Σάββατο 23 Γενάρη 2021 - Κυριακή 24 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ - ΜΙΚΡΟΙ ΕΒΕ
Στους δρόμους του αγώνα στις 27 Γενάρη
  • Διεκδικούν μέτρα στήριξης για την επιβίωσή τους και μέτρα προστασίας της υγείας του λαού
  • Στο υπουργείο Οικονομικών η κεντρική παρέμβαση στην Αθήνα - Κινητοποιήσεις σε πολλές ακόμα πόλεις

Με πολύμορφες παρεμβάσεις που κορυφώνονται την Τετάρτη 27/1, με αγωνιστικές δράσεις σε πόλεις όλης της χώρας, Ομοσπονδίες, τοπικές Ενώσεις και κλαδικά Σωματεία αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ δίνουν συνέχεια στον αγώνα τους, απαιτούν από την κυβέρνηση να προχωρήσει στη λήψη ουσιαστικών μέτρων στήριξης για να επιβιώσουν και παράλληλα να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα Υγείας για την προστασία της υγείας του λαού.

Μετά τα «σκοτσέζικα ντους» και τα «άνοιξε - κλείσε» του προηγούμενου διαστήματος, το άνοιγμα των καταστημάτων από την περασμένη Δευτέρα βρίσκει την πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ σε χειρότερη θέση, με νέα χρέη από την περίοδο της πανδημίας να σφίγγουν κι άλλο τη θηλιά που βρισκόταν από πριν γύρω από το λαιμό τους, ενώ οι συνέπειες από τη νέα οικονομική κρίση είναι ήδη ορατές. Για μια ακόμα φορά και από μία ακόμα κυβέρνηση αποδείχθηκε ότι τα μέτρα «στήριξης της οικονομίας» αφορούν πρώτα και κύρια τους επιχειρηματικούς ομίλους, τις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες. Για την πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων ισοδυναμούσαν στην πραγματικότητα με μια μικρή μετάθεση παραπίσω των μεγάλων αδιεξόδων που τους βαραίνουν. Καθόλου τυχαία, εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μαζικά λουκέτα, υπολογίζουν ότι ένα 25% των μικρών ΕΒΕ δεν θα αντέξει, με την πίεση να είναι ακόμα μεγαλύτερη σε κλάδους όπως η εστίαση.

Την ίδια ώρα, το άνοιγμα των καταστημάτων δεν συνοδεύτηκε από τη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας του λαού από την πανδημία (όπως αύξηση δρομολογίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ολοκληρωμένα μέτρα για τους μεγάλους χώρους εργασίας, μαζικά τεστ, επιτάχυνση ρυθμού εμβολιασμών, ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας κ.ά.), με αποτέλεσμα να ελλοχεύει ο κίνδυνος για ένα νέο λοκντάουν.

Η κυβέρνηση μάλιστα αξιοποιεί το άνοιγμα των καταστημάτων ως πρόφαση για να μη λάβει ουσιαστικά μέτρα στήριξης των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, ενώ η πανδημία συνεχίζει να αξιοποιείται για να υλοποιηθούν μέτρα - χρόνιες επιδιώξεις των μεγάλων ομίλων, όπως, για παράδειγμα, η πλήρης και οριστική κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

Απέναντι σε αυτήν την πολιτική και τα εκρηκτικά προβλήματα που προκαλεί, απέναντι στις συνδικαλιστικές ηγεσίες των ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ που «πρωταγωνιστούν» σε δηλώσεις και διαπιστώσεις αλλά στο «διά ταύτα» δίνουν άλλοθι στην κυβερνητική πολιτική, αποκτούν τεράστια σημασία οι συντονισμένες αγωνιστικές πρωτοβουλίες Ομοσπονδιών, τοπικών Ενώσεων και κλαδικών Σωματείων, με τις οποίες μπαίνουν στο προσκήνιο οι ανάγκες των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών ΕΒΕ.

Το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων

Με καθημερινό πρόγραμμα εξορμήσεων, περιοδειών και συζητήσεων προχωρούν οι προετοιμασίες για να ακουστεί δυνατά η φωνή τους στις συντονισμένες κινητοποιήσεις την Τετάρτη 27/1.

Συγκεκριμένα, στην Αθήνα, η κεντρική κινητοποίηση εκείνη τη μέρα θα γίνει στις 6.30 μ.μ. στο υπουργείο Οικονομικών.

