Σάββατο 23 Γενάρη 2021 - Κυριακή 24 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Οι λαοί στο έλεος του ανταγωνισμού μονοπωλίων του Φαρμάκου

Τα παραμύθια περί «αλληλεγγύης» καταρρέουν όταν 11 μόνο χώρες στον κόσμο έχουν πάρει το 90% των εμβολίων που έχουν έως τώρα χορηγηθεί

Τα στοιχεία που βγήκαν αυτήν τη βδομάδα, καθώς εξελίσσεται η πανδημία κορονοϊού σε όλο τον κόσμο - με τα κρούσματα να προσεγγίζουν τα 98 εκατομμύρια και τους νεκρούς τα 3 εκατομμύρια - είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικά. Επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά ότι ο καπιταλιστικός «ιός» είναι αυτός που ευθύνεται για το γεγονός πως οι λαοί δεν μπορούν να έχουν την περίθαλψη που απαιτείται και δεν μπορούν να ωφεληθούν από «όπλα» που είναι σήμερα διαθέσιμα, φάρμακα και εμβόλια, γιατί γίνονται αντικείμενο ενός σφοδρού ανταγωνισμού ανάμεσα σε μονοπωλιακούς ομίλους και ισχυρά καπιταλιστικά κράτη και κέντρα.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, εμφανίστηκε να κάνει απελπισμένες δηλώσεις ότι ο κόσμος βρίσκεται στο χείλος μιας «καταστροφικής ηθικής αποτυχίας», αναφερόμενος στην άνιση κατανομή και διανομή των εμβολίων κατά της Covid-19, ζητώντας από τις «παρασκευάστριες εταιρείες να μοιραστούν τις δόσεις με πιο δίκαιο τρόπο σε όλο τον κόσμο». Δηλαδή, κάλεσε τα μονοπώλια του Φαρμάκου που προσδοκούν κέρδη να κάνουν σωστή μοιρασιά, όταν έχει αποδειχτεί ότι αυτά έκλεισαν συμφωνίες και προαγορές με αυτά τα κράτη και τις ενώσεις που έδωσαν «ζεστό» χρήμα, το οποίο βέβαια προέρχεται από τα κλεμμένα από τους λαούς. Το φαινόμενο παρουσιάζεται ως «εμβολιαστικός εθνικισμός», που υποτίθεται μπορεί να αποτραπεί από ένα παγκόσμιο πρόγραμμα για την προμήθεια των εμβολίων, το COVAX.

Αυτό βέβαια πρακτικά προσκρούει στη ζούγκλα της καπιταλιστικής αγοράς, όπου η μια εταιρεία πάει να φάει το μερίδιο της άλλης. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο παραμένει η απαίτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, να δοθούν στη δημοσιότητα οι συμβάσεις που υπέγραψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις φαρμακευτικές εταιρείες, αίτημα που δεν έγινε αποδεκτό, με το επιχείρημα ότι είναι θέμα «εμπιστευτικότητας» και «προστασίας του ανταγωνισμού». Στην πραγματικότητα, κρατώντας στο σκοτάδι ρήτρες, δεσμεύσεις, τιμές της συμφωνίας κρατών και ιμπεριαλιστικών ομίλων...

Τεράστια ανισοκατανομή των εμβολίων

Αυτός λοιπόν ο θανάσιμος ανταγωνισμός είναι που έχει οδηγήσει στο φαινόμενο να έχουν υπογραφεί 44 διμερείς συμφωνίες μέσα στο 2020 και άλλες 12 στον τρέχοντα χρόνο και 11 χώρες να συγκεντρώνουν το 90% των 40 και πλέον εκατ. δόσεων εμβολίου που έχουν χορηγηθεί σε όλο τον κόσμο. Σε αυτές περιλαμβάνονται: Ισραήλ, Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα. Με βάση τον όγκο των εμβολίων, οι ΗΠΑ είναι στην κεφαλή της κούρσας, με 12,28 εκατ. δόσεις να έχουν χορηγηθεί σε 10,60 εκατ. ανθρώπους (3,2% του πληθυσμού).

