Τετάρτη 23 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΙΤΑΛΙΑ
Προϋπολογισμός «συνετός» και «βιώσιμος» σε πορεία ... Ντράγκι

Το προσχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας παρουσίασε χθες η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, το οποίο χαρακτηρίζεται αρκετά εναρμονισμένο με την πολιτική που υποστήριξε ο προκάτοχός της, Μ. Ντράγκι, και δίνει προτεραιότητα στην καταπολέμηση του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους.

Ο προϋπολογισμός είναι «συνετός και ρεαλιστικός», καθώς και «βιώσιμος για τα δημόσια οικονομικά» και λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κατάσταση, ιδιαίτερα τη διεθνή, είχε διαβεβαιώσει νωρίτερα η κυβέρνηση.

«Είμαι πολύ ικανοποιημένη» με αυτό το προσχέδιο προϋπολογισμού, δήλωσε η Μελόνι στον Τύπο, προσθέτοντας ότι το προσχέδιο «κάνει πολιτικές επιλογές» και συγκεντρώνει πόρους «σε δύο κύριες προτεραιότητες».

Κατά τη γνωστή τακτική που παρουσιάζει τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάπτυξης ως συμβατή με τις λαϊκές ανάγκες, η Μελόνι ανέφερε ότι αυτές οι δύο προτεραιότητες είναι «η ανάπτυξη, δηλαδή η διασφάλιση του παραγωγικού ιστού» και «η κοινωνική δικαιοσύνη για τις πιο εύθραυστες κατηγορίες».

Ο προϋπολογισμός αφιερώνει περισσότερα από 21 δισ. ευρώ σε μέτρα κατά της «ενεργειακής κρίσης», σε σύνολο 35 δισ. ευρώ δαπανών. Τα μέτρα περιλαμβάνουν ενίσχυση για την πληρωμή των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και ενισχυμένες φορολογικές εκπτώσεις για εταιρείες των οποίων το ενεργειακό κόστος συνέχισε να αυξάνεται.

Για να απελευθερώσει πρόσθετους πόρους, η Μελόνι στις αρχές Νοέμβρη αύξησε τις προβλέψεις για το δημόσιο έλλειμμα της χώρας για το 2023 στο 4,5% του ΑΕΠ, έναντι 3,4% που είχε προβλέψει τον Σεπτέμβρη η προηγούμενη κυβέρνηση Ντράγκι.

Παράλληλα η ιταλική κυβέρνηση ενέταξε στο προσχέδιο του προϋπολογισμού και την αύξηση των κατώτατων συντάξεων στα 600 ευρώ. Επιπλέον, θα μειωθεί το «εργατικό κόστος», με πιο «βαριά εκκαθαριστικά» για τους εργαζόμενους, και θα παραγραφούν οι οφειλές προς το Δημόσιο έως 1.000 ευρώ που προέκυψαν μέχρι το 2015.

Τέλος, με αναφορά στο «κοινωνικό επίδομα ανεργίας» που εγκρίθηκε τρία χρόνια πριν, η Ιταλίδα πρωθυπουργός δήλωσε ότι - εν αναμονή μιας ευρύτερης μεταρρύθμισης - για το 2023 οι δικαιούχοι θα μπορούν να λάβουν 8 μηνιαία επιδόματα και ότι όποιος αρνείται μια πρόταση δουλειάς θα χάνει αυτόματα τη συγκεκριμένη κοινωνική αρωγή.

«Στη συνέχεια το κοινωνικό επίδομα θα δίνεται μόνο σε όποιον αδυνατεί να εργαστεί ή έχει στην οικογένειά του ηλικιωμένους με προβλήματα υγείας και άτομα με ειδικές ανάγκες», ξεκαθάρισε η Μελόνι.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
«Παραθυράκια» και παζάρια για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Copyright 2022 The Associated

Ως δυνητικό «παράθυρο» για παράκαμψη του εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο εμφανίζεται η συμφωνία της «Lukoil» με την υπηρεσιακή κυβέρνηση της Βουλγαρίας για τη συνέχιση της λειτουργίας της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας σε βουλγαρικό έδαφος.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο «Euractiv», η συμφωνία της βουλγαρικής κυβέρνησης με τη «Lukoil Neftochim Bulgaria» προβλέπει ότι η ρωσική εταιρεία θα αρχίσει να πληρώνει το πραγματικό ποσό των φόρων που της αναλογεί στη Βουλγαρία, εφόσον της επιτραπεί να συνεχίσει να λειτουργεί σε πλήρη δυναμικότητα και να εξάγει πετρελαιοειδή στην ΕΕ μέχρι το τέλος του 2024.

