Τετάρτη 23 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:

-- Ρεπορτάζ από τις εκδηλώσεις της εβδομάδας βιβλίου που διοργάνωσε η Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας.

-- Αναλυτική παρουσίαση των εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων στο 6ο Χριστουγεννιάτικο Φεστιβάλ της ΚΝΕ για τα παιδιά και άλλες εορταστικές πρωτοβουλίες.

-- Ανακοίνωση της ΚΝΕ για τους φαντάρους, με αφορμή την όξυνση του ιμπεριαλιστικού πολέμου στη Συρία.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Φέρνοντας σε επαφή τους νέους με το καλό πολιτικό και λογοτεχνικό βιβλίο

Στιγμές από τις εκδηλώσεις που έγιναν στο πλαίσιο της εβδομάδας βιβλίου που ολοκληρώνεται αύριο

Η επιτυχία που είχε η εβδομάδα βιβλίου που διοργάνωσε από τις 14 έως τις 20 Δεκέμβρη η Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ, στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας (Τροίας 36), είχε ως αποτέλεσμα να αποφασιστεί η παράταση λειτουργίας της έκθεσης βιβλίου στο Στέκι έως αύριο Πέμπτη, στη 1 το μεσημέρι.

Η έκθεση περιλαμβάνει παλιές και νέες εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής», έργα των Μαρξ, Ενγκελς, Λένιν, μελέτες και κομματικά ντοκουμέντα του ΚΚΕ, λευκώματα και αξιόλογα λογοτεχνικά βιβλία από τον πλούτο της ελληνικής και παγκόσμιας πεζογραφίας και ποίησης.

«Τέτοιες μέρες και παρά το γεγονός ότι οι καιροί είναι δύσκολοι για τα παιδιά από λαϊκές οικογένειες, μπορούμε να πάρουμε μια ανάσα, γεμίζοντας νέα δύναμη μ' ένα βιβλίο. Το διάβασμα ενός βιβλίου είναι ξεκούραστη ενασχόληση και συμβάλλει στην κατάκτηση γνώσης, ειδικότερα στη γενιά μας, που γίνεται μεγάλη προσπάθεια από την αστική τάξη και τους μηχανισμούς της να διαστρεβλώσει και να παραχαράξει την Ιστορία, να κρύψει την αλήθεια. Θα συνεχιστεί η ευκαιρία ενόψει των γιορτών να κάνουμε το καλύτερο δώρο για όλους μας, ένα βιβλίο από τις νέες και παλιές εκδόσεις της "Σύγχρονης Εποχής"», σημειώνει η ΟΠ Αττικής της ΚΝΕ, αναγγέλλοντας την παράταση της έκθεσης.

Το ενδιαφέρον των νέων γι' αυτή την αξιόλογη πρωτοβουλία της ΟΠ Αττικής της ΚΝΕ φάνηκε από τις πρώτες μέρες της εβδομάδας βιβλίου, όπου πολλοί νέοι επισκέφτηκαν το Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ, ξεναγήθηκαν στην έκθεση, ενώ παρακολούθησαν και τις ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις που γίνονταν στο πλαίσιό της.

Από τον Ενγκελς και τον Λένιν στον Ρίτσο

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Τετάρτη 16 Δεκέμβρη, με την πρώτη να είναι αφιερωμένη στον Φρίντριχ Ενγκελς, με αφορμή τη συμπλήρωση των 195 χρόνων από τη γέννησή του και να αφορά την πορεία έκδοσης των έργων του για τον ιστορικό υλισμό από τη «Σύγχρονη Εποχή». Ομιλητής ήταν ο Χρήστος Μπαλωμένος, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ. Με την ομιλία του και παράλληλη παρουσίαση power point, στάθηκε σε ζητήματα που αφορούν την επικαιρότητα των έργων του Φ. Ενγκελς, στη σημασία μελέτης των έργων του από το ΚΚΕ, που ως επαναστατική πρωτοπορία πρέπει να είναι σε θέση να παράγει θεωρία με βάση τα έργα των θεμελιωτών του μαρξισμού. Η εισηγητική ομιλία έκλεισε με μια παρουσίαση των εκδόσεων της Σύγχρονης Εποχής «Ο πόλεμος των χωρικών», «Κείμενα για την οικονομία και την πολιτική», «Κείμενα για την οικονομική κρίση», «Αντι-Ντύρινγκ» και «Ο Λουδοβίκος Φόιερμπαχ και το τέλος της κλασικής γερμανικής φιλοσοφίας», προκειμένου να γίνουν γνωστά τα ζητήματα που βρήκε απέναντί του το επαναστατικό κίνημα εκείνης της εποχής και ήταν ανάγκη να δώσει απαντήσεις, ζητήματα που και σήμερα απασχολούν το επαναστατικό κίνημα, το ΚΚΕ.

Μέσα από την εκδήλωση και τη συζήτηση που ακολούθησε, φάνηκε η τεράστια ανάγκη που υπάρχει σήμερα στην κοινωνία, η οποία χαρακτηρίζεται από την κυριαρχία των μονοπωλίων στα μέσα παραγωγής, για γνώση της θεωρίας της κοινωνικής εξέλιξης, καθώς και των νομοτελειών που διέπουν τον καπιταλισμό, να μετατραπεί σε υλική δύναμη ανατροπής του καπιταλισμού.