Τα εμβόλια που κυκλοφορούν αυτήν τη στιγμή είναι 7 και για όλα προβλέπονται δύο δόσεις. Είναι της «Pfizer»/«BioNTech» (αμερικανική και γερμανική εταιρεία), της «Moderna» (αμερικανική) που κυριαρχούν στη Βόρεια Αμερική, στην Ευρώπη, στο Ισραήλ και τις χώρες του Περσικού Κόλπου. Της «AstraZeneca» - Πανεπιστημίου Οξφόρδης (βρετανικό) κυριαρχεί στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ινδία, όπου επίσης χρησιμοποιείται το ινδικό εμβόλιο από την «Bharat Biotech».

Το εμβόλιο «Sputnik V» του ρωσικού κέντρου Γκαμαλέγια χορηγείται στη Ρωσία καθώς επίσης στην Αργεντινή, στη Λευκορωσία και τη Σερβία.

Σε ό,τι αφορά τα κινεζικά εμβόλια, εκτός της Κίνας, αυτό της «Sinopharm» χορηγείται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στο Μπαχρέιν, στις Σεϊχέλες και την Ιορδανία, και αυτό της «Sinovac» στην Ινδονησία, στη Βραζιλία και την Τουρκία.

Οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις προκαλούν αντιπαραθέσεις

Η «Pfizer» ανακοίνωσε ότι μειώνει τις παραδόσεις σε μερικές χώρες ακόμα και στο 50% για τη βδομάδα που τρέχει γιατί κάνει, λέει, «ανασύνταξη της παραγωγικής της δομής». Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει δυσφορία στις κυβερνήσεις της ΕΕ, που ενώ δεν παίρνουν ουσιαστικά μέτρα θωράκισης των δημόσιων συστημάτων Υγείας ούτε προστασίας σε χώρους δουλειάς, σε χώρους Εκπαίδευσης, στα μέσα μαζικής μεταφοράς γιατί τα θεωρούν κόστος, βλέπουν τώρα και τους εμβολιασμούς που είχαν θεωρήσει «σανίδα σωτηρίας» για την ανάκαμψη και άλλων κλάδων, να καθυστερούν. Ετσι, η κυβέρνηση της Ιταλίας, που αντιμετωπίζει και πρόβλημα αστάθειας, εμφανίστηκε να απειλεί με νομικά μέτρα κατά της «Pfizer», ενώ η ουγγρική έγινε η πρώτη που έδωσε το «πράσινο φως» για τη χρήση του εμβολίου της βρετανικής «AstraZeneca» και του ρωσικού «Sputnik V», αγνοώντας την ευρωενωσιακή τακτική για διαχείριση της διανομής των εμβολίων μέσω μόνο των συμφωνιών που έχει κλείσει με εταιρείες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι οι μεταβολές στην παραγωγική διαδικασία και στις υποδομές της επιβάλλουν την εξασφάλιση νέων εγκρίσεων από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, διαδικασίες που θα επηρεάσουν τις άμεσες επόμενες παραδόσεις, αλλά υπόσχεται ότι έως τα μέσα Φλεβάρη - αρχές Μάρτη θα υπάρξει σημαντική αύξηση των διαθέσιμων δόσεων.

Επίσης, στα αξιοσημείωτα είναι το γεγονός ότι το Ρωσικό Ταμείο Αμεσων Επενδύσεων (RDIF) υπέβαλε αίτηση για την έγκριση του εμβολίου «Sputnik V» στην Ευρωπαϊκή Ενωση και αναμένει την επανεξέτασή της το Φλεβάρη, επιδιώκοντας να μπει και σε αυτήν την αγορά. Ενδιαφέρον έχει το ότι η Αγκελα Μέρκελ δήλωσε πως δεν θα είχε αντίρρηση να παράγεται στην ΕΕ εφόσον πρώτα πάρει έγκριση, προϊδεάζοντας ότι θα μπορούσαν να ωφεληθούν και γερμανικά μονοπώλια από μια τέτοια προοπτική.

Παράλληλα, ερωτήματα προκύπτουν για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Πέμπτη στο «Serum Institute of India», τη μεγαλύτερη μονάδα παρασκευής εμβολίων στον κόσμο, που βρίσκεται στη Δυτική Ινδία, όπου παρασκευάζονται εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της «AstraZeneca». Τραγικό θάνατο βρήκαν 5 εργαζόμενοι και σημειώθηκαν μεγάλες καταστροφές, ενώ η εταιρεία έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι δεν θα επηρεαστεί σημαντικά η παραγωγή, γιατί «υπάρχουν εφεδρικές εγκαταστάσεις».