Στη Θεσσαλονίκη, έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης στις 9.30 π.μ., από τον Σύλλογο Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Θεσσαλονίκης, το Σωματείο Βιοτεχνών και Επαγγελματιών Δέρματος Θεσσαλονίκης, τον Σύνδεσμο Βιοτεχνών Επιπλοποιών Νομού Θεσσαλονίκης.

Την ίδια μέρα έχουν προγραμματιστεί και οι παρακάτω αγωνιστικές παρεμβάσεις:

-- Στα Γιάννενα, με απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου, παράσταση διαμαρτυρίας στην εφορία στις 8.30 π.μ. Θα ακολουθήσει αυτοκινητοπομπή στο κέντρο της πόλης με κατάληξη στο δημαρχείο.

-- Στην Καρδίτσα, μηχανοκίνητη πορεία στις 11 π.μ. στον χώρο του παζαριού στον βόρειο περιφερειακό.

-- Στην Κέρκυρα, με απόφαση του Παγκερκυραϊκού Συλλόγου Αυτοαπασχολούμενων, συγκέντρωση με οχήματα στο πάρκινγκ του εμπορικού κέντρου στο λιμάνι στις 12 το μεσημέρι. Θα ακολουθήσει μηχανοκίνητη πορεία στην πόλη, με κατάληξη στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

-- Στην Πρέβεζα, με απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη 1.30 μ.μ. έξω από την εφορία και μετά αυτοκινητοπομπή στο κέντρο της πόλης.

-- Στα Τρίκαλα, συγκέντρωση στις 11 π.μ. στην εφορία.

-- Στα Χανιά, μηχανοκίνητη πορεία το πρωί στο κέντρο της πόλης.

Στη Λάρισα, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση την επόμενη μέρα, Πέμπτη 28/1, στις 6 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

Επιπλέον, στην Αττική βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη μια σειρά από αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε δήμους.

Το Σάββατο 23/1, στις 10.30 π.μ., θα πραγματοποιηθεί εξόρμηση στα καταστήματα Ανω Λιοσίων και Ζεφυρίου από την Ενωση ΕΒΕ Ανω Λιοσίων - Ζεφυρίου.

Την Κυριακή 24/1, το πρωί, θα πραγματοποιηθεί αυτοκινητοπομπή της Ενωσης ΕΒΕ Μενιδίου στους εμπορικούς δρόμους της πόλης και στις 6.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή σύσκεψη της Ενωσης ΕΒΕ Καλλιθέας.

Την Τρίτη 26/1, στις 9.30 π.μ. θα γίνει περιοδεία της Επιτροπής Αγώνα Εκτελωνιστών στο τελωνείο του αεροδρομίου.

Τέλος, την Τετάρτη 27/1, εκτός από τη συγκέντρωση στο υπουργείο Οικονομικών, προγραμματίζονται και οι εξής κινητοποιήσεις σε δήμους:

-- Στις 10 π.μ. πικετοφορία στους εμπορικούς δρόμους της Καλλιθέας από την Ενωση ΕΒΕ Καλλιθέας.

-- Στις 10 π.μ., παρέμβαση στην A' Εφορία Πειραιά και στο ΚΕΑΟ από την Επιτροπή Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων Πειραιά.

-- Στις 11 π.μ. παρέμβαση στο δημαρχείο της Νίκαιας από την Επιτροπή Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων Νίκαιας.

-- Στις 11 π.μ. παρέμβαση στο δημαρχείο Κορυδαλλού από τον Εμπορικό Σύλλογο Κορυδαλλού.

-- Στις 9 π.μ. παρέμβαση στην πλ. Εθνικής Αντιστάσεως και Καραθεοδωρή, από την Ενωση ΕΒΕ Περιστερίου.

-- Στις 10.30 π.μ. μηχανοκίνητη πορεία στο κέντρο του Ζεφυρίου και των Ανω Λιοσίων από την Ενωση ΕΒΕ Ανω Λιοσίων - Ζεφυρίου.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συμβολή στον αγώνα των βιοπαλαιστών ΕΒΕ και αγροτών για μέτρα ανακούφισης

Κατατέθηκε την περασμένη Τετάρτη με τίτλο: «Μέτρα για την ανακούφιση των αυτοαπασχολούμενων της πόλης και της υπαίθρου από τις συνέπειες της κρίσης και τη διαχείριση της πανδημίας του Covid-19»

Σημαντική συμβολή στον αγώνα επιβίωσης που δίνουν χιλιάδες βιοπαλαιστές αγρότες και ΕΒΕ είναι η Πρόταση Νόμου που κατέθεσε την περασμένη Τετάρτη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με θέμα: «Μέτρα για την ανακούφιση των αυτοαπασχολούμενων της πόλης και της υπαίθρου από τις συνέπειες της κρίσης και τη διαχείριση της πανδημίας του Covid-19».