Μέχρι σήμερα η «Lukoil Neftohim Bulgaria», η οποία κατέχει το μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου στα Βαλκάνια, στο λιμάνι Μπουργκάς της Μαύρης Θάλασσας, αξιοποιούσε διάφορα φορολογικά «κόλπα» για να αποφεύγει την καταβολή φόρων στη Βουλγαρία.

Με τη συμφωνία, η ρωσική εταιρεία δεσμεύεται να καταβάλλει φόρους που - σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Οικονομικής Πολιτικής Χρ. Αλέξιεφ - θα ανέρχονται σε περίπου 350 εκατ. ευρώ ετησίως.

«Σήμερα πετύχαμε ένα πολύ σημαντικό βήμα: Από 1η Ιανουαρίου 2023, η "Lukoil" θα μεταφέρει όλη την παραγωγή, τα έσοδα και τους φόρους που θα καταβάλλονται στη Βουλγαρία και όχι, όπως συνέβαινε πριν, στην Ολλανδία ή στην Ελβετία», δήλωσε ο Αλέξιεφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τη διοίκηση της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας.

Σε αντάλλαγμα, η «Lukoil» επιδιώκει να εξασφαλίσει ουσιαστικά μερική αποφυγή του ευρωενωσιακού εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, καθώς θα εκμεταλλευτεί ορισμένα «παράθυρα» που υπάρχουν, χάρη στην εξαίρεση από την εφαρμογή των κυρώσεων της ΕΕ που έχει εξασφαλίσει η Βουλγαρία μέχρι το τέλος του 2024.

Οι εκπρόσωποι της ρωσικής εταιρείας δήλωσαν στην προχθεσινή συνέντευξη ότι η «Lukoil» αναλαμβάνει την υποχρέωση να αυξήσει τα έσοδα του βουλγαρικού προϋπολογισμού υπό τέσσερις προϋποθέσεις: Διατήρηση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, λειτουργία του εργοστασίου στο μέγιστο φορτίο, χρήση του ρωσικού πετρελαίου «Urals» και άρση της απαγόρευσης εξαγωγής πετρελαιοειδών από τη Βουλγαρία.

Η συμφωνία αυτή αναμένεται βέβαια να αποτελέσει σημείο αντιπαράθεσης της Σόφιας με την ΕΕ και άλλα κράτη - μέλη.

Χαρακτηριστικά, αρχές Νοέμβρη ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ντάνιελ Φέρι, είχε δηλώσει ότι η Βουλγαρία έλαβε κατ' εξαίρεση το δικαίωμα να χρησιμοποιεί ρωσικό πετρέλαιο μέχρι το 2024, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να το εξάγει και να επωφελείται από την εξαίρεση.

Βρετανία: «Μεταγγίσεις» και «βαφτίσια» στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου

Τα «κόλπα» με το ρωσικό πετρέλαιο και τις κυρώσεις είναι ωστόσο συνολικότερο ζήτημα, αφού κάθε κυβέρνηση επιχειρεί να εξασφαλίσει πλεονεκτήματα για τη δική της αστική τάξη.

Ετσι, η εφημερίδα «Sunday Times» του Λονδίνου σε σχετικό ρεπορτάζ ανέφερε ότι η Βρετανία προχώρησε στην αγορά τουλάχιστον 39 φορτίων ρωσικού πετρελαίου αξίας περίπου 200 εκατομμυρίων στερλινών από τον περασμένο Φλεβάρη, παρά την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Τα επίμαχα φορτία καταγράφηκαν ως «εισαγωγές» από άλλες χώρες. Στην πραγματικότητα, αυτό που έγινε είναι ότι εταιρείες αξιοποιούν «παραθυράκι» του νόμου που επιτρέπει τις μεταγγίσεις ρωσικού πετρελαίου από σκάφος σε σκάφος, ξεφεύγοντας έτσι από τα εμπάργκο που έχει επιβάλει η Δύση. Με τον τρόπο αυτό, το ρωσικό πετρέλαιο εισαγόταν στη Βρετανία, καθώς βαφτιζόταν «ολλανδικό», «πολωνικό», «γερμανικό» ή «γαλλικό», ανάλογα με την εταιρεία εξαγωγής...

