Παρασκευή 23 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Εξαγνισμός» της ιμπεριαλιστικής επέμβασης

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Οι Αμερικανοί έφυγαν, το Ιράκ σπαράσσεται», είναι ο προκλητικός τίτλος στην πρώτη σελίδα της χτεσινής «Καθημερινής», που με άθλιο τρόπο επιχειρεί να εμφανίσει τους ιμπεριαλιστές ως «δύναμη σταθερότητας και ειρήνης» και να εξαγνίσει τη στρατιωτική επέμβαση που ματοκύλισε τον ιρακινό λαό και τον γύρισε πολλές δεκαετίες πίσω. «Οι Αμερικανοί αποχώρησαν, αλλά οι εθνοτικές εντάσεις στο Ιράκ αναζωπυρώνονται και πάλι», επισημαίνει με νόημα η κειμενολεζάντα της εφημερίδας κάτω από φωτογραφία που δείχνει τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να υποδέχεται τα κατοχικά στρατεύματα που επιστρέφουν από τη Βαγδάτη στη βάση του Σεντ Αντριους. Βολεύει, βέβαια, τους υποστηρικτές της ιμπεριαλιστικής επέμβασης να ξεχνούν ότι ένας από τους στόχους της επέμβασης ήταν ακριβώς ο διαμελισμός του Ιράκ σε τρία μικρότερα κράτη, ένα σιιτικό, ένα κουρδικό και ένα σουνιτικό, ακριβώς για να διευκολυνθούν τα σχέδιά τους για τον έλεγχο του πετρελαίου από τις αμερικανικές κυρίως αλλά και από άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες. Τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών εξυπηρετούνται, λοιπόν, από την πυροδότηση των «εθνοτικών και θρησκευτικών εντάσεων», πολύ περισσότερο μετά την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής, στο πλαίσιο της τακτικής του «διαίρει και βασίλευε». Σε καμία περίπτωση, όμως, δε δικαιώνεται η ιμπεριαλιστική επέμβαση και κατοχή, όπως υπαινίσσεται η εφημερίδα μοιράζοντας συγχωροχάρτι στα φριχτά εγκλήματα που διέπραξαν οι ιμπεριαλιστές στο Ιράκ, στην εξόντωση σχεδόν ενός εκατομμυρίου αμάχων, στην εξαφάνιση ολόκληρων πόλεων, κ.ο.κ.

Και με τον χωροφύλακα και με τον αστυφύλακα...

«Η άλλοτε ισχυρή πεποίθηση ότι η ολοκλήρωση των κεφαλαιαγορών θα έδινε γρήγορα ένα πολύ δυνατό θετικό αποτέλεσμα στην ανάπτυξη αποδείχθηκε λάθος».

Η παραπάνω φράση ανήκει σε έναν ένθερμο υποστηρικτή αυτής της πεποίθησης, που ακόμη και σήμερα θεωρεί ότι η ανάπτυξη θα προέλθει μόνο μέσα από την ενίσχυση της ασυδοσίας του μεγάλου κεφαλαίου. Ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχ. Χρυσοχοΐδης, που έχει βαλθεί να μετατρέψει τα υπομνήματα του ΣΕΒ και τις μελέτες του ΙΟΒΕ σε νόμους του κράτους, συνεχίζει να πορεύεται με τη λογική «και με τον χωροφύλακα και με τον αστυφύλακα»...

Λίγο τα βάζει και με το μνημόνιο, που αυτός τώρα διαπιστώνει ότι δεν το ήθελε, προηγουμένως κατέκρινε με σφοδρότητα τους προηγούμενους «αναπτυξιακούς» νόμους γιατί οι πόροι πήγαιναν χαμένοι και δεν ελέγχονταν, τώρα τάχα αμφισβητεί ακόμα και τις στρατηγικές επιλογές του συστήματος που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση.

