Κυριακή 23 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η «πλήρης απασχόληση»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ποιος είπε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει στόχους; Και, βέβαια, έχει. Για παράδειγμα, η πλήρης απασχόληση και η αντιμετώπιση της ανεργίας αποτελούν βασικούς στόχους της κυβέρνησης και του Κινήματος, όπως έχει δηλώσει πολλές φορές ο Κ. Σημίτης. Τα ίδια είπε, τις προάλλες, και ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ, Γ. Κατηφόρης, από το βήμα του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ζήτησε, μάλιστα, να κατοχυρωθεί στο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα η πλήρης απασχόληση, ως βασικός στόχος της ΕΕ.

Πού βρίσκεται το «μυστικό» των προαναφερομένων, πέρα από τις γνωστές ΠΑΣΟΚικές υποκρισίες, διγλωσσίες, κλπ.; Στο γεγονός πως όταν η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ - και όχι μόνον αυτή - μιλά σήμερα, για πλήρη απασχόληση, δεν εννοεί πλήρες ωράριο, ολόκληρο μισθό και ολόκληρη ασφάλιση. Εννοεί μια οποιαδήποτε απασχόληση και, κυρίως, μια δουλιά μερικής απασχόλησης, με μερικό μισθό και μερική ασφάλιση. Με άλλα λόγια, δηλαδή, υιοθετεί και ασπάζεται τις απαιτήσεις των κεφαλαιοκρατών, για αντιδραστικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις - ανάμεσά τους και τη δραστική επέκταση της μερικής απασχόλησης - και, αφού τις περιβάλλει με το σοσιαλδημοκρατικό καμουφλάζ, επιχειρεί να τις επιβάλει στη λαϊκή συνείδηση ή να τις «περάσει» ως στόχους του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Μαζικός αλκοολισμός

«Η κατά κεφαλήν κατανάλωση καθαρού αλκοόλ στη Ρωσία υπολογίζεται σε 15 λίτρα ετησίως και είναι από τις μεγαλύτερες στον κόσμο. Ορισμένοι ειδικοί εκτιμούν ότι ένας στους πέντε Ρώσους είναι αλκοολικός». Αυτά σημείωνε το τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου και του Ρόιτερς, με αφορμή την είδηση ενός «μαραθωνίου βότκας», που διοργάνωσε μια επιχείρηση αλκοολούχων ποτών στην πόλη Βόλγκοντονσκ της νοτιοδυτικής Ρωσίας. Ενός «μαραθωνίου» που οδήγησε στο θάνατο το «νικητή» και άλλους πέντε διαγωνιζόμενους στον θάλαμο της Εντατικής.

Δε γνωρίζουμε την ακρίβεια των προαναφερομένων εκτιμήσεων και ποσοστών. Ετσι ή αλλιώς, όμως, είναι πάμπολλα τα στοιχεία, που οδηγούν στο συμπέρασμα, ότι ο μαζικός αλκοολισμός αποτελεί μια από τις πολλές και τραγικές εκφράσεις της πολύμορφης κρίσης, μέσα στην οποία παραδέρνει η σημερινή, καπιταλιστική Ρωσία. Δίπλα και πάνω σ' αυτές, της μαζικής φτώχειας και εξαθλίωσης, της ανεργίας και της υποαπασχόλησης, της πείνας και του υποσιτισμού, της μεγάλης ανασφάλειας και των τραγικών αδιεξόδων, για πολλές δεκάδες εκατομμύρια κατοίκων της πολύπαθης αυτής χώρας.

Οι θιγμένοι της ΠΑΣΚΕ...