Το ΚΚΕ απαιτεί μεταξύ άλλων για ελεύθερους επαγγελματίες, βιοτέχνες, εμπόρους, αγροτοκτηνοτρόφους και ψαράδες τη χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ύψους χιλίων (1.000) ευρώ για κάθε μήνα από τον Οκτώβρη του 2020 και μετά και για όσο διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας, διαγραφή τόκων και μείωση των οφειλών προς τράπεζες, μείωση των οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία των μη μισθωτών. Επίσης, παύση των κατασχέσεων και πλειστηριασμών και απαλλαγές από δημοτικά τέλη και μισθώματα δημοτικών εγκαταστάσεων.

Κάτω από το φως των στοιχείων που δείχνουν ότι νέα χρέη προστίθενται σε αυτά που βάραιναν τους αυτοαπασχολούμενους και πριν από την πανδημία και την κρίση, τα μέτρα που προτείνει το ΚΚΕ είναι επείγοντα και αναγκαία για να μπορέσουν να επιβιώσουν.

Μειωμένα εισοδήματα, αυξημένα χρέη

Οπως σημειώνεται και στην Αιτιολογική Εκθεση της Πρότασης Νόμου, οι διατάξεις που περιέχει «στοχεύουν στην ανακούφιση των αυτοαπασχολούμενων της πόλης και της υπαίθρου λόγω της μεγάλης μείωσης των εισοδημάτων τους και της τεράστιας συσσώρευσης χρεών προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία, τους ΟΤΑ και τις τράπεζες, προβλέποντας τη δραστική μείωση των χρεών αυτών. Επικεντρώνεται στα τμήματα εκείνα που είχαν χαμηλότερο συνολικό ετήσιο ατομικό εισόδημα το 2019».


Στην Πρόταση Νόμου σημειώνεται επίσης ότι «τα ληφθέντα έως τώρα μέτρα στήριξης από την πλευρά της κυβέρνησης είναι ανεπαρκή. Χαρακτηριστικά, για το διάστημα του δεύτερου κύματος της πανδημίας δεν χορηγήθηκε καν το - ούτως ή άλλως χαμηλό - επίδομα ειδικού σκοπού που δόθηκε την περίοδο Μάρτη - Μάη 2020. Ανάλογο επίδομα δεν δόθηκε καθόλου σε γεωργούς και κτηνοτρόφους, ενώ οι όποιες ενισχύσεις διατέθηκαν στον αγροτικό κλάδο ήταν πολύ κάτω των αναγκών, με πολλούς αποκλεισμούς και δεν κάλυψαν τις απώλειες εισοδήματος των βιοπαλαιστών αγροτών.

Το πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής είναι σταγόνα στον ωκεανό των υποχρεώσεων των χαμηλότερων στρωμάτων των αυτοαπασχολούμενων της πόλης και της υπαίθρου και δεν φτάνει ούτε για τις πιο υποτυπώδεις ανάγκες διαβίωσης των ίδιων και των οικογενειών τους».

«Η κατάσταση αυτή έρχεται σε συνέχεια της καπιταλιστικής κρίσης των προηγούμενων ετών, των κατευθύνσεων που ακολουθήθηκαν την τελευταία 15ετία τόσο από τις προηγούμενες όσο και από τη σημερινή κυβέρνηση και της αντιλαϊκής πολιτικής που κλιμακώνεται με εφαλτήριο τη νέα κρίση. Ερχεται σε συνέχεια της φοροεπιδρομής, της ραγδαίας μείωσης των εισοδημάτων των λαϊκών στρωμάτων και του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης που οδηγεί μεγάλα τμήματά τους σε σχετική και απόλυτη εξαθλίωση», καταλήγει η Αιτιολογική Εκθεση της Πρότασης Νόμου του ΚΚΕ.

Τα μέτρα που προτείνει το ΚΚΕ αφορούν ελεύθερους επαγγελματίες, βιοτέχνες, εμπόρους, αγροτοκτηνοτρόφους και ψαράδες με συνολικό ετήσιο ατομικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ το έτος 2019, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος. Το εισόδημα αυτό, με άρθρο της Πρότασης Νόμου, ορίζεται ως αφορολόγητο.