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού προωθείται από τα μονοπώλια των Μεταφορών και του Τουρισμού

Παράλληλα με αυτήν την υπόθεση πάει και η συζήτηση για το ζήτημα του λεγόμενου πιστοποιητικού εμβολιασμού που προτείνουν κάποιες αστικές κυβερνήσεις, ανάμεσά τους και η ελληνική, που παρουσίασε ο Κυρ. Μητσοτάκης στη διά τηλεδιάσκεψης Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη, με ζητούμενο το πώς θα προστατευτούν τα κέρδη τμημάτων του κεφαλαίου, ιδιαίτερα των Μεταφορών και του Τουρισμού ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου. Οι γνώμες πάντως διίστανται.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τάχθηκε υπέρ της ιδέας, όπως και η Διεθνής Ενωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ). Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημειώνουν ότι «δεν είναι για τώρα η συζήτηση επί πιθανών ταξιδιωτικών διευκολύνσεων μέσω του πιστοποιητικού εμβολιασμού (...)». Και προσθέτουν: «Θα πρέπει να οριστούν κάποια βασικά σημεία που θα υπάρχουν στο χαρτί και αυτά θα αρχίσουν να συζητούν οι ηγέτες, ωστόσο για συμφωνία στα στάνταρντ που θα εμπεριέχει, θα χρειαστούν κι άλλες Σύνοδοι Κορυφής». Σε αυτό συμβάλλει και το γεγονός πως οι επιστήμονες διαβεβαιώνουν ότι δεν μπορούν να μιλήσουν ακόμα με σιγουριά για το διάστημα ανοσίας που παρέχουν τα εμβόλια, καθώς και αν οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν τον ιό, ενώ ιδιαίτερα ανησυχεί το ότι συνεχίζονται οι αναμενόμενες μεταλλάξεις του ιού, κάποιες εκ των οποίων είναι ιδιαίτερα μεταδοτικές.

Την πρόταση του πιστοποιητικού εμφανίστηκε να στηρίζουν, εκτός από την Ελλάδα, η Αυστρία, η Δανία και η Ισπανία. Πάντως, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Κλεμάν Μπον, δήλωσε ότι η χώρα του είναι πολύ επιφυλακτική, λέγοντας ότι «είναι μία συζήτηση που δεν έχει χώρο να γίνει και θα ήταν σοκαριστικό, την ώρα που μόλις αρχίζουμε παντού την εκστρατεία εμβολιασμού στην Ευρώπη, να υπάρχουν σημαντικότερα δικαιώματα για ορισμένους παρά για άλλους. Δεν είναι αυτή η δική μας ιδέα περί προστασίας και πρόσβασης στα εμβόλια». Στο ίδιο πνεύμα κινείται και η Βρετανία.

Ακόμα, και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τάχθηκε, «προς το παρόν», κατά της ιδέας ενός διαβατηρίου εμβολιασμού «σε πλανητικό επίπεδο», θεωρώντας πρόωρη μια τέτοια συζήτηση.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχοντας επίγνωση των ανεπαρκών μέτρων που λαμβάνονται, ως απόρροια και της πολιτικής πλήρους εμπορευματοποίησης της Υγείας, αναγκάζεται να απευθύνει εκκλήσεις για περισσότερα τεστ, καλύτερη ιχνηλάτηση επαφών και αλληλούχιση γονιδιώματος, για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος από νέες παραλλαγές του ιού και απευθύνει εκκλήσεις στις χώρες - μέλη να αυξήσουν τη διαδικασία αυτή από το 1% περίπου που είναι στο 5% και στο 10% των δειγμάτων των μοριακών τεστ. Ταυτόχρονα συνεχίζει τα καλέσματα για τη διενέργεια μαζικών εμβολιασμών σε κάθε χώρα της ΕΕ, με στόχο έως το Μάρτη να έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον το 80% των ατόμων ηλικίας άνω των 80 ετών και το 80% των επαγγελματιών Υγείας και κοινωνικής μέριμνας σε κάθε κράτος - μέλος, και μέχρι το καλοκαίρι το 70% του ενήλικου πληθυσμού.