Θίχτηκε η ΠΑΣΚΕ της Λάρισας, επειδή το Εργατικό Κέντρο της πόλης (ΕΚΛ) παρενέβη αγωνιστικά και «χάλασε» την προεκλογική «φιέστα» που πήγαν να στήσουν κυβερνητικοί παράγοντες και φιλοκυβερνητικοί - εργοδοτικοί συνδικαλιστές, διοργανώνοντας ημερίδα παρουσίασης των αποτελεσμάτων του διαβόητου «Προγράμματος Ολοκληρωμένης Παρέμβασης για την αντιμετώπιση της ανεργίας στο νομό Λάρισας». Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η συνδικαλιστική παράταξη του ΠΑΣΟΚ, επιτίθεται κατά του ΕΚΛ, επειδή αρνήθηκε να συμμετάσχει στην υλοποίηση του προαναφερθέντος προγράμματος, αρνούμενο, έτσι, να καταστεί συνένοχο στην επιχείρηση κοροϊδίας σε βάρος των ανέργων του νομού και «ξεκοκαλίσματος» των 15 δισ. δρχ. που ξοδεύτηκαν.

Λέει πολλά και ανούσια στην ανακοίνωσή της η ΠΑΣΚΕ, αλλά για την «ταμπακιέρα» ούτε κουβέντα. Δεν απαντάει στις καταγγελίες του ΕΚΛ που αναφέρουν ότι:

  • Το πρόγραμμα δεν αποσκοπούσε στην αντιμετώπιση της ανεργίας, αλλά στη χρηματοδότηση, με «ζεστό χρήμα» των εργοδοτών, οι οποίοι επιδοτήθηκαν με 20,54 ευρώ ημερησίως για κάθε προσλαμβανόμενο.
  • Δε δημιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας, αφού η πλειοψηφία των προσλαμβανομένων ήταν εργαζόμενοι που είχαν απολυθεί εικονικά από τους εργοδότες τους και επαναπροσλήφθηκαν από τους ίδιους, ως επιδοτούμενοι.
... και οι υπόλογοι του ΙΝΕ

Εκτός, όμως, από τα παραπάνω, «θέμα» υπάρχει και με τους διαχειριστές του προγράμματος. Οπως καταγγέλλει το ΕΚΛ, το ΙΝΕ Θεσσαλίας της ΓΣΕΕ σχεδίασε και εφάρμοσε το πρόγραμμα χωρίς διαφάνεια και χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανένα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αρμόδιοι και υπεύθυνοι αρνούνταν, επιμόνως και περιέργως, να δώσουν στοιχεία στο ΕΚΛ για την πορεία του προγράμματος, παρά τα πολλά και σοβαρά προβλήματα, που αντιμετώπιζαν πολλοί από τους προσληφθέντες, με τους εργοδότες τους.

Και ευλόγως γεννάται το ερώτημα: Με ποια κριτήρια ο πρόεδρος του ΙΝΕ και στέλεχος της ΠΑΣΚΕ και του ΠΑΣΟΚ, Στ. Τσουκαλάς - διότι αυτός αποφάσισε, χωρίς να ενημερώνει το ΔΣ - επέλεξε τους 1.350 εργοδότες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, προσφέροντάς τους για «ξεκοκάλισμα» πολλά δισ. δρχ. και γιατί δεν ήταν διαφανής η επιλογή των ανέργων που στάλθηκαν για να πιάσουν δουλιά ή επιδοτήθηκαν για να γίνουν «επιχειρηματίες», ανοίγοντας ένα μικρομάγαζο;

Και, βεβαίως, το μέγα ερώτημα είναι με ποιο δικαίωμα μετέτρεψαν το ΙΝΕ σε γραφείο προεκλογικών εξυπηρετήσεων - πρώτα στις τοπικές εκλογές και μετά για τις εθνικές - υπέρ του κυβερνώντος κόμματος;

