Κυριακή 23 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Εκδηλώσεις αντιστασιακών

-- Παραρτήματα του Βόρειου Τομέα Αθήνας της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, αύριο Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011 και ώρα 11:30 το πρωί, διοργανώνουν εκδήλωση τιμής για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑM στο χώρο του Ηρώου της Παλαιάς Πεντέλης (πάρκο στο Δημαρχείο της Παλ. Πεντέλης).

Σε περίπτωση κακοκαιρίας θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο του Δημαρχείου της Παλ. Πεντέλης.

-- Η Διοικούσα Επιτροπή της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Γαλατσίου διοργανώνει, αύριο Δευτέρα 24.10.2011 και ώρα 6 μμ στα γραφεία της (Αρτέμιδος 7-9, τηλ. 210.2929.946), έκτακτη γενική συνέλευση όπου θα συζητηθούν τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα κυβέρνησης - τρόικας και θα ληφθούν αποφάσεις για την αντιμετώπισή τους.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΠΑΣΚ και Αυτόνομη Παρέμβαση σε κοινή «δράση»

Ανακοίνωση της Πανελλαδικής Γραμματείας Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ για τη «δράση» της ΠΑΣΚΕ, στη συνέλευση των εργαζομένων του υπουργείου Παιδείας, με τη βοήθεια του αντιπροέδρου της ΑΔΕΔΥ, Η. Βρεττάκου

Συνεχίζεται η ...δράση των συμβιβασμένων ηγεσιών και στο υπουργείο Παιδείας. Η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ καταγγέλλει ότι, χτες, η πλειοψηφία του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο υπουργείο Παιδείας (ΠΑΣΚ) εμπόδισε εκπαιδευτικούς που είναι αποσπασμένοι στο υπουργείο, να συμμετάσχουν στη Γενική Συνέλευση, με το επιχείρημα ότι δεν είναι μέλη του Συλλόγου, ενώ αρνήθηκε την παρουσία στη Γενική Συνέλευση σε μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ και στέλεχος του ΠΑΜΕ.

Οπως επισημαίνει η Πανελλαδική Γραμματεία, όλα αυτά έγιναν ενώ «με πρόταση του ΠΑΜΕ, το ΔΣ της ΟΛΜΕ αποφάσισε να καλέσει τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν στις Γενικές Συνελεύσεις και τις κινητοποιήσεις στο Υπουργείο Παιδείας, αλλά και να απευθύνει χαιρετισμό στη Γενική Συνέλευση». Πάντως, «η πλειοψηφία του ΔΣ του Συλλόγου δεν θα κατάφερνε το παραπάνω αν δεν έβρισκε στήριξη στο στέλεχος της Αυτόνομης Παρέμβασης (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) και αντιπρόεδρο της ΑΔΕΔΥ Η. Βρεττάκο! Ο συγκεκριμένος, αντί να υποστηρίξει την από κοινού συμμετοχή εκπαιδευτικών και διοικητικών στη Γενική Συνέλευση, υποστήριξε πως πρέπει πρώτα να συνεδριάσουν τα μέλη του συλλόγου (οι διοικητικοί) και μετά να μπουν μέσα όσοι θέλουν, δηλαδή οι εκπαιδευτικοί! Δηλαδή, να μην κάνουν από κοινού Γενική Συνέλευση εκπαιδευτικοί και διοικητικοί μαζί!

Εβγαλε τη βρώμικη δουλειά για την πλειοψηφία του ΔΣ του Συλλόγου εργαζομένων στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας. Ενα σωματείο που έκανε ό,τι μπορούσε για να υπονομεύσει τους αγώνες των εργαζομένων, που επιχείρησε μαζί με τα ΜΑΤ να σπάσει την κινητοποίησή τους στις 10/10, που κυριολεκτικά παίρνει εντολές από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου! Αρκεί να πούμε πως η θέση της πλειοψηφίας του συλλόγου είναι να φύγουν οι εκπαιδευτικοί από το υπουργείο Παιδείας, για να μην απολυθούν οι διοικητικοί!