Ακολούθησε την Πέμπτη 17 Δεκέμβρη μια εκδήλωση αφιερωμένη στα «Μακρονησιώτικα» του Γ. Ρίτσου, ποιήματα που γράφτηκαν τον Αύγουστο και το Σεπτέμβρη του 1949 στη Μακρόνησο και φυλάχτηκαν θαμμένα στο χώμα μέσα σε σφραγισμένα μπουκάλια, από άλλους κρατούμενους που κατάφεραν να τα διασώσουν. Η εκδήλωση περιελάμβανε μουσικοθεατρική παράσταση από καλλιτεχνική ομάδα της ΚΝΕ.

Τη σκυτάλη πήρε την Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη η Οχτωβριανή Επανάσταση, μέσα από την παρουσίαση του έργου «Ο Λένιν τον Οκτώβρη» του Λ. Γιούργκο, από τον Αρη Ευαγγελίδη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Το έργο του Λ. Γιούργκο αποτελεί μια ζωντανή αφήγηση με δυνατή γραφή, που απευθύνεται στον καθένα που θέλει να γνωρίσει το μεγαλύτερο γεγονός του περασμένου αιώνα, την Οχτωβριανή Επανάσταση, και αναδεικνύει μέσα από τα ιστορικά γεγονότα πολύ σημαντικά ζητήματα της επαναστατικής θεωρίας και δράσης. Την παρουσίαση ακολούθησε προβολή video αφιερωμένου στην Οχτωβριανή Επανάσταση.

Για τις εκδόσεις της ΚΝΕ και το τσάκισμα του φασισμού

Το Σάββατο 19 Δεκέμβρη ακολούθησε μια πλούσια εκδήλωση που περιελάμβανε δύο παρουσιάσεις και μια βράβευση. Ο Στρατής Δουνιάς, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του «Οδηγητή», παρουσίασε το Λεύκωμα του ΚΣ της ΚΝΕ με τίτλο «Στων φρουρών το πείσμα θα σταθούμε ορθοί, στις καρδιές ατσάλι φλόγα στην ψυχή». Πρόκειται για έκδοση με χειρόγραφες εφημερίδες και περιοδικά που γράφτηκαν και κυκλοφόρησαν σε φυλακές και εξορίες, από τη δεκαετία του 1920 μέχρι και την περίοδο της χούντας. Ο ομιλητής αναφέρθηκε συνολικά στις διώξεις του αστικού κράτους ενάντια στους κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές σε όλη την περίοδο που αναφέρεται το Λεύκωμα, ενώ αναφερόμενος στις εφημερίδες που ανατυπώνονται σε αυτό, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «Πρόκειται για έντυπα που γράφτηκαν με την "ψυχή στο στόμα", με χίλιες δυο δυσκολίες, "κάτω απ' τη μύτη των φρουρών" και με τη λόγχη πάντα στο πλευρό των αγωνιστών. Που, όμως, ταυτόχρονα, είναι ένας "καθρέφτης" της ζωής τους, αντανακλούν το ακλόνητο αγωνιστικό φρόνημα των δεσμωτών αγωνιστών και αγωνιστριών, αποδεικνύουν πως η συνείδηση και η σκέψη όσων φυλακίστηκαν και εξορίστηκαν, παρέμενε λεύτερη και πρωτοπόρα παρά τα βαριά δεσμά τους».

Την ίδια μέρα, το μουσικό συγκρότημα της ΚΝΕ παρουσίασε το CD παραγωγής του ΚΣ της ΚΝΕ, «Χείμαρροι γινήκαμε για μια νέα ζωή», με επανεκτελέσεις και διασκευές τραγουδιών που γράφτηκαν και τραγουδήθηκαν μέσα στις Γυναικείες Φυλακές Αβέρωφ. Επίσης, βραβεύτηκαν με αναμνηστικό συμμετοχής όσοι πήραν μέρος στο Διαγωνισμό Αφίσας και Φωτογραφίας που είχε προκηρύξει η Επιτροπή Φεστιβάλ του ΚΣ της ΚΝΕ και η Συντακτική Επιτροπή του «Οδηγητή» για το 41ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», με θέμα εμπνευσμένο από το στίχο του Κ. Βάρναλη: «Απ' τα μπουντρούμια και την εξορία, η νέα του κόσμου ξεκινά Ιστορία». Οι συμμετέχοντες έλαβαν μια κάρτα φιλοτεχνημένη από κρατούμενο στις Φυλακές Τρικάλων το 1953.

Το τσάκισμα του φασισμού στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο από τη Σοβιετική Ενωση μπήκε στο επίκεντρο της εκδήλωσης την Κυριακή 20 Δεκέμβρη, που παρουσιάστηκε το μυθιστόρημα «Μέρες και νύχτες στις φλόγες του Στάλινγκραντ» του Κ. Μ. Σιμόνοφ, από τον Αρη Πλωμαρίτη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, σε μια εκδήλωση που απευθυνόταν ιδιαίτερα στους μαθητές. Αναδείχτηκε ότι οι νίκες της Σοβιετικής Ενωσης κατά της Γερμανίας επιτεύχθηκαν χάρη στην εργατική εξουσία, στα πλεονεκτήματα των κοινωνικοποιημένων μέσων παραγωγής, στον πρωταγωνιστικό ρόλο των μαζών με ηγέτιδα δύναμη την εργατική τάξη, στο Κομμουνιστικό Κόμμα που καθοδήγησε τον τιτάνιο αγώνα. Οπως είπε ο ομιλητής, ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν το αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τη μοιρασιά των αγορών που οξύνθηκαν με την καπιταλιστική κρίση του 1929-1932. Σημείωσε ότι κοινός στόχος των ιμπεριαλιστών ήταν η Σοβιετική Ενωση και κατέδειξε τα ιστορικά γεγονότα που συνηγορούν σε αυτό, όπως η υπογραφή του αντικομμουνιστικού Αντικομιντέρν Συμφώνου ανάμεσα στη Γερμανία, την Ιταλία και την Ιαπωνία, το οποίο υπογράφηκε το 1936, αλλά και την πολύπλευρη στήριξη του φασισμού από τις αστικές δυνάμεις και τα μονοπώλια.