Δικαίωσε τους κερδοσκόπους

Γίνε και συ κερδοσκόπος, μπορείς. Αυτό είναι, σε ελεύθερη μετάφραση, το μήνυμα που έστειλε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία διαρρηγνύει τα ιμάτιά της για να μας πείσει πως είναι με το μέρος των καταναλωτών και όχι των κερδοσκόπων. Και ξέρετε με ποιον έστειλε η κυβέρνηση Σημίτη το παραπάνω μήνυμα; Με τον πιο κατάλληλο άνθρωπο. Τον αρμόδιο, για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και κερδοσκοπίας υφυπουργό Κίμωνα Κουλούρη. Ιδού και τα τεκμήρια. Στο πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη, ο Κίμωνας Κουλούρης, ανακάλεσε τα πρόστιμα (στάχτη στα μάτια) που είχαν επιβληθεί σε 7 ιδιωτικά σχολεία τον περασμένο Ιούνη από τον προκάτοχό του, υφυπουργό Ανάπτυξης Χρ. Θεοδώρου.

Λεπτομέρεια πρώτη. Τα πρόστιμα, είχαν επιβληθεί επειδή τα 7 ιδιωτικά σχολεία είχαν επιβάλλει αυξήσεις στα δίδακτρα, πάνω από 3,5%, που είχε ορίσει η κυβέρνηση. Λεπτομέρεια δεύτερη. Ο κύριος Κουλούρης, «πήρε πίσω» τα πρόστιμα, με απόφαση που υπέγραψε «στη ζούλα»!

Τα σχόλια και οι αντιδράσεις - απέναντι στον αχυρένιο «Ρομπέν των Δασών» κατά της ακρίβειας - δικά σας.

ΒΙΒΛΙΟ
Διαχρονική «θεμέλια λίθος»

Με την ευκαιρία της 100ής επετείου από την ίδρυση του Μπολσεβίκικου Κόμματος, η «Σύγχρονη Εποχή» κυκλοφόρησε, υπό τον τίτλο «Για το Προλεταριακό Κόμμα Νέου Τύπου», τη συλλογή εργασιών του Ι. Β. Λένιν, η οποία αποτέλεσε το «βάθρο» των ιδεολογικών, οργανωτικών, καθοδηγητικών και καταστατικών αρχών του κόμματος που πραγματοποίησε την Οκτωβριανή Επανάσταση, αλλά και το «θεμέλιο» πρότυπο των κομμουνιστικών κομμάτων, διεθνώς. Το έργο αυτό είναι ένα «σύμπλεγμα» εργασιών του ιδρυτή του Μπολσεβίκικου Κόμματος και του προδρομικού φορέα του, της «Ενωσης πάλης για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης» (1895), η οποία από την Πετρούπολη εξαπλώθηκε και σε άλλες πόλεις και περιοχές της Ρωσίας. Πριν και μετά την ίδρυση της «Ενωσης Πάλης», και στην εξορία και στη φυλακή, ο Λένιν, επεξεργαζόταν ένα σχέδιο κοινού ιδεολογικού και καταστατικού προγράμματος για την ενιαία τακτική και πάλη των Ρώσων μαρξιστών.