Με αυτές τις δυνάμεις καλεί σε ενότητα ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, αυτές τις δυνάμεις βγάζουν "λάδι" και έχουν το θράσος να κατηγορούν το ΠΑΜΕ για διάσπαση! Το ΠΑΜΕ, που από την πρώτη στιγμή παλεύει για το αυτονόητο: Ολοι οι εργαζόμενοι στον ίδιο χώρο να συναποφασίζουν πώς θα οργανώσουν τον αγώνα τους ενάντια στη βάρβαρη πολιτική πλουτοκρατίας - κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ! Οι εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενοι του υπουργείου Παιδείας ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους»!

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εκδήλωση τιμής στον Στέφανο Βελδεμίρη

Την Τρίτη 25 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στο Δημαρχείο Αμπελοκήπων

Ο Στέφανος Βελδεμίρης
Ο Στέφανος Βελδεμίρης
Εκδήλωση τιμής στο νεολαίο κομμουνιστή και αγωνιστή της ΕΔΑ Στέφανο Βελδεμίρη, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τη δολοφονία του, διοργανώνει η ΝΕ Βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, την Τρίτη 25 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στο Δημαρχείο Αμπελοκήπων. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Χρήστος Κόφφας, στέλεχος του ΚΚΕ και θα χαιρετίσει ο Γιώργος Βελδεμίρης.

Ο Στέφανος Βελδεμίρης δολοφονήθηκε στις 26 Οκτώβρη του 1961, πάνω στον ανθό της νιότης, καθώς ήταν μόλις 24 χρόνων. Δολοφονήθηκε τρεις μέρες πριν από τις εκλογές (29/10/1961) από το χωροφύλακα Σπύρο Φιλίππου, στους Αμπελόκηπους, στην οδό Φιλιππουπόλεως, την ώρα που μαζί με το συναγωνιστή του Μόρφη Στεφούδη πετούσαν στο δρόμο προκηρύξεις της ΕΔΑ. Ο δολοφόνος του Στέφανου Βελδεμίρη καταδικάστηκε σε 4 χρόνια φυλάκιση στις αγροτικές φυλακές της Κασσάνδρας και αποφυλακίστηκε στα 2 χρόνια...

Οι συναγωνιστές και σύντροφοί του θυμούνται τον Στέφανο που από πολύ μικρός μπήκε στη βιοπάλη - δούλευε ως ηλεκτρολόγος - αλλά και στην οργανωμένη δράση. Ο Στέφανος Βελδεμίρης γεννήθηκε το 1937 στις Συκιές Θεσσαλονίκης. Οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ, τη νεολαία του παράνομου τότε ΚΚΕ, το 1954. Συμμετείχε στην οργάνωση της ΕΠΟΝ του «Ευκλείδη». Συνέβαλε σημαντικά στο κτίσιμο πυρήνων στις τάξεις των κλάδων των τεχνικών τμημάτων, καθώς και στα τμήματα εργοδηγών ανώτερης τεχνικής εκπαίδευσης.

Με τη βοήθεια του παράνομου μηχανισμού του ΚΚΕ επεκτάθηκε στη δημιουργία κομματικών πυρήνων στο Μικρό Μετσόβιο Πολυτεχνείο που είχε έδρα στη ΧΑΝΘ, στην τεχνική σχολή «Δημόκριτος» και σε νυχτερινά γυμνάσια της πόλης. Στον «Ευκλείδη» πρωτοστάτησε στους απεργιακούς αγώνες που έγιναν για πρώτη φορά στην Ελλάδα από σπουδαστές, στα χρόνια 1956 έως 1959. Συνέβαλε στη δημιουργία της εργατικής νεολαίας της ΕΔΑ. Στη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας στο τάγμα ανεπιθυμήτων στον Κολινδρό έδρασε για να καταργηθούν τα στρατόπεδα εργασίας των κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών στρατιωτών.