Μόνο που όλα αυτά με τη σημερινή κατάσταση είναι πολύ δύσκολο να συμβούν. Τα αποδυναμωμένα δίκτυα Πρωτοβάθμιας Υγείας, που βλέπουμε στη χώρα μας και σε άλλες χώρες, οι ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό και υποδομές, η ανεπάρκεια εμβολίων δημιουργούν τεράστια εμπόδια και είναι ζητήματα που μπαίνουν και στην πρώτη γραμμή διεκδικήσεων αγωνιστών εργαζομένων στην Υγεία (γιατρών και νοσηλευτών) στις περισσότερες χώρες της ΕΕ.

ΓΥΜΝΑΣΙΑ - ΛΥΚΕΙΑ
Ανοίγουν από 1η Φλεβάρη, αλλά «σαν να μην πέρασε μια μέρα»
  • Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης
  • Κλειστά παραμένουν τα ΑΕΙ, καθηλωμένοι οι φοιτητές μακριά από τον τόπο των σπουδών τους

RIZOSPASTIS

Ανοιγμα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από τη Δευτέρα 1η Φλεβάρη ανακοινώθηκε την Παρασκευή στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, όπου παρευρέθηκε και μίλησε και η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως.

Εξαίρεση από τη διά ζώσης λειτουργία όμως θα αποτελέσουν όπως ανακοινώθηκε τα Λύκεια στις «κόκκινες περιοχές», τα οποία θα συνεχίσουν να λειτουργούν με την ανεπαρκέστατη τηλεκπαίδευση.

Εξ αποστάσεως θα συνεχίσουν να λειτουργούν επίσης σε όλη τη χώρα όλες οι άλλες δημόσιες και ιδιωτικές εκπαιδευτικές δομές (Πανεπιστήμια, Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, ΙΕΚ, φροντιστήρια κ.λπ.).

Οσο για τους όρους με τους οποίους θα ανοίξουν τα σχολεία, η υπουργός και οι εκπρόσωποι της επιτροπής παρέπεμψαν στα όσα ισχύουν ήδη για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και έχουν αποδειχθεί ανεπαρκή καιρό τώρα.

«Για την κυβέρνηση η διά ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων αποτέλεσε από την πρώτη στιγμή προτεραιότητα», είπε για άλλη μια φορά υποκριτικά η υπουργός Παιδείας, όταν εδώ και μήνες η κυβέρνηση κλείνει τα αυτιά της στα αιτήματα του κινήματος για μέτρα ασφαλείας στα σχολεία, για αραίωση των μαθητών στις τάξεις, για επιπλέον προσωπικό εκπαιδευτικό, καθαριότητας κ.λπ.

Η υπουργός θύμισε ότι οι εκπαιδευτικοί και μαθητές άνω των 16 ετών μπορούν, μέσω της σχετικής πλατφόρμας που υπάρχει, να κάνουν εθελοντικά δωρεάν τεστ για τον κορονοϊό, προκειμένου να υπάρχει μια κάποια επιδημιολογική εικόνα για τα σχολεία.

Για τους φοιτητές, που παραμένουν σχεδόν ένα χρόνο μακριά από τις σχολές τους και πολλοί εγκλωβισμένοι στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους, όπου επέστρεψαν για τις γιορτές, δεν ανακοινώθηκε κάποια διευκόλυνση για την επιστροφή τους στον τόπο σπουδών τους.

Το μόνο που ανακοινώθηκε ήταν ότι «φοιτητές που επιθυμούν να μετακινηθούν για να αποδεσμεύσουν κάποιο μισθωμένο ακίνητο θα μπορούν να το κάνουν στο πλαίσιο μετακίνησης συνολικής διάρκειας έως 3 ημερών, με απαραίτητο δικαιολογητικό τη λήξη του σχετικού μισθωτηρίου».

ΚΚΕ: Τα σχολεία ανοίγουν αλλά τα προβλήματα είναι εδώ

«Σαν να μην πέρασε μια μέρα», σχολιάζει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για το άνοιγμα των Γυμνασίων και Λυκείων που εξήγγειλε η κυβέρνηση. Σε ανακοίνωσή του επισημαίνει:

«Η κυβέρνηση, αφού έπαιξε με την αγωνία χιλιάδων μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών, με τα απαράδεκτα διλήμματα που έθετε - για το αν πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία ή τα χιονοδρομικά κέντρα και το λιανεμπόριο - τελικά ανακοίνωσε το άνοιγμα των Γυμνασίων και Λυκείων, χωρίς να παίρνει κανένα επιπλέον μέτρο για την ασφαλή λειτουργία τους.