Τα μέτρα της Πρότασης Νόμου

Τα μέτρα που απαιτεί το ΚΚΕ με την Πρόταση Νόμου είναι τα εξής:

1. Αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους χιλίων (1.000) ευρώ για κάθε μήνα από τον Οκτώβρη του 2020 και μετά και για όσο διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας του Covid-19, ανεξάρτητα αν οι δικαιούχοι λαμβάνουν ή θα λάβουν άλλης μορφής οικονομική παροχή. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, τους ΟΤΑ, τα νομικά τους πρόσωπα και τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως επίσης δεν κατάσχεται από πιστωτικά ιδρύματα για οφειλές, ούτε συμψηφίζεται με οφειλές προς πιστωτικά ιδρύματα και δεν προσμετράται στο συνολικό πραγματικό ή τεκμαρτό οικογενειακό εισόδημα.

2. Από την οφειλή των βιοπαλαιστών ΕΒΕ και αγροτών προς τα πιστωτικά ιδρύματα, διαγράφεται το σύνολο των κάθε μορφής τόκων. Οι οφειλές αφορούν κάθε μορφής δάνειο και πιστωτικές κάρτες. Από το συνολικό ποσό των οφειλών, όπως διαμορφώνονται μετά τη διαγραφή των τόκων, διαγράφεται κάθε ποσό που αντιστοιχεί σε τυχόν ανατοκισμό και κεφαλαιοποίηση κάθε μορφής τόκων.

Οι οφειλές προς τα πιστωτικά ιδρύματα, που απομένουν μετά την εφαρμογή των παραπάνω όρων και αφορούν την επαγγελματική δραστηριότητα, μειώνονται σε ποσοστό 30% εάν οι οφειλέτες διατηρούν την επιχείρησή τους και κατά 50% εάν την έχουν κλείσει και είναι άνεργοι, για ύψος δανείων μέχρι 300.000 ευρώ.

Οι εναπομένουσες, μετά την εφαρμογή όλων των παραπάνω οφειλές, παύουν να γεννούν τόκους για όσο διάστημα διαρκεί η οικονομική κρίση. Διαγράφονται το σύνολο των τόκων και προσαυξήσεων για οφειλές προς το Δημόσιο και το αρχικό βεβαιωθέν χρέος μειώνεται κατά 30%. Για όσους έχουν κλείσει την επιχείρησή τους και είναι άνεργοι η διαγραφή ανέρχεται σε 50%.

Διαγράφονται οι τόκοι και οι προσαυξήσεις για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία για εισφορές ατομικής ασφάλισης, καταργείται η εισφορά του κλάδου Υγείας και τα χρέη που προκύπτουν από αυτήν διαγράφονται.

Η συνολική οφειλή που απομένει προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία μετά τα παραπάνω μέτρα, όπως και οι τρέχουσες υποχρεώσεις προς αυτούς τους φορείς, ρυθμίζονται σε άτοκες ισόποσες μηνιαίες δόσεις, οι οποίες, σε ετήσια βάση, δεν μπορεί να ξεπερνούν συνολικά το 10% του ετήσιου φορολογητέου εισοδήματός τους.

3. Παύει κάθε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης ή άλλο αναγκαστικό μέτρο εκ μέρους των πιστωτικών ιδρυμάτων, του Δημοσίου, των ΟΤΑ, των ασφαλιστικών ταμείων.

4. Καταργείται το τέλος επιτηδεύματος.

5. Για όλους τους μήνες από τον Μάρτη του 2020, όπου ισχύουν ειδικές ρυθμίσεις αντιμετώπισης της πανδημίας του Covid-19 και για όσο χρονικό διάστημα εξακολουθούν να ισχύουν, οι εισφορές ατομικής ασφάλισης καταβάλλονται από τον κρατικό προϋπολογισμό στο 100%.

6. Τα ποσά που χορηγήθηκαν και θα χορηγηθούν μέσω του προσωρινού μέτρου κρατικής ενίσχυσης με τη μορφή της «επιστρεπτέας προκαταβολής» δεν επιστρέφονται.

7. Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του αριθμού των μελών του, είναι δυνατή η απαλλαγή από δημοτικά τέλη (τέλος κατάληψης κοινοχρήστου χώρου, τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, τέλος παρεπιδημούντων, τέλος 0,5% επί των ακαθάριστων εσόδων των καταστημάτων, φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων) για τις πληττόμενες επιχειρήσεις. Με τον ίδιο τρόπο, είναι δυνατή η απαλλαγή από την καταβολή ενοικίων όσων ελεύθερων επαγγελματιών, βιοτεχνών, εμπόρων μισθώνουν εγκαταστάσεις από ΟΤΑ και βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας με κρατική εντολή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