Ο αδελφός του, ο Γιώργος Βελδεμίρης, αναφέρει σε ένα από τα κείμενά του: «Ο Στέφανος ήταν κομμουνιστής. Είχε βαθιά ιδεολογική πίστη και προσπαθούσε να την κάνει πράξη με τους καθημερινούς του αγώνες». Θυμάται την είδηση του θανάτου και τι ακολούθησε. «Το νέο είχε μαθευτεί αστραπιαία. Στο σπίτι ήρθαν εκατοντάδες κόσμος για να μάθει, να δει το Στέφανο για τελευταία φορά. Τον είχανε εξαφανίσει. Μάταια έψαχνε ο πατέρας μου από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για να τον βρει. Τελικά μας ειδοποίησαν ότι θα τον πάνε απευθείας στο νεκροταφείο της Ευαγγελίστριας. Ξεκινήσαμε ομαδικά για τα μνήματα φωνάζοντας συνθήματα "η τρομοκρατία δεν θα περάσει", "ο Στέφανος ζει". Οι αστυνομικοί μας επιτέθηκαν και στη συνέχεια μας άφησαν να προχωρήσουμε. Οταν φτάσαμε στην Ευαγγελίστρια, χιλιάδες κόσμος είχε κατακλύσει την περιοχή».

«LEDRA MARRIOTT»
Συνέλευση για την απόκρουση της επίθεσης

Γενική συνέλευση για να συζητήσουν το πώς θα αντιμετωπίσουν τη νέα επίθεση της εργοδοσίας θα κάνουν την ερχόμενη Τρίτη στις 3.30 το μεσημέρι οι εργαζόμενοι στο «Ledra Marriott» μετά από κάλεσμα του σωματείου τους.

Η διοίκηση της επιχείρησης, με τον αέρα που της δίνει η πολιτική της κυβέρνησης, επιχειρεί να ανατρέψει πλήρως τις εργασιακές σχέσεις που ισχύουν στο ξενοδοχείο, ξεκινώντας από τη μείωση των μισθών και φτάνοντας στην κατάργηση του διαλείμματος για φαγητό. Η εργοδοσία αξίωσε: Πάγωμα αυξήσεων. Αδειες άνευ αποδοχών. Μείωση μισθών. Μείωση προσωπικού. Διαθεσιμότητες - εκ περιτροπής απασχόληση. Μερικό κλείσιμο τμημάτων. Διακοπή φαγητού, να δίνεται πέραν του οκταώρου (στο 8ωρο περιλαμβάνεται το 30λεπτο διάλειμμα για φαγητό, δηλαδή επιμήκυνση του ωραρίου στις οχτώμισι ώρες). Ευελιξία προσφοράς εργασίας σε παραπλήσιους τομείς για κάλυψη κενών και αποφυγή πρόσληψης πρόσθετου προσωπικού.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Συλλαλητήριο του ΚΚΕ

Απάντηση στην αντικομμουνιστική υστερία, στην παραποίηση και διαστρέβλωση από τα ΜΜΕ της προσχεδιασμένης δολοφονικής επίθεσης εναντίον της απεργιακής συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ από τους μηχανισμούς της μεγαλοεργοδοσίας και του ΠΑΣΟΚ, εκπροσώπων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, δόθηκε προχθές το απόγευμα στο συλλαλητήριο του ΚΚΕ στα Γιάννενα.

Οι κομμουνιστές, μαζί με φίλους και οπαδούς του Κόμματος, ξεκαθάρισαν ότι ο αντικομμουνισμός, η τρομοκρατία και τα προβοκατόρικα χτυπήματα δεν πρόκειται να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα της εργατικής τάξης και του λαού, που στη 48ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία σήκωσε το μπόι του πιο ψηλά, όρθωσε το ανάστημά του. Το συλλαλητήριο ξεκίνησε από τα γραφεία του Κόμματος και με επαναλαμβανόμενα συνθήματα παλλαϊκού ξεσηκωμού συνεχίστηκε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org