Αναφερόμενος στη μάχη του Στάλινγκραντ, παρουσίασε αποσπάσματα από το μυθιστόρημα και τόνισε ότι η νίκη του Κόκκινου Στρατού έκρινε την έκβαση του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και ανέβασε το κύρος της Σοβιετικής Ενωσης, επιδρώντας θετικά στην ανάπτυξη των αγώνων των λαών ενάντια στο φασισμό. Η εκδήλωση έκλεισε με την προβολή της ταινίας «Στάλινγκραντ».

Δραστηριότητες για τους μικρούς φίλους της ΚΝΕ

Στις 28, 29 και 30 Δεκέμβρη, στο Στέκι Πολιτισμού

Συνεχίζονται οι πρωτοβουλίες της ΚΝΕ που απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας μεγάλων τάξεων του Δημοτικού έως πρώτων τάξεων Γυμνασίου. Αφού παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση «Το καπλάνι της βιτρίνας», ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη βδομάδα. Πιο συγκεκριμένα, στις 28, 29 και 30 Δεκέμβρη, στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ (Τροίας 36) θα πραγματοποιηθεί θεατρικό δρώμενο βασισμένο στο έργο «Το αγόρι με τη βαλίτσα» του Μάικ Κένι, σε μετάφραση της Ξένιας Καλογεροπούλου.

«Θα αφηγηθούμε την ιστορία ενός αγοριού, του Ναζ, που για να γλιτώσει από τον πόλεμο που μαίνεται στην πατρίδα του, ξεκινάει το μακρύ ταξίδι της προσφυγιάς. Περιγράφονται οι δυσκολίες, η εκμετάλλευση που βιώνει...», αναφέρουν οι συντελεστές. Με αφορμή αυτή την ιστορία, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση για τις εξελίξεις, την προσφυγιά και τον πόλεμο, καθώς και διάφορες άλλες δραστηριότητες.

Κεφάτο παιδικό Χριστουγεννιάτικο Φεστιβάλ

Κέφι, χρώματα πολλά, χαρούμενες παιδικές φατσούλες, λιχουδιές και παιχνίδια γέμισαν την περασμένη Κυριακή την έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, όπου έγινε το 6ο Χριστουγεννιάτικο Φεστιβάλ της ΚΝΕ για τα παιδιά.

Ο χώρος είχε μεταμορφωθεί κατάλληλα στο πνεύμα των ημερών, οι τοίχοι είχαν στολιστεί με χιονισμένα σπιτάκια, με διακοσμημένα συννεφάκια και με την κουζίνα των καλικάντζαρων, όπου το πρωί τα ίδια τα παιδιά δημιούργησαν λιχουδιές ως μικροί σεφ. Παράλληλα, υπήρχαν δύο βιβλιοπωλεία, ένα με παιδικά βιβλία κι ένα για ενήλικες, με επιλεγμένους τίτλους από τη «Σύγχρονη Εποχή» και άλλα βιβλία.

Η Επιτροπή Φεστιβάλ του ΚΣ της ΚΝΕ και ομάδα παιδαγωγών ετοίμασαν με μεράκι ένα κεφάτο πρόγραμμα, που απλώθηκε το πρωί και το απόγευμα της Κυριακής, συγκεντρώνοντας πολλά παιδιά και στις δυο ζώνες του προγράμματος.

Το πρωί, επισκέφτηκε το Φεστιβάλ και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, που μοίρασε ευχές και μίλησε για το θεσμό του Χριστουγεννιάτικου Φεστιβάλ που έχει καθιερωθεί έξι χρόνια τώρα.

Τα πιτσιρίκια ήταν οι πρωταγωνιστές της γιορτής και γέμισαν το χώρο με τις χαρούμενες φωνές, τα παιχνίδια και τις δημιουργίες τους. Απασχολήθηκαν τόσο το πρωί όσο και το απόγευμα σε ενδιαφέροντα εργαστήρια, παρακολούθησαν αξιόλογες παραστάσεις, χόρεψαν και ξεφάντωσαν στο πάρτι που έκλεισε τη γιορτή, αντάλλαξαν ευχές και δέχτηκαν όμορφα δωράκια.


Παραμύθι και τραγούδια από δυο καλικαντζαρίνες

Η απογευματινή παράσταση του Φεστιβάλ ήταν μέσα στο πνεύμα των γιορτινών ημερών. Η μουσικοθεατρική ομάδα «Τρομπετίνι» ανέλαβε να ζεστάνει τις παιδικές καρδούλες με μια διασκευή του γνωστού και τρυφερού παραμυθιού των αδελφών Γκριμ «Ο παπουτσής κι οι καλικάντζαροι». Στην προκειμένη περίπτωση, βέβαια, είχαμε στη σκηνή δυο κεφάτες καλικαντζαρίνες, που τις ενσάρκωναν η Αλεξία Γαβρίλη και η Ηρα Ρόκου. Μαζί τους, οι μουσικοί Τάσος Βιτσεντζάτος, Γιώργος Καλτσούνης και Αγγελος Τζαμαρίας συνέβαλαν σε μια άρτια μουσικοθεατρική παράσταση.