Κίνα: Μεγάλη αύξηση στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία

Στο μεταξύ, το πρακτορείο «Reuters» κατέγραψε ότι οι κινεζικές εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 16% τον Οκτώβρη σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, αφήνοντας πίσω αυτές από τη Σαουδική Αραβία.

Ειδικότερα, οι προμήθειες από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου που αντλείται μέσω του αγωγού Ανατολικής Σιβηρίας στον Ειρηνικό Ωκεανό και μέσω των θαλάσσιων αποστολών από τα ρωσικά λιμάνια σε Ευρώπη και Απω Ανατολή, ανήλθαν σε 7,72 εκατ. τόνους συνολικά.

Οι αποστολές της Σαουδικής Αραβίας αυξήθηκαν κατά 12% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σε 7,93 εκατ. τόνους ή 1,87 εκατ. βαρέλια τη μέρα, έναντι 1,83 εκατ. βαρελιών τη μέρα τον Σεπτέμβρη.

Από την αρχή του έτους η Σαουδική Αραβία παρέμεινε ο κορυφαίος προμηθευτής της Κίνας, με ποσότητες 73,76 εκατ. τόνων, παρόμοιες με την ίδια περίοδο πέρυσι. Οι ρωσικές προμήθειες Γενάρη - Οκτώβρη προς την Κίνα αυξήθηκαν κατά 9,5% σε ετήσια βάση, σε 71,97 εκατ. τόνους.

Το ίδιο διάστημα, Σαουδάραβες και Κουβεϊτιανοί αξιωματούχοι διέψευσαν προχτεσινές πληροφορίες της «Wall Street Journal» ότι η Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες του OPEC+ προτίθενται να συζητήσουν στη επόμενη Σύνοδο του οργανισμού αύξηση της ημερήσιας πετρελαϊκής παραγωγής κατά 500.000 βαρέλια.

ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΟΒΟ
Νέα «παράταση» στα παζάρια, με παρέμβαση των ΗΠΑ

Ευχαριστίες Βούτσιτς στην Ουάσιγκτον για «αφοσίωση» στη «μείωση των εντάσεων»

Ευχαριστίες για την «ισχυρή αφοσίωση» των ΗΠΑ στη «μείωση των εντάσεων» μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας εξέφρασε ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλ. Βούτσιτς, σε χτεσινή συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό πρέσβη, Κρίστοφερ Χιλ, μια μέρα μετά το «ναυάγιο» των συναντήσεων που έγιναν στις Βρυξέλλες για την εξεύρεση «λύσης» αναφορικά με το θέμα των σερβικών πινακίδων ΙΧ στο Κόσοβο και των κυρώσεων που απειλούν να επιβάλουν οι αρχές του ΝΑΤΟικού προτεκτοράτου στους Σέρβους.

Το Βελιγράδι εμφανίζεται έτοιμο να δεχθεί τους «συμβιβασμούς» που προτείνουν ΗΠΑ - ΕΕ, επιρρίπτοντας «αδιαλλαξία» στην πλευρά της Πρίστινας.

