των μετακινήσεων, αποδυναμώνοντας ταυτόχρονα ακόμα παραπέρα τις ήδη αποψιλωμένες δημόσιες δομές άλλων περιοχών της χώρας».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μελωδικό μήνυμα αλληλεγγύης σε υγειονομικούς και ασθενείς

Μουσική δράση στα Νοσοκομεία «Παπανικολάου» και ΑΧΕΠΑ από το Παράρτημα του ΠΜΣ

Στο ΑΧΕΠΑ
Στο ΑΧΕΠΑ
Μελωδικό μήνυμα αλληλεγγύης στον καθημερινό σκληρό αγώνα των εργαζομένων στο χώρο της Υγείας μετέφεραν μέλη του Παραρτήματος Βόρειας Ελλάδας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, με τη συμβολική μουσική παρέμβαση που πραγματοποίησαν χτες στα Νοσοκομεία «Παπανικολάου» και ΑΧΕΠΑ.

Η μουσική δράση οργανώθηκε από κοινού με τα Σωματεία Εργαζομένων στα νοσοκομεία ως μια ελάχιστη συμβολή στην τόνωση του ηθικού εργαζομένων και ασθενών. Συμμετείχαν οι μουσικοί Νίκος Ταλέας, Κώστας Καρμπάς, Κωνσταντίνος Γκούβας, Κώστας Γκρανόπουλος, Γιάννης Αναστασίου και Βασιλική Γκρανοπούλου.

Πρώτος σταθμός ήταν το Νοσοκομείο «Παπανικολάου», όπου οι μουσικοί στάθηκαν κάτω από το μπαλκόνι της πτέρυγας της Παιδοψυχιατρικής κλινικής και τραγούδησαν όμορφα παιδικά - νεανικά τραγούδια. Στη συνέχεια ερμήνευσαν γνωστά έντεχνα τραγούδια, έξω από το κεντρικό κτίριο του υγειονομικού συγκροτήματος.

Στο ΑΧΕΠΑ, οι μουσικοί πήραν τη θέση τους στον προαύλιο χώρο, δίπλα στο χριστουγεννιάτικο δέντρο και τραγούδησαν για το υγειονομικό προσωπικό, που παρά την ασφυκτική πίεση κατάφερε να δώσει εναλλάξ το «παρών» και να τους χειροκροτήσει για τη συμβολική κίνηση έμπρακτης αλληλεγγύης. Το «παρών» έδωσε και ο διοικητής του νοσοκομείου.

Μέσα από αυτήν την πρωτοβουλία θέλησαν να αναδείξουν ότι το δημόσιο σύστημα Υγείας στέκεται όρθιο χάρη στον αγώνα και τις προσπάθειες των υγειονομικών, που δίνουν καθημερινά τη μάχη κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Ταυτόχρονα κατήγγειλαν τις κυβερνητικές ευθύνες για την κατάσταση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Οπως είπε ο πρόεδρος του Παραρτήματος του ΠΜΣ, Κωνσταντίνος Γκούβας, η δράση αυτή έγινε «ως μια ελάχιστη ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς τους εργαζόμενους, τους ασθενείς, όλο τον κόσμο, ο οποίος δοκιμάζεται αυτήν τη δύσκολη περίοδο.

Είμαστε δίπλα τους έτσι κι αλλιώς ηθικά, τώρα είμαστε δίπλα τους και με την τέχνη μας. Θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα τους με κάθε μέσο, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα ότι η Τέχνη βρίσκεται δίπλα σε όσους δοκιμάζονται αυτήν την περίοδο».

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Ανάγκη μαζικών γενικευμένων ελέγχων σε όσους εισέρχονται στο νοσοκομείο

Την ανάγκη μαζικών γενικευμένων ελέγχων σε όσους εισέρχονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων επιβεβαίωσε το θετικό κρούσμα συνοδού ασθενούς στην Αιματολογική κλινική. Οπως αναφέρουν υγειονομικοί, είναι πολλοί οι συνοδοί ασθενών που εισέρχονται στους χώρους των κλινικών χωρίς να ελέγχονται, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους. Αλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες, δύο ακόμη ασθενείς βρέθηκαν θετικοί στα τεστ που ακολούθησαν σε νοσηλευόμενους που βρίσκονταν στον ίδιο θάλαμο με τη θετική συνοδό και διακομίσθηκαν στη Μονάδα Λοιμωδών.

Παράλληλα, ενδεικτικό των υγειονομικών πρωτοκόλλων - λάστιχο είναι το γεγονός ότι κανένας γιατρός δεν τέθηκε σε προληπτική καραντίνα, σε αντίθεση με 6 νοσηλευτές της κλινικής. Εντύπωση προκαλεί το ότι γιατρός της ΩΡΛ που εξέταζε καθημερινά έναν από τους θετικούς ασθενείς πήρε κανονική άδεια ενώ το προσωπικό της κλινικής δεν ενεπλάκη στην ιχνηλάτηση.

Αποχή των ειδικευόμενων στο «Αττικό»

Μετά από απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης, οι ειδικευόμενοι γιατροί στο Νοσοκομείο «Αττικόν» προχωρούν σήμερα Τετάρτη σε τρίωρη αποχή (8 π.μ. - 11 π.μ.). Διεκδικούν μεταξύ άλλων κατεπείγουσες προσλήψεις, όλοι να παίρνουν τα ρεπό που δικαιούνται, πραγματική ασφάλεια στο ΤΕΠ και επάρκεια σε Μέσα Ατομικής Προστασίας, εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε όλες τις ειδικότητες και να ξεκαθαριστούν γραπτώς ποια είναι τα υγειονομικά πρωτόκολλα και ο τρόπος διαχείρισης για επιβεβαιωμένο κρούσμα (νοσηλευόμενου ή υγειονομικού) σε μη Covid κλινικές.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