Η τελευταία ατάκα του ειπώθηκε στη Δανία, μιλώντας σε πολιτικούς και επιχειρηματίες. Πρόσθεσε μάλιστα, ότι «η Στρατηγική της Λισαβόνας έδωσε θετικά αποτελέσματα μόνο σε ένα μικρό αριθμό χωρών - μελών της ΕΕ, ενώ οι αποκλίσεις ανάπτυξης αναδείχθηκαν στη νέα ανησυχητική τάση στην Ευρώπη». Ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης αποτέλεσε μέλος των κυβερνήσεων που εφάρμοσαν όλα τα παραπάνω και συνεχίζει να είναι μέλος της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. - ΕΕ - κεφαλαίου, για τα ακόμη χειρότερα για το λαό, στην ίδια ρότα που υποτίθεται ότι δεν του αρέσει τώρα. Δηλαδή «μας δουλεύει». Κοροϊδία λοιπόν από τη μια, μπας και «τσιμπήσει» κανένας απογοητευμένος οπαδός του ΠΑΣΟΚ, αλλά και μια πονηρή προσαρμογή με την όψιμη «πολεμική» των μεγαλοβιομηχάνων στην «κακή» οικονομία του παρελθόντος, με την «κρατικοδίαιτη» οικονομία, το «σπάταλο» κράτος και τους αχόρταγους εργαζόμενους που έτρωγαν με χρυσά κουτάλια υπονομεύοντας την ανταγωνιστικότητα. Δηλαδή όλα τα προσχήματα για την εφαρμογή του αντεργατικού τυφώνα και προσπάθεια καλλιέργειας αυταπατών για μείγμα πολιτικής σωτηρίας του λαού μέσω της σωτηρίας της καπιταλιστικής οικονομίας. «Φρεσκάρεται» κι αυτός, βάζοντας υποψηφιότητα για το «νέο» πολιτικό σκηνικό.

Βαρβαρότητα χωρίς τέλος

Εμείς το γνωρίζουμε, αλλά όταν το δηλώνει ευθαρσώς ο πρόεδρος ενός εκ των τριών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση πρέπει να χτυπήσει πιο δυνατά το καμπανάκι στο λαό. Ο Γ. Καρατζαφέρης στο «Ράδιο 9» δήλωσε: «Αν μπορούμε να συνεννοηθούμε και να κάνουμε ένα πιο σφικτό σχήμα να πάρουμε όλα τα αναγκαία μέτρα, από το PSI μέχρι την νέα διαπραγμάτευση που θα κάνουμε με τους Ευρωπαίους (...) Τώρα όμως εξυπηρετεί το έθνος, ή να γίνουν εκλογές αύριο, ή αργότερα. Αλλά, με τίποτα στο μεσοδιάστημα Φεβρουάριου - Απριλίου. Και αυτό γιατί εμείς πρέπει να έχουμε συμφωνήσει με το Μνημόνιο που θέλουν αυτοί, με τον εκβιαστικό όρο "αν θέλετε να τα πάρετε, θα σας πούμε και με τι χρώμα μελάνι θα υπογράψετε". Βάρβαροι μεν, αλλά θέλουμε και τα λεφτά. Και χωρίς αυτά πτωχεύουμε, με ό,τι σημαίνει αυτό. Αυτό πρέπει να γίνει μέχρι 15 Μαρτίου. Πώς λοιπόν μπορούμε να πάρουμε μια απόφαση για το Μνημόνιο με εκλογές σε 10 μέρες; (...)»...

Το ΚΚΕ έχει έγκαιρα προειδοποιήσει το λαό ότι τα «μνημόνια» δε θα έχουν τελειωμό. Οτι η επίθεση στα δικαιώματα, στο εισόδημά του θα είναι διαρκής και ανελέητη. Ο Καρατζαφέρης αποκαλύπτει το πραγματικό του «πρόσωπο» και το πόσο υποκριτικά είναι τα «δάκρυά» του για το λαό. Οχι μόνο έχει βάλει πλάτη γερά στην πολιτική που εφαρμόστηκε ως σήμερα, αλλά είναι αποφασισμένος να στηρίξει ακόμα περισσότερο τα νέα βάρβαρα μέτρα που έρχονται. Την πλουτοκρατία εκπροσωπεί άλλωστε, όχι τη φτωχολογιά. Καιρός είναι ο λαός να πάρει απόφαση και να ορθώσει το ανάστημά του. Μπορεί, στο πλευρό του ΚΚΕ, του ταξικού κινήματος, με την πάλη του να τσακίσει και την εξουσία των αστών, και τους πολιτικούς της εκφραστές. Οπως τον τσακίζουν τώρα αυτοί. Η δύναμη ενός αποφασισμένου λαού είναι απείρως μεγαλύτερη απ' τη δύναμή τους, ώρα είναι να τη χρησιμοποιήσει.