Οι καλικαντζαρίνες αρχικά μας μύησαν στον κόσμο τους και τις σκανταλιές τους, στο δέντρο της Γης που πριονίζουν και στο ταξίδι τους κάθε χρόνο στον κόσμο των ανθρώπων. Ετσι πέρασαν και στην ιστορία του φτωχού παπουτσή, που τον επισκέφτηκαν για να τον βοηθήσουν. Με τα δέρματα που είχε αφημένα στο μαγαζί του για να φτιάξει την άλλη μέρα το τελευταίο του ζευγάρι παπούτσια, οι καλικαντζαρίνες ανέλαβαν δράση και έραψαν αυτές με τις επιδέξιες βελονιές τους τα παπούτσια, αφήνοντάς του έτοιμο ένα πανέμορφο ζευγάρι για πούλημα! Ο παπουτσής εξοικονόμησε χρήματα έτσι, για να αγοράσει δέρματα για περισσότερα ζευγάρια. Και οι καλικαντζαρίνες κάθε βράδυ μετά τις 12 έπιαναν δουλειά.

Στη σκηνή, η ιστορία διαδραματίζεται μέσα από τα μάτια των καλικάντζαρων, γι' αυτό και δε βλέπουμε τον παπουτσή και τη γυναίκα του να ενσαρκώνονται από ηθοποιούς, αλλά από δύο κούκλες. Γιατί καλικάντζαροι και άνθρωποι δεν πρέπει να συναντηθούν. Αν οι άνθρωποι δουν τους καλικάντζαρους, τότε αυτοί θα πρέπει να φύγουν.

Ετσι και οι δικές μας καλικαντζαρίνες αναγκάστηκαν κάποια στιγμή να φύγουν, αφού όμως πρώτα είχαν βοηθήσει τον παπουτσή να ορθοποδήσει και το μαγαζί του πήγαινε μια χαρά.

Πριν όμως μας αποχαιρετίσουν, οι καλικαντζαρίνες εκμεταλλεύτηκαν την ύπαρξη των μουσικών και των δεκάδων χαρούμενων παιδιών στο κοινό και έστησαν ένα χριστουγεννιάτικο πάρτι με γνωστά κι αγαπημένα τραγούδια των γιορτών. «Τρίγωνα κάλαντα», «Ο μικρός τυμπανιστής», «Αη Βασίλης έρχεται ξανά» και πολλά άλλα τραγούδια, τα ερμήνευαν οι «Τρομπετίνι» από τη σκηνή και τα παιδιά του κοινού τούς ακολουθούσαν τραγουδώντας και χτυπώντας ρυθμικά παλαμάκια.

Ακολουθώντας τις περιπέτειες των ηρώων της Ντενεκεδούπολης

Με τον Ηλιο αφηγητή, αλλά και κιθαρωδό, να συνοδεύει ζωντανά επί σκηνής τα τραγούδια και την κίνηση των ηθοποιών ξεκίνησε η παράσταση «Ντενεκεδούπολη» από τη Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ, στις πρωινές εκδηλώσεις του Χριστουγεννιάτικου Φεστιβάλ.

Ο Ηλιος μάς σύστησε τον Σαρδέλα, τη Μηλίτσα, τον Βουτυρένιο, τον Μελένιο, τον Σοφό, τον Οκέι Μπαμ Μπαμ και μας έδωσε μια εικόνα της πολιτείας τους, της Ντενεκεδούπολης. Μετά, όμως, εμφανίστηκε ο Λαδένιος, που με το «έτσι θέλω» απαίτησε να τους κυβερνήσει και να καρπώνεται τους κόπους τους!

Ο Σαρδέλας, η Μηλίτσα κι ο Βουτυρένιος αποφάσισαν τότε να ξενιτευτούν και να αναζητήσουν τις τύχες τους σε μια άλλη μακρινή χώρα, στο «Κουρδιστάν», όπου τα πάντα δούλευαν ρολόι... Στην πραγματικότητα όμως τα Ρολόγια ξεζούμιζαν τα Ντενεκεδάκια στη δουλειά, χωρίς να τα αφήνουν να ξεκουραστούν και χωρίς να τα αμείβουν για τον κόπο τους. Οπότε οι τρεις φίλοι επέστρεψαν στην Ντενεκεδούπολη, όπου όμως τα πράγματα δεν πήγαιναν καθόλου καλά: Τα μικρά Ντενεκεδάκια πεινούσαν κάτω από τη δυναστική διακυβέρνηση του Λαδένιου.

