Κυριακή 23 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
Ζώα σε βάθος χιλιομέτρων μέσα στο φλοιό!

Συχνά οι κατσαρίδες χρησιμοποιούνται ως παράδειγμα ανθεκτικού βιολογικού είδους. Ομως δεν είναι τίποτα μπροστά στους νηματώδεις. Οι νηματώδεις είναι σκουλήκια που ζουν στις ερήμους, στα βουνά, ακόμα και μέσα στους ωκεανούς. Νηματώδεις, που υπήρχαν στο πλαίσιο πειράματος μέσα στο Διαστημικό Λεωφορείο Κολούμπια, επέζησαν της διάλυσης και καύσης του μεγαλύτερου μέρους του σκάφους κατά την επάνοδό του στη Γη, το 2003. Τώρα ένας Βέλγος βιολόγος, ο Γκαετάν Μποργκονί, ανακάλυψε νηματώδεις σκώληκες που ζουν μέσα στο έδαφος, σε βάθος ενάμισι χιλιομέτρου, εκεί που δεν έχει βρεθεί κανένα άλλο είδος ζώου μέχρι σήμερα.

Το ανώτερο στρώμα του στερεού φλοιού, βάθους μερικών χιλιομέτρων, σφύζει από ζωή, αλλά οι επιστήμονες δεν περίμεναν ποτέ ότι θα βρουν εκεί τίποτα περισσότερο από απλούς μονοκύτταρους οργανισμούς. Το 2008, μετά από ένα χρόνο καταβάσεων στις στοές του χρυσωρυχείου της Βεατρίκης στη Νότια Αφρική, ο Μποργκονί και ο συνάδελφός του Τούλις Ονστοτ ανακάλυψαν κάτω από το μικροσκόπιο ότι σε ένα από τα δείγματα που είχαν συλλέξει κινούνταν δραστήρια ένα σκουλήκι, της οικογένειας των νηματωδών. Το παρακολουθούσαν κάθε λίγες ώρες για μέρες, μέχρι που το σκουλήκι πέθανε, αφού όμως γέννησε πρώτα 12 αυγά. Τώρα σκοπεύουν να επεκτείνουν την έρευνά τους για άλλα ζώα που ίσως κρύβονται στα βάθη του στερεού φλοιού της Γης.

ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΟΥ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΟΥ
«Αυτί» ικανό να ακούει ψιθύρους από τα βάθη του Γαλαξία

Την περασμένη άνοιξη, η Διάταξη Τηλεσκοπίων Αλεν, μια συστοιχία 42 ραδιοτηλεσκοπίων εγκατεστημένων σε τοποθεσία 500 χιλιόμετρα βόρεια του Σαν Φρανσίσκο, σταμάτησε να λειτουργεί όταν διακόπηκε η χρηματοδότησή της από την πολιτεία της Καλιφόρνια. Η συστοιχία Αλεν ήταν κοινό πρόγραμμα του Ινστιτούτου Αναζήτησης Εξωγήινης Νοημοσύνης και του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια, που σάρωνε το φάσμα εκπομπών ραδιοσυχνοτήτων από μακρινούς γαλαξίες, αλλά και ουράνια σώματα του γαλαξία μας, με κύριο στόχο τον εντοπισμό εκπομπών από νοήμονα όντα σε μακρινούς πλανήτες. Τώρα, μια σύμπραξη 70 οργανισμών από 20 χώρες ετοιμάζει ένα μεγαλύτερης εμβέλειας σύστημα, που όταν ολοκληρωθεί λίγο μετά τα πρώτα χρόνια της επόμενης δεκαετίας, θα υποκαταστήσει και θα υπερκεράσει κατά πολύ όλες τις λειτουργίες της Διάταξης Αλεν.

Πρόκειται για τη Διάταξη Τετραγωνικού Χιλιομέτρου (SKA από τα αρχικά της ονομασίας στα αγγλικά), που ονομάστηκε έτσι επειδή τα ραδιοτηλεσκόπια που θα την απαρτίζουν, το καθένα μεγαλύτερο και ισχυρότερο από εκείνα της αποκλειστικά αμερικανικής εκδοχής, θα είναι απλωμένα σε μια περιοχή περίπου 3.000 χιλιομέτρων και θα ισοδυναμούν με ένα τεράστιο τηλεσκόπιο εμβαδού ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου! Τα «πιάτα», που θα μπορούν να στρέφονται ταυτόχρονα προς το ίδιο σημείο, θα συλλαμβάνουν ραδιοκύματα από μεγάλα τμήματα του ουρανού, τροφοδοτώντας τα δεδομένα για επεξεργασία σε εγκαταστάσεις με ισοδύναμη ισχύ ίση με εκείνη ενός δισεκατομμυρίου σύγχρονων προσωπικών υπολογιστών. Αυτή η υπολογιστική ισχύς θα διαχειρίζεται και επεξεργάζεται κυκλοφορία δεδομένων ίση με εκείνη που έχει σήμερα ολόκληρο το ίντερνετ και θα επιτρέπει τη σάρωση του ουρανού 10.000 φορές πιο γρήγορα από κάθε προηγούμενο τηλεσκόπιο. Το προϋπολογισμού 2 δισεκατομμυρίων SKA θα είναι 50 φορές πιο ευαίσθητο από τον προκάτοχό του και ικανό να καταγράφει μηνύματα από πολιτισμούς μέχρι τα μισά του γαλαξιακού δίσκου. Η ευαισθησία του θα είναι τέτοια που θα μπορεί να ανιχνεύει ακόμα και ακούσιες εκπομπές, όπως αυτές που γίνονται από τα ραντάρ των αεροδρομίων ή τους τηλεοπτικούς σταθμούς μετάδοσης.

Ομως, το SKA δε θα επικεντρώνει αποκλειστικά στην έρευνα για εξωγήινη νοημοσύνη. Τα δεδομένα του θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη μελέτη της γενικής σχετικότητας, του σχηματισμού άστρων και πλανητών και πολλών άλλων αστρονομικών φαινομένων. Οι επιστήμονες που ασχολούνται με το έργο ελπίζουν ότι παρά την παγκόσμια καπιταλιστική κρίση, αυτή τη φορά η ροή της χρηματοδότησης δε θα διακοπεί, επειδή θα προέρχεται από πολλές χώρες.


Επιμέλεια:
Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ
Πηγή: «Discover»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org