Τα μονοπώλια και το κράτος τους

H υπόθεση των υποβρυχίων, τα σκάνδαλα και οι μίζες που φέρνει στην επιφάνεια αποτελούν στοιχείο της λειτουργίας του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος. Επιβεβαιώνουν ότι αιτία της κρίσης δεν είναι η διαφθορά των πολιτικών εκπροσώπων της πλουτοκρατίας, όπως παπαγαλίζουν τα αστικά επιτελεία. Η σύμφυση του κεφαλαίου με τα κόμματά του είναι νομοτέλεια στον καπιταλισμό, με τη μορφή και της οικονομικής δοσοληψίας. Το υπαρκτό σκάνδαλο με τις μίζες, όπως έγινε προηγούμενα και με τη «Ζίμενς», είναι συνέπεια της κυριαρχίας των μονοπωλίων στην οικονομία και των μεταξύ τους ανταγωνισμών, στους οποίους διαπλέκονται άμεσα οι αστικές κυβερνήσεις και κρίκοι του κρατικού μηχανισμού.

Η εξέλιξη του σκανδάλου είναι αποκαλυπτική. Το ελληνικό κράτος επέλεξε να παραγγείλει την κατασκευή και μεταποίηση υποβρυχίων από τη «Ferrostaal», αφού πρώτα η γερμανική πολυεθνική κατηύθυνε μίζες εκατομμυρίων ευρώ σε κρατικούς λειτουργούς, προκειμένου να υπερκεράσει τους ανταγωνιστές της. Τμήμα των μετασκευών προγραμματίστηκε να γίνει στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τα οποία οι κυβερνήσεις του δικομματισμού παρέδωσαν στους ιδιώτες, αρχικά σε γερμανικά και ύστερα σε αραβικά κεφάλαια, που τσάκισαν εργασιακά δικαιώματα και απομύζησαν κέρδη από τα εξοπλιστικά προγράμματα. Σαν αποτέλεσμα, από την παραγγελία των υποβρυχίων, ύψους μέχρι σήμερα 2,5 δισ. ευρώ, το Πολεμικό Ναυτικό έχει παραλάβει μόνο το «Παπανικολής», με τα γνωστά προβλήματα στην κατασκευή του και με αξία μεταπώλησης μόλις 300 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, μια παραγωγική μονάδα στρατηγικής σημασίας, παραπαίουν και οι εργαζόμενοι κρέμονται από μια κλωστή. Η κυβέρνηση σιγοντάρει την πολυεθνική ιδιοκτήτρια στην πλήρη ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων και την πριμοδοτεί με παραγγελίες στρατιωτικού υλικού, ενώ σε συμπαιγνία με την ΕΕ έχει οδηγήσει στο κλείσιμο του πολιτικού τμήματος των Ναυπηγείων. Ποιος κερδίζει και ποιος χάνει; Οι πολυεθνικές είναι οι μόνες κερδισμένες. Πέτυχαν παραγγελίες εκατομμυρίων ευρώ από τα εξοπλιστικά προγράμματα, από χρήματα δηλαδή του λαού, μέρος των οποίων κατηύθυναν σε μίζες. Η αστική Δικαιοσύνη στη Γερμανία φρόντισε άρον άρον να κλείσει την υπόθεση, με αμελητέα πρόστιμα και ποινές, που παρέδωσαν την εταιρεία ξανά αμόλυντη στην αγορά.