Η πρώτη σχετική εργασία του Λένιν περιέχεται στο βιβλίο «Τι είναι οι "Φίλοι του λαού" και πώς πολεμούν τους σοσιαλδημοκράτες;». Ακολούθησαν το «Σχέδιο Προγράμματος» και η «Ερμηνεία Προγράμματος». Αργότερα, στη Σιβηρία, έγραψε «Τα καθήκοντα των Ρώσων σοσιαλδημοκρατών». Το 1898 συνήλθε το 1ο Συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας, με στόχο τη συνένωση των σοσιαλδημοκρατικών οργανώσεων. Ο στόχος απέτυχε, λόγω των οπορτουνιστικών διαφωνιών και συλλήψεων επαναστατών. Ο Λένιν εντείνοντας τον ιδεολογικό αγώνα του και συνειδητοποιώντας ότι προϋπόθεση της συνένωσης και ενιαίας πάλης των επαναστατικών δυνάμενων είναι η ύπαρξη ενός μόνιμου καθοδηγητικού «οργάνου» του κόμματος, δημιούργησε την «Ισκρα» (πρωτοκυκλοφόρησε στις 11/12/1900, στην οποία δημοσίευσε 60 εργασίες του για το πρόγραμμα, τις οργανωτικές, καταστατικές και καθοδηγητικές αρχές του ΣΔΕΚΡ. Με την «Ισκρα» οργανωτή και καθοδηγητή των μαρξιστών επαναστατών, μια επιτροπή συγκάλεσε, το 1903, το 2ο Συνέδριο του ΣΔΕΚΡ (στις Βρυξέλλες και στο Λονδίνο), το οποίο απέκρουσε τους οπορτουνιστές και ψήφισε το λενινιστικό σχέδιο Προγράμματος και το Καταστατικό του προλεταριακού κόμματος. Μόνο η παράγραφος 1 του Καταστατικού ψηφίστηκε σύμφωνα με τη διατύπωση των οπορτουνιστών, την οποία άλλαξε το 3ο Συνέδριο (1905). Ο Λένιν δε σταμάτησε να επεξεργάζεται όλο και πιο λεπτομερειακά και ολοκληρωμένα, πριν και μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση τις ιδεολογικές και οργανωτικές αρχές του προλεταριακού κόμματος νέου τύπου. Από αυτή την εκτενέστατη λενινιστική εργασία, στην παρούσα έκδοση περιλαμβάνονται 32 κείμενα, με χρονολογική σειρά, σημειώσεις και ευρετήριο.


Αρ. ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ

ΠΡΟΣΩΠΟ
Τόνι Μπλερ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, πρέπει να ήταν από καιρό έτοιμος για μια πολύνεκρη επίθεση εναντίον βρετανικών στόχων. Η ένθερμη υποστήριξη που προσέφερε στον Τζορτζ Μπους και στο επιτελείο του ανά τον κόσμο καθιστούσε μια τέτοια εξέλιξη κάτι παραπάνω από σίγουρη.

Την Πέμπτη, αμέσως μετά τις επιθέσεις στην Τουρκία και την ώρα που περίπου 250.000 Βρετανοί καταδίκαζαν περίτρανα τις επιλογές του στους δρόμους του Λονδίνου, ο Μπλερ στάθηκε «πλάι» στον Τζορτζ Μπους και διακήρυξε ότι «δε θα λιποψυχήσουμε, δε θα υποχωρήσουμε ούτε στο ελάχιστο». Μάλιστα, αρνήθηκε ότι ο ίδιος φέρει οποιαδήποτε ευθύνη λέγοντας ότι «δεν είναι ούτε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ούτε η συμμαχία Αμερικής και Βρετανίας που προκάλεσαν τις επιθέσεις στην Τουρκία» αλλά η «τρομοκρατία»...

Μία μέρα πριν επικροτούσε τον Αμερικανό Πρόεδρο, πάντα στο όνομα της «ειδικής σχέσης» που έχουν οι δύο χώρες, όταν ο τελευταίος έλεγε ότι «σε ορισμένες περιπτώσεις η μετρημένη χρήση βίας είναι το μόνο που μας προστατεύει από έναν χαοτικό κόσμο που διοικείται από τη βία».

Ωστόσο, η αντίδραση στο «όραμα» του Μπλερ είναι διάχυτη ακόμα και στο εσωτερικό της Βρετανίας. Η εφημερίδα «Γκάρντιαν» σημείωνε την Παρασκευή πως «ό,τι συνέβη είναι αποτέλεσμα των δικών του επιλογών», ενώ το μήνυμα που έστειλαν για ακόμη μία φορά οι χιλιάδες Βρετανοί ήταν ξεκάθαρο. Παράλληλα, το 60% των Βρετανών πιστεύουν πλέον ότι ο Μπλερ τους εξαπάτησε σχετικά με τα «όπλα μαζικής καταστροφής» του Ιράκ, ενώ μετά την αυτοκτονία του Ντέιβιντ Κέλι το 43% ζητούσε την παραίτησή του.


Γ.Παπ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