Σύμφωνα με τα σερβικά ΜΜΕ, ο Βούτσιτς επιδοκίμασε τις αμερικανικές προσπάθειες για αποκλιμάκωση της κατάστασης στην περιοχή και πρόσθεσε ότι, όπως και στο παρελθόν, το Βελιγράδι θα συνεχίσει για την επίλυση όλων των ανοιχτών ζητημάτων μέσω διαλόγου. Επέμεινε δε ότι η σερβική πλευρά είναι αφοσιωμένη στη συνεργασία, προσέγγιση που η Σερβία υιοθετεί και σε όλες τις διεθνείς συναντήσεις, όπως είπε. Οι ίδιες πηγές - επικαλούμενες ανακοίνωση της σερβικής προεδρίας - κατέληξαν ότι οι δύο πλευρές χαρακτήρισαν τον διάλογο μονόδρομο για τη διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή αλλά και ότι είναι ζωτικό ζήτημα η τοποθέτηση όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας με υπεύθυνο τρόπο.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Αλ. Κούρτι, δέχτηκε χτες το αίτημα των ΗΠΑ για 48ωρη αναβολή της εφαρμογής των κυρώσεων που η χώρα ήταν έτοιμη να εφαρμόσει χτες για όσα αυτοκίνητα δεν έχουν αντικαταστήσει τις σερβικές πινακίδες. Ο Κούρτι δήλωσε πρόθυμος «να εργαστώ με ΗΠΑ και ΕΕ για να βρεθεί μία λύση εντός των επόμενων δύο ημερών».

Λίγο πριν, ο Αμερικανός πρέσβης στην Πρίστινα, Τζ. Χοβενιέρ, είχε εκφράσει την ανησυχία της χώρας του για την «αποτυχία» των προχτεσινών επαφών στις Βρυξέλλες.

Θυμίζουμε ότι και οι Βρυξέλλες, μετά την προχτεσινή συνάντηση, επέρριψαν την ευθύνη για το αδιέξοδο στην Πρίστινα, ενώ ο Βούτσιτς υποστήριξε ότι η κοσοβάρικη πλευρά δεν συμφώνησε με έγγραφο που παρουσιάστηκε από την ΕΕ και αφορούσε τους όρους για την «εξομάλυνση» των σχέσεων Σερβίας - Κοσόβου.

Επίθεση σε βουλγαρικό σύλλογο στη Βόρεια Μακεδονία

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, στην Οχρίδα της Βόρειας Μακεδονίας, άγνωστοι έσπασαν προχτές το πρωί τα τζάμια του βουλγαρικού συλλόγου «Τσάρος Βόρις Γ'».

Ο συγκεκριμένος Σύλλογος ξεκίνησε τη δράση του μόλις τον περασμένο Οκτώβρη - με φόντο τις δυσκολίες για την «εξομάλυνση» των σχέσεων ανάμεσα σε Σόφια και Σκόπια που επηρεάζουν την ευρωατλαντική πορεία όλης της περιοχής.

Αντίστοιχο περιστατικό είχε σημειωθεί και στην πόλη Μπίτολα (Μοναστήρι) τον Ιούνη, με αφορμή τη λειτουργία του βουλγαρικού πολιτιστικού κέντρου «Ιβάν Μιχάιλοφ».

Το βουλγαρικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι «τέτοιες ενέργειες εμποδίζουν εσκεμμένα τις προσπάθειες για τη δημιουργία φιλίας, καλής γειτονίας και συνεργασίας ως βασικές αρχές στις σχέσεις μεταξύ της Βουλγαρίας και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» και επέκρινε ειδικά τον αρχηγό του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στα Σκόπια (Χρίστιαν Μίτσκοσκι του VMRO-DPMNE) επειδή «ζητά ήδη ανοιχτά το άμεσο κλείσιμο των βουλγαρικών συλλόγων μόνο και μόνο επειδή είναι βουλγαρικοί, ανεξαρτήτως του πώς ονομάζονται».

Δήλωσε δε πεπεισμένο ότι «η αντίδραση των αρχών (της Βόρειας Μακεδονίας) σε αυτό το περιστατικό και σε άλλες μισαλλόδοξες ενέργειες θα αποτελέσει ένδειξη της σοβαρότητας που αποδίδει η κυβέρνηση των Σκοπίων στην οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας και στην ενταξιακή διαδικασία στην ΕΕ».

ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ενισχύεται η αντιπυραυλική υποδομή στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ

Ενώ συνεχίζεται η οικονομική στήριξη της Ουκρανίας από ΗΠΑ και ΕΕ

Η Γερμανία προσφέρει στην Πολωνία την ανάπτυξη συστοιχίας ή συστοιχιών πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας «Patriot»

(c) Copyright 2022, dpa (www.d

Η Γερμανία προσφέρει στην Πολωνία την ανάπτυξη συστοιχίας ή συστοιχιών πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας «Patriot»
Σε ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας και ανάπτυξη αντιπυραυλικής ασπίδας προχωρούν το ένα μετά το άλλο τα κράτη της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, ενώ εντείνονται συνολικά οι πολεμικές προετοιμασίες για το ενδεχόμενο εξάπλωσης του πολέμου.