Το ίδιο έγινε και με τη «Ζίμενς» στη Γερμανία, αλλά και στη χώρα μας, με ευθύνη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ύστερα από την κοινοβουλευτική διερεύνηση της υπόθεσης. Επιπλέον, ο λαός στερήθηκε τα Ναυπηγεία, σε μια χώρα που κατατάσσεται πρώτη στη ναυτιλία, αλλά δεν κατασκευάζει ούτε ένα από τα εκατοντάδες καράβια που χτίζουν οι Ελληνες εφοπλιστές κάθε χρόνο. Αυτός είναι ο καπιταλισμός, οι αντιφάσεις και τα αδιέξοδά του, μόνο που οι μεγαλοεπιχειρηματίες πάντα βγαίνουν κερδισμένοι και οι εργάτες χαμένοι. Μια άλλη εργατική εξουσία και οικονομία, με κοινωνικοποιημένα τα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, θα μπορούσε να αξιοποιήσει όλες τις παραγωγικές δυνατότητες, το φυσικό πλούτο, τις υποδομές, τις πρώτες ύλες και το ειδικευμένο εργατικό δυναμικό, για να παράγει στις εγχώριες παραγωγικές μονάδες τους εξοπλισμούς που είναι αναγκαίοι για την άμυνα της χώρας, χωρίς μίζες και μεσάζοντες, χωρίς τα κοράκια των πολυεθνικών πάνω από το κεφάλι του λαού.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ

Ενωμένοι και σε συνεννόηση ενάντια στο λαό...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ με κάθε τρόπο και μέσο η «φιλολογία» περί του πόσο δυσλειτουργική είναι η κυβέρνηση, πόσο μεγάλο το σχήμα της, πόσες οι αντίθετες απόψεις και πόσες οι κόντρες των υπουργών...

Και στην μέση όλων υποτίθεται πως βρίσκεται ο Λουκάς Παπαδήμος, σε ρόλο ...αγίου που προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα και να συντονίσει τα ασυντόνιστα. Μόνο τον οίκτο μας εν ολίγοις μπορεί να προκαλέσει.

Κατά ένα περίεργο τρόπο όμως αυτή η πολυφωνική, ασυντόνιστη και σπαρασσόμενη από τις κόντρες μεταξύ των κομμάτων κυβέρνηση σε κάποια πράγματα αποδεικνύεται και σβέλτη και αποφασιστική.

Μέσα σε ένα Υπουργικό Συμβούλιο για παράδειγμα (το προχθεσινό) τα ...έκανε όλα και ας ειπώθηκε προς τα έξω και ας προβλήθηκε από τα τηλεοπτικά κανάλια σχεδόν το αντίθετο.

Αποφάσισε να περικόψει τις επικουρικές συντάξεις και να μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών μεταφέροντας πλαγίως το κόστος στους μισθωτούς και στους φορολογούμενους.

Μπορεί να υπήρξαν κάποιες διαφωνίες για το πώς θα ... μας το φέρουν μαλακά και για τα ακριβή χρονοδιαγράμματα, αλλά στην ουσία και στην ανάγκη να προωθηθούν αυτά ...κανένα πρόβλημα.

Αρα λοιπόν, όταν πρόκειται να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου και ικανοί είναι και τα βρίσκουν και συνεννοούνται και συνεργάζονται και είναι μια καλά κουρδισμένη μηχανή.

Απλά έχουν τις μεταξύ τους κόντρες για το μοίρασμα της εξουσίας. Οπως ακριβώς οι εντολοδόχοι τους έχουν τους ανταγωνισμούς και τα αντικρουόμενα οικονομικά τους συμφέροντα.

Οταν όμως πρόκειται για τον ...κοινό εχθρό, δηλαδή τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους, γνωρίζουν πολύ καλά να τα προσπερνάνε.

Μάλιστα ακόμη καλύτερα ξέρουν να σπέρνουν διχαστικά «ζιζάνια» στον κόσμο: « Δημόσιοι υπάλληλοι εναντίον ιδιωτικών», « μαγαζάτορες εναντίον διαδηλωτών», «πελάτες εναντίον μικρών μαγαζιών», «αγρότες εναντίον καταναλωτών» και όλα τα σχετικά.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Και σε αυτά ακριβώς δεν πρέπει ... να τσιμπάμε.