Τα σχολεία ανοίγουν, αλλά τα προβλήματα είναι εδώ. Οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς συνεχίζουν να ταλανίζουν και να οδηγούν σωρευτικά σε σημαντικά μορφωτικά κενά χιλιάδες νέους. Ετσι φαίνεται να καταλαβαίνει η κυβέρνηση την "ποιότητα στην εκπαίδευση".

Οι μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης βρίσκονται για σχεδόν τρεις μήνες σε συνθήκες καραντίνας και ζουν καθημερινά την ταλαιπωρία της τηλεκπαίδευσης.

Αυτά δεν φαίνεται να ενδιαφέρουν την κυβέρνηση της ΝΔ και το υπουργείο Παιδείας. Αντιθέτως, καταθέτουν το απαράδεκτο νομοσχέδιο για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, που περιορίζει τις επιλογές των μαθητών και θέτει νέα εμπόδια στην προσπάθειά τους. Φέρνουν, μέσα σε αυτές τις ψυχοφθόρες συνθήκες, την "τράπεζα θεμάτων" στο Λύκειο, που η εφαρμογή της τα προηγούμενα χρόνια ανέβασε στα ύψη την παπαγαλία, τα φροντιστήρια και την παραίτηση από τις σπουδές στο Λύκειο.

Εδώ και έναν χρόνο, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί θέτουν αυτονόητα, σωστά και επιβεβαιωμένα - και από την επιστήμη - αιτήματα, που η κυβέρνηση τα βάζει στην ταξική ζυγαριά του κόστους και γι' αυτό δεν τα υλοποιεί.

Ομως αυτά που δίνουν λύση στα οξυμένα προβλήματα των σχολείων είναι:

- Να γίνουν άμεσα προσλήψεις εκπαιδευτικών, ώστε σε συνδυασμό με αξιοποίηση χώρων και αιθουσών να αραιώσει ο μαθητικός πληθυσμός στις σχολικές τάξεις.

- Αμεσα και δωρεάν τεστ Covid στα σχολεία, για εκπαιδευτικούς και μαθητές. Μέτρα για την ουσιαστική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και όχι φόρτωμα αυτής της διαδικασίας στους εκπαιδευτικούς.

- Να προταχθεί ο μαζικός εμβολιασμός των εκπαιδευτικών, ως αναγκαίο μέτρο για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων σε συνθήκες πανδημίας.

- Να γίνει άμεσα αναπροσαρμογή της ύλης σε όλη τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, να εντοπιστούν τα μορφωτικά κενά που έχουν δημιουργηθεί και να αντιμετωπιστούν με επιστημονικό και παιδαγωγικό τρόπο. Σε αυτό το πλαίσιο, να στηριχτούν και να λειτουργήσουν άμεσα οι δομές της ενισχυτικής διδασκαλίας και της πρόσθετης διδακτικής στήριξης.

- Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης και να μην εφαρμοστεί η "τράπεζα θεμάτων". Οι χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικοί που θα ξαναβρεθούν στα σχολεία τους, μαζί με τους γονείς και όλο το λαό, με οργάνωση, συζήτηση και αγώνα, μπορούν να επιβάλουν το δίκιο τους!».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Βαφτίζουν... «αναδιάταξη δυνάμεων» τα νέα «μπαλώματα» και το παραπέρα ρήμαγμα της ΠΦΥ

Χαρακτηριστική απάντηση στην ερώτηση του «Ριζοσπάστη» για τα εμβολιαστικά κέντρα

Την επιλογή της κυβέρνησης να συνεχίσει και την κρίσιμη διαδικασία του εμβολιασμού του πληθυσμού χωρίς αποφασιστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, με ανεπαρκή και επικίνδυνα «μπαλώματα», τα οποία και τις ανάγκες του εμβολιασμού δεν αντιμετωπίζουν και δημιουργούν νέες τρύπες αλλού, επιβεβαίωσε για μια ακόμα φορά ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «Ριζοσπάστη» στην επίσημη ενημέρωση για τον κορονοϊό την Παρασκευή.