Η Λιθουανία ανακοίνωσε ότι θα επισπεύσει τη διαδικασία για την απόκτηση συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας μέσου βεληνεκούς, μετά την πτώση πυραύλου την περασμένη βδομάδα στην Πολωνία, που σκότωσε δύο ανθρώπους. Εξάλλου, η λιθουανική κυβέρνηση αποφάσισε πρόσφατα να αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες στο 3% του ΑΕΠ το 2023.

Η προμήθεια του συστήματος από τη Λιθουανία, που συνορεύει με τη Λευκορωσία και τον ρωσικό θύλακα Καλίνινγκραντ, αναμένεται να γίνει εντός του 2023. Να σημειωθεί δε ότι ο λιθουανικός στρατός χρησιμοποιεί ήδη το αμερικανικής κατασκευής αντιαεροπορικό σύστημα NASAMS.

Ενόψει της Συνόδου Κορυφής του NATO το 2023, η οποία θα διεξαχθεί στο Βίλνιους, η λιθουανική κυβέρνηση χαρακτηρίζει «προτεραιότητα» τα κράτη του ΝΑΤΟ να εργαστούν για να σχεδιαστεί και να αναπτυχθεί περιφερειακό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας.

Παράλληλα, η Γερμανία - ενισχύοντας και τον ρόλο της στην Ανατολική Ευρώπη - θα προσφέρει στην Πολωνία την ανάπτυξη συστοιχίας ή συστοιχιών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας «Patriot» στα σύνορα με την Ουκρανία, για την προστασία του πολωνικού εναέριου χώρου. Οι γερμανικές Ενοπλες Δυνάμεις διαθέτουν 12 συστήματα «Patriot», δύο από τα οποία είναι ανεπτυγμένα στη Σλοβακία. Επίσης, η γερμανική κυβέρνηση θα μεταφέρει στην Πολωνία μαχητικά «Eurofighter».

«Λαμβάνοντας υπόψη την εξέλιξη του πολέμου και τις ορατές και αυξανόμενες αποτυχίες της Ρωσίας (...) πρέπει να είμαστε έτοιμοι για μια κλιμάκωση», προειδοποίησε ο Γερμανός καγκελάριος, Ολ. Σολτς, σε συνέδριο στο Βερολίνο που φιλοξενήθηκε από την εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung». Αναφέρθηκε στο ταμείο ύψους 100 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Γερμανίας, λέγοντας ότι η χώρα έμαθε το μάθημά της να έχει γεμάτες τις αποθήκες της με αμυντικό υλικό.

Γερουσιαστές των ΗΠΑ ζητούν χτυπήματα στη Μαύρη Θάλασσα

Στο μεταξύ, μια διακομματική ομάδα Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών γερουσιαστών προέτρεψε την κυβέρνηση Μπάιντεν να επανεξετάσει την απόφασή της να μην εξοπλίσει την Ουκρανία με προηγμένα drones, λέγοντας ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να τη βοηθήσει να διατηρήσει την επικράτειά της και να αποκτήσει δυναμική στο πεδίο της μάχης.

Σε χτεσινή επιστολή τους προς τον υπουργό Αμυνας, Λ. Οστιν, 16 γερουσιαστές προέτρεψαν τη διοίκηση να δώσει στην Ουκρανία οπλισμένα drones MQ-1C ή Grey Eagles, τα οποία είναι μεσαίου ύψους και μπορούν να πετάξουν για περισσότερες από 24 ώρες.

«Το μακροπρόθεσμο πλεονέκτημα της παροχής στην Ουκρανία των MQ-1C είναι σημαντικό και έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει τη στρατηγική πορεία του πολέμου προς όφελος της Ουκρανίας», σημειώνουν.