Απόρριψη εκβιασμών

Γρηγοριάδης Κώστας

Πρώτα το PSI (σ.σ. το «κούρεμα» χρέους), η δανειακή σύμβαση και το νέο πολυετές μνημόνιο και στη συνέχεια εκλογές ή πρώτα εκλογές και μετά μια κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή να λάβει τα νέα μέτρα; Παράταση της θητείας της κυβέρνησης Παπαδήμου όσο χρειάζεται ή τήρηση της συμφωνίας για εκλογές το Φλεβάρη - Μάρτη; Κυβερνητική κρίση και ακυβερνησία ή απρόσκοπτη υλοποίηση της πολιτικής που έχει συμφωνηθεί από τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης; Αυτά τα ψευτοδιλήμματα προβάλλουν με ένταση αστικά κόμματα και ΜΜΕ, επιχειρώντας ως συνήθως να μετατρέψουν τις αγωνίες της αστικής τάξης σε αγωνίες όλου του λαού. Η πραγματική και μόνη αγωνία της αστικής τάξης είναι να περάσουν από αυτή την κυβέρνηση τα νέα βάρβαρα μέτρα, το νέο μνημόνιο διαρκείας και η δανειακή σύμβαση, οι περικοπές στις συντάξεις και τα κοινωνικά επιδόματα, η κατάργηση του κατώτατου μισθού. Η συγκρότηση της άκρως εχθρικής για το λαό τρικομματικής κυβέρνησης έγινε για να περάσουν τα πιο άγρια αντιλαϊκά μέτρα προκειμένου να σωθεί από την κρίση το κεφάλαιο και τα κέρδη των μονοπωλίων. Δεν κρύβουν ότι σε κάθε περίπτωση θέλουν να προστατευτεί η κυβέρνηση Παπαδήμου, ακριβώς γιατί είναι το μοντέλο για τις μελλοντικές αστικές κυβερνήσεις. Αλίμονο, όμως, αν ο λαός έφτανε στο σημείο να διαλέξει τη μορφή της κυβέρνησης, μονοκομματικής ή συμμαχικής, του κεφαλαίου που θα τον οδηγήσει σε μόνιμη χρεοκοπία και εξαθλίωση, να διαλέξει δηλαδή ανάμεσα στο δήμιο που θα του πάρει το κεφάλι. Αντίθετα πρέπει να ορθώσει το ανάστημά του, να δείξει την οργανωμένη δύναμή του, να παρεμποδίσει όσο γίνεται την εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων και να αντεπιτεθεί στοχεύοντας την ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής και της εξουσίας των μονοπωλίων.

Ξεπέρασαν τα όρια της αθλιότητας...

Μετά την καταγγελία των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στον Επισιτισμό - Τουρισμό και τα Ξενοδοχεία, αλλά και κάτω από την πίεση σωματείων από όλη τη χώρα που διαμαρτυρήθηκαν, τελικά η πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας του κλάδου αναγκάστηκε να υποχωρήσει από την αρχική της πρόθεση να μη γίνει το ετήσιο απολογιστικό συνέδριο της Ομοσπονδίας. Επειδή, όμως, ενοχλήθηκε ιδιαίτερα από την αποκάλυψη για ακόμα μια φορά του υπονομευτικού για τα συμφέροντα των εργαζομένων ρόλου της, εξαπέλυσε, με ανακοίνωσή της, νέα, ακόμα πιο άθλια αυτή τη φορά, επίθεση σε βάρος των ταξικών δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα και, βέβαια, ενάντια στο ΚΚΕ, αφού τα μέλη του πρωτοστατούν στους ταξικούς αγώνες.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει: «Τέλος ας είναι προσεκτικοί με τα περί "μαύρου μετώπου". Μπορεί οι μνημονιακές πολιτικές να επιδεινώνουν το σπιράλ ύφεσης και ανεργίας, αλλά για να φτάσουμε στην ουσιαστική χρεοκοπία υπήρξε ένα άλλο μαύρο μέτωπο του γαλάζιου σφυροδρέπανου, όπου η δεξιά πετώντας πού και πού κανένα ξεροκόμματο στην "ασυμβίβαστη" κομμουνιστική αριστερά έδρασε ανενόχλητη και διπλασίασε το χρέος και τα ελλείμματα με την φαυλότητα και τη θηριώδη κλεπτοκρατία που επέβαλε»!

Η ΠΑΣΚΕ, πιστή και σταθερή στην εκτέλεση του βρώμικου ρόλου της στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα ως μοχλός περάσματος της πολιτικής των μονοπωλίων, χρησιμοποιεί την πιο άθλια ΠΑΣΟΚική αντικομμουνιστική προβοκάτσια περί «συνεργασίας ΚΚΕ - ΝΔ» ως άλλοθι για να αθωώσει την πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που, όπως και μέσα από τη σημερινή αγαστή συνεργασία με ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ., έτσι και όλα τα τελευταία χρόνια εξαπέλυσε μιαν ανελέητη επίθεση σε κάθε πτυχή της ζωής των εργαζομένων.