Προκλητικά, μάλιστα, «βάφτισε» τα «μπαλώματα» αυτά, τις αναστολές λειτουργιών και τη νέα απώλεια χιλιάδων ιατρικών ραντεβού στη ρημαγμένη ΠΦΥ, «αναδιάταξη και αναπροσαρμογή δυνάμεων»!

Η ερώτηση του «Ριζοσπάστη» ήταν η εξής:

«Η άρνηση της κυβέρνησης να ενισχύσει ουσιαστικά το δημόσιο σύστημα Υγείας προσθέτει ντόμινο νέων προβλημάτων από την αρχή των εμβολιασμών. Περιφερειακά Ιατρεία κλείνουν ξανά, διοικήσεις ΥΠΕ καλούν τα Κέντρα Υγείας να επιλέξουν ποιες ιατρικές λειτουργίες θα αναστείλουν, ήδη χιλιάδες ιατρικά ραντεβού ακυρώνονται και χάνονται, στα νοσοκομεία δημιουργούνται εμβολιαστικά κέντρα, συχνά με ακατάλληλες συνθήκες και με τους ίδιους εξουθενωμένους υγειονομικούς να αποσπώνται από υποστελεχωμένες κλινικές. Επιβεβαιώνεται ότι οι προσλήψεις συμβασιούχων που συνεχώς λέτε ότι κάνατε είναι σταγόνα στον ωκεανό των 30.000 κενών σε μόνιμο υγειονομικό προσωπικό. Γιατί δεν προσλαμβάνετε επαρκές και μόνιμο προσωπικό για τις ανάγκες του λαού, για τα εμβολιαστικά κέντρα και την παρακολούθηση των εμβολιασθέντων; Γιατί δεν στελεχώνετε τις ΚΟΜΥ με προσωπικό και κατάλληλο εξοπλισμό για να εμβολιαστούν χιλιάδες ηλικιωμένοι και άλλοι πάσχοντες που αδυνατούν να μετακινηθούν;».

Αφού επανέλαβε τους γνωστούς κυβερνητικούς ισχυρισμούς περί «ενίσχυσης του συστήματος Υγείας από την πρώτη μέρα της πανδημίας» με «οτιδήποτε χρειάζεται» - ισχυρισμοί που ξεσκεπάστηκαν με τραγικό για το λαό απολογισμό στο δεύτερο κύμα της πανδημίας - ο Β. Κοντοζαμάνης είπε να «παίξει» με τις λέξεις, μπας και καταφέρει να συγκαλύψει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για την απουσία οποιασδήποτε ουσιαστικής ενίσχυσης του ΕΣΥ για τις ανάγκες των εμβολιασμών.

«Δεν θα έλεγα ότι αναστέλλουμε ιατρικές υπηρεσίες», ανέφερε, «αλλά αναδιατάσσουμε και αναπροσαρμόζουμε τις δυνάμεις μας»! Μάλλον ο αναπληρωτής υπουργός «δεν έχει υπόψη» του τα έγγραφα διοικήσεων ΥΠΕ προς τα Κέντρα Υγείας, που αποκάλυψε την περασμένη Τετάρτη ο «Ριζοσπάστης», και στα οποία γίνεται πολύ καθαρά λόγος για «αναστολή λειτουργιών» των ΚΥ, «περιστολή των ιατρείων ειδικοτήτων», «αναστολή κλεισίματος ραντεβού»! Αντίστοιχα, μάλλον «δεν έχει υπόψη» του τις δεκάδες καταγγελίες υγειονομικών, σωματείων και φορέων για την υλοποίηση των παραπάνω, στις οποίες βασίστηκε και η ερώτηση του «Ριζοσπάστη»...

Ακόμα πιο προκλητικά, ο Β. Κοντοζαμάνης ισχυρίστηκε ότι «σε καμία περίπτωση δεν αναστείλαμε τις υπηρεσίες του ΕΣΥ», όταν η κυβέρνηση προχώρησε επίσημα σε αναστολή των τακτικών χειρουργείων μέχρι και στο 80%, σε κλείσιμο τακτικών εξωτερικών ιατρείων κ.ο.κ., όταν ο λαός, ακόμα περισσότερο στις πιο επιβαρυμένες περιοχές, υπέφερε από τη μετατροπή του δημόσιου συστήματος Υγείας σε σύστημα «μίας νόσου».