Οι Αμερικανοί γερουσιαστές αναφέρουν ότι τις τελευταίες βδομάδες του σχεδόν εννιάμηνου πολέμου, το Ιράν παρείχε στη Ρωσία μη επανδρωμένα αεροσκάφη που σφυροκοπούσαν στόχους και αστικές υποδομές, δίνοντας στη Ρωσία ένα πλεονέκτημα επί του πεδίου μάχης. Οι Ουκρανοί θα πρέπει να έχουν ένα οπλοστάσιο που προμηθεύεται από τις ΗΠΑ για να αντιμετωπίσουν όσα έχει λάβει η Ρωσία, είπαν.

«Τα λειτουργικά χαρακτηριστικά αυτού του συστήματος συμπληρώνουν τα υπάρχοντα οπλικά συστήματα που χρησιμοποιούν οι Ουκρανοί και θα αυξήσουν τις δυνατότητες του ουκρανικού στρατού», αναφέρουν.

Η εκπαίδευση των Ουκρανών στο MQ-1C, που κατασκευάζεται από την «General Atomics», θα διαρκούσε 27 μέρες, έγραψαν οι γερουσιαστές. Και αν η Ουκρανία είχε πρόσβαση στα δικά της drones, «θα μπορούσε να βρει και να επιτεθεί σε ρωσικά πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα, σπάζοντας τον καταναγκαστικό αποκλεισμό της και αμβλύνοντας τις διπλές πιέσεις στην ουκρανική οικονομία και τις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων».

Χτες, στο μεταξύ, ο Ρώσος κυβερνήτης της Κριμαίας, Μ. Ραζβοζάεφ, ανέφερε ότι η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε τουλάχιστον δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από τη Σεβαστούπολη.

Υπενθυμίζεται ότι η Σεβαστούπολη αποτελεί την έδρα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, ενώ στα τέλη Οκτώβρη η Μόσχα κατηγόρησε το Κίεβο για επίθεση με drones από αέρος και θαλάσσης εναντίον του λιμανιού της πόλης. Ως αντίποινα, είχε αναστείλει προσωρινά τη συμμετοχή της στις συμφωνίες για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Παζάρια για «ζώνη» γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Η απειλή ενός πυρηνικού δυστυχήματος στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια παραμένει, με τις μάχες να συνεχίζονται στην περιοχή.

Προχτές, μετά από εντατικούς βομβαρδισμούς, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ανακοίνωσε πως δεν υπάρχουν ανησυχίες για την πυρηνική ασφάλεια στον σταθμό παρά τις εκτεταμένες ζημιές. Εμπειρογνώμονες της ΙΑΕΑ επιβεβαίωσαν ότι, παρά τη σφοδρότητα των βομβαρδισμών, ο βασικός εξοπλισμός παραμένει άθικτος.

Πάντως, ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ, Ρ. Γκρόσι, εντείνει τις διαβουλεύσεις για τη δημιουργία ζώνης προστασίας στην περιοχή όπου βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός.

Την ανάγκη δημιουργίας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμ. Μακρόν, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό ομόλογό του, Β. Ζελένσκι. Νωρίτερα ο Μακρόν είχε ενημερωθεί από τον Γκρόσι για την ανάγκη να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί και να αποχωρήσει κάθε στρατιωτική δύναμη από τον πυρηνικό σταθμό.

«Είναι καλό που η ΙΑΕΑ επιβεβαιώνει ότι αυτοί οι βομβαρδισμοί αποτελούν απειλή για το εργοστάσιο», παρόλο που «λόγω των ιδιαιτεροτήτων του οργανισμού» του ΟΗΕ «αξιωματούχοι του λένε ότι δεν είναι εξουσιοδοτημένοι να διευκρινίσουν ποιος βρίσκεται πίσω από τις βομβαρδιστικές επιθέσεις», σχολίασε χτες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ.

Οι Μακρόν και Ζελένσκι συζήτησαν επίσης και τις ανάγκες της Ουκρανίας ενόψει του χειμώνα, που θα απασχολήσουν τη Διεθνή Διάσκεψη στις 13 Δεκέμβρη στο Παρίσι.

Η παροχή Ενέργειας είναι η μεγάλη προτεραιότητα της Ουκρανίας, καθώς οι μισές ενεργειακές υποδομές έχουν υποστεί ζημιές από τις ρωσικές επιθέσεις και οι κάτοικοι της χώρας θα ζουν με διακοπές στην ηλεκτροδότηση τουλάχιστον ως τα τέλη Μάρτη, εκατομμύρια άνθρωποι θα βρίσκονται χωρίς ρεύμα, θέρμανση και νερό.