... γιατί υπηρετούν τους εργοδότες

Αλήθεια, πού την είδαν τη στήριξη; Στις αμέτρητες απεργίες και κινητοποιήσεις στις οποίες πρωτοπόρησαν οι κομμουνιστές και επί ΝΔ; Στη συνεχή και στοιχειοθετημένη αποκάλυψη της αντιλαϊκής στρατηγικής της ΝΔ; `Η, μήπως, τους ενοχλεί το ότι οι κομμουνιστές με συνέπεια και ευθύνη απέναντι στο λαό ξεσκεπάζουν την αντιλαϊκή σύμπλευση και συνεργασία όλων των κομμάτων του κεφαλαίου (άρα και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ) αφού αυτό που τους ενώνει είναι η υποταγή τους στα συμφέροντα των μονοπωλίων;

Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν πλήρως τα όσα οι ταξικές δυνάμεις είχαν καταγγείλει, ότι, δηλαδή, η ΠΑΣΚΕ δεν ήθελε να κάνει το απολογιστικό συνέδριο γιατί ο απολογισμός της θα μπορούσε άξια να σταθεί σε συνέδριο ξενοδόχων, σίγουρα όχι εργαζομένων. Γιατί, πώς θα απολογηθεί στους χιλιάδες εργάτες και εργάτριες του κλάδου για το γεγονός ότι συνέβαλε αποφασιστικά με τη στάση της στο χτύπημα των μισθών τους, στο χτύπημα των συμβάσεών τους, στην κατάργηση των ΒΑΕ στον κλάδο, στην επιβολή και διεύρυνση κάθε ελαστικής μορφής απασχόλησης, ότι έβαλε και βάζει εμπόδια στην οργάνωση του κλάδου και των αγώνων του και όλα αυτά για να μη θιγούν τα κέρδη των επιχειρηματιών; Σε ό,τι αφορά στο παραλήρημά της απέναντι στο ΚΚΕ ένα πράγμα επιβεβαιώνει περίτρανα: Οτι η πολιτική του, η πολιτική σύγκρουσης με στόχο την ανατροπή των μονοπωλίων για τη λαϊκή εξουσία, είναι η μόνη διέξοδος για την εργατική τάξη. Γι' αυτό και το Κόμμα δέχεται επίθεση από τους υπηρέτες του κεφαλαίου. Οι διεργασίες και τα βήματα που γίνονται για να δυναμώσει η οργάνωση ενάντια στα συμφέροντα των μεγαλοεργοδοτών (και των μεγαλοξενοδόχων) αυξάνουν τα εμπόδια στα σχέδια των κομμάτων της πλουτοκρατίας και των δυνάμεών τους στο συνδικαλιστικό κίνημα, δηλαδή στο τσάκισμα όλων των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης προς όφελος του κεφαλαίου. Γι' αυτό και η ΠΑΣΚΕ σκίζεται να υπερασπιστεί το κόμμα της και την πολιτική του φτάνοντας και ξεπερνώντας τα όρια της αθλιότητας.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Συνένοχοι για το Ασφαλιστικό

Τη μαγική εικόνα ότι η ΝΔ διαφωνεί δήθεν με τις νέες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και τις ανατροπές στα επικουρικά ταμεία, προσπάθησαν να καλλιεργήσουν τα αστικά ΜΜΕ. Ανακάλυψαν μάλιστα υποχώρηση της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο ζήτημα, για να ανακινήσουν συνολικότερο ζήτημα συνοχής της τρικομματικής συμμαχίας. Τι πραγματικά συνέβη; Η κυβέρνηση έφερε την Τετάρτη στο Υπουργικό Συμβούλιο ένα επεξεργασμένο σχέδιο για περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και σύμπτυξη Ταμείων, βασισμένο στις «αναλογιστικές μελέτες», που έχουν ήδη εγκριθεί από το Γιούρογκρουπ, προκειμένου να στοιχειοθετήσει την «αναγκαιότητα» για συρρίκνωση των συντάξεων, στο όνομα ότι τα Ταμεία δεν είναι δήθεν βιώσιμα...