Οσο για το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, σχετικά με τη διασφάλιση του εμβολιασμού ηλικιωμένων και πασχόντων που αδυνατούν να μετακινηθούν, ο αναπληρωτής υπουργός δεν έδωσε απολύτως καμία απάντηση...

28 ακόμα νεκροί, 288 οι διασωληνωμένοι

28 ακόμα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 585 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοινώθηκαν την Παρασκευή. 288 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Το σύνολο των θανάτων είναι 5.598 και των κρουσμάτων 151.041.

Από τα νέα κρούσματα, 247 εντοπίστηκαν στην Αττική (Ανατολική Αττική 38, Βόρειος Τομέας Αθήνας 37, Δυτική Αττική 12, Δυτικός Τομέας Αθήνας 33, Κεντρικός Τομέας Αθήνας 76, Νότιος Τομέας Αθήνας 26, Πειραιάς 25), 64 στη Θεσσαλονίκη, 29 στη Μαγνησία, 26 στην Εύβοια.

Ανακοινώθηκε επίσης ότι τα ενεργά κρούσματα ανέρχονται σε 6.000, από τα οποία τα μισά εντοπίζονται στην Αττική. 1.500 είναι συνολικά οι ασθενείς που νοσηλεύονται. Η πληρότητα σε απλές κλίνες Covid-19 είναι 29% και σε ΜΕΘ/ΜΑΦ 49%.

Ανακοινώσεις για τα περιοριστικά μέτρα

-- Σε Ανθήλη, Παλαίκαστρο, Κάλυμνο και ΠΕ Αργολίδας από Δευτέρα 25 Γενάρη αίρονται τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα.

-- Αντίθετα, παρατείνονται μέχρι τη Δευτέρα 1η Φλεβάρη τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα σε Βοιωτία (114 ενεργά κρούσματα), Λέσβο (59 ενεργά), Σπάρτη (49), Εορδαία (66), Κρόκο (33), Σιάτιστα (13), Ασπρόπυργο (78 ενεργά) και δήμο Αχαρνών (175 ενεργά κρούσματα, έναντι 166 την προηγούμενη βδομάδα).

-- Από 25 Γενάρη έως 1η Φλεβάρη ισχύουν πρόσθετα περιοριστικά μέτρα για τον οικισμό Ρομά της δημοτικής ενότητας Δυστίων του δήμου Κύμης - Αλιβερίου.

-- Προβληματίζουν επιδημιολογικά οι δήμοι Κομοτηνής και Μαρώνειας - Σαπών (ΠΕ Ροδόπης), ο δήμος Θάσου (ΠΕ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης) και ο δήμος Χαλκιδέων (ΠΕ Εύβοιας), μετά τον εντοπισμό μικρών clusters (συρροές κρουσμάτων) και μικρές αλλά σημαντικές αυξητικές τάσεις.

-- Παρατείνεται η απαγόρευση κυνηγιού και ψαρέματος, με εξαίρεση τις Περιφερειακές Ενότητες Ροδόπης, Εβρου και Ξάνθης, όπου στο πλαίσιο της πρόληψης της μετάδοσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων θα επιτραπεί το κυνήγι αγριόχοιρου, εντός της Περιφερειακής Ενότητας. Το θέμα του κυνηγιού και του ψαρέματος θα συζητηθεί και την επόμενη Παρασκευή, ενώ θα ανοίξει και η συζήτηση για το θέμα των αθλητικών δραστηριοτήτων.

-- Αλλάζει ο αριθμός των επιβαινόντων στα ταξί. Πλέον επιτρέπονται 2 επιβαίνοντες πλην του οδηγού.

-- Επιτρέπεται σε φοιτητές που έχουν νοικιασμένα σπίτια στον τόπο σπουδών τους να μετακινηθούν και εντός 72 ωρών να αδειάσουν και να ξενοικιάσουν τις φοιτητικές τους κατοικίες.

-- Από 1η Φλεβάρη ανοίγουν τα πρακτορεία ΟΠΑΠ.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org