Την εκταμίευση 4,5 δισ. δολαρίων οικονομικής βοήθειας για την Ουκρανία τις επόμενες βδομάδες προανήγγειλε χτες η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν. Τα κεφάλαια εγκρίθηκαν τον Σεπτέμβρη ως μέρος του νομοσχεδίου κρατικής χρηματοδότησης, ενώ η Γέλεν κάλεσε «άλλους χορηγούς» να αυξήσουν και να επιταχύνουν τη βοήθειά τους για την Ουκρανία.

Επίσης, η Ουκρανία έλαβε νέα δόση 2,5 δισ. ευρώ χρηματοοικονομικής ενίσχυσης από την ΕΕ. Συνολικά η μακρο-χρηματοοικονομική βοήθεια της ΕΕ στην Ουκρανία από τις 24 Φλεβάρη μέχρι σήμερα φθάνει έτσι τα 6,7 δισ. ευρώ.

Νέα «διάσκεψη δωρητών» για τη Μολδαβία

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Μολδαβίας - που βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα του ανταγωνισμού μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ - προειδοποίησε χτες τον λαό να προετοιμαστεί για σκληρό χειμώνα, καθώς αντιμετωπίζει μια οξεία ενεργειακή κρίση και - ευθυγραμμιζόμενη με το ευρωατλαντικό μπλοκ - δεν δείχνει προθυμία να παζαρέψει με τη ρωσική «Gazprom» για καλύτερες τιμές και μεγαλύτερες παραδόσεις φυσικού αερίου.

Περίπου 50 χώρες και θεσμικά όργανα συναντήθηκαν σε «διάσκεψη δωρητών» στο Παρίσι για να υποσχεθούν βοήθεια στη Μολδαβία, καθώς οξύνονται οι αντιθέσεις και οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη χώρα από φιλορωσικά κόμματα. Επίσης, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ θα παραδώσουν εξοπλισμό στη Μολδαβία.

«Αυτός ο πόλεμος θέτει σε κίνδυνο την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Δεν είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να βρούμε αρκετό (...) για να ζεστάνουμε και να φωτίσουμε τα σπίτια μας, και ακόμη και αν βρούμε, οι τιμές είναι απλησίαστες για τον λαό και την οικονομία μας. Αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την κοινωνική μας ειρήνη και ασφάλεια», δήλωσε η Πρόεδρος της χώρας, Μάγια Σάντου, στην ομιλία της προς τους αντιπροσώπους της συνάντησης, προειδοποιώντας ότι η Μολδαβία πρέπει να μείνει στη «σφαίρα επιρροής» της Δύσης.

Στις διασκέψεις δωρητών που πραγματοποιήθηκαν στο Βερολίνο και το Βουκουρέστι νωρίτερα φέτος, δόθηκαν υποσχέσεις για βοήθεια ύψους 659 εκατ. ευρώ και 615 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα. Ωστόσο, αξιωματούχοι που συμμετείχαν στις διασκέψεις δήλωσαν ότι οι αριθμοί αυτοί περιλάμβαναν κάποιες επαναλαμβανόμενες υποσχέσεις, χρηματοδότηση έργων και χορήγηση χρημάτων στην οικονομία αντί για άμεση δημοσιονομική στήριξη.

Μια διπλωματική πηγή που συμμετείχε στη διάσκεψη δήλωσε ότι δεν υπήρξαν πολλές νέες υποσχέσεις, αλλά ο Γάλλος Πρόεδρος δήλωσε ότι το Παρίσι θα παράσχει επιπλέον βοήθεια 100 εκατ. ευρώ για τις άμεσες ανάγκες της Μολδαβίας.

«Δεν πρέπει να υποκύψουμε στην κόπωση του πολέμου ή στην ιδέα ότι αυτό θα τελειώσει γρήγορα», δήλωσε ο Μακρόν. Η Γερμανία είχε υποσχεθεί περίπου 32,5 εκατ. ευρώ για ΑΠΕ, υποδομές και βοήθεια στους Ουκρανούς πρόσφυγες.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