Ποια ήταν η θέση της ΝΔ; Δημόσια επικαλέστηκε την εξαγγελία της πριν από σαράντα περίπου μέρες ότι δε θα ψηφίσει οποιοδήποτε άλλο μέτρο, έξω από τα προαπαιτούμενα για τη νέα δανειακή σύμβαση. Στο Υπουργικό Συμβούλιο, όμως, ο Στ. Δήμας περιόρισε τη διαφωνία του κόμματός του στο γεγονός ότι η συζήτηση για τις νέες περικοπές ξεκίνησε χωρίς πρώτα να έχουν δημοσιοποιηθεί «αναλογιστικές μελέτες», όπως προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο, το οποίο προσυπέγραψε η ΝΔ, υπερψηφίζοντας τον προϋπολογισμό του 2012. Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι η πέμπτη αναθεώρηση του Μνημονίου, μέρος της οποίας καταλήχθηκε επί συγκυβέρνησης Παπαδήμου, προβλέπει «εξορθολογισμό δαπανών», δηλαδή μείωση των επικουρικών και «συγχωνεύσεις ταμείων», προκειμένου τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα επικουρικά εξαιτίας της αντεργατικής πολιτικής, τις μειώσεις μισθών, της ανασφάλιστης εργασίας, της εισφοροδιαφυγής και της ανύπαρκτης κρατικής χρηματοδότησης, να αντιμετωπιστούν με τα αποθεματικά όσων Ταμείων βρίσκονται ακόμα σε μια σχετικά καλύτερη θέση.

Στο διά ταύτα, τόσο ο υπουργός της ΝΔ, όσο και ο αρμόδιος τομεάρχης της έθεσαν σαν όρο για να συμφωνήσουν με τις περικοπές τη δημοσιοποίηση των «αναλογιστικών μελετών», οι οποίες, θεωρώντας ως μη γενόμενες τις τεράστιες οφειλές κράτους και εργοδοσίας στο ασφαλιστικό σύστημα, φορτώνουν τους ελλειμματικούς προϋπολογισμούς στους ασφαλισμένους και τους υποχρεώνουν με νέες περικοπές στις συντάξεις να πληρώσουν τη νύφη. Τα στελέχη της ΝΔ, όμως, δεν σταμάτησαν εκεί. Ζήτησαν επιπλέον να ανοίξει ξανά συνολικά το θέμα του Ασφαλιστικού, από την κυβέρνηση που θα προκύψει ύστερα από εκλογές. Να δρομολογηθούν δηλαδή νέες περικοπές στις συντάξεις και αντιασφαλιστικές ανατροπές, που θα αφορούν στο σύνολο της Κοινωνικής Ασφάλισης, στο όνομα της «βιωσιμότητας».

Αυτή είναι η πραγματικότητα για τη ΝΔ, η οποία άλλωστε έχει δώσει δείγματα γραφής σαν κυβέρνηση, πρώτα με τον Σιούφα και ύστερα με την Πετραλιά. Οι παρεμβάσεις τους ήταν στην ίδια αντιδραστική κατεύθυνση, της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, της μείωσης των συντάξεων, της συγχώνευσης Ταμείων, και τελικά της μετατροπής των συντάξεων σε προνοιακά επιδόματα, με επικουρικές στη βάση της ανταποδοτικότητας και τα Ταμεία λεηλατημένα από κράτος και εργοδοσία. Ειδικά για τις επικουρικές, η ΝΔ νομοθέτησε τη μείωση των επικουρικών για τους νέους εργαζόμενους (μετά το 1993) στο 20% του συντάξιμου μισθού, κάτι που με τη νέα παρέμβαση επεκτείνεται στο σύνολο των εργαζομένων. Πάει λοιπόν πολύ, να παρουσιάζεται η ΝΔ σαν υπέρμαχος των συνταξιούχων, που, μαζί με το ΠΑΣΟΚ, τους έχει καταδικάσει διαχρονικά στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Να τους πληρώσει ο λαός με το ίδιο νόμισμα. Με καταδίκη της πολιτικής τους και αντεπίθεση με επιθετικά αιτήματα για την ανατροπή του συστήματος της βαρβαρότητας που υπηρετούν.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