Αποφάσισαν, λοιπόν, να στείλουν τον Μελένιο και τον Βουτυρένιο να ζητήσουν δανεικό αλεύρι από τους πιο πλούσιους γείτονες της Ντενεκεδούπολης, από τα Φυσερά. Από τα πλούσια Φυσερά, ο κύριος Ουλτραμέρ δέχτηκε να τους δανείσει τρία σακιά αλεύρι, με τον όρο... να του επιστρέψουν δέκα σακιά! Ομως, τα πράγματα περιπλέχτηκαν, όταν ο πλούσιος κύριος Ουλτραμέρ πήγε σε αντιδικία με τη φτωχή κτηνοτρόφο και φίλη του Μελένιου, Τυρένια, κατηγορώντας την ψευδώς ότι τον χτύπησε. Αυτόπτης μάρτυρας ήταν ο Μελένιος που κλήθηκε στο δικαστήριο να αποφασίσει ανάμεσα στο αν θα πει την αλήθεια (ότι ο Ουλτραμέρ χτύπησε την Τυρένια) ή αν θα υποστηρίξει το ψέμα του Ουλτραμέρ για να εξασφαλίσει στα Ντενεκεδάκια το πολυπόθητο αλεύρι. Η τελική επιλογή του Μελένιου να πει την αλήθεια ανταμείβεται από τους φτωχούς γείτονες της Ντενεκεδούπολης, που φέρνουν από το υστέρημά τους τρόφιμα στην πόλη.


Εμενε όμως ακόμα ένα πρόβλημα: Ο Λαδένιος! Τότε πια, πήραν την υπόθεση στα χέρια τους τα παιδιά από το κοινό, που ώθησαν τα Ντενεκεδάκια να κάνουν την επανάστασή τους και να ξεμπερδεύουν μια για πάντα με δαύτον!

Η παράσταση έκλεισε με τα παιδιά να ανεβαίνουν στη σκηνή, να τραγουδούν και να χορεύουν μαζί με τους ηθοποιούς το αγαπημένο τραγούδι «Ντενεκεδούπολη» στη μελωδία του Γιάννη Μαρκόπουλου, δείχνοντας τον ενθουσιασμό τους για την παράσταση.

Και πραγματικά την άξιζε την επιβράβευση η Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ, οι δεκαπέντε περίπου νέοι, αποκλειστικά ερασιτέχνες, που δούλεψαν επιμελώς κι έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για την παράσταση, που πλαισιώθηκε με έξυπνα και όμορφα σκηνικά και κοστούμια. Είναι, εξάλλου, γνωστό πως το παιδικό θέατρο είναι μια δύσκολη υπόθεση, όμως οι πιο απαιτητικοί κριτές που δεν είναι άλλοι από τα παιδιά, έδειξαν την ικανοποίησή τους από το αποτέλεσμα.

Αγωνιστικά κάλαντα από την ΚΝΕ

Τα δικά τους, διαφορετικά, αγωνιστικά κάλαντα τραγουδούν αυτές τις μέρες τα μέλη και τα στελέχη της ΚΝΕ, συνδυάζοντας το εορταστικό έθιμο με την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ. Ετσι, στο γνωστό ρυθμό που έχουν τα κάλαντα, η ΚΝΕ έχει προσαρμόσει έξυπνους στίχους σατιρίζοντας την επικαιρότητα, καλώντας σε ενίσχυση του ΚΚΕ και μοιράζοντας ευχές από σπίτι σε σπίτι.

Τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα της ΚΝΕ έχουν ως εξής:

Καλήν ημέρα εργατιά

κι αν είναι ορισμός σας

χρόνια πολλά αγωνιστικά

να πω στο σπιτικό σας.

---

Δύο φορές αριστερά

του ΣΥΡΙΖΑ απάτη

αυτοί θα βάλουν ΕΝΦΙΑ

ακόμα και στη φάτνη.

---

Χαράτσια στέλνουν στους φτωχούς

τσακίζουν τις συντάξεις

και αν δεν παλέψουμε μαζί

ό,τι έχεις θα το χάσεις.

---

Με πόλεμο και προσφυγιά

λαοί βασανισμένοι

οι λίγοι να 'χουν τα πολλά

και οι πολλοί χαμένοι.

---

Και από δίπλα οι ναζί,

κότες είναι λειράτες

νταήδες είναι στους φτωχούς

στους λίγους κάνουν πλάτες.

---

Στο ΚΚΕ να στηριχτείς

ελπίδα στον αγώνα

προσφέρει μόνο στο λαό

εδώ και έναν αιώνα.

---

Με συμμαχία λαϊκή

διέξοδο να δώσεις

με δυνατό το ΚΚΕ

μπορείς να τους σαρώσεις.

---

Σε αυτό το σπίτι που 'ρθαμε

τράπεζα μην πατήσει

κι ο νοικοκύρης του σπιτιού

χίλια χρόνια να ζήσει.

Δημιουργικά εργαστήρια

Οι μικροί ζαχαροπλάστες είναι έτοιμοι!
Οι μικροί ζαχαροπλάστες είναι έτοιμοι!
Το δικό τους χώρο είχαν τα εργαστήρια που είχε επιμεληθεί ομάδα παιδαγωγών της ΚΝΕ. Τα παιδιά, με το που έμπαιναν στο χώρο, έπαιρναν αμέσως τη θέση τους μπροστά από... την κουζίνα των καλικάντζαρων για να δημιουργήσουν.

«Φτιάχνουμε τα καπέλα μας και... γινόμαστε ζαχαροπλάστες!». Τα υλικά απλά. Λευκό χαρτόνι, διαφανή σακουλάκια και πολύχρωμα στολιδάκια... Με την κατάλληλη βοήθεια, τα παιδιά δημιουργούσαν το δικό τους σκούφο ζαχαροπλαστικής με τ' όνομά τους πάνω! Ολα, πλέον, ήταν έτοιμα για την ώρα της ζαχαροπλαστικής. Βασικό συστατικό το αγαπημένο γλύκισμα των παιδιών, που δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από τη σοκολάτα!

Σοκολατένια γλειφιτζούρια, τρουφάκια, χιονάνθρωποι με ζαχαρόπαστα παρασκευάστηκαν και βεβαίως καταναλώθηκαν επί τόπου! Ακόμα, τα παιδιά έμαθαν για την ιστορία της σοκολάτας, για το μεγάλο ταξίδι του κακάο από την Αμερική και τους Ινδιάνους μέχρι την Ευρώπη και την Αμερική.

Εργαστήρι γιορτινό με ζωγραφική και κατασκευές. Ξυλάκια, κορδέλες, χαρτόνια, χάντρες, κουμπιά και μπογιές ήταν απλωμένα στα τραπεζάκια. Με όλα αυτά τα πολύχρωμα υλικά έφτιαξαν στολίδια για το δέντρο και διακοσμητικά στολίδια για το δωμάτιό τους, όπως ταρανδάκια, χιονάνθρωπους και έλατα.

Η κατασκευή «Το ψηφιδωτό δέντρο» ενθουσίασε τα παιδιά. Ανέλαβαν μια αποστολή: Να βρουν το δέντρο και αφού ακολουθήσουν τις οδηγίες, να το στολίσουν κάπως... διαφορετικά! Μέσα από αυτό το εργαστήρι, ήρθαν σ' επαφή με έννοιες όπως προσφυγιά, αλληλεγγύη...

Γλυκές δημιουργίες!
Γλυκές δημιουργίες!
«Με λύπη, σας ανακοινώνω ότι φέτος δε θα μπορέσω να έρθω να σας φέρω δώρα! Είμαι πολύ στενοχωρημένος και δεν μπορώ να ταξιδέψω... και οι φίλοι μου οι Καλικάντζαροι είναι λυπημένοι και δεν μπορούν να φτιάξουν τα δώρα... αλλά και τα ελαφάκια μου είναι λυπημένα και δεν μπορούν να πετάξουν. Ξέρετε γιατί; Γιατί στον κόσμο δεν υπάρχει ειρήνη! Πολλά παιδιά σαν εσάς αναγκάζονται να αφήσουν τη χώρα τους γιατί γίνεται πόλεμος εκεί, γι' αυτό πηγαίνουν σε άλλες χώρες μήπως καταφέρουν να ζήσουν καλύτερα!»... Αυτό το γράμμα εισήγαγε τα παιδιά στην ιστορία.

Στη συνέχεια, όλα μαζί σκέφτηκαν πώς πρέπει να βοηθήσουν αυτά τα παιδιά. Γράμματα αλληλεγγύης, ζωγραφιές και πολλά άλλα στόλισαν το δέντρο. Η δραστηριότητα έκλεισε με το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου «Αν όλα τα παιδιά της Γης»...



Στόλισαν το δικό τους Χριστουγεννιάτικο δέντρο...
Στόλισαν το δικό τους Χριστουγεννιάτικο δέντρο...
Πάρτι!

Το Χριστουγεννιάτικο Φεστιβάλ έκλεισε με το καθιερωμένο πάρτι. Τα μουσικοκινητικά παιχνίδια είχαν την τιμητική τους. Τα παιδιά διασκέδασαν και χόρεψαν. Στο τέλος, αποχαιρέτησαν το Φεστιβάλ παίρνοντας κι ένα μικρό δωράκι ως ενθύμιο.

Πρωτοχρονιάτικη γιορτή στη Θεσσαλονίκη

Τη σκυτάλη παίρνει στις αρχές Γενάρη η Θεσσαλονίκη, καθώς πρωτοχρονιάτικη γιορτή για παιδιά διοργανώνουν οι Οργανώσεις Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, τη Δευτέρα 4 Γενάρη στις 6 μ.μ., στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης.

Ομάδα παιδαγωγών ετοιμάζεται να υποδεχτεί με ενθουσιασμό τη μέρα εκείνη όλους τους μικρούς μας φίλους. Παιχνίδι, δημιουργία, δράση και φαντασία είναι τα βασικά υλικά για να μείνει αξέχαστη και φέτος η πρωτοχρονιάτικη γιορτή.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Στις 6 μ.μ., εργαστήρι με γιορταστικές κατασκευές και εργαστήρι face painting. Παράλληλα, θα φτιαχτούν ζωγραφιές και ευχετήριες κάρτες οι οποίες θα σταλούν στην Ειδομένη για τα παιδιά των προσφύγων.

Στις 7 μ.μ., ομαδικά παιχνίδια.

Στις 7.30 μ.μ., μουσικοκινητικά παιχνίδια από ομάδα μουσικών και γνωριμία με μουσικά όργανα.

Στις 8 μ.μ., θεατρική παράσταση από την ομάδα της ΚΝΕ «12 μέρες με τον Αη Βασίλη». Θα ακολουθήσει zumba party.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους είναι ολέθρια για το λαό

Ανακοίνωση της Οργάνωσης προς τους νέους στρατευμένους

«Καμία εμπλοκή και συμμετοχή της χώρας μας στους πολέμους των ιμπεριαλιστών». Αυτός είναι ο τίτλος της ανακοίνωσης της ΚΝΕ προς τους νέους στρατευμένους, αξιωματικούς και υπαξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων, με αφορμή τις διεθνείς εξελίξεις. Δυνάμεις της ΚΝΕ εξορμούν αυτό το διάστημα σε στρατόπεδα, με την τετρασέλιδη καλαίσθητη ανακοίνωση, καλώντας τους νέους να αφουγκραστούν το εργατικό - λαϊκό και φιλειρηνικό κίνημα που παλεύει ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και το σύστημα που τους γεννά.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΚΝΕ έχει ως εξής:

«Νέοι και νέες, φαντάροι, αξιωματικοί και υπαξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων,

Ολοι μας, οι οικογένειές μας, ζούμε κρίσιμες ώρες. Μαζί με την αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στους μισθούς, την Ασφάλιση, την Παιδεία, την Υγεία μας, μαίνεται ο πόλεμος στην περιοχή μας με επίκεντρο τη Συρία. Ολο και περισσότερα κράτη εμπλέκονται στον πόλεμο, αυξάνοντας τους κινδύνους για τους λαούς. Στόχο έχουν να ελέγξουν τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, τους δρόμους μεταφοράς της Ενέργειας και των εμπορευμάτων. Σε αυτή τους τη στόχευση έρχονται σε σύγκρουση ακόμα και μεταξύ τους και καλούν τους λαούς να χύσουν το αίμα τους για να διασφαλιστούν τα κέρδη των μονοπωλίων.

Το δολοφονικό χτύπημα στο Παρίσι αξιοποιείται για την κλιμάκωση της στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Γερμανίας, συνολικά της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και άλλων καπιταλιστικών κρατών στη Συρία. Αξιοποιούν ως πρόσχημα την αντιμετώπιση των δολοφόνων του ISIS για την κλιμάκωση των πολεμικών επιχειρήσεων. Το ISIS, όπως και παλιότερα οι "Ταλιμπάν", είναι δημιουργήματα των ίδιων των ιμπεριαλιστών. Είναι οργανώσεις που τις ανέθρεψαν, τις ενίσχυσαν οικονομικά και στρατιωτικά σε προηγούμενη φάση, για να ανατρέψουν το καθεστώς Ασαντ στη Συρία. Η άμεση συμμετοχή της Ρωσίας στον πόλεμο εκφράζει τις οξύτατες αντιθέσεις των μεγάλων καπιταλιστικών κρατών.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει τεράστιες ευθύνες γιατί συμμετέχει και εμπλέκει τη χώρα μας όλο και πιο βαθιά στη δίνη του πολέμου στη Συρία και τις ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις. Ηδη συμφώνησε στην ενεργοποίηση του άρθρου 42 παρ. 7 της Συνθήκης της ΕΕ, που προβλέπει άμεση ή έμμεση υποστήριξη πολεμικών επιχειρήσεων στη Συρία και με την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ. Ακόμα και αν δε στείλει προσωπικό, είναι διατεθειμένη να δώσει ποικιλόμορφη υποστήριξη στις επιθέσεις, με βασικότερη τη λειτουργία της ΝΑΤΟικής βάσης της Σούδας, που μετατρέπεται σε ορμητήριο θανάτου για τους λαούς. Ταυτόχρονα, δηλώνει την ετοιμότητά της να συμβάλει στον τομέα των "πληροφοριών" στις πολεμικές συγκρούσεις.

Η κυβέρνηση έχει ευθύνη για τα επικίνδυνα παζάρια με την Τουρκία, η οποία συμμετέχει άμεσα στον πόλεμο και για τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Τα "ανταλλάγματα" που ζητά η Τουρκία από την ΕΕ για τη ρύθμιση του προσφυγικού - μεταναστευτικού προβλήματος, έχουν σχέση και με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξή της στην ΕΕ, για το Κυπριακό, αλλά και τη μόνιμη επιδίωξή της για μορφές "συγκυριαρχίας" στο Αιγαίο, για διεύρυνση των "γκρίζων ζωνών". Για όλα αυτά αλλά και για τις συνεχείς παραβιάσεις της στο Αιγαίο, η Τουρκία έχει την κάλυψη από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, που δηλώνουν ότι "Ελλάδα και Τουρκία είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ".

Πληθαίνουν οι ασκήσεις όπου τμήματα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) εκπαιδεύονται για την καταστολή διαδηλώσεων και διαμαρτυριών του λαού. Τέτοια ήταν η άσκηση που έγινε πρόσφατα στο 523ο Τάγμα Πεζικού στην Κοζάνη με σενάριο ανακατάληψης εργοστασίου από "ταραχοποιούς". Αντίστοιχη άσκηση έγινε πέρυσι από το Μεικτό Λόχο Στρατονομίας (ΜΛΣΝ) μέσα στο Πεντάγωνο, παλιότερα η άσκηση "Καλλίμαχος" στο Κιλκίς κ.ά.

Φανερώνονται τώρα πιο ξεκάθαρα οι κίνδυνοι που εγκυμονεί για το λαό και τους στρατιωτικούς η συμμετοχή της χώρας και των Ενόπλων Δυνάμεων στο ΝΑΤΟ και τις αποστολές της ΕΕ. Αποδεικνύεται ότι η προθυμία που δείχνει η κυβέρνηση για δημιουργία νέων βάσεων του ΝΑΤΟ σε νησιά του Αιγαίου, είναι για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των ελληνικών μονοπωλίων, για να αυξήσουν τα ματωμένα κέρδη τους. Εκεί στοχεύει η κυβέρνηση και με τη λεγόμενη "πολυδιάστατη" εξωτερική πολιτική της, με την οποία εμπλέκει τη χώρα πιο βαθιά στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην περιοχή.

Η στρατευμένη νεολαία, οι μόνιμοι στρατιωτικοί δεν έχουν κανένα συμφέρον από αυτούς τους σχεδιασμούς. Η συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους είναι ολέθρια για το λαό και τη νεολαία, γιατί:

  • Ο λαός, οι στρατευμένοι νέοι, οι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί των ΕΔ σύρονται στον πόλεμο, "κρέας στα κανόνια" των ιμπεριαλιστών.
  • Η συμμετοχή στον πόλεμο πάντα συνοδεύεται από την ένταση της καταστολής, την κατάργηση δικαιωμάτων και ελευθεριών του λαού, για τον περιορισμό της δράσης και του αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ.
  • Πάντα χρησιμοποιείται, με τη θεωρία της εθνικής ενότητας και στο όνομα της οικονομικής κρίσης, για την περικοπή των ήδη κουτσουρεμένων μισθών συντάξεων και δικαιωμάτων.
  • Με την εμπλοκή και κάθε είδους συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο, αδυνατίζει η αμυντική ικανότητα των ΕΔ και της χώρας συνολικά. Με την αποστολή στρατευμάτων εκτός ελληνικών συνόρων, την παραχώρηση προσωπικού αλλά και υποδομών εντός Ελλάδας, οι Ενοπλες Δυνάμεις αποκτούν πρακτικά αποστολή συμμετοχής στον πόλεμο. Με αυτό τον τρόπο και με ευθύνη της κυβέρνησης, η χώρα συμμετέχει στον πόλεμο ανοίγοντας μέτωπο ενάντια σε χώρες και λαούς με τους οποίους ο ελληνικός λαός δεν έχει τίποτα να χωρίσει.

Τώρα, πρέπει να δυναμώσει η λαϊκή πάλη ενάντια στη συμμετοχή της χώρας μας στην ιμπεριαλιστική επέμβαση και τον πόλεμο. Ο λαός μας να αγρυπνά, να μην ανεχτεί κανένα αυταρχικό μέτρο σε βάρος του, στο όνομα της "καταπολέμησης της τρομοκρατίας" και της συμμετοχής της Ελλάδας στον πόλεμο. Να εναντιωθεί στις ασκήσεις καταστολής διαδηλωτών όπου αυτές γίνονται. Οι φαντάροι έχουν κάθε δικαίωμα να απαιτούν να μη συμμετέχει κανένας σε αυτές.

Φαντάροι, υπαξιωματικοί και αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων,

Απομονώστε τη ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή. Δημαγωγεί για τα προβλήματα, ενώ υποστηρίζει τη συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο.

Η Χρυσή Αυγή δεν έχει καμία σχέση με το γνήσιο λαϊκό πατριωτισμό που διακρίνει τους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων, τους νέους στρατευμένους. Είναι υμνητές του Χίτλερ, πολιτικοί απόγονοι των συνεργατών των ναζί, των Ταγμάτων Ασφαλείας, στηρίζουν τις δικτατορίες. Οι χρυσαυγίτες εκπροσωπούν ό,τι πιο αντιδραστικό έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα. Καλλιεργούν το ρατσισμό και το μίσος απέναντι στους εργάτες. Υποστηρίζουν ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις πρέπει να στρέφονται ενάντια στον αγωνιζόμενο λαό. Γι' αυτό συκοφαντεί με ψέματα και αισχρό αντικομμουνισμό το ΚΚΕ και τους λαϊκούς αγώνες.

Η αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων και των στρατευμένων νέων είναι η διαφύλαξη της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας και όχι τα σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ σε βάρος των λαών.

Οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας να μη διατεθούν στην υπηρεσία των ιμπεριαλιστικών σχεδίων. Να κλείσουν τώρα όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις. Να μη δοθεί καμία διευκόλυνση, καμία υποδομή της χώρας ως ορμητήριο για επιθέσεις στη Συρία ή σε άλλες χώρες. Να γίνει πράξη το λαϊκό σύνθημα "Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών".

Η ΚΝΕ μαζί με το ΚΚΕ σταθερά στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των μονίμων για πλήρη αποκατάσταση των μισθών, συντάξεων και του εφάπαξ στα επίπεδα του 2009. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης και πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Για τους φαντάρους, απαιτούμε άμεση χορήγηση μηνιαίου επιδόματος στο ύψος του επιδόματος ανεργίας. Δωρεάν μετακίνηση με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς σε όλη την Ελλάδα. Συνθήκες υγιεινής διαβίωσης και ασφάλειας στα στρατόπεδα. Πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των φαντάρων στα στρατιωτικά και δημόσια νοσοκομεία.

Αξιωματικοί και υπαξιωματικοί, φαντάροι,

Είσαστε παιδιά του ελληνικού λαού. Στην πλειοψηφία σας, είσαστε γιοι και κόρες φτωχών λαϊκών οικογενειών που υπηρετείτε σε δύσκολες συνθήκες.

Εχετε κάθε συμφέρον να αφουγκραστείτε το εργατικό - λαϊκό και φιλειρηνικό κίνημα που παλεύει ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και το σύστημα που τους γεννά, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνονται τα πλούτη μιας χούφτας εκμεταλλευτών.

Το δίκιο του λαού να γίνει δύναμη για αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, για διαγραφή χρέους και το λαό κυρίαρχο. Με τη δική του διακυβέρνηση - εξουσία, να κάνει τον πλούτο που υπάρχει και παράγεται, λαϊκή περιουσία.

Για το συμφέρον του λαού, της νεολαίας και της πατρίδας μας».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